Kultúra és közösség - Népszokások kategória válaszai (2019 db)

Japánban, hogy van ez a kun, san megszólítás?

Írok egy mangát, viszont nem tudom, hogy milyen viszonyt kell írni, mikor:
Hát ha a fiút kun-nal illeti, akkor a lányt feltehetõen chan-nal. Másik eset lenne, hogy mindkét nemet san-ozná. De azért számít a tanár személyisége is. Magyarországon is vannak tanárok, akik közvetlenebbek és akik közvetettebbek. Bár olyat nehezen tudok elképzelni, aki lány-fiú közt erõs különbséget tenne vagy valakivel kivételezne. (Legalábbis osztály elõtt szerintem alapvetõen azért az a normális, hogy ugyanúgy szólítja meg, privátban viszont lehetne, hogy már máshogy. De ez megint személy függõ.)
Általában a fiú kun, a lány chan, ha egy idõsebb szólítja meg és olyan, aki jobban ismeri, de elõfordulhat az udvariasabb san is. Viszont! Nem a keresztnevüket, hanem a vezetéknevüket szokták általában használni a tanárok az iskolában, és ehhez viszont lány esetében inkább a san passzol. A keresztnév használata túl közvetlen, azt leginkább csak oviban (sulielõkészítõben) használnák szerintem. Tehát a fenti példánál én Dustin-sant használnék.
A kérdező hozzászólása: köszi a válaszokat!

Azt mondják a magyar olyan nép, hogy mindig azon jár az esze, hogy portyázhatna. Én nem! Nem vagyok magyar?

Hogy a magyar azon töri folyton a fejét, hogy loghatna,, csalhatna, hogy úszhatná meg a fizetést.
Kissé pozitívabb megvilágításban. A magyar nép sohasem adja fel. Még egy olyan országban, ahol nincs pénz, és túl magas az adó, ott is meg tud élni, mert ha kemény munkával nem tud elõre jutni, akkor megtalálja a kiskapukat, de nem hagyja, hogy megnyuvasszák. Hogy te nem ezen gondolkozol, ez talán azért van, mert még nem szorulsz rá. Ami nem baj. Talán ismered ezt az idézetet. "Ember küzdj, és bízva bízzál." Nem is értem, hogy miért nem ez Magyarország nemzeti mottója.
Van nemzeti mottónk?
Nem csak a magyar szeret potyázni, viszont falnak menni igen, és amikor kiderül, hogy a fal erõsebb, utána is próbálkoznak. "Én nem ezen töröm a fejem." :) "Ember küzdj, és bízva bízzál." Ja, magyar ember küzd, harcol, falnak megy.... :(
Valószínûleg tisztességesebb vagy, mint az átlagmagyar. (Sajnos vagy nem), én is ilyen vagyok. ...nem "portyázhatna", hanem potyázhatna... gondolom elírtad.
Nem értem miért szavaztatok le, nem kötekedésbõl kérdeztem, hogy van-e hivatalos nemzeti mottónk.
Nem olyan. Csak ha rákényszerítik. De akkor más is ezt teszi. Legfeljebb más népek kevésbé szorulnak rá. Vagy kevésbé ismered õket. De ha mind olyan lenne is, a nemzetiséget akkor sem ez dönti el. Kivéve, ha te magad eszerint ítéled meg magad. Én azért elég sok olyan magyart ismerek, akik nem törik a fejüket a lopáson, csaláson, és hasonlókon. Lehet, hogy nem ugyanazokban a körökben fordulunk meg?
Dehogynem, de te egy kivételes egyéniség vagy, egyedi látás- és gondolkodásmóddal.
Ahol 2 magyar, ott 3 vélemény...
Általánosságban véve, sajnos semennyire!
Van is egy ilyen régi vicces mondás, már nem emlékszem pontosan, h van, de az a lényege, h 2 magyar 1 lakatlan szigeten 3 politikai pártot alapít.
Csak másoktól hallottam, hogy pl. az Angliában, Hollandiában, stb. dolgozó magyarok egymásnak is keresztbe tesznek, miközben pl. a lengyelek segítik egymást. Nem tudom, mennyire általános, de több ismerõs is mondta, aki élt kint. :(
