Találatok a következő kifejezésre: Vállalkozó vagyok, táppénzen (9 db)

A kérdező hozzászólása: Tehát párhuzamosan voltam vállalkozó és fõállású is.
szerintem nem befolyásolja, mert a fõállásod nem az volt
Szerintem sem, hiszem mivel volt fõállásod, a vállalkozásban nem fizettél (gondolom) magad után szja-t, járulékokat.
hiszem=hiszen :D
2012. 01. 01-tõl minden jogviszonyban köteles vagy pénzbeli egészségbiztosítási járulékot fizetni, tehát táppénzre is jogosult vagy. A fõállásod után tiszta sor, hogy 60 %-os mértékkel, a 2011. éves jövedelmed alapján számolják az ellátást, és max 1 évig lehetsz táppénzen, a vállalkozói jogviszonyodban ugye 2012. 01. 01-tõl fizetsz pénzbeli járulékot, így abból a jogviszonyodból rövidebb ideig leszel jogosult (2012. 010. 01-2012. 02. végéig van 60 nap kb), az összegét pedig max. a minimálbér alapján fogják megállapítani, mivel ebben a jogviszonyodban nincs 180 bérezett napod, ami után járulékfizetés is történt volna.

Vállalkozó vagyok, decembertől táppénzen leszek. Mennyi táppénzt fogok kapni, ha minimumra vagyok bejelentve?

Legjobb válasz: Szia! Mivel a terhesség címszó alatt írtad a kérdést, így feltételezem, hogy terhes vagy! Ebben az esteben pedig azt tudom javasolni, h jelentsd be magad rendes jövedelemel, így a GYED is rendes összeg lesz majd 2 évig. A táppénzrõl pedig itt olvashatsz többet: http://www.oep.hu/portal/page?_dad=portal&_pageid=34,55138&_..

Szia! Mivel a terhesség címszó alatt írtad a kérdést, így feltételezem, hogy terhes vagy! Ebben az esteben pedig azt tudom javasolni, h jelentsd be magad rendes jövedelemel, így a GYED is rendes összeg lesz majd 2 évig. A táppénzrõl pedig itt olvashatsz többet: http://www.oep.hu/portal/page?_dad=portal&_pageid=34, 55138&_..
Az elõttem szóló válaszához: sajnos azzal már nem sokat érsz, hogy most novemberben bejelented magad rendes jövedelemre amikor decembertõl vagy táppénzen, hiszen a táppénz összege már így sem lesz sok, a GYED-nél meg nem tudom pontosan, de az elmúlt egy év átlagkeresetét nézik azt hiszem... ami mivel minimálbérre voltál bejelentve sajna nem lesz túl sok... Akkor sem, ha erre az egy hónapra új bérrel vagy bejelentve.. :( Amúgy a táppénaz az egyébként bér 70 %-a, azt sajnos nem tudom, hogy a minimálbér esetére van e külön szabályozás az összegre.
Keresd meg Horváthné Mónikát itt: http://www.babafalva.hu Kérdezd meg tõle, hogy tudod a legjobbat kihozni a helyzetbõl, nekem sokat segített.
A GYÁS-t, GYES-t a szülésed évét /te esetedben 2008-as év/ megelõzõ év /azaz 2007-es év/ átlagkeresetébõl állapítják meg. Sokat már nem tehetsz, ha csak nem jelented be magad 900ezer forintra novemberre.
valaki segitsen ha terhes lesz a nõ, de közben két fiúval volt, honnan lehet tudni melyik az apa terheség alatt kilehet deriteni és ha igen hogyan??

Egyéni vállalkozó vagyok, jelenleg táppénzen? Meg fog szűnni a vállalkozásom, de attól függetlenül kapni fogok gyest meg gyedet?

mivel 2012es évet nézik, nem? a babám 2013 ban fog születni

Legjobb válasz: GYED-re akkor vagy jogosult, ha a szülés idején is van munkaviszonyod, vagy álláskeresési járadékban részesülsz. Ha tehát megszûnik a vállalkozásod és nem kapsz álláskeresésit sem, akkor nem leszel jogosult GYED-re, csak GYES-t kapsz.

GYED-re akkor vagy jogosult, ha a szülés idején is van munkaviszonyod, vagy álláskeresési járadékban részesülsz. Ha tehát megszûnik a vállalkozásod és nem kapsz álláskeresésit sem, akkor nem leszel jogosult GYED-re, csak GYES-t kapsz.
A kérdező hozzászólása: a szülés után szûnik meg, tehát akkor fogok kapni nem? ha megszülök , másnap már megszûnhet nem?


