Találatok a következő kifejezésre: Templomi esküvőt én (13 db)

Lehet így templomi esküvőm? Önzőség lenne kiállni az mellett h én mit szeretnék?

A párom egy hete kérte meg a kezem, id?pontról még nem beszéltünk, de elkezdtem fantáziálgatni az esküv?mr?l. Sose szerettem volna templomit, nem úgy neveltek. Apukám még megsincs keresztelve....De engem megkereszteltek. Kislány koromba jártam hittanra mivel nem akartam kilógni, hogy csak én nem járok az osztályból. Els?áldozás után ott is hagytam, mert rájöttem h butaságot csinálok ha csak ezért járok.

Legjobb válasz: Ha a barátod nem vallásos, akkor max a hagyomány miatt ragaszkodna a templomihoz, no meg azért, mert talán azt gondolja, te is azt szeretnél:) Persze a rokonság miatt lehet tényleg egyházi esküvõt kell tartanotok végül.. de az nem önzõség, hogy te elmondod, nem ragaszkodsz hozzá! Amúgy én úgy tudom, ha nem bérmáltál, akkor egy utólagos "vizsgaként" gyorstalpalón bepótolod, beszéld meg a pappal, hogy felétek hogy megy ez. Én sem szeretnék templomit, és nálam komoly akadályokba ütözne, ha arra kényszerítenének:S Ez a ti kettõtök esküvõje, és szerintem kizárólag a párod kívánságát vedd figyelembe: nem lenne jó, ha az esküvõtökön éppen ti/te éreznétek rosszul magatokat/magad.

Ha a barátod nem vallásos, akkor max a hagyomány miatt ragaszkodna a templomihoz, no meg azért, mert talán azt gondolja, te is azt szeretnél:) Persze a rokonság miatt lehet tényleg egyházi esküvõt kell tartanotok végül.. de az nem önzõség, hogy te elmondod, nem ragaszkodsz hozzá! Amúgy én úgy tudom, ha nem bérmáltál, akkor egy utólagos "vizsgaként" gyorstalpalón bepótolod, beszéld meg a pappal, hogy felétek hogy megy ez. Én sem szeretnék templomit, és nálam komoly akadályokba ütözne, ha arra kényszerítenének:S Ez a ti kettõtök esküvõje, és szerintem kizárólag a párod kívánságát vedd figyelembe: nem lenne jó, ha az esküvõtökön éppen ti/te éreznétek rosszul magatokat/magad.
A ti esküvõtök, a ti saját életetek, beszéljétek meg. Felnõtt emberek vagytok, szeretitek egymást, döntsétek el közösen, mit szeretnétek. Ha egyikõtök sem vallásos, illetve templomba járó, akkor felesleges színjátékot rendezni a nagyszülõknek az oltár elõtt. Nem ettõl lesz jobb, vagy rosszabb a házasságotok.

A párom is és én is katolikusak vagyunk. Nagyon szeretnék templomi esküvőt, nekem ez az első az életemben, de sajnos neki már volt templomi esküvője. Hogyan lehet megoldani, h temlomban is összeadjanak minket?

Legjobb válasz: Szia! Én ugyanebben a cipõben járok, csak fordítva. Nekem volt már egyszer templomi esküvõm, sajnos. Én is katolikus vagyok, s lehet érvényteleníttetni a házasságkötést, ha megfelelõ indokod van rá. Nekem volt indokom, kb 3 hónapja adtam be a kérelmet. A megyei szentszéknek kell címezni, s meg kell adni tanúkat is, akik az állításaidat igazolják. Lehet lesz szembesítés is. Elég hosszadalmas... Mi megtartottuk a polgári esküvõt egy hete, s várjuk az értesítést a szentszéktõl. Szerintem kérdezd meg a helyi papot is, hogy nálatok pontosan milyen dokumentumok szükségesek az érvénytelenítéshez. Az átfutási idõ kb. 6 hónap.

