Találatok a következő kifejezésre: Vettünk egy házat (92 db)

Onnan kezdve kell szerzõdni, hogy birtokba vetted a házat (kifizetted és megkaptad a kulcsait). Ha van 2 házad, akkor nem kötelezõ rögtön átjelentkezni.

Vagyonmegosztás-hogy működik ebben az esetben? Házasság kötésünk után vettünk egy házat, csak a férjem nevére. Most, 23 év után válunk, és a férjem azzal fenyeget, hogy eladja a fejünk felől a házat. Megteheti?

Van egy 15 éves lányunk, és egy 21 éves fiunk. Békés megoldásként 50-50 százalékot javasoltam. Neki ez nem megfelelő. Mit tegyek?

Legjobb válasz: Igazából ez ettõl bonyolultabb kérdés. Tételezzük fel, hogy a férj kapta ajándékba 23 évvel ezelõtt vagy örökölte, így a saját vagyona, nem házassági közös vagyon. DE! 23 év alatt költöttek a házra, a feleség a saját munkájával hozzájárult az ingatlan értékének növekedéséhez, megtartásához mind pénzben, mind természetben (takarítás). Mindenképp van tulajdonjoga a feleségnek, ha örökség, ajándék vagy bármi volt, akkor is, 23 év alatt nem hiszem, hogy egy felújítás ne történt volna a házon és annak az értéknek a fele már egybõl a feleségé. Ehhez egy jó ügyvéd kell már, mert nem egyszerû ügy, de csak úgy nem adhatja el a férj.

