Találatok a következő kifejezésre: Vihetem majd babámat (10 db)

Hány fokben vihetem majd ki tavasszal-nyáron a babámat sapka nélkül?

Utálja a sapkát, ordít, ha rákerül. Most 3 hós, levehetem majd róla tavasszal, ha igen, hány foktól?(természetesen szélcsendben)

Legjobb válasz: A mi gyerekorvosunk szerint 1- másfél éves korig mindíg kell sapka, mert a babahaj még nem elég sok ahhoz, hogy megvédje a pici fejét a széltõl, naptól, hidegtõl. A legtöbb baba utálja a sapkát, de elõbb utóbb megbékélnek vele. Bízz ebben! Nekem a 3. babám 5 hónapos és csak pár hete nem tiltakozik a sapi ellen. Tényleg, próbáltál másikat? Lehet, hogy szúrja vagy szorítja vagy valami. Ha nagyon sapka ellenes, akkor szerintem ha már olyan meleg lesz kint, mint most bent, akkor levehetitek.

A mi gyerekorvosunk szerint 1- másfél éves korig mindíg kell sapka, mert a babahaj még nem elég sok ahhoz, hogy megvédje a pici fejét a széltõl, naptól, hidegtõl. A legtöbb baba utálja a sapkát, de elõbb utóbb megbékélnek vele. Bízz ebben! Nekem a 3. babám 5 hónapos és csak pár hete nem tiltakozik a sapi ellen. Tényleg, próbáltál másikat? Lehet, hogy szúrja vagy szorítja vagy valami. Ha nagyon sapka ellenes, akkor szerintem ha már olyan meleg lesz kint, mint most bent, akkor levehetitek.
Szerintem 20 fok felett szép napsütésben leveheted. De ha fúj a szél ajánlom a baseball sapit.
A kérdező hozzászólása: Köszi! A 7. sapkánál járunk. :(
Az a baj igen, hogy mindenképp kell neki sapi!!! amig szeles, hidegebb tavaszi változékony idõ van akkor is, ha meg meleg napsütéses (nyáron) akkor meg kalapka kendõ vagy ilyesmi a napszúrás ellen:( Nekünk az lett a megoldás, hogy csak olyan sapit vettem neki amin semmi sild meg ilyesmi nincs, mert ha azt látta a szeme sarkából, már tépte le magáról. Nem annyira csinosak ezek a sima egyszerü klasszikus csecsemõsapik, de legalább ezt megtürte magán.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm!

Mikor vihetem majd sétálni a babámat ha szeptember közepére várjuk? Hányszor és mennyi idöre vigyem levegözni és hogy növeljem az idöt, miben vigyem ki?

Legjobb válasz: Nekem januári volt a babám, akkor 4 hét után vihettem 5 percre a levegõre, és minden nap 5 perccel emelhettem az idõt, a gyerekorvos tanácsára. Most a másodikat szeptember elejére várjuk, és ha olyan állapotban leszünk, én bizony kiviszem 2 hetesen is. Azt nehéz lenne megmondani, hogy miben és mennyi idõre vigyed a levegõre, de ebben kérd a védõnõ vagy a gyerekorvos segítségét.

Nekem januári volt a babám, akkor 4 hét után vihettem 5 percre a levegõre, és minden nap 5 perccel emelhettem az idõt, a gyerekorvos tanácsára. Most a másodikat szeptember elejére várjuk, és ha olyan állapotban leszünk, én bizony kiviszem 2 hetesen is. Azt nehéz lenne megmondani, hogy miben és mennyi idõre vigyed a levegõre, de ebben kérd a védõnõ vagy a gyerekorvos segítségét.
mi egy hetesen kimentünk vele 20 percre, persze ez attól is függ mien idõ van ha jó akkor te is nyugodtan kiviheted egy picit, és mindig eggyel több réteget adj rá, mint ami rajtad van
Hazavitel után már viheted:-) Az elsõ legyen mondjuk 10-20 perc között, és növeld majd. Egyel több réteg , mint rajtad, az jó:-) De majd meglátod, milyen idõ lesz, túlöltöztetni nem kell.
Fiam szeptember közepén született elsõ két hétben csak az erkélyen levegõztünk majd elsõ séta kb 20 perc volt majd mindig kicsit-negyed órával többet.Akkor jó idõ volt rugi és kocsikabát volt rajt, sapi és takaró.