Szia! Én ugyanebben a cipõben járok, csak fordítva. Nekem volt már egyszer templomi esküvõm, sajnos. Én is katolikus vagyok, s lehet érvényteleníttetni a házasságkötést, ha megfelelõ indokod van rá. Nekem volt indokom, kb 3 hónapja adtam be a kérelmet. A megyei szentszéknek kell címezni, s meg kell adni tanúkat is, akik az állításaidat igazolják. Lehet lesz szembesítés is. Elég hosszadalmas... Mi megtartottuk a polgári esküvõt egy hete, s várjuk az értesítést a szentszéktõl. Szerintem kérdezd meg a helyi papot is, hogy nálatok pontosan milyen dokumentumok szükségesek az érvénytelenítéshez. Az átfutási idõ kb. 6 hónap.
Az egyik kolléganõm hasonló helyzetben van mint te.Mindketten katolikusok, a párjának már volt katolikus esküvõje.Evangélikus templomban fognak összeházasodni, s át sem kell keresztelkedniük.Azt mondta a lelkész, csak az számít, hogy meg vannak keresztelve.
Csak akkor lehetne templomi esküvõtök, ha a párodat és a volt párját az Egyház hivatalosan szétválasztaná. Ezt lehet kérni speciális esetekben, de nem mindenkinek. Épp a katolikusoknál nem nagy az esély (én is az vagyok, a mi egyházunk a többihez képest nem megengedõ).
Sajnos valóban egyházi bíróságon kell kérnie a párodnak az érvénytelenítést.A 6 hónapon túl, anyagi vonzata is van a dolognak.Megfelelõ indok kell hozzá pl. éretlenek voltak a házasságkötéskor, a volt házastárs kizárta a gyermekáldást stb.Mindezt tanúkkal is bizonyítani kell. A férjem református, polgári esküvõje volt, ezt is érvényesnek fogadja el a katolikus egyház.A jegyesoktatáson derült ki, hogy ez akadály(nem tudtam).Azt mondta a pap, hogy miért nem hazudtunk, hogy nõtlen, akkor összeadott volna.Ezek után nem volt kedvünk egyházi bírósághoz fordulni. Az egyik kolléganõ
Sehogy. Csak akkor lehetne templomi esküvõje, ha hivatalosan Rómában kimondják a válást. Lehetséges ez is, de többéves procedúra és jó indok kell hozzá, hogy megtegyék. (homosexuális partner, bebizonyítható, hogy már az esküvõn hazudott és nem akart házasodni....stb)
Ne hallgass az utolsóra! Csalással akar hozzájuttatni egy szentséghez? Gratulálok! Vagy Rómában érvényteleníttetik az elõzõ házasságot, ha UTÓLAG találnak bármit, ami miatt ELEVE érvénytelen volt, vagy az elõzõ házastárs halála esetén lehet újra esküvõ. Ez van. De nem ér eltenni láb alól az elõzõ feleséget!
17:32: hát ez tényleg nagyon más eset, de egyébként át lehet menni más felekezethez.
Hát, annyira nem értek a katolikus törvényekhez meg szokásjogokhoz, de egyik barátnõm szülei anno épp ilyen cipõben jártak, nem akarták õket összeadni katolikus templomban, katolikus szertartás szerint, mert a võlegény (most már férj és apa :P) más felekezetbe tartozott, kvázi evangélikus volt. Mi lett? A menyasszony (most már feleség és anya) átkeresztelkedett evangélikussá. Mondjuk nekik nyilván nem volt akkora jelentõsége ennek a hovatartozásnak... Csak mint példát, és egy lehetséges megoldást, ajánlottam.
A keresztlevelek, ha jól tudom nincsenek számítógépes rendszerbe nyilván tartva. Tehát, ha a férjed bemegy egy plébániára és keresztséget kér, akkor elivileg kap egy "tiszta" keresztlevelet amivel már minden simán megy. Ez egy kis csalásnak minõsül, de járható!
figyelj, van jobb helye is a pénzeteknek, minthogy kidobd a papra és egyebekre ...
Egyházilag is el kell választani a volt párjától, erre megvan a megfelelõ mód, kell az ok, ami miatt kérelmezi, egy rokonom egyházjogász, õ mondta, hogy megcsinálják, katolikusoknál is. Persze nem olyan egyszerû, mint egy polgári válás, de meg tudják oldani. Tudod, Isten nem a szertartáskor köti össze a párokat, és akiket nem kötött össze, azokon nincs áldása, ugyanis az Õ akarata legyen meg a Miatyánk alapján.
Menjetek el reformatus vagy evangelikus templomba, eskudjetek ott ossze! A katolikusoknal a paphoz menjel el, kerdezd meg tole mi a menete a dolognak, es milyen eselyetek van az ujabb eskuvore a kat. templomba. Ha nem megy a dolog, akkor irany a reformatus vagy evangelkus pap, ott menni fog a dolog. Egyik ismerosomek is igy voltak mint ti, es evangelikusoknal eskudtek meg. Szinte ugyanaz mint a kat., ne aggodjal, ne ijedjel meg!
Én olvastam egy éve egy cikket errõl, hogy Esztergomban vhol megcsinálják az egyházi válást. Tehát nem kell Rómáig menni, gondolom, ezt már az egyház intézi tovább, nektek elég Esztergomba menni. De már nem emlékszem, hogy pontosan hova. Keress rá a neten. Azt tudom, hogy hónapokba fog telni, meg vmi meghallgatáson is részt kell venni a párodnak. Egyébként ha jól emlékszem egy esküvõs honlapon olvastam, a párok történetei között. Sajnos ennyire emlékszem. Sok sikert és boldogságot!
A kérdező hozzászólása: Nagyon köszönöm a segítséget! Nem lesz egyszerû, azt már látom. Szerencsére jövõre lesz az esküvõ, így van idõnk megoldani ezt a problémát.

Templomi esküvőn mennyit kell a papnak fizetni? Augusztus 7-én lesz az esküvőm!

Legjobb válasz: Én tavaly szeptemberben voltam tanú egy esküvõn (vidéken, faluban), és nekünk a házasulók azt mondták, hogy a templomi esküvõt a tanúk szokták fizetni. Mi ki is fizettük, a másik tanúval felesben, 15ezer Ft-ot.

Én tavaly szeptemberben voltam tanú egy esküvõn (vidéken, faluban), és nekünk a házasulók azt mondták, hogy a templomi esküvõt a tanúk szokták fizetni. Mi ki is fizettük, a másik tanúval felesben, 15ezer Ft-ot.
Annó, mikor mi esküdtünk, mindennek pontos ára volt.A végszámla eléggé borsos volt. Személyesen érdeklõdjetek ott, ahol esküdni akartok.
Felénk a református esküvõn úgy mûködik, hogy a annyit kap a lelkipásztor, amennyit az ifjú pár gondol, illetve ki tud szorítani. Ez átlag 10-20 Ft között szokott lenni.
Nekünk 2 éve volt az esküvõnk. Mi kifizettük a meghatározott összeget, ez szerintem helyenként, de lehet csak egyházmegyénként más és más. Többet nem adtunk, csak meghívtuk a vacsorára. Amúgy van olyan pár, akik egy kis sütivel lepik meg a papot. Róm.Kat.
A kérdező hozzászólása: köszönöm a gyors válaszokat! kb én is 10-15ezerre gondoltam de mindenképpen megkérdezzük! itt úgy szokás, hogy a menyasszony szülei a papnak és az anyakönyvvezetõnek visznek egy-egy tortát!
A mi városunkban 35000ft a katolikus esküvõ.
A mienk Bp-en egy kis régi templomban 25, 000.- és azt mondta a papunk, hogy ebben benne van a virágdíszítés, amit nem tudok hogy milyen lesz, de azt mondta lesz, szóval rábízom.
A katolikus püspöki kar idei hivatalos "tarifája" 25000 forint, ennél lehet több, ha extrákat kérsz, de kevesebb, sõt ingyenes is, mert sok helyen a plébánia támogatja, bele tud szállni. Templomonként változik az összeg.


