Családi kapcsolatok - Családfa kategória válaszai (2519 db)

Ágostai, nem ágostoni. Megnéztem, én sem találtam. Pedig nekem is érdekes lenne.
Még nem töltötték fel a mormonok, csak a katolikusok és a református egyházi keresztelések vannak fent. Gondolom majd az evangélikusokra, görög katolikusokra, zsidókra is sor kerül egyszer. Addig az állami anyakönyvekben tudsz evangélikus õsöket keresni, vagy elmész levéltárba, vagy akár paphoz.

Mi lehet az oka, ha a 3 féle keresztnévvel is szerepel egy ősöm?

Molnár Katalin az egyik állami halotti anyakönyvben a felmenőm, de a familysearch Molnár Helena-t talált és Molnár Ilonát, ugyanattól a férjtől születtek gyerekei.
A kérdező hozzászólása: ja megfejtettem az Ilona latin megfelelõje a Helena! a kérdés tárgytalan:)
*Nyugodtan írhatnék unokámat is nem csak fiamot, koromnál fogva. *A csúnya kézírásból, még egyszer mondom, nem következtethetsz a mûveltség hiányára. Mellesleg akkor nem gyöngybetûvel írtak vagy zsinórírásal vagy minek is nevezitek azt a mai Magyarországi uniformizált kézírást. *A papnevelde bizony komoly oktatási intézmény volt nem lelencház. *A Szent Péter esernyõje, az nem vitás komoly történelmi forrás ☺. Az ellen vitázni nem lehet. *Mivel egyházi alkalmazásba álltam és volt módom hiteshellyi levéltári iratokat is olvasni tudom hogy írtak. *Nagybátyád pap, kérdezd meg tõle a papok mûveltségét. (de ez olyan mint mikor kérdezték a cigányt, hogy evett e tortát, azt válaszolta, hogy nem, de a nagybátyja már látott) *Az az anykönyvi két oldal amit feltettél, probléma nélkül olvasható. (igaz te nem ezt a típusú kézírást tanultad, az öregek és a határon túliak igen)
[IMG][link]
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); "Gondolom, pravoszláv a vallásod, mert azoknál lehetett a pap a falu népébõl minden további mûveltség nélkül. A katolikus és protestáns papok mai szóval egyetemi mûveltségûk voltak már sok száz éve. Nem úgy mûködött, hogy a béna ács, miután lassan lebárdozta az ujjait felcsapot falusi papnak. lehet hogy láttál néhány anyakönyvet, de az egyházról fiam [email protected] sem tudsz. " Tökéletesen el vagy tévedve. 1. Római katolikus anyakönyvekröl van szó - mint írtam, elég sokat foglalkoztam családfakutatással és VAN tapasztalatom -, és a papok egy rész tényleg borzalmasan írt. 2. Régebben sem volt az egyszerü papoknak egyetemi végzettsége, hanem papneveldében tanultak, ahol ugyan valamennyire megtanultak latinul meg a vallási ismereteket, de a legtöbbet müveltnek nevezni elég nagy túlzás lenne. (Ha nem hiszed, olvass utána a régebbi irodalomban, ahol a "falusi pap" nem éppen a kultúrális elithez tartozott. P. A Szent Péter esernyöje címü regényben is azon van meglepödve Widra Gyuri, hogy a pap NEM müveletlen valaki) 3. A katolikus egyházról is van "némi" fogalmam, mert a nagybátyám éppen katolikus plébános, és elég sok mindent közelröl láttam. 4. Jobb lenne, ha nem lennél ilyen nagyképü és föként ha nem "fiam"-oznál másokat CSAK azért, hogy a saját fennsöbbségedet fitogtasd. 5. EGY kérdés: hány anyakönyvet olvastál végig az 1800-as évek elöttröl? Mert ha egyet is megnéztél volna, akkor nem írnál ilyen hülyeségeket.
