Családi kapcsolatok - Nagyszülõk kategória válaszai (168 db)

Hogyan lehet azt elviselni, hogy nagymamám állandóan anyukámat szidja, kritizálja?

Most együtt lakunk vele és folyamatosan szidja anyukámat, pedig nagymamám bármit kiejt a száján anyukám rögtön ugrik és csinálja. Amikor anyukám hazaér a munkából, belép az ajtón és onnantól kezdve elkezdi kínozni, hogy csináld ezt, csináld azt, miért ilyenkor jössz haza a munkából amikor már órákkal ezelőtt végeztél, miért nem főztél semmit, soha nem segítesz semmit stb... Anyu konkrétan már fél hazajönni munkából, mert minden nap megkapja ugyanezt. Amikor megkérdezi nagymamámat,hogy miért kritizálja, szidja állandóan, akkor ő letagadja az egészet, ő nem is szidta csak a tényeket közölte. Látszik rajta,hogy állandóan vitát provokál, azt akarja elérni,hogy beszóljunk neki és utána egy hétig meg lehessen ránk sértődve, meg sírhasson,hogy ő az áldozat. Mivel a helyzet már elviselhetetlenné vált, megbeszéltük,hogy elköltözünk, mire nagymamám kijelentette,hogy ha el merünk költözni, akkor eladja a házát és külföldre költözik, meg állandóan előadja,hogy rosszul van és az ügyeletre kell rohangálni vele, ezzel tartja sakkban anyut.Persze én röhögök az egészen, viszont anyu teljesen kikészül a dolgaitól. A leggusztustalanabb,hogy néha iszik is és én megtudtam. Hogy elterelje magáról a gyanút, a rokonainknak azt kezdte terjeszteni, vagy inkább csak célozgatni,hogy anyukám kezdett el inni. Mit lehet tenni ilyen esetben?
"nagymamám kijelentette, hogy ha el merünk költözni, akkor eladja a házát és külföldre költözik, meg állandóan elõadja, hogy rosszul van és az ügyeletre kell rohangálni vele, " Mondjátok meg neki, hogy hiányozni fog, aztán jó idõ. Azért tegyétek hozzá, hogy egy ápolónõt is vigyen ki magával, mert jajj mi lesz vele. Utálatos hárpia az ilyen, anyukádnak a sarkára kellene állnia, neked meg ki kellene állnod anyud mellett akkor, amikor hallod hogy a nagyi szapulja.
Nagyon sajnálom, hogy ilyen nagymamád van :( Miért gondolja õ, hogy övé a világ, csak azért, mert öreg? Nem tudom, hogy a rokonaid mennyire ismerik õt, de talán tudok segíteni abban, hogy bizonyítékot szerezz! :) A mobiltelefonoddal felveheted titokban ahogy bánik anyukáddal. De elég egy hangfelvétel is! Megmutatod a rokonoknak, akkor talán tudnak segíteni. Ha gondozót, orvost kerestek, nekik is mutasd meg, hogy elhihessék, hogy õ a rosszindulatú. "megbeszéltük, hogy elköltözünk, mire nagymamám kijelentette, hogy ha el merünk költözni, akkor eladja a házát és külföldre költözik" Ezt tényleg komolyan gondolta? Ilyenkor vissza kell vágni, hogy "beszélsz nyelveket?", "hol fogsz lakni?", "és ki fog rajtad segíteni?" vagy valami ilyesmi. Régen a nagyapámmal is voltak ilyen gondok. Utált fürödni, és ha rászóltunk a rokonokkal, hogy menjen zuhanyozni, ellenkezni kezdett. A bácsikám erre visszavágott: "Akkor hívunk egy ápolónõt, aki jól megfürdet téged!" Na, erre a nagyapám megijedt és ment tusolni! Nem akarta, hogy egy idegen ember fürdesse meg õt.
Anyud nojon mar fel! Ugy kiosztanam az oreglanyt... Meg a telos dolog is johet, jo bizonyitek, akkor tagadhat mar....
Az én mamám is ugyanilyen, csak õ apámmal csinálja ezt. Apukám általában figyelmen kívül hagyja, de van, hogy nem bírja tovább, olyankor meg hallgathatom a veszekedésüket..

Hogyan tudnék felkészülni erre lelkileg? Hogyan "tegyem túl" magam rajta?

