Találatok a következő kifejezésre: Van határa Univerzumnak (1 db)

Van határa az Univerzumnak?

Ha van, mi van utána?

Legjobb válasz: bármilyen meglepõ - van! a világegyetem - egyszerûen mondva: "véges- végtelen" ez látszólag ellentmondás, de ha jobban belegondolunk, akkor megérthetõ: véges azért, mert - bár állandóan tágul- de van határa, végtelen azért, mert nincs olyan, hogy " a világegyetemen túl" - a határon túl nincs semmi, nincs tér és nincs idõ. a világegyetem a tágulása közben hozza létre a teret és az idõt. nehéz ezt elfogadni a mindennapi tapasztalataink alapján, de a kozmológia már csak ilyen - nehezen lehet leírni a tapasztalatunk szavaival. ( a matematika az más, azon a nyelven elég pontosan leírhatók azok a jelenségek, amelyre szinte szavunk sincs...)

bármilyen meglepõ - van! a világegyetem - egyszerûen mondva: "véges- végtelen" ez látszólag ellentmondás, de ha jobban belegondolunk, akkor megérthetõ: véges azért, mert - bár állandóan tágul- de van határa, végtelen azért, mert nincs olyan, hogy " a világegyetemen túl" - a határon túl nincs semmi, nincs tér és nincs idõ. a világegyetem a tágulása közben hozza létre a teret és az idõt. nehéz ezt elfogadni a mindennapi tapasztalataink alapján, de a kozmológia már csak ilyen - nehezen lehet leírni a tapasztalatunk szavaival. ( a matematika az más, azon a nyelven elég pontosan leírhatók azok a jelenségek, amelyre szinte szavunk sincs...)
ha a fénysebességet túllépjük, azért vigyázni is kell! ha ilyesmihez jutnánk, fel kellene adni az eddigi életünket!hiszen mire visszajutnánk a Földre beszámolni, h mi a helyzet, addigra kb. senki nem élne azok közül, akiket ismertünk
elvileg át lehetne lépni a fénysebeséget-hiperhajtõmûvekkel-természetes ezt nem a scifikból szedtem már tettek rá kisérleteket hogy különbözõ feketelyukak segítségével(nano méretekben kell gondolkodni) átlépjék a mi 4dimentiónkat ha ennek segitségével átlépnénk a fénysebességet már elentmondanánk a fizika eddigi törvényének hiszen a relativitás elmélet kimondja, hogy a fénysebesség az eddigi legnagyob sebesség és nem lehet átlépni. Tehát a ha a világyegyetem tágul-mégpedig tágul-képzelj el egy lufit ami nincs felfújva-ha rajolsz rá pöttyöket majd felfujod, akkor a pontok távolabb lesznek egymástól-ez van a bolygókkal- a világegyetem tágul-arra nincs emberi szó h milyen formába. De vissza kanyaodhatunk az eredeti kérdéshez- ami tágul..az hogy lehet végtelen?? Ezt ember nem fogj felfogni :)
Nincs! Az emberi elme nem ismerheti meg a végtelen teret, meg tudja fogalmazni (matematika), de megismerni képtelen, mert a tér is végtelen! Szegény ember számára nem marad más hátra, mint a megismerés végtelen folyamata!
Legutolsó hozzászólónak: ahol a nagy sötétség van, akkor ott tér és idõ is van, tehát az még a világegyetem.
Van határa, hiszen tágul. Az egész mindenség egy gombostûfejnyi méretbõl lett ekkora. Hatalmas volt a tömege, akkor jött a Nagy Bumm. Azóta tágul. Kérdés, h mikor olyan picike volt, mi vette körül. Na, az az, ami az univerzum túloldalán van. Emberi ésszel felfoghatatlan, mert "most még csak tükör által, homályosan látunk, akkor majd színrõl színre". Az életemet tenném rá, h odaát a "Mennyek Országa" van; vagyis olyan hely, ami nem üres, ahonnan származunk mélyen, s ahova még visszajuthatunk. Testtel fel nem fogható.
Einstein mondta: "Két dolog végtelen a világon: a világegyetem és az emberi hülyeség." És hozzátette: "Az elõbbi nem biztos."
mivel a világegyetem "határán" a tágulási sebesség már a fénysebesség közelében van, nem nagyon valószínû, hogy egy ûrhajó el tudná érni a határt, meghaladni a tágulás sebességét meg végképp nem tudná. de tegyük fel, hogy létezne olyan ûrhajó, amely tudna fénysebességgel haladni és át tudná lépni a határt. nem történne semmi különös, mert akkor az ûrhajó lenne a világegyetemnek azon része, amely a leggyorsabban tágul, így egyszerûen "magával vinné" a teret és az idõt. mondtam már, hogy ezeket a jelenségeket szavakkal szinte lehetetlen leírni, erre a matematika nyelvét használják. nagy sebességeken - itt a nagy sebesség gyakorlatilag a fénysebességet jelenti - értelmét veszti a mindennapi tapasztalat, megváltoznak a játékszabályok.
"a határon túl nincs semmi, nincs tér és nincs idõ. " és ha mondjuk 1 ûrhajó elérné ezt a határt akkor mi történne vele?
amit itt elmondtatok, mind csak hipotézis. egyiket sem szabad 100%-osnak venni. az igazi válasz az, hogy NEM TUDJUK pontosan. de támpontnak nagyon is jók az eddigi válaszok :)
természetesen igazad van, de itt a kérdés egy "tegyük fel" volt - én csak azt próbáltam érzékeltetni, hogy úgy "lépünk ki" a világegyetembõl, hogy benn is maradunk, hiszen mi is a világegyetem része vagyunk.
Utolsó válaszolónak nincs igaza. Nem a fénysebesség jelenti a világegyetem határát. Képzelj el egy lufit, amelynek a felszínén a lények szabadon közlekednek, de CSAK ott. Van határa? Nincs. Végtelen? Igen. Ugyanilyen a világegyetem is, csak térben. A tömege éa a térfogata véges. A benne húzható leghosszabb egyenes végtelen. És a tér 3 dimenziója irányában SEMERRE NEM LEHET kilépni belõle.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat...
Bocs, elküldtem! mmihaly23.
Csak a pontosítás végett! Az univerzum határai; Az ember meg tudja fogalmazni a végtelen fogalmát csak, elképzelni nem tudja! Ebbõl számomra az, az egyszerû következtetés adódik, hogy az emberi megismerés is végtelen, vagyis szegény ember soha nem jut el az univerzum teljes megismerésének a határáig, mivel, mint ilyen, az nem létezik! Ebbõl a gondolatból életünk sok érdekes alapkérdéseihez is eljuthatunk! Maradok tisztelettel Megyeri Mihály! Sokat dumálok, de pontosítani akartam! Az asszony is szokta mondani! Bocsi!
Szerintem nincs hatara az univerzumnak!Mert nincs olyan hogy a univerzumon tul.szerintem ez az egy hely ahol vannak bolygok , aszteroidak, meg mitomen.Inenn tovabb mar ninc semmi, csak a nagy sotetseg.Ezt egyedul csak az Isten tudja hogy van-e vagy nincs hiszen O a minden alkotoja.Az emberek csak talalgatnak "almodoznak".En sem tom de kepzelodni szabad.Nah en mek tovabb almodozni!:D


Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

Hogyan változik a gravitációs gyorsulás a Föld felszínétől a középpontja felé haladva?

6

Debrecenben a botanikus kertbe kell belépeő? és ha kell akkor mennyibe kerül?

és amúgy nyitva van hétköznap?

1

Nehéz lesz a szerves kémia?

8

Hogy kell megoldani ezt a fizika feladatott? (Mekkora tomegu testett kell raakasztanunk a k=10^1=2N/m^2 rugallmassagi allandoju rugora, ha azt akarjuk, hogy a rezgesido T=PI/5 s legyen)

A megoldas 1 kg csak nem tudom hogy hogyan juthatnek el oda Koszonom elore is

2

Hogy kell tüzifát köbölni?

2.5 méteres szálfákat vásároltam. Szeretném ellenőrizni, hogy valóbban 3 erdei köbmétert pakoltak-e le.

3

Ionok polarizációja, polarizálóképesség és polarizálhatóság. Ötlet?

Ezzel a címmel kell írnom egy beadandó dolgozatot. Forrásként fel kell használni egy folyóiratot, egy könyvet és egy weboldalt. Leginkább folyóiratot nem találok hozzá. Tudnátok tanácsot adni? Köszönöm előre is!

0

Miért kell a házi elektromágnest szigetelt huzalból készíteni?

11

Egy test az x tengely mentén mozog. Helyzetét az alábbi összefüggés adja meg: x (t) =1.7m e^-t/ (5. 0s) Hány m/s2 a test gyorsulása a 5.6s időpontban?

2

A tengerbiológusnak egy egyetemen milyen karon-->szakon--->stb. belül van. Valaki le tudná vezetni?

Már az is segítség lenne,ha kb. leírná valaki,hogy hogyan is néz ki...bemegyek egy egyetemre és tengerbiológusnak szeretnék tanulni...

1

Ellenállások kapcsolása?

Van a baloldali kapcsolás s egyszerűen nem érte, hogy z mért párhuzamoz kapcsolás. Azt látom, hogy mindegyik ellenálláson kül. áramerősség megy át, de nem értem mért esik rájuk ugyanakkora feszültség. Valaki el tudná magyarázni?

0

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!