Igazából ez ettõl bonyolultabb kérdés. Tételezzük fel, hogy a férj kapta ajándékba 23 évvel ezelõtt vagy örökölte, így a saját vagyona, nem házassági közös vagyon. DE! 23 év alatt költöttek a házra, a feleség a saját munkájával hozzájárult az ingatlan értékének növekedéséhez, megtartásához mind pénzben, mind természetben (takarítás). Mindenképp van tulajdonjoga a feleségnek, ha örökség, ajándék vagy bármi volt, akkor is, 23 év alatt nem hiszem, hogy egy felújítás ne történt volna a házon és annak az értéknek a fele már egybõl a feleségé. Ehhez egy jó ügyvéd kell már, mert nem egyszerû ügy, de csak úgy nem adhatja el a férj.
Házasság után megszerzett vagyon közösnek minõsül, akárkinek a nevén is "fut". Kivétel, ha szerzõdéssel "nevesítették" azt, akinek ajándékozták, vagy szánták legyen szó akár ingatlanról, akár nagy értékû ajándékról. Akkor az saját, külön vagyon lesz, hiába a házasságkötés után szerzettnek minõsül. (Például szüleid Neked ajándékoztak egy nyaralót. Ilyen esetben hiába a házasságkötés alatt történt, ez külön vagyonodnak minõsül, mert kizárólag Neked szánták. Feljegyzésre kerül az ingatlan-nyilvántartásban. Ha nem nyilvántartott dolgot adnak ajándékba, akkor válás esetén lobogtatod az ajándékozási szerzõdést a bíróság orra elõtt.) Valamint nem lesz közös vagyon a házasságszerzés elõtt meglévõ különvagyonod sem. Még kivétel, ha házassági szerzõdés van köztetek, és abban van erre vonatkozóan kikötés.
Egy lényeges kérdés van! Az ingatlan milyen forrásból származó pénzbõl vettétek?
Nem teheti meg. (illetve az van, amit elsõ mond). Mibõl vettétek a házat? Közös pénz, vagy valaki korábbi pénze, esetleg házasság alatti örökség?
A ház közös szerzeménynek minõsül , mindegy, kinek a nevén van. (hacsak nincs házassági szerzõdés, ami másképp rendelkezik)
3-4 válaszoló! Ha házasság után vesznek valamit, nem biztos, hogy közös. pl: 1) egyik fél házasság elõtti pénzébõl veszi. Csak az övé. 2)egyik fél eladja a korábbi lakását. Itt is csak az övé lesz az új, hiába házas, amikor veszi. 3) Ha valamelyik fél akár a házasság alatt kap pénzt a szüleitõl, és abból vezs házat. 4) örököl a házasság alatt. Szóval kedves kérdezõ, lehet az is, hogy a férjed jogosan adné el, mert csak övé. A kérdés, hogy mibõl vette?
Mivel a házasságkötés után vettétek, közös vagyon. Tehát nem adhatja el a fejetek fölül a házat önhatalmúlag, mert annak 50%-a a tied, 2év után is az lenne, nemhogy 23 év után. Akkor is, ha papíron csak az õ nevén van.
Megteheti, de akkor te is megteheted, hogy vagyonkimentés és sikkasztás miatt feljelented.
"50%-a a tied, 2év után is az lenne" Na már megint ez. Soha semmi nem lesz közös ami házasság elõtt a másik félnek már megvolt, sem 2 sem 200év múlva. Hagyjuk már ezt a hülyeséget, mert semmi törvényi alapja de mindig van valaki aki ezt írja.
nem olyan bizutos az, hogy közös a ház. Hitelre vettétek? mert akkor csak a hitel fele illet meg. Ha viszont bizonyítani tudja, hogy a házasság elõtt szerzett pénzbõl vette az egészet akkor az övé teljes mértékbe.
Jah persze, ha mindent kifizet kp-ban, akkor nem jár tulajdonjog semmibõl, csak ez általában igen ritka. 23 év alatt ráköltenek a házra 4 milliót, abból 2 jár a feleségnek akkor is, ha a ház a férj magánvagyonának számít, csak 2 millát nem mindenki tud kifizetni.
"Az úgy igaz, hogy a másiké nem lesz, de idõvel ha költ rá, tulajdonjogot szerez benne. Pl. elromlik a kocsi, ami elõtte a férjé volt, és már a házasság alatt kerül bele egy új vezérmûszíj, annak a fele egybõl a feleség része. A ház is ilyen. 23 év alatt nem létezik, hogy ne költöttek volna rá közösen, szóval tökmind1, mibõl van, akkor is van tulajdona a feleségnek is benne, csak kérni kell, hogy ezt hivatalosan állapítsák meg." Ez így hülyeség és nem igaz. Ha vettek házasság alatt egy konyhabútort annak az értéke válás után jár a másik félnek, de a váláspillanati ára nem a vásárlási ára. Tulajdonjoga pedig soha nem lesz a lakásra. Az a felújítás ami pedig csak állagmegóvás miatt történt már nem is számít.