Sajnos semennyire, pont ez a tapasztalatom....Pedig kevesen vagyunk és össze kéne tartanunk.
Régebben élt egy mondás: A magyar ember akkor van egy véleményen, amikor a templomból a kocsmába igyekszik.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kicsit árnyaltabban látom a kérdést, mint az elõttem szólók. A magyar világ életben induvíduum volt. Jó problémamegoldóképesség és nagyfokú önállóság, valamint kreativitás jellemezte. Ha "eszetlen robotként" dolgozik, azt is magábann röhögve, cinizmusból teszi, nem pedig azért, mert valóban ilyen. Épp ezért szeretnek külföldön bennünket: olyan értékeket tudunk felmutatni, melyeket Õk a hangyaszellemmel ez sem tudnak képzelni. A magyar egy kifejezetten tanító típusú nép. Persze itt nem szélsõségekrõl, vagy tudatos félreneveltetéses elhajlásokról beszélek, hanem a tipikus népi jellemzõkrõl. Kimész egy faluba - és ott nagyon szépen, tisztán láthatod ezeket a jellemzõket, mert az emberekbõl nem gyilkolja ki a felülrõl ránk erõltetett és tõlünk teljesen népidegen társadalmi modell... Viszont ami egy népnek elõnye, az egyben gyengéje is! Az önállóság rivalizálást, a rivalizálás irigykedést, széthúzást szül. Azonban ennek mértékét sokan hajlamosak tévesen megítélni. Ugyanis ahogy fordítva gondolkodunk mindenben, lásd a dátumnál a tágabb halmazból indulva szûkítjük a fókuszt évtõl a nap felé, vagy a neveknél a családtól az egyedig - a nagyja külföldihez képest, ugyanígy vagyunk a "viszálykodással" is. Míg külföldön valameddig kis bajban összetartanak az emberek, ám minél nagyobb a baj, annál jobban széthúznak (lásd vendetta és hasonlók), addig mi egy jó darabig széthúzunk, ám a kritikus, életveszélyes pillanatban félelmetes szinkronba tudunk kerülni. - Pont fordított logikai rendszerünknek és önálló, kreatív problémamegoldó logikánknak köszönhetõen. Lásd pl. 1956 esete, de lehet hozni számos egyéb példát erre. Szóval nem teljesen ellentmondva az elõttem szólóknak, de azért azt mondom, mindenki legyen csak büszke magyarságára és származására, mert ez a -pont mentalitása miatt- sokat szenvedett és nyomorgatott kis nép komoly motorja volt mindig is a világnak, a fejlõdésnek és a jövõben is az lesz, ne féljetek. :)
Szeretnék figyelmébe ajánlani két olvasmányt azoknak, akik a történelmet szeretik tanulmányozni. A téma: Két tárgyalás Sztambulban. Két diplomata, a horvát Habardanecz János és a lengyel Hieronymus Laski követségben járt az akkori világ legerõsebb hatalmánál, a török Portán. Az egyik a német Ferdinánd király pártiaknak, a másik a Szapolyaiaknak volt a követe. Érdekes, és tanulságos, hogy mind a kettõ hûséges a saját gazdájához, és mind a kettõ azon igyekezik, hogyan tudja minnél jobban bemártani a másikat. Vajon melyiknek volt igaza? Ma már 500 év távlatából másképp látjuk a kérdést. Ma is ha történetesen a szoc-lib oldal, vagy a nemzeti-konzervatív oldal Brüsszelben, vagy Washingtonban próbálja lejáratni a másikat, a saját érvrendszerében halad elõre. Az már más kérdés, hogy valójában a nemzetnek, a magyar népnek melyik a hasznos? Tudomásul kell venni, hogy a történelem egyben az ideológiák harca is. Ezért kellene egy nemzeti minimál konszenzusban megegyezni. De ki az akit maga fölött bíróként elfogad mind a két oldal?
Nem kell mást tennünk ennek megállapításához, csak át kell tekintenünk az összetartásokat a muhi pusztai szekértábortól az ezévi ellenzéki huzakodásig...


