Találatok a következő kifejezésre: Tanulmányi és ösztöndíjat (21 db)

Tanulmányi és szociális ösztöndíjat és GYES-t lehet egyszerre kapni?

Legjobb válasz: Persze! A egyetemre vagy fõiskolára jársz, de közben GYES-re vagy jogosult, az nem zár ki téged egyéb támogatásokból. Sõt, mivel gyermeked van, így jogosult vagy a szociális ösztöndíjra. És persze ha a tanulmányi eredményed olyan, akkor a tanulmányira is. Én is ezt szeretném igénybe venni jövõre, már eléggé utánanéztem, mert minden vágyam nappalira járni (a levelezõs, munka melletti tanulást nem nekem találták ki), és szerencsére erre lehetõség is van. Ha belegondolsz, nem is kis pénz ez így együtt, hiszen a szociális támogatás kb. 20-22 ezer forint, a GYES 28 ezer, plusz a családi pótlék ami 12 ezer (vagy egyedülállóknak 13 ezer) = kb. 60 ezer forint, plusz az eredményedtõl függõ tanulmányi ösztöndíj, szerintem nem rossz :)

Persze! A egyetemre vagy fõiskolára jársz, de közben GYES-re vagy jogosult, az nem zár ki téged egyéb támogatásokból. Sõt, mivel gyermeked van, így jogosult vagy a szociális ösztöndíjra. És persze ha a tanulmányi eredményed olyan, akkor a tanulmányira is. Én is ezt szeretném igénybe venni jövõre, már eléggé utánanéztem, mert minden vágyam nappalira járni (a levelezõs, munka melletti tanulást nem nekem találták ki), és szerencsére erre lehetõség is van. Ha belegondolsz, nem is kis pénz ez így együtt, hiszen a szociális támogatás kb. 20-22 ezer forint, a GYES 28 ezer, plusz a családi pótlék ami 12 ezer (vagy egyedülállóknak 13 ezer) = kb. 60 ezer forint, plusz az eredményedtõl függõ tanulmányi ösztöndíj, szerintem nem rossz :)
A kérdező hozzászólása: Én is pont ezért szeretnék még most másodévesen babát:) Ez a pénz+a férjem keresete együtt már elég.

A szociális és a tanulmányi alapú ösztöndíj kb mekkora összeget jelent havonta?

Tudom egyénenként eltér? lehet, de úgy nagyjából.

Legjobb válasz: A szociális nem tudom. Nálunk a tanulmányi 6-20 ezer forint. 4,71-es átlagra 17600 forintot kaptam legutóbb. De van, ahol 30-35 ezer forint is lehet az ösztöndíj...

A szociális nem tudom. Nálunk a tanulmányi 6-20 ezer forint. 4, 71-es átlagra 17600 forintot kaptam legutóbb. De van, ahol 30-35 ezer forint is lehet az ösztöndíj...
szoc: 8-25 tanulmányi erõsen függ az iskolától és a szaktól, de általában az is ennyi szokott lenni.

Ha 1. félévet jó tanulmányi átlaggal zárom az egyetemen, és kapnék tanulmányi ösztöndíjat is, de kiiratkozom félévkor az egyetemről (vagy passziváltatom), akkor a 2. félévben megkapnám azt az ösztöndíjat?

Legjobb válasz: Nem kapsz szerintem se, ez ugyan olyan, hogy az utolsó félévedben akármilyen jól tanulsz, azért te már nem fogsz ösztöndíjat kapni, még akkor sem ha MSC-n folytatod a tanulmányaidat...

Nem kapsz szerintem se, ez ugyan olyan, hogy az utolsó félévedben akármilyen jól tanulsz, azért te már nem fogsz ösztöndíjat kapni, még akkor sem ha MSC-n folytatod a tanulmányaidat...
Ha jól tudom, csak aktív félév esetén adnak ösztöndíjat. De javítsatok ki.
A kérdező hozzászólása: Akkor sem ha átmegyek másik szakra következõ évben?


Ha 3 éves Bsc-n vagyok, és csúsztam egy évet, de mégis kiutalták a tanulmányi ösztöndíjat, mit tegyek? Valaki más járt hasonlóképpen?

Õk hibáztak? Vagy attól, hogy csúsztam, jár nekem az ösztöndíj? vissza kell utalnom?

