Találatok a következő kifejezésre: Tüzel a és a kan (17 db)

Két kutyánk van egy idősebb szuka és fiatalabb kan. Ha most ivartalanítjuk a kant nem fog jelölgetni akkor sem a lakásban ha tüzel a másik?

Legjobb válasz: Ivarosan sem jelölgetnek a kanok normális esetben. Ez tiszteletlenség, neveletlenség. De ivartalanítsátok mindenképp, lehet tõle javulás, bár azért persze nincs rá garancia.

Ivarosan sem jelölgetnek a kanok normális esetben. Ez tiszteletlenség, neveletlenség. De ivartalanítsátok mindenképp, lehet tõle javulás, bár azért persze nincs rá garancia.
Most jelölget? Ha igen, akkor ivatalanítás után is fog.
A kérdező hozzászólása: Nem jelöl csak én félek hogy fog ha megérzi a tüzelés szagát. Nem tud vele amúgy mit kezdeni a nagy méretkülönbség miatt de nem szeretném ha megbolondulna akkor. Már megvan az idõpontunk is.
Legegyszerûbb, ha ivartalanítod. Ivarérett lett a kutyád, tehát már reagál a tüzelõ szukákra.
Ha egyszer beindul az ösztön, akkor az idõvel csak erõsödni fog. Akkor is, ha visszatartod a tüzelõ szukától, ha pedig befedezteted, még rosszabb lesz. Ennek a dolognak csak ivartalanítással lehet véget vetni, és azt is miharabb meg kéne ejteni, mert minél késõbb, annál jobban erõsödni fog benne a feléledt ösztön.
ha fedezni fog akkor még rosszabb lesz, mert ráérez az ízére, na és utánna már sokkal nehezebb lesz (tapasztalat) Ám, még ezt úgysem tudod elkerülni, ha nem viszed sétálni, mert a levegõbõl, széllel is megérzik a tüzelõ szuka szagát (állitólag 5 km-es vonzáskörben o.O )...
Nem csak az ismerõs szukára fog kattanni, hanem az összesre a környéken (nagy körre gondolj!). + ha "szerencséd" van lakótelepen vagy annak a közelében lakni akkor számíthatsz arra is, hogy szinte folyamatosan lesz tüzelõ szuka a közelben tehát egész évben pórázon kell sétáltatni (ha nem szeretnéd, hogy pl: kocsi alatt végezze, vagy a szuka gazdája leverje/rúgdossa a kutyájáról)...
Vannak kutyák akik kevésbé, és vannak akik hevesebben reagálnak a tüzelõ szukákra. Ha a tiéd 1 éves és így reagál már, akkor õ a hevesebbek közül való. Készülj fel a napokig éhezésre, vonyításra ha tüzelõ szukát érzett. Ezen a fedezés sem segít. Gondold meg a dolgot. Nem tudom milyen eredményei vannak a kutyának, majd a tenyészszemlén kiderül, de ha nem kiemelkedõ, akkor meggondolnám, hogy tenyésztésbe vonjam.
Ha a közelben van tüzelõ szuka, akkor így fog viselkedni, sõt, lehet, hogy szökõs lesz, ha ki tud jutni. Akár ismerõs az a szuka, akár nem...
A kérdező hozzászólása: Kb. 1 hónapja is találkoztunk egy tüzelõ szukával, de akkor nem volt semmi gond. Viszont most sajnos közelebb engedtem. Most itthon vagyok vele, és elég nyugodt. Ha holnap elmegyek dolgozni megint végig ugatja az egész napot, vagy talán ennyi volt?!
A kérdező hozzászólása: Nem gondoltam még ivartalanításra. Fajtatiszta, és szeretném, ha lennének kölkei. Viszont most már mindig így lesz, ha egy ismerõs kutya tüzel? Ha csak picit találkoznak akkor , akkor is egész nap ugatni fog?
Nekem Westiem van. Ugyan ez volt. Közel engedtem a tüzelõ szukához 1 napig egyfolytába vonyított az ajtó elött de este elaludt és elfelejtette, másnap már nem volt semmi baj vele. De ahányszor találkozik egy tüzelõ szukával megint 1 napig megy a vonyítás azokon a napokon nem is eszik nagyon keveset iszik.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat! Most úgy néz ki, kezd javulni a helyzet, és megmarad már itthon is egyedül, és nem nyüszög, meg ugat. Megvárom a következõ alkalmat, és majd akkor elgondolkodom az ivartalanításon. Ezt nagyon elkerülném!

Mit tegyek? Van egy szuka és egy kan kutyám (fiatal). Szeretném ivartalanítani a kant, de a szüleim nem engedik és persze a másik kutyát sem. Mit tegyek ha a szuka tüzel, zárjam addig őket el? Vagy vigyem el beoltani a szukát.

viszont az meg nem jó hosszú távra és nem egészséges

Legjobb válasz: Gyûjtsd össze rá a pénzt és titokban csináltasd meg. Bocsi, hogy ezt írom, de több eszed van, mint a szüleidnek.

