Otthon - Felújítás kategória válaszai (618 db)

Aki leszigetelte a családi házát, az észrevett valami iszonyat nagy különbséget a fűtésszámlán, tovább maradt bent a meleg, nem kellett annyiszor begyújtani?

Nikecelre gondolok,mondjuk 5 centisre,lenne különbség,vagy csak minimális?Most ha felfűtjük 24 fokra a lakást és nem rakunk a kazánba,utána kb 3 óráig van meleg és csákó,2 óra tüzelés után.Lenne valami nagyobb különbség,vagy csak minimális?
valamit jelent, de az 5cm nem sok. min 10, de inkább 12cm.v alamint a mennyezetet is szokás szigetelni
Észrevettem. Sokkal olcsóbb villannyal fûteni, mint korábban cserépkályhával, pedig a ház jelentõsen nagyobb lett az átépítés hatására és most sokkal melegebb is van, mint régen, nem kell fáznom. 16 centis grafitos EPS, a tetõben 25cm kõzetgyapot, 10cm XPS a lábazatban, a ház 2 szintes, a padló nincs szigetelve (a fele alatt pince van, annak a mennyezetére ragasztottam 5 centis XPS-t - pici a belmagasság), a terasz az egyetlen hõhíd, ez van. Az összes nyílászáró új, a bejárati ajtó és a tetõablak kivételével 3 rétegû ablaküveg, az üveg U-ja 0.6 W/nmK. Komolyan gondoltuk a szigetelést, részben azért is bontottuk le a felsõ szintet, hogy hõhídmentesen szigetelni lehessen (kutyaházak voltak, de úgyis túl picik voltak a szobák. most jobb, de nem volt olcsó a ház felének szétverése s újjáépítése, tetõvel, mindennel). Elégedett vagyok a házzal.
Második voltam, kimaradt a kérdés második felére adandó válasz. Plusz elfeledtem írni, hogy B30-as téglából épült a ház. Az elég gyönge szigetelés nélkül. Tovább marad bent a meleg, igen. Az alulméretezett cserépkályhánál (ez egy nyaraló volt) elõbb ment ki a meleg, mint ahogy 15 fok fölé emelkedett volna a hõmérséklet az ablakoknál s nagy hidegben a felsõ szinten. Most ha nincs fûtés fél napig (csak mi és pár elektromos eszköz), úgy 1 fokot csökken a hõmérséklet (attól nagyban függ, hogy mennyire fûtöttük fel a házat, a falakban tárolt hõhöz képest, ha most felkergetem a hõmérsékletet, majd lekapcsolom a fûtést, gyorsan visszaesik a falakban tárolt hõ szintjére). Nagy a hõtároló tömeg, jó a szigetelés... Kedvelem ezt a kombót. Az is az elõnye, hogy a melegnek van ideje szétterjedni, nem is muszáj mindenütt gyakran fûteni.
Segít, de 5 centit nem érdemes feltenni. Nem sokkal nagyobb költség és ugyanakkora felfordulás feltenni 15 centit, és az már tényleg szigetel és tartja is a hõt. De a legfontosabb a födém szigetelése, ugyanis a hõveszteség 60-70%-a a plafonon át távozik. Szóval az legyen az elsõ.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szerintem ne az itteni tanácsokra hallgass. Menj be egy JÓ céghez, akik szigeteléssel foglalkoznak és kérd ki az õ véleményüket arról, hogy a te faladhoz milyen és mekkora szigetelés lenne ideális. Mi is így tettünk, így lett 10 centis grafitos szigetelésünk, a betonkoszorúkon 12, így némi "díszt" is kapott a külsõ homlokzat. Természetesen felsorolták a lehetõségeinket és abból mi választhattunk árban megfelelõ kategóriát. Azt mondták 8 centi alatt nem is érdemes nekiállni... Azt is elmondták, hogy sok a kókánymunkás a piacon, érdemes kicsit többet rááldozni, de akkor legyen jól megcsinálva, különben elkezd penészedni a fal mindenfelé pár éven belül. Én hõérzetben nem vettem észre különbséget, ellenben a számlákon igen. Olyan 300 m3 gázt fogyasztottunk azelõtt évente, az elsõ év végén direkt összeszámoltuk és így most 200-ra jött ki a szigeteléssel. Ez már a második évünk volt szigetelten, most is kijöttünk ekörül. Ugyanazt a hõfokot tartjuk bent (21 fok, napközben, amikor senki nincs itthon 18), mint azelõtt. Már lassan vissza is hozza az árát. :)
A kérdező hozzászólása: Köszi mindenkinek!Elsõnek a padlásra löktem fel a hálószoba felé 10 cm-es üveggyapotot, megnézem mi lesz, utána jelentkezem, 18 nm 7000 forint volt.Ha beválik akkor nyomok még a maradék 60nm-re is. 5 vagy 10 cm azért nem mindegy, vagy 15 cm, a 10 centis 2-szer, a 15 centis 3 szor többe kerül.
Sokat segít, de az még többet segítene, ha megelégednétek 20-21 fokkal. Egyetlen fok 6% megtakarítást jelent!
A kérdező hozzászólása: 20-21 az hideg azért, kisbaba is van, na meg ha csak 20 ig fútjük fel az hamar lehül akár 18-ra is.
A kérdező hozzászólása: végül 15 centis üveggyapotot raktam fel, semmit sem ér, ugyanúgy hûl a lakás, óránként 1 fokot.az ablak régi, a homlokzat nincs szigetelve továbbra sem.Mondom leírom mi történt.

