Találatok a következő kifejezésre: Van arra szabályozás, hogy egy (5 db)

Van-e érvényben lévő szabályozás arra vonatkozólag, hogy egy "sárga csekken" ill. a számlán szereplő befizetési határidő a postai befizetés, vagy a számlára történő beérkezés időpontja kell legyen?

Legjobb válasz: Köszönöm a választ, eddig én is eljutottam, a kérdés kimondottan a jogi háttér meglétére vonatkozik.az egyik bank ugyanis kiküldi a számlát és sárga csekket,de a befizetési határidõt a beérkezésinek tekinti.

A kérdező hozzászólása: Köszönöm a választ, eddig én is eljutottam, a kérdés kimondottan a jogi háttér meglétére vonatkozik.az egyik bank ugyanis kiküldi a számlát és sárga csekket, de a befizetési határidõt a beérkezésinek tekinti.
Nem tudom, hogy van-e erre szabályozás de logikusan a csekken szereplõ dátum a meghatározó. Az igazolja, hogy a befizetés megtörtént és mikor. A beérkezés nem rajtad múlik hanem a "közvetítõn" a postán, vagy bankon. Azt nem lehet rajtad számonkérni. /Ha az van feltüntetve valahol, hogy a pénz/átutalás beérkezése után stb..stb... x nappal van valami, akkor számít a beérkezés idõpontja./ Ha egy befizetés határideje mondjuk április 12. (EVA) akkor az április 12 éjfélig indított átutalás, feladott csekk még határidõn belül van. Függetlenül attól, hogy az APEH másfél hónap alatt fogja feldolgozni a befizetést :DDD Szvsz
Amennyiben a felek eltérõen nem rendelkeznek(!) akkor az alábbi az érvényes: Magánszemély befizetése esetén a postára adás dátuma a teljesítés idõpontja, tehát ha a fizetési határidõ április 12. akkor a feladás határideje ez a dátum. Közület esetén (egyéni vállalkozó, cég, egyéb szervezet stb.) a fizetési határidõ a jogosult fél számláján történõ JÓVÁÍRÁS dátuma, azaz az április 12-ei határidõ esetén az április 12-ei befizetés késedelemnek számít. Tény, hogy az APEH pl. erre még nem szankcionál, mert benne van a három napban, DE KÉSEDELEM. Nem magánszemélyek között a könyvelésben a jóváírás napja, magánszemély esetén pedig a befizetés napja az irányadó. Amikor te a bankkal szerzõdtél, akkor elfogadtad az ÁSZF-jüket, abban pedig kiköthetik, hogy a fizetési határidõ a számlájukon történõ jóváírás napja.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm választ! Ha jól értelmezem, ezek szerint amennyiben nincs a szerzõdésben erre vonatkozó kitétel, a fizetési határidõ magánszemély esetén a "csekkbefizetés" dátumát kell jelezze.
Oda kellett volna figyelni, használni óvszert és most nem lenne szó "nagyobb összegû átutalásokról"...

Van arra törvényi szabályozás, hogy egy fát milyen távol kell ültetni a kerítéstől?

(Választ lehet?leg tv. Hivatkozással! )

Legjobb válasz: Környezetjogból tanultam anno hogy 1 méterre kell lennie a kerítéstõl. Aztán hogy miért hogyan merre hány méter és miként azt nem tudom.

Környezetjogból tanultam anno hogy 1 méterre kell lennie a kerítéstõl. Aztán hogy miért hogyan merre hány méter és miként azt nem tudom.
nincs ilyen régen volt a kétméter.
A kérdező hozzászólása: Nagyon köszönöm a válaszokat, különös tekintettel az utolsóra! Így valamivel nyilvánvalóbb lett, hogy az adott szituációban kinek van igaza.

S. O. S. kéne segítség. Mennyi a max óraszám egy héten egy középsuliba? Van valami jogi szabályozás arra, hogy egy nap mennyi lehet a max óraszám?

Legjobb válasz: Nincs, szóval ne reménykedj, hogy megúszod a tanulást, általában napi 8 óra van középiskolába.