A parom eformatus en katolikus vagyok. Nem szeretnenk ezen valtoztatni. Hogyan oldhato meg ez a valosagban? Mindenkeppen szeretnenk templomi eskuvot! Es videken ( Veszprem megye) mennyibe kerul az egesz templomi ceremonia? Koszi a valaszokat!

Legjobb válasz: Hát megbeszélitek, hol legyen, és kész, ez nem gondolom, hogy olyan roppant nagy probléma lenne. A templomi esküvõ meg változó, elvileg nem kér pénzt a pap, annyit adsz, amennyit gondolsz, én anno egy 10-est adtam.

Hát megbeszélitek, hol legyen, és kész, ez nem gondolom, hogy olyan roppant nagy probléma lenne. A templomi esküvõ meg változó, elvileg nem kér pénzt a pap, annyit adsz, amennyit gondolsz, én anno egy 10-est adtam.
Biztosan megoldható, egy ismerõsömnek most a nyáron volt ökumenikus esküvõje. Lényegében katolikus igeliturgiát tartottak, és a katolikus fél a katolikus, a református fél a református szövegeket mondta. Próbálj utánajárni, ha nem megy, írj privit és megkérdezem õket, hogy csinálták.
Nyáron voltam az egyik barátnõm esküvõjén, õk reformátusok, a párja katolikus, és református szertartás szerint, református templomban esküdtek. Tudtommal a szervezés során nem merült fel ezzel kapcsolatban probléma!
Hát elég fura hozzáállása van ennek a papnak! Keressetek másik papot/templomot. Lehetne akár ökumenikus esküvõtök is, ahol mindkét felekezet papja/lelkésze jelen van.
Ez olyan volna mint ha valaki a Fidesz és az MSZP tagja lenne és elindulna a választáson, hogy szavazzanak rá!
Mindketten egyistenhívõk vagytok menjetek el egy Rabbihoz. Nem lehet mindenki tökéletes. Ökörköri
református templomban tudtok csak esküdni, a katolikusok nem fogják vállalni.
Bármelyik templomban összeadnak titeket, nálunk is ugyanez volt a felállás, mi katolikus templomban esküdtünk. A katolikusoknál alá kell írnod elõtte egy papírt, meg ha szigorúan veszik, akkor a párodnak kb. háromszor el kell mennie jegyesoktatásra, enni. A reformátusoknál nem tudom, mi a szokás, de lehet, ott még ezt sem kell.
Nálunk párom református én katolikus. Katolikus templomban esküdtünk, minden további nélkül össze KELL, hogy adjon egy katolikus pap akár más vallásúval, akár olyannal, aki nem tartozik egyik egyházhoz sem. Ezt mondja az egyházjog. Minket is teljesen simán összeadtak, annyi van, hogy a református fél aláír egy papírt, hogy nem akadályozza a katolikus felet a vallásgyakorlásában és a katolikus fél meg nyilatkozik, hogy a születendõ gyerekeket katolikus hitben fogja nevelni. A szertartásban meg annyi a különbség, hogy a református féllel nem ígértetik meg a gyerekek katolikus nevelését és az eskütételnél kihagyhatja a Szûz Máriát és a Szenteket (ahogy érzi). Lehet persze ökumenikus esküvõ is, de akkor készüljetek fel, hogy lehet, hogy két helyre kell járni jegyesoktatásra :) . Ha az a pap nem akar összeadni, keressetek másikat, mert csak kukacoskodott! Sok boldogságot és vidám készülõdést!
Létezik olyan, hogy ökumenikus esküvõ, tarthatjátok református templomban is, de katolikusban is. Jelen van rajta a katolikus pap és a ref. lelkész is, sõt általában ilyenkor a pár tagjai a saját felekezetük szerinti esküt mondják. Pénzbe a házasság nem kerül, azoktól szoktak csak kérni pénzt, akik nem tartják a hitüket, és kb. ugyanolyan "szolgáltatásnak" tartják a templomi házasságot, mint a polgárit. De aki jár templomba amúgy is, attól nem kérnek.
A kérdező hozzászólása: *reformatus :)
A kérdező hozzászólása: Katolikus templomban lenne az eskuvo, de azt mondta a pap, hogy csak 2 katolikust ad ossze, tehat a parom is katolikus kell legyen mikor az oltar ele allunk. ezert van a kerdesem, nem ertem miert nem lehet 2 kulonbozo vallasu embert osszeadni templomi eskuvon? :(
Miért nem tartotok közös ceremóniát:voltam olyan esküvõn, hogy két pap adta õket össze, két felekezetû természetesen.

A párom is én én is utáljuk a gyűrűket. Kötelező a templomi esküvőhöz a gyűrű? Hogy máshogy oldható meg?

