Találatok a következő kifejezésre: Terhesen mehetek és nem (8 db)

Terhesen mehetek szoláriumba és nem árt e a babának?

Legjobb válasz: Szia, En azt olvastam, hogy sem a napozas sem a szolarium nem tesz jot a kismamaknak, mert ilyenkor sokkal erzekenyebb a bor is. Tudom, hogy olyan, mint az instant leves, de en az onbarnitos testapolokat hasznalom. Jo barnulast!

Szia, En azt olvastam, hogy sem a napozas sem a szolarium nem tesz jot a kismamaknak, mert ilyenkor sokkal erzekenyebb a bor is. Tudom, hogy olyan, mint az instant leves, de en az onbarnitos testapolokat hasznalom. Jo barnulast!
szia. Most olvastam egy kérdést és rá a választ. Bemásolom neked: Kérdés: A szoláriumozás milyen hatással van az anya hasában lévõ magzatra? Szabad-e kismamaként, illetve szoptatás ideje alatt szoláriumozni? Válasz: 1.A terhesség alatt általában nem javasoljuk a szoláriumot, a napozást is csak mértéklettel, inkább szûrt napfényben (pl. laza lombú fák alatt). A szolárium fényének intenzitása nagyságrendekkel nagyobb a napfényénél, bár elvben igaz, hogy a károsabbnak mondott tartomány jó részét nem tartalmazza. Szoptatás alatt a mértékkel végzett szoláriumozást megengedhetõnek tartom. Persze bõre fehérségét a picivel együtt szép idõben végzett séták és pozitívan befolyásolják. 2.Miért ne? A méhfenék nem- vagy koraterhes állapotban több cm-nyire van a bõrétõl, káros sugárzás elvben is csak pár milliméternyire terjed le a bõrben. Ha gyermeket vállal, akkor ehhez elsõsorban jó levegõ (séta, kirándulás, stb.) kell, nem a mûvi barnítás. Dacára annak, hogy valóban nem találkoztam koraterhességi káros hatással. Azért leégni nem szabad. Minden jót. 30 hetes kismama
olvastam egy másikat is: Kérdés: Szabad-e várandósan szoláriumozni? Valahol a neten olvastam hogy napozásnál célszerû a hasat letakarni, mert káros lehet a magzatra nézve, ha a naptól/szol-tól felmelegszik a magzatvíz. Válasz: Egyszerû a válasz: a terhességnek a szolárium semmit nem árt. Érdekes a kérdése a magzatvíz felmelegedésérõl. Ez ellen azonban nem úgy kell védekezni, hogy napozáskor letakarja a hasát. A lényeges a testhõmérséklet alakulása. Tehát inkább arra kell vigyázni, hogy ne túl sokáig legyen a napon, illetve pl. ne üljön forró fürdõbe. Napozáskor a has letakarásának nincs jelentõsége, a magzatvíz hõmérséklete a testfolyadékok hõmérsékletével együtt változik. Dr. Ács Nándor
14 éve szoliztatok és láttam már kismamát teljesen bemájfoltosodni.Hiába van ott a szoi és bármikor befeküdhetnék, nem teszem mert nem akarok ennél erõsebb májfoltokat.Még az alapozót is faktorosat vettem(soha nem festettem magam elõtte)mert amikor 2 napig sütött anap csak az utcánléttõl kifoltosdott az arcom.Tudom hogy ez egyén kérdése és az igaz hogy nem árt amagzatnak, mert nem jut el hozzá a sugárzás, de én nem kockáztatnám a bõröm szépségét.Sztem hagyd ki ezt a pár hónapot.Remélem segytettem.33 hetes kismama
A kérdező hozzászólása: köszi a válaszotokat kedvesek vagytok!
Én azt mondanám, ha mindenáron menni akarsz max 6 percre, de tényleg jól fontold meg, érdemes-e.
A szolárium sugara nem jut el a babához, mert csak a bõr felsõ rétegét érinti.Nyugodtan menjél, persze csak mértékkel, mint mindent!
Vedd ki a benn maradt szabadságaidat és utána menj táppénzre szülésig.
Még valami eszembe jutott. Nem tudom, hogy tudod-e, inkább leírom :) Tegyük fel, hogy már ott van a ketteske a pocakodban. Mivel nem mész vissza ténylegesen dolgozni a két gyerek között, ezért nem lesz meg a tgyás igénylésekor a megelõzõ évbõl 180 bérezett napod. Ezért ebben az esetben a tgyásnak is lesz maximuma, ami megegyezik a gyed maximummal, azaz a mindenkori minimálbér kétszeresének a 70%-a (2010-ben ez 102900 Ft). Ha azonban a szerzõdésed szerinti bér kevesebb, mint a minimálbér kétszerese (2010-ben 147eFt), akkor a szerzõdésed szerinti bérbõl fogják a tgyást (és a gyedet) számolni.
