Találatok a következő kifejezésre: Windows-Linux egy hogyan (22 db)

Windows-Linux egy merevlemezen hogyan lehet megoldani?

Legjobb válasz: A Suse Linux-al van tapasztalatom, az kapásból telepít egy boot manager-t, így maradhat a Win+ mellette a Linux.

A Suse Linux-al van tapasztalatom, az kapásból telepít egy boot manager-t, így maradhat a Win+ mellette a Linux.
Nekem Ubuntu Linux és Windows XP van telepítve. A Windows installálásakor 3 partíciót gyártok, az egyikbe felteszem a Windows-t. Majd a másikba az Ubuntu-t, ami egy SWAP partíciót is igényel (Linuxnál ez kell, bár nem vagyok nagy Linuxos). Még azt is megválaszthatod a Linux telepítés során, hogy lássa-e a Windows partíciót. (Viszzafelé nem mûködik. A windows nem látja a Linuxot). A Linux legyártja a boot menüt és hajrá! Még annyit, hogy min. 5 GB-os partíciók alatt nem érdemes próbálkozni.
van egy WUBI elnevezésû dolog. góógléz rá! A lényege, hogy felrakod a Windows-t a C: -re aztán megcsinálod ezt a wubi dolgot, nem lesz új partíciód, hanem egy mappába "teszi be" a Linux op.rendszert, de bootoláskor választhatsz, hogy Windows vagy Linux. http://www.opendir.hu/?freedom=/tartalom/linux/wubi

Hogyan tudok olyat csinálni, hogy legyen egy Windowsom és egy Linux-om a gépen, úgy hogy bootolásnál tudjak választani a kettő közül?

Tudom, hogy a módszer neve dual-boot, de szeretnék egy pontos, érthető, leírást kapni, hogyan kell ezt megcsinálni. Windows 7-em van és e mellé szeretnék valamilyen Linux-diszrót. Szeretném, ha nem csak szakkifejezésekkel, hanem konyhanyelven, low-ok és bárki számára érthető legyen. Köszönöm!

Legjobb válasz: Leírás itt http://www.google.com/cse?cx=001330818967910958405%3A-ieu3ei..

A kérdező hozzászólása: és ez a wubi mit csinál?
a wubit azt felejtsd el
A kérdező hozzászólása: miért?
mert sok vele a gond, a linuxot rendesen fel kell telepíteni windows mellé egy másik partícióra, de ahogy érzed
A kérdező hozzászólása: kösz. és hogyha mondjuk nem ubuntu-t akarok, hanem valami mást?
azt telepítesz ami tetszik, nincs sok különbség

Ubuntu Linux alatt le tudom valahol ellenőrizni hogy milyen drivereket telepített önállóan a rendszer? Csak mert Windows alatt egy program sem tudta megállapítani a hangkártyám típusát?

Legjobb válasz: Sikerült a dolog. SiS7012 AC'97 Sound Controller van szerinte benne de viszont akármilyen Drivert töltök le hozzá telepítés közben újraindul! Nincs valami megoldás mert Ubuntu alatt viszont tökéletesen mûködik!

A kérdező hozzászólása: Sikerült a dolog. SiS7012 AC'97 Sound Controller van szerinte benne de viszont akármilyen Drivert töltök le hozzá telepítés közben újraindul! Nincs valami megoldás mert Ubuntu alatt viszont tökéletesen mûködik!
Terminálban próbálkozz a sudo lspci paranccsal. A listában a Multimedia Audio Controller sort keresd, vagy valami ehhez hasonlót. Az ottani azonosító adatok alapján már tudsz hozzá Windowsos meghajtó programot is keresni. Ha a hangkártya integrált, akkor viszont elég ha az alaplapod típusát tudod. Felmégy a gyártó oldalára és onnan beszerezhetsz minden szükséges drivert.
Milyen alaplapod van? Ki a gyártója, valami típusjelzés? Mivel ez nekem eléggé integrált hangkártyának tûnik ezért szerintem ezzel mennénk a legtöbbre. Ha kiadnál még egy sudo lshw parancsot is, az jó lenne. A listában valami ilyesmit keress: description: Motherboard product: P5G41T-M LX vendor: ASUSTeK Computer INC. Ha megvan, akkor az én példámban szereplõ adatok szerint az Asus oldalán kell keressek meghajtóprogramot a P5G41T-M LX alaplaphoz. És elvileg itt kell legyen az integrált hangkártyához is program.
Az alábbi oldalon kiválasztod az operációs rendszered: http://www.asus.com/Motherboards/Intel_Socket_478/P4S800MX/#.. Majd letöltöd az audio drivert. Telepíted és mûködnie kell.
A kérdező hozzászólása: Hát igen a szokásos probléma. Még a telepítõ sem indul el! Most már nem tudok vele mit csinálni sehogy sem jó! Ebbõl az lesz szerintem hogy el kell vinnem szakemberhez egy hangkártya miatt! :)


Ha Linuxon SDL-ben írok egy programot, amit szeretnék, hogy Windows-on is elérhető legyen, hogy tudom megcsinálni rá anélkül, hogy "Windows-t kéne felraknom a gépre"?