Mamám beteg, kórházban van. Elég makacs volt, nem ment időben orvoshoz (pedig rengeteg ember, köztük mi is, már könyörgött neki), most kiderült, súlyos betegsége lett, mert nem ment el időben.
A kérdező hozzászólása: Vagy megoldás az, ha akárhányszor eszembe jut, kisírom magam, vagy emésztem magam a gondolatokban?
Tiszteletben kell tartani a másik ember döntését! Így azt is, hogy akar-e élni, vagy sem. Ha szereted azt az embert, akkor tiszteld ezt a döntést! Felnõtt ember, joga van a saját élete felõl határozni. Természetes, hogy ilyenkor sajnálod õt is és magad is, de meg kell értened, hogy nem dönthetsz senki helyett! Használjátok ki a közös idõt, egyszer sajnos mindenki eltávozik elõbb, vagy késõbb. Ezzel meg kell birkózni minden embernek. Ha van hited, az segít.
Átérzem a helyzetedet, csak én most abban a fázisban vagyok, hogy a mama hallani sem akar arról hogy kontrollra menjünk, meg orvoshoz, meg egyáltalán bárhová. Ha erõltetem, anyukámmal lesz vita, hogy hagyjam már békén a mamát, mert nem akar menni. Azt mondja semmi baja, ez részben igaz, mert nincs tünete, csak hát volt egy melanómája, és ki tudja mikor újul ki újból. Van egy olyan barna pigmentje, ami szerintem gyanús, de ha megmondom neki, hogy ebbe bele is lehet halni, akkor azt mondja, hogy egyszer valamiben úgyis meg kell halni. 84 éves. Lehet ezzel kezdeni valamit? Nagyon sajnálom, hogy így alakult nálatok. Megértem a dühödet és a fájdalmadat. Sajnos okosabbat nem tudok írni. Kitartás.
Én is voltam ebben a helyzetben, elöször a nagymamám halt meg, de akkor még elég kicsi voltam, 2006-ban pedig a nagypapám. Neki is agydaganata volt és otthon ápoltuk mindkettõjüket. Mindkettõjüknek könyörgött a család hogy menjenek orvoshoz, de már csak akkor mentek amikor nem lehetett segíteni. Megértelek, szerintem dühöngd ki magad, sírj, ami jól esik, mást ilyenkor nem lehet csinálni. 24/n
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pontosan 5 éve december 24-én reggel hívott édesapám hogy a mamát éjszaka kórházba szállították és már meg is mûtötték... Mikor beértünk az orvos közölte, hogy 18 rákos sejtet találtak, kivették de 10% esélye van arra is hogy felébredjen... Életünk legszörnyûbb idõszaka jött (ne haragudj biztatni nem foglak, mert értelmetlen lenne), szegény nagyikám még 3 évet szenvedett, nem is volt már olyan szerve ami ne rákosodott volna el. Minden nap sírtam miatta és egy szülinapomon amikor felköszöntött szegénnyel még ordítottam is, hogy miért nem ment orvoshoz hamarabb és hogy mennyire haragszok rá ezért... Az utolsó hónapokban nagyon szenvedtünk miatta meg és persze szegénykém õ is, de akkor már naponta mondom morfiumozták. Talán a legrosszabb az volt hogy az agya is elrákosodott és már meg se ismert senkit... Rémesen fog hangzani, de én megkönnyebbülten hogy neki már nem fáj, pedig a mai napig elsírom magam ha csak eszembe jut... A sírás mindig segít, akár fiú vagy akár lány és néha igenis kiordítani magad is jól esik (ezt jobb ha egyedül gyakorlod), feldolgozni nehéz lesz, elfogadni nem lehet... De segít ha tudsz errõl beszélgetni akár a szüleiddel akár bármilyen rokonnal akár ismeretlennel (ha gondolod én is nagyon szívesen levelezek veled). Sok erõt és kitartást és próbálj meg minél több idõt nagyiddal tölteni!
Igen, az segít valamennyit. Utána egy kicsit megint nagyobb lesz a teherbírásod, mert ugye minél többet cipelsz, annál nehezebb, nem fér több. De ha idõnként leteszel a terhedbõl, megint képes leszel elbírni egy darabig.
Nekem pár éve halt meg a nagymamám. Az utolsó pillanatban tudta meg mindenki, hogy rákos. Akkoriban elég sokat sírtam, a temetést is végigzokogtam, utána a volt melóhelyemen az egész mûszakot, de aztán jobb lett. Csak sírd ki magad, amikor kell, ne folytsd vissza.
A kérdező hozzászólása: De van, csak néha olyan érzésem van, hogy "nem akarom terhelni vele". Ha kiöntöm a lelkem és sírok az hatásos?
A kérdező hozzászólása: Dühös azért vagyok kissé, mert nem ment el orvoshoz.
Érthetõ a reakciód. A düh is ennek a "folyamatnak" - bocs a szóért! - a része. Nincs valaki, akivel tudnál beszélgetni arról, ami most Benned zajlik? Nehéz egyedül vinni ezt a terhet és ugye a család is biztos szomorú és fél, így gondolom Velük sem tudsz beszélgetni.
A kérdező hozzászólása: Amikor késztetésem van, természetesen sírok. Csak félek, hogy depresszióba esek. :( Köszönöm az együttérzést. Nem tudom, meddig lesz még velünk, de félek, mérges vagyok rá, meg fáj is nagyon. Nem tudom leírni az érzést.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szia! Sajnálom a Mamádat és az egész családodat! Nagyon nehéz a helyzetetek valóban. Ismerõs a helyzet, Anyunak is hiába könyörögtünk, nem ment orvoshoz, végül bele is halt a szívbetegségébe, iszonyat nehéz idõszak volt, míg haldoklott. :/ Rossz, hogy kevésszer tudod látogatni, de ahányszor csak lehetõséged adódik rá, menj el Hozzá! Mondd el Neki, hogy mennyire szereted, jól fog esni mind a kettõtöknek. Beletörõdni ebbe valóban nem lehet, inkább csak elfogadni, mert sajnos mást nem lehet tenni. Talán az segíthet, hogy arra gondolsz, hogy Neki jobb lesz majd, mert nem fog semmi tovább fájni. De igazából nincs igazi vigasz. Amit írsz, hogy rágódsz, az nem jó! Ilyenkor félre lehet és kell is tenni az álarcot, miszerint a férfiak mindig kemények. Ha sírni kell, akkor kell. Ne tartsd bent. Bennem 4 hónapig bent rekedt minden és majd' szétrobbantam. Rosszabb volt egyszerre felrobbanni. Azóta is ritkán sikerül, pedig nagyon fáj. Úgyhogy ha Neked sikerül kiadni, élj vele, az egy kicsit enyhíti a nyomást. Erõt kívánok!
Hasonló helyzetben voltam 2008-ban. Akkor azt mondták, hogy hónapjai vannak hátra a mamámnak. Hidegzuhanyként ért a hír minket. Akkoriban iszonyat sokat sírtam. (28 éves voltam) Néha már el sem hittem, hogy honnan jönnek még a könnyek... sokszor annyira bedagadt a szemem a sírástól, hogy nem bírtam kinyitni. Aztán végülis 2 évig élt még a mama. Mikor meghalt, addigra már teljesen kisírtam magam. Rajtam csak a sírás segített. Orvosilag bizonyított, hogy a könnyekkel stresszhormonok távoznak. Ezért is igaz a mondás, hogy megkönnyebbül aki sír.
A kérdező hozzászólása: Meg sokszor egyszerûen nem tudom felfogni, hogy tényleg meg fog ez történni, olyan távolinak tûnik az egész, pedig ez a szomorú és fájó igazság, de egyszerûen nem tudatosul bennem. Nem szeretnék lelkileg összeomlani, vagy depressziós lenni, mert eléggé hajlamos vagyok rá. :(
Ne legyél rá dühös, ne haragudj, tudom nehéz, de az a tény, hogy nem akart orvoshoz menni, az az Õ döntése. Tartsd tiszteletben...

Miért ijen a nagyapám? !? !