Gyûjtsd össze rá a pénzt és titokban csináltasd meg. Bocsi, hogy ezt írom, de több eszed van, mint a szüleidnek.
Valamelyikkel kezdeni kell valami, ha nem akarsz kölyköt.
A hormon injekció nem jó, de idõt lehet vele nyerni. Ha úgy gondolod, hogy fél-1 év alatt esetleg ivartalaníttatni tudod valamelyiket akkor ezt ajánlom. Gondolom tudod, hogy az injekció megnöveli a méhgyulladás kockázatát, de én anno ezt választottam, mint egy esetleges alom kockázatát. Nálunk nem volt gond.
Magyarázd el szépen a szüleidnek, hogy ha szaporodik a 2 kutya az nekik is oltári nagy probléma, gond! Mindet etetni kell, oltatni kell, gazdát keresni nekik! Ha csak az egyiket ivartalanítod, már meg is van oldva. 6 hónapos kor után azt hiszem már simán elvégzik, ha csak nem épp tüzel a szuka, de ezt úgyis kérdezi az állatorvos. Mivel indokolják a szüleid hogy nem engedik a mûtétet?
Ilyenkor külön kell õket zárni, nehogy párosodjanak!
Valószínûleg a szuka a tüzelés elsõ napjaiban járhat, olyankor mindig agresszívak a kannal, nem engedik õket közel magukhoz. Viszont a 10. nap után már a szukák azok akik játékra, párosodásra "hívják" a kant.
A kérdező hozzászólása: Kb egy/másfél hete járnak éjszaka a kapuhoz a kankutyák elõször azt ugatta az én kanom. De most már a szukát ugatja mert az nem foglalkozik vele... Nem tudom lehet hogy másik kutyával párosodott? És most azért ilyen mert vigyáz magára? Egyik nap sétáltunk az erdõbe és a szomszéd kutyája általában szabadon rohangál minden nap :S azzal elszalad a szuka. Vele nem volt agresszív... Csak a miénkkel. Nem értem...
Nem az ugatással kéne foglalkozni, hanem azzal, hogy ne legyen vemhes a kutyád. A legokosabb lépés az ivartalanítás. A ZZ-nél most akció van, kedvezményesen tudod ivartalaníttatni a szuka kutyusod.
Ajaj, ha éjszakánként ott van a kerítésnél a többi kóbor kan, akkor csak idõ kérdése, míg valamelyik bejut. Ott aztán lesz verekedés a saját kanoddal, sok vér, párzás, és minden rossz dolog... Ivartalanítás, vagy a tüzelés idejére vidd be a szukát a lakásba. De inkább az ivartalanítás.

Két kan kutyám van, most kb.6 hónapja hoztunk egy szukát is! Éppen tüzel és a német vizslám megőrül, mindegy mit csinálunk ordít a kenelben, vkinek vmi javaslat?

Az ivartalanításra gondoltam, de attól még hogy nem tud majd kiskutyákat nemzeni az inger ugyanúgy megmarad,

Legjobb válasz: Vagy a szukát is vagy a kant is ivartalanítod.Más ebben az esetbe nem nagyon lehet.Ezzel csak szegény német vizsládat kínzod.Vagy vitessétek el a szukát.

Vagy a szukát is vagy a kant is ivartalanítod.Más ebben az esetbe nem nagyon lehet.Ezzel csak szegény német vizsládat kínzod.Vagy vitessétek el a szukát.
Ha a szukát ivartalanítod, az inger nem lesz meg sem a kanban, sem benne. A kant is ivartalaníthatod, és akkor tényleg nem lesz gond, mert ha csak a szukát ivartalanítod, attól a kan megérezhet más szukát, és kerzdõdnek újból a gondok...
Én elsõ sorban a szukát ivartalanítanám, elkerülve még a "véletlen" szaporulatot is. Amúgy nem lesz rajta az inger. A mi kanunk békésen tud együtt sétálni egy tüzelõ szukával, és be sem próbálkozik, míg más ivaros kan meg õrjöng a póráz végén. Aranyos volt, mert a tüzelõ szuka vonyítva közelített minket, dugta neki oda a farát. A miénk hosszasabban szagolgatta de semmi extra. Utána a szuka is megszagolta a kanunkat, és látni kellett volna azt a fejet a szukának, mikor rájött hogy ennek nincs meg az "igazi" férfi szaga. Haláli volt. :)
Nem marad meg az inger, mivel az a hormonok termelõdése miatt van. Ivartalanítás után a hormonok kiürûlnek a szervezettbõl, igy nem vált ki a kanból különösebb érdeklõdést a tüzelõ szuka. Minnél leõbb vidd el mûtetni szegényt. Addig ha van rá lehetõség vigyétek el mellõle a szukát hogy ne érezze a szagot. Ez a helyzet, az üvöltés kb addig fog tartani amíg tüzel mellette a szuka.

Tüzel a kutyám, és a kan kutyám csak annyira érdeklődik iránta, hogy megszagolja ott... a szuka erőszakoskodik rajta! amúgy shar-pei-eim vannak! a kannal mi a baj?

Legjobb válasz: Szia. a 9-14 napon engedi a lány.akkor fogamzóképes. de mivel együtt "laknak",elõfordulhat,h nem is pároznak össze.hallottam már ilyet.

Szia. a 9-14 napon engedi a lány.akkor fogamzóképes. de mivel együtt "laknak", elõfordulhat, h nem is pároznak össze.hallottam már ilyet.
a szuka erõszakoskodik rajta?mármint megharapja a fiút??
A kérdező hozzászólása: nem, hanem rá ugrik a hátára, követi, próbálja felhívni magára a figyelmet, de a kant nem érdekli, pedig tüzel a szuka!
Nem értem, te most azt akarod, hogy kölykeik legyenek? Amúgy csak a tüzelés középsõ szakaszában vonzza a kant magához a szuka, nem végig.
A kérdező hozzászólása: hátha van egy kan és egy szuka kutyám, akkor szerintem csak azt szeretném!amúgy köszi a választ, nem tudtam hogy csak a középsõ szakaszba fogja érdekelni!
a kan próbálkozik, de a szuka csak kb. a 14 napon engedi, hogy kiskutya legyen, addig erõszakosan hárítja a kan kutyát és gyakran meg is kapja egy kicsit, hog mutassa õ még nem áll készen rá! Amúgy sok szerencsét!!!!!!
Én vagyok a második válaszoló. Csak azért gondoltam, mert ha valaki nem tudja, hogy mikor engedi magához a szuka a kant, akkor az biztos nem tenyésztõ. Ha pedig nem vagy tenéysztõ, akkor csak a "cuki kölykök" miatt nem kellene pároztatni. Nézz csak körül egy menhelyen, meglátod majd, még shar- pei- ek is vannak, akik senkinek nem kellenek :(

Normalis hogy 16 napja tuzel a kutyam, es meg semmi jele hogy felvenne a kant?