Windows XP-m volt, ami elég erősen bugzott már, úgyhogy Linuxra váltottam (Ubuntura).

Legjobb válasz: Mindenképp muszáj windows hogy windows-ra fejlessz valamit. Illetve még ha linuxon is fejleszted, a portoláshoz és a windows-os .exe elõállításához mindenképp kell win

Mindenképp muszáj windows hogy windows-ra fejlessz valamit. Illetve még ha linuxon is fejleszted, a portoláshoz és a windows-os .exe elõállításához mindenképp kell win
Legyen egy virtuális géped, arra tedd fel a Windowst és ami még kell. Sok sikert!
@21:36: Nem feltétlenül, a fordítónak megadható a kimenet típusa és ha minden lib megvan, akkor menni fog. Windows alól is lehet linuxos futtatható fájlt fordítani, ahogy ARM-et és mindenféle mást is. (Éljen a cross compile. Az már más kérdés, hogy nem árt ki is próbálni a cuccot, amihez erõsen ajánlott a Win.)
VM is játszik, meg a cross compile, egyébként a windows 7 már sokkal jobb és újabb rendszer, de ha szereted a linuxot, akkor maradj annál
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat, egyébként valamiért Windows-on sose akart mûködni az SDL, úgy oldottam meg, hogy Code::Block-on rámentem az SDL-re, és beraktam az SDL-t oda, így a Code::Blocks-ból futtatható lett, csak ha belementem az EXE fájlba akkor nem.

Lehetséges, hogy fertőzött windowst használok, de nem biztos. Biztonságos-e erről a géperől internetes átutalás végezni Portable Linux alatt, amit egy pen-driveról futtatok?

Ezt csak azért szeretném tudni, mert irtózatos mennyiségű lementendő adatom van, és a számítógép újratelepítése előtt már szeretnék utalni.

Legjobb válasz: Linux alól nem fut az a vírus, ami a windowson van, tehát biztonságos.

Linux alól nem fut az a vírus, ami a windowson van, tehát biztonságos.
Linux alól nem fut az a vírus, ami a windowson van, tehát biztonságos.

Hogyan tudnék egy Linuxban megírt pascal programot windows alá lefordítani windows nélkül?

Én Linuxot használok, de néhány barátom windowst. Hogyan tudnám a programot exe-re lefordítani?

Legjobb válasz: Gugli elsõ találat arra, hogy linux pascal crosscompiler Ha így sem találod meg, kapsz linket.

Gugli elsõ találat arra, hogy linux pascal crosscompiler Ha így sem találod meg, kapsz linket.
A kérdező hozzászólása: Nem találtam meg...

Ha vásárolok egy notebookot, amin már van Linux (ubuntu), akkor lehet rá pluszba windows-t telepíteni? Illetve egy hozzá nem értőnek nehéz? És nem okoz problémát, hogy kettő van a gépen?

Legjobb válasz: Nem nehéz. Fogod, berakod a cd-t, és a tovább gombot nyomogatod. Annyi a lényeg, hogy ha akarod, ketté tudod választani a vinyódat. Én is úgy tanultam meg, hogy beraktama cd-t, és nyomogattam a továbbot. Minden egyértelmû. Persze vannak mindenféle extra beállítások, de csak ha otthonra kell, akkor max ilyeneket kell beírnod, hogy név, jelszó, meg stb. Ha valami nem megy, segítünk:) A linux az le fog törlõdni, mert gyárilag csak 1 partició van.

Nem nehéz. Fogod, berakod a cd-t, és a tovább gombot nyomogatod. Annyi a lényeg, hogy ha akarod, ketté tudod választani a vinyódat. Én is úgy tanultam meg, hogy beraktama cd-t, és nyomogattam a továbbot. Minden egyértelmû. Persze vannak mindenféle extra beállítások, de csak ha otthonra kell, akkor max ilyeneket kell beírnod, hogy név, jelszó, meg stb. Ha valami nem megy, segítünk:) A linux az le fog törlõdni, mert gyárilag csak 1 partició van.
Még szép, hogy lehet, klönben senki nem venné õket :D
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a választ, viszont akkor még azt szeretném tudni, hogy ez a cd nem baj, ha nem "eredeti"?
Partition managerrel oszd ketté a merevlemezt, az egyiken maradjon a Linux, a másikra mehet a Windows. A rendszer ezután már az egy merevlemez helyett kettõt fog érzékelni.
Hogy nem tiszta a Windows az nem a legszebb dolog, de ha normálisan van átmásolva, és a szériaszám is rendben van, akkor nem hinném, hogy gond lenne belõle.
Ha nem tiszta a Windows, az nem szép vagy nem szép, hanem normális, hétköznapi. Ha jó, akkor mûködni fog, nekem pl. olyan van, amivel nem kell csinálni semmit a világon, bele van írva a törés a telepítõbe.
Ha Linux van rajta, és pluszban akarod hozzátenni a Windowst, akkor a Windows partíciójának elkészítésére a Linux beépített partíciókezelõjét használd. Utána feltelepítheted a Windowst az elõkészített partícióra. Esetleg törölnöd kell, és újra létrehoznod, már a Windows fájlrendszerével. Végül újra kell raknod a Grubot. Ehhez használhatsz egy kiírt Ubuntu CD-t, vagy speciális Grub lemezt. De azt is megteheted, hogy újrarakod az Ubuntut.