Látom, te magad vagy a tévedhetetlen. Gondolom, pravoszláv a vallásod, mert azoknál lehetett a pap a falu népébõl minden további mûveltség nélkül. A katolikus és protestáns papok mai szóval egyetemi mûveltségûk voltak már sok száz éve. Nem úgy mûködött, hogy a béna ács, miután lassan lebárdozta az ujjait felcsapot falusi papnak. lehet hogy láttál néhány anyakönyvet, de az egyházról fiam [email protected] sem tudsz. (és csúnya kézírásuk általában a tanult embereknek van ☺)
"Elõzõ, te nagyon sajátosan képzeled a világot. Ha szerinted a papok alig tudtak írni. Mert ha valaki akkor õk biztosan tudtak, már ezer éve is. (Kivéve ha valami hegyi móc pópára gondoltál.)" Az elözö vagyok: Gondolom, TE még nem keresgettél régi anyakönyvekben, mert akkor tudnád, hogy mennyire rosszul írt sok pap, mennyire olvashatatlan írásaik voltak. Mellesleg már akkor sem csak nagy városokban születtek emberek, hanem a többség kis városban vagy faluban - és ott a pap sem volt sokkal képzettebb, mint a parasztjai. "A Katalin és Ilona, vagy Helena nem téveszthetõ össze, bármilyen csúnya a kézírás." NEM a kézírás miatt lehet az Ilona-Helena neveket összetéveszteni, hanem mert a neveket írhatta a pap latinul, magyarul, németül, szerbül, románul - attól függöen, hogy neki mi ment könnyebben, meg a faluban mi volt a gyakoribb nyelv. Volt már olyan anyakönyvhöz is szerencsém, ahol a házasságkötésnél a völegény kereszneve "Jani", a menyasszonyé meg "Treszka" volt. Szóval nem (csak) csúnyán írtak, hanem még csak nem is egységes nyelven. Ezen kivül sok pap a családneveket is a saját anyanyelve szerinti helyesírással írta be, így azonos párnak többféle írásmóddal anyakönyvezett gyerekei lettek. "Kutass a plébánia keresztelési anyakövében, ott pontos lesz a név vagy a kereszt nevek, ha többet kapott. Ott pedig a keresztnevek és a szülõk, keresztszülõk foglalkozása latinul kellene hogy legyen (ha r.k.).W Egy ideig írtak latinul, de ott sem volt rendesen vezetve, mert semmiféle szabály nem volt a formára nézve, és még ha tud valaki latinul, akkor is nehezen lehet kisilabizálni, hogy mi volt az illetö neve, és kik voltak a szülök/keresztszülök. Emellett sokszor az anyának csak a keresztneve volt megadva, ami sokszor jelenet problémát az azonosításnál. (És amiket írok, tényleg r.k. anyaköynvek) "Elõfordulhatott, hogy Ilonának volt keresztelve, de ha több is volt a bõvebb családban, akkor nevezhették akár Katinak is és halálakor ezt diktálták be mert úgy ismerte a falu. Nekem is van Antalnak keresztelt nagybátyám akit mindenki mint Lacit ismer. Keresd a házassági bejegyzést és a keresztelésit a plébánián." Ez az, amiben igazad lehet, a halálkor sok esetben nem a valós keresztnév (illetve van, amikor téves vezetéknév) került az anyakönyvbe, mert vagy a becenevet mindták be, vagy kicsit távolabbi rokonságnál összekevertek két nagynénit, vagy a halott neve helyett a szülöje neve került oda. Mellesleg a keresztlevél és a házasságlevés sem segít minden esetben, mert van, amikor egy ember több különféle néven szerepel ezekben.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Elõzõ, te nagyon sajátosan képzeled a világot. Ha szerinted a papok alig tudtak írni. Mert ha valaki akkor õk biztosan tudtak, már ezer éve is. (Kivéve ha valami hegyi móc pópára gondoltál.) Akinek 1850-ben született agyereke annak lehet állami anyakönyvben a halotti bejegyzése, az meghalhatott 1870-ben vagy után. A Katalin és Ilona, vagy Helena nem téveszthetõ össze, bármilyen csúnya a kézírás. Kutass a plébánia keresztelési anyakövében, ott pontos lesz a név vagy a kereszt nevek, ha többet kapott. Ott pedig a keresztnevek és a szülõk, keresztszülõk foglalkozása latinul kellene hogy legyen (ha r.k.). Elõfordulhatott, hogy Ilonának volt keresztelve, de ha több is volt a bõvebb családban, akkor nevezhették akár Katinak is és halálakor ezt diktálták be mert úgy ismerte a falu. Nekem is van Antalnak keresztelt nagybátyám akit mindenki mint Lacit ismer. Keresd a házassági bejegyzést és a keresztelésit a plébánián.
De ha valaki nézett már kimondottan régi eredeti anyakönyveket, akkor megérti, miért van annyi elírás - igen sok pap jóformán nem tudott írni, az irás elhalványult, pacás, szóval még akkor is nehéz kibetüzgetni, ha nagyjából tudod, hogy minek kellene ott lennie.