Ez a 16-ik napja ha jol szamolom,de lehet 1-2 nappal tobb is,es meg semmi jelet nem mutatja hogy felvenne a kant.Ugy tudom 9-13 nap szoktak fogamzokepesek lenni,de el is huzodhat.Valoszinu nalunk huzodik,de ennyire?ez normalis?

Legjobb válasz: progeszteron szintje mennyi?

progeszteron szintje mennyi?
Valamit rosszul csináltatok, ebbõl már nem lesz kiskutya. Hálistennek, mivel egy tenyésztõ nem itt kérdezgetne.
A kérdező hozzászólása: Nem is volt cel a kiskutya.Pont amiatt szamolgattam, hogy tudjam mikortol kulonitsem el oket egymastol, mikortol latom hogy felvenne a kant.Ez lesz az elso tuzeles, ezutan ivartalanittatva lesz, ezert nagyon fontos hogy tudjam mikor lesz fogamzokepes, mert kanom is van.Viszont most megijjedtem hogy ez nem igen normalis hogy igy huzodik, es nehogy baja legyen.vagy nem lehet?meg attol feltem nehogy ne mutassa jelet es tudtomon kivul megtortenjen a baj.
teljesen mindegy mi történik ha utána ivartalanítva lesz hisz azt akkor is lehet ha vemhes, persze jobb lenne ha nem jönne össze a dolog
Eddig nem lettek elkülönítve a kutyák? Hát akkor viszont már valószínû megtörtént a baj, csak nem vetted észre.
jah ha eddig nem különíteted el akkor lehet hogy már meg is történt és azért látod hogy nem veszi fel a kant..

A kutyám januárban szült, most tüzel, de nem akarja felvenni a kant. Lehet azért mert most szült és még nem érett meg egy újabb szülésre? Ez előtte nem volt gond.

Legjobb válasz: Szegény szuka. Nem hallottál még véletlenül arról, hogy egy szukának max. évente, másfél évente szabadna ellenie? Ha nem akarod, hogy 5 évesen teljesen ki legyen zsigerelve? Mertha tenyésztenél, akkor tudnád. Így viszont minek szaporítassz? Szegény állat.