Hogyan tudnék Windows 7 mellé egy Linux rendszert feltelepíteni?

Windows 7 van jelenleg a laptopomon. A vinyó két partícióra van osztva, egy 50 GB-ra meg egy 260 GB-ra. Az 50 GB-oson van a Win7 és e mellé szeretném felrakni a Linuxot, úgy, hogy a gép bekapcsolása után ki lehessen választani, hogy melyik rendszert szeretném elindítani. Meg lehet ezt valahogy oldani, hogy ne kelljen a jelenlegi rendszert leszedni és újra még egy partíciót létrehozni a Linux számára?

Legjobb válasz: Linuxnak nem egy kell...

Linuxnak nem egy kell...
Wubi , egy általad kiválasztott mappába telepíti a linuxot a windows megsértése nélkül. http://wubi.sourceforge.net/ leirások http://opendir.hu/?freedom=/tartalom/linux/wubi http://logout.hu/cikk/wubi_avagy_linux_konnyen_es_gyorsan/te..
Ha nem értesz hozzá, miért nem kérsz meg valakit, aki igen? A helyes választ már a legelején leírták, ha az nem megy, bele se kezdj.
" Garantálni nem tudja senki, hogy nem fog sérülni, de nagyon kicsi rá az esély. (feltéve, hogy jól csinálod) A linuxos ntfs-resize program, amit sok vizuális program is használ, beleértve az Ubuntu telepítõjét is, már elég jól mûködik, hibák általában csak akkor lépnek fel, ha közben elmegy az áram, vagy a merevlemezen hibás szektorok is vannak... (utóbbi esetben el sem kezdi, ha nem kényszeríted rá, szóval biztonságosnak mondanám.)" Ez az NTFS partició átméretezésérõl szólt. Az Ubuntu telepítõjében át tudod méretezni.
A kérdező hozzászólása: Tudom, csak az eddigi hozzászólásokba senki se említette a kötet zsugorítása megoldást, azért kérdeztem erre rá.
Arról próbáltak meggyõzni eddig, hogy hozz létre egy új partíciót, azáltal, hogy a 260GB-ból leveszel annyit, amennyit a Linux-nak adsz, majd a Linux telepítésénél ezt adod meg. Javaslom az elõzõ hozzászólások elolvasását.
A kérdező hozzászólása: Javasolták, hogy a 260 GB-os vinyón hozzak létre még egy partíciót Kötet zsugorításával. Ez mennyire megbízható?
Garantálni nem tudja senki, hogy nem fog sérülni, de nagyon kicsi rá az esély. (feltéve, hogy jól csinálod) A linuxos ntfs-resize program, amit sok vizuális program is használ, beleértve az Ubuntu telepítõjét is, már elég jól mûködik, hibák általában csak akkor lépnek fel, ha közben elmegy az áram, vagy a merevlemezen hibás szektorok is vannak... (utóbbi esetben el sem kezdi, ha nem kényszeríted rá, szóval biztonságosnak mondanám.)
A kérdező hozzászólása: Jó de ha ujj partíciót hozok létre mondjuk a 260 GB-os partícióból akkor a rajta lévõ adat nem fog sérülni?
igen lehet win alatt telpíteni, nekem USBkulcson van a linux és onnan is jól mûködik... itt letöltheted:http://www.ubuntu.com/desktop/get-ubuntu/windows-installer
Egyszerû a dolog: particionáló programmal csinálsz egy harmadik, 25-30 gigás partíciót, amire feltelepíted a neked tetszõ Linux disztribúciót. Újraindítás után pedig minden bekapcsoláskor tudsz választani a két rendszer közül Sõt, a mostani Ubuntuk (asszem 8.04-tõl), már Windows alól is feltelepíthetõek, és képesek gyorsan saját partíciót kisajátítani a már meglévõk közül.
A kérdező hozzászólása: Ettõl tényleg okosabb lettem...:D
A kérdező hozzászólása: Ez a Wubi bevált, köszi:)