Szovall amikor ott vagyok a nagyapámnál van ott van a uncsim is... de az uncsim 5 fiu éves.. eddig oké.. amikor a nagyapám elmegy boltba.. addig jőnek a lány uncsiaim akkik 4 en vannak jo. amikor a nagyapám visza tér a boltbol minden édességből csak 1-et hoz neki.. nekünk isten őris hogy hozzon..és jo nekünk ne hozon de ha már hozott neki akkor a kis 2 éves ki lánynak nem hoz..amikor en mek boltba akkor direkt neki nemhozok(fiunak)
A kérdező hozzászólása: Jaj bocs 12/F
Miért kell mindig a telefonra fogni a helyesírás nem ismeretét? Én mindig arról írok, géprõl még soha nem voltam fent, de érdekes módon még senki nem szólt érte soha, hogy hogy írok.... És a fáradtság?.... Ez butaság...
idegesítõ ez a sok helyesírási hiba.! amúgy meg akkor ne menj a nagypapádhoz...!
Amúgy amíg nagypapi boltban van, honnan tudja, hogy közben otthon mi történik, és ki megy nála.... De a másik oldalról meg, azért ilyen, mert az unoka kicsi és fiú..
A kérdés így hangzik: Miért ilyen a nagyapám? Szóval, amikor ott vagy a nagyapámnál, ott van az unokatesóm is. Az unokatesóm 5 éves fiú. Eddig oké. Amikor a nagyapám elmegy a boltba, addig jönnek a lány unokatesóim, akik 4-es vannak. Jó. Amikor a nagyapám visszatér a boltból, minden édességbõl csak egyet hoz a fiú unokatestvéremnek. Isten õrizz, hogy nekünk is hozzon. Jó, ha nekünk nem is, de ha már neki hozott, akkor a kis 2 éves lány unokatesómnak is hozhatna. Amikor én megyek a boltba, akkor direkt a fiú unokatesómnak nem hozok csak, Jó ez így szerintetek? ------ Egyébként nagyapád kivételez vele. Ennyi. Ne az unokatesód büntesd ezért.
Napi rejtvény sikeresen megoldva...:) Biztosan jó kifogás telóról így írni, fogalmam sincs róla, mert nekem csak egy gyalogkakukk telefonom van, ami örülök, ha smst tud küldeni. Ha már szuper (én mércém szerint), akkor használd már jól, rendeltetés szerûen. Hejjjesírás megtanulható.
A kérdező hozzászólása: 23 köszönöm :) megy a zöld kéz
Kiégtem a kérdésen meg a 10-es válaszon :DDD Mondjuk nekem másodszorra sikerült azért értelmeznem a kérdést. Szerintem sem szép dolog, hogy nem viszel az unokatesódnak csokit, hiszen tényleg nem tehet arról, hogy a nagyapátok kivételezik vele. Bár 12 évesen szerintem én is így gondolkodtam volna.
A kérdező hozzászólása: Thx xd megtanultam helyesen írni
A kérdező hozzászólása: Thx xd megtanultam helyesen írni xD
Attól, hogy 3 szót leírtál hiba nélkül még nem tanultál meg helyesen írni ... a jelenlegi állapotból ítélve körübelül egy fél életret rá kéne áldoznod, hogy megtanulj.
A kérdező hozzászólása: Õ tudod hogy te mién nagy nyomorék vagy ? Ne vadaskodj ...Na csa
A kérdező hozzászólása: Õ tudod hogy te mién nagy nyomorék vagy ? Ne vádaskodj ...Na csa
A kérdező hozzászólása: Õ tudod hogy te mien nagy nyomorék vagy ? Ne vádaskodj ...Na csa
mien ???? ki is tanult meg heylesen írni? :D
Esetleg egyszer ún. magyar (!) nyelven is leírhatnád a kérdést! :D
És te miért vagy "ijen" buta??
Fú kérlek ezt írd le mégegyszer, mert így nem hiszem, hogy tudunk segíteni. Én is telefonról írok :)
Csokit mindenkinek!
Az "ilyen" szót is azért irtad j-vel, mert telóról írsz?
A kérdező hozzászólása: Szserinted....r.
helyes iras ért XDXDXDXDXD Ez ma mindent vitt.
Szerintem ideje aludnod.
Ha leírod ide a kérdésedet még egyszer hiba nélkül, akkor én küldök neked pénzt csokoládéra.
Ennek fuss neki még egyszer, mert se füle, se farka. Ki kinek nem hoz mikor, micsodát és miért? Ja, én is telóról írok.
Neharagudj, de nem értem. A fiú évesen pedig jót mosolyogtam. :)
Ebbõl sajnos semmit nem értettem, pedig többször is nekifutottam. Ezért kell telefon már egy 12 évesnek is... 32/F
Szerintem azért nem hoz neked csokit, mert az "ilyen" szót j-vel írod. Ja meg mint már valaki mondta a fiu éves tényleg poén xD És az is tetszik, hogy a lány uncsiaid mindig pont akkor jönnek mikor lemegy a boltba? Ja meg elég menõ az is, hogy teljesen random helyeken beírod , hogy "jo".
Megpróbáltam értelmezni a kérdésedet, nem is egyszer. Sajnos nem sikerült, megtennéd, hogy leírod egy kicsit érthetõbben? A fáradtság nem mentség, az agyad attól még mûködik.:) 12/L
Mobilról is illene helyesen írni. Mondom ezt úgy, hogy szintén mobilról írok. Írd le még egyszer, de helyesen, és talán normális válaszokat is kapsz.
Az analfabétáknak mindig felmentés, hogy "telóról" írnak?
Én is telóról írok mégse hagyok hibát minden egyes szavamban :/
Jó falkában fikázni?
Nem szép dolog a nagyapától, hogy csak a fiú unokának hoz csokit. Vagy hozzon mindenkinek, vagy senkinek. Az, hogy hasonló helyzetben Te meg pont a fiú unokának nem hozol, szintén nem helyes, mert szegény gyerek nem tehet róla, hogy fiúnak született. Ha Te nem hozol neki, szintén kirekeszted, és akkor mennyivel vagy különb, mint a nagyapa? Ugye, hogy ez így is felháborító? Te is vigyél mindenkinek, vagy senkinek. Ha jól (??) értelmeztem a kérdésedet....
3x is elküldi... xD lol

A papám október elején halt meg, hogyan tudom feldolgozni?

A nagypapám nagyon közel állt a szívemhez, mivel apukám nincs, ő volt mindig a pótapukám. A temetésre én is elmentem de nagyon fájt a szívem érte. Akit már ért ilyen megrázkódtatás elsősorban azoktól várom a válaszokat! Előre is köszi
Az idõ. Sajnos más nincs. Részvétem.
Idõ, valami hobbi. Próbáld lekötni a gondolataid. Nagypapi biztos nem örülne, hogy az unokája folyton szomorkodik! Gondolom Te sem örülnél, ha hetekig hónapokig szomorkodnának miattad, igaz?!
Nekem az Anyósom most szeptember végén ment el, azóta egyetlen nap nem telt el úgy, hogy ne gondoltam volna rá, hogy ne jutott volna eszembe életének és betegségének utolsó hete, vagy könnycsepp ne gördült volna le az arcomon. A fájdalmamat és a hiányát az tudja enyhíteni egy kicsit talán, hogy néha elidõzöm a kandallóra állított fényképe elõtt, nézem õt, emlékeket idézek föl és gondolatban biztosítom magamat arról, hogy õ mostmár a lehetõ legjobb helyen van, ahol nincs szenvedés, nincs kín és fájdalom. Csak békesség van, ahol vár ránk, és amikor majd a mi idõnk is elérkezik, akkor õ ott lesz!
A kérdező hozzászólása: köszönöm nektek, és részvétem az anyósodat :( ezt szerintem se tudja nagyon más helyrehozni mint az idõ, az élet ilyen. Sajnos.

Az apa nem vállalja a gyereket, de a szülei szeretnék látni az unokájukat. Mit tegyek?