Szegény szuka. Nem hallottál még véletlenül arról, hogy egy szukának max. évente, másfél évente szabadna ellenie? Ha nem akarod, hogy 5 évesen teljesen ki legyen zsigerelve? Mertha tenyésztenél, akkor tudnád. Így viszont minek szaporítassz? Szegény állat.
én elsõ akkor pontokban - a kutya 3. tüzelésekor tenyészérett, akkor lehet elõször fedeztetni. - évente, másfél évente vemhesíthetõ egészségkárosofás nélkül. - 6 éves kora felett nem illik vemhesíteni, akkor már a kölykök se lesznek olyan minõségüek. - összesen 1 szukától 4 almot "illik" lehozni, az ennél több csak orvosi engedéllyel, nagy tenyészértékû állatnál. Hogy pároztatás elõtt orvosi vizsgálat szükséges, az állatok szûrõvizsgálatai, tenyészszemle, gondos kiválasztás stb... már nem is írom.
A kutyát évente, másfél évente lehet pároztatni, hacsak nem akarod idõ elõtt tönkretenni. A kutyád nem kiskutyagyár...
Elõttem már asszem leírták a lényeget. Csak egy kérdés: Miért akarsz szaporítani és miért akarod tönkretenni a kutyádat? /Januárban szült!? és máris újabb almot akarsz tõle? Talán már õ is ki van fáradva, nem gondolod? (legalábbis erre következtetek ebbõl: "elõtte nem volt gond", vagyis már legalább 1-2 almon túlvan) A kutya nem egy gép!
Te haszonállatként kizsákmányolod a kutyádat és még csak nem is tudsz róla. Nagyon szomorú ilyet látni, sajnálom szerencsétlen kutyádat, hisz esélye sincs a normális életre nálad.:-((((((
Elõtte nem volt gond??? szegénykém...mióta használjátok nagyüzemben szerencsétlen állatot??
Hát, bátor vagy, hogy fel merted tenni itt így ezt a kérdést... Képzeld csak el, ha te már (nem tudom milyen fajta kutya, számoljunk mondjuk 3 alommal almonként 4 kölyökkel), 12 gyereket szültél volna meg úgy, hogy 9 havonta potyignak szünet nélkül... Neked is elmenne a kedved... Az a kutya nem boldog! Tessék szépen abbahagyni a szaporítgatást, nézz a szemébe és fogadd el, õ egy társ kéne, hogy legyen, nem egy szülõgép. Ez neki egészségtelen és nem jó!! Azt akarod, hogy szenvedjen?
Az ilyenek szokták eldobni a kutyát, ha már nem alkalmas elletésre.
Csatlakozom az elõttem szólókhoz, a kutyád nem egy kiskutya gyár!A hozzád hasonló "tenyésztõk" szoktak aztán nagy kerek szemekkel nézni, hogy üres maradt a szuka, vagy kevés kölyök születik, császározni kell, elpusztulnak a kölykök újszülött korban , stb.Szerencsére a természet általában elintézi a dolgot! Talán gondolkozni kellene elõbb és nem ész nélkül szaporítani!
Az attól függ, hogy hogyan eteted hogyan tartod. Amikor a szuka ellett és kölyköket nevelt, vajon mindent megtettél-e ? Állatorvosi vizsgálat , rendes tartás, etetés? Van, hogy a szuka annyira kizsigereli a saját szervezetét, hogy fél év múlva még nem alkalmas egy újabb alom nevelésére. Aztán méh gyulladása is lehet, nem tüzelés, amit te annak gondolsz....Szóval ezer oka lehet, ezt leginkább egy szakemberrel tudnád megbeszélni.
A kérdező hozzászólása: "Vidéki bunkó parasztok"??? Ne haragudj de én nem sértegetek senkit azzal hogy honnan származik. Valóban Debrecen vidék, de azért nem annyira... Te meg ennyi erõvel pesti k*csög vagy ha már a személyeskedésnél tartunk!
A kérdező hozzászólása: A 13 éves bernéthegyim nem fog már szülni, tanulj már meg olvasni. A 6 éves kutyámról van szó. A kölyköket 8 hetesen, 1 oltással, háromszor féreghajtva szoktam odaajándkozni igen.
Sajnos van és miattuk vannak fullon a menhelyek. Vidéki bunkó parasztok a még bunkóbb és még tudatlanabb lódoktorukkal. Nem az a baj, hogy ostobák, hanem, hogy még büszkék is rá!:-((((((Ezért mondják a tõlünk nyugatabbra élõk rólunk, hogy balkáni kultúrával rendelkezünk. Ezek miatt az emberek miatt sajnos igazuk is van.
persze ... 13 éves bernáthegyi ... és még szülni is fog szerintem ez kamu ... ennyire hülye ember nincs ...
Gondolom a kutyád kölykeit mind 8 hetes korukban vagy késõbb ajándékoztad el az oltási programjuk befejeztével parazitamentesítve. Ugye, jól gondolom?
hát ezen nemgyengén meglepõdtem örül az anyaságnak? szerinted mennyire örül annak, amikor naponta több kiskutya után eszi meg az ürülékét, és nyalja fel a vizeletét? mennyire örül annak, amikor a kiskutyáknak már nõl a foguk, és állíndó jelleggel véresre tépkedik a cicijét? mennyire örül annak, amikor szétkarmolják a tûhegyes körmeikkel? vagy azt hiszed ez akkora öröm neki? neked ez mekkora öröm lenne? hmmm? elmebeteg ostoba "ember"vagy
Nem teljesen igaz, hogy a kutya évente kétszer tüzel. A visszavadult, falkában élõ kutyák ugyanúgy évente egyszer, vagy kétévente tüzelnek mint a farkasok. Csak 2-4 kölykük lesz.
Embeeerr!!!Teljesen kiégetnéd azt a szerencsétlen kutyát??Van fogalmad arról, h mennyire felemészti a testét maga a tüzelési idõszak, azután a kölykök kihordása(sok-sok hormon szétvágja a testét)megellése, SZOPTATÁSA????Az a sok hormon ami ilyenkor termelõdik egy állatban nem tud "visszaállni" rövid idõ alatt!!Hiába tüzel, nem áll még készen egy újabb alomra!!Basszus te is kívánod a szexet, mégsem szülnél állandóan!!!....Gondolkozzál már!!!Beteg!!!
