Találatok a következő kifejezésre: Változhat-e a sebessége (1 db)

Változhat-e a fény sebessége?

Világéletemben, amióta csak olvastam a relativistás-elméletr?l, úgy hittem a fény sebessége állandó, azaz 300 000 000m/s. Azonban most tanultam fizikaórán a hullámok megtörésér?l, illetve a hullámok terjedésér?l különböz? közegekben, és a tanárn?m szerint a fény mint bárnmilyen más hullám különböz? közegekben változik a terjedési sebessége. A maximális értéket, a fenn említett sebességet, pedig légüres térben érheti el.

Legjobb válasz: nem nem nem. Az való igaz, hogy a fény különbözõ közegekben más és más sebeséggel terjed, de az nem igaz, hogy adott közegen belöl bármi képes lenne lassítani, vagy gyorsítani. A garvitáció csak eltéríteni képes a fényt, a sebességét nem tudja megváloztatni. A relativitás elméletnek pont az az egyik sarokpontja, hogy az inerciarendszertõl független a fénysebesség, pontosabban az, ahogy rendszerfüggetlenül állandó. Az amit az idõlassulásról a térgörbületrõl olvastál össze, az a nyugalmi tömeggel rendelkezõ dolgokra vonatkozik. A fény nem ilyen. Minden más igen, de a fény nem.

nem nem nem. Az való igaz, hogy a fény különbözõ közegekben más és más sebeséggel terjed, de az nem igaz, hogy adott közegen belöl bármi képes lenne lassítani, vagy gyorsítani. A garvitáció csak eltéríteni képes a fényt, a sebességét nem tudja megváloztatni. A relativitás elméletnek pont az az egyik sarokpontja, hogy az inerciarendszertõl független a fénysebesség, pontosabban az, ahogy rendszerfüggetlenül állandó. Az amit az idõlassulásról a térgörbületrõl olvastál össze, az a nyugalmi tömeggel rendelkezõ dolgokra vonatkozik. A fény nem ilyen. Minden más igen, de a fény nem.
A fény vákuumban kb. 300e km/mp sebsséggel megy - attól függetlenül, hogy te milyen gyorsan mozogsz. Anyagban meg a fénytörés határozza meg, milyen gyors lesz. A törésmutató változásakor (a közegek határán) vált sebességet (pl. üvegben úgy tudom, kb. a harmadával csökken) - de lehet változó törésmutatójú anyagot is készíteni - és vannak különleges megoldások, igen nagy törésmutatóal. A ma létezõ legjobb kísérletben már annyira lelassították, hogy egy gyalogos is lehagyná.
A fény számított sebessége vákuumban éri el a meghatározott 299 792 458 m/s-ot. Mivel a látható világunk a fény sebességétõl függ, így való igaz az, hogy amennyiben a fény terjedési sebessége csökken, akkor KÖZEGVÁLTÁSKOR jöhet létre "idõlassulás" azonban utána már "stabilizálódik az állapot", mivel a fény sebessége egy-egy közegben ÁLLANDÓ. Itt akkor lenne "gondolkodnivaló", ha a fény sebessége egy közegen belül is változna.
Természetesen! Kanyarban, meg elsõbbség adás kötelezõ tábla, illetve gyalogátkelõhely elõtt!:)


Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

Három fiú golyójátékot játszik. Játék előtt golyóik számának aránya 7:6:5. A játék végén a golyóik aránya 6:5:4. Egyikük 12 golyót nyert. Hány golyójuk volt külön-külön a játék kezdetén?

4

Miért nem esek le a felhők, annak ellenére hogy a vízcseppek sűrűsége nagyobb mint a levegő sűrűsége?

Le tudná valaki írni ennek a feladatnak az észszerű magyarázatát? Tudom kicsit hülye kérdés de ezt kérte a fizika tanár.

5

Honnan ered a földtörténeti korok elnevezése?

2

"Miniatűr Párizs". Melyik várost nevezte így Goethe a felsoroltak közül? (alul van a felsorolás)

a,Bréma, b,Drezda, c, Köln, d,Lipcse

3

Lehetséges-e, hogy 3 házaspár úgy foglaljon helyet egy kerek asztalnál, hogy házaspárok ne kerüljenek egymás mellé, de egymással szemben se üljenek?

8

Ha egy palackba vizet töltök, mennyi ideig marad iható?

Mondjuk néha iszok belőle, mkor romlik meg?

8

Injektív, szürjektív, bijektív?

Találtam egy-két leírást, úgy ahogy értem, de sokat segítene, ha valaki példával, indokolva elmagyarázná őket.

6

Milyen állat a "bunder" vagy "bunderkölyök"?

1

Hogyan kell bebizonyitani, hogy a 5x^2+6x+15=y^2 egyenletnek nincs megoldása az egész számokból álló számpárok halmazán?

4

Mi a különbség az endorfin és a dopamin között?

6

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!