Egészség - Szemproblémák kategória válaszai (6204 db)

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Úszkáló foltok és pontok (Floaters and Spots) Elõfordul, hogy néha apró pontok, szöszmöszök, fátyolok, füstszerû képzõdmények úszkálnak a szeme elõtt? Mik azok az úszkáló foltok? Általában ködös, vagy félhomályos pacák, illetve szemcsék a szemben, a látómezõben. Mi okozza az úszó foltokat? A szem egy híg kocsonyás folyadékkal van tele, amely fenntartja a szem alakját, táplálja, és segít fókuszálni a fényt. Gyakran maradnak proteinszemcsék, vagy más természetes anyagok ebben a tömegben, amik úsznak, lebegnek, keverednek, már a születés elõtt, amikor a szem kialakul. Ha a szemcsék nagyok, vagy közel vannak egymáshoz, árnyékokat hoznak létre, így láthatóvá válnak. Ez kiváltképp a rövidlátásnál válik észlelhetõvé, illetve rövidlátásnál gyakran súlyosbodik. A legtöbb esetben ez normális, de ilyen foltokat bizonyos sérülések is okozhatnak, szembetegségek, a szemet kitöltõ anyag mennyiségének csökkenése, vagy az azt övezõ szövetek romlása. Ha felvillanó fényeket látunk azt az üvegtest összehúzódása okozhatja, ahogy a retinát húzza, a látóidegsejtet stimulálva. Bármilyen életkorban elõfordulhat? Igen. Majnem minden ember lát idõnként foltokat. Ahogy öregszünk, egyre több olyan változás történik a szemünkben, mely okozhat foltokat, vagy ami miatt a természetes, már meglévõ foltokat is jobban észrevesszük. Azonban, ha hirtelen megszaporodnak, vagy megnövekszenek, szemvizsgálatot kell kérnünk. Hogy néznek ki a foltok? Ez személyenként igen változó. Némelyik épp csak észrevehetõ, míg mások rettentõen zavaróak, ahogy beúsznak a látómezõbe. Gyakran porszemcséknek tûnnek, pókhálónak, esetleg vékony fonalnak. Megjelenhetnek homályos, vagy sötét területként is, vagy csillogó kristályszerûen. Mivel a foltok mozognak, ahogy a szem is mozog, elúsznak, amikor a páciens rájuk akar nézni. Hogy észlelhetõk? Foltok gyakran észlelhetõk egy teljes szemvizsgálat során. Az oftalmoszkóppal (szemtükör) a szembe nézve, a vizsgáló felfedezheti a foltokat már az elõtt, hogy a páciens észlelte volna. Ha a foltok betegséget jeleznek, vagy más kezelést igénylõ elváltozást, a pácienst elküldik a megfelelõ orvoshoz. Okozhatnak a foltok vakságot? A foltok nagy része normális, csak nagyon ritkán okoznak vakságot. Mégis, a foltok utalhatnak igen komoly problémákra is, így akik szaporodó, vagy növekvõ foltokat látnak, azoknak fontos alaposan megvizsgáltatni a szemeiket, hogy kiderítsék az okát. A foltok számának, illetve méretének hirtelen növekedése például a retina leválásának elsõ lépcsõje lehet. Ha az általunk látott foltok méretében, vagy számában változást tapasztalunk, vagy szokatlan vibráló fényességet látunk, mindenképpen vizsgáltassuk meg a szemünket. Megelõzhetõk a foltok? Mivel a foltokat okozó részecskék részesei a szem természetes fejlõdésének, nem elõzhetõ meg a kialakulásuk.
copy+paste bajnok...

Sötétben ez miért van?