Utcafronti ajtót vágni házrészre?

Még csak elméleti kérdés!
Ha változik a ház külsõ képe vagy szerkezete (márpedig egy ajtótól változik), akkor kell építési engedély.
A kérdező hozzászólása: És ezt az engedélyt mitõl függ, hogy megkapom-e? Vagy ez csak formalitás - benyújtom, megvárom, kifizetem, engedélyezik és meg is csináltathatom?
ajaj."ez a lakásból kialakított üzlet" #1 jól írja, homl. vált->engedélyköteles. De funkcióváltozás is! lakásból-> üzlet. És ahhoz elég sokféle hatósági engedély kell. Építész tervezõvel kell terveztetni és beadni. Õ fogja tudni a részleteket és a menetét.
Szia! Én a helyedben a tetõvel kezdeném, nem tudom mekkora felújításra gondolsz, de pl ha szarufa csere is van szépen levernék az új szigetelésedet, úgyhogy azt mindenképpen a végén csináltatnám meg!
A kérdező hozzászólása: tetore uj cserep menne 180nm be ehez uj lecek jonnenek meg ha tetot cserelek ezzel is takaritok meg a kovetkezo telen akkora hot mint ha a falakat szigetelnem?
A cserép nem szigetelõ anyag :) Csak akkor lehet ott energia megtakarítás ha a szigetelést is növeled.
Újítsd fel a tetõt. Ha a padlástér nincs használva, akkor szõnyegezd le vastagon (20 cm, vagy akár több) kõzetgyapottal, így a lakótér mennyezete kiváló hõszigetelést kap. A házad kb. 90 m2 lehet gondolom (ha 180m2 a tetõfelület), ennyi közetgyapot ebben az említett vastagságban kijön kb. 150-200 ezerbõl. Így hatékonyabb a hõszigetelés, mert a meleg nagy része (kb. 50%) felfelé, a mennyezeten át szökik el, míg a homlokzati halakon csupán az össz. veszteség kb. 30%-a, az ablakfelületeken a maradék 20% (ha korszerûtlenek).
homlokzati halak= falak :-)
tetõ


Újonnan lerakott tölgy parketta recseghet? Az enyém igen. A mester azt mondja, egy 20 nm-es szobában 1-2 recsegés normális, mert a fa élő anyag, nedvesedik, szárad. Szerintem csak kb.5 év után lenne szabad elkezdenie recsegni.

Eddig ennyi történt: felszedték a régit, aljzatbetonozták, kiegyenlítőzték, ráragasztották az új tölgy parkettát. Ez fél éve történt. Mi a véleményetek?
Attól függ, milyen a fa, amit leraktak. Ha lerakás elõtt megfelelõen ki volt szárítva, akkor nem recseghet, mert már nem szárad tovább. De ezzel most már sajnos nem tudsz mit kezdeni.
Ha gyakran magas a páratartalom a szobában a parketta bizony produkál dolgokat , mint minden más , ruhaszárítás, a szobához képest sok növény . Fûtés spórolás , szobai ruhaszárítás "csak este" után mértem 90 % páratartalmat is , meg a festõ ipari csodaszerek is izzadtak a falon :) ))
Szerintem a betonra ragasztott parkettának nem kellene recsegnie, mert a recsegéshez mozgásnak is kell társulnia. Nem spórolták ki a betonból a vashálót? Esetleg a vastagságot, netán mindkettõt? Mi van a beton alatt? Gyanítom elrepedt/tört az aljzatod, és attól tud recsegni. Próbáld meg behintõporozni, mert a javítás oltári macera.
Amennyi idõnként elpiszkolódik. Ez életmódtól, a levegõ szennyezettségétõl stb. függõen lehet egy év is, tíz év is.
Üdv elég hetente festeni. Bocs de erre nincs konkrét idõ határ az elõttem válaszoló jól írja.

