Gyerekvállalás, nevelés - Szoptatás kategória válaszai (13770 db)

Valaki volt már így?

A kislányom 7hónapos ès 2 napja nincs szüksège a cicire. ezt tudomásul vettem kap szilárd èteleket. de a tejtermelèsem nem állt le ès rettenetesen fáj a mellem. valaki tudna mondani valami kenőcsöt vagy valami jó gyógymódot, hogy elmúljon?
Mibõl gondolod, hogy nincs szüksége rá? Elfordul tõle? Nem éhes? Lehet, hogy a foga fáj, és kényelmetlen neki a szopizás. Én mindenképp próbálgatnám még, korai lenne az elválasztás, illetve a mellfeszülés ellen leginkább a gyakori fejéssel, masszírozással tehetsz, ami segít a tejtermelés fenntartásában is.
ha már hozzátáplálással jól lakik, de még van tejed, próbáld meg lefejni, mert a fõzelékek sûrítéséhez, saját tejpép készítéséhez jól jöhet (zabpehely+tej jobb, mint azok a kész vackok...) amúgy ha igény szerint szoptatod, és egyszer csak nem akar cicizni lehet azért mert: - meg fog jönni (megváltozik a tej íze) - várandós vagy (megváltozik a tej íze, a színe olyan kékes lesz!) vagy pedig nem szoptattál igény szerint, és a gyerek ezért kezdi elválasztani magát. (nem jó móka a szopizás neki már) - pl. éjjel vizet kapott cici helyett. sürgetted étkezés közben. ragaszkodtál a 3 órás evéshez. estére (vagy napközben) rendszeresen adtál neki pótlást. azok a babák, akiknek nem csak evés, hanem örömforrás is a cicizés - anyához bújás, nyugtatás, unalomûzés, nem nagyon választják el magukat. fog is lehet, de akkor azért cicizni is próbálna, de aztán nyûglõdik, tekereg, mellbimbót morzsol cicizés közben. ------ a tej elállítására van amúgy gyógyszer, a védõnõd/gyerekorovosod tud ebben segíteni. de az anyatej kincs, inkább fejj és add el, sok pénzt hoz a konyhára!
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat. A lányom elfordul csak harap, és egyáltalán nem fogadja el. Próbálom neki adni folyamatosan. De sajnos már annyira rossz a helyzet, hogy az orvosom azt mondta nagyon be van gyulladva és így már nem is adhatnám neki a tejet.

Hogy áll be a kereslet-kínálat rendesen, ha kislányom 6-8 órát alszik éjszaka egyhuzamban, napközben pedig 1, 5-2 óránként kér enni?

Keljek fel éjszaka fejni? Mert ha eltelik 6-8 óra szoptatás nélkül, akkor a szervezet nem úgy érzi, hogy nem kell elég tej? Napközben meg már nem termel annyit, mint amennyi kéne.
Elvileg beáll erre a rendszerre, nálunk legalábbis beállt. Aztán borította is a fiam, pedig nagyon kényelmes volt. :) Mióta érzed, hogy nincs elég tej napközben? Ha csak 1-2 napja, akkor folytasd így, tedd mellre többször, be fog állni.
A kérdező hozzászólása: Eleinte csak 4-5 órákat aludt éjszaka, akkor nem volt még gond. De már vagy 1, 5-2 hete egyre hosszabbakat. tegnap is már 7 órát aludt, ma meg majdnem 9-et. Szóval a héten érzem mintha kevesebb tejcsi lenne neki napközben. Ezelõtt 3 óránként evett kb, most meg kéri nagyon gyakran a cicit. Nem merem két mellbõl etetni, mert nemrég álltunk vissza rá egy gyulladás miatt. Azóta a pocakja sem fáj. Inkább etetek óránként, nem probléma. De akkor nem probléma a szervezetnek egy ekkora kihagyás? Vagy számítsak rá, hogy éjszaka folyni fog a tej, és inkább fejjek, hogy napközben elég legyek?
Szerintem akkor érdemes fejni, ha nagyon feszül a mell, és a Pici nem akar belõle szopizni. A melled be fog állni a babád igényére, nem aggódj. Lehet, hogy csak pár napig fog ilyen nagyokat aludni, de ha meg meg így marad, akkor a tejtermelés is hozzá igazodik...
A kérdező hozzászólása: Nektek legyen igazatok :9 Köszönöm a hozzászólásaitokat!
akkor áll be, amikor a baba magától kialakít egy rendszert. amúgy gondolom még picike, szóval most még feszülni fog a cicid, ha mondjuk éjjel nem 3 hanem 8 órát is alszik egybe. (nekem ilyenkor KOCKÁRA keményedett, komoly. mintha egy fakocka-implantátum lett volna bennem) :) kb.2, 5-3 hós korára észre veszed, hogy idõpontok köré rendezõdnek az evések, és hetekig hasonló idõpontokban kér enni. - de mindig van valami, ami borítja ezeket - késõbb ébred reggel, szurit kap, beteg, jön a foga, új élmény éri, csavarogtok egész nap, stb. ------ az a tény nyugtasson meg, hogy a tej az szopi közben is termelõdik, és nem a mellben tárolódik, tehát bármekkora mennyiséget ki tud szolgálni a cici. (ezt nem hiszik el sokan, de mondjuk nem is csodálom, annyira kevesen szoptatnak, meg adnak kiegészítést, én fogadást kötnék bárkivel, bármennyirõl. egy nõ, akinek újszülött babája van, és a gyereke 20 ml-t szopizik táplálni tud egy babát, aki mondjuk 4 hónapos és 150 ml-es igénye van - ezt csinálták annak idején a szoptatós dajkák. csak sajnos már kihalófélben van az az orvos és védõnõ, aki ezt az anyával tényleg meg akarja értetni) ne aggódj, majd idõvel beáll a cici. nekem már nem csepeg, nem spriccel, nem fáj, pedig van, hogy 1 óra van, hogy 6 telik el két etetés közt (éjjel legalábbis) hat és fél hónapja kizárólagosan és igény szerint szoptatok :) ja és kicsi cicim van, és kb. 4-5 nap után indult be a tejem igazán, az elsõ babám, és hallgattam olyan anyákra, akik 22 hónapig táplálták mellbõl több gyereküket is :)
A kérdező hozzászólása: Még csak egy hónaposak vagyunk :) Tudom, hogy termelõdik folyamatosan, mert 3 hete mellgyulladásom volt, és alig volt tejem, de azóta minden rendben van. Szépen visszajött. De akkor fejtem is meg szoptattam is ezerrel. Kemény volt. Nem akarnám végigjátszani megint :( De hiszek nektek, és ha azt mondjátok nem lesz gond, akkor úgy is lesz! Elég tapasztalatlan vagyok még, elsõ baba. Az internet a tanácsadóm :) Köszönöm még egyszer!
Ne aggódj, be fog állni igény szerint. És éjjel tényleg csak akkor fejjél le belõle egy kicsit, ha feszül. És csak annyit, hogy ne feszüljön. Pár éjszaka biztos úszni fogsz a tejben, de aztán beáll szépen. :)