Azt vettem észre hogyha valamire közvetlen ránézek sötétben nem tudom kivenni mi az, feketeséget látok. De ha mellé nézek akkor látom nagyvonalakban amit ha közvetlen nézek nem. Miért van ez?
A lelked asztrális kivetülése magad elè akadájozzaèj ezt meg. Nappal a hátad mögè esik a vetület, ez az úgynevezett árnyèk, viszont èjjel a tested elè helyezõdik át. Egy ionizált dezintegrátorral szètoszlathatod
A retinánkon úgynevezett csapok és pálcikák vannak, a pálcikák a fény-árnyék-ot érzékelik, a csapok pedig a színlátásért felelõsek, a látott kép a sárgafoltodnál a legélesebb, ahol rengeteg csap van, viszont nem sok pálcika, körkörösen kifelé haladva viszont egyre több a pálcika, de kevesebb a csap. Azért nem látod ha közvetlen ránézel, mert a csapok ingerületbe hozásához hat foton ("fényrészecske") szükséges, míg a pálcikák már egy foton hatására ingerületbe jönnek. Ha közvetlen ránézel, nem jut elég fény onnan a szemedbe, de ha mellé nézel, az már elég ahhoz, hogy lásd. Remélem érthetõen fogalmaztam. :)
Ja, és még annyit, hogy ez nem betegség, mindenkinél így van.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm válaszod, tudtam hogy nem betegség, csak csupán érdekelt. :)
Rendben, én kiskoromban azt hittem, és senkinek sem mertem elmondani, aztán persze késõbb biosz órán fény derült a turpisságra :D

Apró pici villódzó pontok, és lágy "fehér lepel" a szemem előtt. Mi lehet?

PRK műtétem volt fél éve, de az orvosok szerint a szemtest teljesen ép, semmi sérülés, szóval elvileg nem a műtét miatt, UV se érte a szemem.
Ha az orvosok azt mondják, hogy "minden rendben", akkor hallgass rájuk
Táplálkozz egészségesen meg ne stresszelj Ha valami baj volna, már szóltak volna az orvosok

Lehetséges érvágás miatt megvakulni?

Bocs az idióta kérdésért. Úgy értem, tõrténhet olyan, hogy megsért valami ideget vagy valami és elveszti a látását? Olyat már hallottam, hogy le lehet bénulni. Félreértés ne essék, egy történetet írok, ahol a főszereplőt meg kéne vakítani. Előre is köszi :)
Nem
Legyen cukorbeteg. Vagy zöld hályog, vagy agyvérzés, agydaganat... Légy kreatív :D
Ha láncfûrésszel vágod el valamelyik agyi ütõerét akkor simán megvakuhat.
A látóideg a fejben van, márpedig érvágást nem volt szokás a fejen elvégezni. Többnyire a végtagokon, általában a karon végezték. A kari véna átvágásakor viszonylag kicsi az esély a látóideg átvágására :) Az érvágás, a kivéreztetés viszont legyengíti a szervezetet, és emiatt csökken a fertõzésekkel szembeni ellenállóképesség. Márpedig ismerek olyan fiatalembert, aki úgy vakult meg, hogy az influenza ráment a látóidegére.
Ki lehet hozni úgy a sztorit, hogegvakuljon. Legyen mondjuk traumája, mert túlélte a kísérletet... Attól simán megvakulhat.

Ciki, ha valaki szemüveges? Mit gondoltok róluk?

