Találatok a következő kifejezésre: Valahol azt hogy nem (184 db)

Hogy készítenétek bodzalekvárt? Több cikket olvastam valahol azt írja át kell préselni valahol azt hogy nem. Akkor most mi a helyzet?

A nem érett vagy félérett bogyók és a szárak mérgez?ek, de a magjáról is azt olvastam h enyhén mérgez?. De ha a lekvárt át kell préselni akkor mi a helyzet a bodzabef?ttel? Rengeteg receptet átnéztem mert nagyon sokoldalú a felhasználása és teának már ittuk. Ez a mag kérdés nem hagy nyugodni:)

Legjobb válasz: Én ettem bodza lekvárt,isteni finom volt és nem volt átpasszírozva.

Én ettem bodza lekvárt, isteni finom volt és nem volt átpasszírozva.

Lesz-e 2. rész a filmenek? A negyedik – I Am Number Four Valahol az írják hogy lesz valahol meg hogy nem .

Legjobb válasz: Úgy lett vége hogy lesz vagyis a lényeg csak utánna jönne de ha nem tartanak rá igényt emberek (bevétel)akkor nem . Pl az utolsó léghajlító-t is úgy fejezték be de nem hozta elvárt sikert nem is folytatták (eddig) vagy pl Dragon Ball amig nincs hivatalos bejelentés nem folytatják.

Úgy lett vége hogy lesz vagyis a lényeg csak utánna jönne de ha nem tartanak rá igényt emberek (bevétel)akkor nem . Pl az utolsó léghajlító-t is úgy fejezték be de nem hozta elvárt sikert nem is folytatták (eddig) vagy pl Dragon Ball amig nincs hivatalos bejelentés nem folytatják.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat
ha az imdb-n van 2. rész adatlap akkor lesz
Biztos nem folytatják akkora bukás volt a film. Az Eragon-t is fel lehetne hozni még példának, ott is elhintettek egy morzsát a lehetséges második részrõl a stáblista közben, de mivel az is oltárit bukott biztos nem fognak bele. Bukott filmnek elég kockázatos bevállalni második részt.
Nemrég jelent meg a 2. könyv "A Hatok hatalma" címmel. Szerintem ezt is meg fogják filmesíteni, mert az 1. rész is nagy siker volt. :D

Olívaolaj! Most mi az igazság lehet vele sütni, fűzni vagy nem? Mindenhol mást olvasok! Valahol azt hogy káros valahol azt, hogy ez tévhit

Legjobb válasz: Lehet. Csak nem az extra szüzzel, az salátába való. megkeseredik a melegítéstõl. de a "normál" olyvaolajjal nyugodtan süthetsz.

