Tudományok - Társadalomtudományok és bölcsészet kategória válaszai (3378 db)

Nem olyan vészes, bár a kurdok által lakott területek északi részén beszélt "északi kurd" az egy kicsit olyan törökös hangzású. Miért, csak nem kurdul akarsz tanulni?
A kérdező hozzászólása: Igen, érdekel a kurd nyelv, kultúra. Korábban jártam is már arrafelé. Néztem, hogy a többség a kurmanji nyelvjárást beszéli, ami jó is, mert ahhoz pont van nyelvkönyvem.
Én is azt tanultam egy fél évig, de aztán inkább váltottam szuahélire.
Jo kerdes, nekem nacionalistabb kurd ismeroseim mindig eroskodnek, hogy nincs megertesbeli problema, a kevessbe nacionalistak szerint mar van nemi kulonbseg ( bar ok altalaban lenezik a masik dialektusokat) mig sok kutato szerint kolcsonosen nem megerthetoek, viszont mostansag akarnak a kumaranjibol el irodalmi kurd nyelvet csinalni, bar ez a zazaknak nem hiszem, hogy nagyon fog teteszeni, tudod, ez a kurd kerdes, mindig is politika, marmint mindigugy ertekeli a nyugat, hogy nekik megerje, ha nem lenne olaj es viz azon a teruleten talan sose halottunk volna roluk.....
eleg sok a kolunbseg... en soranit beszelek mert a volegenyem kurd :) van a sorani es egy masik.. na aki soranit beszel azt a masiknak nem konnyu megertenie.. ugyanez forditva is .
Oké, de mik a lehetõségek, melyek azok az alábbi egyházi központok?
Bizonyos fundamentalista iszlam orszagokban, ahol a saria szerinti torvenykezes zajlik, a mai napig alkalmazzak.
Mutatóban még most is alkalmazzák a világban, a megszûnésérõl nem lehet beszélni. Kialakulása során nem rendelkeztek megfelelõ infrastrukturális réteggel, hogy az igen széles bûnözõi réteget életben tarthassák elzárva a társadalomtól (magyarán börtönökben), ezért minimálisan leegyszerûsítve, ha valami törvénybe ütközõt követett el és perkált vagy megnyuvasztották, vagy legalábbis megcsonkították. Aztán többnyire a "domináns" népek beújítottak egy rakás rabszolgát és jólétben éltek ezért a szabad emberek nem sûrûn bûnöztek, aki meg a tápláléklánc tetején üldögélt akkoriban, annak meg nem kellett sokat a törvénykezéssel törõdnie, vagy bármivel ami egy szuverén országot megillett. Hátérbe szorult az igen kegyetlen Talio-elv a szabadokkal szemben, majd a rabszolgák fokozatos integrálódása után, a rabszolgák tekintetében is, kivonult a társadalmakból. Legtovább és még ma is számos helyen, az életet életért elv még tartotta és tartja magát.
Azért, mert hülyeség, és persze a legtöbb bcs. esetén nem is lehet alkalmazni. Egyébként kis betûvel kell írni, mert nem egy emberrõl van elnevezve...


