Közoktatás, tanfolyamok - Magyar iskolák kategória válaszai (23757 db)

Nem úgy van, hogy neked kell bejelölnöd, pontosan milyen program melyik verzióját tervezed használni?
A kérdező hozzászólása: wow, az döfi lenne! Azt hittem, minden iskolában azon tanítanak, amelyik a suli gépein van. Akkor a 2003-as verzió lenne a legjobb, az a legletisztultabb..
Elsõ válaszoló vagyok. Én nem érettségiztem infóból, szóval ne vedd készpénznek, amit írtam, csak így emlékszem a többiekre :) Szóval a legbiztosabb, ha a sulidban megkérdezed az info tanárt, esetleg a neten valahogy utánanézel :D
Azt kapod amit bejelölsz. De persze az is lehet, hogy azt kapsz ami van.
open office nem, nem trollkodom, elég sok középsulinak nem futja csiriviri ofiszra...
A kérdező hozzászólása: Köszönöm mindenkinek a válaszokat! Az OpenOffice-os dolog nagyon komoly!Mondjuk, nincs vele semmi baj, ha valaki ért a Ms Office-hoz, ennek se kéne problémát okoznia.
Bizonyos tanárokban él még a "pofára osztályozás" szelleme, úgyhogy lehet.
Ha igényes akkor biztos nem. A 80as évek közepén hisztiztek utoljára a tanárok a felnyírt haj miatt. Aztán már majdnem mindenkinek fel volt nyírva. Majd ki ment a divatból
Ez a szaktól is függ. Engem pl. zavar, hogy nálunk vannak zöld hajú, meg punk emberek, mikor a diploma után mindenki kinyalva fog dolgozni járni ebben a szakmában. Nem ide való. Én kinézem az ilyet, nem barátkozom vele. Max ennyi hátrányod lehet.
Szaktól függ. Nálunk jogon az ilyesmi azért furcsa lett volna, fõleg vizsgaidõszakban, mikor ki kell öltözni...
Szaktól függ, de szerintem nem csinálnak ebbõl problémát annyira.
Legtöbb helyen nem nézik jó szemmel. Nálunk voltak olyan tanárok, akik azért hangot adtak a nemtetszésüknek, egy-egy extrémebb kinézetû hallgató láttán. Mentek a célozgatások, burkolt beszólogatások. Olyan is volt, aki mindig a rikító ruhákba öltözött, csicsásra melírozott, barnított, tetovált, orrba-szájba piercingelt embereket szivatta a táblánál. Valahol meg is értem. Ez azért annyira nem való megjelenés a tanult, állítólag értelmiségi embereknek. Persze, nem lesz senki buta az ilyen megjelenéstõl, és nem ettõl függ, hogy képes-e elvégezni a képzést. De vannak bizonyos normák...
Persze.
Osztályfõnöktõl vagy Titkárságon kérned kell egyet utána kötelezõ adniuk, de ha nem kérsz nem adnak.
Csak akkor, ha iskolarendszerû képzésre jársz.


Milyen sulit tudnátok ajánlani Budapesten? (többi lent)

Már második éve tanulok a Petrikben és egyre jobban kezdem érezni, hogy nem volt jó döntés hogy oda mentem és egyre többet gondolkoztam rajta, hogy átmegyek egy másik suliba.Nem érzem oda valónak magam, nem érzem, hogy sikeresek lennének a tanulmányi eredményem ha maradnék.Ráadásul sokszor érzem [email protected] magam főleg kémia órák előtt/közben bár közre játszik, hogy valamiért utál a tanár és már fenyegetett is meg.Arra lennék kíváncsi milyen suliba tudnék úgy elmenni, hogy nem igazán tudom még mit akarok kezdeni magammal.Olyan sulit ahol emiatt a plusz 1év miatt nem érezném, hogy levagyok maradva és betudnék illeszkedni.Édesapámmal történő beszélgetés után arra jutottunk hogy azért inkább gimnáziumba kéne mennem.Bármilyen ötletet tanácsot elfogadok.Előre is köszönöm.[16F]

Minden egyetemen ez a hozzáállás?

Elsőéves vagyok és már volt pár vizsgánk, egyiknél a tanár el se olvasta dolgozatot, csak átfutotta, azt mondta csak nézi, hogy meg vannak-e a kulcsszavak és ráírt egy hármast, pedig rendesen tanultam rá és jó lett a dolgozat(nem tökéletes) Másnak pedig lett 4-5 is, pedig elmondásuk szerint ők se tudták jobban. Nem csak egy tárgyból kaptam szerintem rosszabb jegyet, mint amit érdemeltem. Mindenhol ez a helyzet, vagy csak kifogtam egy ilyen gyökér kart?
Én ilyent egyszer tapasztaltam, szociológiából. Ott a leírt szöveg mennyiségét nézte. Mérnöki karon vagyok, szóval tömören írtam a lényeget, ezzel kiérdemeltem egy kettest. Se elõtte, se utána nem tapasztaltam hasonlót.
Nálunk volt olyan, aki azzal buktatott, hogy "mennyiségre nincs meg". El se olvasta, csak akkor, ha megvolt az elképzeléseinek megfelelõ mennyiség. De olyan is volt (szabadon választható tölteléktárgyból), hogy teszt jellegû (x-elõs) teszten teljesen ugyanúgy töltöttük ki a mellettem ülö barátommal. És különbözõ jegyet kaptunk rá.
Nekem 1x volt h a dontes rol kellett irnunk, en ratertem a fa dontes vagas temara, 3/4 kaptam a tanar tuti 1 szot se olvasott el...
Nekem is van egy ilyen tanárom. Csak ránéz a szövegre, hogy eleget írtál-e meg vannak-e benne fontosabb kulcsszavak, aztán általában mindenkinek ráír egy kettest.. De nálunk csak ez az egy tanár ilyen, másoknál elég alapos számonkérés van

Hová vennének fel?