Legalább már 10 éve szemüveget hordok (első v második osztály óta),de mostanában szégyellem. Kénytelen vagyok hordani,különben kancsal lennék,ha leveszem néhány perc után látszik is,ezért sajnos soha nem lehet kontaktlencsém! Olyan fogyatékosnak érzem magam miatta,mintha plkampó kezem lenne vagy fa lábam... Jó-jó,de mégsem az igazi. Nagyon rosszul érzem magam ha bulizni megyek,és a többiek olyankor leveszik és nyugodtan sminkelgetnek. Persze én is,csak nem látszik. És a hajam se mindegy,hogy van..
Én mindig is irigyeltem a szemüvegeseket, na nem azért, mert nem látnak jól, hanem mert olyan okosnak tûnnek, meg a legtöbb embernek szerintem kifejezetten jól áll.
Hát, 8 évesen még én is cikinek tartottam. Hál istennek ahogy az ember felnõ, rájön, hogy errõl nem tehet, és ki kell hozni belõle a legjobbat. A sorstársak szemében sem ciki 14 éves kor fölött. Még nem láttam olyan embert, akinek ne állna jól _az arcához illõ_ szemüveg. Ha gondod van a szemüveggel, elsõnek ezen a fronton nézz körül. Idõnként órákig és több bolton keresztül is kellhet keresni a megfelelõ keretet, és tud marha drága lenni, de ugye nem két napig használod utána.
Nem ciki! Ha szükséges akkor hordani kell és kész. És nem kell mások véleményére hallgatni vagy adni. Valaki örülne, ha szemüveggel jól látna beleértve engem is.
Nem ciki, mondjuk mostanában én is kontaktlencsézek, nekem szerencsére lehet. Szerintem csak megfelelõ keretet kell választani, olyat, ami jól megy az arcodhoz, és akkor szívesebben hordod.

Miért furcsa kontaklencsében? (Többi lent)

A jobb szemem cilinderes de eddig teljesen sima lencsét használtam rá. Most, hogy megtetszett nagyon a lencsézés gondoltam veszek teljesen a szememre illőt, szóval cilindereset. (Azért nem volt annyira fontos, mer nem nagy a cilinder a szememen)
Szerintem szoknia kell. Ha 4-5 nap múlva is így érzel, na akkor menj vissza! Addigra elv. meg kellene szoknia.
Ugyanaz a márka, csak a tórikus változat?
A kérdező hozzászólása: Márka ugyanaz, annyi, hogy jobb lencse, tovább lehet bent, jobb alapanyag Eddig iWear Basic volt most iWear XR T Supreme van.
A két lencse közül amiket írtál egyik sem tórikus te sztem Biofinity Toricot kaptál fõleg ha mondta is h jobb alapanyagú, tovább lehet bent stb. Én is ilyet használok, nekem bevált jó lencse , pislogj nagyokat vele sokszor egymás után és sztem helyére megy, a tórikus lencsék egyébként vastagabbak ezért picikét szúrhat amikor beteszed fõleg ha most próbáltad elõször ezt a fajtát és még nem szokoott hozzá a szemed.
Rosszul írtam az iWear XR T tórikus lencse ahogy írtad, viszont nagy valószínûség szerint megegyezik a Biofinity Toriccal amit én használok :)
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a választ!! :) Szerintem kezd hozzászokni a szemem, mert tegnap amikor legeslegelõször raktam be akkor kb. 4-5 óra után éreztem, hogy jó ma pedig 30 perc után már teljesen jó volt. Mégegyszer köszönöm a válaszokat! :)

Mitől lehet magas a szemnyomás?

21\20 a szemnyomásom azt olvastam ,hogy 10-21 hgmm között még belefér ,de mégis csak magas a21 . Mi okozhatja? És lehet ellene tenni?
Pl, : magas vérnyomás, gyulladás, zöldhályog. Szemorvos mit mondott?
A kérdező hozzászólása: Semmit! Annyit h határ eset és ha van valami menjek vissza ! :/ kicsit megijesztett ! Meg kérdezte , h a családban volt e zöldhalyog
Vérnyomásod rendben? Szerintem menj el egy másik szemorvoshoz, nézesd meg újra a szemnyomást.
A kérdező hozzászólása: a vérnyomásom nem tudom , nem szoktam mérni :/ olvastam , hogy a vérnyomás is okozhatja ! elmegyek , köszönöm :)
a zöldhályog nem hályog, hanem a fokozott szemnyomás következtében jön létre ez a betegség. tehát lehet valakinek egyszerre szürke-és zöldhályogja.
Persze, meg myopia, asztigmia, látótér csökkenés, kettõslátás is.

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!