Találatok a következő kifejezésre: Változhat-e a sebessége (1 db)

Változhat-e a fény sebessége?

Világéletemben, amióta csak olvastam a relativistás-elméletr?l, úgy hittem a fény sebessége állandó, azaz 300 000 000m/s. Azonban most tanultam fizikaórán a hullámok megtörésér?l, illetve a hullámok terjedésér?l különböz? közegekben, és a tanárn?m szerint a fény mint bárnmilyen más hullám különböz? közegekben változik a terjedési sebessége. A maximális értéket, a fenn említett sebességet, pedig légüres térben érheti el.

Legjobb válasz: nem nem nem. Az való igaz, hogy a fény különbözõ közegekben más és más sebeséggel terjed, de az nem igaz, hogy adott közegen belöl bármi képes lenne lassítani, vagy gyorsítani. A garvitáció csak eltéríteni képes a fényt, a sebességét nem tudja megváloztatni. A relativitás elméletnek pont az az egyik sarokpontja, hogy az inerciarendszertõl független a fénysebesség, pontosabban az, ahogy rendszerfüggetlenül állandó. Az amit az idõlassulásról a térgörbületrõl olvastál össze, az a nyugalmi tömeggel rendelkezõ dolgokra vonatkozik. A fény nem ilyen. Minden más igen, de a fény nem.

nem nem nem. Az való igaz, hogy a fény különbözõ közegekben más és más sebeséggel terjed, de az nem igaz, hogy adott közegen belöl bármi képes lenne lassítani, vagy gyorsítani. A garvitáció csak eltéríteni képes a fényt, a sebességét nem tudja megváloztatni. A relativitás elméletnek pont az az egyik sarokpontja, hogy az inerciarendszertõl független a fénysebesség, pontosabban az, ahogy rendszerfüggetlenül állandó. Az amit az idõlassulásról a térgörbületrõl olvastál össze, az a nyugalmi tömeggel rendelkezõ dolgokra vonatkozik. A fény nem ilyen. Minden más igen, de a fény nem.
A fény vákuumban kb. 300e km/mp sebsséggel megy - attól függetlenül, hogy te milyen gyorsan mozogsz. Anyagban meg a fénytörés határozza meg, milyen gyors lesz. A törésmutató változásakor (a közegek határán) vált sebességet (pl. üvegben úgy tudom, kb. a harmadával csökken) - de lehet változó törésmutatójú anyagot is készíteni - és vannak különleges megoldások, igen nagy törésmutatóal. A ma létezõ legjobb kísérletben már annyira lelassították, hogy egy gyalogos is lehagyná.
A fény számított sebessége vákuumban éri el a meghatározott 299 792 458 m/s-ot. Mivel a látható világunk a fény sebességétõl függ, így való igaz az, hogy amennyiben a fény terjedési sebessége csökken, akkor KÖZEGVÁLTÁSKOR jöhet létre "idõlassulás" azonban utána már "stabilizálódik az állapot", mivel a fény sebessége egy-egy közegben ÁLLANDÓ. Itt akkor lenne "gondolkodnivaló", ha a fény sebessége egy közegen belül is változna.
Természetesen! Kanyarban, meg elsõbbség adás kötelezõ tábla, illetve gyalogátkelõhely elõtt!:)


Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

A projektor (vetítőgép) hogy képes sötét színt vetíteni?

Pl. a betűket hogyan képes kivetíteni, ha fekete a színe? Akkor elméletileg létezik fekete fényt világító lámpa is?

23

Egy vastag vagy egy vékony drót ellenállása nagyobb?

3

Miért forr fel előbb a letakart fazékban lévő víz?

4

Mi okozza a hangsebesség átlépésekor keletkező hangrobbanást? Mi az valójában?

15

Speciális relativitáselmélet, már megint mit rontottam el?

A fény az minden inerciarendszerben fénysebességgel megy. Viszont én valahogy ellentmondásra jutottam:

Vegyünk két fénysugarat, és nézzük meg két inerciarendszerből a haladásukat:

1. Az x-tengellyel 60°-ot bezárólag, és rá (x-tengelyre) merőlegesen indulnak a fénysugarak. Az első esetben a pont koordinátái, ahol a fénysugár van: c*t/2 és c*t*(gyök3)/2. A második fénysugárnál ezek 0, és c*t.

2. Mi az x tengely mentén megyünk c/2 sebességgel.
Az első fénysugár rendben van: az első koordináta 0, a második megegyezik (y'=y), c*t*(gyök3)/2. t'=t*(gyök3)/2, így a sebessége c.
Viszont mivel y'=y, így a második fénysugár második koordinátája c*t, plusz még van egy első koordinátája [c*t/2-nél kisebb, de az a lényeg, hogy van (sőt, nem is kell)], így a pitagorasz-tételből jön, hogy az origótól több mint c*t utat tett meg, ráadásul t'=(gyök3)/2 idő alatt. Ami nagyobb, mint 2*(gyök3)/3*c sebességet jelent.

Hol a hiba?

14

Mi a különbség a Co2 és az MgCl között?

8

Mi az a dolog vagy élőlény ami felrugja a biologia centrális dogmáját?

Ez mi lehet?

4

Szappanhártyára (n = 1, 33) merőlegesen fehér fény esik. Mekkora legyen a hártya legkisebb vastagsága, hogy visszavert fényben zöldnek (λ=0, 5μm) lássuk?

n=1,33 λ=0,5μm

1

Hogy van ilyen jó reflexe a légynek?

30

Mi a véleményetek az időviharról? Átélt már valaki ilyet?

Csak néztem a köpönyeg.hu-t, és ezt találtam:

5

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!