A lánykérést a párom gy?r?mentesen megoldotta. Ki nem állhatom a gy?r?ket, nincs az a szép darab, amit bírnék viselni, ráadásul a párom is utálja ?ket én meg rajta még annyira sem bírnám nézegetni, mint magamon. Ám szeretnénk templomi esküv?t, de ez a gy?r? dolog idegen t?lünk. Ki lehet hagyni esetleg a szertartásból vagy vegyünk valami bizsu vackot csak a templomi látvány kedvéért? De ez meg olyan fura.

Legjobb válasz: Templomi esküvõhöz illene venni, vagy kölcsönkérni. Ha jól tudom, a szertartás része ott is a gyûrûcsere. Még nem is hallottam ilyen idegenkedésrõl.

Templomi esküvõhöz illene venni, vagy kölcsönkérni. Ha jól tudom, a szertartás része ott is a gyûrûcsere. Még nem is hallottam ilyen idegenkedésrõl.
esetleg ha nyakláncra fûzve hordanátok? én is utálom a gyûrût, de úgy elviselném a mindennapokban
A kérdező hozzászólása: A homokos megoldás nagyon tetszik, igazán ötletes. Köszi szépen!
Ha mégis kell gyûrû, akkor ajánlani tudom a nemesacél gyûrût. Úgy néz ki, mint az igazi arany, de a két pár 4000 Ft. A szertartás után akár ki is dobhatjátok...
Én láttam már olyat, hogy homokot öntöttek (a férfi feketét, a nõ fehéret) meg szalaggal összekötötték egymás kezét. Szóval a gyûrû nem létszükséglet szerintem, ha nem akarjátok :)
A kérdező hozzászólása: Evangélikus szertartás lesz, nem kötelezõ a jegyesoktatás. De akkor megbeszélem a pappal, szerintem talán lazán kezeli majd.
A kérdező hozzászólása: Változni nem fog. Nem szeretjük és kész. Meg a másik az, hogy ha templomban megvan a gyûrûs rész utána nézni fog mindenki, hogy hol van a gyûrû és akkor elmagyarázni miért nincs meg kölcsönbe volt. Számomra egy gyûrûnek nincs eszmei értéke, nem gondolom, hogy egy házasságban bármit is jelképez.
Ha jó fej a pap, talán meg lehet beszélni. Amikor mentek jegyesoktatásra, egyszerûen hozzátok fel, hogy idegenkedtek a gyûrûtõl, nem szeretnétek, ha az is a szertartás része lenne. Talán ki lehetne váltani a gesztust egy karkötõvel, vagy hasonló ékszerrel... próbáljatok beszélni a pappal, vagy ha nagyon-nagyon nem akarjátok, mondhatjátok azt, hogy mindkettõtök kezén érzékeny a bõr és pár perc alatt is kivörösödik/kipattogzik bármilyen gyûrûtõl (láttam már ilyet), ilyen esetben nem hiszem, hogy ne engednék.
A templomi esküvõhöz nélkülözhetetlen. Lehet, hogy most mindketten idegenkedtek a gyûrûtõl, de ez késõbb változhat. Vegyetek egyszerû arany karikagyûrût. ha nem viselitek, akkor is örök emlék nemcsak nektek, hanem a gyermekeiteknek is.
Kérjetek kölcsön valakitõl arra a kis idõre. Így meg van a "valami kölcsön" is oldva.
Evangélikusoknál is van jegyesoktatás, egy kis beszélgetés a lelkésszel(nem pappal). Tõlünk megkérdezte, hogy mit szeretnénk, mirõl beszéljen a szertartáson, mit lehet rólunk és a családunkról tudni...Szerintem elég lazán is lehet kezelni a "gyûrût", nekem a nyaklánc jutott még eszembe, hogy egymás nyakába tenni, de bármi amit egymásnak adtok minden jó lehet, sõt akár a lelkész is kiemelheti, hogy mivel ti nem a gyûrûben látjátok a házasság jelképét ezért nem fogtok viselni...

Nagy gond, ha én (és Párom sem) nem szeretnék templomi esküvőt?

eddig egyértelmű volt, hogy lesz, meg minden, de mostanában elgondolkodtam... ha szeretnénk, az egyrészt nagy kiadás lenne: a saját, plusz a két tanú keresztlevele (darabonként 40E FT) 160.000Ft, plusz fizessek templombért, plusz a papnak, plusz díszítés, plusz egyházadó...200.000 alatt meg sem állna De ez még a kisebbik gond, mert ha vallásosak lennénk, kifizetnénk. Én még ugyan kisebb koromban (kb. 10 éve) rendszeresen jártam templomba a nagymamámmal, de aztán új papunk lett, egy kis fiatal suhanc, aki szó szerint Istennek képzeli magát... és ha ezt már 10évesen láttam, akkor nem hiszem, hogy most más lenne a véleményem. Párom anyukája pedig egy más vallásban hisz, szóval ő aztán egyáltalán nem vallásos. Hinni hiszünk, csak épp nem abban, amit a templomban mondanak. A kérdés pedig az, hogy ez nem lesz "megbotránkoztató"? Pécs mellett lakunk egy kisvárosban... Tegnap ezt az egészet elmondtam a nagymamámnak, akinek a reakciójától egyébként legjobban tartottam, és ő sem szólt egy szót sem. Persze nem biztatott, de megértette. Szóval, nagyon cinkes lenne, ha csak egy polgári lenne (annak megadjuk a módját), és utána rögtön vacsi? Nem szívesen csinálnám...

Legjobb válasz: Nem mindenki tart templomi esküvõt, nem kötelezõ. Az önmagában úgysem hivatalos, csak megerõsíti a polgári fogadalmat, de ha kihagyjátok, attól még ugyanúgy házasok lesztek.