Volt valakinek inhüvely gyulladása szoptatás alatt?

meggyógyult vagy műtötték? ha meggyógyult mit használt rá? 2 hete szenvedek egyre jobban fáj éjjel lüktet , algot szedek 2*1-et meg traumeel-el kenem nappal fáslizom is. nem tudom műtét előtt röntgeneznék-e azon gondolkodom jövő héten megkérem a dokit adjon beutalót már semmit nem bírok csinálni fiam fel kell venni üvölteni tudnék a fájdalomtól. terhességem 16 ik hete óta zsibbadok már épp kezdtem volna érezni a kezeimmel most meg ez már olyan elegem van lassan 1 éve szenvedek a kezeimmel :'(
Egy barátnõmnek volt, így nem tudom, miket szedett és hogy oldotta meg a szoptatást. Annyit tudok, hogy neki is terhesen zsibbadt, aztán a 4 kiló valamennyive indult baba emelgetésétõl begyulladt és lett egy göb is belõle mindkét csuklóján. Úgy a gyerek fél-egy éves kora között mûtötték meg, elõször egyiket, majd másikat. Mûtét után volt pár hét, amikor állandó segítséget kellett keríteniük. Sajnos aztán valamennyire visszajött neki, fõleg az egyik csuklójánál, amikortól újra terhelte, hiába hordott valami speckó rögzítõt. Végül manuálterápiára ment el, ott megmutatták, otthon, hogy tornáztassa, nyomogassa és ez végül hatott. Következõ terhességnél már nem jött elõ, pedig nagyon tartott tõle.


Szoptatás alatt normális a folyamatos laza széklet?

még vasat is szedek-annak fogni kellene,de mégis ez a helyzet.nem hasmenés-mert nem folyamatos,csak minden nap ilyen.melyik étel lehet gond?
A kérdező hozzászólása: jaj-azt nem irtam, hogy rólam van szó, nem a babáról-ha nem egyértelmû
Nem tudom, de szerintem a laza széklet nem jelent semmi gondolt. Talán több most a folyadékfogyasztás? Talán a hormonok? De ez egészségesebb, mint ha nagyon kemény lenne ;)
Nem tudom, mi a normális, de nekem nem laza.
A kérdező hozzászólása: köszi szépen

Egy hónapos babátok mennyit szopizik?

Úgy érzem az enyém túlzásba viszi, átlag 100-at eszik, de a 130-140 se ritka.
Nyugi, állítólag szoptatott babát nem lehet túletetni, õ tudja mennyit kell ennie. Az enyém is pontosan ennyiket evett 1 hónaposan, bár õ 3800 gr-mal született. De azt is mondják, hogy a kisebb súlyú babák többet esznek a súlyukhoz képest, nagyobb ütemben gyarapodnak, míg a nagyobb súllyal születettek kevésbé. És az elsõ 3 hónapban intenzívebben híznak, utána ez egy kicsit lelassul majd. Örülj, hogy van neki elég tejed, és szoptasd nyugodtan ahogy õ diktálja!
A kislányom alkalmanként ennyi idõsen 80-90 ml-t evett, de volt hogy kevesebbet 40-50 ml-t. Igény szerint etettem, napi 12-14x. 3500 grammal született, 170 grammal kevesebbel hoztuk haza. Az elsõ hónapban 1, 2 kg-t hízott, 2. hónapban 940 g, 3. hónapban 870 g. Kicsit hurkás is volt, de én sem vagyok vékony testalkatú. A barátnõm kisfia meg épp ellenkezõleg, vékony, hosszú baba volt, õ meg az apukájára ütött. Tehát, hogy ki mennyit eszik, és hízik alkati dolog. Szerintem szoptasd igény szerint, így a babád annyit fog enni, amennyi neki szükséges. Ha keveset, akkor keveset, mert lehet, hogy nem lesz nagyétkû emberke, ha sokat, akkor meg kell neki a sok kalória. A babák ösztönlények, annyit esznek (persze ha megkapják), amennyire szükségük van! Nem ilyenkor fognak elhízni! Az csak késõbb alakul ki, amiben sajnos nekünk szülõknek is nagy felelõsségünk van...
Szerintem fölösleges méregetni, annyit eszik magától is, amennyire szüksége van. Anyatejjel nem lehet túletetni, annyit használ fel belõle a szervezete, amennyi kell neki. Fiam az elsõ hetekben heti 700-800 g-ot hízott. Nem kövér, szép, arányos, nagy baba. (Ezt nem csak az elfogultság mondatja velem.)

Szoptatás vs forraltbor?

