Találatok a következő kifejezésre: Veszélyes a terhesség (76 db)

3 éve van egy szobacicám, nem tudnék tőle megválni, mennyire veszélyes a terhességre? Hogyan tudom kivédeni az esetleges veszélyeket amik árthatnak a magzatnak?

Hallottam, hogy veszélyes, de nem tudnék megválni t?le.

Legjobb válasz: csináltass toxoplazma szûrést (vérvétel), az kimutatja, hogy átestél-e a fertõzésen. ha igen, nyugodtan lehet macskád, ha még nem, bármikor megfertõzödhetsz... és az valóban veszélyes

csináltass toxoplazma szûrést (vérvétel), az kimutatja, hogy átestél-e a fertõzésen. ha igen, nyugodtan lehet macskád, ha még nem, bármikor megfertõzödhetsz... és az valóban veszélyes
Egyet értek, ha még nem estél át a fertõzésen, akkor jobb lenne nagyon távol lenni a cickától. Kölcsön nem tudod adni a családnak a terhességed alatt????De szerintem, mivel nem mai cicka, szinte biztos, hogy túl vagy a fertõzésen és akkor nem lesz semmi baj. DE!!!!ajánlatos akkor is sajna kerülni vele a kontaktust, fõleg alomürítést hanyagolni, meg minden cicka után kezet mosni. Egy cickaimádó!
3 éve élsz együtt a cicuval és szerinted nem kaptál el eddig mindent tõle, amit elkaphattál???A fõ az, h új cica ne jöjjön a házhoz, és ne takarítsd az almot, meg cicu se nagyon mászkáljon el otthonról.Nem kell azért kidobni egy macsekot, mert te éppen babát vársz!Meg moss gyakran kezet. Ha nagyon aggódsz, akkor elviheted a cicut állatorvoshoz, õ meg tudja mondani, h potenciális veszélyforrás-e.
Nekem is van cicám és terhes vagyok és semmi baj. Az állatorvost megkérdeztem, õ rengeteg cicát szûrt, mind negatív volt, szerinte túl is van lihegve ez a dolog kicsit. TE meg kérj toxo szûrést, ha átestél rajta-ami valószínü, akkor semmi baj. ha még nem, akkor kerüld a cica székletét, ez terjeszti a fertõzést. Almot ne te takarítsd, és ha hozzáérsz, utána moss kezet, és ne érj a saját nyálkahártgyádhoz (fül, orr , szem) és semmi baj nem lesz. Bár én is kicsit kevesebbet bugyujgattam a cicát, de semmi baj.-)
Szia! Nekem évek óta van macskám, igaaz nem szobacica de nem foglalkozom vele kevesebbet, mint babavárás elõtt. Neked is csak elõvigyázatosabnak kell lenned. Fõleg az alom hordozhat kórokozókat. Tehát vagy ne te csináld, vagy vegyél fel hozzá kesztyût. A kezed mosd meg cicázás után és ne engedd, hogy az orrát az arcodhoz dörgölje. Ha erre figyelsz semmi gubanc nem lehet! Üdv

Miért veszélyes a terhesség alatti lázas állapot és mit lehet tenni ellene?

Legjobb válasz: A láz néha enyhíthetõ egy hûvös zuhannyal is, azonban ha ez nem segít, akkor a megfelelõ gyógyszerrel kell csökkenteni a testhõmérsékletet. Bár több olyan hatóanyag is létezik, amelyek szedése a terhesség során is biztonságosnak ítélhetõ, a legfontosabb alapelv mégis az, hogy bármilyen gyógyszer alkalmazása elõtt ki kell kérni a terhességet gondozó orvos tanácsát. A láz- és fájdalomcsillapítók közül például az acetaminofent vagy a klórfenamint tartalmazó készítmények ajánlhatóak, de az orvos számos tényezõ, így például az egyénenként változó érzékenység alapján mérlegeli, hogy valóban adható-e egy készítmény. A várandós kismamák mindenképpen keressék fel kezelõorvosukat, amennyiben magas láz, mellkasi fájdalom vagy intenzív köhögés jelentkezik.

