Találatok a következő kifejezésre: Windows-Linux egy hogyan (24 db)

Windows-Linux egy merevlemezen hogyan lehet megoldani?

Legjobb válasz: A Suse Linux-al van tapasztalatom, az kapásból telepít egy boot manager-t, így maradhat a Win+ mellette a Linux.

A Suse Linux-al van tapasztalatom, az kapásból telepít egy boot manager-t, így maradhat a Win+ mellette a Linux.
Nekem Ubuntu Linux és Windows XP van telepítve. A Windows installálásakor 3 partíciót gyártok, az egyikbe felteszem a Windows-t. Majd a másikba az Ubuntu-t, ami egy SWAP partíciót is igényel (Linuxnál ez kell, bár nem vagyok nagy Linuxos). Még azt is megválaszthatod a Linux telepítés során, hogy lássa-e a Windows partíciót. (Viszzafelé nem mûködik. A windows nem látja a Linuxot). A Linux legyártja a boot menüt és hajrá! Még annyit, hogy min. 5 GB-os partíciók alatt nem érdemes próbálkozni.
van egy WUBI elnevezésû dolog. góógléz rá! A lényege, hogy felrakod a Windows-t a C: -re aztán megcsinálod ezt a wubi dolgot, nem lesz új partíciód, hanem egy mappába "teszi be" a Linux op.rendszert, de bootoláskor választhatsz, hogy Windows vagy Linux. http://www.opendir.hu/?freedom=/tartalom/linux/wubi

Hogyan tudok olyat csinálni, hogy legyen egy Windowsom és egy Linux-om a gépen, úgy hogy bootolásnál tudjak választani a kettő közül?

Tudom, hogy a módszer neve dual-boot, de szeretnék egy pontos, érthető, leírást kapni, hogyan kell ezt megcsinálni. Windows 7-em van és e mellé szeretnék valamilyen Linux-diszrót. Szeretném, ha nem csak szakkifejezésekkel, hanem konyhanyelven, low-ok és bárki számára érthető legyen. Köszönöm!

Legjobb válasz: Leírás itt http://www.google.com/cse?cx=001330818967910958405%3A-ieu3ei..

A kérdező hozzászólása: és ez a wubi mit csinál?
a wubit azt felejtsd el
A kérdező hozzászólása: miért?
mert sok vele a gond, a linuxot rendesen fel kell telepíteni windows mellé egy másik partícióra, de ahogy érzed
A kérdező hozzászólása: kösz. és hogyha mondjuk nem ubuntu-t akarok, hanem valami mást?
azt telepítesz ami tetszik, nincs sok különbség

Ubuntu Linux alatt le tudom valahol ellenőrizni hogy milyen drivereket telepített önállóan a rendszer? Csak mert Windows alatt egy program sem tudta megállapítani a hangkártyám típusát?

Legjobb válasz: Sikerült a dolog. SiS7012 AC'97 Sound Controller van szerinte benne de viszont akármilyen Drivert töltök le hozzá telepítés közben újraindul! Nincs valami megoldás mert Ubuntu alatt viszont tökéletesen mûködik!

A kérdező hozzászólása: Sikerült a dolog. SiS7012 AC'97 Sound Controller van szerinte benne de viszont akármilyen Drivert töltök le hozzá telepítés közben újraindul! Nincs valami megoldás mert Ubuntu alatt viszont tökéletesen mûködik!
Terminálban próbálkozz a sudo lspci paranccsal. A listában a Multimedia Audio Controller sort keresd, vagy valami ehhez hasonlót. Az ottani azonosító adatok alapján már tudsz hozzá Windowsos meghajtó programot is keresni. Ha a hangkártya integrált, akkor viszont elég ha az alaplapod típusát tudod. Felmégy a gyártó oldalára és onnan beszerezhetsz minden szükséges drivert.
Milyen alaplapod van? Ki a gyártója, valami típusjelzés? Mivel ez nekem eléggé integrált hangkártyának tûnik ezért szerintem ezzel mennénk a legtöbbre. Ha kiadnál még egy sudo lshw parancsot is, az jó lenne. A listában valami ilyesmit keress: description: Motherboard product: P5G41T-M LX vendor: ASUSTeK Computer INC. Ha megvan, akkor az én példámban szereplõ adatok szerint az Asus oldalán kell keressek meghajtóprogramot a P5G41T-M LX alaplaphoz. És elvileg itt kell legyen az integrált hangkártyához is program.
Az alábbi oldalon kiválasztod az operációs rendszered: http://www.asus.com/Motherboards/Intel_Socket_478/P4S800MX/#.. Majd letöltöd az audio drivert. Telepíted és mûködnie kell.
A kérdező hozzászólása: Hát igen a szokásos probléma. Még a telepítõ sem indul el! Most már nem tudok vele mit csinálni sehogy sem jó! Ebbõl az lesz szerintem hogy el kell vinnem szakemberhez egy hangkártya miatt! :)


Ha Linuxon SDL-ben írok egy programot, amit szeretnék, hogy Windows-on is elérhető legyen, hogy tudom megcsinálni rá anélkül, hogy "Windows-t kéne felraknom a gépre"?