A familysearchre önkéntesek viszik fel az adatokat, legtöbbször nem is magyarok igyekeznek kiböngészni a régies kézírást, így rengeteg benne a hiba. (Én is láttam ott olyat, hogy "apja neve: Johanna"...) Familysearchön a begépelt adatokat nem szabad készpénznek venni, csak a beszkennelt anyakönyveket.
Az Ilona-Helena részt sikerült megfejtened. A Katalin meg úgy jöhet ide, hogy akkoriban a kereszteléskor a legtöbb gyereknek a hivatalos keresztneve mellett sokszor volt még egy, és sajnos sok esetben a kettöt felváltva használták, akár az állami anakönyvekben is, söt van, amikor becenéven lett beírva. Szóval a neve lehetett Ilona Katalin, és ezt kombinálgaták.
Hogy lehet állami anyakönyv 1830-ban? Állami anyakönyvezést csak 1869-ben, a kiegyezés után vezették be. A Katalin egyszerû elírás. A régi anyakönyvekben ez sûrûn elõfordul.
na jó de mi van a katalinnal?
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); "Nyugodtan írhatnék unokámat is nem csak fiamot, koromnál fogva." Ez erösen kérdés, mert a TE korodat ugyan tudod, de az enyémet nem, és kétlem, hogy ha az unokád lennék, akkor te még élnél. Ezért megkérdezném, hogy hány éves vagy? De ettöl függetlenül alapvetö udvariasság, hogy másokat nem nevezük lekezelöen fiam-nak. "Az az anykönyvi két oldal amit feltettél, probléma nélkül olvasható." Ha szerinted olvasható, akkor légy szíves írd le legalább egy részét, mert szerintem nem lehet kiolvasni a szavakat rendesen. (De ez még a jobbak közül való, itt legalább látható az írás.) De ettöl függetlenül egy ilyen anyakönyv alapján érthetö, hogy miért van annyi elírás a familiysearch oldalán.
Valószínûleg örmény név. Erdélyben gyakori. Szinte nincs olyan erdélyi magyar család, amelyiknek le lenne valahol örmény beütése. :-)
1-es vagyok. Találtam neked egy érdekes linket hozzá. :-) [link]
A kérdező hozzászólása: Hm, szóval örmény!! :) Gondolkoztam elõször, hangzása alapján romános, de ilyen nevû román családokat (Mincior) nem találtam sehol jelentõs számban, ergo nem valószínû, hogy román származású család. Azóta olvastam, hogy az örmény családoknak a neve sokszor romános hangzású, mivel azelõtt hosszú ideig Moldvában éltek. Nagyon köszönöm!
Germán és énekest jelent.
sváb. Singer-varrógép.
Német család neve. Gyárukban elsõsorban varrógépeket, kerékpárokat gyártottak, fejlesztettek ki új modelleket. Nemzetközi hírû, minõségû termékeket gyártottak.
Bocs az offért, de rögtön ez jut eszembe róla --> Meghajtalak, mint Singer a varrógépet :D
Német eredetû családnév: 1, Német: már a középkorban ismert családnév volt a germán ajkú területeken. 2, Ashkenázi zsidó: II. József rendelete után német nevet kellett felvenniük a zsidóknak. A családnév valamilyen énekléssel kapcsolatos tevékenység nyomán érte el a viselõjét. Pl: lehetett a templomban vagy zsinagógában vallási szövegeket éneklõ személy; muzsikus (?); esetleg ragadványnév... szeretett rázendíteni :) .
Singer Ernõ=Gerõ Ernõ.
Valóban az elsõ válasz a jó: énekes. Ez a válasz a kérdésedre. A többi a reszli, a fölösleg.
Kedves 7-es! Ha utána nézel (te is és mások is), több Singer-család is volt, akiket "jegyeznek" valamilyen tevékenységük miatt. Volt a varrógépes-kerékpáros család, volt egy író-mûvész-(esetleg énekes) család, de a Wikin találtam még többféle tevékenység alapján feldolgozott család-történetet is. Ha egy család neve magyarra fordítva esetleg "énekest" jelent, az nem jelenti azt, hogy a tevékenységük is az! Mint ahogy a magyar családneveknél sem kovács a Kovács, nem szabó a Szabó, stb. stb. Szóval, az 1-es válasza is helyes lehet, de a többit se vessük el, még azok is lehetnek helyesek, attól függõen, hogy a kérdezõ melyik Singer-családról érdeklõdik. Mert a kérdésébõl ez nem derül ki!!!!!