Mi is 23 éve vagyunk házasok és majdnem elváltunk. A lányunk 17 a fiunk 22. Nálunk életközépi válság van mindkettõnknél.
Bocs az offért, de elárulod, miért váltok 23 év után? Valami varázs szám lehet, mint a hírhedt 7. év... A számon akadt meg elõször a szemem, mert pont mi is a 23. évben akartunk válni (megcsalás miatt), de végül együtt maradtunk, ennek már 3 éve...
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat....ezek után gyorsan cselekszem....nem gondoltam, hogy ennyi bonyodalommal jár.
Ott van, hogy el kell hozzá indítani a vagyonmegosztást, akkor követelés tartozik az ingatlanhoz. Ha a férj gyorsan cselekszik még az ügy elindítása elõtt, akkor el tudja adni hirtelen, késõbb meg lehet pereskedni.
"Nem tudja eladni" vs. "Azt megteheti szemét módon, hogy eladja gyorsan " Na, akkor most mi van? :)
Nem tudja eladni, mert a ház nem teher és követelésmentes, csak ehhez el kell indítani a vagyonmegosztást. Azt megteheti szemét módon, hogy eladja gyorsan (ha tudja) és a pénzt elkölti, utána pereskedhetsz évekig, ha nincs neki mibõl kifizetnie téged.
Utolsó, mivel a férj nevén van, így õ a feleség beleegyezése nélkül is eladhatja...nincs szükség sem a feleség belegyezésére, sem az aláírására. Viszont mivel közös vagyonról van szó, a feleségnek megtérítési igénye keletkezik az eladott közös vagyoni ingatlan értékének felére.
"Házasság kötésünk után vettünk egy házat, csak a férjem nevére." Együtt vették, házasságkötés után. Egyiküké sem volt ez a ház elõtte, szóval jelen pillanatban itt nem errõl volt szó :)
A kérdező hozzászólása: Még annyit, hogy a házat bõvítettük 2001-ben, és fél szocpolt vettünk föl rá. Akkor már az én nevem is szerepelt a papíron. Elõször írtam erre az oldalra, és még nem tudtam mit lehet írni. Köszönöm
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a sok jó tanácsot. Közös pénzbõl vettük a házat. Nincs házassági szerzõdés. A férjem már tíz éve nem dolgozik, nincs bejelentett munkahelye. De szerintem ez nem számít.
Az úgy igaz, hogy a másiké nem lesz, de idõvel ha költ rá, tulajdonjogot szerez benne. Pl. elromlik a kocsi, ami elõtte a férjé volt, és már a házasság alatt kerül bele egy új vezérmûszíj, annak a fele egybõl a feleség része. A ház is ilyen. 23 év alatt nem létezik, hogy ne költöttek volna rá közösen, szóval tökmind1, mibõl van, akkor is van tulajdona a feleségnek is benne, csak kérni kell, hogy ezt hivatalosan állapítsák meg.
Azért most már jó lenne, ha a Kérdezõ tisztázná, mibõl is vették a házat.
Ne legyetek más ostobák. Attól, hogy valaki megházasodik attól még nem lesz a másiké a saját maga által megvásárolt ingatlan, kocsi. Ha az õ nevén van a ház és saját pénzbõl, nem hitelbõl vettétek akkor megteheti, de ha még hitelbõl is vettétek fel, mondjuk az õ nevére akkor is, max akkor nem adhatja el a fejetek felõl a házat ha van használati jogod benne, vagy a gyerekeknek akiket köteles vagy felnevelni 18 éves korig abban a házban. Ajánlom, hogy menj el egy ügyvédhez, õ többet tud majd segíteni, attól, hogy itt vannak hasonló cipõben járó nõk, férfiak attól még nem ugyan az a 2 eset!
Jó 10.milliós lakás 1/5-velmit kezd? Eladni nem tudja, hisz ki az a hülye aki megveszi. Bent nem lakhat ha a túlajdonosnak van haszonélvezete, azt a hajára kenheti. Azért az sem mindennapi, hogy egy lakás felújításra 4.milliót költenek.