Most fogok felvételizni,4,4 az átlagom körülbelül 89 hozott pontom lesz, plusz a központi. Az a kérdésem hogy nyíregyen melyik gimibe vennének fel ahol spanyolt vagy olaszt tanulhatnék?

Ha államilag támogatott szakra járok fősulin/egyetemen, akkor tényleg nem tudok kimenni külföldre, miután megszerzem a diplomámat? :S

Vagy kitudok menni, csak majd X éven belül visszakell fizetnem az államnak a tandíjat? Vagy hogy van ez?
Nem fognak megállítani a határon. De az is biztos, hogy ha nem fizeted vissza (dolgozod le) az oktatásod költségeit, ki fognak találni valami szankciót, amivel megkeseríthetik az életed, ha itthon maradsz.
Jelenleg nincs olyan törvény, miszerint a megszerzett államilag támogatott diploma után kötelezõ lenne ledolgozni a "költségeit". Nyugodtan próbálj meg külföldre menni, én is így tettem. 3 év BME BSc után Edinburgh Uni. MSc, és nem kaptam fenyítõ leveleket, hogy ha nem megyek haza dolgozni akkor vissza kell fizetnem a költségeket.
20 évig itt kell maradnod, vagy fizetni kb. 1-2 millió közti összeget, ha mégis ki akarsz menni. Ez a lényeg.
Tévedés, utolsó. Szövegértelmezés nulla. 20 éven belül kell a képzési idõt ledolgozni, ami nagyon nem ugyanaz, mint amit te írtál.
Nem csak a felét?
Az oklevél megszerzését követõ 20 belül kell annyi idõt itthon dolgoznod, ahány évet az állam finanszírozott. Tehát egy 3éves képzés esetében, 3 évet kell ledolgoznod 20 éven belül. Kimehetsz külföldre akár 10-15 évre is, a lényeg, hogy 3 év (még az sem fontos, hogy folyamatos)munkaviszonyod legyen itthon. Ha ez 20 évig nem történik meg, akkor kell visszafizetned a képzésed költségét. Így érthetõ?
Állami ösztöndíjas finanszírozási formájú alapképzésen szerzett felsõfokú oklevél birtokában is folytathat külföldön felsõfokú tanulmányokat, valamint vállalhat munkát, amennyiben az oklevél megszerzését követõ húsz éven belül az állami (rész)ösztöndíjjal folytatott tanulmányok idejével megegyezõ idõtartamban hazai munkaviszonyt tart fenn. Amennyiben nem tart fenn az oklevél megszerzését követõ húsz éven belül az állami (rész)ösztöndíjjal folytatott tanulmányok idejével megegyezõ idõtartamban hazai munkaviszonyt, akkor köteles visszafizetni az adott képzésére tekintettel a Magyar Állam által folyósított magyar állami (rész)ösztöndíjnak – évente a Központi Statisztikai Hivatal által megállapított éves átlagos fogyasztóiár-növekedés mértékével növelt - összegét a Magyar Államnak.

Jelenleg kinek és mennyi (fizetetlen) tanulmányi szabadság jár?

A helyzet az, hogy tanárként dolgozom, miközben másoddiplomát végzek. A munkahelyemmel nincs tanulói szerződésem, de annyiból kötődik hozzá, hogy így elvégezve lesz olyan szakom, amit a már meglévő mellett ott is tudok majd hasznosítani.

Ennél a szitunál milyen jegyeket néznének?

A szituáció:8.után felvesznek mondjuk az y iskolába de én nem oda szerettem volna menni ezután 9.végén én újra kezdeném a 9.et az x iskolában ilyenkor ugyanúgy a 8.os jegyet vagy más jeygeket néznek?illetve az írásbeli felvételi újra kell írni?

ELTE vagy SZTE biológia? Tapasztalatok bármelyikről?

(Kíméljetek meg légyszi az olyan válaszoktól, hogy "már kérdezték ezerszer", végigolvastam mindegyiket.)
nem vagyok bioszos, csak a barátaimtól hallottam, h nagyon köcsögök a tanárok bioszon! olyan ismerõsöm is van, aki ennek ellenére mindent idõben simán lerak, van aki meg másodjára harmadjára veszi fel. ennyit tudok mondani. ja igen, és ez a szte-n van.
Szeged. Van 2 bioszos ismerõsöm is Szegedtõl függetlenül - Szegeden tanuló bioszos ismerõsöm pont nincs xD És mesélték, hogy tömegével mennek át félévkor az Eltések. Egyébként meg mindenhol azt írják, hogyha biosz, akkor Szeged. Egyébként mindkét bioszos imádja a szakját, szereti tanulni. Azt mondják, tanulni kell és aki nem gondolja komolyan , csak nincs más alapon jelentkezett, az hamar kiesik, de aki ezt akarja csinálni, az imádja.
Ha ezek közül kellene választani, akkor Szeged.
Ha biológia, akkor Szegeden kívül semmi más nem jöhet szóba :) Igen-igen fejlett biológia intézetünk van, Szegeden mûködik az SZBK (Szegedi Biológiai Kutatóközpont) is, ami nyilván az egyetemnek is besegít, plusz igen korszerû laborok, kemény de következetes oktatók jellemzik a szakot, és még sorolhatnám. Én biomérnöknek tanulok, de nyilván rengeteg bioszos tárgyam van, sokat kell szenvedni (Biokémián még az egyes sem adják ingyen! :D), de a jövõd és a képzettséged szempontjából ez a legjobb döntés! :)


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!