Nem mindenki tart templomi esküvõt, nem kötelezõ. Az önmagában úgysem hivatalos, csak megerõsíti a polgári fogadalmat, de ha kihagyjátok, attól még ugyanúgy házasok lesztek.
Voltam egy esküvõn pár éve, ahol a pap olyan részeg volt, hogy nem lehetett érteni amit mond. Senki véleményével ne foglalkozzatok, ha nem akartok templomi esküvõt, hát ne legyen. Az a nap rólatok szól.
Dehogy baj! Ha eddig nem jártatok akkor minek mennétek? Teljesen ki vagyok akadva, hogy sokan az esküvõjükön voltak elõször templomba, akkor is csak azért mert az olyan "hercegnõs".
Unokatesóék így csinálták, néhány öregasszony el se ment, mert szerintük ahol nincs templomi esküvõ, az nem is esküvõ. Szóval készülj fel a sértõdésre és a vitákra. Amúgy nekünk is csak polgári lesz :) egyikünk sincs megkeresztelve, nem hiszünk semmilyen vallásban, teljesen felesleges öreg nénik kedvéért a legszebb napunkon azt hallgatni, hogy Isten meg Jézus.
Úristen, hol szeretnéd az esküvõt? A Vatikánban? Nekünk tavaly volt, nem kellett sem keresztlevél, sem semmi, csak bediktáltuk az adatokat, és ennyi volt, aztán mondta a pap, mikor kérdeztük, hogy mennyibe kerül, hogy ajánljunk fel 10.000 Ft--ot a templom javára, meg adtunk 5000-et az orgonistának. Sürgõsen keressetek másik templomot!
Honnan szeded, hogy a keresztlevél 40ezer Forint darabonként? Mi égen földön 20ezer Forintot fizettünk a templomi esküvõért (2010ben) és abba benne volt minden! Sõt a tanúinknak csak a nevét kellett bediktálni elõre, az õ keresztlevelüket nem is kérték. A díszítés persze szolid volt, de szép. Tehát ha egyedül az anyagi oka az hogy nem akartok templomit, a 20as még beleférne szerintem. De ha nem érzitek fontosnak, akkor szerintem azt a 20ast se költsétek rá. Az esküvõtök legyen olyan amilyennek igazán ti szeretnétek, ne olyan amit a környezetetek elvár!
De hát abból nektek is kell lennie saját példányotoknak, nem?
A kérdező hozzászólása: utolsó két válaszoló végigolvasta egyáltalán, hogy mit írtam????? -.-"
13as vagyok. Végigolvastam. Kétszer is. A családodban a nagymamád jár templomba és Te jártál 10 évvel ezelõtt. Akkor a szüleid már nem, és Te sem mostmár. A párod családjában az Anyuka nem vallásos, az nem derül ki, hogy a párod jár-e. (gondolom nem) -egyébként nem hsiztek abban ami ott elhangzik. így nem igazán látom értelmét. Egyébként katolikus szertartásra gondoltál? Mert, ha igen így nem fognak összeadni.
A kérdező hozzászólása: hát akkor értelmezési gondjaid vannak... pont az a lényeg, hogy NEM szeretnénk templomit, és az volt a kérdés, mennyire számíthatunk ebbõl konfliktusra... miért is nem adnának össze? ez annyira papfüggõ, hogy ilyet nem jelenthetsz ki úgy, hogy nem ismered a dolgokat... -.-"
Szerintem semmi baj nincs az értelmezésemmel, inkább te nem tudod, hogy mit akarsz (vagy mit nem)- és elég jól ismerem a katolikus vallást, és tudom, hogy ott, hogy szokás esküvõt tartani- mire van szükség, mit vár el egy pap- (jobb helyeken jegyesoktatás, bérmálás gondolom már megvolt etc.) persze, nem tudom nálatok mi a szokás, lefizetni a papot?
A kérdező hozzászólása: nem nálunk szokás, hanem (mint már fentebb leírtam) a pap követel meg igen súlyos összegeket... egyébként, részlet a kérdésbõl: "Nagy gond, ha én (és Párom sem) nem szeretnék templomi esküvõt? Nem szívesen csinálnám..." szerintem teljesen érthetõ a kérdés, egyedül Te nem értelmezted jól, akkor azt hiszem, nem velem van a baj...
Templomban csak az tartson esküvõt, aki valóban hisz.Díszfelvonulásra ott az utca.A templom nem arra való, hogy mutogassuk magunkat.Mondom ezt úgy, hogy én nem hiszek.Szerintem a valóban hívõ embereket bántja meg az, aki csak azért megy a templomba, mert az milyen szép.
"Hinni hiszünk, csak épp nem abban, amit a templomban mondanak" - ennek ellenére te ott akarsz esküdni. Miért is??
keress más papot, más templomot.
nekünk is csak polgári volt, senki nem botránkozott meg rajta:) (baranyai volt a család nagy része, csak, mert írtad, h pécs mellettiek vagytok:D) Õszintét megmondva, nem is hiányzott az egyházi, mármint olyan értelemben, h mert így szokták.Így is kerek volt az egész:)
A kérdező hozzászólása: mondom, nem a pénz a legnagyobb gond. egyébként a szomszéd településeken is Õ misézik, szóval... nem a Vatikán, Szentlõrinc, egy kis város Baranyában, Pécs mellett
A kérdező hozzászólása: elvileg kellene, de (most kiderült) csak az enyém van meg
A kérdező hozzászólása: mondom, ilyen remek papunk van...nála van ugye a keresztlevél... na most nekünk 40E Ft kell fizetni darabonként azért, hogy megkeresse, lefénymásolja nekünk, majd egy nappal az esküvõ elõtt bemutathassuk NEKI... :S
Nálunk ingyen van a templomi házasság... Amúgy szerintem nem gond, ha nincs templomi, ha a párnak nem jelent semmit. Kicsit képmutatás lenne úgy odamenni, hogy nem is hisz a szentségben. (és ezt hívõ katolikusként mondom)

Szeretnénk templomi esküvőt, párom meg van keresztelve, én nem, és így a pap nem vállalja. Hogy legyen?

