Utazás - Egyéb kérdések kategória válaszai (4980 db)

Pályázat üdülésre?

4 en vagyunk a családba. 2 felnőtt 1 gyerek/ 1 fogyatékkal élő gyerek. Van valami pályázat erre? Esetleg Erzsébet tábor?
Kiírták a 2014-es pályázatokat. Az a rossz hírem, hogy ha nem vagy nyugger, vagy nagycsaládos, magyarán kiemelten fontos szavazó, akkor esélyed nincsen. Ma magyarországon ez a két célcsoport élvez egyedül fontosságot. Egyedül a fogyatékkal élõ gyermek alapján lehet némi esélyed, de olvasd el jól. Bõvebben a hitetlenkedõknek itt... [link]
Esetleg még lehet esélyed, ha valamelyik kiemelt csoporthoz tartozol. - például labdarúgó vagy. - cserkész vagy - katona vagy - gluténérzékeny vagy - atléta, öttusázó, súlylökõ avagy teniszezõ, vagy szörfös vagy Értsd meg, önmagában a szegénység, és a rászorultság nem ok a táboroztatásra ebben az országban. Valamit ki kell találnod. :(
A kérdező hozzászólása: Én cserkészkednék, de nincs a városba. Judoztam, és táncoltam ennyi az egész. És csak féltestvérem a fogyatékkal élõ gyerek.
ha van érvényes személyid, nem kell útlevél
Hivatalosan nem kell útlevél angliába ha van személyid. Csak azért szoktak mégis csináltatni mert ott jobban ismerik az útlevelet mint a te magyar személyidet. Munkavállalásnál is útlevelet kérnek (persze odaadhatod a személyid is), mindenképp hátrány ha nincs.
Átvenni nem veheti át, de te utazhatsz személyivel. Mennyi ideig maradsz? Ha kisebb látogatás, akkor ráérsz utána elintézni, de ha kiköltözöl, akkor inkább most szánj rá pénzt és csináltasd meg. Ha sürgõs, akkor jó mélyen a zsebbe kell nyúlni, de megvan egy-három nap alatt is. Viszont ha nincs és mégis kellene (mert kérik bankszámlanyitáshoz meg hivatalos ügyekhez), akkor sokkal többet veszítesz. De akár most is elintézheted és 30 nap alatt megvan, nem kell megvárni a lejáratot. Amúgy én jobban szeretek úgy utazni, hogy mind a két irat nálam van külön helyen tartva biztonsági okokból, mert ha az egyiket ellopják, elveszítem, akkor még mindig tudok utazni, vagy addig kihúzom, amíg pótolni tudom a másikat.
gondolod jan 31-ig? azert azt csak meg kellene nezni (rajta van a nap is pontosan).

20 órás buszos útra tippek?