Szeretnék meginni egy pohár forraltbort, utána fejjem le a tejet és öntsem ki?
Terhesen is lehet. Igyál.
Hát nem tudom, ki milyen sört iszik tejszaporítás céljából, de én spec. alkoholmenteset. (Csak nem a tej miatt, hanem azért, mert szeretem az ízét.:)
Bár a lányom már elmúlt 1 éves, de volt hogy nyáron megittam egy kis alkohol tartalmú gyümölcsös sört, vagy most a karácsonyi vásárban egy kis forralt bort. Csak fontos, hogy jó bor legyen, mert ha fáj tõle az ember gyomra, akkor a babának is fájhat. 1 pohár bor alkalmanként nem árt! Többet árt, ha egy kismama, aki úgyis annyi áldozatot hoz, megvonna magától az ilyen kis mulatságot...
Simán, semmi bajotok nem lesz ;)
Úristen, így nekiesni szegény Kérdezõnek egy pohárka forralt bor miatt. Egészségedre Kérdezõ és ne foglalkozz ezekkel az álszent nõkkel.
Csak nézek a felhorkanó válaszokon. Forralással az alkohol java elpárolog, ez az egyik. A másik meg, hogy a tejszaporítás miatti sörivás végett senki se orbákol, akkor ez itt mi?
#6 - fizika tankönyvet olvasd át még egyszer... Kérdezõ: ha biztosra akarsz menni, akkor rögtön szoptatás után idd, 2-3 óra alatt azt a minimális mennyiséget lebontja a májad és kikerül a szervezetedbõl vizelettel.
A 7. válaszolóval teljesen egyetértek, akik kiakadtak egy pohárka forralt boron, azok ugye biomamik, nem esznek egy falat gépsonkát, párizsit, maguknak sütik az adalékanyagmentes kenyeret és csakis a biopiacon veszik a gyümölcsöt... Egy pohártól nem lesz semmi baja a gyereknek, sõt ahogy írták, egy picike sör vagy vörösbor még ajánlott is néha-néha. De ha biztos akarsz lenni, akkor szoptatás után idd meg.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); jajj mennyi butaság! semmi bajod nem lesz se neked, se a babádnak attól, hogy megiszol egy kis pohárka forralt bort. a terhesség alatt is kifejezetten ajánlott (fõleg vérszegényeknek) néha néha meginni egy pohár jó minõségû vörösbort. akkor se lesz baja a magzatnak! a forralt borban pedig kevesebb az alkohol, mivel vizezve van, és "forralva". marhaság, aki azt gondolja, hogy egy szoptatós anyának már semmit nem lehet! nem pálinkát akar inni, azért van különbség, nem kell rögtön elítélni! mintaanyuk, ti mindenre pontosan odafigyeltek? nem esztek bolti vackokat, amik tele vannak színezékkel és tartósítószerrel? és a vegyi anyagokkal teli nyomott zöldségeket és gyümölcsöket se eszitek gondolom. csak vizet isztok, még üdítõt sem, mert hát az is káros. és még sorolhatnám. azért túlzásokba nem kell esni! oda kell figyelni az étkezésre, nem mondom, hogy nem, de egy kis forralt bor mg nem a világ vége!
Ha szoptatás után iszod, úgy, hogy a következõ sokára lesz (pl. este), akkor már nem lesz semmi hatása, mire újra szoptatni fogsz.
1 dl jó minõségû vörösbort simán meg lehet inni szoptatás alatt, sõt, még egészséges is. Szerintem forralás közben elpárolog annyi alkohol, hogy 2 dl-t nyugodtan meg lehet inni.
ha otthon csinálod, és teljesen felforralod, akkor elpárolog az alkohol tartalma. de a vásárokban kaphatót nem szokták teljesen felforralni, marad alkohol benne.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szerintem az sem mellékes, hogy mekkora babáról van szó. 3 kg, vagy 9 kg! Dr. Sears az éjszaki gondoskodás címû könyvben nem kifejezetten tiltja az alkoholt, ( a koffeint is) csak annak túlzott fogyasztását. LLL oldalán, habár nem az alkohollal kapcsolatosan, hanem a táplálkozással, hogy mit egyenek a szoptatós anyukák, olvasható, hogy ne vonjanak meg maguktól mindent, amit kívánnak, mert esetleg félnek attól, hogy a baba hasa fájni fog! Az anyaság nem arról szóljon, hogy sok mindenrõl le kell mondani , ami még jobban frusztrálhatja a nõket (márpedig épp elég áldozatot hoznak)! Ami csak akadályozhatja a csecsemõ teljes körû gondozását, szoptatását! Az elveszett boldogság nyomában címû könyvben olvastam, az indiánok is együtt dorbézoltak, terhesen, szoptatósan sõt még a gyerekek is ittak alkoholt (no nem napi szinten). Persze ez nem követendõ példa, de egy pohár bor alkalmanként nem árthat! (De újszülött esetén azért én meggondolnám). (Zárójelesen, volt egy ismerõsöm, aki erõs dohányos volt, és mikor várandós lett, hát a falat kaparta. Azt mondta neki a nõgyógyász:- Inkább nagy ritkán gyújtson rá, minthogy ennek a hiánya feszültséget váltson ki belõle!).

Ha a kevés tejed fejéssel szaporítod, nem marad emiatt éhen a babád a következő szopinál? Vagy a lefejt tejet adod üvegből?

