Kultúra és közösség - Szokások, etikett kategória válaszai (4971 db)

Szoktatok adni penzt a koldusnak, ha igen, mennyit?

Szamit-e, hogy közeledik karacsony, szamit-e a koldus kinezete, vagy pl. hogy feher ember-e. Ha elküldöd, azt hogyan teszed meg. Minden ezzel kapcsolatos sztori is erdekel.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); A karácsonyt nem szoktam nézni, csak az idõjárást...Bár az sem nagyon befolyásol... Természetesen én is teszek különbséget ember és ember között, de olyankor nem nagyon mérlegelek, amikor kérnek. Nem gyûlölök ismeretlen és ártatlan embereket, mert intelligens vagyok. Hangulattól függ, hogy mennyi pénzt adok és attól, hogy mennyi van nálam. Általában sokat rágódom rajta, hogy megérte-e adni, jó helyre került-e, nem árt-e többet, mint ammenyit használ stb...Szerintem a továbbiakban nem is fogok pénzzel segíteni, hanem valami mással és kicsit jobban szét fogok nézni. Általában 100-500 Ft között adok, mikor mennyi van nálam. Templom után kevesebbett, mert nem szeretem ha kihasználnak (bár bizalomként is fel lehetne fogni). De volt már párszor, hogy néhány embernek adtam 1-2 ezer forintot. És olyan is, hogy virágot vettem csak hogy ne érezze koldusnak magát az eladó. Eddig a legnagyobb, amit adtam kb 50 euro. Ha majd több pénzem lesz, akkor az árva gyerekekre fogok szentelni idõt. Természetesen nem érdekel semmilyen szervezet, mert nem bízok bennük. Ha valakit elküldök, annak megmondom, hogy sajnos nincs pénzem. Nem szoktam szemétkedni és beletaposni a másikba. (ok nélkül).
A pizzafutár és a zenész jobban megérdemli. Meg azok akiknek nincs lehetõségük dolgozni. Nem én fogom eltartani a bûnözõket.
Nagyon ritkán találkozok koldusokkal, kb 2-3 havonta, akkor adni szoktam. Az ünnepek nem befolyásolnak, egyedül maga a koldus. Ha valakibõl ömlene az alkohol, vagy cigiszag, vagy esetleg bunkó lenne, akkor nem adnék neki egy forintot se. Ilyenkor egyszerûen levegõnek nézem és kikerülöm. De ha az állapotához képest értelmesen néz ki, vagy éppen, hogy szellemi fogyatékos, akkor már könnyebben adok. A pénz nagysága pedig attól függ, hogy éppen mennyi van nálam. Általában odaadom az összes 100 Ft alatti aprót ami nálam van, ez általában 100-300 Ft közötti összeg. 17/F
Soha nem szoktam adni, mert több rossz tapasztalatom volt. Ismerõs családot segítek nagyon sok gyerekruhával, õk tényleg rászorulók és értékelik is.
Azért a koldusok(csõlakók) sem minden esetben "bûnözõk", lelkinyomorékok....
Tobbszor is lattam/hallottam, hogy a koldusokat "strick" futattjak. Hozzak oket a nagy BMW-vel reggel, este meg szedik ossze oket, es gyujtik be a penzt. En ebbol az okbol kifolyolag penzt nem adok nekik. Inkabb veszek egy szendvicset, vagy peksutit, mert azt legalabb tudom, hogy o eszi meg.
Utcazenészeknek szoktam, már ha nem azt csinálják, hogy bekapcsolják az automata szintit és tettetik a játékot. Én a fõvárosban élek, gyakran megfordulok közlekedési comópontokon, és úgy látszik, annyi koldussal, csövessel, kéregetõvel találkozom, hogy már nem tudnak megdöbbenteni. És a többség sajnos ráadásul még bunkó is, és neki áll feljebb, ha az átlagember nem tud adni... ezért ima koldusnak ritkán adok... akkor, ha szimpatikus, udvarias, tényleg rossz helyzetben van (rendre szólítanak le részeg punkok meg olyan rászorulók... hahaha.... akinek jobb a telefonjuk, mint az enyém stb.) és nem bûzlik a piától meg a cigitõl, olyan 100-200 Ft-ot. Többet nem tudok én sem, attól, hogy van fedél a fejem fölött, nem vagyok milliomos.
Szoktam adni néha, de mindenkinek nem tudok odacsúsztatni egy húszast, mert még én maradok éhen.

