Találatok a következő kifejezésre: Van anyukámnak egy haszonélvezeti (2 db)

Van anyukámnak Balatonon egy haszonélvezeti joga. De a nevelőapám két fia a kulcsot nem hajlandóak odaadni, hogy lemehessen pihenni egy kicsit. Persze a telek ráeső részén lenne. Mi a teendő? Lehet egy másik vagy még egy kaput rakatni? Így 2lenne.

Legjobb válasz: pontosan. "A haszonélvezeti jog fennállása alatt a tulajdonos a birtoklás, a használat és a hasznok szedésének jogát csak annyiban gyakorolhatja, amennyiben a haszonélvezõ e jogokkal nem él. A haszonélvezeti jog a dolog tulajdonosának személyében beállott változásra tekintet nélkül fennmarad. " http://www.ingatlanjog.hu/index.php?action=7

pontosan. "A haszonélvezeti jog fennállása alatt a tulajdonos a birtoklás, a használat és a hasznok szedésének jogát csak annyiban gyakorolhatja, amennyiben a haszonélvezõ e jogokkal nem él. A haszonélvezeti jog a dolog tulajdonosának személyében beállott változásra tekintet nélkül fennmarad. " http://www.ingatlanjog.hu/index.php?action=7
A haszonélvezeti jog erõsebb, mint a tulajdonjog. A telek nem rá esõ részén is nyugodtan nyaralhat, amennyit csak akar, ugyanis a tulajdonos nem szólhat bele, hogy a haszonélvezõ mikor, mit csinál a tulajdonán. Ezért hívják haszonélvezetnek.
Semmi szükség másik kaput rakni.A haszonélvezõ haláláig rendelkezik mindennel és joga van akkor és amikor akar ott tartózkodni, nem csak idélenesen hanem álandóan is!!!

Mit lehet tenni? Van egy ház, aminek én voltam a tulaja, de anyumnak van haszonélvezeti joga.

Elárverezték a házat.Mit tehet anyum ezek után. Az új tulaj milyen feltételekkel kérheti a joga lemondására? Úgy értem,hogy kell e biztosítania másik lakást,vagy fizetni kell valamennyit?

Legjobb válasz: Én fél évig tanultam jogi alapismereteket a suliban,és ebben az esetben az volt,hogy ha te vagy a tulaj,anyud a haszonélvezõ,akkor te pl.hiába adod el a házat,anyudnak minden joga fenn marad!Ha új tulaj van annak vállalnia kellett,azt hogy van a háznak egy haszonélvezõje.Õ amíg anyud él,nem zavarhatja el õt a Házából! Anyudnak joga van kiadni a lakást,ha a tulaj is tudja(ebben nem vok biztos hogy kell tudnia a tulajnak),de ha a tulaj akarja kiadni,akkor anyud élhet avval hogy nem! Szóval ha eladják a tulajdoni jogot,vagy akár elárverezik a házat,akkor sem zavarhatja onnan el õt,csak ha lemond a haszonélvezeti jogról!Szóval anyud maradhat ott amíg él,és élhet a jogaival.A tulaj is egyezkedhet anyuddal,de csak akkor az õvé az a ház,ha nincs haszonélvezõ!Remélem segítettem:)

Én fél évig tanultam jogi alapismereteket a suliban, és ebben az esetben az volt, hogy ha te vagy a tulaj, anyud a haszonélvezõ, akkor te pl.hiába adod el a házat, anyudnak minden joga fenn marad!Ha új tulaj van annak vállalnia kellett, azt hogy van a háznak egy haszonélvezõje.Õ amíg anyud él, nem zavarhatja el õt a Házából! Anyudnak joga van kiadni a lakást, ha a tulaj is tudja(ebben nem vok biztos hogy kell tudnia a tulajnak), de ha a tulaj akarja kiadni, akkor anyud élhet avval hogy nem! Szóval ha eladják a tulajdoni jogot, vagy akár elárverezik a házat, akkor sem zavarhatja onnan el õt, csak ha lemond a haszonélvezeti jogról!Szóval anyud maradhat ott amíg él, és élhet a jogaival.A tulaj is egyezkedhet anyuddal, de csak akkor az õvé az a ház, ha nincs haszonélvezõ!Remélem segítettem:)
A kérdező hozzászólása: Köszi szépen, sokat segítettél! Azt nem tudod véletlenül, hogy jogilag kérhet e valamit azért ha lemond a haszonélvezetrõl? Vagy ez csak a tulajon múlik?
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszodat, nagyon sokat segítettél!
örülök, és írd meg hogy mi lett a vége:)


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!