Szerintem minden esetben német eredetûek, más nem igazán lehet... talán svábok, vagy ilyesmi, de ugye azok meg idetelepült németek.
Az anyakönyv nem jelent semmit, mert hallás után írták le a nevet, senkit se érdekelt a helyesírás. Simán lehet Finkenauerre is. A mi nevünknek már van 5 féle írásmódjával találkoztam különbözõ anyakönyvekben.
Szia! Ment a válasz, sok sikert!
A kérdező hozzászólása: Szia! Köszönöm szépen! Írtam neked egy üzenetet privátban!
Szia! Vendel Fingenauer és felesége Anna Stefulka két gyermekükkel szerepel a fs adatbázisában, Vendel 1880-ban, Venczel pedig 1884-ben született, a hely pedig: Felsõvizivárosi, Budapest, Pest-Pilis-Solt-Kis-Kun, Hungary. A Fingenauer egyértelmûen német, a Stefulka pedig szláv (lengyel, szlovák és cseh viselõket látok a keresõben). Hintersteinekrõl több adat van. A már említett Felsõvizivárosi, valamint Krisztinavárosi, Tabáni és Székesegyázi - ?- (ez utóbbit Székesfehérvárhoz kapcsolva látom) helyszínnel. Utóbbiaknál is németk õsökkel lehet számolni. Itt tudsz keresni: familysearch.org
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat! Az a baj, hogy a dédszülõk születését még nem találtuk meg, ha meglenne, akkor talán lenne támpont.
Ezek német eredetûek. Mivel nincs több infó így csak hangzás alapján lehet elindulni. Fingenauer: sanszos a sváb eredet mivel náluk gyakori au hangzós név. Hinterstein könnyen lehet zsidó név a stein végzõdés náluk elõfordul. De azt nehezen hiszem, hogy egy sváb és egy zsidó család keveredett volna, mert mindkettõ elég zárt közösség volt, nem nagyon engedtek be más nemzetiségût.
biztos, hogy német eredetûek. a Hinter azt jelenti, hogy mögött, a stein jelentése kõ. Fingenauert én találtam googleben, eléggé spanyolos a keresztnevük.
A kérdező hozzászólása: Igen, találtunk papírokat, a nagymamája Fingenauer Gabriella volt. Anyakönyveket is láttunk, tehát nem elírás. Ráadásul a dédnagyapa testvérének a gyerekei Fingenauerrõl Felkaira változtatták a nevüket 1936-ban.
Kézzel írt dokumentumokat, papírokat találtatok? Mivel csak 1 betû az eltérés lehet, hogy csak rondán van írva és a utóbbi a helyes.
A kérdező hozzászólása: Sehol sem írták Finkenauernek, mindenhol Fingenauer. És a nagymama házassági levele is megvan, ahol Fingenauerként szerepel.

Mennyire befolyásolja a kapcsolatot, ha az ex jóban van a családdal?

Rövid történetem:több ,mint 1 éve vagyok együtt a párommal, felköltöztünk a városba. A szülei sajnos válnak,tudtam,hogy a húga nagyon jóban van a csajszival, többször tudtomra adta(gondolom szándékosan). Most a húg és az anyuka(akivel sosem volt jó a kapcsolatunk,pedig én nagyon igyekeztem, de azt érezteti velem,hogy nem vagyok a család tagja) beköltöztek a csajszi lakásába(külföldön él,ritkán jön haza) ,ahol az barátommal lakott. Azóta nyíltan hívják őt bulizni, a szabadidőt együtt töltik, közösségi oldalakon megy a nyali fali. Eléggé zavar, hogy engem nem tudtak így befogadni és tapintatlanságnak is érzem,hogy arra nem gondolnak nekünk ez milyen megalázó. Barátom sem örül a helyzetnek, de azt mondja nem tud vele mit csinálni,mert ha szóba hozza úgyis mi leszünk a hülyék. Nem értem??!! Én mindig kedves voltam, az összes szúrkálódásukat elnéztem, de ezt már nem tudom lenyelni. Én reagálnám túl ennyire?