A párom még terhesen ment el. Már a kapcsolatunk elején megmondtam neki, hogy bár nem akarok még gyereket, védekezek, de ha becsúszik én nem vetetem el, ennek az oka most nem is lényeges, de ő is elfogadta az álláspontomat. Terhes lettem 3 év után, az exem pedig elhagyott, gyerektartást fizet, de nem kíván a gyerekem apja lenni. Most 4 hónapos a lányom egyébként. Az exem szülei viszont nagyon szeretnének a lányom életének részei lenn., Már látták az unokájukat imádják és bár nem értik a fiúk miért ilyen rá sem haragszanak, de engem arra kértek, hogy ők szeretnének nagyszülők lenni. Mi ilyenkor a jó megoldás? Szeretnék párkapcsolatot és remélem olyan valakivel hoz össze a sors, aki pótolhatja a lányomnak az apát egy napon. De ha hagyom, hogy az exem szülei legyenek a nagyszülei néha majd elviszik, érte mennek az oviba, stb. Mi van, ha találkozik az igazi apjával? Hogyan magyarázom el neki egy napon, hogy igen, ő az apád, de nem kellettél neki, a nagyszüleid azért a nagyszüleid. Főleg, ha egyszer mást fog az apjának tekinteni, még ha tudja is(és nyilván el fogom neki mondani), hogy nem ő a vérszerinti apja. Mi a legjobb egy gyereknek ilyen helyzetben?
Mivel így is, úgy is el akarod (és kell is) neki mondani, hogy az apukája elment tõletek, szerintem ez nem szempont a döntésben. Nézd inkább úgy, hogy a nagyszülei szeretik, és az, hogy két emberrel több szeret egy gyereket, csak jó neki. :) Ha amúgy az exed szülei rendes emberek és tudod, hogy a lányoddal is normálisan viselkednének, ha mondjuk náluk tölt egy-egy délutánt ovi után, akkor szerintem hagyd õket, hadd szeressék a kislányodat. :) (Persze ha olyanok, hogy már akkor sem szerettél velük együtt lenni, mikor még együtt voltatok a pároddal, mert mondjuk isznak, vagy bármi gond van velük, akkor más a helyzet.) Az is lehet, hogy a késõbbi párodnak nem is élnek majd a szülei, vagy épp nem lesznek jóban, és a gyerekednek így se lennének részérõl pótnagyszülei, szerintem mindenképp jobban jár, ha több biztos pont is van az életében, nem csak te és a családod.
Én is azt gondolom, hogy engedned kéne a nagyszülõknek, hogy részt vegyenek a gyerkõc életében. Ha érdeklõdnek iránta akkor biztos sok szeretetet fog tõlük kapni és neked is jól jöhet ha számíthatsz valakire ha esetleg gond lenne. Felnõve a gyerkõc szerintem örülni fog neki, ha ismeri a nagyszüleit. Sok embernek nem adatik ez meg. Az, hogy az apja így viselkedik az meg nem a szülei hibája. Egy napon mindenképp el kell neki magyaráznod, hogy miért nincs veletek a vér szerinti apukája.
Sõt, az is lehet, hogy jó ideig nem is lesz komoly kapcsolatod, így pótnagyszülõk sem. Így legalább a kicsinek ha apukája nem is lesz, nagymamája és nagypapája viszont igen, így mégis teljesebb számára a család. (4-es)
9- es valaszolo de egy dolgot lefelejtettel...azt is irta a kerdezo h o meg tisztan erthetoen megmondta ha teherbe esne akkor bizony megtartja es el is fogadta az allaspontjat ha visszaolvasod... A masik meg honnan tudod h vedekeztek? Merz ha a megszakitasos modszert hasznaltsk ott nem csak a no a felelos hanem a ferfi is ugyanugy... ha meg a gumi szakadt ki akkor egyutt kellett volna tablettara gondolni, de ha valoban a kerdezo nem szedte be direkt a tfog.gatlot akkor igen az az o hibaja., , de ezt nem tudod es ilyen informaciok hianyaban miert vadaskodsz? Nem ez volt a kerdes h jogosan hagyte-e ott a gyereket....akarmilyen formajaban tortent is a sajat gyereket ha elhagyja vki az gerinctelen dolog. Az a gyerek semmirol nem tejet csak azzal a tudattal no fel h vkinek nem kellett holott semmi rosszat nem tett az eletben csak megszuletett....
Amit te írsz, akkor lehetne megvalósítani, ha apuka semmilyen formában nem lenne képben, mert most gyerektartás szintjén, gyerek neve, de legalábbis papírokon apa szintjén van. A gyerek tudni fogja, hogy van egy apja valahol, ezt nem is fogod tudni eltitkolni. Ha nem beszélnél róla, akkor is feltûnne neki pár évesen, hogy az (új) apuka neve miért más, mint az övé. Te jönnél ki rosszul, hogy miért nem mondtad. Sõt, ha megtudja, hogy vannak nagyszülei, akik szerették volna õt látni, hát nem köszönömöt mond, az biztos. A nagyszülõk, mint látod, rendesek, szeretik a gyereket. Erkölcsileg sem lehet õket eltiltani, sõt jogilag sem, ha nagyon eldurvul a helyzet, mehetnek a gyámhivatalhoz láthatásért (ha jól tudom, általában havi 1 alkalom, de ez nyilván helyeztfüggõ). Ezemkívül ki tudja, mikor tudnak õk segíteni neked akármiben. Hagyd, hadd szeressék a gyereket. Ne aggódj, a gyereknek le fog esni, milyen is az apja, és csak õt fogja hibáztatni majd, míg ellenkezõ esetben téged is. Kicsit hasonló cipõben járok. Lányom apukája fiatalon meghalt. (õ volt 25 éves, lányom 5). Azóta férjhez mentem, vannak közös babák is, a férjemet apunak hívja (még mielõtt nekem esnének, az igazi sincs elfelejtve), viszont nálunk a nagyszülõk akik nem is kíváncsiak rá. Pedig azt hinném, hogy ha meghal a fiúk, legalább az unokájuk érdekli õket, de nem. Most 12 éves. Néha szoktzam kérdezni, hogy nem akar-e mamákhoz menni, de azt mondja nem. Ha õt nem érdeklik, (pedig FB-n is csak 1 email lenne), inkább férjem szüleihez megy, õket hívja mamának-papának. Szóval látod, nem attól függ, hogy te mit szeretnél, hanem hidd el, agyerek értelmes, és felfogja, megérzi, hogy ki milyen. Ja, és a gyereknek is szüksége van a nagyszülõkre, ne 3 kívülálló ártatlan fizessen 1 hülye miatt. Majd õ egyszer a lányod elé áll, és majd szépen el kell mondania, hogy milyen dicsõ dolgokat tett, de az az õ gondja lesz.
Az, ha teljes mértékben leválik az édesapja családjáról.
"Majd õ egyszer a lányod elé áll, és majd szépen el kell mondania, hogy milyen dicsõ dolgokat tett, de az az õ gondja lesz." Mert milyen dicsõ dolgokat tett? Tisztázta az elején, hogy nem akar gyereket, ennek ellenére a nyakába varrták, mert a kérdezõ szokás szerint "védekezés mellett, véletlenül" esett teherbe, ki tudja milyen megfontolásból, talán így akarta 3 év után megfogni at illetõt, aki most fizethet évekig olyasmiért, amit sosem akart!
A kérdező hozzászólása: Jajj de idiótán fogalmaztam. A párom még terhesen ment el...szóval én voltam terhes, mikor lelépett és nem õ. Nem tudom hogy sikerült így írnom, bocsánat.
Bocsi a gepelesi hibakert telorol vagyok...most olvasom vissza miket benaztam, remelem azert erted amit irtam :-)
Gyereknek, neked, nagyszülõknek jó ha szeretitek egymást? Jó. Gyerek az gyerek nem pedig hülye. Ha ti jól kezelitek akkor õ is jól fogja kezelni a dolgokat. Lesz nagymamija, nagypapija, egy édesapja aki nem foglalkozik vele, lesz édesanyja és az édesanyjának egy párja aki szintén oda van érte. Sok szeretõ, rá figyelõ ember.
Én itt egyetlen potenciális gubancot látok, ami, ha a kérdésben forgó nagyszülõk kedvesek és értelmesek, nem fog zavart okozni amúgy sem/nem lenne gubanc. És az az lenne, hogyha lesz a gyerekednek pótapukája, akkor a nagyszülõk fel tudják-e dolgozni, hogy lesznek meg plusz nagyszülõk (vagy egy nagyszülõ, vagy egy sem, de legyünk pozitívak), és nekik is ugyanolyan joguk lesz a gyerekhez (etikailag mindenképp), és nem állnak fölöttük semmiben.
ne vedd már el 2 ártatlan nagyszülõtõl az unokázás jogát...
"csak ismerõsöm mondta, hogy legjobb, ha az apja családjával sosem lesz kapcsolata." Bocs, de elég nagy hülyeséget mondott az ismerõsöd és elég szívtelen is. A gyereknek joga van az apa családjához is, ha a nagyszülõk is szeretnék tartani vele a kapcsolatot, akkor miért kellene õket elszakítani egymástól? Amúgy gondolj arra, hogy fogsz te még dolgozni amikor a gyereknek ovis/bölcsi szünete lesz, taknyos lesz, stb... Az érzelmi részen túl gondolj arra, hogy egy segítõkész nagyszülõpár milyen sokkal hozzá tud járulni a gyerkõc neveléséhez. Most nem az anyagi részre gondolok, de egy gyerekvigyázás hogy téged ne rúgjanak ki a munkahelyedrõl, az megfizethetetlen. A kedves ismerõsöd majd ugrik neked segíteni? "A másik oldal, hogy az exemnek nem tetszik az ötlet, a szülei finoman céloztak arra, hogy nem akarja a szüleit a lányom körül tudni." Dolgozza fel a traumát, nagy fiú. Húzott volna kotont a farkára. A szülei azzal tartják a kapcsolatot akivel akarják.
Az utolsó a szívembõl szólt, az ismerõsöd meg egy hülye.

