Találatok a következő kifejezésre: Van határa Univerzumnak (1 db)

Van határa az Univerzumnak?

Ha van, mi van utána?

Legjobb válasz: bármilyen meglepõ - van! a világegyetem - egyszerûen mondva: "véges- végtelen" ez látszólag ellentmondás, de ha jobban belegondolunk, akkor megérthetõ: véges azért, mert - bár állandóan tágul- de van határa, végtelen azért, mert nincs olyan, hogy " a világegyetemen túl" - a határon túl nincs semmi, nincs tér és nincs idõ. a világegyetem a tágulása közben hozza létre a teret és az idõt. nehéz ezt elfogadni a mindennapi tapasztalataink alapján, de a kozmológia már csak ilyen - nehezen lehet leírni a tapasztalatunk szavaival. ( a matematika az más, azon a nyelven elég pontosan leírhatók azok a jelenségek, amelyre szinte szavunk sincs...)

bármilyen meglepõ - van! a világegyetem - egyszerûen mondva: "véges- végtelen" ez látszólag ellentmondás, de ha jobban belegondolunk, akkor megérthetõ: véges azért, mert - bár állandóan tágul- de van határa, végtelen azért, mert nincs olyan, hogy " a világegyetemen túl" - a határon túl nincs semmi, nincs tér és nincs idõ. a világegyetem a tágulása közben hozza létre a teret és az idõt. nehéz ezt elfogadni a mindennapi tapasztalataink alapján, de a kozmológia már csak ilyen - nehezen lehet leírni a tapasztalatunk szavaival. ( a matematika az más, azon a nyelven elég pontosan leírhatók azok a jelenségek, amelyre szinte szavunk sincs...)
ha a fénysebességet túllépjük, azért vigyázni is kell! ha ilyesmihez jutnánk, fel kellene adni az eddigi életünket!hiszen mire visszajutnánk a Földre beszámolni, h mi a helyzet, addigra kb. senki nem élne azok közül, akiket ismertünk
elvileg át lehetne lépni a fénysebeséget-hiperhajtõmûvekkel-természetes ezt nem a scifikból szedtem már tettek rá kisérleteket hogy különbözõ feketelyukak segítségével(nano méretekben kell gondolkodni) átlépjék a mi 4dimentiónkat ha ennek segitségével átlépnénk a fénysebességet már elentmondanánk a fizika eddigi törvényének hiszen a relativitás elmélet kimondja, hogy a fénysebesség az eddigi legnagyob sebesség és nem lehet átlépni. Tehát a ha a világyegyetem tágul-mégpedig tágul-képzelj el egy lufit ami nincs felfújva-ha rajolsz rá pöttyöket majd felfujod, akkor a pontok távolabb lesznek egymástól-ez van a bolygókkal- a világegyetem tágul-arra nincs emberi szó h milyen formába. De vissza kanyaodhatunk az eredeti kérdéshez- ami tágul..az hogy lehet végtelen?? Ezt ember nem fogj felfogni :)
Nincs! Az emberi elme nem ismerheti meg a végtelen teret, meg tudja fogalmazni (matematika), de megismerni képtelen, mert a tér is végtelen! Szegény ember számára nem marad más hátra, mint a megismerés végtelen folyamata!
Legutolsó hozzászólónak: ahol a nagy sötétség van, akkor ott tér és idõ is van, tehát az még a világegyetem.
Van határa, hiszen tágul. Az egész mindenség egy gombostûfejnyi méretbõl lett ekkora. Hatalmas volt a tömege, akkor jött a Nagy Bumm. Azóta tágul. Kérdés, h mikor olyan picike volt, mi vette körül. Na, az az, ami az univerzum túloldalán van. Emberi ésszel felfoghatatlan, mert "most még csak tükör által, homályosan látunk, akkor majd színrõl színre". Az életemet tenném rá, h odaát a "Mennyek Országa" van; vagyis olyan hely, ami nem üres, ahonnan származunk mélyen, s ahova még visszajuthatunk. Testtel fel nem fogható.
Einstein mondta: "Két dolog végtelen a világon: a világegyetem és az emberi hülyeség." És hozzátette: "Az elõbbi nem biztos."
mivel a világegyetem "határán" a tágulási sebesség már a fénysebesség közelében van, nem nagyon valószínû, hogy egy ûrhajó el tudná érni a határt, meghaladni a tágulás sebességét meg végképp nem tudná. de tegyük fel, hogy létezne olyan ûrhajó, amely tudna fénysebességgel haladni és át tudná lépni a határt. nem történne semmi különös, mert akkor az ûrhajó lenne a világegyetemnek azon része, amely a leggyorsabban tágul, így egyszerûen "magával vinné" a teret és az idõt. mondtam már, hogy ezeket a jelenségeket szavakkal szinte lehetetlen leírni, erre a matematika nyelvét használják. nagy sebességeken - itt a nagy sebesség gyakorlatilag a fénysebességet jelenti - értelmét veszti a mindennapi tapasztalat, megváltoznak a játékszabályok.
"a határon túl nincs semmi, nincs tér és nincs idõ. " és ha mondjuk 1 ûrhajó elérné ezt a határt akkor mi történne vele?
amit itt elmondtatok, mind csak hipotézis. egyiket sem szabad 100%-osnak venni. az igazi válasz az, hogy NEM TUDJUK pontosan. de támpontnak nagyon is jók az eddigi válaszok :)
természetesen igazad van, de itt a kérdés egy "tegyük fel" volt - én csak azt próbáltam érzékeltetni, hogy úgy "lépünk ki" a világegyetembõl, hogy benn is maradunk, hiszen mi is a világegyetem része vagyunk.
Utolsó válaszolónak nincs igaza. Nem a fénysebesség jelenti a világegyetem határát. Képzelj el egy lufit, amelynek a felszínén a lények szabadon közlekednek, de CSAK ott. Van határa? Nincs. Végtelen? Igen. Ugyanilyen a világegyetem is, csak térben. A tömege éa a térfogata véges. A benne húzható leghosszabb egyenes végtelen. És a tér 3 dimenziója irányában SEMERRE NEM LEHET kilépni belõle.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat...
Bocs, elküldtem! mmihaly23.
Csak a pontosítás végett! Az univerzum határai; Az ember meg tudja fogalmazni a végtelen fogalmát csak, elképzelni nem tudja! Ebbõl számomra az, az egyszerû következtetés adódik, hogy az emberi megismerés is végtelen, vagyis szegény ember soha nem jut el az univerzum teljes megismerésének a határáig, mivel, mint ilyen, az nem létezik! Ebbõl a gondolatból életünk sok érdekes alapkérdéseihez is eljuthatunk! Maradok tisztelettel Megyeri Mihály! Sokat dumálok, de pontosítani akartam! Az asszony is szokta mondani! Bocsi!
Szerintem nincs hatara az univerzumnak!Mert nincs olyan hogy a univerzumon tul.szerintem ez az egy hely ahol vannak bolygok , aszteroidak, meg mitomen.Inenn tovabb mar ninc semmi, csak a nagy sotetseg.Ezt egyedul csak az Isten tudja hogy van-e vagy nincs hiszen O a minden alkotoja.Az emberek csak talalgatnak "almodoznak".En sem tom de kepzelodni szabad.Nah en mek tovabb almodozni!:D


Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

Mi a biológiai magyarázata a szemromlásnak?

Tehát ha valakinek pl. egyik szeme elkezd romlani akkor az mitől van? A szemben lévő csapokhoz van köze (lecsökken a számuk?) vagy mi? Meg ha nem hordom a szemüveget akkor egy idő után tovább romlik a szemem (sajnos ezt tapasztaltam, és a másik szemem is "hozzáromlik" a rosszabbhoz) ennek is mi a magyarázata?

2

Hogy kell kiszámolni, ill. megoldani ezt a feladatot?

A Bungee jumpinggal mélybe ugró ember sebessége az egyik pontban 3 m/s míg a másik pontban 6 m/s.
Mennyi idő telik el, míg egyik pontból a másikba ér?
Mekkora a két pont közti távolság?

1

Mi az a zenittükör és pólusmagasság?

1

Egy nagy elemszámú /közel 1000/ biológiai minta, nem mutat normál eloszlást, milyen statisztikai tesztet használjak?

Egy nagy elemszámú /közel 1000/ biológiai minta, nem mutat normál eloszlást, milyen statisztikai tesztet használjak?
Sokan azt mondják, hogy nyugodtan használjak Tukey-t, ez korrekt?

1

Alacsonyfrekvenciás lökéshullám rezegteti a házam ablakait . A kertem végében 0 cm-re építettek egy műfüves focipályát palánkkal körbevéve. A pályán tartozkodók nekirugják a focit a palánkhoz, az meghajlik és megérkezik a pokol. Mit tehetek?

60dBC a nappaliban, rezeg az üveg. A pálya másik oldalán az iskola még erősíthet is a dübörgésen. Mivel lehetne a zajvédelmet megoldani, ami gondolom rendkívül költséges a mély hangok miatt?A kertem és a pálya között egy csuszamlásgátló betonfal helyezkedik el, mivel a talajszint 6-7 ingatlan esetében lejjebb van 1 méterrel, majd 1 méterre a palánk, a pálya 20 méter széles, mögötte az iskola tölcsészerűen építve

7

Milyen messzire tudja elhajítani a kislabdát az, aki függőlegesen 20 m magasra képes feldobni? (A kezdősebességek nagysága megegyezik. )

5

Biológus diplomával mit ér az ember?

Most molekuláris bionikát tanulok, de már most látom, hogy ezt a szakot soha nem tudom majd elvégezni. A műszaki, meg számítógépes része nekem túl sok.
Arra gondoltam, hogy átjelentkezek biológiára, de arról meg a felsőbb évesektől hallom, hogy nem tudnak vele mit kezdeni és mindenki abban reménykedik, hogy az egyetemen marad kutatni.

3

Hogyan bizonyítanátok az alábbi egyenlőtlenségekre vonatkózó azonosságot?

(|x+1|)/2 >= 2

az az ( absz.érték x+1 per kettő nagyobb egyenlő mint 2)
Hogy lehetne levezetni a bizonyítását?

6

Hol tudom megnézni, az idei Holdfogyatkozások időpontjait?

A Google on nem találom. :\

2

Mit irnátok? Egy rövidke történet! Pls.

Egy évem egy lakatlan szigeten!
Ez a cím. Mit irnátok egy történethez? pl. mit eszek?, mit iszok?, hol alszok?..ilyenek? kell egy fogalmazás! És nincs ihletem ! SOS!

1

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!