Otthon - Építkezés kategória válaszai (453 db)

[link]
A kérdező hozzászólása: A Calcidur betonhoz való!
Nem értem miért ilyenkor kell falazni. Szintenként Kb 3 nap alatt fel lehet húzni egy komplett házat, azt nagyon könnyû elõtervezni a földmunkák után, március és november között. Ilyenkor télen már a fûtött beltérben folyik a munka, vagy a tetõfedés és ácsmunka ami belefér. Egyébként a Kalcidurn tényleg nem jó, de a Tricosal S III is csak kötésgyorsításra alkalmas, fagyállóként nem. Sajnos a mész szeret megfagyni.
a sós víz (-5) fokon fagy meg. nem tudom mennyire befolyásolja a keverék minõségét, de utána kell nézni.

Pár ötletet szeretnék kérni tőletek külső vakolás terén?

miből érdemes felvakolni stb simító réteg stb ?
stb, stb,
1-2 méteres sávokat lécezel fel vagy zsaluzol fel, függõlegesen és az ablakok körül, ez lesz a sík ami téglára kerül 1.5 cm-re a téglától alapvakolattal befröcskölöd, elõtte lealapozhatod eztán mehet rá a simító vakolat és addig rakod, még a lécekig elérsz ezután körkörösen simíthatod ezután kiveszed a lécet és mész a következõ sávra, ahol az új léc és a kész sáv lesz a mérvadó vastagság alapvakolatot telibe fröcskölöd, minden sávra. ASSZISZEM
üdv ha nem vagy gyokórlott hobbista kõmûves ill. nem dolgoztál évekig kõmûves mellett segédként akkor baj lesz mert pocsékba megy az anyag amit meg veszel, egyébként nagy vonalakban 1, guzolás-2, durva vakolás-3, tisztázás-4, simítás.Az elõttem szolohoz anyit, hogy a sarkokat függõbe be lécezni és a két sarok közözött zsínort kihúzni és úgy be állítani a többi lécet (ablakok ajtók stb.)és csak simítás után le venni. De ide kõmûves kell gyakorlat nélkül nem fog menni.

A Japánok, hogy nem fagynak meg a rizspapírfalú épületeikben?

Számtalan filmben látható, a japán építészet papírfalai. Nem értem, miként fűthetik ezeket a házakat, miért nem fagynak halálra. (?)
A hagyományos japán házak fából vannak, csak a válaszfalak, és az ajtók vannak papírból.
Ezen felül valóban nincs központi fûtés, a légkondi melegre kapcsolásával illetve kis elektromos fûtõ géppel lehet fûteni azt a szobát, amiben tartózkodsz. Plusz van a kotatsu, az alulról melegítõs asztal, ami alatt nem fázik a lábad :) )
Azért ha megnézed a térképen Japánt, akkor rájössz, hogy a déli vége kimondottan trópusi klimájú - szóval az nem igaz, hogy egyértelmüen hideg az idöjárása. Mellesleg a külsö falak nem ilyen vékonyak szoktak lenni, ezen kivül arrafelé az emberek nem 30 fokot tartanak normálisnak egy lakásban, hanem 15-18-at maximum. (Igaz, hogy nem is fehérnemüben vannak otthon, hanem felöltözve)

Csempevásárlás - Erős Kft?

Építkezünk, és most válogatnánk össze a csempéket a nappaliba és a fürdőkbe. Azt javasolta egy ismerősöm, hogy az Erős Kft-nél nézzük meg, mert állítólag ott nagy a választék. Van valakinek tapasztalata velük, érdemes hozzájuk menni, értenek hozzá, megbízhatóak?
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mi nagyon megjártuk velük! Rendeltünk náluk csempét (mozaikot), és hibás törött, lyukacsos lapok érkeztek, mindegyik dobozban volt több hibás is. Reklamációnkra végtelenül bunkón reagáltak, a vezetõ pasi azt hajtogatta, hogy ennek ilyennek kell lennie, szinte üvöltözött velünk. Persze a kiállított mintadarab, aminek az alapján megrendeltük hibátlan volt... Sokat buktunk mert nagyon drága lap volt, de kénytelenek voltunk elvinni mert hetek óta vártunk rá és már ott álltak a fürdõszobában a burkolók. Egy másik padlólapról, amit korábban vettünk, meg otthon burkolás közben derült ki, hogy minden ötödiknek a széle gyári hibás. Vagyis másodosztályos volt, de nekünk elsõ osztályúként (és olyan áron...) lett eladva. Szóval van náluk választék és vannak szép lapok, de nem ajánlom mert egyrészt drága, másrészt megbízhatatlan a minõség és reklamáció esetén lehányják az embert.
mi az Obiban vettünk csempét, csak jó tapasztalatom van. pl. visszavették azt, amit csak azért vittünk vissza nekik, mert idõközben rájöttem, h mégsem olyat akarok. levásároltam az árát, vettünk olyat ami tetszik, semmi szájhúzás nem volt a részükrõl. a választékkal is elégedettek voltunk, igaz hogy nem exkluzívra, csupán ízlésesre szerettük volna megcsinálni a lakást, és sikerült is :) szerintem nézz meg nagyobb áruházakat és kisebb kereskedéseket is. esetleg teszt jelleggel (már ha van rá idõd és energiád), akkor "szervezz meg" egy reklamációs ügyet. pl veszel egy doboznyi csempét, de vissza akarod vinni valami miatt. itt lemérheted, h hogyan állnak a problémás, kényes vevõhöz.
Én javaslom a Megyeri úti csempecentrumot. Hatalmas választék, kedvezõ árak és jó eladók. Ingyen ki is viszik ha 100.000 Ft felett vásároltok.