Legjobb válasz: lehet hogy az ösztöndíj még a tavalyi félévrõl szól amikor járt a juttatás és ezért most még megkaphatod, elvégre az elsõ félévben nincs ösztöndíj mert nincs tanulmányi átlag így a végén lehet hogy visszaadják az elveszett félévet

lehet hogy az ösztöndíj még a tavalyi félévrõl szól amikor járt a juttatás és ezért most még megkaphatod, elvégre az elsõ félévben nincs ösztöndíj mert nincs tanulmányi átlag így a végén lehet hogy visszaadják az elveszett félévet
Istenem, az ilyen kérdésektõl mászom a falra. Nem zavar téged, hogy: nem tudjuk hova jársz, milyen szakra, mi ott a szabályzat??? Befáradsz a TO-dba és megkérdezed ott.
A kérdező hozzászólása: Úgy tudom, hogy ha valaki fõiskolán a 6 félévet meghaladja az alapképzésben, utána nem jár neki semmilyen ösztöndíj. A pénz jól jönne, nem csak én kaptam, hanem egy csoporttársam is, aki girközlemény címszó alatt kapta az összeget. A TO-n voltunk iskolalátogatásit kérni, akkor írta át a hölgy, hogy a várható végzés éve 2011 június (2010 június helyett), tehát a TO tud róla, hogy csúsztunk, de mégis utaltak ösztöndíjat. Elképzelhetõ, hogy elnézhették, és vissza kell utalnom?
Könyörgöm neked, a TO-don kérdezd már meg!!!
A kérdező hozzászólása: akkor leírom másképp: Nekem nem járna ösztöndíj, mert csúsztam. Utaltak. Szólok, hogy utaltak, szólnak, hogy utaljam vissza.? Nem szólok, hogy utaltak, nem kell visszautalnom.? csak az érdekel, hogy ha nem szólok, akkor követelhetik tõlem utólag a pénzt? És még annyi, hogy ha lenne TOkérdések (ma zárva volt a TO), feltenném ott, de mivel a gyakorin tettem fel, így itt szeretnék érdemi választ kapni egy tõlem informáltabb egyéntõl. Köszi

Ha Erasmus ösztöndíjjal kint tanulok, akkor az itthoni egyetememtől is megkapom a tanulmányi ösztöndíjat? És a Bursa Hungaricát is kapom?

Köszönöm

Legjobb válasz: Természetesen nem, ha nem az itthoni egyetemen tanulsz, miért õk adnának Neked ösztöndíjat, és a Bursa Hungarica nevében is benne van, hogy magyarországi tanulmányokra.

Természetesen nem, ha nem az itthoni egyetemen tanulsz, miért õk adnának Neked ösztöndíjat, és a Bursa Hungarica nevében is benne van, hogy magyarországi tanulmányokra.
Jaj, tudom h régi kérdés, de az elsõ válaszoló akkora természetességgel írta le ezt a baromságot... biztosan egyetemfüggõ is, de pl az ELTE-n tuti hogy megkapod mellé a tanulmányi ösztöndíjat is, mivel aktív féléved és az ösztöndíjat az elõzõ teljesített féléved eredményére kapod.

Etr-esek! Melyik kettőt kell összehasonlítani, hogy kiderüljön, kapok-e tanulmányi ösztöndíjat?

A súlyozott átlagot, a korrigált kredit indexet, a kredit indexet vagy a hagyományos átlagot?

Legjobb válasz: Nem egészen értem mirõl beszélsz. 1. Iskolánként, sõt, akár szakonként változik, hogy melyik átlagot nézik. Nálunk pl. korrigált kreditindexet, de más suliban bnõmnek teljesen más rendszer szerint számolnak. 2. Miért kellene õket összehasonlítgatni? Az ösztöndíj az évfolyam tanulmányi átlagától függ. Meg van adva, hogy az évfolyam x %-a kaphat ösztöndíjat. Ha beleesel, akkor kapsz, ha nem, akkor nem.

Nem egészen értem mirõl beszélsz. 1. Iskolánként, sõt, akár szakonként változik, hogy melyik átlagot nézik. Nálunk pl. korrigált kreditindexet, de más suliban bnõmnek teljesen más rendszer szerint számolnak. 2. Miért kellene õket összehasonlítgatni? Az ösztöndíj az évfolyam tanulmányi átlagától függ. Meg van adva, hogy az évfolyam x %-a kaphat ösztöndíjat. Ha beleesel, akkor kapsz, ha nem, akkor nem.

Ösztöndíjas kérdés: ha előző félévben teljesítettem 20 kreditet és 4, 00 lett a tanulmányi átlagom, viszont ebben a félévben csak 15 kreditet sikerült felvennem kapok e ösztöndíjat ettől függetlenül?

Legjobb válasz: Attól függ mi az egyetemetek szabályzata. Mikor én elkezdtem, nálunk teljesített kredit/felvett kredit*tanulmányi átlag volt, késõbb teljesített/30*tanulmányi átlag lett, én pont emiatt jártam rosszul, mert eleinte bõven 30 fölött teljesítettem, de nem volt meg minden, késõbb minden megvolt, de csak 20-20 maradt félévente. Szóval ha elõbbi, akkor lehet ösztöndíjad, ha utóbbi, akkor nem valószínû, de azt sem tudjuk nálatok milyen átlagtól adják. Mondom, miért nem a szabályzatot nézed elõször, miért egy ilyen oldalon kérdezel, ha még azt sem bírod leírni, hogy hol tanulsz.