Hát aki azon kezdett el felnõni biztos egy nagyadag ostobaságot halmozott fel, de nem félek attól, hogy a jóérzést kiölte volna bárkibõl is.
Semmilyen hatással nem volt ránk szerintem se. Ha a gyerek el tudja választani a valóságot a mesétõl akkor nincs gond. És ha belegondolunk ennek még mondanivalója is van, szemben a mai szemét animékkal, amik csak a gyilkolásról és a szörnyekrõl szól
1993-ban születtem, a Dragon Ball kimaradt az életembõl.Viszont azért lehet annak alapja, amit Csxeba említett... Amikor az öcsém másfél éves volt sokat nézte a Shrek-et.Amikor az a rész jött, hogy Shrek és Szamár harcolnak a lovagok ellen a várban, a kisöcsém lesöpört mindent az asztalról... Természetesen ez után az Õ KOROSZTÁLYÁNAK SZÓLÓ MESÉKET ENGEDTÜNK NEKI NÉZNI... (És ezen van a hangsúly)
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); #3: Tom & Jerry régebb óta sugárzott rajzfilm, mint a Dragon Ball. Abban Tomék minden epizódban szarrá verik egymást, különbözõ, minden háztartásban megtalálható eszközökkel, mégsem hallottam még olyat, hogy gyerekek ezrei húsklopfolókkal, tiszta erõbõl sózták volna fejbe gyermektársaikat, abban a reményben, hogy harmonika lesz belõlük. Tom & Jerry korhatár besorolása +6-os, vagyis reggel 6 órától is lehet sugározni, tehát még egy átlag 6 évesnek is több esze van, mint annak a tízen x éves gyereknek volt. Ez olyan, mint amikor egy elmebeteg kegyetlen, és véres ámokfutását egy videojátékkal, filmmel, vagy zenével hozzák összefüggésbe. Nonszensz! Nincs olyan alkotás, szerzemény, minek a hatása bûncselekményre, vagy ostobaságra buzdítaná a közönségét - ha valaki mégis ezt teszi, az azért teszi, mert elmebeteg! Aki elmebeteg, annak csak indok kell, hogy cselekedhessen, s teljesen mindegy, hogy ezt a lökést egy videojáték, film, rajzfilm, anime, vagy zene váltja ki belõle, hisz, ha az ember õrült, akkor egy személyes beszélgetés, egy szó is kiváltaná belõle. A gyerek kiröpült az ablakon, mert hülye volt, pont. Ha nem lett volna Dragon Ball, akkor is lett volna Republic: Szállj el kismadár dal, ami kiválthatta volna ezt belõle; ha az nem lett volna, akkor lett volna más. Egyébként mi a kérdés? Dragon Ball, és a többi anime nem befolyásolta jobban a magyarok kultúráját, mint az akkoriban szintén népszerû kosárlabdás kártyák, énekes fiú-, és lánycsapatok, Sport szelet reklám, vagy a dekóderrel fogott HBO-n látott filmek. Valakiben megragadt egyik-másik, valaki örül, hogy ha nem juttatják az eszébe. Valaki azóta szereti az animéket, s érdeklõdik a távol-keleti kultúrák iránt; valaki azóta szereti az NBA-t, s érdeklõdik az Usában népszerû sportok iránt; valaki azóta szereti a Sport szeletet, és Bob Marley-t. :) Valaki meg utálja az egészet, s legszívesebben kitörölné az agyából, ha lehetne. * #5, #7, #8: Egyetértek. :)