Windows XP-m volt, ami elég erősen bugzott már, úgyhogy Linuxra váltottam (Ubuntura).

Legjobb válasz: Mindenképp muszáj windows hogy windows-ra fejlessz valamit. Illetve még ha linuxon is fejleszted, a portoláshoz és a windows-os .exe elõállításához mindenképp kell win

Mindenképp muszáj windows hogy windows-ra fejlessz valamit. Illetve még ha linuxon is fejleszted, a portoláshoz és a windows-os .exe elõállításához mindenképp kell win
Legyen egy virtuális géped, arra tedd fel a Windowst és ami még kell. Sok sikert!
@21:36: Nem feltétlenül, a fordítónak megadható a kimenet típusa és ha minden lib megvan, akkor menni fog. Windows alól is lehet linuxos futtatható fájlt fordítani, ahogy ARM-et és mindenféle mást is. (Éljen a cross compile. Az már más kérdés, hogy nem árt ki is próbálni a cuccot, amihez erõsen ajánlott a Win.)
VM is játszik, meg a cross compile, egyébként a windows 7 már sokkal jobb és újabb rendszer, de ha szereted a linuxot, akkor maradj annál
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat, egyébként valamiért Windows-on sose akart mûködni az SDL, úgy oldottam meg, hogy Code::Block-on rámentem az SDL-re, és beraktam az SDL-t oda, így a Code::Blocks-ból futtatható lett, csak ha belementem az EXE fájlba akkor nem.

Hogyan tudnék egy Linuxban megírt pascal programot windows alá lefordítani windows nélkül?

Én Linuxot használok, de néhány barátom windowst. Hogyan tudnám a programot exe-re lefordítani?

Legjobb válasz: Gugli elsõ találat arra, hogy linux pascal crosscompiler Ha így sem találod meg, kapsz linket.

Gugli elsõ találat arra, hogy linux pascal crosscompiler Ha így sem találod meg, kapsz linket.
A kérdező hozzászólása: Nem találtam meg...

Lehetséges, hogy fertőzött windowst használok, de nem biztos. Biztonságos-e erről a géperől internetes átutalás végezni Portable Linux alatt, amit egy pen-driveról futtatok?

Ezt csak azért szeretném tudni, mert irtózatos mennyiségű lementendő adatom van, és a számítógép újratelepítése előtt már szeretnék utalni.

Legjobb válasz: Linux alól nem fut az a vírus, ami a windowson van, tehát biztonságos.

Linux alól nem fut az a vírus, ami a windowson van, tehát biztonságos.
Linux alól nem fut az a vírus, ami a windowson van, tehát biztonságos.

Ha vásárolok egy notebookot, amin már van Linux (ubuntu), akkor lehet rá pluszba windows-t telepíteni? Illetve egy hozzá nem értőnek nehéz? És nem okoz problémát, hogy kettő van a gépen?

Legjobb válasz: Nem nehéz. Fogod, berakod a cd-t, és a tovább gombot nyomogatod. Annyi a lényeg, hogy ha akarod, ketté tudod választani a vinyódat. Én is úgy tanultam meg, hogy beraktama cd-t, és nyomogattam a továbbot. Minden egyértelmû. Persze vannak mindenféle extra beállítások, de csak ha otthonra kell, akkor max ilyeneket kell beírnod, hogy név, jelszó, meg stb. Ha valami nem megy, segítünk:) A linux az le fog törlõdni, mert gyárilag csak 1 partició van.

Nem nehéz. Fogod, berakod a cd-t, és a tovább gombot nyomogatod. Annyi a lényeg, hogy ha akarod, ketté tudod választani a vinyódat. Én is úgy tanultam meg, hogy beraktama cd-t, és nyomogattam a továbbot. Minden egyértelmû. Persze vannak mindenféle extra beállítások, de csak ha otthonra kell, akkor max ilyeneket kell beírnod, hogy név, jelszó, meg stb. Ha valami nem megy, segítünk:) A linux az le fog törlõdni, mert gyárilag csak 1 partició van.
Még szép, hogy lehet, klönben senki nem venné õket :D
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a választ, viszont akkor még azt szeretném tudni, hogy ez a cd nem baj, ha nem "eredeti"?
Partition managerrel oszd ketté a merevlemezt, az egyiken maradjon a Linux, a másikra mehet a Windows. A rendszer ezután már az egy merevlemez helyett kettõt fog érzékelni.
Hogy nem tiszta a Windows az nem a legszebb dolog, de ha normálisan van átmásolva, és a szériaszám is rendben van, akkor nem hinném, hogy gond lenne belõle.
Ha nem tiszta a Windows, az nem szép vagy nem szép, hanem normális, hétköznapi. Ha jó, akkor mûködni fog, nekem pl. olyan van, amivel nem kell csinálni semmit a világon, bele van írva a törés a telepítõbe.
Ha Linux van rajta, és pluszban akarod hozzátenni a Windowst, akkor a Windows partíciójának elkészítésére a Linux beépített partíciókezelõjét használd. Utána feltelepítheted a Windowst az elõkészített partícióra. Esetleg törölnöd kell, és újra létrehoznod, már a Windows fájlrendszerével. Végül újra kell raknod a Grubot. Ehhez használhatsz egy kiírt Ubuntu CD-t, vagy speciális Grub lemezt. De azt is megteheted, hogy újrarakod az Ubuntut.