Kályha leadott teljesítményének számítása miként?

Szeretném kiszámolni, mekkora teljesítményt ad le a kályhám. A felületét tudom, a hőmérsékletét megmérem. Hogy jön ki a kettőből a hőteljesítmény?
Sehogy. Amire szerintem kíváncsi lennél, azt a gyártó tudná megmondani, de õ is csak a kályha képességét tudná. (Egyégnyi idõ alatt, ellenõrzött körülmények között, bizonyos fajta és minõségû tüzelõanyaggal táplálva.) Nézz körül a neten és találj valami hasonló kinézetût, amirõl vannak infók.
A kérdező hozzászólása: Tulajdonképp akkor úgy kérdem, hogy egységnyi felület leadott hõteljesitményét hogy tudok kiszámolni, ha tudom a hõmérsékletét ?

Szetmár féle házakról Nagycenken vélemény?

Érdekelne, hogy érdemes e náluk építkezni, milyenek a házak, amiket már felépítettek, mennyire megbízhatóak...
Szia! Mi is Nagycenken fogunk építkezni (elvileg tavasszal kezdünk) így elég sok mindennek utána néztem. Lehet nem a legegyszerûbb, de érdemes külön külön cégekkel végeztetni a munkákat. Az ilyen kivitelezõ cégek nem kis haszonnal dolgoznak, illetve bár sokszor pozitívumként említik hogy 2-3 hónap alatt kész, de ha belegondolsz ez elég durva. Valamint az ilyen cégek gyakran nem szakembereket dolgoztatnak, csak betanított munkásokat. Konkrétan errõl a cégrõl nem nagyon hallottam, de több soproni székhelyû csapatnak már láttam a munkáit és nem tetszett... Szóval ha rám hallgatsz, magad válassz szakembereket -- itt persze tud segíteni embereket találni a statikus, építész, mûszaki vezetõ, stb.
A kérdező hozzászólása: Senkinek nincsenek ilyen jellegû szakmai (gyártói, kivitelezõi) vagy felhasználói (üzemeltetõi) tapasztalatai? Senkiben nem merültek még fel ezek a kérdések? :)
Abból kell kiindulni, hogy az acél(kazánlemez) olvadáspontja 1600 C fok körül van. A tûztérben nyilván ennél jelentõsen alacsonyabb hõmérsékletnek kell uralkodnia. Ha fával fûtesz, a hõmérséklet jóval 1000 fok alatt marad, még jobb szenekkel, brikettel sem lehet veszélyesen magas hõmérsékletet elõállítani. A kazán egyik feladata az is, hogy az elõállított hõt onnan folyamatosan el kell vezetni, pl. keringetett vízzel, vagy egyéb módon (cserépkályha, stb). És éppen ez a funkció az (ami maga a fûtés), hogy a tûztérben normális mûködés esetén gyakorlatilag nem fordulhat elõ termikus túlterhelés. Azt viszont nem javaslom, hogy a jó huzatú kályhádat koksszal túlterheld, mert azt már valószínûleg nem fogja kibírni.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a részletes választ, így már "kerek" a dolog számomra is.
Ok, szívesen!
Durva szemcsés homokot, nem sódert.
A kérdező hozzászólása: 0, 4 vagy 0, 5 ajánlotok?
SZóder-el nem lehet vakolni csak homokal bányahomok tudod az a sárga , marosi homok , a kezét kellene eltörni aki szóderel vakol biztos vakolni akarsz nem betonozni ahoz kell a sóder nem vakoláshoz.:XD
Vakokáshoz úgynevezett folyami homokot szoktak használni, ami tömör, kemény, sima felületet ad. Természetes szemeloszlása van, tehát kisebb és nagyobb szemcsékbõl is áll. Bányahomokot a falazóhabarcsokba szoktak rakni, aminek gömbölyûek és kisméretûek a szemcséi. Sódert vagy szaknyelven adalékanyagot betonba szoktak keverni, vagy önmagában föld felületre szoktak rakni kavicsfeltöltésként, vibrátorral tömörítve, amire pl. aljzatbetonokat, járdákat, utak felépítményét teszik.

Szerintetek 7-8 Mill. elég lehet hozzá? Hogyan fogjak neki? (Új enngedélyek kellenek-e? , régi papírok elő kaparása? ) Bővebb lent.

Szüleim kültereleten 1990-ben építettek egy házat.2015-ben lejáró Fundamentámat felhasználva + megtakarításokat felhasználva befejezném, bővíteném (padlástér beépítés+külső hőszigetelés+még egy szoba hozzáépítés, központi kazán+kandalló)
Úgy tûnik van még egy bõ éved, hogy válaszokat találj, de...mivel ez olyan dolog, amihez szakembereket kell alkalmaznod, javasolnék valamit, amivel okosabb lehetsz. Elõször minden szakipari témában keresel megbízhatónak látszó mestereket és nem bízod rájuk a munkát, vagy kéred ki a véleményüket, hanem elõvezetve a teendõket árajánlatot kérsz, amit természetesen egy "ha aktuálissá válik értesítem" mondattal függõben is hagysz. Ezzel szerzel egy csomó tapasztalatot, megismered a teendõket, amik esetleg eddig elkerülték a figyelmed és okosan kalkulálva talán meg is találod a legkedvezõbb összeget, amit rá kell fordítanod a manõverre. Erõsen ajánlom, hogy olyan szakit, aki azt mondja..."fõnök, mi mindenhez értünk, bevágjuk az egészet két hét alatt" meg se hallgass. Én nem olyan rég csináltattam minden félét, amiket itt leírtál, azt javaslom, mindent tanulmányozz elméletben-akár a netrõl-hogy ne tudjanak átverni. Sok szerencsét!

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!