A kérdező hozzászólása: oké! köszönöm szépen!
Szia megint! Jól is, meg rosszul is értelmezted a dolgokat :) Valóban igaz, ha fizetés nélküli szabadságon vagy, akkor nem lehetsz táppénzen is, a kettõ egyszerre nem megy. DE! Mennyibõl tart visszamondani a fizetés nélküli szabit? Egy levél, vagyis egy mondat az egész :) T. Cégvezetõ! A mai nappal a fizetés nélküli szabadságomat megszüntetem. Ha ez megvan, már másnaptól igényelheted a táppénzt. Arra figyelj, hogy ugyanezzel a nappal a mák-nak is írj egy levélkét, hogy a gyes-t lemondod és ennek a levélnek a másolatát kell a táppénzes lapodhoz csatolni. Ennek is az "egyszerre csak egy ellátás járhat" az oka. Ja, és másnaptól apa kérje meg a gyest.
A kérdező hozzászólása: Bocsánat most néztem elírtam majd csak le fog járni a gyesem. csak a kisfiam itt volt az ölembe és segített az írásban.
Szia! Lehet én értem rosszul, de azt írod, hogy lejárt a gyesed, a fizetésnélküli szabi csak a (teljes gyes v.gyed idejére vonatkozik), ha lejárt a gyes, utána elmehetsz táppzre, mert van munkaviszonyod, csak keresõképtelen vagy.Szerintem irasd ki magad és küld el a táppénzes papírokat a munkahelyednek, majd szülés elõtt 4 héttel igényeld a tgyst.
A kérdező hozzászólása: köszönöm kedves utolsó! a 4 oldalon oda van írva, hogy mikor nem jár táppénz. ész is oda van írva, hogy fizetés nélküli szabadságnál nem jár. azért kérdeztem rá, mert ezt olvastam!
Akkor más a helyzet. Mivel a biztosítási jogviszonyod nem szûnt meg, így bármikor mehetsz a szülésig táppénzre, mert több a munkaviszonyod, mint 5, 5 hónap. Abból a szempontból van jelentõsége, hogy gyed-en, gyes-en voltál, hogy mekkora lesz a táppénzed összege. De ez is sok verzió lehet, attól függõen, hogy mikor igényled a táppénzt. Itt nagyon jól le van írva, hogy milyen esetben mibõl számolják a táppénzt: http://www.oep.hu/pls/portal/docs/PAGE/LAKOSSAG/OEPHULAK_EBE..
A kérdező hozzászólása: a szabijaimat már kivettem gyed után, de nem tudtam visszamenni a munkahelyemre. még csak informálódók mi van ha terhes lennék, mert lehet az vagyok/leszek!
Szia! Nincs olyan, hogy azért nem mehetsz el táppénzre, mert fizetés nélküli szabin voltál a gyes miatt. A kettõnek semmi köze nincs egymáshoz. Ha még tart a gyes idõszaka, akkor azt visszamondva kell igényelni a táppénzt (illetékes szerv: oep, ha nem tb. kifizetõhely a munkáltatód). Ekkor érdemes apának megigényelnie a gyest (ha már elmúlt egy éves a gyerek, 8 órában lehet mellette dolgozni). Ha pedig teljesen kimerítetted a gyes idõszakot (ergo: három éves a gyerek), akkor vissza kell menni dolgozni, ami úgy kezdõdik minden esetben, hogy a bent maradt szabadságokat ki kell venned, ezt követõen elmehetsz táppénzre. Mivel nincs egy éves munkaviszonyod sem (azért megjegyzem, az, hogy fizetés nélküli szabin vagy, munkaviszonynak számít, így 5, 5 hónap a munkaviszonyod?) ezért csak annyi ideig jár táppénz, amennyit dolgoztál, vagyis ha ez 5, 5 hónap, akkor 5, 5 hónap táppénzre vagy jogosult. Ha ez lejárt de még nem szültél meg, akkor elméletileg nem vagy jogosult semmire, illetve hivatalosan vissza kéne menned dolgozni. Nem derült ki, mennyi idõs terhes vagy, de ha korai terhes, akkor a másodikkal lehet, hogy fog már tgyás, gyed is járni. Ha igen, akkor nyertél még 28 napot, mert a tgyást a szülés várható idõpontja elõtt 28 nappal lehet igényelni.
A kérdező hozzászólása: köszi!