Párom és a családja reformátusok (párom nem gyakorolja a vallását, de konfirmált és meg van keresztelve). Én nem vagyok vallásos, megkeresztelve sem vagyok, de a pap kéri erről az okmányt, anélkül nem vállalja a szertartást. Kellemetlen így akármelyik vallású paphoz odamenni, hogy kereszteljen meg, mert szükségem van rá, de nem látok erre más megoldást. Volt még így valaki? Mit csináltatok? (Hozzáteszem, hogy nem mondanám meg, hogy nem vagyok vallásos, de annyira tisztelem az egyházakat, hogy rossz érzés legyen ezt hazudnom.)És másik templom sem jöhet szóba, mert külföldön, kis faluban tartjuk, ott csak egy református templom van. Előre is köszönöm a segítséget!

Legjobb válasz: Kérd meg ugyanazt a lelkészt, hogy kereszteljen meg, ha ez ennyire fontos nektek. De ha ez nem megoldható akkor ne tartsatok templomit, elVégre ha egyikõtök se igazából vallásos akkor sok értelme nincs...

Kérd meg ugyanazt a lelkészt, hogy kereszteljen meg, ha ez ennyire fontos nektek. De ha ez nem megoldható akkor ne tartsatok templomit, elVégre ha egyikõtök se igazából vallásos akkor sok értelme nincs...
Keresztelkedj meg. En ref. vagyok a férjem kat. és nem kérdezett a pap tolunk semmit. Még azt sem, hogy meg vagyunk e keresztelkedve. En konfirmáltam, a férjem bírmált. Szerintem ez is papfuggo.
Csodálkozom, mert a református lelkész összeadja a párt akkor is, ha csak egyikük református. Állj elé, és mondd hogy szeretnéd ha megkeresztelne. Nem utasíthatja el. Lám annyira egyenes vagy, hogy nem hazudsz, és ne akard pénzzel elintézni, mert nem minden pap korrupt. Igenis vannak kivételek. Persze, õk sem csak igével élnek... Legfeljebb a szertartás után adományoztok egy kisebb összeget az egyház javára.
Akkor keressetek másik papot, némi pénzért -sajnos- elfelejtik a szabályokat. Egyébként ha nem vagy ateista, keresztelkedj meg, nem olyan bonyolult. De nem is értem, ha a párod sem gyakorolja a hitét és te sem vagy keresztény, minek a templomi esküvõ? Mert szép?
Fel sem ajánlotta, hogy keresztelkedj meg? Érdekes egy lelkész... Nálunk simán összeadták úgy a bátyámat és a sógornõmet, hogy nem volt a sógornõm megkeresztelkedve. Így neki nem kellett az keresztre esküt tenni, hanem a szívére. (mi katolikusok vagyunk) Annyit kért tõle a pap, hogy keresztelkedjen majd meg, ha úgy érzi, hogy eljött az ideje. Szerintem a refkó lelkésznek is fel kellet volna ajánlania. De ha ateista vagy, akkor gondolom ugyan mindegy, hogy megkeresztelkedsz e, vagy sem. Hiszen neked ez úgy sem jelent semmit. Akkor miért nem vágsz bele?
reformátusoknál lelkész van. ha nem vagy ateista miért nem keresztelkedsz meg?
Úgy tudom itthon, legalábbis amikor én meg akartam keresztelkedni, az úgy zajlott volna, hogy néhányszor el kellett volna mennem hittanórára a paphoz, aztán megkeresztelt volna.
Beláthatod, hogy a sors útjai kifürkészhetetlenek. Nem vagy te annyira megrögzött ateista, mert ha az lennél eszed ágában sem lenne megkeresztelkedni még a võlegényed kedvéért sem. Felnõtt embernél éppen úgy zajlik a keresztelés , mint a gyereknél, de ezt a lelkész elmondja részletesen. ( Ezt a zárójelt a vájt fülûeknek írom: Megint megszólított valakit a damaszkuszi úton. Hála.)
Adtunk a papnak borítékban pénzt, és már nem is volt gond, hogy nem vagyok megkeresztelve. Ennyi.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm az eddigi válaszokat. Mindenképpen adományozunk a templomnak. A pap pedig nagyon rendes, neki mindegy milyen vallású lennék, csak legyek megkeresztelve. De mondjuk azt sem tudom, hogy ez egy felnõtt embernél hogy zajlik :) Ateista vagyok, de tiszteletben tartom ha valaki vallásos. Párom nagyon szeretne egyházi esküvõt, a családjában is szokás, meg sem fordult a fejemben, hogy ne egyezzek bele. Csak laikus vagyok a témában.
Ilyen esetben nem látom értelmét a templomi esküvõnek, de a ti dolgotok. Egy kicsit olyan íze van, mint ha "mit mondanak mások" motiválná az egészet, azután meg 10 évig nem menetek újra templomba. Akkor meg minek? Én ezért tuti nem keresztelkednék meg, pláne ha ateista vagy. Na mindegy, ne vedd figyelembe amit mondtam, de nekem ez a véleményem. Mellesleg nálunk simán megkeresztelik a felnõtteket, volt már rá nem egy példa.
Én református vagyok, mi a polgári esküvõ egyházi megáldásáról beszélünk (ettõl még esküvõnek hívjuk). A feltétel csak annyi, hogy az egyik félnek legalább reformátusnak kell lennie, a másik fél megkeresztelkedése kívánatos, de az esemény után is megtehetõ!!! Én sem értem, miért nem ajánlotta fel a keresztelkedés lehetõségét. Kérdezd meg tõle, mit tehetnél. Egyébként fél év, heti egy alkalom, aztán a konfirmálás, keresztelés.