A nagynéném teljesen kihasználja a nagymamámat, tehetek valamit, vagy csak fogadjam el?

A nagynéném egyedül el egy kertesházban, a férje sajnos 15 éve (30 évesen) meghalt egy balesetben. Mivel egyedül kell fenntartania a lakást, főzni, mosni, gondozni a kertet, és a fizetése nem magas, ezért megértem, hogy kell neki a segítség, de szerintem ez már túl sok. A nagymamám az ideje nagy részét ott tölti nála, gondozza a kertet, gereblyézik, locsol, télen havat lapátol pedig 70 éves elmúlt. Õ intézi a nagynéném postáját, néha be is vásárol neki. Ezen felül pedig az összes pénzét odaadja. Magas a nyugdíja (250.000 Ft) mert jó munkahelye volt, és özvegy, de mikor kérdezem, hogy mit kér szülinapjára akkor azt mondja, hogy egy új cipőt, mert az övé már lyukas, és nincs pénze újra. A ruhák amiket hord azok, akik már nekem vagy a szüleimnek nem kellenek és neki adjuk, rezsit nem kell fizetnie, mert a szüleimmel lakik, enni pedig száraz kenyeret eszik vajjal. Néha viszek neki felvágottat meg sajtot, és azt mondom, hogy mi a férjemmel már tudjuk megenni mert véletlenül túl sokat vettünk. Mert ha csak úgy vennék, akkor azt mondja, hogy ne költsek már rá annyit. Tavaly karácsonyra vettünk neki egy új hűtőt, mert a régi már nem záródott be, kb. 20 éves volt, de ő azt mondta, hogy neki ez már jó arra a kevés időre amíg él... Most pedig tönkrement a mosógépe, és megkérte a szüleimet, hogy náluk moshasson, mert nincs pénze újra. Erre a szüleim vettek neki egyet, ő meg hüledezett, hogy ő ezt nem érdemli meg. Viszont a nagynénémnek befizetett nyáron egy 2 hetes nyaralást, vett neki új ruhát az esküvőmre, kifizette a kocsija javítását, és főz is rá. Nem értem, hogy miért, vagy hogyan költ el 250.000 Ft-ot a nagynénémre, magára pedig 100 Ft-ot sem, és azt sem értem, hogy a nagynéném ezt miért hagyja. Van valami mód arra, hogy beszéljek vele, és elmondjam, hogy ha szeretne egy új cipőt vagy kabátot, akkor vegyen magának ahelyett, hogy a nagynénémnek venne színházjegyet?
A kérdezõ és az utolsó válaszoló!Sajnállak benneteket.De, hogy a kérdésre válaszoljak: Én igazából már a kérdés elején nem értetettem nagyon, hogy jön ide a nagynéni.Lehet, hogy a mamád ad neki pénzt, hogy vegyen magának ezt, azt.És lehet, hogy azért fogadja el, mert a mamád már szinte "ráerõszakolja", és nénéd azért fogadja el, nehogy már megbántsa szegényt.De az is játszhat, hogy a mamád túl soknak tartja magára azt a 250.000-, ezért adja másnak.Beszélgessetek vele, hátha akkor elmond valamit, vagy elmondja, hogy is érez.Persze a nénldet is kérdkérdezzétek meg.
A mama anyukádnál lakik és a nagynéni az kicsoda? A másik lánya? Ha anyáddal lakik akkor miért tûri el, hogy csak száraz kenyeret egyen? Azért kérdezem mert mi pl. a nagymamámmal élünk (õ költözött hozzánk mert már öreg és beteg is sajnos) de ha mi leülünk ebédelni õ is jön velünk stb. Szóval nem értem ezt a száraz kenyeres dolgot.
*kérdezzétek
Szerintem üljetek le a mamival beszélgetni, magára is gondolnia kell! A szárazkenyeres dolgot én sem értem!
Akkor a nagynénivel próbáljatok meg beszélni. Az sem járható út?
Nem lehet hogy itt nem a nagynéni a lényeg hanem a nagyi visszi túlzásba a sporolást?

Elegem van már a saját családombol. Hogyan értessem meg velük, hogy hagyjanak egy kis nyugit nekem?

Már nagyon kiakasztanak. Szólok szépen, nem hat, összeveszek velük, szintén semmi eredmény. Akkor kezdődött a probléma, amikor kiderült, hogy kisbabám lesz. Előtte nem is nagyon foglalkoztak velem.. mióta megszületett a kislányom, katasztrófaminden.. Tesóm állandóan idejár a nyakamra (ha még szólna is előtte, de nem, csak úgy beállít), mondván h ő az én lányomon gyakorol, hha majd nekik is összejön, legyen gyakorlata.. -.- A másik probléma az, hogy olyanokat csinálnak a lányommal, amit direkt elpofázom, h nem szabad még. Értsd ezalatt, hogy ültetik, babapiskótát adnak neki, direkt az ágy szélén játszanak vele, holott tudja mindegyik, h ezt nagyon utálom (ezt inkább tesóm csinálja). Néha már úgy érzem, h direktbe megy az egész. Lehet, h az én hibám is, mert néha ott szoktam hagyni anyumnál, amíg pl tényleg csak elszaladok befizetni a csekkeket. De ez max 1 óra. És már azt ismegkaptam (tesómtól), hogy ő úgy érzi, hogy igenis részt vesz a gyereknevelésbe. oO Hogy a p*csába tudnám megértetni velük, hogy tökéletesen eltudom látni EGYEDÜL is a gyerekemet,nem kell a nyakamra járni, hogy hadd vigyék el, meg itt ülni órákat, utána meg azt mondani, h mert ők vigyáznak rá...
Ha nem tetszik, ne engedd be a lakásba õket. Amúgy meg nem értem, mi a probléma ezzel? Mekkora a gyerek, miért nem kaphat babapiskótát? Ja, és te hány éves vagy, mert elég éretlennek tûnsz.
Ne engedd be õket. Nekem anyós és sógornõ járt volna a nyakamra, amikor megszületett a lányunk. Én megmondtam, hétvégén jöhetnek, szombat vagy vasárnap délután pár órára, és kész, de akkor is szóljanak elõre. Párszor megcsinálták, hogy kérdezés nélkül jöttek, nem engedtem be õket, dolgom van, onnantól szólnak.
A kérdező hozzászólása: Kedves elsõ! Nem értem, hogy miért is lennék éretlen, azért, mert én szeretnék gondoskodni a gyerekemrõl, hogy nem engedem, azt hogy egybõl CUKROZOTT babapiskótával tömjék, holott a napokban kezdtük ela gyümölcsöket.
Állj a sarkadra és mond meg nekik, mikor meddig lehetnek ott nálad. Ha meg látod mivel etetik, szerintem vedd el tõlük. Te vagy az anyja, ne hagyd, hogy õk irányítsanak.
Mennyi idõs vagy ha megkérdezhetem?
Párod?

Az öregeknek miert nem vesznek kutyakat a gyerekeik, unokaik? Egyedül elö idösekre gondolok.