Nincs, szóval ne reménykedj, hogy megúszod a tanulást, általában napi 8 óra van középiskolába.
A kérdező hozzászólása: 15:25-ös nagyon köszööm, ezt kerestem:)
Nekem 38-40 órám volt egy héten. Ez úgy jött össze, hogy a különbözõ napokon 7-8-9 órám volt egy nap.
VAN jogi szabályozás. Úgy hívják, hogy közoktatási törvény. Aki nem ért hozzá, ne beszéljen hülyeséget, hanem hallgasson. Úgy keress rá, hogy "törvény a közoktatásról", és ezen belül évfolyamonként van szabályozva. Úgy emlékszem, a testnevelés "kilóghat" ebbõl az óraszámból, de ezt is megtalálod ott.
Azt hiszem a HETI max. óraszám 30-33 középiskolában, amit indokolt esetben a TANULÓ kérésére kitolhatnak max. 35-re. Az tehát nincs benne, hogy naponta mennyi lehet. Lehet úgy, hogy hétfõ-kedd: 15-15 óra, szerda csüt. péntek 1-1 és megvan a max 33 Én most vagyok 12-es, nálunk 6 és 5 órás napok vannak, néha van lyukasóránk (angol helyett, érettségiztünk) plusz nemsoká' jönnek a faktok. Év elején van még mindenki, az órarend tuti változni fog.
A kérdező hozzászólása: nem miattam, unokatesóm miatt...van hogy napi 12 órája van, és lesz 14 is...csak ezért kérdeztem, van-e valami jogszabály, mert ez munkaidõnek is sok...
Nekünk 12.ben 30 volt. 1x5, 3x6, 1x7
Én tavaly érettségiztem és volt olyan osztálytársam, akinek 10 órája volt 1 nap.
általában egy héten van egyszer 6 óra egyszer 8 óra a többi meg 7 óra de mindenhol változó, de ez a z átlag :)
Szívesen, örülök, hogy segíthettem!

Van-e arra törvényi szabályozás, hogy hány kutya tartható egy XVIII-ik kerületi családiház udvarán? Még csak 1 kutyum van, de szeretnék mellé még egyet! Tarthatom?

Legjobb válasz: Ezt inkább az önkormányzati rendeletek szoktá szabályozni, tõlük kell megkérdezni. De két kutyát még tuti engednek, még 3at is szoktak általában, de többet már nem biztos.

Ezt inkább az önkormányzati rendeletek szoktá szabályozni, tõlük kell megkérdezni. De két kutyát még tuti engednek, még 3at is szoktak általában, de többet már nem biztos.
Törvényi szabályozás nincsen, de a kerületnek bizonyára van ebtartási rendelete, ennek kellene utánanézni a kerület honlapján (ha van), vagy a polgármesteri hivatalban.
A kérdező hozzászólása: El voltam tûnve egy kicsit, mert nem volt gépem egy csomó ideig.Nagyon köszönöm nektek a válaszokat, kielégítõ volt nekem a segítségetek.Komolyan gondolkozunk a másik kutyán, csak a szomszédunk egy házsártos vén banya, és a telek meg osztatlan közös tulajdonú, bár mindenkinek van külön területe lekerítve.Szerintem lesz másik kutyus, aztán ha belénk köt, akkor majd rendezzük.Köszike mégegyszer! :)

Nem tudom, hogy hogy hívják, de nincs valami szabályozás arra, hogy pl egy plakáton hány százalék lehet maximum a külföldi szó? Magyarországon van ilyen?

Csak engem irritál a helloyou.hu és az egyéb ilyen hülyeségek? Mi lesz így a magyar nyelvvel?

Legjobb válasz: Szerintem ilyenre nem létezik a szabály. Ami pedig a magyar nyelvet illeti, nézd körül itt az oldalon, leesik majd az állad a helyesírási hibáktól.