Június 21-én leszek 18 éves. Terhes vagyok 2 és fél hónapja, édesanyámnak még nem mertem elmondani. De én azt hallottam, hogy nélküle is elmehetnék orvoshoz. Csak, hogy én nem tudom milyen orvoshoz kell mennem. és hogy tényleg mehetek-e szülö nélkül?

Legjobb válasz: Nagyon helyes, hogy megszülöd. Remélem, boldog család lesztek. Hát azért lepõdtem meg, hogy nem tudod, mert manapság a lányok nagy része jóval 17-18 éves kora elõtt felkeres egy (gyermek)nõgyógyászt, ilyen-olyan okokból. Vagy ha nem, ennyi infót akkor is összeszednek, ha máshonnan nem, a netrõl. De viszont így örülök, hogy tudtam segíteni. :)

Nagyon helyes, hogy megszülöd. Remélem, boldog család lesztek. Hát azért lepõdtem meg, hogy nem tudod, mert manapság a lányok nagy része jóval 17-18 éves kora elõtt felkeres egy (gyermek)nõgyógyászt, ilyen-olyan okokból. Vagy ha nem, ennyi infót akkor is összeszednek, ha máshonnan nem, a netrõl. De viszont így örülök, hogy tudtam segíteni. :)
Nõgyógyászhoz és szerintem mond el neki
A kérdező hozzászólása: értem.. de míg nem töltöttem be a 18at nélküle nem is mehetek se nõgyógyászhoz? ha el is mondom neki nem érne rá velem jönni mert nagyon sokat dolgozik..:/
mondd el neki. rá fog érni.
Nõgyógyászhoz elmehetsz bármilyen ügyben szülõ nélkül is. Nem igaz, hogy ennyi idõsen errõl még nem hallottál... De ha terhes vagy, akkor arról elõbb-utóbb a családod is tudomást szerez, akkor is, ha nem mondod meg nekik, gondolom, ez logikus. Ja és a legfontosabb tanácsom: mindenképpen tartsd meg a gyereket!! Az abortusz a legundorítóbb, leggonoszabb tett, amit ember elkövethet.
A kérdező hozzászólása: nem is vetetném el soha nem tudnék "megölni egy életet" aminek ráadásul én fogom adni azt.:) de amúgy igen ennyi idõsen nem hallottam semmi ilyesmirõl.. mivel még nem volt dolgom nõgyógyászaton és olyan ismerõsöm sincs aki ennyi idõs és terhes.. sõt még idõsebb ismerõsöm sincs aki terhes...
Mindenképp mond el anyukádnak! Akkor is ha sokat dolgozik és ezért elmaradt egy pár anya-lánya beszélgetés, és akkor is ha nem kimondottan õszinte a viszony köztetek. Lehet, hogy elõször kicsit ideges lesz, de õ is anya, és meg fog érteni. Másrészt meg tényleg el kell menni a nõgyógyászhoz, hiszen az elsõ ultrahangos vizsgálatokon derül ki, hogy minden rendben van e a babával!


Oktoberre tervezzük az esküvöt! De most vagyok 10 hetes terhes! Templomit is szeretnénk meg egy sima szűk családi vacsorát kb.18 órátol! Templomba mehetek kosztümbe, mert nem szeretnénk menyasszonyi ruhát!? És szeretnénk a legolcsobban kihozni!