Lehet. Csak nem az extra szüzzel, az salátába való. megkeseredik a melegítéstõl. de a "normál" olyvaolajjal nyugodtan süthetsz.
Görögországban csak olajfa van.Ezt használják és ezt exportálják.Magyarországon napraforgó van és repce.Ezt az éghajlat határozza meg. Ha megnézed, akkor nálunk az olíva van aranyárban, A görögöknél a napraforgóolaj.Döntsd el, hogy hiszel-e jótékony hatásában, és van-e rá pénzed.
Van sütéshez, meg van salátához való oliva. Sokkal jobb egyébként a napraforgónál. Nem káros.
spanyolországban olivával fõznek. görögországban is. lehet, hogy az olasz haverod nem. nem nehezebb és nem könnyebb mint más olaj. nem is egészségesebb. Magyaroszágon naheéz is szerezni, mert általában csak szûz és extraszûz kapható. Pedog nagyon sokfajta olívaolaj van, íz szerint szokták árulni (fûszeresebb, gyümölcsösebb....)
az extra szûz megkeseredik? Én ezt még nem tapasztaltam, pedig abban (is) pácolom a csirkemellet, aztán meg grill tepsiben megsütöm
Én sem tapasztaltam, hogy megkeseredne, pedig mindent abban sütök ki, talán csak a hasábburgonya kivétel.
Én megkérdeztem egy olasz ismerõsömet és õ mondta, hogy olíva olajjal NEM fõznek még az olaszok sem. Kizárólag hideg salátákhoz, öntetekhez használják. Nem mellesleg pedig az olívaolajjal fõzött étel sokkal nehezebb, mint a rendes olaj. Ez egy új hit, hogy ezzel kell fõzni. Hogy használja-e az ember, azt szerintem mindenki döntse elmaga, mert itt is eltérnek a vélemények.
Én azt olvastam több helyen is, hogy tévhit, hogy nem lehet fõzni az extra szûz olívaolajjal, mert ez az olajfajta magasabb hõfokon én meg mint a növényi olajok. Ezt összevetve a többi infóval az jött le nekem, hogy lehet vele fõzni, de nem szabad túlhevíteni, mert akkor keserû lesz. Károsnak viszont nem káros az olívaolaj, az már más kérdés, hogy tényleg egészségesebb-e a napraforgóolajnál. Nekem ízre jobban bejön, de mivel drága, ezért szinte csak salátákba használom, elvétve 1-2 más ételbe is, amiben fontos az ízhatás miatt, és nem kell bele sok.
A kérdező hozzászólása: én úgy gondolom, hogy nagyon sok a tévhit az olívaolajjal kapcsolatban Mediterrán térségben is azt használják szerintem mindenre és sokkal egészségesebbek saját véleményem szerint legrosszabb esetben se hinném, hogy egészségtelenebb lenne, mint a napraforgóolaj mi mindenre azt használjuk -sütésre, fõzésre- még az extra szûzet is néha
Néhány tény az olivaolaj használatával kacsolatban: Sütni és fõzni is jó vele. Nem lesz keserû vagy nehéz az étel. Égéspontja 205 Celsius fok felett van a 100% extraszûz olivaolajnak. Napraforgó olajnak 170-180 Celsius fok. Mindenki döntse el melyikben jobb sütni. Ahol ég az olaj vagy ahol nem. A 100% extraszûz olivaolaj egy egészségbomba. Egyetlen más növényi olajban nincs ennyi Omega3, Omega6, antioxidáns és vitamin egyben, ilyen jó arányban.(mert az sem mindegy)Biztos vagyok benne, hogy bõven megéri az árát, de persze csak akkor ha valóban 100%-ban csak azt tartalmaz. A boltok tele vannak olyan extraszûz olivaolajjal, amik kevert ócska és ehetetlen ízû hulladékok. Én ilyet használok: http://www.pithari.hu
Olaszorszagban elek. A rantott etelekhez napraforgo olajat hasznalnak, pl. hasabburgonyahoz, cukkinihez, gombahoz, paprikahoz, tenger gyumolcseihez...rantott hust nem nagyon esznek. Olajon (keves olajon) sult husokhoz olivaolajat hasznalnak, a halakhoz ugyszinten. Legalabb is a 74 eves olasz anyosom igy kesziti el az eteleket, ahogy leirtam.


Urtica Urens 5 és Lactoherb teát lehet együtt alkalmazni a sok tej érdekében? Valahol azt olvastam nem, valahol meg hogy igen. Mi az igazság?

Sajnos egyik napról a másikra lecsökkent a tejem nagyon két napja iszom ismét a Lactoherbet ma meg elkezdtem szedni az Urtica Urens-et is. Segítsetek, szoptatni akarok!!!!!

Legjobb válasz: Szia!Én is így szedtem.Nekem bejött!Az urtica elõtt és után ne egyél fél óráig, valamint mentolos dolgok kerülendõk, az is egy fél óráig.Rakd sokat mellre a babát, ez így együtt bevállt. Sok sikert!

Szia!Én is így szedtem.Nekem bejött!Az urtica elõtt és után ne egyél fél óráig, valamint mentolos dolgok kerülendõk, az is egy fél óráig.Rakd sokat mellre a babát, ez így együtt bevállt. Sok sikert!
A "csodaszereknél" sokkal fontosabbak az alábbiak: - tedd gyakran mellre a babádat, õ megtermeli magának a több tejet - pihenj sokat, a szoptatás fontosabb, mint a házimunka - egyél, igyál rendesen - 3 liter folyadék, fehérje, szénhidrát, nincs itt a diéta ideje - ne idegeskedj! - szoptatás elõtt meleg vizes borogatás, zuhany is segíthet Sok sikert!
Én együtt használtam a kettõt, nekem így ajánlotta a védõnõm. Az más kérdés, hogy nem sok sikerrel, mert be sem indult a tej, és 3 hetesen végképp elapadt. Persze attól nálad még bevállhat, végülis te már 1 hónapig ígyis kihúztad! Sok sikert!
Én a homeos golyó mellé kecskerutafû teát ittam.
Szia. A 22:32es nagyon jókat írt. Csatlakozom hozzá. Ha szeded a homeós gyogyszert arra figyelj hogy ha beindulna a tejed feltétlen hagyd abba mert az ellenkezõ hatást éred el vele.Lehet együtt alkalmazni a teával. Van még egy homeós szer a neve ricinus communis. Ezt is megpróbálhatod. Van még a more milk de az nagyon drága. Én szoktam inni tea helyett alkoholmentes sört is egy héten 2-3nap. Még így is néha elõfordul hogy nagyon kevés a tejem, olyankor hagyom a babát hadd cumikázzon a cicin. Nála jobb tejserkenzõ úgy sincs:) )
A kérdező hozzászólása: köszi!