A kérdező hozzászólása: De mivel a kutya évente kétszer tüzel, ezért ne hasonlítasuk a farkashoz. Pont most bizonytottad be hogy a kutyának és a farkasnak eltérõek a szaporodási szokásaik.
Még annyit a kutya-farkas párhuzamhoz, hogy az alapvetõ biológiájukban nagyon hasonlóak (amerikában egy fajba soroják õket, mert a kutya-farkas párosításból szaporodóképes utódok születek, míg ugye egy öszvér, ahol a ló és szamár csak rokon fajok, nem fogamzóképes) Ha egy farkasnak kölyke születik, az neveli õket 2 éves korukig (ekkor lesz egy fakras ivarérett) és csak ezután tüzel újra (persze közben évente tüzel a többi nõstény, de az alfanõstény megakadályozza elég agresszívan a párosodást) Vagyis a farkas tüzel, ha alfa: párosodik, szül és 2évig nem tüzel újra, és ezért ugye nincs is új alom... A többi nõsténynek meg sosem lesz utódja.
A kérdező hozzászólása: Hát az én szukám elég domináns:D
A kérdező hozzászólása: Az anyjának nem lett tõle baja... De ok, akkor majd a következõ tüzelésnél fedeztetem, most biztos nem szeretne mama lenni, azért nem veszi fel a kant, akkor nem erõltetem.
Nem mellesleg, a farkasoknál a domináns pár szaporodik CSAK, a többi életében soha, mégis jól elvannak. Kutyahús:egyre több a bozopnyítzék erre a szomrú tényre, Itt a nyóckerben mûködik illegális kutyavágóhíd is. Már pár éve olvastam kutyás szaklapban a bernáthegyiket fenyegetõ ilyen veszélyrõl, "Mentsük meg a bernáthegyit!"címmel. Gondolom, kérdezõnk nem olvas kutyás szaklapot(nem bulvár-jellegût), a "hozzáértése"ezt bizonyítja.
Ha már "csak" egy almot akarsz a szukádtól akkor miért nem várod ki hogy felkészüljön a következõ ellésre? A kutyádnak ártasz a gyakori elletéssel ezt értds meg kérlek. Nem tsz jót neki, ha nem tud regenerálódni akkor a túl hamari ellés még jobban lepusztítja a szervezetét. Szerinted nem megterhelõ neki az mikor vemhes, majd ellik, és végül felneveli a kicsiket? Nem hinném, h játszi könnyedséggel el lehet viselni a sok egymás utáni szülést.
Debrecen környéke nem az állattartási kultúrájáról híres...
Nem egészen értem, az én kutyáimnak 8 hetesen már 2 oltásuk volt. Ki sem adnám a kezembõl az ismétlõ elõtt, mert az elsõ egyedül semmit sem ér.
A kérdező hozzászólása: Az én dokim 7 hetesen adja az elsõ oltást...
Most éppen SOS van segítséget keresõ bernáthegyi, különben Illatos úti sintértelep vár rá. Kedves kérdezõ, most láthatod, ilyen helyzetben is van bernáthegyi is.
Azért ez a vidéki bunkó parasztozás, erõs!! Nem értek eggyet a kérdezõvel, de azért nem kéne általánosítani, mert a pestiekrõl is megvan a "vidékiek" véleménye!!!!!
A dokid adja vissza a diplomáját ! Nem veszi fel a kant ?? Talán nem is tüzel vagy nincsen még idõben , nem gondolod?? Ja meg lehet hogy így próbál a szuka védekezni a kutyagyártó gazdája ellen , nincsen épen ínyére az állandó ellés !
A "farkasos" vagyok: azért írtam, hogy 2 évig neveli õket, mert akkor lesznek ivarérettek a kölykök. Tehát normál esetben, ha nem vannék el tõle, az anyakutya is ivarérésig nevelné a kicsiket, erre próbáltam kilyukadni, nem az idõtatram a lényeg, hanem a hasonlóság abban, hogy meddig nevelik: ivarérésig. Az hogy ez farkasnál 2 év, kutyánál meg majdnem 1, az lényegtelen. A fontos az, hogy abban az esetben ha nem vennék el tõle a kölyköket, egy kutya-szukánál 1 év (vagy esetleg 1, 5) telne el kb 2 tüzelés között. És ez a normális.
nem látjátok, hogy ez a "nõ" mennyire jólelkû? költ a kiskutyákra, jóminõségû tápon neveli õket 8 hetes korukig, a szuka is jó minõségû tápot kap, beoltatja és féregteleníti a kiskutyákat azaz költ rájuk min 50 ezret és a kicsiket elajándékozza õ egy mártír nem tudom miért bántjátok hiszen még õ veri magát költségbe, hogy a kutyájának jó legyen és szülhessen na jó csak vicceltem szánalmas ez az izé mert embernek nem nevezném
A kérdező hozzászólása: Eddig senki nem hívott fel hogy elpusztult a kutya az oltások hiány miatt.... (más miatt sem). Na le lehet rólam szállni, nem írok ide többet, olvasni sem fogom szóval írhattok amit akartok, legfeljebb csak ti olvassátok.
Hát igen, a mi és a dokink agyában fel sem merül, hogy egy mamakutya nem oltott, ha gazdinál van. Nem azon van a lényeg, hogy 6 vagy 7 hetesen kapja az elsõ oltást, hanem hogy a második után ajándékozd el! Legalább a minimális védelme meglegyen az életben maradáshoz.
A kérdező hozzászólása: Jól van látom, 3 különbözõ dokinak sem hiszel, de kb [email protected]
Márpedig 6 hetesen szokták elkezdeni adni, akkor 8 hetesen lehet vinni a kölyköket. Ha a te kölykeid csak 7 hetesen kapják az elsõt, akkor sem szabadna a második elõtt kiadnod õket a kezedbõl. Akkor csak 9 hetesen adhatnád oda. A második oltás elõtt, még teljesen védtelenül adod õket idegen környezetbe.
A kérdező hozzászólása: http://www.pointernet.pds.hu/veterinary/11/keleti_zoltan/pub.. http://www.provet.hu/ajanlott_oltasi_program_kutyaknak.htm Sehol nem találtam 6 hetet, a normálisan oltott szukák kölykeire vonatkozóan...
A kérdező hozzászólása: Pl itt is úgy van: http://www.webarculat.hu/allatorvosirendelo/index.php?f=3&sf.. Ha oltatlan az anyakutya akkor 6 hetesen, ha oltott akkot 7 hetesen.