"Milyen mértékben befolyásolta a kései 90-es évek Magyarországának a kultúráját a Dragon Ball és a többi japán anime sorozat, amik akkoriban fõmûsoridõben mentek a legkönnyebben fogható TV-csatornákon?" Egyátalán sehogy. Nézte néhány kiscsávó oszt jónapot.
Én csak azt tudom elmondani, hogy nekem milyen volt, és a barátaimnak. Ez is kisregény lesz :) Úgy emlékszem, talán 13-15 lehettem, mikor ment, és imádtam. (Jah, egyébként lány vagyok, de jobban szerettem ezt, mint a Sailor Moon-t.) Nekem nem is harc része tetszett elsõsorban, persze azon izgultam rendesen, de azért kezdtem el nézni még a sima Dragon Ball-t (még nem a Z volt), mert nagyon viccesnek találtam :) Teljesen egyedi volt a többi akkori rajzfilmhez képest, és míg a többi rajzfilmben meg lehetett tippelni, hogy mi fog történni, addig a Dragon Ball-t annyira nem, pl Songoku nem nyerte meg elsõre a nagytornát, csak harmadjára, és volt jellemfejlõdés! Hosszú folyamattal a gonoszokból is lehettek jók (jobbak)! Ez akkor nagyon újszerû volt. Nekem nem az agresszió jött át, hanem ez a jellemfejlõdés, meg az, hogy nem minden fekete-fehér. Meg az is érdekes volt, hogy annyi generációt végigkövethetünk, és a szereplõk felnõnek, gyerekeik lesznek, nem úgy, mint pl. a tipikus Disney karakterek, ahol Mickey egér mindig ugyanakkora, sose veszi el Minnie-t, és minden beledermedt egy pillanatba... A barátaimat (fiúkat) persze a harc jobban érdekelte, de nem lettek tõle agresszívebbek. Ugyanaz volt, mint mikor elõtte mondjuk indiánost játszottunk, csak a harc technikája változott. Még valami: a Dragon Ball akkoriban összehozta az embereket. Csomó addig vadidegen gyerekkel barátkoztunk össze, ha valakinél kártyát/fénymásolt képet láttunk az utcán vagy suliban, és automatikusan megvolt a közös hang. Nagy nosztalgiával gondolok vissza erre az idõszakra. :) Pedig utólag visszanézve ennek a sztorija is azért sablonos volt valahol, de akkor nagyon sokat adott. :)
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Én ezeken nõttem fel, mondhatni, de nem lettem erõszakos állat. Emlékszem, hogy a napköziben a fiúk verekedõset játszottak, elõször azon bunyóztak, hogy ki legyen Goku, utána ha sikerült eldönteni, azért. De nem voltak túl durvák vagy veszélyesek, rendes egészséges fiúgyerekekként játszottak. Sajnos azt látom, hogy manapság, az rengeteg tizenkettes karika meg szabályozás meg mûsorsávtervezés mellett is, sokkal kevesebb figyelem jut a gyerekekre és sokkal nagyobb problémák vannak - ismerõsöm kislányáék az óvodában(!) vámpírosat játszanak, az Alkonyat meg ezek után szabadon. Azok a filmek még kevésbé valók annak a korosztálynak. Valamilyen szinten ez engem sokkal jobban aggaszt, mint a DB és társai befolyása. Tízéves lányok sminkeléssel meg fiúkkal foglalkoznak, ötödikesek kezében ott az ájfón... Valamiért úgy érzem, sokkal nagyobb probléma a fogyasztói társadalom letuszkolása a gyermekek torkán libatömés jelleggel. Ehhez képest egy anime, amiben megverik egymást, de azért végül mégis a jók gyõznek? Visszatérve az