Hogyan tudnék Windows 7 mellé egy Linux rendszert feltelepíteni?

Windows 7 van jelenleg a laptopomon. A vinyó két partícióra van osztva, egy 50 GB-ra meg egy 260 GB-ra. Az 50 GB-oson van a Win7 és e mellé szeretném felrakni a Linuxot, úgy, hogy a gép bekapcsolása után ki lehessen választani, hogy melyik rendszert szeretném elindítani. Meg lehet ezt valahogy oldani, hogy ne kelljen a jelenlegi rendszert leszedni és újra még egy partíciót létrehozni a Linux számára?

Legjobb válasz: Linuxnak nem egy kell...

Linuxnak nem egy kell...
Wubi , egy általad kiválasztott mappába telepíti a linuxot a windows megsértése nélkül. http://wubi.sourceforge.net/ leirások http://opendir.hu/?freedom=/tartalom/linux/wubi http://logout.hu/cikk/wubi_avagy_linux_konnyen_es_gyorsan/te..
Ha nem értesz hozzá, miért nem kérsz meg valakit, aki igen? A helyes választ már a legelején leírták, ha az nem megy, bele se kezdj.
" Garantálni nem tudja senki, hogy nem fog sérülni, de nagyon kicsi rá az esély. (feltéve, hogy jól csinálod) A linuxos ntfs-resize program, amit sok vizuális program is használ, beleértve az Ubuntu telepítõjét is, már elég jól mûködik, hibák általában csak akkor lépnek fel, ha közben elmegy az áram, vagy a merevlemezen hibás szektorok is vannak... (utóbbi esetben el sem kezdi, ha nem kényszeríted rá, szóval biztonságosnak mondanám.)" Ez az NTFS partició átméretezésérõl szólt. Az Ubuntu telepítõjében át tudod méretezni.
A kérdező hozzászólása: Tudom, csak az eddigi hozzászólásokba senki se említette a kötet zsugorítása megoldást, azért kérdeztem erre rá.
Arról próbáltak meggyõzni eddig, hogy hozz létre egy új partíciót, azáltal, hogy a 260GB-ból leveszel annyit, amennyit a Linux-nak adsz, majd a Linux telepítésénél ezt adod meg. Javaslom az elõzõ hozzászólások elolvasását.
A kérdező hozzászólása: Javasolták, hogy a 260 GB-os vinyón hozzak létre még egy partíciót Kötet zsugorításával. Ez mennyire megbízható?
Garantálni nem tudja senki, hogy nem fog sérülni, de nagyon kicsi rá az esély. (feltéve, hogy jól csinálod) A linuxos ntfs-resize program, amit sok vizuális program is használ, beleértve az Ubuntu telepítõjét is, már elég jól mûködik, hibák általában csak akkor lépnek fel, ha közben elmegy az áram, vagy a merevlemezen hibás szektorok is vannak... (utóbbi esetben el sem kezdi, ha nem kényszeríted rá, szóval biztonságosnak mondanám.)
A kérdező hozzászólása: Jó de ha ujj partíciót hozok létre mondjuk a 260 GB-os partícióból akkor a rajta lévõ adat nem fog sérülni?
igen lehet win alatt telpíteni, nekem USBkulcson van a linux és onnan is jól mûködik... itt letöltheted:http://www.ubuntu.com/desktop/get-ubuntu/windows-installer
Egyszerû a dolog: particionáló programmal csinálsz egy harmadik, 25-30 gigás partíciót, amire feltelepíted a neked tetszõ Linux disztribúciót. Újraindítás után pedig minden bekapcsoláskor tudsz választani a két rendszer közül Sõt, a mostani Ubuntuk (asszem 8.04-tõl), már Windows alól is feltelepíthetõek, és képesek gyorsan saját partíciót kisajátítani a már meglévõk közül.
A kérdező hozzászólása: Ettõl tényleg okosabb lettem...:D
A kérdező hozzászólása: Ez a Wubi bevált, köszi:)