Legjobb válasz: szerintem gömbölyödõ pocakkal a kosztüm elég rossz választás.ha nem akarsz esküvõi ruhát akor egy egyberészes szoknyát olyan kismamás félét.Jobban néz ki mint egy kosztüm és 5000 forintért is lehet nagyon szépeket venni.ajánlom nézz körül a neten a licitálós oldalakon.én is most keresek esküvõi ruhát és eszméletlen milyen jókat lehet találni.

szerintem gömbölyödõ pocakkal a kosztüm elég rossz választás.ha nem akarsz esküvõi ruhát akor egy egyberészes szoknyát olyan kismamás félét.Jobban néz ki mint egy kosztüm és 5000 forintért is lehet nagyon szépeket venni.ajánlom nézz körül a neten a licitálós oldalakon.én is most keresek esküvõi ruhát és eszméletlen milyen jókat lehet találni.
ja és ezeken az oldalakon kb 10 ezerért is lehet venni.
Én 25 hetes voltam az esküvõkor.Menyasszonyi ruhát kölcsönöztem, és alig látszott benne a pocakom.A képeken pedig egyáltalán nem lehet látni.Mi is úgy voltunk az elején, hogy ha csak 9-en leszünk minek ruha, de ma már nagyon örülök, hogy mégis volt.Így a babámnak majd meg tudom mutatni, milyen szép volt anya.Hidd el, sok minden máson meg lehet fogni azt a pénzt.
licitálós oldalakon eszméletlen szépeket találtam, minden kiegészitövel20ezer ft tól.szerintem se hagyd ki csak a pénz miatt.utána mutathatod majd a babádnak hogy ott van anya és te ott voltál még a pocimban kicsim:) ...szerintem büszke lenne rád:) ja és jobb esetben soha nem lesz már esküvõd, gondold meg nagyon.spórolj a virágon(nem tudom amúgy lett volna e drágább csokor..)de ha nem mondjátok meg mire lesz negyed áron adják.nem kell drága körmöt csináltatni, dekorba sem kell drága, (nem tudom terveztetek e ilyeneket)és sokmindent magad is elkészíthetsz.a vacsinak sem kell 5 fogásosnak lenni, elég leves, 2.meg vmi desszert:) sok boldogságot
Nyugodtan mehetsz kosztümben. De! Szerintem nagyon gondold meg, nem ér e rá az esküvõ, mert soha vissza nem térõ alkalom. Persze nem látok bele senkinek a pénztárcájába, mi sem vagyunk éppen jó helyzetben, hiteleink vannak, stb. szeptemberben lesz az esküvõm és annyira jó dolog egy nõ életében a szervezkedés, és ahogy egyre közeledik az idõ...szuper érzés. Persze ti tudjátok, és most biztosan a kisbabátok lesz a legfontosabb. Én nem hagynám ki a fehér ruhát. de ez is lelki alkat kérdése.
Mehetsz, miért ne mehetnél? Kissé viccesen fogsz kinézni gömbölyödõ pocakkal kosztümben, de elvben lehetséges. De a problémád érthetõ felkiáltójelek garmadája nélkül is.
Az egy csodálatos dolog, ha látszik a pocakod!!! ( mit nem adnék érte!). Én is ezer helyen nézegettem, hol találok olcsó menyasszonyi ruhát, majdnem megvettem egy kosztümöt, míg nem a kolléganõm szólt, hogy vannak butikok, ahol lehet kapni alkalmi ruhákat, és képzeld találtam új menyasszonyi ruhát 23 ezer forintért, ami a legutolsó divat szerint készült, mindenki el van ájulva tõle...Nem tom hol laksz, szívesen adok tippeket!
Uccsó vagyok: a kosztüm több lett volna, pedig hidd el nagyon is megnézem az árakat.

Ha most gyesen vagyok, nem dolgozom de van munkahelyem és terhes vagyok akkor lemondhatom a gyest és mehetek táppénzre?

