Találatok a következő kifejezésre: Változhat-e a sebessége (1 db)

Változhat-e a fény sebessége?

Világéletemben, amióta csak olvastam a relativistás-elméletr?l, úgy hittem a fény sebessége állandó, azaz 300 000 000m/s. Azonban most tanultam fizikaórán a hullámok megtörésér?l, illetve a hullámok terjedésér?l különböz? közegekben, és a tanárn?m szerint a fény mint bárnmilyen más hullám különböz? közegekben változik a terjedési sebessége. A maximális értéket, a fenn említett sebességet, pedig légüres térben érheti el.

Legjobb válasz: nem nem nem. Az való igaz, hogy a fény különbözõ közegekben más és más sebeséggel terjed, de az nem igaz, hogy adott közegen belöl bármi képes lenne lassítani, vagy gyorsítani. A garvitáció csak eltéríteni képes a fényt, a sebességét nem tudja megváloztatni. A relativitás elméletnek pont az az egyik sarokpontja, hogy az inerciarendszertõl független a fénysebesség, pontosabban az, ahogy rendszerfüggetlenül állandó. Az amit az idõlassulásról a térgörbületrõl olvastál össze, az a nyugalmi tömeggel rendelkezõ dolgokra vonatkozik. A fény nem ilyen. Minden más igen, de a fény nem.

nem nem nem. Az való igaz, hogy a fény különbözõ közegekben más és más sebeséggel terjed, de az nem igaz, hogy adott közegen belöl bármi képes lenne lassítani, vagy gyorsítani. A garvitáció csak eltéríteni képes a fényt, a sebességét nem tudja megváloztatni. A relativitás elméletnek pont az az egyik sarokpontja, hogy az inerciarendszertõl független a fénysebesség, pontosabban az, ahogy rendszerfüggetlenül állandó. Az amit az idõlassulásról a térgörbületrõl olvastál össze, az a nyugalmi tömeggel rendelkezõ dolgokra vonatkozik. A fény nem ilyen. Minden más igen, de a fény nem.
A fény vákuumban kb. 300e km/mp sebsséggel megy - attól függetlenül, hogy te milyen gyorsan mozogsz. Anyagban meg a fénytörés határozza meg, milyen gyors lesz. A törésmutató változásakor (a közegek határán) vált sebességet (pl. üvegben úgy tudom, kb. a harmadával csökken) - de lehet változó törésmutatójú anyagot is készíteni - és vannak különleges megoldások, igen nagy törésmutatóal. A ma létezõ legjobb kísérletben már annyira lelassították, hogy egy gyalogos is lehagyná.
A fény számított sebessége vákuumban éri el a meghatározott 299 792 458 m/s-ot. Mivel a látható világunk a fény sebességétõl függ, így való igaz az, hogy amennyiben a fény terjedési sebessége csökken, akkor KÖZEGVÁLTÁSKOR jöhet létre "idõlassulás" azonban utána már "stabilizálódik az állapot", mivel a fény sebessége egy-egy közegben ÁLLANDÓ. Itt akkor lenne "gondolkodnivaló", ha a fény sebessége egy közegen belül is változna.
Természetesen! Kanyarban, meg elsõbbség adás kötelezõ tábla, illetve gyalogátkelõhely elõtt!:)


Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

Szilárdtest fizikával foglalkozó könyvek?

Pár ilyen könyv érdekelne, ami érthetően, bizonyításokkal írja le a szilárdtest fizikát vagy inkább kondenzált anyagok fizikáját.

2

Miértnem tudok olyan színre gondolni ami nem létezik?

Miértnem lehet egy teljesen új színt kigondolni?

14

Kémia vagy fizikai? Endoterm vagy exoterm?

a jód szublimációja
vízből jég lesz

4

A három közül melyik igaz alábbiak közül?

1. A földi ellipszis pálya átlócsökkenésének sebessége fokozatosan nő, így az évezredek vagy évmilliók...(nem tudni) folyamán egyre forróbb éghajlatok várhatóak.
2. A földi ellipszis pálya átlóinak hossza minimális eltérésekkel változatlan marad az évmilliók folyamán, így marad az éghajlat, csak az embertől illetve az aszteroidáktól egyéb más tényezőtől függ, hogy élhető marad-e a bolygó.
3. A földi ellipszis pálya átlónövekedésének sebessége fokozatosan nő, így az évezredek vagy évmilliók ... (nem tudni) folyamán egyre hidegebb éghajlatok várhatóak.

3

Egyszerű matek kérdésben valaki tud segíteni?

Ha (mínusz) -(x+3) felbontom akkor ez lesz belőle:

-x-3 lesz belőle

Remélem jól gondoltam.

3

Szen, nitrogen, foszfor, viz. Ezek kozul melyik szervetlen es melyik szerves anyag?

4

Az embert (mint homo-sapiens) hova soroljuk a rendszertani kategóriában?

4

A mozgás definíciójának ez megfelelne? mozgás: az anyag időben megváltoztatott térbeli helyzete.

27

Melyik az az ásvány, amelyet, ha berakoi mikrohullámú sütőve, elveszíti a színét?

Ill. hogyan oldanám meg hogy visszajöjjön a színe?

2

Elméleti kérdés! Mi történne, ha a Földön megszűnne a súrlódás?

Tegyük fel, hogy a Földön megszűnik a súrlódás. Megtudnánk állni egy helyben? Egy lejtős padlón ugye egyértelmű, hogy csúsznánk valamerre. De ha egy felület vízszintes? De ugye tökéletes vízszintesség nem létezik, mivel a Föld gömb alakú, és minden felszín hajlik valamerre. A gravitáció egy helyben tartana? Ha lehet, a világvégétől tekintsünk el. Egyedül az érdekel hogy egy test képes lenne egy helyben maradni.

13

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!