Találatok a következő kifejezésre: Van néhány írásom (3 db)

Van néhány valláskritikai írásom. Hol tudom őket publikálni?

Legjobb válasz: Keress olyan folyóiratot, amelynek a profiljába belefér. Gondolom, nem csak az a célod, hogy az emberek olvassák a cikked.

Keress olyan folyóiratot, amelynek a profiljába belefér. Gondolom, nem csak az a célod, hogy az emberek olvassák a cikked.
Nyithatsz blogot valamelyik ingyenes szolgáltatónál és oda felrakhatod. A szabadgondolkodó.hu ra is beküldheted, de a legbiztosabb és a legkönnyebb, ha a következõ helyre rakod fel: http://vallaskritika.virtus.hu/

Az asztalon hever 12 pénzérme, mind fejet mutat. Egyszerre bármely 5 pénzérmét megfordíthatjuk. El tudjuk-e érni néhány lépésben, hogy mind csupa írást mutasson? Meg tudjuk-e ezt csinálni, ha csak 11 pénzérménk van eredetileg?

Legjobb válasz: Meg lehet csinálni. Elsõ körben ötöt átfordítasz. Második körben kettõt vissza és hármat át így van 6 írás. Harmadik kör 11-re ötöt át és kész, 12-re újra kettõt vissza és hármat át így 7 írás lesz. Negyedik kör ötöt át és kész.

Meg lehet csinálni. Elsõ körben ötöt átfordítasz. Második körben kettõt vissza és hármat át így van 6 írás. Harmadik kör 11-re ötöt át és kész, 12-re újra kettõt vissza és hármat át így 7 írás lesz. Negyedik kör ötöt át és kész.
FF FFFFF FFFFF FF FFFFF IIIII FF IIIII IIIII FI FFFFI IIIII II IIIII IIIII F FFFFF FFFFF F FFFFF IIIII F FFIII FFIII I IIIII IIIII
Kömalozunk, kömalozunk? :P
Hogyne, simán. 12 érme esetében elõbb átfordítok 2x5=10 érmét írásra. Maradt 2 fej érme. Most egy fej érmét, és 4 írást mutató érmét fordítok meg. Így az elõzõ helyzethez képest 2-1+4, azaz 5 fej érmém lesz, amiket átfordítok írásra, és már kész is vagyok. 11 érme esetében szintén átfordítok 10 érmét írásra. A megmaradt egy fej érmét, + 4 írás érmét megfordírom, így marad 4 fej érmém. Ezekbõl 2-t, plusz 3 írás érmét megfordítok, így 4-2+3=5. Szóval igen, mûxik ez is. :)

Miért van az, hogy néhány nevet fonetikusan, néhányat eredeti írás szerint anyakönyveznek?

Gondolok itt arra, hogy pl. a "Szintiát" is C-vel, Cintiaként láttam még csak írva, de mondjuk a latin vagy héber eredet? neveknél minden ékezet és minden sz, f bet? fonetikusan szerepel.

Legjobb válasz: Minden nevet fonetikusan anyakönyveznek. Te azért látod néha máshogy, mert az adott ember önhatalmúlag másként írja. Te nyilván nem az igazolványokból olvastad ki a neveket, hanem egyéb, nem hivatalos környezetben találkoztál velük. Tehát Kovács Jennifer simán írhatja így a nevét hétköznapi helyzetekben, de az irataiban Dzsennifer szerepel. A vonatkozó jogszabály elég egyértelmûen rendelkezik errõl: "Minden utónevet a kiejtésének megfelelõen a mai magyar helyesírás szabályai szerint kell bejegyezni. Errõl az 1982. évi 17. törvényerejû rendelet 27.§ (2) bekezdése így rendelkezik: „A név anyakönyvezésénél a magyar helyesírás szabályai az irányadóak.”"

Minden nevet fonetikusan anyakönyveznek. Te azért látod néha máshogy, mert az adott ember önhatalmúlag másként írja. Te nyilván nem az igazolványokból olvastad ki a neveket, hanem egyéb, nem hivatalos környezetben találkoztál velük. Tehát Kovács Jennifer simán írhatja így a nevét hétköznapi helyzetekben, de az irataiban Dzsennifer szerepel. A vonatkozó jogszabály elég egyértelmûen rendelkezik errõl: "Minden utónevet a kiejtésének megfelelõen a mai magyar helyesírás szabályai szerint kell bejegyezni. Errõl az 1982. évi 17. törvényerejû rendelet 27.§ (2) bekezdése így rendelkezik: „A név anyakönyvezésénél a magyar helyesírás szabályai az irányadóak.”"
Azért látod így, mert azt a nevet, hogy Cintia, így is kell kiejteni, nem úgy, hogy "Szintia". Eredeti formában amúgy is Cinthia lenne. Más kérdés, hogy ezzel még sokszor a névadó szülõk, vagy maga a név viselõje sincs tisztában. Ugyanez vonatkozik pl. a Junior névre, amit már számtalanszor hallottam úgy ejteni, hogy "Dzsunior", pedig úgy kéne kiejteni, ahogy le van írva. Vagy ismertem egy Genovéva nevû lányt is, aki váltig állította, hogy ezt a nevet Dzsenovévának kell ejteni, pedig hát hivatalosan nem. Ha õ Dzsenovéva lenne, nem pedig Genovéva, akkor így - dzs-vel - lenne leírva a neve.
A kérdező hozzászólása: Ja, így már értem. Köszönöm a válaszokat!


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!