És mennyi táppénzt kapnék kb? 136000Ft volt a bruttóm a munkahelyemen és most 3 hónapja vagyok gyesen. El?tte Tgyás, gyed ahogy kell. :)

Legjobb válasz: Igen, mehetsz táppénzre. A táppénzt a szerzõdés szerinti béred alapján fogják kiszámolni, ami 136000Ft. Ez alapján kb. 80 ezer lesz a táppénzed bruttó. (ebbõl csak kb. 4000Ft szja-t kell befizetni, a többire igényelheted az adójóváírást)

Igen, mehetsz táppénzre. A táppénzt a szerzõdés szerinti béred alapján fogják kiszámolni, ami 136000Ft. Ez alapján kb. 80 ezer lesz a táppénzed bruttó. (ebbõl csak kb. 4000Ft szja-t kell befizetni, a többire igényelheted az adójóváírást)
A kérdező hozzászólása: Jaj de jó, köszönöm! Ebbõl a 26.000.Ft-os gyesbõl sajnos max. éhen halni lehet. :(
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen a válaszokat, akkor megyek pancsolni :) és várom ám a 12. hetet, hogy világgá kürtölhessem a nagy hírt :D
Szia. Én azt javasolnám, persze menjetek el, de azért a fürdéssel vigyázz, nagyon picúr még az a baba. Ha egy mód van rá, inkább próbáljátok kerülni a fürdést. 14 hós kislány anyukája.
persze mehetsz.
Napozni nyugodtan lehet, a baba a méheden belül védve van a káros napsugaraktól.Ha fürödni akarsz, akkor inkább természetes vízben tedd, élményfürdõben nem ajánlanám, nehogy összeszedj valami fertõzést.Amúgy az úszás mindkettõtöknek jót tesz. Jó nyaralást! És a 12.hét után tessék megörvendeztetni a leendõ nagyszülõket, ha már egyszer ilyen szép ajándékot kaptatok tõlük. :-) 39 h
Azért az élményfürdõvel vigyázz, nehogy összeszedj valami fertõzést! De szerintem nyugodtan elmehetsz, és érezd jól magad!
Szia Én is voltam élményfürdõben amikor még terhes voltam. Nagyon jól éreztem magam, teljesen feltöltõdtem. Vittem váltó fürdõruhát és amikor kijöttem a vízbõl lecseréltem, mert a bacik a nedves meleg helyeken kezdenek elszaporodni. Jó alaposan megtörölközöl, átveszed a fürdõbugyit és nem lesz semmi baj. Napozni pedig egész nyugodtan, legalább szép színed lesz. :)
Utolsó vagyok Most 10 hetes a kicsikém és a terhesség alatt egyetlen egyszer sem volt semmilyen fertõzésem sem, pedig több alkalommal voltam uszodában és élményfürdõben is. :)

Ez tényleg így van? Veszélyeztetett terhes vagyok táppénzen és a munkahelyemen azt mondták, ebben az esetben nem mehetek el szülési szabadságra csak, ha már megszületett a baba.

Nem szeretnék az utolsó hetekben is táppénzes papír miatt a munkahelyemre rohangálni, mert 20 Km-re lakok t?le.

Legjobb válasz: A szülési szabadságról nem tudok nyilatkozni, mert én végig táppénzen voltam, utána meg TGYÁS-on, de a táppénzes papírt mindig postán ajánlva adtam fel és mindig megérkezett. Én sem rohangáltam a munkahelyemre.