Miért vannak ennyire könnyen befolyásolható emberek?

Adott a szituáció: végzős lány vagyok. Foglalkoztat a teológia. Hívő vagyok.
Szerintem a baj igenis veled van. A teológiával semmit nem tudsz kezdeni a munkaerõpiacon. Amellett nem normális szerintem az, hogy ott úgy beszélnek 2000 éves mitológiáról, mintha az lenne az élet abszolút igazsága (v. ö. ha én Zeuszról mondanék hasonlókat, rövid idõ után a pszichiátrián találnám magam.)
Nem veled van a baj. teljesen igazad van. Ne figyelj az elsõre, aki a bunkó drogosokat támogatja inkább.
Miért lennének befolyásolhatók!befolyásoltak? Értem, hogy ellenszenves nekik a teológia meg, hogy rossz irányba fordult el az egyik lány, de ezek még mindig nem a befolyásoltság jelei. Legalább is bõvebb információk hiányában én csak ezt tudom mondani.
Irónia (fõnév; görög): Amikor egy hívõ panaszkodik arra, hogy könnyen befolyásolhatóak az emberek.
Ez nem hit kérdése, ateista is szokott hullarészegen a hányásában fetrengeni.
Kedves utolsó, látszik, hogy nem érted amit elõtted írnak. Az utolsó elõtti arra akart rávilágítani, hogy a hívõség õnmagában feltételez egyfajta befolyásolhatóságot. Ugyanis bárminemû valós bizonyíték nélkül elfogadni egy abszurd, komplett világnézetet nem éppen az önálló gondolkodás, az egészséges szkepticizmus, nehezen befolyásolhatóság jele. És nyugodtan szavazzatok le!
Nem vagy debil. Ne is legyel. Jezus azt mondta;Mi koze a vilagossagnak a sotetseghez. Vilagossag, akik Jezus tanitasa szerint elnek. Sotetseg, akik satan lazado magatartasat tamogatjak azaltal, hogy ok is ugy viselkednek. A baj , hogy meg csak nem is tudjak, satan mindig a vilagossag angyalanak tunteti fel magat. Teologia, Jezus ilyet nem tanitott. Ezek emberi szemszogbol magyarazzak meg a dolgokat, ami nem biztos , hogy helyes. A ket csaj a pusztulasa fele halad, te ne legyel ilyen. Pusztulasa=terhesseg, fuggosegek, vagy meg rosszabbak.

Hogy illene köszönnöm?

A volt edzőmet szeretném felhívni, már több mint 1 éve nem találkoztam vele, mikor még edzésre jártam akkor nem voltam 18 éves és a 18 év alattiaknak úgy kellett köszönniük,hogy "Jó napot" de amúgy tegezhettük, csak ez az egy kikötése volt ami kizárólag a 18 év alattiakra vonatkozott.
Addig Jó napottal, amíg személyesen nem mondja, hogy tegezd.
Egyetértek az elõttem szólóval.
Szerintem is magázd, úgy is felajánlja, hogy tegezd, ha akarja.
Érdemes odatenni a "kívánokot" is.
Jónapot Józsi bá'! Szerintem nem tartja számon, melyik volt tanítványának mikor van születésnapja.

Van lehetőség végrendeletben vidám zenét kérni saját leendő temetésre?