Vihetem majd a babámat kb 150-200 km-es útra 3-4 hetesen?

Ha a kiírt id?ben érkezik, akkor 4 hetesen mennénk 3 napra egy fürd?höz. Lehet ilyenkor már ekkor útra, ennyi id?re vinni? És a fürd?be (barlangfürd?, meleg viz) be lehet vinni? Egyáltalán én bemehetek majd a vízbe? Els? baba és teljesen tapasztalatlan vagyok:(

Legjobb válasz: ja, ha mehetünk szerintetek, akkor mit és mennyit rakjak be a babának?

A kérdező hozzászólása: ja, ha mehetünk szerintetek, akkor mit és mennyit rakjak be a babának?
Szia. Szerintem halasszátok el a fürdõlátogatást. Szülés után 6 hétig nem ajánlott még otthon sem fürödni, nemhogy nyilvános fürdõben. És egy pár hetes pici babát sem szabad ilyen helyre vinni. Az otthoni közös "nagykádban" való fürdést is, csak kb 2 hónapos korától javasolják. Arról nem is beszélve, hogy amíg a köldökcsonk nem gyógyul be, víz egyáltalán nem érheti. Üdv, 39 hetes kismama
A kérdező hozzászólása: És úgy hogy ha a babó meg én nem fürödnénk? Társasággal megyünk és a lényeg igazából hogy együtt legyünk a barátokkal, nem nagy lemondás ha mi addig mást csinálnánk.
Én 4 hétig még a lakásból sem vittem ki. Fokozatosan szoktattam a levegõre és olyan helyre még ma sem viszem, ahol nagyon sok ember fordul meg, pedig már 7 hetes.
Nekem a gyerekorvos azt mondta, hogy legalább az elsõ kötelezõ oltást (2 hó) meg kell várni, és csak utána ajánlatos emberek közé vinni. Addig pedig olyan helyen kell sétálni, ahol nincs kitéve túl nagy fertõzésveszélynek. Én 4 hetesen biztos nem vinném még ottalvós kirándulásra. Mi is elõször 2, 5 hósan aludtunk vele 1 éjszakát a Balatonon.
Szerintem se menjetek most sehová. Elõször is össze kell még szoknotok, a saját kis rendszerébõl (még ha talán akkor úgy tûnik nincs még neki) nem érdemes kizökkenteni. Teljesen más környezet, te is izgatottabb leszel (még ha az pozitív is), és ráadásul szerintem te sem tudnál úgy összpontosítani se a babára de a barátaitokra. Én személy szerint ilyen korán nem látom értelmét egy több napos kirándulásnak, pihenésnek. Pár hónapos korában kezdheted szoktatni a nyüzsihez, a nagy társasághoz, ha összejárósak vagytok. Akkor már nem lesz probléma.
Szia!Én is egy hét mulva szülök(császár)és i is egy hónaposan készülünk vele haza a nagyszülõkhöz 200km re, de mi ahhoz kötöttük a dolgot, hogy milyen baba lesz-ettõl fog függni a dolog, mert minden áron nem indulunk útnak.Én ha el is vinném a fürdõbe magammal nem mennék be vela a vízbe-én sem mennék bele.Azt a hat hetet be kell tartani.Kiskádat vinnénk magunkkal és úgy este lehetne fürödni a babának-sztem így nem kap el semmit.amúgy én nem zárnám ki magamat semmibõl.Fertõzést sztem a vízbõl kádból ilyesmi helyekrõl tud összeszedni, da ha ezeket viszitek magatokkal, meg vizstek neki utazó ágyat-de még lehet az sem kell , mert egy mózesbe vagy a babakocsiba el van, akkor mért ne.én biztos nem akarnék állandóan itthon lenni.Amúgy meg sztem ez hülyeség, hogy hetekig ki se vidd a lakásból-hogy fog az a gyerek megerõsödni?..én már egy hetesen le fogom vinni magammal, mondjuk uszáj is lesz a kutyusom miatt , de amúgy is vinném-persze nam nagyon melegbe, de nálunk a lakásba melegebb van, mint lennt sokszor tehát még jót is fog tenni neki.Úgyhogy sztem is tedd azt amit te jónak érzel, de ha sírós nyûgös baba, akkor ne induljatok el vele, mert akkor te sem fogsz kikapcsolódni sõt csak ideges leszel, hogy nem tudsz sem a barátaiddal lenni sem a babát nem tudod ellátni rendesen.39hetes pocakos
Vízbe semmiképp sem te, sem a baba, lehet még tartani fog a vérzésed is, sokaknak eltart 6 hétig is akár. Az, meg hogy menjetek-e, ez csak akkor derül ki, miután megszületett, és eltöltöttél vele legalább 3 hetet. Ezután már simán el tudod dönteni magadtól is, hogy képesek lesztek-e rá, vagy sem. De ezt elõre lehetetlen megmondani!
Mi most vagyunk 4 hetesek és nekem is az elsõ babám. Most tartunk ott, hogy egy órás bevásárlásra, vagy egy órás sétákra ki merem vinni. Most szokja még csak a környezetet és bennünket, én biztos hogy nem tenném ki ezt az apró csöppséget egy ilyen kiránduládsnak. Hiszen még nem is lát rendessen, az immunrendszere sem erõsödött még meg. 9 hónapig bennt volt a hasunkban biztonságban és 4 hét alatt meg akarsz vele szoktatni mindent? Nekem is vannk barátaim, de én félreraktam õket, tudnak várni, a babám most mindennél fontosabb. A 6 hetes gyermekágyi idõt felelõtlenség nem kivárni. De majd ha meglesz a babád remélem te is máshogy fogod gondolni és nem a kiránduláson fog járni az eszed, hanem azon hogy vajon miért sír és kissebb gondod is nagyobb lesz annál. Ha megmégis elmennél, akkor kellemes hétvégét kívnok!