RAM foglalattal van problémám méghozzá az, hogy nem érzékeli a 2. foglalatot (DDRII/2). Ez valahol be lehet állítani mondjuk BIOS-ba?

Legjobb válasz: Az én ASUS alaplapomon is ez van, hogy a négybõl az egyik kontakthibás és folyton kékhalált halt a gép... Addig cserélgettem a RAM-okat és mozgattam õket, amíg el nem múlt a probléma. Egy próbát megér. Illetve szemrevételezheted, hogy nem akadt-e ki az egyik pin a hibás foglalatban. Felül a foglalat tetején látod, hogy visszanyomta-e mindet rendesen a saját rugalmassága. Ha valamelyik a másik oldalon van, mint a többi, akkor azzal lesz a baj...

Az én ASUS alaplapomon is ez van, hogy a négybõl az egyik kontakthibás és folyton kékhalált halt a gép... Addig cserélgettem a RAM-okat és mozgattam õket, amíg el nem múlt a probléma. Egy próbát megér. Illetve szemrevételezheted, hogy nem akadt-e ki az egyik pin a hibás foglalatban. Felül a foglalat tetején látod, hogy visszanyomta-e mindet rendesen a saját rugalmassága. Ha valamelyik a másik oldalon van, mint a többi, akkor azzal lesz a baj...
én úgy tudom, h 35-ös alatt nem szabadna napozni...
Hát ilyen melegben szerintem nem sokat és a 20 faktoros.

Mit lehet tenni az étvágytalanság-ételundor ellen? Egy falat sem megy le a torkomon, mindentől kiráz a hideg, még a gyümölcstől is. És nem árt a babának 5-6 hetes korban, ha nem eszem rendesen emiatt? Mert valahol olvastam, hogy nem szabad nem enni.

Legjobb válasz: Szedj magne B6-ot, attól olyan leszel mint egy sáska! Bár az elsõ harmad az ilyen, akkor még nekem sem volt étvágyam, mindentõl rókáztam. A vitaminokat erõltesd le, a többi nem számít, majd bepótolod a 2. és 3. harmadban a lemaradást. Ilyenkor mégcsak mákszemnyi a picid, túl sok táõlálékra nincs szüksége

Szedj magne B6-ot, attól olyan leszel mint egy sáska! Bár az elsõ harmad az ilyen, akkor még nekem sem volt étvágyam, mindentõl rókáztam. A vitaminokat erõltesd le, a többi nem számít, majd bepótolod a 2. és 3. harmadban a lemaradást. Ilyenkor mégcsak mákszemnyi a picid, túl sok táõlálékra nincs szüksége
Egy pár kekszet vagy ropit tuszkolj magadba hogy megnyugtassa a gyomrod, Én is így csináltam (délelött ilyenek) és utánna délben már tudtam kajálni is. Hamburgert sokszor kívántam Burger king odaértünk megkaptuk beleharaptam és öklendeztem, azóta is undorodom tõle. A brassóitól és a milánóitól is ezeket imádtam. Sok sikert
Hát, én a 12. hétig alig bírtam enni, minden ételtõl undorodtam. Hányni nem hánytam, csak egyszer a 11. hét kürül késõ este. :) Fogytam 7 kg-ot. Ezután a hányás után 2 nappal elkezdtem érezni, hogy akár mit eszem, rá egy órára olyan érzésem van, mintha kiszakadna a gyomrom, mintha napok óta nem ennék. Ez még most is tart, 13 hetes vagyok. Kérdeztem az orvostól, hogy nem-e baj, hogy ennyit fogytam, mosolygott és azt mondta, nyugodjak meg, a baba mindent elvesz tõlem ami neki kell. :) És elhiszem neki, gyönyörû szép nagy babátt látunk az uh-on, akinek meg se állt egy pillanatra sem.

A Szulejmánban Nigár és Ibrahim pasa gyerekét tényleg megöli Hatice? Csak mert valahol azt olvasom hogy nem valahol meg igen. Ha megöli mikor még babaként?

Legjobb válasz: Nem...Nigárnak azt mondják hogy halva született de közben Hatice titokban neveli.A valóságban meg Szulejmán megölette Ibrahim összes gyerekét.