A kérdező hozzászólása: Abban az esetben ha az anyakutya rendesen oltva van 7 hetesen adja, ha nem, akkor 6 hetesen. Az én szukám rendesen van oltva.
Az az egy oltás picit kevés azért. 6 hetes korban parvovírus elleni oltás, féreghajtás, 10 nap múlva féreghajtás ismétlése (kötelezõ). 8 hetes korban szopornyica és májgyulladás elleni oltás (kötelezõ). És a többit kéne leendõ gazdinak beadatnia, de ezeket viszont neked. Látod, ezért fúj mindenki, mert van rá okunk. Úgy kéne elletni a szukát legalább, hogy a picik minimális orvosi ellátása meglegyen.
Kedves kérdezõ ha még lehetsz anya akkor létszíves szüljél pár gyereket hisz olyan jó hogy egy nõ szül az olyan jó érzés , semmi fájdalommal nem jár , na és persze a szoptatás , és hát felnevelni . Gondolom ha ilyen nagy lekü vagy akkor te is szerettél anya lenni és bizonyára szerettél évente szülni , úgyhogy biztosan van vagy 7 gyereked !
Lódoktor
Márpedig láthatsz bernáthegyit menhelyen. Én nem egyet láttam. A fajtamentésnél is van. És idén még több lesz, mert sokan nem fogják tudni etetni.
elárulom, hova tûnnek a bernáthegyik: a ferdeszemûek veszik õket, mert szeretik a húsát. VIII.kerületi kínai piacon voltunk múltkor felderíteni(ugyanott, ahol a rendõrség 200 kg(!!!)ismeretlen állatfajtól származó húst kobzott el a múltkor. Bárkitõl vesznek át kutyát 500-5000 ft közötti áron. A piac biztonsági õrei is megerõsítették a gyanút.
a "nyugodt" válaszolónak: a farkasok 1-2 évente ellenek, nem évente 2szer.
Egy tenyésztõnél 1 szukától max 4 alom születik, egy-másfél éves idõközökkel. 6-7 éves kora után "nyugdíjba" mennek, vagyis nem elleti õket tovább. Ezen felül minden kiskutya chip-et kap, és oltást, a szülõk szûrtek genetikai betegségekre, és vigyáznak, hogy a szülõpár ne legyen semmilyen rokonsági kapcsolatban egymással (törzskönyv ezért kell, nem az eliteskedés miatt). A kiskutyák leghamarabb 8 hetesen kerülnek gazdához. A vemhességek alatt sokszor folyamatos az állatorvosi ellenõrzés, de legalább 1szer ulrahangozás, szülésnél pedig bármikor riasztható az orvos, ha pl elakad egy kiskutya vagy bármi baj van. Szóval vesd össze azt ahogy egy tenyésztõ elleti a kutyáját azzal, ahogyan te elleted. Ugyanaz? Akkor oké. Nem ugyanaz? Hagyd abba! (a kutyáknak a párosodás/fõleg a párosodás/ és a szülés nem olyan öröm, mint nekünk, ösztönbõl csinálják, hogy fennmaradjon a faj és a szülõk genetikai állománya, szerintem te is tanultál biológiát, de ha nem is olyan sokat, hát nekem az egyetemi bioszból is kijutott)
miért kell itt mindenkinek szinte írásban üvöltözni? õ csak feltette a kérdést! én csak annyit mondok, szépen, és nyugodtan, csak nem kell annyi almot lehozni tõle szerintem amennyit most lehoztál elég neki, ezután már ne ellesd és ennyi! nem lesz annak a kutyának semmi baja! na! pedig é is tenyésztõ vok! ahogy ti nevezitek "IGAZI" pff... am a természetben a farkasok szerintetek hogyan ellenek??? na haggyuk....
A kérdező hozzászólása: Hát, én még nem láttam bernáthegyit menhelyen sosem. Gondolom ti sem nagyon..... Van neki játszópajtása, az 1 éves kölyke, és az anyja is itt van.
A kérdező hozzászólása: 47
Már nagyon sokszor olvastam ilyen témájú kérdéseket, és csak azt tudom mondani, hogy nézz el a http://www.olcsokutya.uw.hu oldalra. És ha van rá lehetõséged menj el egy IGAZI tenyésztõhöz és kérdezd meg tõle, hogy is mennek a dolgok pontosan és nyugodtan kérdezz rá hány almot hozott le a szukáitól. Amúgy hány éves vagy? (csak kíváncsiságból...)
Aha, a kutyád szeret elleni (mert ugye szülni az ember szokott). Látod rajta. Nem lehetsz ennyire tudatlan. az állati ösztön az ösztön. A macskának is szörnyen fáj a párzás mégis kiprovokálja, mert ösztön irányítja. És mi lesz az ingyen kiskutyákkal? Valószínüleg a fele menhelyen, egy része pedig már nem él. Nagyon elkeserítõ, hogy vannak emberek akik még így gondolkodnak. Ilyenkor látszik milyen messze vagyunk a világ kultúráltabb részétõl.
A kérdező hozzászólása: Kérlek akkor szóljatok az összes tenyésztõnek hogy nehogy négyszer leellessék a szukájukat, mert az kizsigerelés. Õk nem vajúdnak? Nekik nem fáj? Õk nem kapnak gennyes méhgyulladást? Az miért más ha a tenyésztõk csinálják ezt? Pff... És igenis szeret anya lenni, ti nem látjátok hogy viselkedik ilyenkor, én igen. Na pá.
Nekem is volt egy bulldim aki még a macskám kiscicáit is úgy takarítgatta , nevelgette , mintha a saját kölykei lettek volna.Ettõl függetlenül mindössze 2x voltak kölykei és mégis boldog életet élt.Nem az állandó elletés tette boldoggá, hanem az, hogy családtagként szerettük!
Komolyan is gondolod amit írsz??? Mondta a szukád, hogy szeret elleni és kölyköt nevelni? Nem zsigereled ki a szukát, mert ingyen adod a kölyköket??? Mert ha nem pénzért adod a kicsiket akkor a szuka nem 63 napig vemhes? Vagy akkor nem vajúdik, ellik több órán keresztül? Esetleg nem úgy szoptatja, neveli a kölyköket, mint ha pénzért adnád õket? És akkor méhgyulladása sem lesz? Vagy hogy gondolod? Az, hogy ingyen adod a kölyköket mit változtat a dolgon szerinted?