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Az eredeti kérdésre, a kifejtésed nélkül. A családon múlik is. Nálunk az exemmel nagyon jóban voltak a szüleim és a nagyszüleim. Nagyon kedvellték, és sajnálták, hogy szakítottunk. Ebbõl a dologból semmi hátránya nem származott a páromnak. Nem emlegették elõtte ...semmi..pedig tehették volna, mert szoktam én is emlegetni, mert nem haraggal váltunk el, ismerik is egymást. Tehátvazért mert jóban vannak /voltak nincsenek kevésbé jóban a párommal, pedig ms ember, nagyon nehéz volt nekik megszokniuk azt, hogy nem olyan közvetlen, mint a családtagjaim, és a amilyen az exem is volt.. Ha a család mégis éreztetné, hogy a másik "jobb volt" ( a kérdés, hogy kinek, mivel a párodnak tuti nem, ha szakítottak, akárki hibájából is) Akkor pedig a a párodon múlik, hogy kezeli ezt le. Ha õ jól kezeli, akkor a kapcsolatotoat nem fogja befolyásolni. Viszont a helyzetben a páeod gyerekesen viselkedik.. Mi a, hogy nem tud mit kezdeni vele? Eleggé nem veszik embereszámba, ha a véleményét kinevetik, hülyének nézik miatta. Egy másik dolog. Ne akaj ugyanolyan kapcsatot a páos családjával, mint az a csaj, mert te nem õ vagy. Õk jóban vannakott laknak, ez a helyzet azért adja, hogy kapcsolatban maradjanak. Úgy érzem, hogy féltékeny vagy a lányra, arra a kapcsolatra. Nem értem, hogy miért akarsz annyira nagyon jóban lenni olyan emberekkel, akik szábdékos szúrkáló megjegyzésekkel bántani akarnak. Ne legyél önmagad ellensége. Amíg van reakcíód ezekre a dolgaikra, addig csinálni is figják. Ha nincs akkor már nem lesz érdekes. Buta, felülees emberek. Tudom, hogy nehéz, de ne foglalkozz velük. Neked a pároddal kell foglalkoznod, ha a család buta ahhoz, hogy felismerje, a párod veled boldog veled van a kapcsolatban ezrt talán annak lenne értelme, ha elfogadnának, akkor nem tudsz mit tenni. (Viszont bennem felmerült az, hogy a csajjal elõtte is ilyenek voltak? Mert láttam mar olyat, h. amikor egy pár voltak ilyenek voltak mint veled, szakítttak akkor lettek öribarik....) Kitartás...csak egymással foglalkozzatok a pároddal!
A kérdező hozzászólása: Egy kicsit tényleg bánt, mert én nem szeretem az ilyen helyzeteket, szeretem, ha mindenkivel jó kapcsolatot ápolunk, fõleg ha családról van szó, de már belefáradtam a próbálkozásba. Igazad van abban, hogy a páromat semmibe veszik, de én hiába mondom neki, õ ilyen, elfogadja. Nagyon sokszor keresztbe tettek már neki is, bár nem tudom, hogy szándékosan e, véleményem szerint igen. Az anyukáról nem tudok , hogy ennyire jó volt e viszony, a húgának szakítás után lett nagy barátnõje. Igyekszünk csak egymással foglalkozni a nehezítõ tényezõk ellenére is, de nagyon nehéz figyelmen kívül hagyni, mégiscsak jön a karácsony is. Köszönöm a hasznos válaszod! :) Egy kicsit megnyugodtam!
Én azt nem értem, hogy ez titeket mennyiben érint. Ha õk a nõnél laknak, az õ dolguk. Ha eljárnak együtt bulini, az is az õ dolguk. Te errõl miért tudsz, és miért érdekel? Nem találkoztok naponta, vagy igen? Laktok ketten a pároddal. Hogy jön a képbe anyós jelölt? Ha meg az van, hogy minden héten kötelezõen el kell menni anyóshoz, akkor ne menj. A pasid menjen ha akar, de neked miért kell? Miért kell neked egyáltalán beszélgetned velük? milyen helyzetben? nem értem..
