Közoktatás, tanfolyamok kategória válaszai (138760 db)

Mi angolban az alanyra kérdezés?

EZ az: Whoose is this car? vagy Whoose car is this?
Whose, nem whoose. :)
Itt most három jelentõsen eltérõ dolgot említettél meg: Alanyra kérdezés (magyarul Ki?, Mi?): Who? What? (Ha konkrét mondatra reagálsz, akkor a segédigét is gyakran beleteszik) A mondataid, azon kívúl, hogy WHOSE, jelentés Kié ez a kocsi? Itt a kocsi az alany, az állítmányra (kié) van rákérdezve. Whose car is this? a megszokott bár ha jobban elmélyülsz angolban látn fogod, hogy a másik is elõfordul ritkán. (Kinek a kocsija ez? Kié ez a koccsija? Ez a két mondatnak az angol megfelelõje, de nem szokták a Whose is this car-t gyakran használni) A harmadik: szórend pedig megint más téma. Valódi kérdés mindig fordított sorrendû. A példaidban is "this" az alany, tehát mindkettõ fordított szórendû. Egyenes lesz a szórend, ha a kérdés nem valódi, azaz egy nagyobb mondat tagmondatát képzi: Pl.: He asked whose that car was.
Illetve, hogy konziztens legyek illene a példában azt írni, hogy: He asked whose car that was? mivel ez a megszokott alakja, a másik ritkább (de helyes).
A kérdező hozzászólása: Akkor ez az alanyra lérdezés: Who asked you? Nincs benne létige?
Az alanyra kérdezés alapvetõen csak annyi, hogy Who? vagy What?. Ezt ki lehet egészíteni mindenmással is természetesen. Hogy van-e benne létige vagy nem az az eredeti mondattól függ. He is here -> Who is here? (vagy csak Who?) He said so -> Who said so? He is staying with us -> Who is? (Vagy csak Who? vagy Who is staying with us?) A mondat többi része nem függ attól, hogy ez egy alanyra rákérdezés. Lehet is benne meg nem is létige attól függõen minek az alanyára kérdezünk rá.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Talán arra gondolsz, hogy nincs benne kérdõ szórend? Az tényleg nincs, de ne keverd a létigével, mert utóbbi akár lehet is benne, ahogy már írták elõttem. A kérdõ szórend viszont azt jelentené, hogy az alany elé jön egy segédige, ez viszont nem is lehetséges, hiszen nincs alany, pontosabban egy vagy több kérdõszó az alany, az elé nyilván nem jön semmi. Who did you shoot? Kit lõttél le? (tárgyra kérdezel) Who shot you? Ki lõtt le téged? (alanyra kérdezés) Who can you see? Kit látsz? (tárgyra) Who can see you? Ki lát téged? (alanyra) Ugyanígy viselkedik a kérdés akkor is, ha az alany bármelyik jelzõjére kérdezel rá. (A jelzõt a magyar nyelvészeken kívül viszonylag kevesen tekintik mondatrésznek.) How many people do you know? Hány embert ismersz? (tárgyra ill. a tárgy jelzõjére kérdezés) How many people know you? Hány ember ismer téged? (alanyra ill. az alany jelzõjére kérdezés) Whose dog did you bite? Kinek a kutyáját haraptad meg? (tárgyra ill. a tárgy jelzõjére kérdezés) Whose dog bit you? Kinek a kutyája harapott meg téged? (alanyra ill. az alany jelzõjére kérdezés) Which truck did your car hit? Melyik kamionnak ment neki a kocsid? (tárgy ill. stb.) Which truck hit your car? Melyik kamion ment bele a kocsidba? (alany ill stb.)
Ennyi okos példát, trollkodok hát én is... :P 1. Who saw George? 2. Who did George see?
A kérdező hozzászólása: Ez jó, jók a példák, megtanultam a kérdést a do-val, aztán jött ez a kivétel, belebonyolodtam, most , ár értem, köszönöm.
Most fog megjelenni a felsõoktatási tájékoztató és abban benne lesznek a választható szakpárok /csak 2 szakos a képzés/ és az ahhoz tartozó követelmény is.
A kérdező hozzászólása: értem, köszönöm..Csak azért kérdezem mert ha emelt kell belõle akkor valószínû hogy lekell mondanom errõl szakról, mert késõ lenne már elõkészülni az emelt érettségire
Angolból emelt kell majd szerintem, de én 3 hónap alatt készültem fel rá és 86% lett, neked meg még 5 hónapod van(kb ugyanannyit tudnál készülni, mint én mert én most õsszel érettségiztem)
A kérdező hozzászólása: és ha csak nyelvvizsgám lesz?
Nem elég, végigfutottam az ez évi osztatlan szakokat, vagy az van odaírva, hogy legalább az egyiket emelt szinten kell teljesíteni, de ahol az angollal kezdik ott eleve emeltet kérnek. Ha van nyelvvizsgád nem egy nagy was ist das felkészülni az emeltre