Egy itt olvasott kérdés ihlette az enyémet. Nem szándékozom meghalni mostanában. :) Csak néha eljátszom a gondolattal, h zenés temetésem legyen-e és ha igen, milyen. Az egyik verzió, amire gondolok, h vidám szám szóljon, pl valami jó kis rock and roll -boogie, vagy pörgős boogie-woogie. :)) Mondjuk, Jerry Lee Lewis-től a Whole Lotta Shakin' Goin' On. :)
A kérdező hozzászólása: Még annyit , hogy a néger közösségekben teljesen természetes isten dicsõítése - vidáman. :) A gospel keserédes, pörgõs zene, istentiszteleteiken így áldják az urat. :) JLLewis is ilyen volt, csak hát fehér kultúrkörben, ahol ez igen szokatlan hozzáállást jelentett. :) ) Én azt szeretném, ha majd ha meghalok egyszer, a temetésemen mindenki vidám legyen. :) )) Ha már én az leszek. ;) Ettõl függetlenül még sok fontos és hasznos teendõm is van ebben a testben, szóval nyugi, még maradni akarok. :)
Te tényleg arra vágynál, hogy ilyen zenét hallgass mondjuk a legközelebbi családtagod elvesztése után? Nem tudom, hogy te hogy vagy vele, de nekem nem bulizni lenne kedvem egy haláleset után. Sõt, rosszul is esne egy ilyen temetésen részt venni. Szerintem a temetések alapvetõen nem a halottakért vannak, /nekik aztán már édes mindegy, hogy mi történik/ hanem a gyászolókért. Csak addig tûnik jópofának a dolog, amíg bele nem képzeled magad a másik helyébe. Milyen lenne szerinted gyászolóként egy ilyen "bulis" temetésen részt venni?
A kérdező hozzászólása: Nekem ez nem jópofáskodás. Az aztékok (és sok mai mexikói) vidám temetést rendez. Ez egyrészt kultúra függõ, másrészt egyénfüggõ. Mint írtam: engem örömmel töltene el, h vidámnak lássam az engem temetõket. Az is egyénfüggõ, hogy van, aki szerint (pl szted) a halott már nem létezik, van, aki szerint a halott lelke idõfüggetlen (örök életû), és csak a teste pusztul el.
A kérdező hozzászólása: Még valami: sokak szemszögébõl a halál a szenvedésektõl való szabadulás. (Ez nem feltétlenül szuicid hajlam.) Ebbõl következõen lehet vidám dolognak értékelni a test halálát. Én feladatnak tekintem az életet. Ha az életleckét kellõen sikeresen elvégeztem, akkor BOLDOGAN halok meg. :) Ez nem öngyilkos hajlam. Amúgy is van még dolgom, maradnék még a testemben.
És ezzel egyet is értek, bár szerintem ezzel azért kicsapnád a biztosítékot, képzeld, el ha véletlen öregasszonyok tévednek be!:D De amúgy én is inkább azt szeretném, hogy a még élõ haverok mondjanak el pár mókásabb sztorit, minthogy ott sírjon mindenki, nekem már mindegy, nekik meg miért ne lehetne jó kedvük, ha egyszer kimozdultak otthonról? Jó nem kell diszkót csinálni a temetõbõl, de alapvetõen egy derûs hangulat szerintem sem ártana, nyilván, ha elcsapott egy kamion, ez nem játszik, de amúgy meg...:D Szerintem lehet, de inkább máshogy csinálj hangulatot, mert botrány lesz...:D
Nyugodtan vegrendelkezhetsz a temeteseden jatszando zenerol is. Es remenykedhetsz hogy majd teljesitik. Amugy egy babtista temetesen voltam egyszer es ott nem olyan gyaszos zene volt.
A kérdező hozzászólása: Köszi a válaszokat. :)
Régi magyar filmek pl.
Régimódi udvariasoktól.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm. :D
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Viccet félretéve: nekem is tetszenek ezek a fordulatok, a régi filmek valóban sok ilyet tartalmaznak, Meseautó, Hippolyt és sok más. Nem csak a fordulatok jók, de az akkori "ákcentus" is. Pl. Meseautó: "kérem, eldugult a kárburátor". Szoktam így mondani itthon néha az idegen szavakat ha hülyéskedem. Pontosan tudható volt, kinek, milyen cím jár, ebben tévedni súlyos udvariatlanság, sõt sértés. Egyszer, egy régi vasutas életrajzában olvastam (vörös lámpák az utolsó kocsin a címe, ha jól emlékszem), ahol felsorolja a címeket sorban. Ezeket tudni kellett, ha pl. valaki egy hivatalnoknak írt levelet valami ügyes - bajos dologban. A legelsõ a kormányzó volt, Horthy. Neki a Fõméltóságú Úr cím járt. Vagy a Kormányzó Õfõméltósága. Voltak kegyelmes, méltóságos, tekintetes, nagyságos stb. címek. Ha ezeket valaki nem vágta, nem is tudott megszólítani valakit udvariasan. Természetesen "felfelé" tévedni bocsánatos bûn volt. Pl. Eötvös Károly elmélkedik valahol, hogy az igen tisztelt, de ugyanakkor szerény Deák Ferencet hogyan is kellene megszólítani.
A kérdező hozzászólása: Ezen címeket használni fogom, Magyar hazámra esküszöm Önnek. :)