A kérdező hozzászólása: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); A szülõk válásáig hetente haza kellett járni, 3 hónapja költöztünk csak fel, elõtte a szüleinél voltunk. Azért tudok róla, mert szóba hozzák, ismerõsöktõl is hallom. A kapcsolatot azért kell még ilyen szorosan ápolni, mert a páromnak volt egy vállalkozása (amit májusban az én bíztatásomra be akart zárni, teljes veszteség volt az egész). De anyuka akkor is bejött a képbe és azt mondta, majd õ csinálja tovább (igaz a haszonból, már amikor volt, a párom egy ft-ot nem látott). Ebbõl az lett, hogy most , hogy anyós elköltözött, mindent a fiára hagyott a veszteséggel együtt, még a telefont sem veszi fel, ránk szakadt az egész. Mint kiderült azért nem akart bezárni, mert ott titokban tudott találkozni a szeretõjével. Májusban még jól jöttünk volna ki pénz ügyileg, most meg a gatyánk is rámehet. Így valamilyen szinten képtelenség elkerülni a kapcsolattartást, mert minden napos téma itthon is, hogy mikor fogunk pl éhen halni. Reménykedek csak, hogy gyorsan lezajlik ez az egész! De én ezzel a családdal nem kívánom tartani a kapcsolatot azután.
Én is szinte hasomló helyzetben voltam. Én nem bírtam sokáig, inkább leléptem.
Akkor itt elég súlyos problémák vannak. 1 éve vagy együtt egy hapsival, és ha jól értelmezem, a te kereseted is rámegy az õ anyukájának a szeretõsdiére és nemtörõdömségére. Ez a kapcsolat semennyire sem biztos, nem vagy a felesége, senkije sem vagy, így én nem ajánlom hogy bármennyivel is finanszírozd az õ veszteségeit. A kapcsolatod simán tönkre mehet, aztán ott állsz, hogy mennyi pénzt beleöltél a semmiért. Annyival tudod segíteni, hogy nem mentek drága helyekre, meg szórakozni, így õ tudja fizetni a tartozásokat amit az anyja csinált. Aztán jobb esetben elõbb utóbb elfogy. A saját pénzedet meg külön tedd félre és ne az anyját pumpold. Komolyan mondom. Majd ha elvesz feleségül, akkor lesztek igazán egy gazdasági közösségben. addig semmi sincs. 35/N
[link]
A kérdező hozzászólása: ezt énis próbáltam és egyik sem használható de azért köszönöm:)
Rakd össze a wiki alapján.
[link]

Tulajdonképpen van értelme a családfakutatásnak?

Állítólag a 20. generációnál már egymillió feletti a felmenők száma, végül mindenkivel egyezni fog...
Én örülök, hogy 5-6 generációt sikerült felderítenem, nem hogy 20-at.
8: általános iskolai matematika :D
Elõzõ: ez mégis hogyan tudtad kiszámolni? :D
Egyébként nem teljesen igaz. Ha az adott személy az 1. generáció, akkor a 20. generációban 524 288 õs található (ötszázhuszonnégyezer-kétszáznyolcvannyolc)és a 21.-ben van egymillió felett. És ezek csak az egyenes ágiak:D Viszont a 20. generáció nagyjából 400 évvel ezelõtt élt. Nem tudom, kinek vannak információi az õseirõl az 1600-as évekbõl.
Az ember azért kutat családfát, hogy a kíváncsiságát kielégítse. Én alig tudok valamit, mégis eleget tudok, nem érzem úgy, hogy kutatni szeretnék. Meg rossz érzés tényleg, ha az ember nem tudja, honnan származik. A barátom azt sem tudja, az apai nagyapja milyen ember volt. Csak azt tudja, hogy onnan örökölte a mandula szemeit, zsidó vezetéknévvel egybekötve. De a nagyszülõk nagyon hamar elváltak, és mindenki titkolja a nagypapi kilétét. Mongol volt? Vagy amerikai indián? Japán esetleg? Eszkimó-zsidó keverék? Úgyhogy a barátom úgy néz ki, mint egy külföldi, az anyanyelve magyar, és nagyon zavarja, hogy azt sem tudja, milyen vér folyik az ereiben.
Én is kedvet kaptam. :D
Kedvet kaptam. Hogy és hol kell elkezdeni a családfakutatást?
Az õseid története a te személyes történeted is. Érdekes látni azt, hogy milyen különbözõ helyekrõl jöttek, esetleg milyen eltérõ kultúrákból származtak. Gyakorlatilag láthatod a folyamatot, hogy miért éppen oda születtél, ahova. Emberi sorsok elevenednek meg az összeírások és anyakönyvek olvasásakor. A 20. generáció már nagyon extrém, szerintem már az is elég mély, ha valaki eljut 1-1 ágon a 11-13. generációig... Az anyakönyvezés újkori dolog, tehát behatárolt, a mindenkivel való egyezésnek a felkutatása lehetetlen. Szerintem teljesen normális, hogy embereket érdekel a saját családjuk története, legalább ez iránt ne legyen közömbös az ember.