Ti mertek fejéssel tejet szaporítani? Én sosem, mert akkor már tényleg nem tudom, mit adnék enni a babának a következő szoptatási alkalommal. (cumisüveget nem merek, nem akarok) Akinek így is jut elég a következő alkalomra, akkor annak nincs is "kevés tej"-problémája, nem? Hogy van ez a gyakorlatban? Én nem tudok abban bízni, hogy a ciciürítés után majd fog éppen annyit termelni a testem (pláne estére), hogy elég legyen következő alkalommal a babámnak:(
Nekem két hete mellgyulladásom volt. Akkor nagyon kevés tejem volt. Két mellbõl szoptattam, és a maradékot fejtem le mindig. Azóta visszaállt minden, és egy mellbõl jól lakik a picim. Amúgy nekem van lassú folyású cumisüvegem. Néha ha dolgom van, és szüleim vigyáznak rá, abból kap enni. Eddig nem tünt fel, hogy rászokott volna. Azzal is dolgozni kell a tejcsiért.
A tejtermelés úgy mûködik, hogy ha útban van a már megtermelt tej, akkor nem termelõdik több. Ha kifejed, kiürül a raktár és beindul az "üzem". Ne aggódj, két szopi között bõven termelõdik elég. Ha nagyon félsz, akkor mindig csak egy kicsit fejjél a szoptatás végén. Ezzel is segíted a tejtermelõdést, és nem kell attól félned, hogy a következõ szopinál kevés lesz.
Ha mondjuk 3 óránként szopik, akkor én szoptatás elõtt 1, 5 órával fejtem ki a szokásos adagjának az 1/3 -át, annyi lett újra bõven.
Fejéssel csak kicsit "rizikós" a dolog, mert nem arról van szó, hogy a következõ szopira nem lesz egy csepp se, csak arról, hogy valószínûleg nem lesz elég. ;) A tej ugyan folyamatosan termelõdik a mellben, de nem egyenletes ütemben. A legfontosabb, hogy szoptatás (fejés) alatt indul be igazán a nagyüzem! Vagyis ami két szopi között raktározódik, az csak a kisebbik rész; így tulajdonképpen nem is lehet azzal tejet "spórolni", ha valaki ritkábban szoptat, vagy nem fej a köztes idõben, mert ez a tej még meg sincs termelve. ;) Persze ha közvetlenül szopi elõtt fej valaki, akkor tényleg nem sok marad a mellben, kvázi üres lesz. De ez csak idézõjeles üresség, mert ha az üres mellbõl szoptatunk ill. fejjük, akkor is lejön egy-egy újabb adag tej, csak várni kell rá. (Kb. 15-20 percenként van tejleadás.) - Ezért is érdemes a szaporítási idõszakban legalább átmenetileg engedni a babát cumizni a mellen, illetve gyakrabban szoptatni. Ha a köztes idõben fej valaki, akkor azért lesz tej a következõ szopinál is, de már nem annyi, mint korábban, hiszen a tárolt tej és a megtermelt tej is valamennyivel kevesebb lesz. Mivel a testünk csak némi késéssel veszi a lapot és kezdi el növelni a tejet, a fejés elkezdése után egy pár napig gyakrabban kell szoptatni, hogy a baba elég tejhez jusson. Illetve valószínû, hogy átmenetileg kicsit nyugtalanabb lesz, mert nem tudja úgy megtömni a hasát. De ahogy megnõ a tejmennyiség, újra rendbe szoktak jönni a dolgok. Szoptatás után is lehet fejni, bár én szemszer akkor látom ennek értelmét, ha marad is tej a mellben, egyébként eléggé elveheti a kedvet, ha üres marad a pohár. Viszont az is igaz, hogy a rendszeres fejés, akármikor is legyen, legtöbbször túltermelést okoz, ami megint nem az ideális (kivéve néhány célzott esetet). Szóval fejés nélkül is simán lehet szaporítani és szerintem egyszerûbb is. Egyrészt azért, amit te is kérdeztél, hogy akkor ilyenkor a fejés miatt még kevesebb tejhez jut a baba közvetlenül, ami még több nyügivel járhat.. Vagy, ha megkapja pótlásként, akkor esetleg nem nõ úgy a tej, vagy más ritmusban termelõdik (nem úgy, ahogy a baba a csak szopással növelné), vagy az üvegezés miatt esetleg gond lehet belõle... Úgyhogy én pl. nem szoktam direkte javasolni, mert egyrészt enélkül is megy, másrészt akár gond is lehet belõle, ha nem gondoljuk végig eléggé, hogy mit, mikor és hogyan. Persze nem tilos, de enélkül lehet, hogy egyszerûbb.

Nem akar szopizni a 3 hónapos kislányom mit tegyek?

Ha már meglátja a mellemet hisztirohamot kap és üvölt.
Ez segíthet: [link]
Esetleg próbáld kiskanállal etetni, nálunk ez mindig segített, de, ha jól emlékszem, ez benne van a fenti írásban is. :)
Normális, nekem is ezt csinálja... A görcsoldóról én nem hallottam még ilyet.
A kérdező hozzászólása: Szoptatás utáni fejéskor is néhány csepp jön csak.
