Találatok a következő kifejezésre: Van határa Univerzumnak (1 db)

Van határa az Univerzumnak?

Ha van, mi van utána?

Legjobb válasz: bármilyen meglepõ - van! a világegyetem - egyszerûen mondva: "véges- végtelen" ez látszólag ellentmondás, de ha jobban belegondolunk, akkor megérthetõ: véges azért, mert - bár állandóan tágul- de van határa, végtelen azért, mert nincs olyan, hogy " a világegyetemen túl" - a határon túl nincs semmi, nincs tér és nincs idõ. a világegyetem a tágulása közben hozza létre a teret és az idõt. nehéz ezt elfogadni a mindennapi tapasztalataink alapján, de a kozmológia már csak ilyen - nehezen lehet leírni a tapasztalatunk szavaival. ( a matematika az más, azon a nyelven elég pontosan leírhatók azok a jelenségek, amelyre szinte szavunk sincs...)

bármilyen meglepõ - van! a világegyetem - egyszerûen mondva: "véges- végtelen" ez látszólag ellentmondás, de ha jobban belegondolunk, akkor megérthetõ: véges azért, mert - bár állandóan tágul- de van határa, végtelen azért, mert nincs olyan, hogy " a világegyetemen túl" - a határon túl nincs semmi, nincs tér és nincs idõ. a világegyetem a tágulása közben hozza létre a teret és az idõt. nehéz ezt elfogadni a mindennapi tapasztalataink alapján, de a kozmológia már csak ilyen - nehezen lehet leírni a tapasztalatunk szavaival. ( a matematika az más, azon a nyelven elég pontosan leírhatók azok a jelenségek, amelyre szinte szavunk sincs...)
ha a fénysebességet túllépjük, azért vigyázni is kell! ha ilyesmihez jutnánk, fel kellene adni az eddigi életünket!hiszen mire visszajutnánk a Földre beszámolni, h mi a helyzet, addigra kb. senki nem élne azok közül, akiket ismertünk
elvileg át lehetne lépni a fénysebeséget-hiperhajtõmûvekkel-természetes ezt nem a scifikból szedtem már tettek rá kisérleteket hogy különbözõ feketelyukak segítségével(nano méretekben kell gondolkodni) átlépjék a mi 4dimentiónkat ha ennek segitségével átlépnénk a fénysebességet már elentmondanánk a fizika eddigi törvényének hiszen a relativitás elmélet kimondja, hogy a fénysebesség az eddigi legnagyob sebesség és nem lehet átlépni. Tehát a ha a világyegyetem tágul-mégpedig tágul-képzelj el egy lufit ami nincs felfújva-ha rajolsz rá pöttyöket majd felfujod, akkor a pontok távolabb lesznek egymástól-ez van a bolygókkal- a világegyetem tágul-arra nincs emberi szó h milyen formába. De vissza kanyaodhatunk az eredeti kérdéshez- ami tágul..az hogy lehet végtelen?? Ezt ember nem fogj felfogni :)
Nincs! Az emberi elme nem ismerheti meg a végtelen teret, meg tudja fogalmazni (matematika), de megismerni képtelen, mert a tér is végtelen! Szegény ember számára nem marad más hátra, mint a megismerés végtelen folyamata!
Legutolsó hozzászólónak: ahol a nagy sötétség van, akkor ott tér és idõ is van, tehát az még a világegyetem.
Van határa, hiszen tágul. Az egész mindenség egy gombostûfejnyi méretbõl lett ekkora. Hatalmas volt a tömege, akkor jött a Nagy Bumm. Azóta tágul. Kérdés, h mikor olyan picike volt, mi vette körül. Na, az az, ami az univerzum túloldalán van. Emberi ésszel felfoghatatlan, mert "most még csak tükör által, homályosan látunk, akkor majd színrõl színre". Az életemet tenném rá, h odaát a "Mennyek Országa" van; vagyis olyan hely, ami nem üres, ahonnan származunk mélyen, s ahova még visszajuthatunk. Testtel fel nem fogható.
Einstein mondta: "Két dolog végtelen a világon: a világegyetem és az emberi hülyeség." És hozzátette: "Az elõbbi nem biztos."
mivel a világegyetem "határán" a tágulási sebesség már a fénysebesség közelében van, nem nagyon valószínû, hogy egy ûrhajó el tudná érni a határt, meghaladni a tágulás sebességét meg végképp nem tudná. de tegyük fel, hogy létezne olyan ûrhajó, amely tudna fénysebességgel haladni és át tudná lépni a határt. nem történne semmi különös, mert akkor az ûrhajó lenne a világegyetemnek azon része, amely a leggyorsabban tágul, így egyszerûen "magával vinné" a teret és az idõt. mondtam már, hogy ezeket a jelenségeket szavakkal szinte lehetetlen leírni, erre a matematika nyelvét használják. nagy sebességeken - itt a nagy sebesség gyakorlatilag a fénysebességet jelenti - értelmét veszti a mindennapi tapasztalat, megváltoznak a játékszabályok.
"a határon túl nincs semmi, nincs tér és nincs idõ. " és ha mondjuk 1 ûrhajó elérné ezt a határt akkor mi történne vele?
amit itt elmondtatok, mind csak hipotézis. egyiket sem szabad 100%-osnak venni. az igazi válasz az, hogy NEM TUDJUK pontosan. de támpontnak nagyon is jók az eddigi válaszok :)
természetesen igazad van, de itt a kérdés egy "tegyük fel" volt - én csak azt próbáltam érzékeltetni, hogy úgy "lépünk ki" a világegyetembõl, hogy benn is maradunk, hiszen mi is a világegyetem része vagyunk.
Utolsó válaszolónak nincs igaza. Nem a fénysebesség jelenti a világegyetem határát. Képzelj el egy lufit, amelynek a felszínén a lények szabadon közlekednek, de CSAK ott. Van határa? Nincs. Végtelen? Igen. Ugyanilyen a világegyetem is, csak térben. A tömege éa a térfogata véges. A benne húzható leghosszabb egyenes végtelen. És a tér 3 dimenziója irányában SEMERRE NEM LEHET kilépni belõle.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat...
Bocs, elküldtem! mmihaly23.
Csak a pontosítás végett! Az univerzum határai; Az ember meg tudja fogalmazni a végtelen fogalmát csak, elképzelni nem tudja! Ebbõl számomra az, az egyszerû következtetés adódik, hogy az emberi megismerés is végtelen, vagyis szegény ember soha nem jut el az univerzum teljes megismerésének a határáig, mivel, mint ilyen, az nem létezik! Ebbõl a gondolatból életünk sok érdekes alapkérdéseihez is eljuthatunk! Maradok tisztelettel Megyeri Mihály! Sokat dumálok, de pontosítani akartam! Az asszony is szokta mondani! Bocsi!
Szerintem nincs hatara az univerzumnak!Mert nincs olyan hogy a univerzumon tul.szerintem ez az egy hely ahol vannak bolygok , aszteroidak, meg mitomen.Inenn tovabb mar ninc semmi, csak a nagy sotetseg.Ezt egyedul csak az Isten tudja hogy van-e vagy nincs hiszen O a minden alkotoja.Az emberek csak talalgatnak "almodoznak".En sem tom de kepzelodni szabad.Nah en mek tovabb almodozni!:D


Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

Milyen fizikai-kémiai tankönyvet (egyetemi szint) ajánlanátok?

3

Izé a biologia miről szol?

Mert mindenki azt mondja h allatok meg ilyenek de en azt hittem h ilyen ilyen vegyuletekerol vagy ki es nem tom eldonteni h most akkor milyen nekem jovore lesz ez a targyam mert most vagyok 6 os es nem tom:)

4

9. -es szinten a Schrödinger atommodell szerint, valaki elmagyarázná az elektronszerkezet felépülését?

A következőkre lennék kíváncsi:

Mi a kvantumszám lényege?

-Miért vannak külön héjak és alhéjak,és a kettő közt mi a különbség?

-Hogyan töltődnek fel a héjak?

(lehetőleg mindenhol ahol lehet jeleket és a szakszerű jelzéseket kérném.Tehát a Hélium elektronszerkezetére az 1s2 jelet kérném használni és így tovább.)

Minden hasznos választ nagyon köszönök.
Biztos lesznek még majd közben kérdéseim,úgy hogy hogy hosszú beszélgetésre lehet számítani.És ha lehet példákat is írjatok ahol tudtok.

2

Miért kutatják a marsot, hogy oda költözzenek később az emberek, ha ott -140 fok van télen és az oxigén is minimális?

Évek óta kutatják az élet nyomait a Marson. Télen -140 fok van, az oxigén pedig 0,1%. Az ember nem tudna ott megélni, akkor mégis mi értelme van az egésznek?

24

Hogyan lehet nyílmérget készíteni, mi tesz vadászatra/törzsi háborúra ideálissá egy mérgező anyagot?

Ha mérgezett nyíllal akarok vadászni (és háborúzni, de a jó vadászméreg megfőzve vagy nem véráramba juttatva ártalmatlan kell hogy legyen!), európai növényekből miből hogyan főzhető hatékony méreg ami 1. gyors (nem szeretném ha a megsebzett állat széttépne vagy az ellenségnek lenne ideje visszalőni)
2.Csak vérbe jutva mérgező (a lelőtt állat nem árt ha megehető)
3. Hatékony (kevés is elég illetve minimális sérülésen bejutva is halálos)

Itt elsősorban a hatékonyság és gyorsaság miatt az idegmérgek jöhetnek számításba. ha valaki tud még jó szempontot az is jöhet illetve miből lehet csinálni.
Jó pont ha az alapanyag beszerezhető bárki által boltból de még jobb ha természetes alapú. Ennek az az oka hogy a kérdés mindössze elméleti, a beszerezhetőséget esetleges készletelésre (geddon esetére mert jó dolog a vadászpuska ha az összeomlás után nem kapni lőszert) a természetes anyag szintén a geddon körülményekre vadászni, meg a másik hogy azok a népek akik ezeket használják szintén nem mennek be a vegyszerboltba egy kis cianidért. Fontos: NEM CÉLOM ELLENSÉGEIM EZEKKEL VALÓ MEGÖLÉSE és ORVVADÁSZNI SEM TERVEZEK VELÜK. A kérdést egyfelől az törzsi vadászmódszerek iránti érdeklődésem, másfelől az információ elraktározása összeomlás esetére dobta fel.

3

5 kg 15 fokos vizet elforralunk. Mennyi hőt vesz fel a víz eközben?

Hogy kell kiszamítani?
(Részletes leírás kéne!)

4

Szerintetek mi volt előbb?

a vírus, vagy az élőlény?

2

FONTOS! Valaki segít?

6x10 a 25.-diken , az hány mól ?

4

Az orchidák kétivaruak és egylakiak?

0

A "szénkígyó" sósavval is működik?

3

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!