Ha terhes leszek és táppénzre megyek, azt ki fogja fizetni? A munkáltatóm (egyéni vállálkozó) vagy OEP?

Munkakörömbõl kifolyólag ha táppénzre mennék (3 év alatt sosem voltam,nem fizette volna) de érdekelne,ha terhes leszek meddig lehetek táppénzen és azt ki fizeti?

Legjobb válasz: Az elsõ 15 napot (ami még betegszabadság néven fut) a munkáltató. a továbbiakban az oep, de ennek is a harmadát a munkáltató lecsengeti az oep felé. Emlékeim szerint...

Az elsõ 15 napot (ami még betegszabadság néven fut) a munkáltató. a továbbiakban az oep, de ennek is a harmadát a munkáltató lecsengeti az oep felé. Emlékeim szerint...
veszélyeztetett terhességnél nincs betegszabadság, az elsõ naptól tp van.
Ùgy van, ahpgy a második írta, elsõ naptól táppénz jár és a harmadát tényleg a munkáltató fizeti.Nem is örültek a munkahelyemen a bejelentésemnek...
A terhesseg miatti tappenznek nincs betegszabadsag mar jo ideje, elso, azonnal tappenz van. Az OEP fizeti, a munkaltato viszont tappenz hozzájárulást fizet, ez valoban egy harmadnyi összeg.
A kérdező hozzászólása: Na ez az, hogy így is alig van bevétele, ha kiderülne, hogy babát várok, szinte egybõl táppénzre mennék, kiakadnának...De azt se akarom, hogy szülésig ne kapjak semmit, és eltussolja, hogy nem fizeti stb. Még van idõm, remélem nem sokáig, de tudni akarom mi a teendõ. Mi van, ha õ azt mondja nem fizeti azt a részt sem, megszünteti a munkaviszonyom, ha bejelentem a babát?
olyan nincs, hacsak nem határozott idejû a szerzõdésed és szülés idõpontja elõtt jár le.
Nincs olyan, hogy nem fizeti. Majd az OEP kiszedni belole. De o nem fog neki es fizetni semmit, az OEP lesz ász utaló fel. Ha a munkáltatód nem fizeti a hozzájárulást, akkor is megkapod az összeget. Várandós not pedig kirúgni nem lehet. Ha hatarozott ideju szerzodesed van, azt nem koteles meghosszabbítani, de egyebkent siman nem rúghat ki. Arra figyelj, hogy ha kozos megegyezést ajánlana fel, bármi is az indok, terhesen el ne fogadd.
3-as vagyok. Egy pénteken jelentettem be, hogy terhesség miatt táppénzre mennék, arra kért a fõnököm, hétfõn még beszéljünk. Erre hétfõn azt mondja nekem, hogy én ilyet nem mondtam, hogy táppénzre mennék, csak annyit, hogy nem tudom vállalni a munkát, tehát felmondtam... és alá akarta velem íratni a felmondást.Persze nem írtam alá semmit, úgyhogy nem tudott mit csinálni, el kellett fogadnia a helyzetet.
A kérdező hozzászólása: Határozatlan idejû a munka szerzõdésem, megnyugtattatok akkor, hogy nem tud csak úgy kibújni alóla, de ezek a kis vállalkozók elég rafináltak tudnak lenni...köszönöm, hogy felvilágosítottatok :)

Mennyi táppénzre számíthatok? Egyéni vállalkozó vagyok, minimálbérre bejelentve. Többi lent?

december 27-március 3-ig vagyok betegállományban. A kód igaz 4-es, mert eltörtem a lábam, de a könyvelő azt mondta, hogy 4essel nem lehet leadni. Köszi!

12 hetes terhes vagyok, lejárt a szerződésem, passzív táppénzre megyek 45 napra. Utána viszont kellene munkaviszony, mert gyed nem jár a munaknélkülieknek? Legyek egyéni vállalkozó?

Azt gondoltam, néhány hónapig fizetem a járulékokat és az egyéni vállalkozók is mehetnek tgyás-ra, meg kapnak gyed-et is. Vagy ez ráfizetés? Nem hiszem, hogy pár hónapra felvesz valaki, csak hogy legyen munkaviszonyom. Van valakinek ment?ötlete? Tapasztalat? Köszönöm a válaszokat

Legjobb válasz: Szia! Vagy fizetsz egy válalkozónak magad után... vagy menj el õstermelõnek! Az utóbbi jobb, mert akkor saját magadnak vallasz be jövedelmet és saját jogon mehetsz táppénzre. Persze magad után így is kell fizetned, de inkább Te magad után, mint szívességért kuncsorogni valakinél, nem? Egyébként van 180 biztosított napod? Ha bõvebben érdekel a téma írj priv.