Nem...Nigárnak azt mondják hogy halva született de közben Hatice titokban neveli.A valóságban meg Szulejmán megölette Ibrahim összes gyerekét.

Miért nem megy a Counter Strike 1.6 a Windows 8-on rákattintok és nem történik semmi vagy elindúl és 1 mp után lefagy a win7en még ment normálisan, valahol olvastam hogy a windows 7 ami futott az fut a windows 8on is akkor most mi a franc?

Régi Windows 7 Ultimate 64bit Új Windows 8 Enterprise 64bit

Legjobb válasz: "valahol olvastam hogy a windows 7 ami futott az fut a windows 8on is" Ez az állítás nem teljesen igaz, sõt eléggé sántít.

"valahol olvastam hogy a windows 7 ami futott az fut a windows 8on is" Ez az állítás nem teljesen igaz, sõt eléggé sántít.

Le van az írva valahol, hogy nem kényszeríthetnek arra, hogy részt vegyek az orvosi vizsgálaton az iskolában?

Elegem van abból, hogy a jogaimat alapvet?en semmibe veszik, és nemhogy a szükséges információkat nem mondják el, hanem még hazudnak is róla!! 18 éves vagyok, de azt akarják belémplántálni, hogy az ég egyadta világon semmi jogom nicnsen semmihez, semmibe veszik a személyiségi jogaimat, az orvosnál is olyan alapvet? dolgokat hagynak figyelmen kívül és nem tartanak be, hogy az vérlázytó. Van az iskolai orvosi vizsgálatokról írva valami erre vonatkozó?

Legjobb válasz: Ha munkát fogysz vállalni ott ugyanúgy van orvosi vizsgálat, valahol még vért is fognak venni meg elküldenek tüdõszûrésre. Sõt, jogosítványhoz is kell orvosi vizsgálat. És nem véletlen, hogy ezeket a dolgokat vizsgálják meg.