A kérdező hozzászólása: Normál szülés volt, makk egészséges, nincs a nyelve lenõve, szépen, erõteljesen szopizik, amíg jön a tej nagyokat nyel, aztán csak szívja szívja, de nem nyel, sajnos egy idõ után nincs mit. Aluszékony volt, de erre azt mondta a védõnõ és az orvos is, hogy így védekezett az éhsége ellen. 3 óránként evett. Nincs semmilyen betegségem csak a lelkiismeretfurdalás amiért nincs elég tejem. A tejleadó reflexem mûködik, sõt amíg az egyiket szívja a másik csöpögni kezd. Most azon gondolkozom, hogy veszek egy szoptanít készüléket, hátha beválik.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Hm, hát ezek tényleg nem a legjobb arányok, ahogy számolom. Ha jól nézem(?), majdnem 7%-os volt a súlyesése, amikor hazahoztad. Az azt követõ napokban nem mérted? Nem esett tovább a súlya? Mert ez a felsõ határ, ami még normálisnak tekinthetõ. A számok szerint kb. 3 hetes korára nyerte vissza a születési súlyát, ez megint több, mint a még elfogadható (max 14 napot szoktak mondani). Utána látszik, hogy a csak szopi alatt legalábbis nem nõtt a súlya, de amióta pótlást is kap, azóta megint igen. Nem mondta neked eddig senki, hogy keress fel egy szaktanácsadót? Mert lehet, hogy kellett volna, már akkor, amikor relatíve sokat esett a súlya születés után... (Bár azon nem nagyon csodálkozom, hogy nem szóltak errõl.) A vajúdás, szülés rendben ment? Kaptál te vagy õ valamilyen szert közben? Nem sárgult be nagyon a babád, nem volt aluszékony? Nézték a nyelvét, nincs lenõve? Nem hipoton esetleg? Amikor szoptatsz, fejsz, észlelsz valami furcsát? Pl. jó-e a szopis póz, mellrekapás. Érzed-e ill. látod-e a tejleadást, a babád nagyokat nyel. Nem túl késõn indul be a reflex. stb. Van valamilyen (krónikus) betegséged?
A kérdező hozzászólása: Kedves xStefix! Minden pelusban volt kis pisi és 3-4-szer kaki is, ezért én nem is gondoltam, hogy nem elég a tej. A súlya: október 22-én született 3630 grammal, 3400-zal vittem haza a 3. napon. November 15-én 3670 gr volt. Ekkor kezdtük a pótlást 1 héttel késõbb már 3870 gr volt. A tápszert szerettük volna elhagyni jött a tejszaporítás, 5 nap után 3950 gr. Az egész napos cicizés után ( november 30.) 3920 gr. Tegnap mértem fürdetésnél, 4430 gr. 6-szor eszik egy nap.
Ugyan nem válaszoltál még a fenti kérdéseimre (pisi-kaki stb.), de akkor írd le azt is, hogyan alakult eddig a súlya. Születési, legalacsonyabb, amikor fogyott stb.
A kérdező hozzászólása: Napi két üveg másfél literes ásványvizet iszom. Szoptatás elõtt is mindig egy nagy pohárral és közben is szoktam kortyolgatni. Én azt hittem minden rendben van, mert a babám soha nem sírt, sokáig szopizott, elfáradt, bealudt. Az orvos szerint alvással védekezett az éhség ellen. Nem hízott, így vettük észre, hogy valami nem stimmel. Akkor kezdtem el mérni. A tejszaporító egész napos szoptatás vége pedig fogyás lett. Szoptatás közben termelõdik a tej a nagykönyv szerint, de nekem kell minimum 2 óra a szoptatások között, hogy legalább a 30 ml meglegyen.
Igaz, de nalam az valik be, ha kb. rosszulletig iszom magam vizzel :) kinek hogy. :)
Pontosabban: amennyit kívánsz? Ne írjunk inkább pontos számokat, mert én pl. sose ittam 3, 5 litert, mégis sok tejem volt. A szakik is úgy mondják, hogy a szomjunkra hallgassunk elsõsorban.
Iszol te eleget? (3, 5 l/nap)
Akkor az 5 nap után is lemérted, hogy mennyit szopott ki, ha jól értem. És több nap szopitúra után õ hogyan viselkedett? Nyûgös volt, éhesen sírt szopi után? Pisis-kakis pelusokat rendben találtad? Arra gondolok itt, hogy a mérésen kívül milyen más jel volt még, amibõl úgy gondoltad, hogy nem elég a tej.
A kérdező hozzászólása: Kedves xStefix! 5 nap óránkénti szoptatás volt, 3 nap egész napos. Befeküdtünk a nagyágyba egymás mellé a babámmal, és gyakorlatilag egész nap a szájában volt a cicim. Amikor elaludt akkor rohantam enni, wc-re. Azért volt sikertelen, mert mindezek ellenére is csak kb.30 ml tej termelõdik cicinként, fejéssel sem jön több. Sokáig hagyom szopizni, hogy minnél több tejet szívjon. 1 óra minimum.
Az intenzív szoptatást meddig próbáltad? Mibõl gondolod utólag, hogy nem volt eredményes?
A kérdező hozzászólása: Minden szopi után mérem 60 grammot tud két cicibõl enni. Sokáig hagyom szopni. Sajnos minden erõfeszítés ellenére (egésznapos ciciztetés, bogyók, teák, fejés) csak ilyen kevés a tejem, de ennek is nagyon örülök. Tápszeres pótlásként van amikor csak 10 ml-t fogad el, van, hogy több adagot is kell készítenem. Szerencsére nagyon cicifüggõ, intenzíven szopik a cumisüveges pótlás ellenére is.
Persze, te sem eszel mindig ugyanannyit. ;) A mennyiséget a szopásra írod vagy a pótlásra?
Hm, hát akkor szerintem érdemes lenne beszélned egy szaktanácsadóval, mert ez már szakmai terület. Lehetséges egyébként, hogy tényleg nincs elég tejed, de azt ennyibõl nem lehet tudni, hogy miért és fõleg, hogy min kéne változtatnod. Amiket leírtál, abból én azt gondolom, hogy elvileg minden jól mûködik és mindent jól csinálsz, de valami mégis hibádzik, ha ez nem elég. Itt most nyilván nem tudunk minden eshetõséget körüljárni, úgyhogy én azt mondanám, hogy konzultáció. Még mielõtt SNS-t veszel, merthogy elég jó ára van még használtan is. (Aztán ha egy szakember is ezt javasolja, akkor hurrá, de én szemszer kikérném elõször az õ véleményét.)