Megrepedt a műagyag kádam. Mit tegyek?

Megrepedt a műagyag kádam alja. Pár éve lett felújítva a fürdőszoba. A lakást tavaly vásároltam, így nem tudom hogyan került beépítésre a kád. Adjatok tanácsot,mert nem szeretném kivenni. Mit tanácsoltok? Ismertek Egerben megbízható szakembert?
Létezõ dolog ez a "mûagyag"?
Anélkül hogy kivennéd, én két dolgot tudok javasolni: Két komponensû ragasztóval kihúzod a repedést, vagy egy üvegszálcsíkot teszel rá és azt dolgozod el kétkomponensûvel (Ez tartósabb, jobb megoldás).

Vízóraaknába (régifajta, 1x1x1, 5m) lehet kerticsapot rakni?

A lényeg, hogy van egy telkünk, ahol az udvar végébe van egy kerticsap, ami rá van kötve a hálózatra, de megmondták, hogy ne is nyissunk rá a hálózatra, mert szét van rphadva a cső. Na most újracsövezni nem akarjuk, mert később úgyis építkezve lesz, de építkezéshez meg úgyis kell víz. Ahhoz még van is ásottkút, de az nem iható. Így a legjobb és legolcsóbb megoldás lenne, hogy közvetlen a vízóra után ahogy van a csap, oda berakni egy T eosztót, a régi csöveket kivágni, a T végét ledugózni, és felvinni egy csapot. Csak ez szabályos? Mert úgy tudom, a villanyóraszekrénybe pl nem lehet konnektort rakni.
A vízóra után az aknába tehetsz bármilyen elágazást, nincs semmilyen, szigorító elõírás.(nálam is így van kialakítva) A lényeg, hogy az óra megközelíthetõ és leolvasható legyen.
Nyugodtan tehetsz, mint ahogyan a vill. szekrénybe is konnektort!
Miért ne lehetne , ha elfér ott is .
Igen...Szegeden is lehet, a lényeg az, hogy az óra után lévõ csap után teheted csak.
Rosszul zár vagy rossz a hõszigetelése, ezért hideg az üvegfelület és ott csapódik le a pára. Megoldás: ha hagyományos ablak, próbálkozzatok ablakpárnával, az felfogja az alulról jövõ huzatot. Ha szendvicsüveg, akkor valószínûleg valahol levegõ ment bele az eredetileg benne lévõ nemesgáz/vákuum helyére, emiatt gyengébb. Ez esetben ha garanciális még, szerintem érdemes megpróbálni érvényesíttetni a garanciát. Emellett csökkentsétek a lakás páratartalmát! Alacsonyabb páratartalom mellett kevésbé lesz páralecsapódás. Gyakoribb szellõztetés segíthet, nem feltétlenül kell rögtön páramentesítõ készülékekben gondolkodni :)
A kérdező hozzászólása: bocs, nem egészen értem, az üvegfelület melyik oldala hideg? A pára akkor csapódik le ha különbség van, nem? Amikor mondjuk a hideg szemüveggel bemegyek a meleg helységbe. De egy rosszul záródó ablak esetében éppenhogy kisebb a különbség, nem?
Nálunk ugyanez volt. A szivacspárna nem segített. Viszont feltettem teljesen átlátszó fóliát (barkácsáruházakban lehet kapni) az ablakra és megszûnt a páralecsapódás. Még egy olyan elõnye is volt, hogy egy további üvegként funkcionál és ezáltal sokkal jobb lett a szigetelése a szobának. A fóliát az ablakkeretre kell ragasztani; a csomagban van hozzá tekercsben a ragasztó. Miuán feltetted hajszárítózni kell a fóliát, ezáltal teljesen kifeszül és átláthatóvá válik. Egyszerû feltenni; egy ablak kb 10 perc.
Elsõ vagyok. Az üvegfelület belsõ oldala (is) hideg. Emiatt van nagyobb különbség. A különbség ugyanis az üvegfelület és a szoba levegõjének a hõmérséklete között számít. Ha jó az ablak hõszigetelése, akkor a belsõ üvegfelületnek nem szabad olyan hidegnek lenni, hogy lecsapódhasson rajta a pára. Amúgy a szemüvegnél is az üveg és a levegõ hõmérséklete között van különbség.
Kérdezõ mit nem lehet érteni azon , amit az 1 es írt. Nagyon is jól leírta .
Csak apró megjegyzés, simán lecsapódhat egy jó hõszigetelésû ablakon is a pára. Az ablaküvegek hõszigetelése nem kiemelkedõ, s ott vannak a falban, simán lehetnek a leghidegebbek a szobában, úgyhogy a pára ott csapódik ki. Ez 55-60% páratartalomnál és 0, 6-os U értékû háromrétegû ablaknál már simán megtörténik. Csak éppen az csak egy kis gyöngyözés az ablak legalján és esetleg a szélein (de 85% páratartalomnál is csak ott gyûlt a pára)... Ez még nem gond, de egy gyöngébb ablaknál nyilván súlyosabb a helyzet. Ha nagyon párás a levegõ, s a párának jócskán van utánpótlása, akkor roppant kevés a szellõztetés. Tapasztalat, de számolgatni is lehet, milyen kevés párát vesztünk a szellõztetéssel.