Attól függ mi az egyetemetek szabályzata. Mikor én elkezdtem, nálunk teljesített kredit/felvett kredit*tanulmányi átlag volt, késõbb teljesített/30*tanulmányi átlag lett, én pont emiatt jártam rosszul, mert eleinte bõven 30 fölött teljesítettem, de nem volt meg minden, késõbb minden megvolt, de csak 20-20 maradt félévente. Szóval ha elõbbi, akkor lehet ösztöndíjad, ha utóbbi, akkor nem valószínû, de azt sem tudjuk nálatok milyen átlagtól adják. Mondom, miért nem a szabályzatot nézed elõször, miért egy ilyen oldalon kérdezel, ha még azt sem bírod leírni, hogy hol tanulsz.
A kérdező hozzászólása: Debreceni Egyetem, TTK 20 kreditet kell teljesíteni egy félévben hogy ösztöndíjt kaphassak. Már 2, 5 is adnak, minimum összeget. De a lényeg azon van, hogy ebben a félévben nem fogok 20 kreditet teljesíteni, viszont az elõzõben teljesítettem 4, 00 átlaggal. Tehát az ösztöndíjat mindenki az elõzõ félévi eredménnyel kapja, de akkor is kap e ha a jelenlegi félében nem vett elegendõ kreditet.? A szabályzatot elolvastam, de ott csak a 20 kreditrõl volt szó.

Az egyetemeken, főiskolákon hány éves korig jár ösztöndíj bizonyos tanulmányi eredmény felett? És csak a nappali tagozatokon jár?

Legjobb válasz: A tanulmányi ösztöndíj nappali tagozaton jár, de (ahogy a neve is mutatja) tanulmányi eredménytõl függ, nem az életkortól.

A tanulmányi ösztöndíj nappali tagozaton jár, de (ahogy a neve is mutatja) tanulmányi eredménytõl függ, nem az életkortól.
A kérdező hozzászólása: köszönöm a választ, igen, a tanulmányi eredmény az egyértelmû, csak gondoltam, hátha beleszól az életkor is. köszi, megy a zöld kéz.

Miért van különbség a tanulmányi átlag és az ösztöndij átlag között?

Tanulmányi átlagom 3,38 ösztöndij átlagom 2,93 nem teljesítettem 5 kreditet.

Legjobb válasz: A tanulmányi átlag a jegyek átlaga simán, az ösztöndíj átlagba már a kreditek száma is beleszámít. Végülis ez így igazságos: mondjuk megcsinálsz 10 kreditnyi tárgyat ötösre, míg mondjuk a csoporttársad 30 kreditnyit 3-asra. Ha simán az átlagot néznénk, akkor te a sokkal kevesebb tanegységre több ÖD-t kapnál, mint õ, pedig valszeg sokkal többet melózott a 3-asért. Ezért korrigálják az átlagot a kreditek számával.

A tanulmányi átlag a jegyek átlaga simán, az ösztöndíj átlagba már a kreditek száma is beleszámít. Végülis ez így igazságos: mondjuk megcsinálsz 10 kreditnyi tárgyat ötösre, míg mondjuk a csoporttársad 30 kreditnyit 3-asra. Ha simán az átlagot néznénk, akkor te a sokkal kevesebb tanegységre több ÖD-t kapnál, mint õ, pedig valszeg sokkal többet melózott a 3-asért. Ezért korrigálják az átlagot a kreditek számával.
A kredites átlagot minden tárgynál külön számítják, attól függõen, hogy az adott tárgyból a csoporttársaid milyen jegyet szereztek. Ha túl sok az ötös, akkor alacsonyabb lesz a kredites átlagodban az a tárgy, hogyha sok rossz jegy született, de te pl ötöst kaptál, az nagyobb súllyal kerül majd beszámításra.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat, mostmár érthetõ.

Tanulmányi ösztöndíjat kaptam (Erasmus) és azt is be kell írni az adóbevallásba? Azon kívül csak 10. 000 Ft keresetem volt egész évben. Egyébként még egyetemista vagyok.

Legjobb válasz: Ösztöndíj adómentes, azt nem kell bevallani. Az "azon kívüli" 10 ezer forintot viszont igen. Az, hogy egyetemista vagy nem befolyásolja az adóbevallási és adófizetési kötelezettséget.

Ösztöndíj adómentes, azt nem kell bevallani. Az "azon kívüli" 10 ezer forintot viszont igen. Az, hogy egyetemista vagy nem befolyásolja az adóbevallási és adófizetési kötelezettséget.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!