Találatok a következő kifejezésre: Változhat-e a sebessége (1 db)

Változhat-e a fény sebessége?

Világéletemben, amióta csak olvastam a relativistás-elméletr?l, úgy hittem a fény sebessége állandó, azaz 300 000 000m/s. Azonban most tanultam fizikaórán a hullámok megtörésér?l, illetve a hullámok terjedésér?l különböz? közegekben, és a tanárn?m szerint a fény mint bárnmilyen más hullám különböz? közegekben változik a terjedési sebessége. A maximális értéket, a fenn említett sebességet, pedig légüres térben érheti el.

Legjobb válasz: nem nem nem. Az való igaz, hogy a fény különbözõ közegekben más és más sebeséggel terjed, de az nem igaz, hogy adott közegen belöl bármi képes lenne lassítani, vagy gyorsítani. A garvitáció csak eltéríteni képes a fényt, a sebességét nem tudja megváloztatni. A relativitás elméletnek pont az az egyik sarokpontja, hogy az inerciarendszertõl független a fénysebesség, pontosabban az, ahogy rendszerfüggetlenül állandó. Az amit az idõlassulásról a térgörbületrõl olvastál össze, az a nyugalmi tömeggel rendelkezõ dolgokra vonatkozik. A fény nem ilyen. Minden más igen, de a fény nem.

nem nem nem. Az való igaz, hogy a fény különbözõ közegekben más és más sebeséggel terjed, de az nem igaz, hogy adott közegen belöl bármi képes lenne lassítani, vagy gyorsítani. A garvitáció csak eltéríteni képes a fényt, a sebességét nem tudja megváloztatni. A relativitás elméletnek pont az az egyik sarokpontja, hogy az inerciarendszertõl független a fénysebesség, pontosabban az, ahogy rendszerfüggetlenül állandó. Az amit az idõlassulásról a térgörbületrõl olvastál össze, az a nyugalmi tömeggel rendelkezõ dolgokra vonatkozik. A fény nem ilyen. Minden más igen, de a fény nem.
A fény vákuumban kb. 300e km/mp sebsséggel megy - attól függetlenül, hogy te milyen gyorsan mozogsz. Anyagban meg a fénytörés határozza meg, milyen gyors lesz. A törésmutató változásakor (a közegek határán) vált sebességet (pl. üvegben úgy tudom, kb. a harmadával csökken) - de lehet változó törésmutatójú anyagot is készíteni - és vannak különleges megoldások, igen nagy törésmutatóal. A ma létezõ legjobb kísérletben már annyira lelassították, hogy egy gyalogos is lehagyná.
A fény számított sebessége vákuumban éri el a meghatározott 299 792 458 m/s-ot. Mivel a látható világunk a fény sebességétõl függ, így való igaz az, hogy amennyiben a fény terjedési sebessége csökken, akkor KÖZEGVÁLTÁSKOR jöhet létre "idõlassulás" azonban utána már "stabilizálódik az állapot", mivel a fény sebessége egy-egy közegben ÁLLANDÓ. Itt akkor lenne "gondolkodnivaló", ha a fény sebessége egy közegen belül is változna.
Természetesen! Kanyarban, meg elsõbbség adás kötelezõ tábla, illetve gyalogátkelõhely elõtt!:)


Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

Mik a szervrendszerek?

Létszi minél előbb írjatok.Tanulmányi szempontból kell.

2

Mennyi a réz átlagos atomtömege?

tömegszám 63 rendszám 29
másik
tömegszám 65 rendszám 29

4

Venni akarok egy tesla 's' model-t 85kWh-t aksival. Mennyi ideig kell megállni tölteni 240 V-os áramforrásról, ha átlag 100km/h-s tempóval megyek és 350 km-t akarok megtenni?

6

Ki tud találni nekem a merkúrról egy kis infót? A suliban kell dogát írni. Mondom mi kell: Hőfok napos oldal Hőfok sötét oldal Van e holdja és még egyéb értékes infó.

1

Igaz az alábbi állítás?

(s^3+s^2+4)/(s^2(s-2)(s+2))=1/(s-2)- 1/(s^2)

2

Megérné matematikusnak vagy fizikusnak tanulni? Ellehet helyezkedni? Mit csinálnak ők pontosan?

Azért ide írom ezt a kérdést, mert véleményem szerint itt lehetnek esetleg matematikusok, vagy fizikusok, vagy olyanok akik ismernek matematikust vagy fizikust.

Pályaválasztás előtt állok, és e két tantárgyat nagyon szeretem. De nem tudom, megérné-e tanulni ezek közül az egyikre?
Egyébként fogalmam sincs, hogy pontosan mit csinálnak. Ha valaki leírná megköszönném. :)

1

Racionális tört függvények integrálásánál parciális törtekre bontás?

Értem, hogy hogy kell megcsinálni csak az értelmét nem igazán látom. Ha van egy 1/[(a+b)^8] alakú függvényem, akkor ha ezt szétszedem lehetséges, hogy lesz egy hatodfokú tag a nevezőben (többiről nem beszélve), vele ugyanezt meg kell csinálni? Újra és újra amíg mind el nem fogy avagy integrálható alakra nem kerül? Ha így megy, akkor nagyon hosszú megoldási tematikának tűnik ez számomra.

11

Tudnátok 3 példát írni szuper normális ingerre?

(=az átlagos ingernél erősebb ,mely fokozottabb viselkedést vált ki)

11

Milyen ionokat ismersz, mit tudsz ezekről?

Miért semleges elektromos szempontból az atom és a molekula?

Előre is köszönöm a segítségeket!! :]

6

Hogy kell kiszámolni? (kémia)

Megvan adva a Litium.A litiumnak meg kell adni a moláris tömegét,az anyagmennyiségét és a tömegét.Ez egy ilyen táblázat.Ha CSAK a moláris tömeg van megadva,akkor,hogy tudom kiszámolni a tömegét?

3

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!