Milyen szakra szeretnél/fogsz jelentkezni?

milyen egyetemre, főiskolára szeretnél bejutni és melyik szakra?
ELTE-TTK-matek szak, és már bent vagyok.


Szerkesszük meg a háromszög köré írható és a beírható kör középpontját transzformációval. A linken található megoldás jó vagy az egy teljesen másfajta transzformáció? A link a megjegyzésben.

a href='#' title='Ha bejelentkezel, a link kattinthatóvá válik' onclick='alert("A link bejelentkezés után lesz kattintható."); return false;'>[link]
jó a neved.:D
A kérdező hozzászólása: Köszönöm, bár nem az enyém :D
Én az ELTE-n vagyok, de egy barátnõm Pécsre ment. Õ maximálisan elégedett vele, nagyon szereti a hangulatot, családias az egész szak. Az országban hat egyetemen lehet pszichológiát tanulni, ezek azért mind normális helyek, szerintem egyikkel sem tudsz mellélõni, ahogy a pécsivel sem.
A kérdező hozzászólása: Köszi :)

Egy jó minőségű, hasznos angol tankönyvet tudnál ajánlani? Részletesen lent 18L

Idén érettségiznék angolból, 10 éve az iskolában tanulok is angolul, pár évig magántanárhoz is jártam. Viszont felvettem 11. évfolyamban emelt szinten, és így már nem járok tanárhoz (időhiány miatt se, és nem is túl olcsó). Mostanában pedig azt érzem, egyre kevesebbet tudok angolból, nem megy a nyelvtan se, nem értem meg a dolgokat, és a tanárunk se valami jó.. Csak feladja a feladatokat, elmondja a megoldást, fordítás vagy magyarázat nélkül.. Egy olyan tankönyvet szeretnék, ami összefoglal mindent, nyelvtant, szókincset, mindent, amiből itthon egyedül tudnék fejlődni. Előre is köszönöm!
new headway, van vagy 4 szintje:kezdõ, haladó, középhaladó, felsõfok nekem a középhaladó volt, szerettem :)
A kérdező hozzászólása: köszönöm! és ezzel itthon, egyedül is boldogulok?
milyen szinten állsz? igen, szerintem elég jól el lehet:)
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); A New Headway szintjei: - Elementary - Pre-Intermediate - Intermediate - Advanced - Proficiency A "Pre-" az a középfok-elõkészítõ. Érettségi elõtt ezen a szinten már illik túllenned, szóval ha könyvesboltban jársz, nézz bele egy "Intermediate" szintûbe. (sötétkék) Amúgy érdemes itt a gyk.-n is feldobni, hogy valaki, aki a közeledben lakik, félig barátságból is nem tanítana-e. (Merre laksz?) Sok magántanár van fent, akiknek lehet elég ideje, hogy a könyv mellett néha (pld két hetente) "konzultálhass" vele, hogy haladsz, mindent értesz-e, stb. Mindig hozzáteszem, hogy gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni. Tudatosan keresd külföldiek társaságát, akikkel sokat lehet angolul (és természetesen ingyen) beszélgetni.
Nem úgy van, hogy neked kell bejelölnöd, pontosan milyen program melyik verzióját tervezed használni?
A kérdező hozzászólása: wow, az döfi lenne! Azt hittem, minden iskolában azon tanítanak, amelyik a suli gépein van. Akkor a 2003-as verzió lenne a legjobb, az a legletisztultabb..