Talán mert érdekel, hogy honnan jöttek, mivel foglalkoztak, kik voltak õk egyáltalán. Én ezért csináltam. 1750-ig megvan az apai ág.
A szülõk szintjén 2 ember van (anya, apa), a nagyszülõk szintjén 4 (anyai szülõpár, apai szülõpár). Egy szinttel feljebb már 8, és mindig kettõvel kell szorozni. Persze, lehet egyszerûbben is, 2 a huszadikon (és nem fogom kikeresni a felsõ indexet), de a favágós módszer a szorozgatás. Illetve, 2 a huszadikon tényleg milliós szám, de ebben az esetben a kiindulás 2 a nulladikon, tehát 1 (az az ember, aki kutatja a családfát) és akkor a 20. generáció 2 a tizenkilencediken.

Hogyan ismerhetném meg a rokonaimat ha szüleim nem hajlandóak beszélni róluk? Egyáltalán bele kezdjek a kutakodásba?

Apukám családjáról van szó. Állítólag még születésem előtt végleg összeveszett velük, úgymond kitagadták, és azóta semmilyen kapcsolatuk nincsen. Azt tudják hogy én létezem, mert anyu már terhes volt mikor ez történt, de soha nem voltak rám kíváncsiak. Azt mondja nem tud róluk semmit, azt sem hogy ki él még, és nem is akar beszélni róla, amolyan tabu téma ez. Tehát az ő szüleiről van szó, akik nekem nagyszüleim lennének, illetve van 2 testvére is, akiknek azóta már biztos gyerekeik is lettek, ők lennének az unokatestvéreim ha ismerném őket. De senkit sem ismerek se a nagyszüleimet, se a nagynéniket, se unokatesókat. Még a nevüket sem tudom, a lakhelyüket sem. De furdal a kíváncsiság. Viszont másrészt pedig ha ők 23 évig kíváncsiak sem voltak rám, akkor lehet hogy hagynom kellene az egészet?
Szerintem beszéld meg a szüleiddel, ha tudod, hogy miért vesztek össze. Ennek fényében talán el tudod dönteni, érdemes-e velük kezdeni. Engem például az egyik nagynéném rá akart venni egy érdekházasságra egy arabbal, néhány millió forintért. Ezek után én sem szeretném, hogy az esetleges gyerekem ismerje ezt a nagynénit...
Az ilyen dolgokat csak finoman szabad kezdeni. Ahogy az elöttem szóló írta, érdemes lenne meg tudni a történetet, hogy mi történt. Ami mindenképp szükséges ahhoz, hogy meg tudd õket keresni. Ha meg akarod keresni õket, akkor azt a szüleidnek is meg kell érteniük. Ennyi. Nekem is van a családomban tabu téma, és egy ideig nem beszélt róla senki, de az idõ múlásával hajlandóságot mutattak affelé, hogy beszéljenek róla. De azért vigyázz, mármint ne várj túl sokat, ha meg találod õket, lehet megse akarnak ismerni. Vannak akik nem szivesen ismernek meg új rokonokat. Ha kideríted, hogy hol vannak hívdd fel õket és kérdezdd meg, hogy nem taálkoznátok és akkor minden elföl, hogy meg akarnak ismerni vagy sem. De addig még nagyon sok idõ eltelhet. Szerintem jó dolog ha az ember meg akarja ismerni a családját. Szóval hajrá!! :) A folyamat közben meg láttod , ha abba kell hagynod, de aa fõ szabály, hogy óvatosan.
Ha nem túl gyakori a családneved, esetleg próbálkozhatsz a Facebookon. Én családfakutatáshoz használtam, élõ rokonokat kerestem, de jóval távolabbikat, mint te. A legtöbbször nem válaszoltak, vagy írtak, hogy biztos, hogy nem vagyunk rokonok, de ezzel a módszerrel megtaláltam egy déd- és két ükunokatestvéremet, így a család azon ágát is megismerhettem és felvezethettem a családfánkra.
Figyelj, õk már mind felnõttek (a nagyszüleid) vagy majdnem felnõttek (édesanyád testvére) voltak, amikor ez az eset történt, tehát teljes belátóképességük birtokában voltak kb. Kivéve, ha a testvérei akkor még nem voltak felnõttek, de azóta azok lettek. Mégsem keresték se õt, se téged. Szóval lehetsz rájuk kíváncsi, csak ne számíts pozitív fogadtatásra... Nem hiszem, hogy bármilyen szinten kíváncsiak rátok.