Lehet.
Én úgy tudom, hogy csak akkor lehet ha mindkettõtök meg van keresztelve.
Ugyan miért kérnéd Jézus Krisztus engedélyét és áldását a házasságodra, miért esküdöznél Neki, ha nem is hiszed el a létezését? A templomi esküvõ (legalábbis katolikusoknál) szentség, komoly dolog, esküvel, ígéretekkel, Istennek való hódolattal és hálával.
Alapvetõ világnézeti különbségek vannak kettõtök között, ez azért több annál, mint amikor te cigizel, õ meg utálja a füstöt. Amíg megvan a rózsaszín köd, addig nem nagyon számít, de majd ha oszlik, rengeteg komoly ellentétet fog szülni.
A kérdező hozzászólása: Mi gondot okozhat az, hogy én pogány vagyok, õ meg keresztény?
Valószínûleg a mi plébánosunkat is, épp ezért fogadott minket olyan örömmel, mikor újra megjelentünk. Egyébként sosem fogom megérteni, miért akar valaki divatból egyházi esküvõt, keresztelõt. Bottal se lehetne engem odaküldeni, ha nem meggyõzõdésbõl mennék. Nem vagyok mintakeresztény, de a templomból nem csinálnék cirkuszt.
Teljesen igazad van, van még ez az opció is, hogy az ember elkezd járni az elõkészítõre, vagy legalább ígéretet tesz rá, és közben megtartják az esküvõt. Elnézést, hogy nem mentem bele ilyen részletekbe, de amúgy valóban így van. :) Azért hadd mondjam el, hogy segédlelkész koromban engem már felültettek így, és meg is fogadtam, hogy ilyen többé nem lesz. Mondjuk az keresztelõ volt, nem esküvõ: anyuka ígérte, hogy jön elõkészítõre, csak hadd legyen meg egy bizonyos idõpontban a kislánya keresztelõje... belementem, a keresztelõ megvolt, a család eltûnt. Szóval most már nem csinálnék ilyet, max. ha közelebbrõl is megismerhetem a családot, ill. a hozzám forduló személyt.
Mit tudok rosszul, kedves "túró rudi"? :) Válaszom mely részével nem értesz egyet? Református lelkész vagyok, s nálunk úgy van, ahogy fentebb leírtam, a katolikus kollégáknál úgyszintén. Ha másféle tapasztalatot szereztél, az nyilván egy külön történet.
Utolsó válaszoló, rosszul tudod. Viszont az utolsó mondatod minden szavával egyetértek, nincs szép jövõje egy ilyen házasságnak.
Mindkét félnek egyháztagnak kell lennie, ha egyházi esküvõt akar egy pár. Lehetnek különbözõ keresztyén vallásúak is, de meg kell legyenek keresztelve, és konfirmálva (protestánsoknál) vagy bérmálkozva (katolikusoknál). Ezeket felnõtt korban is lehet pótolni, az esküvõ elõtt. Ha egyikük nincs még megkeresztelve sem, akkor a lelkész ill. pap nem fog összeadni, kivéve, ha tojik a saját felekezetének egyháztörvényeire, de ilyen szerencsére kevés van. Ha te pogánynak tartod magadat, akkor ne kösd össze az életedet olyannal, aki Isten szeretetében akar élni, és ezt komolyan is gondolja, mert hosszú távon nem fog mûködni a dolog, kivéve, ha valamelyikõtök úgymond "feláldozza magát", és tud jó sokat nyelni.
A kérdező hozzászólása: Nálam a pogány azt jelenti, hogy semmiféle istenségben nem hiszek, hogy nálam földi lénynél nincs nagyobb hatalom/istenség (ateizmus, autodeizmus)... Azt viszont nem tudom, hogy barátnõm gyakorolja-e vallását, errõl még nem beszéltem vele konkrétan, csak azt tudom, hogy keresztény vallású... Vagyis még azt említette, hogy õ hisz Istenben, és általa él (mármint, hogy Isten dönt sorsáról...), én viszont pusztán a sors szerint élek, nem valami isten szerint, mert õ nincs, csak a sors, és én...
Elméletileg csak keresztény emberek között mûködik a szentség. De vannak kivételes esetek. Mit jelent nálad az, hogy pogány?Valamiben/valakiben akkor csak hiszel? Lehet, feltéve, ha a barátnõd gyakorolja is vallását és hajlandóságot mutatsz arra, hogy a késõbbiekben esetleg megkeresztelkedj. De egyébiránt papfüggõ is.
Szerintem paptól függ. De ha a te meggyõzõdésed ilyen, akkor hogy akarnál elmenni és kérni az egyházi esküvõt? Minek mennél oda? Képmutatóskodni, bohóckodni? Ennyire nem tiszteled a leendõ feleséged? Vagy a barátnõdet sem érdekli annyira az egész, csak "olyan szép a templomi esküvõ" dologról van szó?
Ez a helyi szokásoktól függ. Ha megírod, hol laktok, tudok ajánlani gyülekezetet különbözõ szempontok szerint.
A kérdező hozzászólása: Baranya megye, Pécs, Szigetvár.
A kérdező hozzászólása: Nagyon szépen köszönöm a segítséged!

Ha a párom római katolikus és én pogány. Attól még lehet templomi esküvő? Persze előtte polgári.