Mikor vihetem majd ki a napokban születő babámat először?

valaki a 6 hetet mondja, valaki azt, hogy már 2 hét után... persze a dokit, védőnőt is meg fogom kérdezni, ez egyértelmű :) ti mikor vittétek ki először a babátokat?

Legjobb válasz: Mi 2 hetesen, tél közepén, jót sétáltunk.

Mi 2 hetesen, tél közepén, jót sétáltunk.
Én nyári babát két hetesen 5 percre, majd minden nap kicsit több idõre. Ha téli babám lenne én csak 6 hét után. Lehet én konzervatív vagyok, de sok tanácsot megfogadtam a szülõktõl, nagyszülõktõl. A levegõztetés is ezek között van. Nem gondolom hogy rosszul csinálom, ez az én véleményem.:)
Dec. 20-án szültem, 1 hetesen vittem ki elõször fél órára sétálni.
A kérdező hozzászólása: az nem tudom számít e, hogy a belvárosban (bp) lakunk, nagy a forgalom, kipufogógáz, szmog, stb... igaz a liget kb 10-15 percre van tõlünk, de oda is el kell jutni valahogy :)
A kérdező hozzászólása: ja, és köszönöm az eddigi válaszokat :)
az elsõ napokban csak nyisd ki az ablakot néhány percre, aztán vidd oda az ablakhoz (bugyoláld be takaróval, ha hideg van) majd két hetesen már viheted sétálni. elõször csak fél órára, aztán egyre több idõre. ha nagyon zajos/szmogos a környék, akkor egy tetrapelust rögzíthetsz a babakocsi kupolájára, ami lelóg a baba elé, az megszûri a koszt és a zajt is, persze a ligetben vedd le. ja, és ha tudod, hogy mikor nincs akkora forgalom a környéken, akkor érdemes elindulni :) egyre jobb idõ lesz, és alig fogod várni, hogy kimozdulhass! könnyû szülést, boldog babázást!
2-3 hetesen már nyugodtan kiviheted. A lényeg a fokozatosság, ahogy elõttem is írták. Elõször csak nyitott ablaknál, utána kicsit kézben kivinni, aztán mehetnek az egyre hosszabb séták. Én akkoriban már alig vártam, hogy kimozdulhassak a lakásból. :)
Ezek a hetek egy nagy tévhit. A babának nem lesz semmi baja a friss levegõtõl, sõt, csak jót tesz neki. Családban van gyerekorvos, õ is ajánlotta, a kórházban a gyerekrovos és a saját gyerekorvosunk is mind azt hangsúlyozta, hogy nyugodtan vigyük ki a babát akár az elsõ napokban. Január végén szültem, kórház utáni napon már kimentünk. Elõször 5 perc, majd másnap 10, majd 15, így tovább. 1 hét múlva már jókat sétáltunk és jót aludt a friss levegõn. Elõször valamikor 1 évesen kapott el valami kisebb náthát.
1 hetes korától kezdtem szellõztetni úgy, hogy a szobában volt, folyamatosan növeltem az idõt, aztán kimentünk az erkélyre.2 hetesen már lementünk sétálni.