Polgári pert indítsunk? Tavaly vettünk egy házat, tulajdoni lap szerint nem volt rajta adósság! Tavasszal a régi tulaj nevére jött egy levél az önkormányzattól, hogy rendezze régi tartozását, ami csatorna kiépítési díj volt és 75e Ft.

Felkerestük a régi tulajt, elintéztük, hogy részletekben kifizethesse, és azóta húzódik az ügy, eddig két részletet fizetett ki, ami 15e Ft. Már elérni sem tudjuk! Polgári peres eljáráson gondolkodunk? Érdemes indítani? Azt sem tudjuk, hogy van e jelenleg munkahelye! A perköltséget ? fizetné és ha nincs munkahelye? Hogy hajtható be az összeg! Nem nagy pénz, de nem szeretnénk helyette kifizetni, mikor ez már több éves tartozása, rég rendeznie kellett volna! Mit tegyünk?

Legjobb válasz: kezdjük elõrõl. vettetek egy házat, aminek a tulajdoni lapja tiszta volt. Nem volt rajta széljegy? nem akart az önkormányzat semmit? Átkerült a Ti tulajdonotakba. Most akar valamit? most akar rájegyeztetni? ez a vonat elment. Neki az elõzõ tulaj tartozott, perelje azt. Téged szankcionálhat-e) az önkormányzat? Mi lesz, ha nem fizeted be? A házadra nem kötnek csatornát? vagy ? ...

kezdjük elõrõl. vettetek egy házat, aminek a tulajdoni lapja tiszta volt. Nem volt rajta széljegy? nem akart az önkormányzat semmit? Átkerült a Ti tulajdonotakba. Most akar valamit? most akar rájegyeztetni? ez a vonat elment. Neki az elõzõ tulaj tartozott, perelje azt. Téged szankcionálhat-e) az önkormányzat? Mi lesz, ha nem fizeted be? A házadra nem kötnek csatornát? vagy ? ...
A kérdező hozzászólása: Nem volt rajta széljegy! Nem akarják ránk terhelni, de ameddig nincs kifizetve, addig nem tudunk rákötni...és az a poén, hogy az önkormányzat azt mondta, hogy csak úgy tudják "behajtani rajta", ha esetleg meg tudakoljuk, hogy hol dolgozik és akkor a munkáltatónak küldenek letiltást, de máshogy nem!ezt nehezen hiszem el!Ja és ez már kb 10 éves tartozás!!! A volt tulajt meg finoman szólva nem érdekli a dolog, az elején mondtuk, hogy akkor perre megyünk, akkor azt mondta kifizeti, 2 részletet ki is fizetett és most eltûnt.... Mikor ez a dolog kiderült, az ügyvéd aki írta az adásvételit azt mondta, szólítsuk fel fizetésre, ami ugye megtörtént és ha ez nincs rá hatással, akkor pereljünk!Csak jó volna tudni, hogy ez mivel jár!
gondolom abból, hogy az ügyvéd jól megél Bizots, hogy több 60 ezernél. Viszont ha megnyered, akkor a vesztes fél fizeti a költségekkel együtt a tartozást.
Ügyvédként kérdezem, miért aggódsz? Ha nem volt a tulajdoni lapon, akkor üldözze a régi tulajdonost az önkormányzat. Közöd nincs hozzá.


Párommal hitelre vettünk egy házat. Volt önerőnk, az ő lakásának az ára. Szakítottunk, ő maradt a házban. Nem akarja eladni, de én nem tudom fizetni, és nem is élek ott. Mit lehet tenni?

Legjobb válasz: Ha közös tulajdon, akkor kivásárolhatja a részét, kifizetheti az általad már befizetett összeget, de szerintem nem kötelezhetik rá. A másik lehetõség, hogy fizeted tovább, és van egy "fél" házad. Bár sokra nem mész vele, ha nem adja el, és (ha jól tudom), ha nem laksz ott, adott idõ után elidegenítheti. Szóval ha az aláírásod ott van a papírokon, a bankot nem fogja sajnos érdekelni, hogy ott laksz-e vagy sem. Egy válással talán még jobb lenne a helyzet ilyen szempontból.

Ha közös tulajdon, akkor kivásárolhatja a részét, kifizetheti az általad már befizetett összeget, de szerintem nem kötelezhetik rá. A másik lehetõség, hogy fizeted tovább, és van egy "fél" házad. Bár sokra nem mész vele, ha nem adja el, és (ha jól tudom), ha nem laksz ott, adott idõ után elidegenítheti. Szóval ha az aláírásod ott van a papírokon, a bankot nem fogja sajnos érdekelni, hogy ott laksz-e vagy sem. Egy válással talán még jobb lenne a helyzet ilyen szempontból.
Ha jól értem, nem voltatok házasok. (Mármint megesküdve.) Kinek a nevén van a ház és a hitel?
Kinek a nevén van a hitel??
Közös hitelvállalás esetén (amennyiben bizonyítani is tudod, hogy fizettél bele) megállapítják a "részedet" a lakás értékébõl és azt ki kellene fizetnie Neked. A kérdésed viszont azt sugallja, hogy nem te fizetetted/fizeted a törlesztõt...akkor viszont nincs mit tenni.
A kérdező hozzászólása: Nem vagyunk házasok. A hitel a kettõnk nevén van. Én nem szeretnék semit onnan, csak azt, hogy lekerüljön a nevem a hitelrõl.Ha nem adjuk el, van más járható út?
és a lakás kinek a nevén van? ha a kettõtökén, akkor Õ kifizet téged, ha a lakás az övé, akkor.....csak hitel van a neveden????