Ha munkát fogysz vállalni ott ugyanúgy van orvosi vizsgálat, valahol még vért is fognak venni meg elküldenek tüdõszûrésre. Sõt, jogosítványhoz is kell orvosi vizsgálat. És nem véletlen, hogy ezeket a dolgokat vizsgálják meg.
elég egyszerû a megoldás!! ha nem akarsz ne menj oda.. ülj be a könyvtárba menj el plázni egy szóval lógd el... jogod van de ha odamégy akkor mit vársz.. ne menj oda..
"Nem tudom, hogy azzal, hogy ráállítanak a mérlegre, és megmérik hány centi vagyok, mit fognak kiszûrni. Semmit!" Nagyon tévedsz! A magasságodhoz mért súlyod eltérése az átlagtól hormonális betegségekre is utalhat (pajzsmirigy túltengés, vagy alulmûködés, ami mellesleg magas koleszterinszintet eredményez) És igen kötelezhetnek különbözõ orvosi vizsgálatokra, mivel közösségbe jársz. Ugyanígy van ez óvodában is. Sõt elárulok valamit, a munkahelyemen is kötelezõ, pedig irodában dolgozom, nem az élelmiszeriparban.
mert belehalsz egy orvosi vizsgálattól? legalább megtudod hány centi vagy, meg látsz e még egyáltalán
51/1997. (XII. 18.) NM rendelet a kötelezõ egészségbiztosítás keretében igénybe vehetõ betegségek megelõzését és korai felismerését szolgáló egészségügyi szolgáltatásokról és a szûrõvizsgálatok igazolásáról 4. § c) a tankötelezettség fennállása alatt az iskola-, illetve ifjúság-egészségügyi szolgálat a szûrõvizsgálatok elvégzésében az iskola-egészségügyi ellátásról szóló 26/1997. (IX. 3.) NM rendeletben foglaltak szerint vesz részt, a tankötelezettség megszûnését követõen a háziorvos a melléklet I. fejezetének 4. pontjában foglalt szûrõvizsgálatokat végzi, - Tehát itt az van, hogy a tankötelezettség alatt az iskolaorvos végzi a kötelezõ szûrõvizsgálatokat. Melléklet az 51/1997. (XII. 18.) NM rendelethez Életkorhoz kötött szûrõvizsgálatok 4. 6-18 év között: a) teljes fizikális vizsgálat és ennek rögzítése, b) a kórelõzmény ismételt felvétele az öröklõdõ malignus betegségek vagy hajlamosító állapotok (pl. familiáris colon polyposis) irányába, szükség esetén szakorvosi vizsgálat, c) a családi anamnézis, a tápláltsági állapot, az életmódbeli tényezõk alapján a szív és érrendszeri betegségek, a metabolikus szindróma és a diabetes mellitus szempontjából veszélyeztetett gyerekek kiszûrése, szakellátásra irányítása, d) golyvaszûrés 11 éves életkortól, e) a testmagasság, testtömeg, mellkaskörfogat mérése, a testi fejlettség és tápláltsági állapot hazai standardok szerinti értékelése, a nemi fejlõdés értékelése, f) hangulati, magatartászavarok, tanulási nehézségek feltárása, szükség esetén szakellátásra irányítás, g) érzékszervek vizsgálata (látásélesség, színlátás, hallás), h) mozgásszervek vizsgálata: különös tekintettel a lábstatikai problémákra és a gerinc-rendellenességekre (tartáshiba, scoliosis, Scheuerman), i) vérnyomásmérés. - Ezek meg azok a vizsgálatok, amelyeket Magyarországon a 6-18 éves (tehát iskolás korú) gyermekeken KÖTELEZÕ elvégezni. Természetesen, mint írtad is, ERÕSZAKKAL senkit nem lehet vizsgálatra kényszeríteni. Nem is fogják azt tenni. Azt írod, hogy egy 14 éves gyermek megtagadhatja a vizsgálatot. Pontosítok: egy 6 éves is megtagadhatja. Õt sem fogják kényszeríteni. Csak felszólítják a szülõt, hogy végeztesse el a kötelezõ vizsgálatokat. Igazad van abban, hogy nem kötelezõ pont ott, és pont azon a vizsgálaton részt venni, és nem kötelezõ pont azzal az orvossal megvizsgáltatnod magad. De a kötelezõség nem is ezt jelenti (ha már a jelentéseket értelmezzük), hanem azt, hogy az adott vizsgálatokat kötelezõ ELVÉGEZNI. Hogy hol, és kivel, azt a SZÜLÕ (tehát nem a gyermek) döntheti el, de a kötelezõség a szülõre is vonatkozik - és NEM CSAK azt jelenti, hogy az orvosnak kötelezõ elvégeznie... Kicsit sántít a példád. A "kötelezõ értettségi" egészen más dolog, hiszen ott MAGA az érettségi sem kötelezõ - azaz ott a kötelezõség csak azt jelenti, hogy ha AKARSZ érettségi bizonyítványt, akkor részt kell rajta venned - de ha nem, hát nem. A kötelezõ vizsgálat viszont nem egészen ilyen. Ott NEM döntheted el szabadon, hogy részt veszel-e rajta. Tudod jópár évvel