9hónapos babámat mikor vihetem majd ki rövid ujjúban? Hány fokban? A fejére mindig kell sapkát adni? Nagy haja van.

Például én már ma trikóban és papucsban voltam,de rajta rövidujjú body és vékony hosszúujjú fels? volt. Vagy lehet ez már sok volt? Kicsit tanácstalan vagyok.

Legjobb válasz: Én ma egy szál rövidujjú bodyban vittem ki,és melege volt.A fejére egy vékony kendõt kötök a nap miatt. Ja és ne feledd a naptejet.

Én ma egy szál rövidujjú bodyban vittem ki, és melege volt.A fejére egy vékony kendõt kötök a nap miatt. Ja és ne feledd a naptejet.
27-28 fokos melegben. Most még én is adtam rá egy vékony felsõt a bodyra.
A kérdező hozzászólása: Nálunk ma kb. 25fok volt. Nálatok?
enyémen rövidujjú body és hosszúujjú vékony rugdalózó volt egész nap, kint is bent is. Kint vászonsapka is. Fogalmam nincs, hogy kéne öltöztetni. Igaz, meleg van, de a szél miatt nem fázhat?
Nálunk 32, és szél egy szál se. (elsõ)
Én a 3 hónaposomra is rövid ujjút adtam ma. Mondjuk õ eleve nehezen viseli a meleget. De nagyon jól érezte magát, kint aludt kétszer is a teraszon. Amikor elaludt, egy textil pelust tettem rá. Itt olyan 26 fok körül volt ma.
Az én fiamnak mindig melege van, így ma (nagyon meleg volt) Rövidgatyóban, zokniban, vékony hosszúujjú bodyban volt. Szerintem jól is érezte magát, persze vékony siltes sapit adtam rá, így ha olyan szögben süt a nap akkor is védi a szemét. Viszont rajtunk kívül minden baba harisnyában plusz nadrágban, body, plusz felsõben volt. Én biztos hûgutát kaptam volna ma harisnyában.

Október végén, november elején szülők! Ezt a mózeskosarat találtam, ebben vihetem majd a babámat? Orvoshoz, sétálni?

vagy vegyek márkásat? vagy jó a névtelen is...

Legjobb válasz: Szerintem jó.Milyen kocsid lesz?

Szerintem jó.Milyen kocsid lesz?
Nem tudom..... Autóba nem hiszem, hogy beköthetõ, hogy megfelel a szabványnak. Ha gyalog mentek haza, nem kocsival, akkor jó. Én nem venném meg. Én babahordozót ajánlanék neked (ami kocsiba beköthetõ), babakocsival szettbe, vagy a babakocsi mózes részét, ha gyalog mentek.
Babakocsit nem szeretnél semmiképp? Vagy ha már kézben viszed, akkor hordozókendõ, mei-tai? Mert én úgy látom, hogy ebben csak kézben tudod vinni, mint egy táskát. (lehet, hogy tévedek!) Ez pedig hosszú távon nagyon nehéz lesz ám. Egyébként névtelen is jó! :)
Elsõ vagyok, én ugy hittem van egy fektethetõ sportkocsid, és abba akaros még ezt.Az ugy jó.Egyébként autóba nem beköthetõ.
Én a babahordozót nem nagyon pártolom, mert úgy áll benne a baba, hogy teljesen meg van görbülve a háta. Szóval mózeskosár, kendõ, kenguru, babakocsi. A képen látható szerintem nem elég strapabíró.
Babahordozót a kocsiba értettem, hisz oda az kell. Márha van kocsi.
A kérdező hozzászólása: nem autóba szeretném! Látom rajta hogy ez nem az a fajta :) Baba kocsiba tenném, vagy kézbe vinném, a doki nincs messze tõlünk oda vinném benn a hidegbe, a hordozóra csak egy plédet tudnék tenni le fújná a szél, de ilyesmi mózes kosárba szél védett helyen lenne nem? ezért gondoltam, mert nem drága... sok pénzem pedig nincs mindenféle extra dolgokra. köszi a válaszokat

Babahordozóban vihetjük majd a babát kocsival?