Úristen! A kutyák ösztönösen gondozzák, védik a kicsiket, nem azért mert annyira jó nekik egyfolytában nevelni a kölyköket. Szerinted miért "hagyja el õket" 2 hónapos koruk után? Mert leválasztja õket.
de a farkasoknak ez ugyanolyan mint a kutyáknál 2x évente, meg az embereknek évente...õk akkor tüzelnek...érted?
Figyelj az ok hogy ingyé adsz bernáthegyit, de arra nem gondolsz hogy aki nem tudott kifizetni egy kutyát az el tud tartani egy akkora költségekkel járó kutyá mint a bernáthegyi? Eléggé sokat eszik, orvoshoz is kell járni vele, nem egy occsó fentartású kutya... és ha nem megfelelõen gondozzák akkor fölösleges legyártani a kicsiket, és ha nem tudják eltartani akkor passzolják tovább és tovább...
A kérdező hozzászólása: Bernáthegyi hús? Naja... Miket fogtok még kitalálni? Ha csivavát írtam volna akkor a csivava lenne a menõ a kínaiaknál? Mellesleg nem kínaiaknak ajándékoztam el a kutyákat. És képzeljétek én sem vagyok gazdag, mégis tudok 3 bernáthegyit etetni. Na le lehet rólam szállni bogaraim.
A kérdező hozzászólása: Nem hiszem hogy pénzéhes lenne, mert még sosem kellett pl szüléshez kihívni. Amúgy beszéltem már vele, de nem tudja miért nem veszi fel a kant, azt mondta próbálkozzunk.
Nem tudom milyen orvoshoz jársz, nem sokat érthet a szakmájához, vagy csak a pénz érdekli. Az én orvosom kizavarna a rendelõbõl, ha ilyet akarnál csinálni. Én, ha a kutyámmal valami nem stimmel, akkor hívom az orvost telefonon. Ha annyira adsz a szakértelmére, akkor miért itt kérdezel? Miért nem õt hívtad fel?
A kérdező hozzászólása: Ez hogy jött ide? Ez az ivartalanításról szól. Én pedig nem fogom csonkoltatni a kutyáimat. Mellesleg megbízom a dokimban.
A kérdező hozzászólása: Nyugi kapnak évente veszettég elleni oltást és kombináltat, 3 havonta féreghajtót. Mellesleg az orvosunk a 13 év alatt nem említette hogy nem szabadna a kutyáknak szülnie... De ti biztosan okosabbak vagytok mint egy állatorvos.
Figyeljetek szerintem kár törni magunkat úgysem fogja megváltoztatni a véleményét, és nem is érdekünkhogy ez így történjen! Tisztában vagyok a magyarországi kutyahelyzettel, és én sem értek egyet ezzel a hozzáállással, de tudjátok: "Egy szülõnek hiába magyarázod, hogy kockafejû a gyereke, akkor sem fog hinni neked, ha megáll a sör a gyerek fején... Errõl ennyit.
Tudod lehetsz itt cinikus és szarkasztikus, nem számít, mert lepereg rólunk. De a kutyáid egészségével játszol. Szaporítasz törzskönyv , tenyészszemle nélkül egy fajtát, ahol a kölykök a hozzá nem értésed következtében csak rontják a fajta jellegét. (nem lehetsz törzskönyves, mert ilyen gyakori alomnál kizárnának a fajtaklubból és soha nem kapnál törzskönyvet) Szomorú, hogy nincs annyi intelligenciád, hogy elgondolkodj az érveinken. Szomorú, hogy nincsenek a kutyáid megfelelõ orvosi felügyelet alatt (ha lennének, akkor az orvostól kérdeznél és nem itt), még abban sem vagyok biztos, hogy renszeresen megkapják az oltásaikat, parazitamentesítéseiket. Én nem magyarázok tovább. Nagyon bízom benne, hogy jövõre, amikor bevezetik a kötelezõ chipet, majd százszor meggondolják a hozzád hasonlók, hogy szaporítsanak-e, hiszen ha utcára/menhelyre került kölyök minden költségét rátok fogják verni.
A kérdező hozzászólása: Akkor génselejt vagyok kedves.
Ez az elmeroggyant csak provokál! Nem így ír egy 47 éves. Hacsak nem egy génselejt és tényleg csak ennyi esze van.
A kérdező hozzászólása: Amúgy ja, a kínaiak nyílván magyarországi bernáthegyiket esznek, fõleg azokat akik tõlem származnak, és azok akiknek odaajándékoztam õket biztos 5ezer forintért eladták a kínai maffiának. Hmmm meg is kívántam a bernáthegyi húst.
A kérdező hozzászólása: Bizony.
Szegény kutyáid. Te tudod, hogy mi jó nekik. Állatorvos is vagy, genetikus is, etológus is, és a hazánkban évente született kutyák sorsával is tökéletesen tisztában vagy. A fajtavédõknél lévõ bernáthegyik külföldrõl jöttek és a kínaiak csak kacsát esznek. Gratulálok.
A kérdező hozzászólása: Mondom hogy itt van az anyja aki 13 éves, ötször szült és semmi baja nincs!!! Ez bernáthegyinél igen szép életkor. Szóval hagyjatok engem békén, én tudom hogy ez jó neki, az anyjánál bebizonyosodott! Még egyszer lesznek kölykei.
egyik kutyát sem pároztatunk minden tüzelésnél, minimum ki kell hagyni egyet, de az óriástestûeket meg pláne nem, náluk a minimum kihagyás a két tüzelés!. Nem értem miért akarod ezzel megrövidíteni az életét, ha annyira szereted. Veszélyes, a kutyád érdekeit nézd és ne a sajátodat.
A kérdező hozzászólása: Na kérem, én nem zsigerelem ki a kutyám, ingyen adom oda a kölyköket. A kutyám szeret anya lenni, ez látszik rajta, annyira boldog hogy a kölykeit nevelgetheti, teljesen megváltozik, és sír ha elviszik a kölyköket. Volt hogy a szomszéd kutyájának voltak kölykei, de elfogyott a teje, és az én szukám szoptatta õket, megindult a teje, pedig neki nem is voltak kölykei. Mellesleg nem lesz semmi baja attól hogy szül, van egy 13 éves szukám aki ötször szült, és köszöni szépen remekül van, egészséges mint a makk.