A vőlegényemnek a szülei nemrég vettek egy házat. Miután összeházasodtunk ő szeretné a nevemre íratni a ház felét. Szerintetek belemenjek? Ez nem kihasználás lenne a részemről?

Legjobb válasz: 1es vagyok. Persze én sem akarok válni:) De pont ezért írtam hogy akkor meg teljesen mindegy. (ha meg elválnánk mégis akkor miért vinném én a fele házat el, amikor egy tégláért nem dolgoztam meg?)

1es vagyok. Persze én sem akarok válni:) De pont ezért írtam hogy akkor meg teljesen mindegy. (ha meg elválnánk mégis akkor miért vinném én a fele házat el, amikor egy tégláért nem dolgoztam meg?)
Nálunk a köv. volt a szitu: Anyuék vettek a bátyámnak egy házat. A bátyám a felét a felesége nevére íratta, hogy õ is a sajátjának érezze. Aztán született egy gyerekük. Pár évvel késõbb, mikor elváltak, a bíróság a csajnak ítélte a lakást, mivel neki lett ítélve a gyerek is. Ennyi. Persze papíron a bátyámé maradt a fele, csakhogy ki kellett költöznie. Addig egy fillért nem lát belõle, amig el nem lesz adva, márpedig a csaj hülye lesz eladni.
Az én võlegényem akkor vett házat miután összejöttünk (kb. fél évre) Segítettem neki már akkor berendezni. Azóta eltelt 4 év, összeköltöztünk, jövõre lesz az esküvõnk. De nekem nem "kellene" a fél ház. Ha együtt vagyunk felesleges, ha meg egyszer elválnánk ne adj isten akkor semmi közöm a házhoz amit õ vett. Vagy ha a szülei vették volna akkor pláne :)
Ha vele valami történne, akkor, ha nincs gyereketek, te örökölsz utána, ergo lesz hol laknod. Ha meg a gyerek örökli, akkor haszonélvezeti jogod lesz rá, így szintén lesz hol laknod. Szóval bármennyire is szeretnéd, hogy azt írjuk, persze, írasd csak a nevedre a felét, igazából ezt semmi nem indokolja. És tetszik vagy nem, semmi közöd a lakásához, amit a szülei neki vettek. Úgyhogy nyugodtan maradj csak a s.ggeden és ne helyezkedj már most, amikor még el sem vett.
Nos, mivel ez a szüleitõl valo ajandek, ha esetleg váltok, akkor is visszakovetelheto.
Én nem mennék bele, hogy a nevemre írják, hisz nem dolgoztam meg érte, az az övé. Majd esetleg késõbb lehet róla szó, ha már én is beleadtam, ha más nem, a fenntartásába, bár akkor meg inkább azt mondanám, késõbb kerüljön a gyerek nevére. Szerintem a szülei sem lennének odáig az ötlettõl, hogy a nevedre kerüljön, én legalábbis biztos lebeszélném róla a fiamat. Sose mondd, hogy soha! Nem tudhatod, mi lesz késõbb...
A szüleinek valószínûleg nem tetszene, pénzéhesnek tartanának. Amúgy úgy tudom, igen sok illetéket kellene fizetnetek.
Egyelõre, jó ideig nem engedném, hogy a nevembre kerüljön a fele. A szülõk a võlegényednek vették, lehet hogy õk lennének az elsõk, akik utána rádvasalnák, hogy csak a ház miatt mentél hozzá. Ugyanezt könnyen megkaphatod másoktól is, ettõl kezdve meg lett mérgezve a kapcsolatotok. Max. akkor engedném, amikor már közös gyermek is van, talán éppen azért, hogy egy esetleges válás esetén azért a "jogos örökös" késõbb se legyen elfeledve.
#26, nem tudom, ahogy te sem tudod. Én nem kockáztatnék... (mondjuk nekem azért van reális elképzelésem, lévén férfi vagyok, és voltam ilyen helyzetben)
Azért nehogy már ezen sértõdjön meg a pasi. Hülye következtetés lenne hogy nem gondolja komolyan a kapcsolatot. Egyébként ha nem gondolná akkor simán leléphetne 1 év múlva a fél házzal:)
#28: Akkor te megsértõdnél egy ilyesmin, és inkább fizetnél tetemes illetéket?
#29, ld #11. Igen, valszeg rosszul reagáltam volna le a visszautasítást, és igen, kifizettük az illetéket. (annyira nem vészes, mert a ház LAKOTT - ergo lehet szép alacsonyra venni az átadott rész forgalmi értékét...)
Hát ha ezen múlik az, hogy egy kapcsolat hogy alakul... :)
Közben megnéztem a #11-et. Tehát mégiscsak ott bújkál az ördög, és ha a 'zasszony' válni akar, ott a haszonélvezeti jogod. Szóval megette a fene.
#32, a haszonélvezeti jog meg a tulajdonjog az kettõ és egymástól független. Ez a megoldás a Kérdezõéknél is nyitott, ha a Kérdezõ rááll a dologra. Nyilván elmennek egy ügyvédhez, aki majd javasolja számukra a legoptimálisabb megoldást.
Tudom, hogy független. Viszont ha "zasszony" dobbant, akkor nem tud elmenni a ráírt fél házzal. Ezért mondom, hogy nem ezen múlik egy kapcsolat. Ha a férjem azzal jött volna az esküvõ elõtt, hogy rámiratja a ház felét, én magam tiltakoztam volna ellene. Pedig Isten lássa lelkem, ez a férfi az, akiért megszülettem, és nekem sem szándékom a válás, ahogy a kérdezõé sem, de mégsem szerettem volna, ha rámiratja, és feleslegesen költünk rá hatalmas pénzt.
Nézd #34, egy ilyen akcióban nem az a kérdés, hogy ki hogyan vihet fél házat, hanem az, hogy a közös, amiért a továbbiakban közösen dolgozunk, az tényleg közös legyen...
Nem azon múlik szerintem. Én sem írattam az autóm felét a férjemre a házasságkötés után. Akkor mégsem közös? Pedig mind a ketten használjuk. :)
#36, ez egy érdekes kérdés... nálunk a zautót a zasszony használja, lévén nekem elvi ellentéteim manapság a vezetéssel ... na ehhez képest a minap sanda megjegyzéseket kezdett tenni bizonyos "más pasikról, akik bezzeg örömmel takarítanak autót a szép tavaszi napokon" - én meg ugye igyekeztem minél közömbösebb arccal, együtt érzõ hümmögéssel elengedni a fülem mellett, lévén nekem nincs autóm...:) )) Ugye gyökeresen más helyzetet eredményezne, ha az én neven lenne a forgalmiba írva, akkor jogosan terrorizálhatna a porszívóval meg a kefével...