Elsõ válaszoló vagyok. Én nem érettségiztem infóból, szóval ne vedd készpénznek, amit írtam, csak így emlékszem a többiekre :) Szóval a legbiztosabb, ha a sulidban megkérdezed az info tanárt, esetleg a neten valahogy utánanézel :D
Azt kapod amit bejelölsz. De persze az is lehet, hogy azt kapsz ami van.
open office nem, nem trollkodom, elég sok középsulinak nem futja csiriviri ofiszra...
A kérdező hozzászólása: Köszönöm mindenkinek a válaszokat! Az OpenOffice-os dolog nagyon komoly!Mondjuk, nincs vele semmi baj, ha valaki ért a Ms Office-hoz, ennek se kéne problémát okoznia.
Bizonyos tanárokban él még a "pofára osztályozás" szelleme, úgyhogy lehet.
Ha igényes akkor biztos nem. A 80as évek közepén hisztiztek utoljára a tanárok a felnyírt haj miatt. Aztán már majdnem mindenkinek fel volt nyírva. Majd ki ment a divatból
Ez a szaktól is függ. Engem pl. zavar, hogy nálunk vannak zöld hajú, meg punk emberek, mikor a diploma után mindenki kinyalva fog dolgozni járni ebben a szakmában. Nem ide való. Én kinézem az ilyet, nem barátkozom vele. Max ennyi hátrányod lehet.
Szaktól függ. Nálunk jogon az ilyesmi azért furcsa lett volna, fõleg vizsgaidõszakban, mikor ki kell öltözni...
Szaktól függ, de szerintem nem csinálnak ebbõl problémát annyira.
Legtöbb helyen nem nézik jó szemmel. Nálunk voltak olyan tanárok, akik azért hangot adtak a nemtetszésüknek, egy-egy extrémebb kinézetû hallgató láttán. Mentek a célozgatások, burkolt beszólogatások. Olyan is volt, aki mindig a rikító ruhákba öltözött, csicsásra melírozott, barnított, tetovált, orrba-szájba piercingelt embereket szivatta a táblánál. Valahol meg is értem. Ez azért annyira nem való megjelenés a tanult, állítólag értelmiségi embereknek. Persze, nem lesz senki buta az ilyen megjelenéstõl, és nem ettõl függ, hogy képes-e elvégezni a képzést. De vannak bizonyos normák...

Mit csináljunk?

A matek-fizika szakos tanárunk egyszerűen borzasztóan tanít. Alig magyarázza el a dolgokat, a kérdéseinkre nagy ivből tesz, stb... Szóltunk már o.főnek de neki mindíg "más dolga van" magyarul nem érdekli. Nyílt napokon, igazgatói látogatásoknál tök normális, úgyhogy azoknak nem sok értelme. Azon is gondolkoztunk, hogy titokba felvesszük videóra az órát, de arról lemondtunk, mert mi nem akarunk bajba kerülni. A tanári kart ismerve mi lennénk lecseszve a jogosulatlan kép- és hangfelvétel miatt... Szerintetek mit tegyünk?
Írjatok egy petíciót (az osztályon belül, persze), hogy másik matektanárt akartok, ezt kell leadni az igazgatónak. Mást nem igen tehettek.
Konkrét eseteket, szituációkat összeszedve, a szülõket is bevonva kellene lépni, hogy ne csak vmi diákcsínynek tûnjön. HA az osztályfõnök nem foglalkozik ezzel, akkor az ig-helyettessel kell beszélni.
Azért mielõtt cselekednétek, érdemes egyrészt elgondolkodni, hogy az osztály hogy viselkedik órán, másrészt pedig utánajárni, hogy más osztályoknak is van-e hasonló problémája.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!