kötelezõ volt a tüdõszûrés, mert Magyarországon annyira megemelkedett a TBC megbetegedések száma, hogy kötelezõvé tették. Aki nem jelent meg, azt a rendõr ELÕÁLLÍTOTTA. Senkit nem érdekelt, hogy õ nem akar részt venni rajta. De ez teljesen érthetõ is, hiszen egy betegség esetén ugye NEM CSAK A SAJÁT egészségét kockáztatja, hanem másokét is. Persze, abban igazad van, hogy egy iskolai szûrésen csak megjelenni kötelezõ, de részt venni rajta nem. Persze. De a vizsgálatokat akkor is kötelezõ VALAHOL elvégeztetned. Ha pedig mégsem végezteted el? Hát ha mázlid van, akkor semmilyen következménye nincsen. De ha például fiatalkori cukorbetegséged, vagy golyvád alakul ki, az az elsõ kérdés, hogy mikor is voltál legutóbb szûrõvizsgálaton? Jaaa, hogy te megtagadtad? Ugye tudod, hogy ezért megtagadhatja az orvos a gyógyításodat? Az orvos ugyanis megtagadhatja a gyógykezelést a betegtõl abban az esetben, ha az NEM TARTJA BE az orvosi elõírásokat - és kérdezd már meg a családod jogász tagjait - ebbe bizony a kötelezõ szûrõvizsgálatokon történõ megjelenés is beletartozik. Az iskola tényleg nem kér papírt arról, hogy te egyébként kinél, és mikor voltál szûrõvizsgálaton. Igazad van, ehhez az ISKOLÁNAK semmi köze. Csak az egészségügynek - és annak már egész jó számítógépes hálózata van, amely PONTOSAN tartalmazza, hogy mikor, milyen szûrésen vettél - vagy nem vettél részt. (És én nagyon remélem, hogy elõbb-utóbb eljutunk odáig, hogy ha nem vettél részt a szûrõvizsgálatokon, akkor NE JÁRJON a TB alapján a gyógykezelés, hanem akkor FIZESD MEG!) Úgyhogy nem árt utánanézni, hogy a kötelezõség az kinek milyen kötelezettségeket jelent. Mert bizony NEM CSAK az orvosra, hanem a betegre nézve is kötelezõek a szûrõvizsgálatok. Pedro
Nincs, mivel kényszeríthetnek. Hahahaha...
Igen, törvény írja elõ, linket is küldtem, és akkor is az vagy, amit írtam, hiába töröltetted a kommentemet!!!!
Ime egy iskolaorvosi vizsgálat eredménye: "9 éves kisfiamnak az iskolai orvosi vizsgálaton két beutalót adtak az egyik a szemészetre szól és a jelen betegséghez az van írva, hogy f.on vírus? Ez mit jelent és szükséges-e a beutalón leírt 40 km-re található Megyei kórházba vinnem? A másik beutaló az urulógiára szól a jelen betegségekhez a phimoris N 47 van írva (remélem jól tudtam kibetûzni) ez mit jelent? Hirdetés Azt gondolom, a f.-on azt jelenti, hogy a funduson, tehát a szemfenéken. Valószínûleg nem vírust írtak, hanem vízust, azaz a látást kellene a szemész szakorvosnak megítélnie. A phimosis pedig fitymaszûkületet jelent, azaz a fityma nem húzható vissza a makkról. Én örvendetesnek tartom, ha a gyermekek alapos iskolaorvosi vizsgálaton átesnek és ha felmerül a gyanú egy orvosban, hogy valami nincs tökéletesen rendben a gyermeknél, azt szakorvoshoz küldi. Azt tanácsolom, menjenek el a két szakrendelésre, talán kérjenek idõpontot, így sikerülne egy úttal mindkét felülvizsgálaton túl lenni. dr Gerencsér Emõke" Nem hiszem, hogy például ez a szülõ feleslegesnek, vagy esetleg JOGTIPRÁSNAK tartaná akár magát a vizsgálatot, akár azt, hogy gyermeke tökeit a doki megfogdossa... A te édesanyád vajon hogy viszonyul ehhez??? Pedro
Iskolaorvosi vizsgálat 1930 körül: http://mek.niif.hu/01900/01906/html/index366.html Látható, hogy nagyapáitoknak is le kellett vetkõzniük... Itt pedig az a törvény található, ami megszabja az iskolaorvosok FELADATAIT - tehát nem azt, hogy mit szeretnének csinálni, hanem azt hogy mit KELL elvégezniük: http://www.complex.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99700026.NM Ha valami nem tetszik, szintén a szülõ jogosult eljárni... Megint csak azt tudom mondani, tessék anyucihoz fordulni! Pedro