Jól elvittük a beszélgetést másfelé :) Egyébként érdekes azt látni, hogy mennyire másként gondolkoznak az emberek :) Nekem például eszemben sincs a férjem íróasztalát kihagyni a takarításkor, pedig azt az esküvõ elõtt vette, és nincs papírom róla, hogy a fele az enyém lenne. Õ viszont elmosogatja azokat a tányérokat, amiket a nagymamámtól kaptam még szende lyánykoromban. Papíron köze nincs hozzá. :)
Nézd, a lényeg benne van abban, amit írtál, különbözõek vagyunk, különbözõ módon gondolkodunk. A Kérdezõ párját meg nem ismerjük, hogy õ hogyan gondolkodik... (mellesleg ez az utolsó poénkodás volt persze, de az tény, hogy az itteni válaszolók az én gondolkodásom mellett már 2 sértõdésre okot összehoztak volna, az egyik, hogy én marxistaként nem viselem, ha valaki számára rém fontos a magántulajdon-fétis, a másik meg ez a "majd a gyerekünkre" ajánlgatás, nálam semmi esetre sem lenne egy jó pont, hogy a majdani, még igazán ütemezésben sem lévõ gyerekünk már fontosabb lenne számára, mint a kettõnk kapcsolata) De tartok tõle, hogy itt a Kérdezõ ismeri a saját párját, és nem mi, tehát õ tudhatja leginkább, hogy a párja milyen válasznak örülne...
A võlegényem venné a házat, akkor még elgondolkodnék azon, hogy belemenjek-e. De ha a szülei, akkor nem lenne pofám.
"ha "zasszony" dobbant, akkor nem tud elmenni a ráírt fél házzal" Ez igaz, de gondold tovább: a nõnek mástól lesz késõbb gyereke, aki majd a nõ halála után örökli a ház felét.
Honnan tudod, hogy mit fog gondolni a võlegénye?
Ja, minden bizonnyal jobban jár Kérdezõ, ha megspórolják az illetéket - csak esetleg a kapcsolat megy rá... mert a Kérdezõ párja a visszautasítást úgy veszi le, hogy Kérdezõ nem gondolkodik végleges elkötelezõdésben...
Lehet, hogy most azt érzed, szó sem lesz válásról, de ugyanezt gondolták azok is, akik összeházasodtak, aztán valami miatt mégiscsak elváltak. Szép dolog, hogy arra törekedsz, hogy minden rendben legyen, de akkor is fel kell készülni arra, hogy "HA MÉGISCSAK" Szerintem felesleges a te nevedre íratni a ház felét. Feleségként ugyanannyi jogod lesz ott tartózkodni, de nincs értelme pénzt kidobni az illetékre.
A kérdező hozzászólása: Nem tudom miért gondol mindenki egybõl a válásra???? Amúgy is az anyósomék ötlete volt, hogy ha vele ne adj isten valami történik akkor legyen hol laknom!
Kérdezõ, én is a zasszonyra irattam a ház felét pár év után, amiben élünk - pedig még házasok se vagyunk. Közösen tartjuk rendbe, közösen fejlesztgetjük, közösen éljük benne a közös életünket, ergo a MIENK, ennyi. Sem nem kérte, sem nem tiltakozott ellene, elmondtam, hogy én így tartom jónak, elmentünk az ügyvédhez aki megcsinálta az ajándékozási szerzõdést, mintegy garanciaként rátette a haszonélvezeti jogom az õ felére (ezt meg az ügyvéd találta ki, õszintén szólva nekem magamnak eszembe sem jutott volna), oszt ennyi.
Senki nem gondol a válásra egybõl. Csak egyébként meg nem értem mi értelme hogy a neveden legyen a fele. Mi is azt mondjuk hogy házunk, nálunk, hozzánk stb. Csak éppen az õ nevén van.
Szerintem ne menj bele. Egyrészt valaki már leírta, ha esetleg történne vele valami, úgyis te öröklöd, mint feleség, ha van gyerek akkor a haszonélvezeti jogot, tehát senki nem rakhat ki. viszont ha neadj isten elváltok akkor meg megy a vagyonjogi per évekig, meg ki kell fizetni a másikat, ahhoz eladni áá, ne menj bele. Egyébkét senki sem gondol válásra, amikor házasság elõtt vannak. :) Ez csak késõbb jön, tudod.
"Egyrészt valaki már leírta, ha esetleg történne vele valami, úgyis te öröklöd, mint feleség" - ja, leírta, csak hát nem igaz. A jelen szabályok szerint a szülei örökölnék, ha nincs gyerek...
Az utódok örökölnek, ha vannak. A feleség "csak" haszonélvezeti jogot kap ilyenkor élete végéig, vagy amíg le nem mond róla. NEM?
14-es! Törvényes örökös, ha nincs túlélõ leszárzmazó akkor a túlélõ házastárs örököl! Ha nem örökölhet, akkor következik az örökhagyó szülei!
"A võlegényemnek a szülei nemrég vettek egy házat." nekem ez ajandeknak tunik. A valasra pedig azert gondol mindenki, mert a mai vilagban a hazassagkotesek nagy szazaleka vegzodik vele....
ha nincs gyerek, akkor a házastárs örököl és nem a szülõ!!!
Én ebbõl vizsgáztam, mégjó hogy nem itt a gyakorin, mert lepontoztak. :) )
#19, én a #14-es vagyok, és megnéztem a Ptk-t, igazad van. Viszont ez 2009 -ben változott utoljára (ugye ilyen frankó kis "kõbe vésett" törvényeink vannak, 2014-ben megint fog az új Ptk-val...) ezért tudtuk többen helytelenül... Viszont elnézve a helyzetet, valójában az van, hogy amikor a Kérdezõ majd örököl (remélhetõleg a nagyon távoli jövõben, itt fiatalokról beszélgetünk) akkor csak a radai r..bb tudja, hogy éppen milyen szabály lesz érvényben, fog-e örökölni, és mennyit...
Ez nem kihasználás, inkább biztonság neked! Én belemennék! Sajnos élettársi kapcsolatban élek a párommal, és ha õ meghalna, én mehetnék amerre látok, mert nem vagyok jogosult a házra ahol lakunk, és ami az övé.
szerintem egyelõre ne kérd a ház felét. nekem ehhez nem lenne arcom. elvégre a szülei dolgoztak meg a házért, te pedig egyelõre max ott fogsz élni a võlegényeddel. ha lesz gyereketek, akkor inkább az õ nevére kerüljön.
#22, tetszettél olvasni a kérdést? Szó sincs arról, hogy a kérdezõ kérné, a párja szeretné ráíratni: "Miután összeházasodtunk õ szeretné a nevemre íratni a ház felét. Szerintetek belemenjek?" Ha nálunk (#11 válasz) anno a párom elutasította volna a "ha lesz gyereketek, akkor inkább az õ nevére kerüljön." szöveggel, nem biztos, hogy örvendeztem volna tõle... Én Kérdezõ helyében nem kérném (ahogy õ sem kérte), de ha felajánlják, nem is utasítanám vissza.
A kérdező hozzászólása: Ez nem ajándék, és szó sem lesz soha válásról.