Debreceni panellakásban ki tudom vetetni az egyik radiátort úgy, hogy csak a felszálló cső marad meg?

Ha ki is veszik a hőszolgáltató emberei, akkor csökkentik a fűtésszámlát? Vagyis ha egy radiátorral kevesebb van, de az alapterület nem változik.
bocsi, de ez a kérdés olyan lett, mintha egy szõke nõ írta volna, -mi honnan tudhatnánk, hogy a ti szolgáltatótok mit fog nektek erre az ötletre mondani, -olyanokat lehetne csak írni, hogy pl nálunk ezt nem lehetne, vagy szerintem nem mennek ebbe bele, de lehet, hogy mégis
Tapasztalatom: ha az egyik szobában nincs fûtés, akkor a környezõ szobákat jobban kell fûteni, ha elég meleget akarsz.
Mi a konyhában levetettük, levágták és a csövet összekötötték az alsó végével mert az áramlásnak meg kell maradnia. 7000ft volt, engedélyt kell kérni a közös képviselõtõl, és írni a hõszolgáltatónak, õk küldik ki az embereket. 15 perces munka. Mért fûtésünk van ott mindig el volt zárva így nem tudom spórolás szempontból milyen.
A kérdező hozzászólása: Nem szõke nõ írta ki és igen, egy ilyen korrekt válaszra vártam, egy tapasztalatra. Köszönöm az elõttem szólónak, így már érdemes elindulni, ha volt már erre precedens.
Természetesen hülyeség ez a hozzáállás!! A házba bejövõ hõt kell kifizetni, és szétosztani lakásonként. Vagy azt várod el, hogy a körülötted lévõk fizessék ki a te lakásod fûtését is??!! Okos!
A kérdező hozzászólása: Nem, saroklakás vagyunk. Nem vagyok kisebbségi, csak lassan hátrányos helyzetû. De a lényeg: egy radiátor útban van. De ha már kiszedetjük, annyival kevesebb hõt kapunk. A semmi után meg nem fizetek.

Ti hogy alakítanátok át ezt a garzont?

a href='#' title='Ha bejelentkezel, a link kattinthatóvá válik' onclick='alert("A link bejelentkezés után lesz kattintható."); return false;'>[link]
A kérdező hozzászólása: Továbbá érdekelne az is, hogy-hogy rendeznétek be, mit hova tennétek az ízlésetek szerint. :)
A falak hosszúságát leírnád légyszi?
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Itt egy szemmértékes terv, én valahogy így alakítanám át - persze, ha a gáz/víz, egyéb vezetékek áthelyezhetõek. Mondjuk ha elektromos sütõ van, akkor a gáz mindegy. Viszont én a mosogató+mosógépet az új konyhába raknám, szóval...? Asztal helyett magas bárpultot csinálnék, ha vendégek vannak a konyha felõli oldalán is lehetne ülni. Olyasmit raknék, ami nem nyílt, hanem alatta fiókos, de van hely a lábaknak. Az elõszobába egy magas cipõsszekrényt + akasztót, tükröt tennék... na meg erõs fényû lámpát. A fürdõbe két oldalról is raktam ajtót, ami sok embernek felesleges - ha kiveszed a hálóoldalit, akkor akad hely a mosógépnek is tán. Én szeretem, ha a hálóból közvetlenül nyílik. Helyspórolás érdekében tolóajtókat tettem. A konyhába persze a falra még raknék faliszekrényeket is, de már lusta voltam odatenni. A hálóban, nappaliban még polcokat lehet feltenni. Remélem tetszik, és tudtam valamit segíteni! [link]


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!