A láz néha enyhíthetõ egy hûvös zuhannyal is, azonban ha ez nem segít, akkor a megfelelõ gyógyszerrel kell csökkenteni a testhõmérsékletet. Bár több olyan hatóanyag is létezik, amelyek szedése a terhesség során is biztonságosnak ítélhetõ, a legfontosabb alapelv mégis az, hogy bármilyen gyógyszer alkalmazása elõtt ki kell kérni a terhességet gondozó orvos tanácsát. A láz- és fájdalomcsillapítók közül például az acetaminofent vagy a klórfenamint tartalmazó készítmények ajánlhatóak, de az orvos számos tényezõ, így például az egyénenként változó érzékenység alapján mérlegeli, hogy valóban adható-e egy készítmény. A várandós kismamák mindenképpen keressék fel kezelõorvosukat, amennyiben magas láz, mellkasi fájdalom vagy intenzív köhögés jelentkezik.
A lázas állapot azonban a terhesség korai szakaszában fejlõdési rendellenességet, késõbb pedig koraszülést és vetélést okozhat.Nem a hõemelkedésrõl van szó, hanem a 37, 5-38 fokos vagy ennél magasabb lázról, amelyet feltétlenül csillapítani kell. A nem-szteroid típusú gyulladáscsökkentõk terhes nõknek nem adhatóak, ezek helyett a paracetamol-tartalmú készítményeket, például a Rubophent vagy az Algopyrint szoktuk javasolni. Az amidozofent tartalmazó készítmények szintén adhatóak.
Hutozuhany, 12 het utan bevehetsz paracetamolt. Jon az influenza szezon is. Oltasd be magad ellene. 15 hetes vagyok, es en mar beoltattam magam. Mert az influenza tuti magas lazzal jar es a mi terhes immunrendszerunk le van gyengulve. En tuti elkapnam, mert minden [email protected] elkapok! Tavaly persze nem oltattam magam es 2 hetre kidoltem az influenzatol... Hal Istennek nem voltam terhes akkor...
13 hetes kismama vagyok, és pár napja észre vettem, hogy a hömérsékletem pár tizeddel több lett. Tegnap elött 37.4 ma pedig 36.8! Nem tudom ez terhesség alatt normális?

A streptococcus tényleg olyan nagyon veszélyes a terhesség alatt? Tapasztalat? Nagyon aggódom!

17 hetes vagyok, és a dokim most mondta, hogy bennem van ez a fert?zés, és hogy kezdjem el az antibiot, amit felír. Így nem lesz semmi baja a babámnak?? Nagyon, nagyon aggódom!

Legjobb válasz: 17 hetesen még felesleges kezelni. Nagyon nehezen lehet kiirtani és 2 hét alatt akkor is visszajön. Nekem mindkét terhességem alatt volt, csak a szüléskor kaptam antibiotikumot, teljesen egészséges lányaim születtek. Remélem nálatok is minden rendben lesz.

17 hetesen még felesleges kezelni. Nagyon nehezen lehet kiirtani és 2 hét alatt akkor is visszajön. Nekem mindkét terhességem alatt volt, csak a szüléskor kaptam antibiotikumot, teljesen egészséges lányaim születtek. Remélem nálatok is minden rendben lesz.
Én azt vettem ki a sok ezer írásból, hogyha zárva van/marad a méhszáj, akkor nagy baj nem lehet, mert nem ér el a babához a fertõzés. Gáz akkor van, ha kinyílik. Vetélést, koraszülést okozhat ilyenkor. Ha zárt a méhszáj, akkor ne félj, szülés alatt kapsz antibiotikumot és a baba is kap-nálunk így volt. Nálam terhesség alatt is kezelték, mert volt tünete - folyás- akkor kezelni kell.
normális orvos nem ad rá antibiotikumot, csak szüléskor, azaz vajúdáskor 2 infúzióban! Ha lement a 2 infúzió, akkor a méhlepényen keresztül megkapja a baba is és így meggyógyul Õ is. És igen, nagyon veszélyes fertõzés, veszélyes a babádra is, de szerintem kérdd ki másik orvos véleményét is... 36. héten szoktak szûrni erre és semmiféleképpen nem antibiotikumozzák a magzatot!
Hát pedig én kaptam Dalacin hüvelykrémet, Klion 100-ast. Szerencsére semmi baj nem lett. Kisfiam már 20 hónapos
Én is kaptam kliont meg már nem tudom mit, szülés után pedig antibiotikumos infúziót.Próbálj megnyugodni, sok nõbe és férfiba is benne van a strepto..igaz több fajtája van nem tudom neked melyik van.