Rendeltem egy laptopot, meg is jött, de linux van rajta viszont nekem win7 kellene, hogy tudnám letörölni a linuxot és feltenni a windowst?

naívan beraktam a winfos telepít?t, újraindítottam a gépet hogy majd gomblenyomásával indíthatom a telepít?t... aha persze.... ugyanúgy betölt a linux, a kérdésem a lenne hogy tudok megszabadulni t?le? szart sem értek a parancssorokhoz meg semmiféle linuxos dologhoz. valaki eltudná magyarázni nekem érthet?en? bocsi ha nagy butaságot kérdeztem! :D 22\L

Legjobb válasz: vagy ez ubuntu? van küllönbség? mert ubuntut ír betöltéskor nem tudom van-e különbség köztük :D

A kérdező hozzászólása: vagy ez ubuntu? van küllönbség? mert ubuntut ír betöltéskor nem tudom van-e különbség köztük :D
BIOS-ba belépni beállítani a CD(DVD) meghajtóról a bootolást , telepítõlemez be , partíciókat törölni telepítésnél (összeset) és mehet a telepítés.
A kérdező hozzászólása: értem köszi, linuxon is delete gombal indítható a bios?
A BIOS nem az operációsrendszern fut. Tehát tök mind1 miylen rendszer van a gépeden, a BIOS "elõhívó" gomb a használati utasításban van. De ez vagy F2, vagy DEL, vagy a DELETE gomb.
Válaszolók: Értsétek már meg végre, hogy a win nem látja a linuxos fájlrendszert. Ezer ilyen kérdés van itt fenn. Tölts le egy régi win98-as boot képet. Azt írd ki RW cd-re. Azzal indítsd el a gépet. Aztán kövesd ezt: http://support.microsoft.com/kb/314458/hu Most fognak jönni a win7-es telepítõvel, hogy az jó lesz, de nem látja az sem.Fog maradni egy pár Gb-os üres hely, a mit csak akkor fogsz ismét látni, amikor ismét linuxot használsz, de addig nem veszed észre, csak azt, hogy a 320-as vinyóból mondjuk 305-lesz elérhetõ.

Hogy tudok egy új gépre párhuzamosan, Ubuntu linux-ot és Windows 7-t telepíteni? Melyikkel érdemes kezdeni?

Legjobb válasz: Elõször rakd fel a win7-et amikor az megvan, Ubuntu.hu-ról letöltöd a linuxot, könnyû dolog lesz wubi telepítõ virtuális meghajóba betöltöd a letöltött fájlt, pl.: daemon, alc120 etc... , elintítod a telepítés win7 en belül futtatva kérni fog néhány egyszerübb adatot ilyeneket, hogy meghajtó kiválasztása, telepítés mérete esetleg username/pass. megadod amit kér 15 perc múlva pedig használhatod mindkettõt, automatikusan boot-kor választható lesz az elindítani kívánt oprendszer.

Elõször rakd fel a win7-et amikor az megvan, Ubuntu.hu-ról letöltöd a linuxot, könnyû dolog lesz wubi telepítõ virtuális meghajóba betöltöd a letöltött fájlt, pl.: daemon, alc120 etc... , elintítod a telepítés win7 en belül futtatva kérni fog néhány egyszerübb adatot ilyeneket, hogy meghajtó kiválasztása, telepítés mérete esetleg username/pass. megadod amit kér 15 perc múlva pedig használhatod mindkettõt, automatikusan boot-kor választható lesz az elindítani kívánt oprendszer.
A kérdező hozzászólása: pendrive-ról is tudok telepíteni vagy inkább cd/dvd rõl érdemesebb?
Igen, mindenképp elõbb a Windows7-et kell föltenni, ugyanis ha az Ubuntut telepíted elõször, akkor a windows telepítõ kérdés nélkül felülírja a bootmanagert, mert olyan hülye. Szóval, mikor a win7 fent van, akkor telepíted az Ubuntut, az felismeri, hogy van már fönt egy windows és be fogja tenni az indító listába, tehát tudsz majd választani, melyiket akarod épp használni. A wubi-t viszont inkább nem ajánlom, gyorsabb és használhatóbb lesz az Ubuntu, ha natívban teszed föl. Egyszerûen mikor a win7-et telepíted, hagysz a winchesteren legalább 40-50GB-ot partícionálatlanul és oda majd föl tud menni az Ubuntu.
pendrive ról is tudsz telepíteni oprend.hu- van leírás róla és microsoft honlapjáról is le tudod szedni a progit hozzá, de ha van kéznél dvd akkor 5 perc kiírni csak, win7-et csináld így csak. Ubuntunál virtuális meghajtó, ne írkálj feleslegesen. dvd pazarlás csakis.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!