Legjobb válasz: Csak, ha autósülés is és megfelelõen beköthetõ a kocsiba

Csak, ha autósülés is és megfelelõen beköthetõ a kocsiba
A bébihordozók erre valók. Megfelelõen kell bekötni a megfelelõ helyre. Máshogy nem lehet autóztatni a babákat, mint hordozóban (esetleg beköthetõ mózes).
A babát csak hordozóban tudod autóban vinni és lehetõleg csak az autóban vidd benne, mert egyébként baromi egészségetlen.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen a válaszaitokat.
Azért annyira nem egészségtelen, ezzel az erõvel levegõt venni is az. Nyugodtan vidd benne.

Szeptemberben fogok szülni, miben hozzam haza a babámat a korházbol? Mikor vihetem majd sétálni, és milyen ruhában illetve mennyi idöre?

Legjobb válasz: Azt hogy milyen ruhát adj rá a helyzet adja vagyis az idõjárás.Sapka mindenképpen kell.1-2 nap alatt megtudod mennyire fázos vagy mennyire melegvérü.Ezt akkor fogod eldönteni.Hogy mikor és mennyi idöre vidd sétálni erröl a védõnõ többet tudna mondani.Nekem februári volt a lány.pénteken jöttünk haza.csütörtökön rá kelett nyitni az ablakot ha szellöztettem persze felöltöztetve.ezt 2 napig 10 perc.aztán már ki vihettem fokozatosan 10 perctõl kezdve..beszélj a védõnõddel!

Azt hogy milyen ruhát adj rá a helyzet adja vagyis az idõjárás.Sapka mindenképpen kell.1-2 nap alatt megtudod mennyire fázos vagy mennyire melegvérü.Ezt akkor fogod eldönteni.Hogy mikor és mennyi idöre vidd sétálni erröl a védõnõ többet tudna mondani.Nekem februári volt a lány.pénteken jöttünk haza.csütörtökön rá kelett nyitni az ablakot ha szellöztettem persze felöltöztetve.ezt 2 napig 10 perc.aztán már ki vihettem fokozatosan 10 perctõl kezdve..beszélj a védõnõddel!
Szerintem kezes-lábas rugit adj rá + sapit, kis kabátot, takarót, aszerint, hogy mennyire lesz hideg.

Babám 4és fél hós, kedd óta náthás (köhög, folyik az orra) mikor vihetem ki megint majd a szabadba?

mondjuk most nálunk köd van,ha nem lenne beteg se vinném ki,de érdekel,hogy betegség után mikor?

Legjobb válasz: Gondozónõként úgy tanultuk, hogy a levegõztetés fontos a gyerekeknek, csak erõs szélben, hófúvásban, nagy esõben a szabadban és ha lázas, akkor nem levegõztetjük. Nyáron nagy melegben is csak árnyékban rövid ideig stb.... Szerintem azért, mert beteg nem kell elzárni a friss levegõtõl. Hogy nyugodtabb legyél, ne vidd ki, de öltöztesd föl és nyisdd ki rá az ablakot egy félórára. Hallod, ha gond van, nem a kocsiból kell kiszedni az utca közepén. Mi ilyen idõben így csináljuk itthon.

Gondozónõként úgy tanultuk, hogy a levegõztetés fontos a gyerekeknek, csak erõs szélben, hófúvásban, nagy esõben a szabadban és ha lázas, akkor nem levegõztetjük. Nyáron nagy melegben is csak árnyékban rövid ideig stb.... Szerintem azért, mert beteg nem kell elzárni a friss levegõtõl. Hogy nyugodtabb legyél, ne vidd ki, de öltöztesd föl és nyisdd ki rá az ablakot egy félórára. Hallod, ha gond van, nem a kocsiból kell kiszedni az utca közepén. Mi ilyen idõben így csináljuk itthon.
A kérdező hozzászólása: nálunk 2napja elég köd van, én megvárom amíg teljesen rendbejön arra jutottam, mert valamelyik nap feltettem egy kérdést, hogy kivihetem e mert ilyen+meg ilyen az idõ, és írták, hogy persze, másnapra olyan beteg lett, hogy nacsak.Tudom akkor most felesleges volt a kérdés, inkább szellõztetek amíg beteg, és nem viszem ki, az ablakba meg pláne nem rakom, mert õrült húzatos a ház!