Legjobb válasz: A katolikus egyház megengedi, hogy meg nem keresztelt emberrel köss házasságot, viszont reverzálist kér tõle. Ez egy nyilatkozat, hogy a gyerekeket meg fogja kereszteltetni, és katolikus szellemben fogja õket neveltetni.

A katolikus egyház megengedi, hogy meg nem keresztelt emberrel köss házasságot, viszont reverzálist kér tõle. Ez egy nyilatkozat, hogy a gyerekeket meg fogja kereszteltetni, és katolikus szellemben fogja õket neveltetni.
Igen, lehet templomi esküvõ, természetesen. Ez szimplán egy meg nem keresztelttel való házasságkötést jelent. Menjetek el a plábánoshoz, és el fogja magyarázni és elindítja a megfelelõ eljárást.
Nem tudom azóta menyit változtak a dolgok de anno amikor a szüleim házasodtak össze volt templomi esküvõ pedig csak anya keresztény, apa pogány.
ha megkeresztelkedsz, mint katolikus, akkor lehet templomi esküvõ
Nem, ha nem vagy megkeresztelkedve, akkor nem lehet templomi esküvõd.Megkeresztelkedhetsz, de ez egy hosszabb folyamat (kb fél-1 év), nem lehet csak úgy egyik napról a másikra.
Nem kell megkeresztelkedned az esküvõ miatt, Megesküdhettek így is.
Ezt már sokan elmondták, hogy ez pap függõ. Egy városban két pap sem engedi ugyanazt. Az a pap, akinél mi esküdtünk, megengedte úgy is, hogy a párom nem volt megkeresztelve, de pl. a másik templomban lévõ pap a barátnõméknek nem engedte. Ez csak azon múlik, hogy milyen a pap.
Mmint az õsi hit híve vagy?Mert az ateista pl. nem pogány.
Azt írta, hogy pogány. Nem pedig ateista. Mit nem értesz ezen? Amúgy én úgy tudom, akkor nem lehet. Szóval vagy keresztelkedj meg vagy mondj le róla.
Itt feljebb írták, hogy pogányok az õsi hit követõik....Hát bocsánat, de aki olyan hitben hisz, ami õsidõktõl kezdve létezett és jön egy közel keleti agresszív, térítõ vallás, amit ráadásul emberek találtak ki, akkor kérdem ki a pogány? S ha nem tudjuk a fogalmakat, akkor ne beszéljünk butaságot.Inkább nézzünk körbe az interneten elõtte!!!
Talán annak higgy, akinek mostanában volt ez esküvõje hasonló körülmények között. Szóval nekem!:) Ahogy már írták, ez tényleg papp függõ. Az én párom sem volt megkeresztelve, én voltam elsõ áldozó is. A pap összeadott bennünket, mert azt mondta, hogy az a katolikus egyház felém, vagyis a hívõ fél iránt tanusított bizalma, hogy összeadnak így is. Annyi, hogy alá kellett írni egy papírt, hogy a gyerekeinket katolikus szellemben neveljük. De vannak bigottabb papok is, akik nem adnak össze. Tehát addig kell keresni, amíg olyan nem találtok, aki összead.
A kérdező hozzászólása: Jó köszönöm szépen hogy felvilágosítottál.De a válaszok nagyon megoszlanak.
Ha csak egyszerûen nem vagy megkeresztelve, azt hívják ateistának! Nem pogány vagy, hanem ateista! Pogány a wicca, az ásatrú, az õsmagyar táltosegyház - de aki csak simán kereszteletlen, azt úgy hívják hogy ateista. Szóval van még mit tanulni, és nem bántásból mondtam most ezeket.
Utolsó: Hát figyelj hittanon tanultam.
Utolsó, ne mondj már ilyen hülyeségeket. Hogyne vehetné fel? Minket is összeadta, pedig a párom nem volt megkeresztelkedve. Ezt már sokszor leírtuk, hogy ez papp függõ. Van, aki összeadja, van aki nem. Kérdezõ! Keressetek olyan papot, aki összead. Biztos fogtok találni.
A házasság egy szentség, és a keresztség nélkül nem veheted fel (az is egy szentség).
A kérdező hozzászólása: Köszönöm az eddigi válaszokat.Hát eléggé megoszlot a válaszolok véleménye.Én egyszerûen nem lettem megkeresztelve.Nem vagyok ateista vagy micsoda. Én csak 1 templomi esküvõt szeretnék.Nem feltett szándékom megkeresztelkedni.De ha muszáj akkor igen.
Az a jegyesoktatás, és nem a kereszténységet nevelik beléd, hanem a házasságról beszélnek. Mi is jártunk, azért tudom. Senkit nem akarnak téríteni, csak elmondják, hogy a keresztény életben milyen a házasság.
elvileg lehet így is, csak elõtte el kell járnod ilyen okításra, ahol gyorstalpalóban belédverik a kereszténységet...én is akartam elõször, azaz inkább a párom, de szerencsére õ is letett róla, neki sem kell a plusz felhajtás végülis a semmiért, mert miért kellene nem hívõ embereknek vallásos esküvõ? (mondjuk õ az elején még ingadozott az istenhit és a hitnélküliség között, azóta már úgy döntött, inkább nekem van igazam)
Azt írta, hogy pogány. Nem pedig ateista. Mit nem értesz ezen? Csak azért, mert talán a keresztények szerint minden nem keresztény pogány, vagy nem? Valójában meg a pogány is egy vallás, szal nem egyértelmû, hogy a kérdezõ mire gondolt.
2010-02-05 20:59 17es te ennyire hülye vagy már ne is haragudj? :D Legalább néznél utána az ateista és a pogány szó jelentésének mielõtt okoskodsz...


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!