Véleménykutatás: mi lenne neked a fontosabb? hogy anyatejes maradjon, vagy inkább nagy legyen a gyarapodása hétről hétre? Részletek alább

A 6 hét tejbőség ugye elmúlik (nálam így van), és elvileg beáll a kereslet-kínálat egyensúly. Na nekem azóta (most lett 10 hetes) nem elég a tejem, ezért a baba se gyarapszik a megfelelő ütemben, hanem kb feleannyira, amennyire kéne (percentilis táblázatban 3 és 5 között van a súlya). Ha tápszert adok neki, akkor kb muszáj lesz cumisüvegből (egyelőre semmiből, cumisüvegből se akar pótlást elfogadni, csak ordít. De még csak mostanság próbáltam), ami biztos ahhoz vezet majd, hogy a cicit többé nem fogja elfogadni, ergó max 3 vagy 4 hónapos koráig kapna anyatejet. Ti hogyan döntenétek a helyemben? Minél tovább (meddig?)legyen anyatejes és így ne gyarapodjon elég jól, vagy azonnal pótoljak neki? A gyakori szoptatást próbáltam, illetve továbbra is igyekszem, de minden nap más a tejem mennyisége: valamikor kevesebb, valamikor sok van. Leginkább a "szoptatás-mániás" anyukák válaszára vagyok kíváncsi. Előre is köszönöm. Ja és leginkább azért ragaszkodom az anyatejességhez, mert annak elvileg sok előnye van: a gyerek kevésbé lesz hajlamos allergiára, illetve jobban átvészeli a betegségeket míg szopik.
Nekem két és fél éves a kisfiam, de még mindig van tejem:) Amit egyébként esténként igénybe is vesz. (már dolgozom) A kisfiam egyáltalán nem volt még beteg, pedig már egy éve bölcsis. Az viszont nem igaz, hogyha cumisüvegbõl adsz neki, akkor nem fogadja már el a cicit. Hat hét után nekem is picit kevesebb lett, én elektromos mellszívó géppel szaporítottam, a neten néztem utána, hogy miként lehet, be is jött a szaporítás. (+sok rántott levest és alkoholmentes sört ittam). Amit a géppel leszívtam pluszban, azt oda adtam neki cumisüvegbõl. (lehet kapni olyan fejet a cumisüvegre, ami olyan, mint a cici). Próbáld meg szaporítani és tartalmasabban táplálkozni. Sok sikert:)
Csak azt szeretném megtudni a hozzászólóktól, hogy honnan lehet tudni egy kisbabáról, hogy éhezik! Mert sír? Mert az ember csak akkor szomorú, ha éhes? A kislányom anyatejes, bár az elején kapott kiegészítést, de mindig csak keveset 20-30 ml. Nem volt sosem egy nagy evõ, inkább többször keveset eszik, a mai napig. Fárasztó, de ez az igénye, mert az õ személyisége ilyen! A táblázatok, a méricskélések csak fokozzák az anyukák aggodalmát és bûntudatát! Persze valahol szükséges, de nem kell annyira a papírformához igazodni. A tej mennyisége valóban változhat egy napon belül, de ez lehet attól is hogy sokat iszunk-e, vagy idegesek vagyunk. A gyakori mellre tétellel a baba úgyis eszik annyit, amennyi neki kell. Talán ha igény szerint teszi az anyuka a baba tudja azt is, hogy bízhat benne, bármikor éhes lesz, csak megkapja, és nem kell adott idõkét mohón befalnia, mert órákig úgysem kap enni. Még annyit írnék, hogy a súlyához viszonyítva a kislányom, a 700-800 ml tejmennyiséghez képest ennyi idõsen is csak 500-600 ml-t fogyasztott egy nap!!! Hát én is méregettem, táblázatokat bújtam, de mivel igény szerint etettem, és hát elég hurkás volt, egy idõ után már nem aggódtam! Egyszerre 2-3 hónaposan 80-90 ml-nél nem szopizott többet, de volt hogy csak 40-50 ml-t. Az étvágy náluk is változó, mint nálunk felnõtteknél...
Pontosan. :) És ezért kellene egyszer odáig eljutni, hogy nem teszik az anyukáknak kvázi kötelezõvé az otthoni méregetést, pláne nem a szopi körüli mérést. Rengeteg félreértést és problémát okoz! :(
A kérdező hozzászólása: No, sokat írhatnék, de próbálom tömören a lényeget: pont arról van szó, hogy lányom nem hízta meg már utóbb a fentebb említett minimumokat. Két hét alatt pl 6 deka lett az eredmény! Estére kevés a tejem, nem jut hozzá mondjuk 3 óránként (ha óránként is szoptatom) 8 dekához se, esetleg az esti utolsó etetés(ek)en már semmihez se jut hozzá. Amíg sok tejem volt 6 hétig, sokat evett és szépen gyarapodott, de a csökkenés óta nem ehet annyit, ezért nem is gyarapszik rendesen. Azt hiszem, jól ítélem meg a helyzetünket, a szoptatásról is szinte már mindent tudok, amit laikusan tudni lehet (Stefix összefoglalója is megvan és olvastam). Iszom a teákat is, eszem a szénamagot, kapszulát, eszek is rendesen, legfeljebb aludni nem alszom annyit, amennyi jó lenne.
Jó, akkor csináljunk egy részletes anamnézist? Ha szeretnéd. Hátha akkor okosabbak leszünk. Ma már "én is benne vagyok", akkor pláne érdekel. :)
A kérdező hozzászólása: és hogy csináljuk?
Van egy félig kész kérdéssorom, azt még befejezem és elküldöm a linkjét, ahonnan le tudod tölteni. Kitöltöd, aztán megnézem. Ha nem tudok hozzá továbbit fûzni, akkor - ha szeretnéd - továbbküldöm egy szakembernek is. De ha gondolod, direkte is felhívhatsz egyet, bár ha van a szemük elõtt egy "kész anyag", akkor õk is jobban átlátják a helyzetet.
A kérdező hozzászólása: várom ;)
A kérdező hozzászólása: Most pedig úgy veszem észre, hogy esténként sztrájkol: nem akar szopni, ordít a cicin vagy elõtte, mint akit nyúznak. Miért? Ezelõtt gondoltam azért, mert alig volt tejem vagy semmi se estére (néhányszor); de ma lenne mit enni, és késõ délutántól nem akar enni egy rendeset, most pedig végképp.Én még ilyet életemben nem láttam...
Menzesz..?
A kérdező hozzászólása: Nem, az nincs még. Vagy lehet, hogy ez még mindig a hasfájás? Mostanában kezdett megszûnni nála a hasfájósság. De tegnap egész este pl. nagyon gyötörte újra.