Úgy látom, hogy itt az a probléma, hogy a válaszolók többsége nem érti vagy csak úgy tesz mintha nem értené a kérdést. A kérdezõ nem azt kérdezte, hogy kötelezhetik-e "orvosi" vizsgálatra hanem azt kérdezte, hogy kötelezhetik-e ISKOLAorvosi vizsgálatra pláne MÁSOK ELÕTT! Erre a válasz az, hogy NEM! NEM kötelezhetik! Semmiféle orvosi vizsgálatra nem kényszeríthetik ha õ nem akarja! Az a bizonyos rendelet részlet amit bemásolt valaki egy közismert dolog de az az ORVOSRA vonatkozik! Vagyis az ORVOSRA NÉZVE kötelezõ! Az ORVOSNAK kötelezõ behívni a vizsgálatra és elvégezni a vizsgálatot és jelentést írni a vizsgálatról! Ha valaki megtagadja a vizsgálatot akkor egyszerûen ráírják a kartonjára, hogy "xy a vizsgálatot nem kérte vagy megtagadta". Ennyi! 14 év fölött bárki megtagadhat bármilyen vizsgálatot, 14 év alatti diákok esetében a szülõnek van joga megtiltani az iskolaorvosnak, hogy a gyerekét megvizsgálja ha errõl írásban nyilatkozik. De ebben az esetben a szülõ köteles bemutatni a papírt arról, hogy a szükséges vizsgálatokat másik orvossaL elvégeztette. Tehát az eddigi válaszolók nagy része azért adott tényleg buta válaszokat mert nem értették a VALÓDI kérdést! A kérdezõ nem az "orvosi" vizsgálat ellen tiltakozik, hanem az ISKOLAorvosi vizsgálat ellen mások elõtt! Megnéztétek azt a linket amit adott? Sok döbbenetes esetet mesélt el ott sok diák, hogy MEGALÁZTÁK õket iskolaorvosi vizsgálatokon......és persze a jogaikról senki sem világosította õket fel.... Az szerintem is egy normális elvárás, hogy mindenkit EGYENKÉNT kellene behívni egy orvosi rendelõbe! Normál orvosi rendelõkben ez így is történik! Mindig EGY embert hívnak be egyszerre és NEM MÁSOK ELÕTT vizsgálják! Iskolaorvosi vizsgálatoknál ez valszeg azért van másképp mert az iskolaorvosok minél elõbb le akarják zavarni a dolgot, ezért hívnak be 5-10 embert egyszerre. Ez nekik kényelmesebb mintha NORMÁLISAN egyenként szólítanának be mindenkit! Akik pedig azzal dobálóznak, hogy nincs kifogásolni való azon ha "azonosnemûek" elõtt vizsgálják õt....hát ehhez csak annyit tennék hozzá, hogy azért mert TÉGED ez nem zavar, attól MÁSOKAT még ZAVARHAT! Tudod nagyon sokan nem szeretnek mások elõtt meztelenül vagy félmeztelenül mutatkozni (még azonosnemûek elõtt sem) és az is normális igény, hogy a közte és az orvos között elhangzó párbeszédet nem akarja, hogy más is hallja! Márpedig ha egyszerre többen mennek be, a többiek MINDENT hallanak amit az orvos mond róla, vagy kérdez tõle és amit a diák válaszol....egyszóval az osztálytársak orrára kötnek olyan dolgokat amihez SEMMI KÖZÜK! Mégegyszer a lényeg a kérdezõ kérdése: Az ISKOLAorvosi vizsgálatra senki NEM kényszeríthet! JOGOD van megtagadni! Senkinek nem kötelessége eltûrni, hogy megalázzák és megsértsék a személyiségi jogait!
Hölgyek/Urak! Erõvel lecibálni a ruhát vagy egymás elõtt, indiszkrét módon végezni vizsgálatot nem etikus és ezek tûrése nem kötelezõ. Ahol az elõírás kötelezõ orvosi vizsgálatot ír elõ, az a gyakorlatban annyit tesz, hogy a munkavégzéshez, vagy az adott oktatási intézmény látogatásához elõírnak bizonyos orvosi alkalmassági feltételeket. Ha valaki a jogaira hivatkozva sem ott, sem máshol nem hajlandó a vizsgálatoknak alávetni magát, akkor az illetõ intézménynek pedig JOGA VAN õt kizárni a soraiból. Ugyanis ahhoz is mindenkinek joga van, hogy (kontrolláltan) egészséges emberek közé járjon. De olyan nincs, hogy nem vizsgálhat meg a suli/üzem doki, én sem szerzem be máshonnan sem a leleteket, de azért továbbra is oda járjak. El vannak itt páran tévelyedve.
Kedves 21:10-es! Azért jobb lenne, ha utánanéznél kicsit... 18 év az a 14... Az iskolaorvosi szûrõvizsgálaton való részvétel KÖTELEZÕ, de természetesen a vizsgált személy megtagadhatja a részvételt, amennyiben FELELÕSSÉGET vállal arra, hogy a kötelezõ vizsgálatokat elvégezteti, és ez a felelõsség a továbbiakban ÕT terheli. Mivel azonban jogi értelemben felelõsséget csak NAGYKORÚ állampolgár vállalhat, ezért vagy nagykorúnak (tehát 18 év felettinek) kell lenni hozzá, vagy a szülõnek kell az ÍRÁSBELI kérelme a vizsgálat alól történõ felmentéshez. Ez ilyen egyszerû. Ezért mondtuk itt már többen is, hogy anyucinak kell szólni. Pedro