Rendeltem egy laptopot, meg is jött, de linux van rajta viszont nekem win7 kellene, hogy tudnám letörölni a linuxot és feltenni a windowst?

naívan beraktam a winfos telepít?t, újraindítottam a gépet hogy majd gomblenyomásával indíthatom a telepít?t... aha persze.... ugyanúgy betölt a linux, a kérdésem a lenne hogy tudok megszabadulni t?le? szart sem értek a parancssorokhoz meg semmiféle linuxos dologhoz. valaki eltudná magyarázni nekem érthet?en? bocsi ha nagy butaságot kérdeztem! :D 22\L

Legjobb válasz: vagy ez ubuntu? van küllönbség? mert ubuntut ír betöltéskor nem tudom van-e különbség köztük :D

A kérdező hozzászólása: vagy ez ubuntu? van küllönbség? mert ubuntut ír betöltéskor nem tudom van-e különbség köztük :D
BIOS-ba belépni beállítani a CD(DVD) meghajtóról a bootolást , telepítõlemez be , partíciókat törölni telepítésnél (összeset) és mehet a telepítés.
A kérdező hozzászólása: értem köszi, linuxon is delete gombal indítható a bios?
A BIOS nem az operációsrendszern fut. Tehát tök mind1 miylen rendszer van a gépeden, a BIOS "elõhívó" gomb a használati utasításban van. De ez vagy F2, vagy DEL, vagy a DELETE gomb.
Válaszolók: Értsétek már meg végre, hogy a win nem látja a linuxos fájlrendszert. Ezer ilyen kérdés van itt fenn. Tölts le egy régi win98-as boot képet. Azt írd ki RW cd-re. Azzal indítsd el a gépet. Aztán kövesd ezt: http://support.microsoft.com/kb/314458/hu Most fognak jönni a win7-es telepítõvel, hogy az jó lesz, de nem látja az sem.Fog maradni egy pár Gb-os üres hely, a mit csak akkor fogsz ismét látni, amikor ismét linuxot használsz, de addig nem veszed észre, csak azt, hogy a 320-as vinyóból mondjuk 305-lesz elérhetõ.

Hogy tudok egy új gépre párhuzamosan, Ubuntu linux-ot és Windows 7-t telepíteni? Melyikkel érdemes kezdeni?

Legjobb válasz: Elõször rakd fel a win7-et amikor az megvan, Ubuntu.hu-ról letöltöd a linuxot, könnyû dolog lesz wubi telepítõ virtuális meghajóba betöltöd a letöltött fájlt, pl.: daemon, alc120 etc... , elintítod a telepítés win7 en belül futtatva kérni fog néhány egyszerübb adatot ilyeneket, hogy meghajtó kiválasztása, telepítés mérete esetleg username/pass. megadod amit kér 15 perc múlva pedig használhatod mindkettõt, automatikusan boot-kor választható lesz az elindítani kívánt oprendszer.

Elõször rakd fel a win7-et amikor az megvan, Ubuntu.hu-ról letöltöd a linuxot, könnyû dolog lesz wubi telepítõ virtuális meghajóba betöltöd a letöltött fájlt, pl.: daemon, alc120 etc... , elintítod a telepítés win7 en belül futtatva kérni fog néhány egyszerübb adatot ilyeneket, hogy meghajtó kiválasztása, telepítés mérete esetleg username/pass. megadod amit kér 15 perc múlva pedig használhatod mindkettõt, automatikusan boot-kor választható lesz az elindítani kívánt oprendszer.
A kérdező hozzászólása: pendrive-ról is tudok telepíteni vagy inkább cd/dvd rõl érdemesebb?
Igen, mindenképp elõbb a Windows7-et kell föltenni, ugyanis ha az Ubuntut telepíted elõször, akkor a windows telepítõ kérdés nélkül felülírja a bootmanagert, mert olyan hülye. Szóval, mikor a win7 fent van, akkor telepíted az Ubuntut, az felismeri, hogy van már fönt egy windows és be fogja tenni az indító listába, tehát tudsz majd választani, melyiket akarod épp használni. A wubi-t viszont inkább nem ajánlom, gyorsabb és használhatóbb lesz az Ubuntu, ha natívban teszed föl. Egyszerûen mikor a win7-et telepíted, hagysz a winchesteren legalább 40-50GB-ot partícionálatlanul és oda majd föl tud menni az Ubuntu.
pendrive ról is tudsz telepíteni oprend.hu- van leírás róla és microsoft honlapjáról is le tudod szedni a progit hozzá, de ha van kéznél dvd akkor 5 perc kiírni csak, win7-et csináld így csak. Ubuntunál virtuális meghajtó, ne írkálj feleslegesen. dvd pazarlás csakis.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!