Minden heten törtenik 1-2 rablas es rablogyilkossag, amikor egyedülallo nyugdijasokat tamadnak meg, többnyire r.oma fiatalemberek (bünözök). Vajon ezeknek az öregeknek nincsenek unokaik, csaladjuk, akik legalabb kutyakat vennenek nekik es kutyatapszert. 2 darab nagytestü kutya (1 a hazba, 1 az udvarba) es soha, semmilyen betörö nem fog sikerrel jarni.
Két nagytestû kutya marha sokat eszik. Ki fizeti azt 10-15 éven belül? A kutyának nem elég hogy minden nap kap kaját, nevelni kell, sétáltatni (akkor is, ha kertben van!), ezt ki fogja megtenni két nagytestû kutyával? A 70-80 éves nagyszülõk? Mi van, ha meghalnak? Mi lesz akkor a kutyákkal? Egy olyan kutya, amelyik valóban hatásos a betörõ ellen, komoly szakértelmet igényel. Ki vállalja a felelõsséget, ha a nagymama karját tépi le a kutya a betörõé helyett, mert nem tud vele bánni? Egy kutya felelõsség. Mellesleg ha egy ember, akár öreg akár fiatal, tud bánni egy kutyával, akkor tud magának örökbegfogadni is egy kutyát. Ha ezt nem tette meg, annak oka van és akkor nem hiányzik neki, hogy egyik nap az unoka beállítson két kutyával. Felnõtt, remélhetõleg felelõsségteljes emberekrõl beszélünk, nem gyerekekrõl. Nem hülyék, csak öregek. Ha pedig nem tud örökbefogadni kutyát, mert magatehetetlen, vagy más okból, akkor oda pont nem kell kutya, a fentebb leírt okok miatt.
A kutyákat nagyon könnyû kiiktatni. Egy kis hús és patkányméreg, csak ennyi kell hozzá.
Elõzõ vagyok. Az én nagyim 75 éves. Ha megkérdezzük, miért nincs kutyája, a következõket mondja: -eddig nem volt állata, nem most szeretné megtanulni, hogyan kell velük bánni -nincs se ereje, se ideje, se kedve naponta 3-4 alkalommal levinni panelbõl -a pénzét inkább a fiára és az unokáira költi Mellesleg elképzelném az a 60 kilós nagymamámat egy olyan kutyával, ami meggyõzõen tudná védelmezni. Kb repülne utána...
Az ügyes tolvaj nem bánik el egy profi, rendõrségre kicsengõ riasztóval, és fõleg nem a tipikus, buta cigány bûnözõk. Van olyan lehetõség is, hogy a riasztórendszer kiegészül egy karkötõbe vagy nyakláncba helyezett pánik gombbal, amit megnyomva azonnal kicseng a távfelügyeletet végzõ cégnél, és 10 perc alatt ott vannak. A kutyákkal több probléma van. Le lehet õket fújni spray-vel, gázpisztollyal. A legtöbb kutya alapból barátságos, és egy öreg ember nem biztos, hogy alkalmas arra, hogy egy örzõ-védõ kutyát kiképezzen, és megfelelõ kondiban tartson. Esélyes, hogy a kutyus kanapé kutya lesz, aki a betörõnek is csóvál.
Venni..egy egészséges, szûrt kutya nem 200 ft. Nem minden kutyában van meg a védõ ösztön. Bedobnak egy mérgezett virslit vagy altatót csempésznek bele a kutyának annyi, simán bejutnak. Miért kell egy állat életét áldozni valaki kényelméért? Kitenni a kertbe aztán védi Juliska Nénit? El vagy tévedve.. Átfogalmazva, értelmesen: Miért kell kitenni egyedül egy szeretetéhes állatot egy üres kertbe séta és ingerek nélkül, miért nem vesz az unoka egy riasztót ami betörés esetén rögtön kapcsol a rendõrségre? Még etetni se kell, nem kell gondozni, sõt még beteg se lesz..
Talán, ha lehet, el kéne adni a házat, és normális környékre költözni. Nálunk pl. nincsenek cigányok, és sok idõs ember él egyedül a házban, soha senki nem bántja õket. Mondjuk be van kamerázva az egész ház és utca is.
8-as hozzászóló szívembõl szólt, ugyanezt akartam leírni én is. Milyen fajtára gondoltál? roti? német juhász? boxer? dobi? kanári szigeteki? canne corso? hasonlók? Ezek mind olyan fajták, amihez kemény kéz kell. Ki fogja õket képezni? Sétáltatni? Ki fogja etetni? Ki fogja megtanítani, hogy csak a betörõt támadja, ne az unokát, ha átjön. Ha a szülõk ezt tudják vállalni és csinálni, akkor gondolom, nincsenek annyira kiszolgáltatva, mint egy valóban olyan idõs ember, aki a tacskóját is a kertbe viszi sétálni. Én is inkább a riasztó felé hajlok. Én egy nagyon jó környéken laktam gyerekkoromban, tõlünk pár házra volt egy betörés. 3, ismétlem három roti volt, kettõt lefújtak, egynek eltörték a nyakát. Gondolom, nem azért fújták le õket, mert barátságosak voltak, mégis kirabolták a házat.
Értelek én, teljesen megértelek. Épp tegnap mutatták a Hírdóban, hogy egy 70 éves nénit vertek agyon pár ezer ft-ért. Egyedül lakott, az udvar rendezett, gondozott, szóval nem volt magatehetetlen a néni. A kutya is lehet megoldás, valamilyen szinten, hogy talán attól ijednek meg, hogy ugat, és a szomszédokat felverheti. Itt az igazi hunyó az a kisebbség, aki ezt teszi. Velük kellene tenni valamit, de amíg a jogvédõk és egyenlõség....addig mit?
Aha. Aztán ezek az elhanyagolt kutyák tépik szét a kisgyerekeket, mert az öreg nem bírja/nem akarja megnevelni. Lehet, hogy védi a házat, na de milyen áron, ha az megeszi majd az unokát is?
te nem vagy normális kérdezõ. a kutyát sétáltatni, etetni, oltatni kell, megfelelõ körülményeket biztosítani. az ilyen retardált felfogás miatt, mint ami neked van, vannak a kutyák láncon, moslékon tartva, mozgás nélkül. 1 kutya a házba, 1 az udvarba...te nem vagy épelméjû, az 100%
Hát nehezen tudnám elképzelni a 85éves dédimet, amint nagytestû kutyákkal foglalkozik.:D Egy kutya nagy felelõsség, nem lenne az jó egyikõjüknek sem. Mi úgy oldottuk meg, hogy a dédim és a mamám (aki a dédi lánya) összeköltöztek kis panelba mostmár.Mamám 64 éves, de egyébként tök fitt mind a kettõ.Így dédi sincs egyedül. Szerintem a rokonok sokat tehetnének az idõsökért. Én pl abszolút nem örülnék, ha idõs valakim egyedül lakni, próbálnék arra törekedni inkább, hogy vagy összeköltözünk, vagy nem tudom, legyen a szomszédom ha más nem.:D
Inkább a kisebbséget kellene az udvaron, láncra verve tartani és moslékkal etetni (a börtönben) és nem az ártatlan kutyákat kínozni ezzel...
A kérdező hozzászólása: A sertegeteseket kikerem magamnak. 22 eve foglalkozok allatokkal hivatas-szerüen, ebböl 10 evig voltam kutyatenyesztö, menhelyesbent a hazban, lakasban laknak es minden nap kb. 20-30 euronyi finomsagot kapnak. Az egesz ezer negyzetmeteres kert a kutyak birodalma minalunk! Ha mi akarunk nyaron kiülni akkor nem a kertbe, hanem a hazunk elötti 5 negyzetmeteres teraszra ülünk, a kert csakis egyedül a kutyakat illeti meg. Nem beszeltem se lancrol, se pedig moslekrol! Eszem agaban sincs összeköltözni az öreg szüleimmel, mert örülök, hogy vegre elkerültem tölük (27 evig eltem velük, eleg volt) En csak az idös embereket sajnalom, azokat, akik leeltek egy eletet munkaban, tisztessegben. Most pedig eletükre törnek a rablok.