Szerintem ilyenre nem létezik a szabály. Ami pedig a magyar nyelvet illeti, nézd körül itt az oldalon, leesik majd az állad a helyesírási hibáktól.
Szerintem semmikor sem fogunk eljutni olyan szintre, mint mások, mert Magyarországon az irigység nagy úr. Az emberek nem is akarnak megtanulni és nem akarják azt sem, hogy más tudjon. Példát erre ezret is fel tudnék hozni. Angol szakos hallgatóként a vonaton beszélgettem angolul egy csoporttársammal, erre odajött egy 20 év körüli lány, hogy hagyjuk abba. Volt egy másik eset, amikor egy fiú jött oda. Ha ilyen az emberek hozzáállása csak azért, mert más tud és szeretne gyakorolni, akkor ez nem fog megváltozni. Az a röhej, hogy külföldön bárhol elfogadják az angolul kiállított iratokat, csak Magyarországon nem. Az ügyintézõ azt mondta nekem, hogy õk nem kötelesek más nyelvet beszélni. Nagyszerû üzlet a nyelvoktatás, fordítás-tolmácsolás, nyelvvizsgára készítés. Nem érdeke a tanároknak meg egy csomó más embernek, hogy bárki is normálisan megtanuljon nyelveket a kezük alatt.
Magyarországon nincs ilyen szabályozás. Szerintem pl. a franciáknál van hasonló bizonyos területeken. Magyarországon is elindult egy kezdeményezés, hogy a rádiókban x%-ban magyar elõadóktól játszanak zenéket, de még ezt sem vezették be. A szóarányokról hirdetéseken még kezdeményezés sem volt.
Hirdetésre nincs megkötés, üzletek nevét viszont magyarul is ki kell írni, így lesz a peep show kukkolda stb.
A kérdező hozzászólása: 15 éves lány vagyok, egyáltalán nem földhözragadt meg ilyenek, de azért ez már kezd engem is idegesíteni :D amúgy igen, azt tudom hogy franicaországban korlátozás van... :) nálunk is be kéne vezetni :P
22:18 de figyi rám, ilyet szabályozni hogy kötelezõ X %-ban a rádióban magyar zenét sugározni, ne haragudj, de egy agyrém. Hát tudod, majd ha nálunk is lesznek esetleg Madonna meg Coldplay meg tudom is én milyen jó zenei elõadók, akkor esetleg, bár ez eleve kizárt. Na de most ilyen Gáspár Laci szintû zenéket nyomatni, az ám a király ... szerintem inkább szánalmas, de nemtom miért nem vagyunk képesek elfogadni, hogy mi nem ezen a színvonalon mozgunk, miért kell erõszakkal, jogszabályokkal akár kikényszeríteni, hogy az emberek a vackot hallgassák? Ez még nem jelenti azt, hogy a magyar nyelv eltûnne, de majd ha Gáspár Laci koncertjére is a londoni Wembley stadionban egy óra alatt elfogynak a jegyek 10 estére, akkor szerintem beszélhetünk errõl, addig nem.
Sajnos ezek már beleépültek a nyelvünkbe: -Vannak akik a bocsi helyett azt mondják hogy "sorry" - Tenksz, Thx, ezekre ki sem térnék - "láv", "lávollak" ezekre meg fõleg nem Ezeket lehetne még sorolni... Sajna ez van.
Sajna? csak szinesítik a nyelvet...régen Kazinczyra mondták hogy sajnos nyelvet újít...és ma már az a természetes.
Hogy lehet ezt a gyalázatot -amit most mûvelnek a nyelvünkkel, Kazinczy nyelvújításával összehasonlítani????
A kérdező hozzászólása: ez mind rendben de nem a helyesírásra gondolok hanem a magyar és a külföldi szavak arányairól....
Volkswagennek van egy nagyon jó reklámja. Csak annyi van ráírva, hogy das auto. A lehetõ legjobb reklám, amit valaha is láttam. Ezzel kifejezi a német minõséget, meg egyáltalán mindent. :) És 100% külföldi szó. Amúgy a magyar nyelvben elég kevés az õsmagyar szó. Nem tudsz úgy mondani egy mondatot, hogy ne legyen benne legalább valami török, vagy szláv ragadvány.
Utolsó válaszoló: Kevés az õsmagyar szó? Már miért lenne kevés? Én például ki tudom fejezni magam szépen, magyar szavakkal. Mindenféle szláv és török jövevényszavak nélkül.
A kérdező hozzászólása: Semmi bajom sincs az angol vagy egyéb külföldi nyelvvel (tudok is nemcsak a fejemen nézek ki ha leszólítanak az utcán) és még ezekkel sincs bajom... Csak az zavar, hogy a reklámok fele nem magyar. Miért kell egy plakátot ami magyaroknak készült tele írni pl.angol mondatokkal? pl. feel the difference stb
Ki tudod magad fejezni? Egy reggelit is nehéz elmondani a nélkül. Nagyon sok étel név valami idegen szóból van, minden ami iskolával kapcsolatos, latin. És ez csak kettõ a rengetegbõl. Török szavakról: http://hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%B6r%C3%B6k_j%C3%B6vev%C3%A.. És ez csak egy nyelv.

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!