Tippeket tudok adni: kutakodj iratokban, és szomszédoknál, ismerõsöknél, annyira nem tûnhettek el, ha tudod a születési helyeket már az is valami, és az elszólásokra is figyelj, mert érdemess.
Erre en is kivancsi vagyok :D mert gondolom az ilye Szabo Kovacs Szucs ....stb a foglalkozasutan. Viszont az enyem eleg oszetett es ertelmetlen...:)
A vezeték nevek eredetileg úgy alakultak ki, hogy az emberek kaptak egy jelzõt, amivel megkülönböztették õket. EZ lehetett egy foglalkozás neve (Kovács, Szabó), helység vagy egyéb név, ahonnan származott az illetõ (Horváth, Tihanyi), vagy valamilyen egyéb jellemzõ (Kis, Nagy). Ekkor még nem volt anyakönyvezés. Amióta van, ugye az egyház vezette be, örökölték a szülõktõl a gyerekek.
Részletesebb magyarázatot itt olvashatsz. Ezért van az internet:-) http://hu.wikipedia.org/wiki/Vezet%C3%A9kn%C3%A9v#A_13.E2.80..
Vikipedia: A szûcsök eltérõen a tímároktól és a vargáktól szõrõs bõrök kikészítésével és feldolgozásával foglalkoznak. Míg a szûcsök a bõrt a rajta levõ szõr miatt dolgozták fel, addig a vargák, tímárok a szõrt eltávolították.
Mit sütsz, kis szûcs? Sós húst sütsz, kis szûcs?
Milyen vezetékekre gondolsz? Koaxiális kábel? Telefonkábel? Szalagkábel? Földkábel? Ja, a családnevekre? Azokat már kitalálták régen, sok száz éve. Valamelyik származásból ered (horváth, németh, tóth stb.), valamelyik mesterségbõl (takács, szabó, varga...), van olyan, amelyik tulajdonságból (kiss, balogh, csonka, sánta), olyan is, amelyik valamelyik birtok nevébõl.... Ma már nem szoktak kitalálni vezetékneveket, hacsak nem egyesítéssel, ha a párok úgy akarják.
Bocsi, nagybetûvel akarta írni a fentieket természetesen :)
Kitaláhacc nevet magadnak most is, beacc egy kérelmet, leperkász ekkis illetéket, oszt hónaptú híhatod magad mittomén, monnyuk Kancsendzöngai Jutocsának.
Amugy mitcsinal a szucs?
Én!
A "cz", vagy a "th" nem feltétlen nemesi múltra utal. Egyszerûen csak régies. Régen az utcát is cz-vel írták, mint "utcza".
A kérdező hozzászólása: nahát, köszönöm ezt a rengeteg választ:D
12-es vagyok. A magyarban elsõsorban a nemesi származást úgy lehet felismerni, ha a név vagy 'y'-ra végzõdik, vagy szerepel benne 'cz' vagy 'th'. Azonban többen is úgy gondolják, hogy sokkal elegánsabb/arisztokratikusabb, ha önkényesen nemesítik magukat. Egyik legjobb példa Kézdy György, aki mûvészneve volt Kézdy 'y'-nal, ellenben a polgári neve Kézdi volt.
A kérdező hozzászólása: Az enyém Németh, mit jelent a th vagy y, illetve hasonló végzõdés?
Valóban, ahogy az elõttem szólók írták, foglalkozásból, külsõ/belsõ tulajdonságból vagy származásból eredõen kapták meg. De pl. az ilyen cifra nevek, mint a Batthyány, azért ilyen az írása, mert a nemesi származást volt hívatott kifejezni.
Az én vezetéknevem eredetére kíváncsi lennék kinek volt ez a "találmánya"...
Egyetértek a 16-os hozzászólóval, átböngésztem már pár anyakönyvi kivonatot a 20. század elejérõl, és a -th, -cz, -ts, stb. az csak a helyi jegyzõ írásmódjától, szokásától függött, mivel nem voltak elterjedve a helyesírási szabályzatok, minden jegyzõ hallás után úgy írta, ahogy tanulta/jólesett. Láttam pl.: "foglalkozása: czigány" bejegyzést is.

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!