Szia! Vagy fizetsz egy válalkozónak magad után... vagy menj el õstermelõnek! Az utóbbi jobb, mert akkor saját magadnak vallasz be jövedelmet és saját jogon mehetsz táppénzre. Persze magad után így is kell fizetned, de inkább Te magad után, mint szívességért kuncsorogni valakinél, nem? Egyébként van 180 biztosított napod? Ha bõvebben érdekel a téma írj priv.
A passzív tp. 45 nap, de kérvényezhetsz méltányossági tp-t, az még 45 nap, aztán a munkaügyibe kérdezz már hogy ezekkel együtt meg elõzõ munkahellyel együtt, biztosítva vagy e a szülés idõpontjáig, ha igen akkor mindenképp járni fog. Én ugyanígy vagyok!

Vállalkozó voltam 3 évig. Aztán 1 hónapot dolgoztam alkalmazottként munkahelyen mikor kiderült, hogy terhes vagyok. Rögtön táppénzre vettek vetélés gyanujával, a főnököm meg azonnal kirugott! Mi ilyenkor a teendő?

Most akkor valóban nem kapok se gyermekágyi segélyt se gyedet?Mit tehetnék?

Legjobb válasz: Elõszõr is. Táppénz alatt nem rúghatnak ki! Gyed és TGYÁS is jár neked elvileg, mert biztositott voltál szülés elõtt 180 napon belül,, ugyanis ezeket a TB finanszirozza. De én azt javaslom hogy mindenképpen menj el a kerületi szociális központba, és mindenre választ fogsz kapni, sõt még talán terhességi segélyt is, de ha más nem a TB-det biztosan állják valahogy és az elég a segélyek kéréséhez szerintem. De mindenképpen önkormányzat és szociális osztály!!! Ott segitenek a kismamáknak ilyen jellegû problémákon.

Elõszõr is. Táppénz alatt nem rúghatnak ki! Gyed és TGYÁS is jár neked elvileg, mert biztositott voltál szülés elõtt 180 napon belül, , ugyanis ezeket a TB finanszirozza. De én azt javaslom hogy mindenképpen menj el a kerületi szociális központba, és mindenre választ fogsz kapni, sõt még talán terhességi segélyt is, de ha más nem a TB-det biztosan állják valahogy és az elég a segélyek kéréséhez szerintem. De mindenképpen önkormányzat és szociális osztály!!! Ott segitenek a kismamáknak ilyen jellegû problémákon.
Ha próbaidõ alatt voltál, sajnos simán kirúghat táppénz alatt is! A helyes megoldás az lett volna, hogy nem szólsz neki, amíg le nem jár a próbaidõ. Az önkormányzathoz meg hiába mész, a szociális irodának ehhez semmi köze (tudom, mert ott dolgozom). Az Államkincstárhoz kell fordulnod. És sajnos hiába van meg a 180 nap biztosítási idõ, ha a TGYS igénylésekor nincs biztosítotti jogviszonyod, akkor olyan, mintha nem is dolgoztál volna. Így esetedben a gyed és a családi pótlék jár. Mivel nem dolgozhatsz, annyit tehetsz, hogy elmész egyéni vállalkozónak, akkor jogosult leszel gyedre és tgysre is, bár valamennyi pénzt rá kell szánnod, de utána sokkal többet kapsz vissza! Ha gondolod, írj priviben is nyugodtan.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat!Második válaszolónak írom, hogy a vállalkozóimat akkor adtam vissza mikor kiderült, hogy terhes vagyok és a fõnököm azt mondta menjek nyugodtan táppénzre semmi gond nem bontja fel a munkaviszonyom.Ekkor én vissza adtam a válalkozóim, erre õ egy hét múlva közölte meggondolta magát és kirug!Hát így jártam és teljesen elvagyok keseredve!Nem tudom mit tehetnék!Ja a válalkozóimat nem tudom vissza kiváltani, mert maradt adótartozásom amit a jelen körülmények között nem tudok rendezni.
A kérdező hozzászólása: Szintén a második válaszadónak:Hogy tudok privátban írni?
Elvileg küldtem Neked e-mailt! Ha nem kaptad meg, légyszives jelezz vissza!
A kérdező hozzászólása: Köszi, megkaptam!


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!