Februárban megyünk. Mire számítsunk, (azt kivéve, hogy meg fogok őrülni a buszon) mi az amit feltétlenül vigyünk magunkkal?
"Minden tanácsot szívesen fogadok." Egy ilyen buszos túra után garantálom hogy legközelebb repülõvel mész majd. Ha csak nem vagy mazochista vagy szimplán proli, akinek nincs pénze repjegyre.
a szareves miatt nem mentek repulovel. Persze h tobbet kell fizetni a sifelszerelesert ha fel akarod adni. Ellenben nem kell agonizalni a buszon 2 napig.
Még egy tipp, én vagyok, aki Angliában ment. Nálunk nem telt meg teljesen a busz úgyhogy én egyedül ültem, ez kicsit antiszociálisnak tûnik de az éjszaka folyamán rájöttem, hogy én döntöttem jól, mert úgy nagyjából el tudtam feküdni.
A kérdező hozzászólása: Köszi a tippeket.
No, én többször utaztam ilyen idõtávokat buszon (pl. Bp-Párizs, Isztambul-Trabzon, Yereván-Teherán, Mashhad-Qom, Diyarbakir-Isztambul sb.). Az tény, hogy a busz nem a legkényelmesebb módja az ilyen hosszú utazásoknak, de azért ki lehet bírni. A kispárna tényleg nem árt, ha van, továbbá valami, amivel el tudod tölteni az idõt (játék, olvasni való). Aludni is lehet, én volt, hogy egymás után 5 éjszakát töltöttem buszon, annyira nem vészes, bár ez biztos egyén függõ is.
Én Bulgáriába mentem busszal a nyáron, 22 órás volt az út, de SOHA TÖBBÉ! Az éjszaka a legkegyetlenebb, amikor akárhogy helyezkedsz nem tudsz elaludni, pedig dögfáradt vagy. Nekem nagyon jó alvókám van, de 10 percnél tovább nem sikerült elszenderülnöm. Párnát mindenképp vigyél, mp3 lejátszó, könyv, újságok ez alap. Ha szép tájakon mentek, akkor lesz mit nézned is.
a buszra csak azt vidd fel amit muszáj, párna legyen ha nem is tudsz aludni de nem árt.
Én utálok buszozni és buszon ülve aludni sem igazán tudok, így duplán megvisel a buszozás, azért azt tanácsolom, hogy vigyel olyan felfújhatós nyakpárnát ami megakadályozza, hogy a fejed össze vissza bukjon alvás közben :)
Én Angliába mentem busszal, 2 nap volt, szörnyû volt. Kibírhatóbb: kispárna, takaró, ha telefonra stb. tudsz rakni filmet az nagyon jó + zene, jó baráti társaság sokat dob az úton, kicsi társas, ha esetleg rosszul lennél gyógyszer (daedalon, én ettõl mindig bealszom szóval tök jó :D)
melegruha
Görögországba, és Spanyolországba voltam buszos üdülésen. Én nagyon szeretek utazni, bármikor vállalnám újra! Kispárna, melegruna, papucs. pléd. Keresztrejtvény, könyv, újság. Szendvics, dobozolva zöldség-féle, sülthús, gyümölcs, édesség, ásványvíz, kávé.
" nem sok repülõ vissz sícuccot, konkrétan ahova megyünk oda nem visz. " Már hogy a fenébe ne vinne repülõ sícuccot! Minden légitársaság, a fapadosok is, speciális csomagként ugyan, de visznek sífelszerelést!
Szia! Én tavaj mentem Erdelybe 22 oras volt az ut.... Szerintem egy kisparnat mindenkepp vigyel! Meg jol johet ha van: innivalo étel taj kartya telefon mp3 vagy mas kütyü könyv talan takaro napszemuveg esetleg füldugo :-)
A kérdező hozzászólása: Lenne pénzünk a repülõjegyre, csak az a baj, hogy nem sok repülõ vissz sícuccot, konkrétan ahova megyünk oda nem visz. Bérelni meg nem szeretnénk, hisz van mindenünk, így jött a buszos utazás. Viszont mindneképp ott szeretnénk síelni ahova megyünk. Esetleg érdemi tippje is van valakinek?
A kérdező hozzászólása: Nyilván te jobban tudod, hogy mennyi pénz van a pénztàrcànkba, mint mi. Logikàtlan lenne repülni, ezért nem is fogunk. A legközelebbi repülõtér 250 km. Onnét még autòt bérelni siboxal, felesleges. Jò lesz ez így nagyon. Amùgy 10 napra megyünk sìelni a férjemmel és a baràtainkkal. Miutàn hazajöttünk dolguzunk egy hetet, majd elmegyünk két hétre Malajziàba a lànyainkkal. Szòval ahhoz képest, hogy a te szemedben csövesek vagyunk, nem érzem azt, hogy rossz lenne nekünk.


Ha Norvégiában akarnál 6 hónapig szállodában lakni, akkor...

Budapest-Nagyatád hogy lenne lehetséges?

Budapest 3. kerületben lakom, jártam már nyugat/dél-nyugat felé, somogy megyében viszont még nem. A kocsi lehetőség kizárva. Hogy juthatnék el bp-ről oda? Az elvirát és a volános oldalt néztem, ott a legkorábbi busz átszállás nélkül 11re ér oda, és aztán aznap nagyatádról vissza budapestre busz már nem is jön, a vonat meg csak átszállásos, amibe nagyon belegabalyodnék. Esetleg valaki tudna segíteni hogy hogy és mint lehetne lehetséges, és mivel utazzak, lehetőleg átszállás nélkül?
Pedig a vonat lenne a megoldás. Átszállás nélkül nincs lehetõség tudtommal.
húú hallod nagyon durva menetidõket számoltam 20óra fölött mind. szerintem menj motorral ha nem jöhet szóba a kocsi. mint Dumb és Dumber :D
A kérdező hozzászólása: "-Á-á-Állj meg, pisilnem kell! -Ne tartsd vissza! -Ahüüümm, de finom meleg."
XDXDXD AZAZ! ;D

Utazott mostanában (ha nem mostanában, az sem nagy gond) valaki Oroszországba vonattal, vagy esetleg repülővel?