A kiskutyám veszélyes a terhességemre?

Együtt lakunk egy kis lakásban, úgyhogy mindenhol ott van, ráadásul kis hebrencs, ugrál, megnyalogat. Kérdésem, hogy hordoz-e ? valami baktériumot vagy hasonlót? Vagy mit szoktak ilyenkor tenni?

Legjobb válasz: Szia, Ne aggódj, nekem 3 vizslám van. A terhességem alatt is ugyanúgy ölelgettük egymást, mint azelõtt. Semmi bajod nem lesz a kutyustól, és a babának sem. Nálunk sincs semmi gond. Egy 13 hetes kicsilány anyukája. Kellemes babvárást kívánok.

Szia, Ne aggódj, nekem 3 vizslám van. A terhességem alatt is ugyanúgy ölelgettük egymást, mint azelõtt. Semmi bajod nem lesz a kutyustól, és a babának sem. Nálunk sincs semmi gond. Egy 13 hetes kicsilány anyukája. Kellemes babvárást kívánok.
A kutyáknál általában nincs olyan veszélyforrás mint a macskáknál, de azért vigyázz arra, hogy ne kapjon el semmilyen fertõzést, betegséget. Amit mindenképp jó ha megteszel, hogy mindig moss kezet utána, ha megsimogatod, vagy megnyalja a kezed, nehogy mégis a szervezetdbe jutass valamit, amit nem szeretnél. Nekem deguim voltak, akik alapból nem lettek volna veszélyesek, de mivel szokásuk kifelé pisilni a ketrecbõl, és semmi se volt védve (pláne ha a mókuskerék tekerése közben követték el), így muszáj volt eladnom õket, mert így már fertõzhetett a vizeletük.
Ha kezet mosol kutyázás után, nem lesz semmi bajod tõle! Nekünk is van kutyus és mellette lett 2 gyerkõc.
Én is ölelgettem a kutyámat a terhességem alatt és azóta is. Ma már a fiam is ölelgeti. Most különösen figyelj a kutya tisztaságára, kapja meg idõben az aktuális oltásokat, 3 havonta szigorúan féregtelenítõ tabletta és nem lesz emmi gond! Mutasd be neki a babát, amikor hazaviszed, engedd, hogy megszagolja (de ne nyalja meg!) és magyarázd el neki, hogy mostantól rá nagyon kell vigyáznia! Érteni fogja. Gratula a babához és sok-sok örömöt kívánok Nektek a kutyussal együtt!
Talán amire figyelj, h ne legyen férges, mert ha elkapod, akkor egy csomó hasznos anyagot elzabálnak a férgek a baba elõl.De egyébként nem lehet más bajod tõle.

Vérszegénység veszélyes a terhesség végén?

viszont vashiányos nem vagyok, így nem kaptam gyógyszert

Legjobb válasz: Szia! Én is vérszegény vagyok és vas tablettát kaptam az orvosomtól erre. 35+4 hkm

Szia! Én is vérszegény vagyok és vas tablettát kaptam az orvosomtól erre. 35+4 hkm
Én ezt nem is értem, hiszen a kettõ összefügg! Vérszegénységre a vas a gyógyír. Egyébként korababa vagy kisebb súlyú baba lehet belõle az anémia miatt.
A kérdező hozzászólása: Én is azt hittem hogy összefügg, de míg a vasnál értéken belül voltam, közben vérszegénység is volt a vérképben

Mennyi az az édességmennyiség, amit naponta megehetek és még nem veszélyes a terhességi cukorbetegség kialakulására?

A terhesség els? felében nem kívántam egyáltalán az édességet, de most félid?sen és egyre inkább. Eszem is mivel a "Mikulás" sok édességet hozott :-).

Legjobb válasz: Mértékkel nyudodtan.E`n a mogyorókrémmel vagyok így.Amíg nincsen kibontva,nem is érdeke.De ahogy....kanalazom. Jó azért ésszel.Sokan azt mondják legjobb ha kihagyod az édességeket.De az az én számomra is lehetetlen. Egyél,de tényleg mértékkel. 34hetes kismama.