Tavaly vettünk egy házat. Akkor sajnos nem igényeltük a szoc. Polt. Nincs még gyerekünk és nem tudtuk mi lesz még. Szóval ma beszélgettem egy könyvelővel és azt kérdezte miért nem igényeljük meg most?

Tervben van a baba szóval azzal nem lenne gond de szerintem utólag lakás vásárlásra már nem adnak vagy igen?Van olyan aki utólag igényelte?Mert nekem azt mondta a könyvel? ? úgy tudja lehet igényelni de nem a teljes összeget.

Legjobb válasz: Nekem van egy ismerõsöm, aki lakásvásárlás után kapott adókedvezményt, az lejárt, és mivel akkor nem vette igénybe a szocpolt, így most tovább kapja ezt a kedvezményt. Viszont ha venne még egyet, akkkor már elveszik. Ez neki évente 100-120e körül van. Érdemes utána nézni, én sajnos csak ennyit tudok róla...

Nekem van egy ismerõsöm, aki lakásvásárlás után kapott adókedvezményt, az lejárt, és mivel akkor nem vette igénybe a szocpolt, így most tovább kapja ezt a kedvezményt. Viszont ha venne még egyet, akkkor már elveszik. Ez neki évente 100-120e körül van. Érdemes utána nézni, én sajnos csak ennyit tudok róla...
Amirõl az elõzõ beszél, az a lakásvásárlási hitel SZJA kedvezménye. Annak jár aki a hiteltörlesztést 2006-ban megkezdte, 2006-ban és az azt követõ 4 évben. De aki olyan gyermeket nevel aki után családi pótlék jár, mindaddig jár a kedvezmény, amig ilyen gyermeket nevel. Ha 2008-ban vettétek a házat, kezdtétek el fizetni a hiteltörlesztést, akkor már ez a kedvezmény nem jár. De sajnos azt sem tudom elképzelni, hogy utólag adjanak SZOCPOL-t. :(
ha új házat vettetek, és van rajta hitel, akkor ha megszületik a baba a hiteltartozás csökkentésére lehet utólag igényelni szocpolt (ha addigra nem szüntetik meg) megelõlegezõ szocpolt utólag nem vehettek fel. Ja és fontos, hogy a ház vásárlásának pillanatában meg kellett felelnetek a szocpol igénylés feltételeinek.

Vettünk egy házat, és a volt tulaj majd csak 2 hónap múlva akar kiköltözni, mert ő csak akkor lesz kész az általa vásárolt lakás felújításával. Csakhogy engem is sürget az idő, mert nekem nagyon sok mindent kell a házon. Mit tehetek?

Legjobb válasz: A vételi szerzödésben benne kell lennie, hogy mikorral költözik ki, mikor van a kulcs átadás. ha ez már megtörtént, vagy a kiköltözés egybe esik a vétel dátumával, akkor rendörséget hívni és kirakni. De ha a kiköltözés a szerzödésben csak 2 hónap múlvára esik akkor nem tudtok mit tenni. Minden szerzödésben ezeket a pontokat rögzítik.

A vételi szerzödésben benne kell lennie, hogy mikorral költözik ki, mikor van a kulcs átadás. ha ez már megtörtént, vagy a kiköltözés egybe esik a vétel dátumával, akkor rendörséget hívni és kirakni. De ha a kiköltözés a szerzödésben csak 2 hónap múlvára esik akkor nem tudtok mit tenni. Minden szerzödésben ezeket a pontokat rögzítik.
A kérdező hozzászólása: A szerzõdésbe a fizetési határidõt nov.10.-éig határoztuk meg, de csak a formai dolgok miatt.Akkor a a mérv adó dátum?És mikor célszerû oda bejelentkezni?

Tavaly márciusban vettem egy házat /hitelre/. Úgy tudom adóbevalláskor a ház árából /eddig befizetett összegből/ valamennyit vissza lehet igényelni. Jól tudom?

Ha igen akkor a könyvel?höz milyen papírokat kell vinnem hogy meg bírja csinálni mert az életbiztosításomról már kaptam papírt ami az adóbevalláshoz kell.A lakáshitelre is fogok kapni papírt?Vagy ennek hogy kell utána járni?

Legjobb válasz: Én úgy tudom, hogy megszûnt, illetve csak a 2007 elõtt felvett hitelekre vonatkozik már. A könyvelõ is tud erre szerintem érdemi választ adni.

Én úgy tudom, hogy megszûnt, illetve csak a 2007 elõtt felvett hitelekre vonatkozik már. A könyvelõ is tud erre szerintem érdemi választ adni.
2006. dec 31. elött megkezdett hitltörlesztésekre vonatkozott csak.
A kérdező hozzászólása: Értem és a közjegyzõi díjról a számla meg ilyenek?Abból sem lehet visszaigényelni?Mert tavaly a közjegyzõ mondta hogy minden ház vásárlással kapcsolatos számlát tegyek el mert adóbevalláskor majd kell.Errõl mit tudtok?

Vettünk egy házat, de nem akar kipakolni a volt tulaj arra hivatkozva hogy nem tud hova pakolni és nem tudja eladni az ingóságait. Mit tegyünk vele? Szeretnénk elkezdeni az átépítést de míg nincs birtok átadás semmit nem tudunk a házon felújitani.

Legjobb válasz: Az adásvételi szerzödésnek ki kell térnie a birtokbavétel dátumára. ha az a dátum már elmúlt akkor minden a tietek, nyugottan birtokba vehetitek a dolgokat, max hívjatok rendört, hogy bemennétek az ingatlanotokba.