Falun miért kell mindenkit villámgyorsan eltemetni?

Sokszor 3 napon belül van a temetés. Egy pesti ismerősömet pedig pl. 5 héttel a halála után temették.
Ez nem helytõl hanem pénztárcától függ valamint, hogy mikor adja ki a kórház a testet. A hûtés nem olcsó mulatság, ha pedig valami nem tisztázott a halál körül, akkor a nem engedik eltemetni egy ideig.
Ha valaki természetes halált hal akkor nem tartják vissza a holttestet.Egyszerûen kihívják a körzeti orvost megállapítja a halál okát és idejét.Innentõl meg már csak a hozzátartozók intézkedésén múlik mikor lesz a temetés.
Mert az rímel az észjárásuk sebességére.
A kérdező hozzászólása: *Miért igen? Miért nem?
Elõnyök: A termelés, a tudomány és a technika számára a legkedvezõbb társadalmi forma. A legnagyobb szabadságot nyújtja tagjai számára. Hátrányok: Szabad éhen halni, különösen, ha vadkapitalizmus van. A természetre a legkedvezõtlenebb.
A fogyasztáson és a pusztításon alapul, nagyon környezetszennyezõ, pazarló dolog, ezért rossznak tartom!
Nem értem. Miért jobb, ha egyszer ugyanúgy sírok?
Teljes mértékben egyet értek.
Szó szerint számomra nem igaz, mert letojom a kocsikat, de ami mögötte van, az igen. Anyagi biztonságban élni mindig jobb dolog, mint nélkülözésben.
Nem A pénz boldogít, hanem a vágyak, amit megvalósítasz belõle.
"A pénz nem boldogít, DE ......" = unalmas közhely
ez egy olyan hülye kérdés hogy erre nem is válaszolok ennél többet
Én szeretem a suzukit is.
Inkább azt mondanám, hogy a pénz határhaszna annak növekedésével csökken, de bizonyos szintig nagyon is boldogít. Ez a közmondás egy nettó butaság.
"Pénzzel legalább nekiállhatsz megvalósítani a terveid." De akkor miért sír? Nem azt mondom, hogy nem jó a pénz, hanem hogy erõltetett ál-okosság a mondat a kérdésben.
pénz nem boldogít de nélküle nem boldogulsz
Miért, jobb szerinted full csórónak ÉS boldogtalannak lenni egyszerre? Ez azért elég evidens. Pénzzel legalább nekiállhatsz megvalósítani a terveid.
Bár már úgysem olvassa, üzenem a kettesnek, hogy akinek Suzukija van, az nem full csóró. Magyarországon sok családnak nem futja autóra, többek között nekünk sem. Sõt, még jogsira sem. Én örülnék a Suzukinak.