Leginkább Moszkvába. Mindkettő utazási opció érdekelne. Mennyibe került az utazás, és mekkora összeggel kell felkészülni a kint töltött időre? Milyen árak vannak, szállás, stb. Megköszönném a segítő válaszokat!
Budapest - Moszkva a wizzairnél jelenleg retúrban 16eFt-tól indul. Szállást találsz ízlésed szerint bármelyik szálláskeresõ oldalon.
A szállás "horror" árú, mert külföldi állampolgárnak jóval magasabb árat kell számítaniuk: én 2006-ban éjszakánként kb 10000 ft-nyi összeget (2006-ban 10000 ft értéke több volt mint most!) fizettem egy lepukkadt belvárosi szállodában. A múzeumi belépõk árai is magasabbak a külföldieknek.Az élelmiszer és utazás (metró, marsrutka) akkoriban olcsó volt.
Én vonattal voltam, sokkal autentikusabb élmény, mint a repülõ (már ha az ember Oroszországba megy). A költsége Moszkváig egy irányba 21ezer forint (én nem erre jöttem vissza, mert továbbutaztam Moszkvából Tádzsikisztánba, de az már egy másik történet), szóval nem egy halálos összeg, és így ráadásnak egy-egy napot eltölthetsz Kijevben is, ami szerintem szintén szép hely. A szállásról, én hostelben laktam, az 9 euró volt egy éjszakára, teljesen kulturált hely volt, közel a belvároshoz (a metró Komszomolszkaja állomása 5 percre volt gyalog). Az árak vegyesek. Ennivalóval azért ki lehet jönni olcsón, de ahhoz a megfelelõ helyekre kell menni, mert vannak nagyon drága boltok is. A tömegközlekedésre a napijegy 200 rubel, vagyis kb. 1400Ft, ami kb. annyi, mint Budapesten, csak ott jóval nagyobb várost járhatsz be ennyiért. Nagyjából ennyi, ha bármi további kérdésed van, szívesen segítek. Ja még annyi, hogy én most nyáron voltam.
tisztelt kérdezõ, nincs két hete, hogy felmerült ugyanez a kérdés. Kicsit unalmas mindig megválaszolni. Bocsi.
A kérdező hozzászólása: Nagyon köszönöm a segítõ válaszokat! Tisztelt 4. válaszoló! Nagyon sajnálom, hogy untattalak, csak tudod, amikor nyakig ülök a római jogban és hasonló finomságokban, nem mindig van kedvem végig olvasgatni a gyakorikérdéseket:) bátorkodni mertem, hogy kicsit kényelmesebb úton olvassak elsõkézbõl tapasztalatokat, és nagyon köszönöm annak, aki vette a fáradtságot és válaszolt!
Nemrég jöttem haza. Wizz Air - 19ezer forint oda vissza, mindig nézni kell a jegyeket. Aztán reptérrõl központba és vissza 4500ft a vonat. 4 éjszaka Da! Hostelben városközpontban Vörös tértõl 15percre gyalog - 15ezer forint. Jó hely és nagyon jó helyen van a híres Arbat sétálóutcán. Mi a Седьмой Континент-ben vásároltunk mikrós kajákat, 700ft-ból megúsztunk egy-egy étkezést. Továbbá Му му kifõzde sem rossz. ~65-70ezerbõl ki lehet jönni ha ügyes vagy. És ebben a belépõk (ISIC diák kártyával - mert így akár 50-70%-os kedvezményt kapsz) + metrójegyek stb. is benne van a legtöbb látványossághoz. :) Ha kérdésed van, írj. Üdv, Jó utat!
Zürich, Phuket, Makaó, Moszkva, és az 5. helyen London.
A kérdező hozzászólása: Oroszországnak XD
Moszkva kõgazdag, Pétervár feleannyira. A többi nem az.

Mérsékelt övezeti érdekességek?

Tudnátok nekem ilyeneket írni, nagyon kéne...

Van itt olyan aki New Yorkban él?