A szülési szabadságról nem tudok nyilatkozni, mert én végig táppénzen voltam, utána meg TGYÁS-on, de a táppénzes papírt mindig postán ajánlva adtam fel és mindig megérkezett. Én sem rohangáltam a munkahelyemre.
Szia! A következõ a sztori. Én is veszélyeztetett terhes voltam, 6 hetes terhességi korom óta itthon ülök :-( Végig táppénzen voltam kivéve most az utolsó hónapban. Bementem a TB-hez és kértem a Tgyást (ezt az OEP fizeti, igy a munkahelyemen alapból fiz. nélküli szabira irtak). Igy nem kell már rohangáljak. A Tgyás a kiírt születési idõt megelõzõ 28. naptól jár. Személyesen kell bemenni a TB-hez, s ott adnak egy nyomtatványt. Azt kitölteted a cégednél. Azzal együtt viszed a kiskönyvedet, a szem. ig.-et, és a Tb kártyád. Ettõl kezdve 6 hónapig jár. Üdv: 39 hetes pocis
A kérdező hozzászólása: A posta valóban jó megoldás lenne, de az orvostól mindig csak két hétre kapok papírt és õ is abban a városban van, tehát be kell járnom. :( Meg, ha elõre adnék le táppénzes papírt, és közben meg bekerülnék a kórházba, az gáz lenne.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen!
Igen, így van. A szülési szabi lényege, hogy otthon lehess, de mivel már így is otthon vagy, nem adják ki, amíg meg nem szültél. Jobban is jársz vele, mert így tovább kapot a TGYÁS-t, ami magasabb összeg általában mint a táppénz és a GYED. Nekem is mindig be kellett vinni két hetente, de én a végén sokszor megkértem azt, aki éppen arra járt, hogy adja le helyettem. De amúgy a szülési szabit úgyis csak két héttel korábban tudnád kivenni, elõbb nem. Nem kell az utolsó hónapban sem állandóan otthon ülni, én még a szülésem elõtti napon a barátnõimmel császkáltam a városban. Az a fontos, hogy ha sokat kell járkálni, akkor mindig pihenj, ha fáradt vagy. Illetve legyen otthon egy összepakolt táskád, olyan helyen, amit könnyen el tudsz magyarázni, hogy hol van, és legyen feltöltve a telód, meg lehetõleg a férjedé/anyukádé/legjobb barátnõdé is, hogy ha eksön van, akkor tudj valakit értesíteni, aki elhozza a cuccodat, lehetõleg mire te a kórházba érsz. És így már lehet is jönni-menni.
A kérdező hozzászólása: Köszi!

Vegre halvanyan ugyan, de hatarozottan pozitiv lett a tesztem, es ezt mar a parom is latja, nem csak en. Kb. ket harom hetes terhes lehetek. Mehetek mar dokihoz?

Lat mar valamit a doki?Biztosra akarok menni, mar ugy hogy ha csak petezsak van az is jo.

Legjobb válasz: Szia! Szerintem még várjál. Én 5 hetesen voltam és nem láttak semmit! Aztán egy hét múlva kellett visszamennem akkor már látszott a petezsák.

Szia! Szerintem még várjál. Én 5 hetesen voltam és nem láttak semmit! Aztán egy hét múlva kellett visszamennem akkor már látszott a petezsák.
Szerintem még várj 2-3 hetet, akkor már biztos lesz minden. Ha most mész, valószínûleg nem fog látni semmit az orvos. Én a 7. héten voltam, akkor már látta.
Nekem is igy volt, nekem az elmaradt mensi utani heten volt reggel halvagy a csik, de d.u mar eros volt a kovetkezo teszten.Masik heten el is szaladtam a dokihoz, es latta a pete zsakot es benne a pottyot...:D.Akkor voltam 5 hetes. Gratulalok a babahoz! 13 hetes 3 napos pocakos
Ilyenkor még csak a terhességet fenntartó ciszta látszik, pár hétre rá látszódik a petezsák, és rá 1-2 hétre pedig elkezd pulzálni, az lesz a szivecske. Gratu!
A kérdező hozzászólása: Köszi szepen a valaszokat, es a gratulaciot.Az erdekelne, hogy mit mond ilyenkor a doki.Hogy meg semmit sem lat, vagy hogy mar latja, hogy ez terhesseg.
Kommentre: ez orvostól független. Ha nem elég érett még, akkor nem látszik. Várj még egy kicsit. Ha nem jön meg, az tuti babát jelent. Innentõl fogva meg nincs mit aggódni.
En tegnap voltam (5 hetesen) dokinal. Latszodott a gyonyoru petezsak a kis maszattal. Mivel mar a 6. hetben jarok, a doki kereste a szivhangot, ami meg nem volt, igy visszarendelt 2 het mulva. Szerintem a doki elmondja, hogy mit ehetsz es nem ehetsz. Ad nemi felvilagositast, illetve elmagyarazza, hogy mikor milyen vizsgalatok lesznek. Nekem legalabbis igy tett a dokim.
Gratulálok! Kismama vagy! Szerintem a dokival még várj egy-két hetet, mert akkor már biztos, hogy lát valamit! Ha pedig még késõbb mész, akkor már szívhangot is hallhatsz te is! Gratula még 1x!


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!