Mértékkel nyudodtan.E`n a mogyorókrémmel vagyok így.Amíg nincsen kibontva, nem is érdeke.De ahogy....kanalazom. Jó azért ésszel.Sokan azt mondják legjobb ha kihagyod az édességeket.De az az én számomra is lehetetlen. Egyél, de tényleg mértékkel. 34hetes kismama.
Mértékkel. Napi 1-2 kocka csokival biztos nem fogsz ártani magadnak, max. sétálj egy kicsit többet is.
az én doki azt ondta süthetek a páromnak sütit, csak enni ne egyek belõle.:) indenki mást mond, szerintem is lehet mértékkel, csak ne egy táblát félperc alatt(inkább egy perc)
A cukorbetegség hajlam kérdése, terhesség alatt a hormonok váltják ki. Attól, ha édességet eszel, még nem alakul ki, max jól meghízol. A szervezet ilyenkor minden fölösleget elraktároz. Elõsorban ezért nem ajánlják a csokoládét. Jó babavárást!
Ismerek olyat, aki terhessége alatt mindig csokit kívánt.De egyfolytában.12kilót szedett fel össz-vissz.Alkati kérdés.(Mondjuk mire túlleszek a harmadik gyermek megszülésén szeretnék úgy kinézni, mint õ:) ) Amúgy szerintem kell egy kis hajlam is, és akor alakulhat ki cukorbetegség.egy kicsit minden nap ehetsz csokit, rosszabb az, ha kívánod és nem eszed.

A rubeola csak az első 3 hónapban veszélyes a terhességre vagy végig?

Legjobb válasz: Csak az elsõ 3-ban,mikor még nincsnek kifejlõdve a végtagjai.

Csak az elsõ 3-ban, mikor még nincsnek kifejlõdve a végtagjai.
Végig veszélyes, nemcsak az elsõ 3 hónapban. A terhesség elsõ harmadában bekövetkezett, fertõzés esetén a vírus csaknem mindig megfertõzi a magzatot is, és a gestatio elsõ heteiben elhalást okozhat. A multiplex malformatiós tünetegyüttes elsõsorban három szerv károsodásából áll. Ezek a szem, a szív és a központi idegrendszer. Ezenkívül még a máj, a tüdõk és a csontok lehetnek érintettek. A gyulladásos komponensek inkább akkor jelentkeznek, ha a fertõzés a terhesség 10. hete után következik be. Egyértelmûen bizonyított, hogy a vírus a terhesség 12–20. hetei között növekedési retardatiót és halláskárosodást is okozhat. A vírus tehát mind embryopathiát, mind fetopathiát képes elõidézni. A beteg gyermekek egy része meghal, másik részük változó mértékben sérült marad.

Magas TSH mellett veszélyes a terhesség?

1,5 éve próbálkozunk babával, egy éve sajnos elvetéltem, és azóta sem estem teherbe. Nemrég voltam hormonvizsgálaton, ahol 4,48 mlU/l TSH értéket mértek. (T3, T4 rendben van) Azt olvastam,2 körül kell lennie, ha babát szeretnék. Ugye indokolt felkeresnem egy endokrinológust? Clostyt szedek, ha esetleg összejönne a baba, lenne valami baja a pajzsmirigy alulm?ködést?l?

Legjobb válasz: Kedves Kerdezo! En valojaban nem valaszolok, hanem szeretnem veled felvenni a kapcsolatot, hogy neked milyen vizsgalataid voltak, en most veteltem el a 4. babamat, eleg magas volt az FSH m, es most mar mindenkeppen ki szeretnem vizsgaltatni magamat. Milyen gyogyszert adtak, lettel e mar babas azota, es meg lennenek kerdeseim. Momentan teljesen padlon vagyok, ketsegbe vagyok esve.