Kölcsey Himnuszából mettől meddig van a Magyar himnusz?

Tehát gondolom h Kölcsey Himnuszának nem mind a 8 versszak a magyar himnusz is egyben. De hány verszak vagy csak az első ?
A Himnusz 8 versszakos, és az utolsó soráig magyar. Ha arra vagy kíváncsi, hogy mennyit szoktunk énekelni; akkor az csak az elsõ versszak.

Néptáncosok, valahol volna hely nekem is 18 évnyi táncos tapasztalattal és az alábbiakkal?

Nagyon hiányzik a néptánc, és 6 éves koromtól 24 éves koromig táncoltam, most 27 vagyok, lány.
IGEN, IGEN, IGEN! A legközelebbi együtteshez csapódj, járj próbákra, ismerkedj! Én 3 hónapot hagytam ki, az is megrázó volt, azaz átérzem a helyzeted! :) Sok sikert és kitartást! Írj majd, hogy hol találtad meg a helyed! :)
Ja, És a néptáncos közösségben nincs olyan, hogy 'nem jöhetsz mert nagydarab vagy', vagy ha igen, rossz helyen jársz. A mi együttesünkben is van igenigen nagydarab leányzó, ésinden koreográfiában benne van, és imádjuk, hiába ügyetlen kicsit :)
A kérdező hozzászólása: Nagyon kedves vagy :) akkor ez máshol tényleg így van ugye? Ugyanis egyszer régen már ért negatív élmény ezzel kapcsolatosan, pedig akkor 168/64 kiló voltam, tehát tényleg a normáls súlyúak közé tartoztam. Sajnos akkoriban állandóan rajtam köszörülték a nyelvüket, mai szemmel nézve szinte hihetetlen, hogy miket megengedtek maguknak. Nyíltan lekövéreztek, hogy nem jók rám a ruhák - miközben bõven volt minden ruhából a méretem, hiszen ez azért nem nagyméret - nem akartak velem a férfiak táncolni, párban állni, nem segítettek amikor sok ruhám volt, a többi lányét mindig cipelték, és azt is elmondták, hogy ahhoz hogy húsvétkor eljöjjenek locsolni, ahhoz nem vagyok elég karcsú - pontosan ezt mondták. És felnõtt emberekrõl, huszonéves sõt harminc közelében lévõ felnõttekrõl beszélünk. Utána persze az egyetemen már volt normális táncosközösség, de azért ez az elsõ "maradandó élmény" volt, talán ezért is nyergeltem át több más stílusra, nem akartam elhinni, hogy valakit, aki ráadásul nem is kövér, egy közösség, ha akar, mégis kövérnek kiálthat ki, és kiközösíthet azért mert nem anorexiás. (Hehe, most legalább tudom, milyen túlsúlyosnak lenni úgy igazán, érdekes, most, hogy volna valós alap a "kövérségre" már nem bánt miatta senki, és le is fogyok szépen. :) ) Megkérdezhetem, merre táncolsz? Ha akarod írd privátban, bár valószínû nem egy helyrõl vagyunk, egyszerûen csak érdekel, hol ennyire jófejek a táncosok. :) Azért remélem, ez az együttesek nagyrészében így van, és nem úgy, ahol nekem kellett ezekkel a véglényekkel eltölteni a táncosdõ egy részét.
Felénk az anekdota szerint a cigány ezt mondta, amikor elõször látott villanylámpát :)
eljut a villamosítás a telepre is, mire a helyi lakos: - dikk má', dróton dzsal a petró

Van olyan valaki aki magyar no, es attert a muszlim vallasra, vagyis muszlim lett?

Nemregtol vagyok muszlim, es szeretnek tudni sokkal tobbet a muszlim vallasrol, hagyomanyokrol es szokasokrol.
Asszalamu aleikum kedves. Írjál privit nyugodtan. Igyekszem segíteni insaallah.
Inkább annak kellene pszichológus, aki nem képes tiszteletben tartani a másik vallási, faji, vagy bármilyen hovatartozását. Szíve joga abban hinni, amiben akar.
A kérdező hozzászólása: Harmadik valaszolo, igazad van, koszonom.
Nagyon szívesen.
Irj nekem is nyugodtam privatot, en valamivel tobb mint 2 eve vagyok muszlim.
A kérdező hozzászólása: Az elso, a harmadik es a hatos valaszolonak is nagyon koszonom. Irni fogok nektek privatot, es a valaszt elore is koszonom. Minden jot kivanok nektek.

A négerek miért gyakják egymás minduntalan?

Akár afrikában akár az amerikai gettókban mindig lövik egymást, még a rapperek is.
A kérdező hozzászólása: Egymást*
Hát mert az egyszerûbb, mint kommunikálni.
Nem csupán a négerek, az egész emberiség ilyen, csak a tanult ember eljutott oda (akarom hinni, hogy így van, de vannak kétségeim), hogy több áldozattal jár egymás legyilkolása, mint haszonnal (gondolj atomfegyverekre, vagy a társadalmi együttélésre), ezért más értelemben "gyilkolják" egymást.
A Balkánon élõk miért gyakták egymást olyan sokáig? Nemzetiségi konfliktusok miatt. Észak-Amerikában pedig a bandaháborúk miatt.
A gettókban ennek az az oka, hogy a legtöbben kábítószer-kereskedelembõl élnek, és ott teljesen igaz, hogy amit eladhatsz az egyik sarkon, azt egy utcával arrébb már nem adhatod el, mert megölnek. Gyakorlatilag területszerzés, mint az állatvilágban. A legtöbb bandaháború is a drog- és fegyverkereskedelem miatt robban ki. Arikáról nem tudok nyilatkozni, azt nem ismerem.
Ahhoz minimum 10000 kellene neked
Te még akkor sem.....
Dehogy...akkor leszel jó arc, ha az a x számú jelenlegi ismerõsöd is jó arcnak ítél meg téged. Idegeneknek minek bizonyítani? Inkább nekik kellene venni a fáradságot, hogy kiderítsék ezt.
igen, teljes mértékben igaza van pocaknak! Fogadd meg ezt a tanácsot Sándorka!
Igen, pontosan. 999 ismerõssel még fostartály lúzer vagy, de az ezredikkel hirtelen fény tör elõ a monitorodból, ami megváltoztatja a személyiségedet: tapadni fognak rád a nõk, jó humorod lesz, a farkad is nõ még 10 centit. Aztán felébredsz, és ráeszmélsz, hogy mekkora ostobaság egy gagyi weboldal szerint élni.
Nekem nincs egy ismerõsöm se... akkor nekem milyen arcom van ?


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!