Nem azt mondtam, hogy te költözz össze...Csak leírtam, hogy nálunk mi van és mit tennék, ha öreg rokonom lenne... De te nyugodtan vehetsz kutyákat is...:D
ha így értesz a kutyákhoz, akkor elmondod, szerinted egy mondjuk 80éves ember, hogyan tudna megfelelõen két kutyát tartani?
Te kutyaszakértõ, arról hallottál, hogy a kutyák nem megfelelõ kezekben veszélyesek lehetnek? És ehhez nem kell, hogy harapjanak, elég, ha a neveletlen kutya fellöki az öreget.
A kérdező hozzászólása: A regi vilagban -ugy 60-70 evvel ezelött, minden falusi öregembernek voltak kutyai (altalaban több is). Az idösek nem abba haltak meg, hogy fellökte öket a kutya, de nem is abban, hogy kirabolta öket a cigany. 100 eves kor körül, vegelgyengülesben haltak meg. Most meg bemegy a portajukra egy-ket tizenebes cigany purde, es halalra veri öket. Nagyapam 96 eves koraban halt meg es volt kutyaja. Mielött elhunyt, a kertet kapalta, fat vagott, dolgozott.
Kész, feladtam. Igazad van, rottweilert minden öregnek, rögtön hármat.
A kérdező hozzászólása: Az enyimeknek is van rottweiler, en vettem nekik, fajtiszta. Az öregeim hetven evesek. Jo ötlet: Rottweilert minden öregnek! Tamogatom.
NEm tudom, mit tud tenni a kutya az idõsek hiszékenysége ellen :( A legtöbbet nem kirabolják, hanem kicsalják a pénzüket. A héten is felhívták a nénit, hogy elrabolták az unokáját. Kérdés: néni, hát miért nem hívta fel a családot, hogy igaz-e? Mert nem tudja a számukat, azt mondták, mjad õk mindig hívják. A legtöbbet mi tehetnénk az idõs rokonainkért. Szellemileg leépült idõseket nem kéne egyedül hagyni, vagy ha végképp nincs más megoldás, a szájába rágni, ez a telefon, bárki jön pénzért, vegye fel és szóljon...
Valóban eléggé elkeserítõ, elszomorító az, hogy hetente van egy hír, hogy kiraboltak, megöltek idõs embereket. DE! Nem az az elsõdleges megoldás, hogy kutyát vegyünk idõs embereknek. Ahogy elõttem írták: egy kutya nem 2 forintba kerül, azonkívül egy 80 éves bácsinak-néninek nem hiszem, hogy pont az lenne még a vágya annyi idõsen, hogy egy nagytestû kutyát kelljen gondoznia. A törvényeken kellene szigorítani, hogy ne mászkálhasson el minden gyilkos 2 év felfüggesztettel (vagy még az azzal se), hanem r***djon meg a börtönben.
ötlet pl, hogy idõs néni ne álljon ki nyilatkozni a híradóba, hogy õ is egyedül él...
A kérdező hozzászólása: Igen, a riaszto is lehet jo ötlet, ha eppen nincs aramszünet. Ügyesebb tolvaj könnyen elbanik a riasztoval. Menhelyröl 5 ezer forintert a legszuperebb kutyat viheted el, valogathatsz! Amiota szüleimnek vettem 3 kutyat, senki sem tud bejönni a portara. Pedig elötte minden romaniai, meg környekbeli c.igany ott olalkodott, neztek, mit lehetne ellopni. Az öregek kutya nelkül eletveszelyben vannak. A menhelyi kutya kisebb helyen van tartva, mint egy paraszthaz udvara. Amugy ki mondta, hogy az öreg ember nem szeretgeti majd azt a kutyat? A te szüleidnek van kutya? Kivanom nekik...hogy legyen. Ezen a heten 1 idös nenit megvertek, kiraboltak, egy masikat pedig megöltek (es kiraboltak) a c.iganyok. Te meg itt allatkinzasrol kajabalsz...
A kérdező hozzászólása: 3 nagytestü kutyam van, allandoan dobaljak be a szomszedok a mergezett gombocokat, patkanymerget. Egyik kutyam se eszi meg! Annyi finom kajat kapnak, hogy idegen cuccot meg se kostolnak. Ha több kutya van, a megmergezes nem olyan egyszerü...nalunk evek ota probalkoznak, de nem jarnak sikerrel.
A kérdező hozzászólása: Rendben, de szerintetek ez normalis, hogy HETENTE ölnek meg egy idös embert Magyarorszagon? Valamit csak kellene tenni ez ellen! Ötlet???
Bocsi, elõzõ elõtti voltam, csak azóta érkezett még egy válasz.
Utolsó, ebben nagyon igazad van. Azt a kutyát, aki egy embert valóban megvédene, nem tudná kezelni egy beteges, 60 kilós idõs ember.
A kérdező hozzászólása: Itt mindenkinek marha nagy igaza van, de az öregeket tovabbra is halomra ölik a rablogyilkosok. Nem a panelban lako idösekröl van szo. Igazabol a 70 even felüliek sokszor olyan allapotban vannak, hogy nyugdijas otthonba valok lennenek. De nem hajlandok oda bemenni es penzük sincs ra. A legtöbb idös ember nem kepes sajat magarol rendesen gondoskodni, de akkor is maradni akar a sajat hazaban. En igy latom ezt.
Akkor a tisztelt családnak kéne lépnie, talán a két házat egy nagyobbra cserélni, és odaköltöztetni az idõs szülõt.
Akkor arra válaszolj már légyszíves, hogy aki magát nem tudja ellátni, az hogyan gondoskodik két kemény, nagytestû kutyáról?
Szerintem a megoldás, hogy költözzenek panelba. És ne a lerobbant panelra gondoljatok, hanem felújítottra. Én így fiatalon és erõsen sem laknék házban, mert szerintem baromi félelmetes. Nekem tetszik, hogy itt vagyok emberek közelében, a kapu zárva, a lépcsõházban villany, kamera. Ha öreg néni lennék (leszek), bizti, hogy körülveszem magam emberekkel.
Huh, kerdezo, te tényleg ennyire buta vagy? Alapból a kutya pénzbe kerül, meg a me helyrõl is, de oké, adja valaki ingyen. Oltas, etel, felszerelést? Azt ki fizeti? Ki foglalkozik a kutyával? Tudod nem mindenki rajong értük....
Az egyik szomszéd néninek vettek egy kuvaszt hogy õrixze.3 év múlva a saját kuvasza tépte szét :( ennyi a hozzáfûznivalóm...
Mert egy kutyán enm csak eteni itatni kell, az enyhén szólva több törõdére szorul.Ezt ezek idõsek titkán tudják már nyújtani...
Törõdésre Ritkán
most azért jöttél ide, hogy dicsekedj, hogy mekkora kertetek van? Nem mindenki teheti ám meg, hogy nagy kertben tartson nagy kutyát, van aki kis kutyát sem tud tartani. Feltételezem, külföldön laksz. De figyi, ha ennyi pénzed van, akkor miért nem hozol ki menhelyrõl kutyákat, úgyis értesz hozzájuk, képezd ki õket, ha annyira félted az idõseket, és ajándékozd oda õket legalább egy hónapnyi kutyakajával.