Kedves Kerdezo! En valojaban nem valaszolok, hanem szeretnem veled felvenni a kapcsolatot, hogy neked milyen vizsgalataid voltak, en most veteltem el a 4. babamat, eleg magas volt az FSH m, es most mar mindenkeppen ki szeretnem vizsgaltatni magamat. Milyen gyogyszert adtak, lettel e mar babas azota, es meg lennenek kerdeseim. Momentan teljesen padlon vagyok, ketsegbe vagyok esve.
http://www.konzilium.hu/pajzsmirigy/konziluj/betinduj.htm Ha nem láttad még, akkor nézz szét itt. Az endokrinológus teljesen jó ötlet.
Igen keress fel egy endokrinologust én 1hónapja voltam nálla, nekem is volt vetélésem és súlyom is gyarapodott nekem is túlmüködik a pajzsmirigyem.Kaptam rá gyógyszert és megkérdeztem, hogy babát szeretnénk van e akadálya azt mondta, semmi de ezt a gyogyszert akkor is szednem kell lehet emelni kell az adagot.Szerdán +teszteltem.
A kérdező hozzászólása: Sziasztok! Köszönöm szépen a válaszokat, és gratulálok a pozitív teszthez! Boldog babavárást kívánok! Ma szereztem beutalót, jövõhéten kérek idõpontot az endokrinológusnál, és akkor már elõrébb leszek baba ügyben.:) Bár nem nagy az eltérés, nyugodtabb leszek, ha beszélek egy szakemberrel. Nektek milyen vizsgálatokat végeztek el a hormon vizsgálaton kívül?

Algoflex forte szedése mennyire veszélyes a terhesség nagyon korai szakaszában (3. -4. hét)?

A terhesség nem biztos, de nem is kizárt!!

Legjobb válasz: Ugyan nem fortét, de Algoflexet szedtem mindkét fiammal, ha már nagyon-nagyon elviselhetetlen volt a fejfájásom. Kb. havi 1-2 szemet vettem be. Sajnos más fájdalomcsillapító nem használt semmit. Mindkettõ gyerek egészséges, eleven kisfickó! A 3. héten még a beágyazódás sem fejezõdött be, úgyhogy még nem ártasz vele szerintem a babádnak. A 4. hét végére meg már egyértelmû lesz hogy babát vársz vagy sem, úgyhogy max. mást szedsz fájdalomcsillapításra onnantól. Egyébként nem hiszem hogy 1-2 szemmel okoznál bármi bajt.

Ugyan nem fortét, de Algoflexet szedtem mindkét fiammal, ha már nagyon-nagyon elviselhetetlen volt a fejfájásom. Kb. havi 1-2 szemet vettem be. Sajnos más fájdalomcsillapító nem használt semmit. Mindkettõ gyerek egészséges, eleven kisfickó! A 3. héten még a beágyazódás sem fejezõdött be, úgyhogy még nem ártasz vele szerintem a babádnak. A 4. hét végére meg már egyértelmû lesz hogy babát vársz vagy sem, úgyhogy max. mást szedsz fájdalomcsillapításra onnantól. Egyébként nem hiszem hogy 1-2 szemmel okoznál bármi bajt.
egyáltalán nem veszélyes. 6 hétig nyugodtan, utána kisebb mennyiségben, de lehet szedni.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen, megnyugtattatok!! Tehát akkor a 6. hétig, vagy amíg nem tudom biztosra, hogy terhes vagyok nem ártok a gyógyszerekkel? Egyébként nem szívesen szedem (mint ahogy gondolom a legtöbben így vagyunk ezzel), csak ha nagyon muszáj és most az!
Az Algoflex fortet nem szabad szedni terhesség alatt, fõleg az elsõ és utolsó harmadban. Olvass utána! Én migrénes vagyok, Panadolt vettem helyette, de sajnos fele annyira sem jó, mint a Forte :(
Algoflextõl engem is óva intett a doki, pedig nekem is csak az használt. Nem szabad terhesség alatt és a szoptatás elsõ 3 hónapjában sem. Helyette lehet Algopyrint vagy panalgorint, de azt is csak csínján. Panadollal is óvatosan, elvileg azt sem lehet nagyon, sõt szoptatás alatt sem az elején. Nekem ezeket gyerekorvos és nõgyógyász mondta már a második babánál.

Van két kiscicánk, mennyire lehet veszélyes a terhességem alatt, mire kell ügyelnem?