Az adásvételi szerzödésnek ki kell térnie a birtokbavétel dátumára. ha az a dátum már elmúlt akkor minden a tietek, nyugottan birtokba vehetitek a dolgokat, max hívjatok rendört, hogy bemennétek az ingatlanotokba.
Így van, viszont ha a birtokbavétel dátuma az nincs benne, az az ügyvéd hibája, szóval a szerzõdés tartalmilag hibás, az pedig megtámadható. Szóval vagy rendõr magánlaksértésért, vagy vissza az ügyvédhez.
Gondolom, volt birtokba adási dátum, csak ennek ellenére nem költöznek ki. A hivatalos válasz szerint ezt egy birtokvitában döntik el (a jegyzõ is dönthet, rövid úton, de nem fog), fõleg bíróság, ami után még végrehajtást is kell kérni - évekbe telik. Nem hivatalosan (ha már kifizettétek a vételárat) zárcserével próbáljátok meg megoldani valahogy. Még egy hivatalos válasz: bizonyos mértékig jogilag felelõsek vagytok az ott lévõ ingóságokért, így ha van köztük értékes, és esélyes, hogy ha egyszerûen kipakoljátok, akkor eljárást indít, akkor inkább próbáljátok meg egy félreesõ szobában tárolni.
Én is ezt akartam írni, mint a 3.: csak úgy eszedbe nem jusson kipakolni a cuccait, mert még a végén kifizettetik veled!
Amit a korábbi válaszolók írtak, azt kell tenni. Ha szóban megegyeztetek november 30-ban, elég gerinctelen dolog elõbb lépni, azonban addig december 1-én oda lehet menni rendõrrel. Ipse megijed, és talán emberséges dolog UTOLSÓ határidõként megegyezni pár napban azzal a kikötéssel, hogy ha azt nem teljesíti, akkor a rendõrök már nem csak álldogálni fognak. Ezen túlmenõen már csak a balekságotok állhat az ügy útjába. (Ne legyen. :) )
A kérdező hozzászólása: Köszönöm mindenkinek a választ.Igyekszem emberségesen megoldani a helyzetett.Csak bosszant hogy a volt tulaj hülyének néz.Mi csak naivak voltunk azt gondoltuk ha mi korrektek vagyunk más is az.Hát nem így van.
Dobd fel a vaterára!
A kérdező hozzászólása: Köszönöm mindenkinek a választ!! Váratlan fordulat történt vasárnap (nov.16) felhivtak és közölték, hogy hétfõn átadják a kulcsokat.Ez meg is történt kipakoltak a házból mindent, bár a melléképület tele van kacattal(értéktelen dolgok, szalma, kapa, stb).De innentõl kezdve nem engedem hogy bejöjjön hozzánk én is kitudom dobni a szemétbe.Állitolag megbizott valakit , hogy majd jön és elhordja.

Mit lehet tenni akkor, ha közeli rokonunknak vettünk egy házat hitelből, eleinte csak kettőnk között megállapodva, hogy ő majd fizeti a hitelt de a tartozás a mi nevünkön van és erre ő nem fizeti?

Szóval van a nevünkön egy terheletlen magunk által lakott ingatlanunk meg egy, már említett rokonunknak hitelből vett terhelt ingatlanunk. A rokon nem fizeti a hitelt, de mi se tudjuk mert nincs rá pénz. Hogy lehetne megszabadulni ettől a hiteltől és ami a legfontosabb mit lehetne tenni azért hogy ne kerüljön veszélybe a magunk által lakott terheletlen ingatlan, ha esetleg a bank felmondaná a szerződést?

Legjobb válasz: Mondjátok fel ti a szerzõdést és kérjetek végrehajtást a rokonotok által lakott ingatlanra. Ha a hitel több, mint annak az ingatlannak az értéke, akkor a különbséget nektek kell állnotok. Nincs más válasz, mint hogy nem most kell ilyenek miatt aggódni. Akkor kellett volna meggondolni az egészet, amikor megbíztatok valakiben csak így. Ebbõl csak a fenti egy módon tudtok veszteség nélkül kiszállni.

Mondjátok fel ti a szerzõdést és kérjetek végrehajtást a rokonotok által lakott ingatlanra. Ha a hitel több, mint annak az ingatlannak az értéke, akkor a különbséget nektek kell állnotok. Nincs más válasz, mint hogy nem most kell ilyenek miatt aggódni. Akkor kellett volna meggondolni az egészet, amikor megbíztatok valakiben csak így. Ebbõl csak a fenti egy módon tudtok veszteség nélkül kiszállni.
Ahogy az elsõ mondja. Illetve ha a hitel a ti neveteken van akkor nyilvánvalóan az ingatlan is. Rokonokat kidobni, ingatlant pedig - a bankkal történõ kooperációban - eladni. A maradék hitelhátralékot (már ha van) pedig benyelitek, mert nem tehettek mást. Ezért nem veszünk fel soha senkinek, még a saját anyánknak sem hitelt. Semmiképp ne várjátok meg, hogy a bank felmondja a hitelszerzõdést, mert az sok százezerbe (vagy millióba) fog NEKTEK kerülni, ráadásul ilyenkor már a bank sem annyira partner a megoldáskeresésben, csak fut a pénze után.
Kinek az ingatlanán van a jelzálogjog? Ha az övén akkor nincs akkora baj nektek. De akkor is fel kell mondanotok a hitelt, ne az legyen, hogy a bank zaklat hónapokig meg a behajtók. Minél gyorsabban, világosan leírt szerzõdésekkel tisztázni kell a helyzetet. De azért a rokonnal is elõtte beszéljétek meg. Oké, hogy õ a ludas, de a hitel felmondása, behajtás, végrehajtás nagyon komoly dolog.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!