A kérdező hozzászólása: Kijavítanám az utolsó kommentelõt: 1)egyáltalán nem fröcsögtem 2) akik írtak nem válaszolók voltak, mert mindössze egy válasz érkezett a kérdésemre, a többi nem a konkrét kérdésre irányult.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm 17:01, ne haragudj, nem vettem észre a sok fröcsögõ közt. Amúgy Semmi olyat nem írnak (tudtommal) ami kimondja, hogy köteles vagyok ezekben részt venni, és levetkõzni, ha azt mondják nekem. Nekünk meg azt állították hogy ezt TÖRVÉNY ÍRJA ELÕ.
A kérdező hozzászólása: Kedves Pedro! Egyáltalán nicns nagy önbizalmam, csak felhúz ez a sok hülyeség! Ezek szeirnt te szerencsésnek tudhatod magad, amiért sosem volt olyan megalázó élményben részed iskolai vizsgálatok során, mint rengeteg diáknak. http://mellekhatas.hu/index.php?p=news&act=show&cid=7675 T Tessék, egykét "gyöngyszem" olvasgass bele, és gondolkozz!
A kérdező hozzászólása: A kérdésre válaszopljatok légyszives!!!
A kérdésre válaszolva nem, nincs sehol sem így közvetlenül leírva, hogy nem kényszerthetnek az iskolai orvosi vizsgálatra.Közvetlenül legalábis nem.
A kérdező hozzászólása: Kedves Pedro! Nem tudom, hogy azzal, hogy ráállítanak a mérlegre, és megmérik hány centi vagyok, mit fognak kiszûrni. Semmit! És addig értem, hogy az én érdekemben vannak a vizsgálatok, de ez feljogosítja õket arra, hogy ezt LETUSZKOLJÁK a torkomon??? Nincs jogom dönteni? Mert igazán nagyon rendesek, de ez nem azt jelenti, hogy fenyegetõzni kell, meg azt hazudni, hogy ez kötelezõ, törvényben le van írva, hgoy köteles vagyok részt venni ebben. Az egyik lánynak lerángatták a pólóját, mert nem akarta magától levenni. Ha ez titeket nem háborít fel, akkor nagyon sajnálom! Még ahhoz is jogom van, hogy az asszisztenst kiküldjem ha orvoshoz megyek, ezek meg több ember elõtt vetkõztetnek le(szó szerint)?? ÚGyhogy nem kérem a beszólásokat, az a ti dolgotok, ha titeket ez nem zavar, de attól még akit igen, azt nem kötelezhetik!
Igen indulatos vagy, ennyire talán nem kellene felhúzni magad. Amit írok, inkább gondolatok, lehet, nem így vannak: 18. éved betöltése elõtt Te fiatalkorú vagy, gyámod (nyilván szülõd) képvisel minden tekintetben. Úgy gondolom csak rajta keresztül tiltakozhatnál. Még a mérlegre se kell állnod, már sok mindent látnak, mert õk orvosok. Láthatnak hanyag testtartást, gerincferdülést, lúdtalpat, csípõizületi elváltozást. Jó szemmel, ezt pár lépés alatt (amíg a mérleghez mégy!) megítélhetik. Az asszisztencia az orvos "része", sok mindenben (orvosi titoktartás stb.) azonos kötelmei vannak az orvossal, úgy gondolom jelen lehet. Több ember elõtt: ezek az emberek osztálytársaid és azonos nemûek. Nem gondolom, hogy ez bármiféle kifogásra adhat okot. Ezen az alapon strandfürdõ stb. öltözõjét is kifogásolhatod, mondván nem vagy hajlandó együtt öltözni, kérek külön szeparét. És igen, ezek a vizsgálatok az egészség megõrzését, a betegség, elváltozások ideje korán történt felismerését segítik, azért, hogy kelljen késõbb SOKKAL TÖBBET költeni a gyógyításra. Én így gondolom...
A kérdező hozzászólása: Jaj istenem... nem értik a lényeget, nem értik... Itt nem az orvosi vizsgálat szükségességérõl van szó, de ha nem értitek akkor minden hiába :C Sajnálom
Ezek szerint mindenki ostoba, csak a kérdezõ nem?
Ne nyifogjál már, ha nem akarod hogy megvizsgáljanak, szólj anyucinak, hogy írjon egy kérelmet, ami alapján felmentenek az orvosi vizsgálat alól. Ilyen baromi egyszerû. Egyébként gratulálok, hogy ha tényleg úgy látod, hogy mindenki ostoba, csak te nem. ÖNBIZALOMHIÁNYBAN már így elsõ ránézésre sem szenvedsz - maximum nagyképûségben. Ezt vedd orvosi diagnózisnak. Azért én a helyedben elgondolkoznék azon, ha az emberek TÖBBSÉGÉNEK más a véleménye, nem biztos, hogy õk a hülyék. Pedro
Kérdezõ én már válaszoltam a kérdésedre 17:01-kor.
Kedves 07:48-as! Te vagy az aki el van tévedve! Igenis VAN olyan, hogy az iskolaorvos NEM vizsgálhatja meg a gyereket! Amennyiben a szülõ írásban nyilatkozik arról, hogy nem járul hozzá ahhoz, hogy a gyerekét az iskolaorvos megvizsgálja mert õ másik orvossal vizsgáltatja meg, akkor ezesetben az iskolaorvos NEM vizsgálhatja meg! Természetesen a szülõnek be kell mutatni a papírt arról, hogy a fontosabb vizsgálatokat másik orvossal elvégeztette.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!