Legjobb válasz: Szia, gondolom akkor tudsz róla, hogy fognak rajtad toxoplazma szûrést végezni, hogy átestél-e már a fertõzésen. Remélhetõleg igen, mert akkor nem lehet nagy a baj, ha odafigyelsz a szokásos higiéniás szabályokra. (ezen amúgy általában már kisgyerekkorban sokan átesnek) Sok függ attól is, hogy lakásban tartott cicákról van-e szó, vagy ki-be járósak. Lehetõleg az almot ne te takarítsd és legyen mindig tisztán, heti 1x nem árt hipós vízzel átmosni és friss almot tölteni. Mi lecseréltük a cicánk wc-jét fedett wc-re, hamar megszokta. Mondta az orvosom, hogy ne csókolgassam a macskát ha nem muszáj, az elején sikerült betartani pár hétig, aztán ugyanúgy velem aludt mint régen. Tisztán van tartva, más cicákkal nem érintkezik, úgyhogy nem volt mitõl tartanom. Biztos, hogy érzi, hogy valami változni fog, mert mostanában már magától vonul ki a hálószobából, talált magának egy új helyet.

Szia, gondolom akkor tudsz róla, hogy fognak rajtad toxoplazma szûrést végezni, hogy átestél-e már a fertõzésen. Remélhetõleg igen, mert akkor nem lehet nagy a baj, ha odafigyelsz a szokásos higiéniás szabályokra. (ezen amúgy általában már kisgyerekkorban sokan átesnek) Sok függ attól is, hogy lakásban tartott cicákról van-e szó, vagy ki-be járósak. Lehetõleg az almot ne te takarítsd és legyen mindig tisztán, heti 1x nem árt hipós vízzel átmosni és friss almot tölteni. Mi lecseréltük a cicánk wc-jét fedett wc-re, hamar megszokta. Mondta az orvosom, hogy ne csókolgassam a macskát ha nem muszáj, az elején sikerült betartani pár hétig, aztán ugyanúgy velem aludt mint régen. Tisztán van tartva, más cicákkal nem érintkezik, úgyhogy nem volt mitõl tartanom. Biztos, hogy érzi, hogy valami változni fog, mert mostanában már magától vonul ki a hálószobából, talált magának egy új helyet.
A kérdező hozzászólása: Értem naon szépen köszönöm!:D
Egy egyszerû vérvétel az egész.
A kérdező hozzászólása: És ezen a vizsgálaton micsinálnak? Szal megszurnak vagy mi?
De nyugodtan megeheted!:) Csak ne kóstolgasd a nyers húst, pl. hogy mennyire fûszeres, stb. Amúgy nekem állatorvos mondta, hogy tényleg veszélyesebb toxoplazma ügyben a nyers hús és pl a piacon vásárolt nem jól megmosott gyümölcs, zöldség, mint a saját cicánk. ( bár utólag kiderült, hogy én már rég átestem rajta) Szerintem kérd mielõbb ezt a vizsgálatot és ha pozitív, akkor legalább nyugodtabban leszel Te is és a cica is!:)
A kérdező hozzászólása: Pont most ettünk pár napja milánóit, sõt most is voltam a lidl-ben és vettem darálthust... Mi van akk ne is egyek???
Nekem az állatorvos mondta, hogy nagyobb eséllyel jut be a szervezetbe a toxoplazma pl. fasírttól (darált sertéshús) mint cicák által.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat. Ja igen a macskák velünk alszanak:S
Szia. Kinti cicáknál a toxoplazmára kell figyelni, ahogy az elsõ válaszoló is írta. Kérd a vizsgálatot, ha még nem volt (nálunk kötelezõ volt )és ha pozitív akkor megnyugodhatsz, átestél rajta, többször nem fertõzõdhetsz meg vele. Nekem negatív volt, de az én cicám benti így nem aggódtam. Ahogy az elsõ válaszoló én is ugyan úgy együtt aludtam a cicámmal, a szülés elõtti utolsó hetekben zártam ki a nagyszobából, ahova a baba érkezett. És igen, mindig alaposan moss kezet cicázás után. Egyébként biztos olvastál már róla, hogy a toxoplazmát ezer más módon is elkaphatod nyers hús, mosatlan zöldség...stb ezekkel is vigyázz.
A kérdező hozzászólása: Igen kertes házban lakunk és ki be járnak az utcára más cicákhoz...!
én nem engedném hogy velem aludjon. mikor majd ott lesz az ujszülött, akkor nem akarnám macska szõrõs ágyba rakni éjjel.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!