Aug. -ban születendő babát mikor vihetek ki levegőre majd? (sétára)

ilyenkor is kell a fokozatos leveg?ztetés ha nyári,vagy csak hidegebb id?ben?És mennyi ideig lehetünk kint mikor el?ször kiviszem,és az azt követ? napokban?Köszönöm ha segítetek!(31h)

Legjobb válasz: Az én fiam 2 éves lesz most augusztusban. Mivel a kórház 20 kilométerre van, már hazafelé is "levegõzött":) Legközelebb 1 hetesen vittem az ablakhoz, az ki volt nyitva. rendesen utcán 3 hetesen volt, addig csak kimentünk az ajtóig, utána már az udvarra, stb.

Az én fiam 2 éves lesz most augusztusban. Mivel a kórház 20 kilométerre van, már hazafelé is "levegõzött":) Legközelebb 1 hetesen vittem az ablakhoz, az ki volt nyitva. rendesen utcán 3 hetesen volt, addig csak kimentünk az ajtóig, utána már az udvarra, stb.
22.41-es vagyok az én fiam is 14-én született Nyíregyházán.
A kérdező hozzászólása: köszönöm nektek:) Aug.16-ra vagyok kiírva.Szerintem 2-3hetet biztos nem fogok várni hogy kivigyem, de majd azért a védõnõt is megkérdem, na meg attól is függ milyen nyár lesz...:) Szerencsére az orvos itt lesz 3percre, a kórház meg kocsival kb 6-8perc, úgyhogy semmi nincs messze.
Az én kisfiam is augusztusi, de mi sem vittük az utcára 3 hétig. Igaz akkor nagy kánikula volt akkor, meg persze féltettem is. De már most a 2. babánál nem leszek ilyen túl aggódós.
Elsõ vagyok, akkor csak én tartottam ennyire szigorúan a hagyományokat? :) Anyukám így is kiakadt, h hathetes korig sehova sem szabad vinni:) Melyik napra vagy kiírva? A többi válaszolónak, a tietek melyik napon született? Az én fiam 14-én:)
Augusztusban lesz 2 éves a fiam. Mikor hazahoztuk keddi nap volt, egybõl nyitva volt bukón az ablak, mert ugyebár baromi meleg volt. Szombatom már nagy sétára indultunk mamáékhoz akik 4 utcával lentebb laknak.
én július végén szültem. nyári szülésnél nagy jelentõsége nincs a "levegõztetésnek". már a csecsemõosztályon tárva nyitva volt az ablak és úgy voltak a csecsemõk. pont 35 fok körül volt mikor szültem. a kórterembe nem lehetett ablakot nyitni de ahová a csecsemõsök elvitték ott nyitva volt az ablak. egyébként mikor majd hazaviszed ott is nyitsz majd ablakot, mert meleg lesz. így már találkozik a levegõvel. nekem olyan 7-8 napos volt hogy este sétáltattuk elõször mikor már kellemesebb volt a levegõ és elsõre 1 órára sikeredett. semmi baj nem történt. nyáron nem kell annyira betartani a 20 percet. persze nyilván ne 35 fokba vidd ki hanem mikor már jobb a levegõ.
Én lányom is augusztusi. Nekünk is messze van a kórház és ráadásul onnan nem haza hanem a gyerekorvos magánrendelésére vittük.semmi baja nem lett. Szinte már másnap mentünk sétálni, kellemes idõ volt, nem vettem rajta észre, hogy akármilyen reakciója lett volna, aludt a babakocsiban. 1 hét múlva már 1 órát sétáltunk minden nap.
Bocsi, az lemaradt, az elsõ séta a parkig vezetett, az kb 10 perc séta volt, állandóan megállítottak ugyanis.
Az én fiam Jászberényben:)

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!