Azt akarja, hogy költözzek el?

Főiskolára járok, nagymamámnál élek, de vannak olyan gesztusok részéről, mintha zavarnám el akarna üldözni! Pl. van egy szoba, ahol alszom de minden reggel bejön oda és hangosan elkezd telefonálni, szinte kiabálva, mikor én még aludnék... A ruháimmal nem tudom mit csinál, de mosás után kb 2 számmal kisebbek, rám se jönnek.. Néhány cuccomat meg úgy elrakja, hogy sosem látom viszont! Akármikor főz valamit, MINDIG belefőz valami olyan hozzávalót, amiről tudja, hogy nem szeretem! Majd amikor a suliból hazaérek, mondja, hogy van kaja! és nem érti miért nem eszek belőle. És még sok ilyen, de nem akarok regényt írni. Nem tudom, ezekkel talán arra céloz, hogy költözzek el? Nem dolgozom, nem tudnék fizetni egy albérletet, akkor mégis hova?
Kollégium. Vagy tegyél azért, hogy örüljön nked, hogy ott vagy. Segits neki, moss te ki, csinálj sütit, takarits, ne ébreszd fel éjjel amikor hazaesel, ülj le vele beszélgetni, stb.
Szerintem egyszerûen csak öreg. Fõiskolásként meg nyugodtan moshatod a saját ruháidat.
A megoldás a komunikácio- Leülsz mellé és megkérdezed, nagymamam te azt akarod, hogy költözzek el? És miért?
"#6 Fõzzön normális kajákat, késõk keljen reggel fel, amikor már elmentél és ne mossa össze a ruháidat." hatoska, lefelejtetted, ha nem: kisbalta.
Nem lehet, hogy szimplán szenilis? Amúgy ezeken talán lehet segíteni, pl. a saját dolgaidat most ki te (agy akár az övét is, gondolom a mosástól az õ ruhái is tönkremennek, amúgy szerintem túl magas centrin és hõfokon mos), a szobát nem lenne hülyeség zárni és néha fõzd meg a kedvenc ételeidet és nyomatékosan mondd, hogy látod, ez a kedvencem, mert olyan dolgok vannak benne, amiket szeretek.
Utolsó kérdezõ a nagymamával él, nem õ felelõssége nevelni, fõleg nem egy fõiskolást már.
A szobádat, ahol alszol zárd be: beszéld is meg vele, nem akarod, hogy amikor alszol bejöjjön és felébresszen. Most ki a ruháid, az övéit is, a ruháidat rakd el szépen és készíts ízletes ételt neki is. Mi a kérdés? Részemrõl az, miért élsz úgy otthon, mint egy négyéves?
Egyértelmû : terhére vagy. Másokkal, pasikkal, barátnõivel lenne el vagy egyedül TV-zne. Mond meg neki : Azzal hogy anno gyereket vállalt ki kell vennie a részét abból a felelõsségbõl, hogy fel is kell nevelni az utódokat és mond meg neki, ha öreg lesz és szüksége lesz egy ingyenes segítõre, mert nem tudja kivinni a bilit se, akkor Te ott leszel neki, de most ne csessze el az életed azzal, hogy okvetetlenkedik. Fõzzön normális kajákat, késõk keljen reggel fel, amikor már elmentél és ne mossa össze a ruháidat.
A kérdező hozzászólása: Nem ülök otthon, mint egy négyéves.... Felváltva mosunk/fõzünk!Csak azt az esetet emeltem ki, amikor probléma merül fel... Takarítani pl kizárólag én szoktam, mert nem bírja a dereka, szóval ne úgy képzeljétek el, hogy én ott vagyok õ meg kiszolgál...
Hát akkor kérdezd meg tõle, miért van ez. Az idõsek szókimondóak szoktak lenni.
fõbérlõm 95 éves/nyugodtan írhatom, h banya/, agyilag teljesen épnek tûnik. Mindaddig, míg az ember nyalja a seggét... Fizikailag meghazudtola korát... Nos, ha egyszer teszek, v a bérlõtársak tesznek vmi neki nem tetszõ dolgot, akkor már kezdheti ásni az ember a sírját. :D több alkalommal kitaláåta már, h megloptuk, becsaptuk. De a rendõrség szó hallatán eltereli a szavakat egybõl mäs irányba. Ennyit a jó öregekrõl. :D

Nagymamák miért választotok 'kedvenc' unokát? Vagy miért viselkedtek így? (folyt)

A miénk pl. ugyanolyan kedves mindenkivel, sosem veszekszik, de apró dolgogkkal kapcsolatban mégis más. pl. az egyik ha nála van, akkor csak az erkélyen lehet rágyújtani, mindig főz többfélét, hogy had válogasson ugyanez az unoka,ha megy, nincs olyan, hogy túl drága, ha szülinap/karácsonyról van szó, többieknél van 'limit' ha ő jön, egész napos változatos program, többit max mekibe viszi apróságok! de még sorolhatnám! El nem tudom képzelni, hogy kisgyelek (7éves) létére miben lehet jobb. mint a többi!? vagy a többi mit rontott?
Nézd, nincs olyan ember a világon, aki képes minden gyerekét/unokáját ugyanúgy szeretni. Mas emberek, mas érzelmek. A többség persze nem mutatja ki, sokszor nem is realizálja magában se, de igy van. Az egyiket azert szeretjük, mert olyan kis elesett, a másikat mert talpraesett, az egyiket mert szep, a másikat mert csúnyácska, stb.
igen ha a legkisebb azért, ha az elsõ unoka, azért ha kicsit visszahúzódó, szerencsétlen, nem a világ szépe, azért babusgatják ha magabiztos, talpraesett, azért ne adj isten van egy duci kisgyerek, gyere ide kislányom, hoztam csokit, csak egyél kisszivem, ezzel elrontanak mindent, az állatbarátok és állattartók is hajlamosak túletetni a a kedvencüket mint tudjuk én határozottan úgy gondolom, hogy a szülõnek kell határt szabni, ha van elég esze hozzá, mit szabad a nagymamának, ha a szülõ buta, a gyerek csúnyán megsérül, én mindenhol ezt mondom, és ez az igazság
Mert pl a szüleivel jobb a kapcsolat, elso unoka volt, elso fiú/lány, a lánya gyereke, stb.
mi a gond a válaszommal?
Akikkel jobb a viszonya nem pénzesebbek véletlenül?
Vagy mert ez az unoka a legkisebb mind közül? Általános családi probléma.
A kérdező hozzászólása: Nem pénzes senki a családban, eddig a mama volt, aki kicsit jobban állt anyagilag, de már ez sem jellemzõ.
A kérdező hozzászólása: Nem legkisebb, csak tényleg, õ van 'másik szülõktõl' :-S az elsõ válaszolónak lehet igaza, de mindkét lányával jó a kapcsolata, és mindkét férjjel rossz (anyós) csak az egyikkel szemtõl szemben jópofizik
A kérdező hozzászólása: melyik a Tiéd? én zöldet adtam mindenkinek
a 13:39-es, valaki lenyomott, 54%-on voltam...

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!