alap kérdésre, ezek az animék megalapozták a többi anime elfogadására és szeretetére való képességet, és szerintem többen elkezdtek érdeklõdni a távol-keleti kultúra iránt ez által, ami mindenképp pozitív. Mai napig nosztalgiával emlékszünk vissza ezekre a mesékre (és nem csak mi, magyarok, máshol a világon is), mert ez egy jelenség volt, egy generációnyi gyermek képzelte magát Gokunak vagy Sailor Vénusznak. Persze ebbõl a generációnyi gyermekbõl nem mindenki tudott egészséges felnõtté válni, de ez nem a rajzfilmek hibája. Szerintem nagyon jó, hogy voltak nekünk ezek a mesék, kicsit nemzetközibb és nyitottabbak lettünk általa talán. Úh, kisregény. Elnézést.
Szerintem semennyire, legalábbis nem negatívan.Az a felhõs ha igaz is lenne, akkor ne nézzenek semmit, mert mindenben látni ilyet.
A Dragon Ball egy nemzetközi szinten is az egyik, ha nem a legmeghatározóbb anime. Gyakorlatilag a popkultúra részévé vált. Bár nem önmagában, hanem az akkor futó többi animével (Sailor Moon, Pokemon, Digimon) együtt megteremtették a magyar animés szubkultúra alapját. "Volt egy eset, hogy egy kisgyerek kiugrott az ablakon, mert a Dragon Ball-ban volt egy felhõje Gokunak, amit oda tudott hívni magához és repülni tudott vele." Urban legend. Egész más (családi) oka volt, legalábbis ahogy én tudom. Egyszerûen ennek az esetnek a nyomán vált bûnbakká a DB. Mert ugyan kit hibáztassanak? A gyereknevelésre alkalmatlan szülõket? Ugyan már! Nagyon jól tudjuk, hogy mindig más a hibás. Más rajzfilmekben még ennél nagyobb "hülyeségeket" is láttak és látnak a gyerekek, mégsem nyírják ki magukat sorban.
Semmilyen és a fogalmunk sincs között mozoghat. Szerintem google-vel próbálj meg magyar tanulmányokat találni errõl, valószínûleg sokkal hatásosabb, mint az ilyen random megszólalások.
Volt egy eset, hogy egy kisgyerek kiugrott az ablakon, mert a Dragon Ball-ban volt egy felhõje Gokunak, amit oda tudott hívni magához és repülni tudott vele. A srácnak nem jött oda a felhõ... Azt hiszem, ezután szüntették be a délutáni sugárzást és tették korhatárossá a rajzfilmeket. Akkor jöttek be a sárga karikák (bár az elején még zöld kör meg kék háromszög meg ilyenek voltak)
Agressziót kelthetett, de én '90-es évekbeli gyerek vagyok, és a korosztályomat ismerve azért nem olyan nagy a hatása. És ma már jóval kevésbé futnak, így nagy baj nincs. Szerintem :)
Befolyásolta! nem hiába tiltakoztak a gyerekek (ami a Blikk, és Bors címlapján is volt). És inkább ezt nézzék a gyereke mint a éjjel-nappal szexelõs, veszekedõs Budapestet. Ha valaki kiugrik az ablakon akkor az nem egy film miatt lesz hanem az elmeállapot és a szülõ nevelése miatt. Aki még mikulást meg hasonlókat lát meg vár akkor azt nem engedném ilyen anime elé! És ha a Republic "miatt" ugrik ki valaki akkor a Republic nem léphetne fel sehol??!! A Blikkben is van egy pszichológusi vélemény miszerint a Tom és Jerry "rosszabb" (ilyen értelemben)