Mert ha igen akkot tudna nekem róla mesèlni. (Ha valaki viszont nem èl ozt de sokat tud róla akkor az ő válaszukat is szivesen várom).
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); New York az Amerikai Egyesült Államok legnépesebb városa. Az amerikai kontinens 2. legnagyobb városa. Központja a New York-i agglomerációnak, amely világviszonylatban is a legnépesebbek közé tartozik. A világ vezetõ globális városa. Az USA és a Föld elsõ számú, üzleti, kereskedelmi, egészségügyi, oktatási, kutatási és fejlesztési, technológiai, média, mûvészeti és szórakoztatóipari központja. A világ legnagyobb és legjelentõsebb pénzügyi központja. Tõzsdéje a legnagyobb a világon. A világgazdaság három nagy centruma közül (London és Tokió a másik kettõ) a legmeghatározóbb szerepet tölti be. Itt található az ENSZ, és a világ legjelentõsebb transznacionális vállalatainak és legnagyobb bankjainak a székhelye is. A világ egyik leglátogatottabb városa és a legtöbb GDP-t termelõ város is egyben. Igen sokrétû és világhírû kulturális élete miatt a Föld kulturális fõvárosaként is szokás emlegetni. Egyike a világ négy nagy divat fõvárosának. (London, Párizs és Milánó a másik három) A globális zeneipar és a nemzetközi diplomáciai élet legfontosabb központja. Repülõtere, a John F. Kennedy nemzetközi repülõtér az egyik legforgalmasabb a világon és az Egyesült Államok vezetõ légikikötõje a nemzetközi légi utasforgalom tekintetében. Több félszigeten és szigeten, illetve részben a szárazföldön fekszik az Atlanti-óceán nyugati partján, a Hudson folyó torkolatában; szárazföldi területe 789 km², lakossága az agglomeráció nélkül, 8 453 558 fõ.[2][3][4][5] Az azonos nevû tagállamban található, a tõle való megkülönböztetés végett hívják még New York City-nek, illetve (az állam megjelölésével) New York, New York-nak. Közkedvelt elnevezése még a Big Apple (Nagy Alma), de utalnak rá úgy is, hogy A város, ami soha nem alszik. Öt nagy kerületre osztható, amelyek a következõk: Bronx, Brooklyn, Manhattan, Queens, és Staten Island, melyek egyben New York állam megyéi. A városban több mint 800 nyelvet beszélnek, amivel nyelvi szempontból a legsokszínûbb.[6] A New York-i agglomeráció 19, 1 milliós lakosságával (17 400 km²), az USA legsûrûbben lakott területe, és része az Egyesült Államok Népszámlálási Hivatal által meghatározott New York–Newark–Bridgeport összetett statisztikai területnek, mely több mint 22 millió lakossal a legnépesebb az országban. 1624-ben alapították holland telepesek Új-Amszterdam néven, majd 1664-ben angol fennhatóság alá került.[7] Késõbb kapta a New York nevet az angliai York hercege, Jakab (James) tiszteletére. 1785 és 1790 között az USA fõvárosa is volt.[8] Az ország legnagyobb városa 1790-tõl.[9] New York számos körzete, nevezetessége vált ismertté a külföldiek számára is az idõk folyamán. A Szabadságszobor bevándorlók millióit köszöntötte, amikor hajójuk megérkezett az öbölbe a 19. század végén, és a 20. század elején. A Times Square-t gyakran emlegetik a Világ keresztezõdéseként is, ami találó név, hiszen ez az egyik legforgalmasabb a világon. New York pénzügyi központja, a Wall Street Alsó Manhattanben, amelyet a világ legfontosabb pénzügyi központjaként tartanak számon.[10][11][12][13][14][15] Végül, de nem utolsósorban, a világ vezetõ tõzsdéje, a New York Stock Exchange is itt található. Számos fõiskola és egyetem található New Yorkban: Columbia Egyetem, New York Egyetem és a Rockefeller Egyetem, amik a világ legnívósabb oktatási intézményei közé tartoznak.[16] 2003. évi bruttó bevétele 488, 8 milliárd dollár volt, amivel a városok rangsorában az elsõ helyre került; az USA-tagállamok közül csak ötnek volt nagyobb bevétele, sõt a világ országai közül is csak tizenötnek.

Gyerekkel utazom, kell valami engedély?

Kisfiammal utaznék, nem élünk együtt az édesapjával.
Ha nyaralni mentek, akkor semmi engedély nem kell. Csak legyen a gyereknek is útlevele vagy személyi igazolványa
En ugy tudom hogy kell a masik szulo engedelye ahhoz hogy kimehess a gyermekeddel.
Elvileg igen, gyakorlatilag sem tõlem nem kértek semmit, amikor jöttem-mentem a gyerekekkel, sem pedig most a volt férjemtõl. Õ hozta ki õket (külföldön lakom a gyerekekkel), tõle sem kérdezte senki, hogy hol van anyuka, együtt élnek-e, apuci nem megszökni készül-e a gyerkõcökkel. Barátnõmék is repkednek össze vissza, van hogy valamelyik szülõ bármelyik gyerekkel és soha nem kértek tõlük semmit. Viszont vannak történetek, amikor igen. Egy sima egy hetes nyaralásra nem hiszem, hogy kekeckednének, de ha jóban vagy az apával, a biztonság kedvéért angolul írhat egy papírt, hogy jóváhagyja az ettõl eddig, X helyre történõ külföldi utazást nyaralás céljából. Persze ha nem Erdélybe mentek, mert akkor mindenféle engedély kell, a románok nagyon komolyan veszik.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!