A kérdező hozzászólása: A ma esti fejlemény sztrájk ügyben: az egyik cicin ordított, a másikat azonnal elfogadta! Lehet, hogy csak a póz nem tetszett? Még nem próbáltam ki azóta az elõbbi cicit hónaljtartásból, de ez lesz a következõ lépés.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Azoktól, akik szerint a gyarapodás a legfontosabb, kérdeznék egy személyes példán keresztül: A fiam 8 hónapos koráig brutál hízott. Az elsõ hónapban másfél kilót (ez az átlag kétszerese), aztán még sokáig 1 kilókat. Ez nyilván több, mint ami a norma, viszont neki ennyi volt az igénye, illetve ennyi volt számára a megfelelõ (úgy is mondhatnám, erre volt kódolva:) . Ha kevesebbszer szoptattam volna, valószínûleg nem hízott volna így; akkor ez azt jelentette volna, hogy éhezik? Vagy csak annyit, hogy más tempóban hízott volna? Persze ez egy felsõ végletes példa, és nyilván van olyan eset is, amikor a baba tényleg nem hízik eléggé és tenni kell ez ellen, végsõ esetben pótlással is. De a gyarapodási görbe nem egy vékony vonal, amit mindenáron el kell érni, hanem egy alsó határos sáv: ha megvan a fentebb is írt minimum, azon túl mindegy, hogy a baba heti 15 vagy 40 dekát hízik. Mindegy gyerkõc más, és a "hízási hajlam" nemcsak a rendelkezésre álló ételtõl (anyatej, táp) és annak a mennyiségétõl függ, hanem nagyobb részt attól is, hogy a baba mennyire étkes és milyen genetikai adottságokkal rendelkezik. Lehet, hogy keveset eszik, de nagyon hízik és lehet, hogy sokat eszik, de alaphangon gyarapszik. Ez mind ideális. Nagy hiba, amikor az eüsök is kizárólag a gyarapodást veszik alapul, amikor arról döntenek, hogy a baba jól fejlõdik-e vagy hogy van-e elég tej. Ez csak egyetlen tényezõ, de nem szabad mindent ebbõl levezetni.
Szerintem az a lényeg hogy szépen gyarapodjon ha nme hízik kellõ mennyiséget akkor "éhezik" nem bûn a tápszer ezen nincs mit agyalni!!
Kérdezõ, gondold végig még egyszer, amit írtál: "a baba se gyarapszik megfelelõ ütemben, hanem kb. feleannyira, amennyire kéne". 1: Nincs olyan, hogy elvárható ütemû hízás, hogy ennyit "kell" híznia! Minden gyerek más, mindegyik másképp gyarapszik. Ha a te babád meghízza az ebben a korban MINIMÁLISAN elvárható heti 12 dekát, még inkább a havi 5-600 grammot, akkor az már elég. (Én nem tudom a percentiliseket, ezért írtam így.) 2: Akkor lehet gond, ha a baba súlya stagnál (ilyen piciknek), de fõleg pláne, ha fogy is. Itt errõl szó sincsen, ahogy olvasom. - De még ilyen esetben sem a pótlás lenne az elsõdleges, hanem elõször is a szoptatási gyakorlat újragondolása, hogy abban lehet-e valami, ami problémás. És csak ha minden kötél szakad és minden személyes "hiba" kizárva, akkor lenne (szakmailag) indokolt a pótlás. 3: Ha igaz, amit leírtam, akkor innentõl kezdve nincs is tovább mirõl beszélni.... ;) És ennek nincs köze a szoptatás-mániásságomhoz, ez egyszerû logika. ;)
Ha 3-4 hónapos koráig tud szopni, az már elég védettséget ad neki. Inkább a súlya gyarapodjon, mint éhezzen. De ha kap pótlásként tápszert, akkor a cumin minél kisebb lyuk legyen, hogy "megdolgozzon" a kajáért. A másik: a babák a megszokás szeriont "mûködnek". Legyen egy rendszer. Mindig azonos idõben szopjon és ugyan abban az idõpontban kegyen a tápszer. Így nem szokik le olyan hamar a cicirõl.
A kérdező hozzászólása: Bocsi, csak az elsõ válaszolónak mondom, hogy a legnagyobb valószínûséggel bizony idõvel (néhány hét)leszoknak a babák a cicirõl ha cumisüveget kapnak. Az elsõ gyermekemmel meg is jártam az utat: amint szopisztrájkba kezdett, elvettem az üveget és csak cicit kapott, amit persze már nem akart elfogadni, úgyhogy küzdöttünk. Viszont neki nem voltak sose gyarapodásgondjai. Végül másfél évig sikerült is szoptatni :) Ez a második babó meg egyébként is valamelyest "cirkuszos" szopó, úgyhogy lehet, hogy még könnyebben "megutálná"a cicit, ha rászokna a cumira :( Ezért aggódom.
Mindenképp szoptass, amíg csak bírsz. Ha pótlást adsz, akkor tápi elõtt szoptass, utólag pótolj. A tápszert meg lehet próbálni pohárból/kanállal adni, és nem cumisüvegbõl. Semmiképp ne éhezzen a pici, ha muszáj, nyúlj tápszer után.
Szoptatós teát/homeopátiás bogyót is szedhetsz+ 0%sör+ rántott levesek+ ok folyadék...
Én a szoptatás mellett vagyok, de nem minden áron! A legeslegfontosabb a baba egészsége. Sajnos van olyan, hogy minden erõfeszítés ellenére nincs elég tej és akkor a tápszer marad. Ha az anyatej nem elég és a baba nem fejlõdik megfelelõen, akkor nyilván tápszert kell adni akkor is, ha ezzel esetleg a maradék tej is elapad. A mai tápszerek már jó minõségûek, nem feltétlen lesz "egészségileg" lemaradva a többi gyerektõl. Én ezt tanácsolom: próbáld meg visszahozni a tejed. A legelsõ és legfontosabb lépés, hogy ne görcsölj rá, a stressz a leggyorsabban apasztja el a tejtermelést. Egyél változatosan, figyeld mit kívánsz meg (hiszem, hogy a test jelez mire van szüksége), igyál sokat és pihenj, amennyit tudsz! Próbálkozhatsz homeós szerekkel, tejserkentõ teákkal, a neten rengeteg "tejfokozó praktikát" találsz (sör, köménymagleves, madártej, stb. A babát rakd annyiszor mellre, ahányszor igényli, még akkor is, ha úgy érzed nincs tejed, váltogasd a szoptatási pózokat, mert úgy mindig más tejcsatornát ingerel a baba. Arra is figyelj, hogy ne túl gyakran váltogasd a melled, hogy a pici tutira kiürítse, elérje a hátsó, zsírosabb, laktatóbb tejet, mert attól fog igazán hízni, meg a tejtermelést is így fokozza. A babánál jobb tejserkentõ nincs! :) Ha bizonytalan vagy, hogy tényleg helyesen szoptatod-e, hívhatsz szoptatási tanácsadót is, itt az oldalon is biztos segítenek, én is szívesen megosztom a tapasztalataimat. Ha 1-2 héten belül nincs változás, akkor marad a pótlás. Ha pohárkából itatod, biztos nem alakul ki cumizavar, de sok olyat olvastam, hogy semmi gond nem volt a cumisüvegbõl, sõt, egy idõ után a pótlást el is lehetett hagyni. Ha mégis úgy alakul, hogy nem tudod szoptatni, tápszerezni kell, akkor se keseredj el, hiszen mindent megpróbáltál, amit lehet. Nem leszel tõle kevesebb anya és a babád is lehet makk egészséges! :) Örülj, hogy egyáltalán tudod szoptatni, hiszen sok anyának egyáltalán nem jön össze! Én szerencsére sikeresen szoptatok, ezért próbálok segíteni, a nagyobbik gyerekem 27 hónapig cicizett, a kicsi 15 hónapos, nem úgy néz ki, hogy mostanában abba akarja hagyni.