Én a mai napig nem értem ezt a nagy felháborodást, valaki magyarázza el nekem!? (lent)

Az emberek tíz körömmel harcolnak a melegházasság ellen. Nem provokálni akarok, csak megérteni, hogy mi a jó ebben? Olyan szavak hangzanak el, mint "családvédelem". De kinek a családját védik ezzel? Az én családomnak például se jobb se rosszabb nem lesz attól, hogy a melegek házasodhatnak e. Mit lehet elérni azzal, hogy tiltunk nekik mindent, ami jó? Attól nem lesz senki hetero, hogy megnehezítjük az életét. Aki arra áldozza a szabadidejét, hogy az utcán álldogál és a melegek ellen tüntet, annak miért ez a legfontosabb, amit azon a napon megtehet? Én sem szívesen néznék egymást az utcán faló melegeket (és heterokat se!) de annyi minden van, amit a kevés szabadidőmben csinálni szeretnék. Az utolsó gondolatom se lenne egy tüntetés. pláne olyanok ellen, akik engem nem bántottak.
Szerintem egyre elfogadottabb ez a téma, nekem is van egy jó barátom, aki több mint két éve együtt él a barátjával, ha megkérdezik kivel él elmondja, semmi baja nem származik belõle. A melegfelvonuláson is egyre kevesebb az ellentüntetõ és egyre több hetero jár ki a melegekkel együtt. Szerintem aki ennyire küzd azért, hogy a melegek ne legyenek boldogok, az azért teszi, mert a saját életével van problémája, de az nem csak a melegek boldogsága ellen harcol... Tudat alatt, szerintem baja van saját magával az ilyen embernek és ezért csinálja.
Nekem semmi bajom sincs senkivel (nem, vallás, nemzetiség, sexualitás, stb) amíg tiszteletben tart. Pl. Gondolok arra, hogy heteróként kezel és ezt tiszteletben is tartja.
Ez durva példa, de mondjuk akkor az sem szabadna, hogy zavarjon minket, ha valahol az országban magyar zászlókat égetnek. Most tök mindegy, attól nekem sem jobb, sem rosszabb nem lesz, ha felháborodok. :) ) De ilyen alapon azt is kérdezhetnénk, hogy a melegek miért vannak kiakadva, ha élettársak lesznek és nem házasok? Nem mindegy nekik? Minek tüntetnek emiatt? Nem értem, valaki magyarázza el. Remélem érted, mire akarok kilyukadni. :)
Én azt nem értem, hogy a melegeknek miért annyira fontos ez a házasságosdi. Nyugodtan élhetnek együtt, az élettársi forma lehetõvé teszi hogy hozzátartozónak jelöljék meg egymást. A házasság intézményét a társadalom reprodukciójának céljára találták ki, ha deklaráltan enélkül is lehet házasságot kötni, akkor nem látom be, hogy mondjuk egy férfi miért ne házasodhasson össze a guminõjével, vagy ha nem a szexuális kapcsolat, hanem a szeretet számít, akkor a macskájával. És ha valaki azt hiszi, hogy ezek légbõl kapott extrém példák: [link] [link]
A kérdező hozzászólása: az hogy a házasság miért fontos nekik, azt egyénenként tõlük kéne megkérdezni. Én mint kívülálló csak azt látom, hogy tiltjuk tõlük, holott nem tennének nekünk semmi rosszat azzal, hogy összeházasodhatnának. Tudom, elképesztõ extrém példák vannak... de hülye emberek és hülye dolgok mindig lesznek, bármilyen szabályokat hozunk. A normálisan élõ meleg embert nem kellene ezek miatt így büntetni. Nekik fontos a házasság, nekem meg a karácsony. Baromira ki lennék akadva, ha elvennék tõlem bármilyen olyan indok miatt, amirõl én nem tehetek.
mert speciel én nem akartam volna abban felnõni és átkoznám a törvényt, amely erre kényszerített volna.
Én sem vehetem el a kecskémet, akkor legyek én is kiakadva? Megfosztanak a boldogságomtól. Sõt a szomszéd Katinkát sem vehetem el, mert már házas. Fene a pofáját, aki kitalálta az ilyen törvényeket! :DD
Szerintem férfinak ing+öltöny, nõnek blúz+kosztüm vagy egy elegánsabb nadrág, szoknya és egy elegánsabb pulcsi. Persze a színháztól magától is függ, hogy bábszínházba vagy az operába mennétek.

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!