Szociálpszichológia esettanulmány?

Kell írnom egy esetről, aminek az alapja lehet egy interjú, egy film, egy könyv, egy nyilvánosságbeli esemény vagy hétköznapi megfigyelés.
Hétköznapi mennyország - kitûnõ film és erre is jó. [link]
"csoportok észlelése, elõítéletek, sztereotípiák; a társas identitás" - Anne Maass tanulmanya a csoportok kozti nyelvi elfogultsagrol eleg jo. Siklaki Istvan-Szobeli befolyasolas I. koteteben van benne. De megjegyzem, az egesz konyvben szoc.pszicho. tanulmanyok vannak a nyelvi befolyasolas iranyabol.

Mi a különbség az analitikus és a szintetikus állítások között?

Kant ugye azt írta, hogy az analitikus állítás eldönthető az állításban szereplő fogalmak tartalma, jelentése alapján. Ugye a "minden agglegény nőtlen", erre egy klasszikus példa.
Kant belõtte magát mariskával, ami legális volt akkor.
Nem tudom, segít-e: " Analízis: Analízisnek nevezzük azt a gondolkodási mûveletet, amely valamely egészet (tárgy, jelenség, szöveg, stb.) az elmélet vagy gyakorlat síkján kisebb részekre bont fel. Ezután az egyes részek külön egységet alkotnak. Nem tarthatjuk analízisnek tehát valamely tárgy tulajdonságának a megjelölését azért, mert a tulajdonság nem tekinthetõ a tárgy olyan részének, amely külön egységet jelent. Szintézis: Az analízis ellentétes mûvelete. A részeket gondolatban és/vagy cselekvésben összekapcsolja. Az analízis és szintézis a legalapvetõbb gondolkodási mûveletek, amelyeket a bonyolultabb gondolkodási mûveletek magukba foglalnak. " [link]
Azt hiszem, kicsit mesterséges (és félrevezetõ) egy állításról azt vizsgálni, analitikus, vagy szintetikus. Az analízis és szintézis módszertanok, amelyek a világ megismerését segítik elõ. Egyik a másik ellentéte és egyik a másik nélkül nem sokat ér. Az emberi megismerésben mindig szükség van annak vizsgálatára, hogy egy objektum (tárgy, állítás, eszmerendszer, stb.) milyen módon épül fel kisebb egységekbõl, ekkor analizáljuk az objektumot. Más esetekben tudni szeretnénk, miféle összefüggések vannak objektumok között, azok alkothatnak-e egy újabb objektumot, és ha igen, miféle összefüggések alapján. Ekkor szintetizálunk. És természetesen - mint Kant tette - magát ezt az eszmefuttatást is vizsgálhatjuk, részint hogy helyes-e, részint, hogy hasznos-e valami másra. Ekkor azonban már a filozófia berkeiben tévelygünk.

Vannak itt sumer-magyarológusok?

Eszembe jutott, hogy a sumer/magyar kérdés eldöntéséhez ki lehetne próbálni, vajon a sumer szövegeket magyarul értelmezni tudó szakértők ugyanarra a megfejtésre jutnak-e egy sumer felirat értelmezésében. Úgy olvastam, hasonló módszert alkalmaztak az ékírás megfejtett mivoltának bizonyítására a 19. században, ti. ugyanazt a szöveget elküldték több tudósnak is, és utána összevetették az eredményeket.
Én olvastam Badinyi pár könyvét, de nem akarok állást foglalni és sumerül sem tudok :S De tehetünk egy próbát!
Két idióta egymástól függetlenül nem fog ugyanarra az eredményre jutni.
Badinyi egy barom. A sumer nyelv kiejtését nem ismerjük.
Nem biztos, hogy az iskolai tananyagot lehetne így tanítani.
De rövid vázlatot mégis hogyan írnál elolvasás nélkül? Megáll az eszem, hogy a mai gyerekek a neten, idegenekkel csináltatják meg a házijukat! És nem, ez nem segítségkérés, hanem másokat akarsz dolgoztatni! Hogy képzeled?
A kérdező hozzászólása: Kb.50000 olvastam már mert ez a kedvenc könyvem és egy regényt kell bemutatnom és NEM másokkal csináltatom!! Esetleg más vki?
Ha nem másokkal csináltatod, akkor mi a kérdés?
Igaza van a válaszadónak. Kérdezö ha olvastad akkor 5 -10 mondatban tudsz valamit írni.
A regény hõsnõjének Vitay Georginának el kell menekülnie budapestrõl, a háborús helyzetek miatt. Édesapja magyar tábornok, elviszi õt az Árkodi leány intézetbe, ahol szigorú szabályok közt kell élnie. Eleinte összekap az oszályával mert van egy hagyomány ami neki nem tetszik és elárulja a lányokat. Egy légvédelmi riadón a harci helyzet viszont összekovácsolja azosztályt. Gina próbált szökni de Kõnig tanár úr megakadályozza. Kuncz Feri, Georgina szerelme aztmondja neki hogy kimenti és hazaviszi mint késõbbkiderült Ginát akarták felhasználni apja ellen ezért védelembe kelett helyezni hogy feri ne találjon rá. Horn Mici az egykori növendék az igazgató névnapján tervezi meg a lány szökését. Nevet kelett változtatnia attól a naptól kezdve õ makói anna (azthiszem).
[link]
Az 1929-es válság nem a bankoktól indult ki.
Hogy az egyik egy túltermelési válság volt, a másik egy adósságválság, ha egy egymondatos választ vársz. Bõvebben: [link] [link]


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!