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Én is a szoptatás mellett vagyok, de ahogy az elõzõ válaszoló fogalmazott, nem mindenáron. Nekem sikerült mind a kettõt fél éves koráig csak anyatejjel táplálni, majd utána is sokáig kaptak a rendes kaja mellett anyatejet, de ha nem ment volna mert vagy a gyerek nem gyarapodik, vagy nekem nem lett volna tejem, akkor minden lelkiismeret furdalás nélkül nyúltam volna a tápszerért. Nem méreg az, ha kell, akkor kell. Nekem mind a kettõ 2 éves kora után hagyta abba a szopizást, az egyik allergiás minden sz...ra mint én, legyen az fû fa virág vagy kaja, a másiknak meg semmi baja évek óta. Baráti társaságban is van mindenféle történet, van kezdetektõl fogva tápszeres kislány, aki alig beteg és nincs semmi allergiája és nem is betegesebb mint az átlaggyerek. Bár nekem a kicsi amikor bölcsibe került még anyatejet kapott, azon a télen egy hétig volt kicsit taknyos, pedig számítottunk rá nagyon, hogy majd biztos folyton betegeskedik.. a következõ tanévben már nem kapott anyatejet, akkor õsztõl tavaszig az volt a menetrend, hogy egy hét bölcsi, egy hét anyukám. Hogy ez mennyire köszönhetõ az anyatejnek, azt nem tudom - de ahogy írtam láttam olyan gyereket, aki meg nem volt anyatejes, és szintén alig volt beteg.. Szóval mint "szoptatás-mániás" anyuka, akin évekig lógott gyerek (volt, hogy egyszerre kettõ, mert én tandemeztem is) azt mondom, hogy ha megy a szoptatás az jó, ha nem, akkor meg add neki a tápszert, nem biztos, hogy ha allergiás lesz, akkor amiatt lesz.
Nekem kezdettõl kevés volt a tejem, így tápszert kapott a kezdetektõl kiegészítésképpen, nem lettem lelki beteg ettõl, nem rosszból írom, bár nálunk volt komplikáció a szülésnél, így muszáj volt ennie, gyarapodnia. Nekem abszolút elfogadta a cicit a cumisüveg mellé, nem volt gond. Megszoptattam, aztán kapta a cumiból a tápszert, így ment 3, 5 hónapig, aztán mivel egyre nõ a kajaigény, így már nem volt értelme szoptatnom olyan kevés jött volna le. Mi mam cumit használtunk, de az avent is jó volt, de amúgy az enyém bármibõl ivott. Szeritnem a tiéd úgy lesz ahogy írod, mert hallottam, hogy aki cumisüvegbe kezd aztán nem kéri a gyerek a cicit, mondom nálunk nem így volt, mert kiszívta a cicimet a cumisüveg elõtt, többször meg is néztem mellszívóval és tényleg szinte alig maradt már benne, bár mint írtam nem lett sok tejem. Amúgy nem tragédia a tápszer, inkább fejlõdjön rendesen, egyen amennyire szüksége van, nyugodtabb lesz és te is. Ha kevés a tejed lehet nem is lakik annyira jól, ezt azért jelezni is fogja, lehet azért "cirkuszosabb" ahogy fogalmaztál. Esetleg másik cumisüvegbõl próbáld, tommee tippee állítólag az hasonlít a legjobban a cicihez. Tápszer már volt 30 évvel ezelõtt is, sõt lehet régebben is, azóta csak jobbak lettek. Rûadásul mi anyatejet is tudsz mellé adni. Legfeljebb, ha nem fogadja el a cicid akkor fejed és üvegbõl adod neki, így még azért el lesztek egy darabig az anyatejes táplálással.
Csak azért írok, hogy kicsit megnyugtassalak a tápszerrel kapcsolatban! A fiam kezdetektõl tápszeres volt, hiába erõlködtünk két hónapig, alig volt tejem. Na már most, beteg elõször kb. 10. hónaposan volt, akkor is csak pici nátha. Két barátnõm anyatejes babája jóval hamarabb és többször volt beteg. Tehát nincs az kõbe vésve, hogy a tápszeres gyerek betegesebb! Én is tápszeres voltam, egy évben ha kétszer beteg vagyok. A férjemet pedig 1 éves koráig szoptatta anyósom, mégis ekcémás, allergiás, stb. És tényleg nem vitatkozni akarok, de a mai világban, ahol mindenfajta szemetet eszünk, szmogban élünk, kevés vitamint viszünk be, nem igazán biztos, hogy az anyatej is olyan, mint mondjuk 40-50 évvel ezelõtt! Természetesen kell az anyatej, minél tovább, de a legfontosabb, hogy a gyerek ne éhezzen és gyarapodjon. Ha ehhez tápszer kell, akkor az kell!
Az én gyerekem 2 hetes korátòl kapott tápszert cumisüvegbõl, méghozzà elég sokat, aztán a 6 hetes korára sikerült visszanövelnem a tejet és elhagytuk a tápszert. Ezt amiatt ìrom, h nem szokott le a cicirõl a cumisüveg miatt, most 2 èvesen is szopizik. MAM-os cumisüveget hasznàltunk, ennek hasonlìt az alakja a mell szopi közbeni alakjàra. És minden tàpszr elott szoptattam.
Én elõször is megpróbálnék mindenféle tejszaporító dolgot. Urtica Urens 5 ch, vagy lactoherb tea, vagy ennék olyan ételeket, amiktõl tudom, hogy az elsõ két gyereknél is serkentették a tejet. És ha ezek után sincs több tejem, akkor nyúlnék tápszerhez.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Az én kicsim 7 hetes. 3 hetes koráig csak szoptattam, evett, büfizett, 2 órákat aludt, szinte soha nem sírt, volt kakis és pisis pelenka is bõven. Azt gondoltam, hogy minden a legnagyobb rendben van vele, de jó nagyot tévedtem. Amire én azt hittem, hogy békés alvás az valójában védekezés volt az éhezés ellen. Elkezdtem mérni 500 ml helyett 300 ml-t evett, alkalmanként 30-40 ml-t. A védõnõ a többszöri szoptatást javasolta, a doktornõ a tápszeres pótlást. A több napon át tartó reggeltõl-estig szoptatás annyira sikertelen volt, hogy nem hogy több tejem nem lett, hanem még fogyott is a kicsim. Akkor úgy döntöttem könnyek közt, hogy jöhet a tápszer a szopi után. Elfogadta cumisüvegbõl és gyönyörûen elkezdett hízni, boldog és kiegyensúlyozott és imádja a cicit. Nem lett cumizavaros, annak ellenére sem, hogy egy erõs antibiotikumos kezelésem miatt két napig nem szopiztathattam és csak tápszert kaphatott, mert a lefejt tejet sem adhattam neki. Én kõkemény krízisen mentem keresztül, rengeteget bõgtem , hogy nem tudom csak anyatejjel táplálni, minden létezõ teát és bogyót is kipróbáltam, az elsõ tápszeres etetést végig zokogtam, míg a picikém boldogan szívta a cumisüvegbõl a kaját. Tele ette magát, büfizett egy nagyot és aludt, mint a bunda. Én szoptatom, általában az éjszakai és a reggeli evés csak anyatej, napközben pótolnom kell. Az egészséges fejlõdéshez nem csak az anyatej szükséges, hanem a megfelelõ mennyiségû táplálék is.
Az is lehet.... A sztrájk már csak ilyen nyomozómunka. :) De örülök, ha van siker, ezekbe a szalmaszálakba kell ilyenkor kapaszkodni! :)


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!