Kb. egy hete tüzel a szuka kutya, és a környékbeli kanik miatt bolondokháza van itthon. Késő, ha most szerzek neki valami fogamzásgátlót? Állatorvosnál kérjem?

Legjobb válasz: Tudnak neki adni fogamzásgátló szurit, de azt ismételni kell elõször negyed, majd félévente, és erre a tüzelési idõszakra már nem ad teljes biztonságot, mivel már elkezdõdött.

Egyet értek az elõttem szólóval. Egyébként a fogamzásgátló sokkal többet árt, mint az ivartalanítás. Ha a saját kutyád miatt nem teszed meg, akkor tedd meg a szomszédok kedvéért, akiknek elszökik miatta a kan kutyájuk és esetleg többet nem találják meg, akiknek a kutyája verekedni kezd és megsérül és akiknek a kerítését, kocsiját pisilik le a kutyák!
Tudnak neki adni fogamzásgátló szurit, de azt ismételni kell elõször negyed, majd félévente, és erre a tüzelési idõszakra már nem ad teljes biztonságot, mivel már elkezdõdött.
Fogamzásgátlóval nem lehet tömni egy életen át a kutyát. Az arra van kitalálva, hogy tenyésztõk elkerüljék a nem kívánt szaporulatot egyébként tenyésztésre szánt szukáknál. Tehát inkább alkalmi használatra. Az ivartalanítással nem csak az udvarlóktól menekültök meg, hanem sok nemi jellegû betegséget is megelõzhetsz vele.
"Kell-e ivartalanítani? Jelenleg Magyarországon a hobbi célból tartott háziállatok ivartalanítása nem bevett szokás. Bármely társadalmi rétegben megkérdezünk valakit miért nem ivartalanítja kis kedvencét, hasonló válaszokat kapunk: nem természetes, neki is jár egy kis élvezet, el fog hízni, nem akarom megcsonkítani, nincs rá anyagi keret, olyan édesek a kölyökállatok. Nõstény állat esetében még további tévhit, hogy szükséges ivaréretté válnia, de a legjobb, ha az elsõ alom után ivartalanítják. Nézzük sorra ezeket az érveket! Mítosz: Az ivartalanítási mûtét nagyon sokba kerül. (Kortól, nemtõl és fajtától függõen 25 000 és 50 000 forint között van a mûtét ára, mely területenként változhat némileg az ország egyes pontjain. Budapesten és nagyvárosokban drágább.) Tény: Az állat életében egyetlen alkalommal kell a beavatkozást elvégezni. Ha belegondolunk, a megelõzhetõ balesetek, sérülések, daganatos betegségek kezelése során felszámolt összeg ennek sokszorosa, nem beszélve egy esetleges autóbaleset során keletkezõ kárról, az egyszeri kiadás meg sem közelíti az utóbbiak következményét. Az utódok felnevelése, oltatása, féregtelenítése legalább nyolchetes koráig, egy kiskutyára számolva, minimum 20 000 Ft. Az ivartalanítás díja ezzel szemben egyszeri és egy életre szól! Jobb nem sorolni azokat az eseteket, ahol a megszületett kisállatok nem járnak kiadással… Mítosz: Az ivartalanítás lustává és kövérré teszi az állatot. Tény: Egyáltalán nem alapvetõ, hogy egy ivartalanított állat elhízik. Feltehetõen hajlamosabb rá, de egy kis odafigyeléssel, gondos táplálással és sok mozgatással ez teljesen elkerülhetõ. Mítosz: Legalább egyszer hagyni kell szülni õket ivartalanítás elõtt. Tény: Semmilyen átgondolt, biológiai alapja nincs ennek az állításnak. Nem kell, hogy megszüljön, nem tudatosul bennük az „anyaság öröme”, az ösztöneiktõl hajtva párzanak és gondozzák kicsinyeiket, majd késõbb ugyanígy, érzelgõsségmentesen verik el õket a maguk közelébõl. Sajnos nagyon jellemzõ, hogy a gazdák szórakoztatónak tartják a kiskutyákat, kiscicákat, aztán amikor megnõnek, már csak koloncok. Egy állat élete nem játékszer, nem lehet eldobni, ha megunjuk. Sokan megteszik, de mindenkit arra kérünk gondolja végig, mielött kedvtelésbõl szaporítja kedvencét, kedvenceit! Lehet, hogy még jó gazdát is talál nekik ideig-óráig, de annyi rossz sorsú állat van, amelyik már megszületett. Sõt, a fiatal állatokkal sok gond is jár, nem szobatiszták, szétrágnak, tönkretesznek dolgokat, és gondos gazda jelentõs összegeket költ oltásaikra, féreghajtásukra. Nagyon sok egy-két év körüli állat válik gazdátlanná, nõsténybõl is rengeteg, miután vemhes lett… Mítosz: Az ivartalanítás megtöri az állat lelkét. Tény: Az ivartalanítás semmilyen negatív hatással nem lesz az állat lelkére, pszichés állapotára. Az ivartalanítás a szaporodási szervrendszerre hat: megelõzi a késõbbi nemkívánatos kölyköket és azok elpusztítását vagy menhelyre kerülését. Mítosz: Találunk a kölyköknek barátságos otthont, szeretõ gazdit. Tény: Sajnos azoknak a szeretõ gazdiknak, és meleg otthonoknak a száma elhanyagolható lehetõség a több ezer nemkívánt kutya- és macskakölykök számához viszonyítva, akiket kidobnak, kihajítanak, elaltatnak évente. Ráadásul semmi nem garantálja, hogy az általunk elajándékozott kölykök nem jutnak szintén erre a sorsra, hiszen legyen az bármi, a könnyen szerzett könnyebben elvész és kevesebb fejtörést okoz. Jelen esetben azonban élõlényekrõl van szó. A kölyökként gazdához kerülõ kiskutyák nagy része elõbb-utóbb menhelyre kerül (mert hiretelen költözni kell, mert már meguntuk, mert láb alatt van, mert folyton ugat vagy kikaparja a virágokat, vagy mert kaptunk egy másik kölyköt...). Csak kevesen halnak meg öreg korukban ugyanott, ahova kölyökként kerültek... És hogy „nem temészetes”? Ki kérdõjelezi meg, hogy adjon-e enni kedvencének? Pedig az sem természetes. Mióta eszik tápot, konzervet, ember által fõzött ételt egy állat? Vajon a lakásban, kertben tartás és ennyi állat kis helyen tartása természetes? Évente milliós mennyiségû állat síntértelepre kerülése, elaltatása természetes? Sajnálatos, hogy sokan, éppen "állatvédelmi megfontolásból" ellenzik kutyájuk, vagy macskájuk ivartalanítását. Vajon számolnak-e azzal, mennyi fájdalmat és szenvedést okozhatnak ezzel védencüknek, azok utódainak és saját maguknak is? Ez valójában nem más, mint saját, emberi érzelmeink kivetítése az állatokra. Az állatok nem vágynak utódokra, nincsenek emberi érzelmeik, így a fedezést (az "aktust") nem szerelmi/érzelmi, hanem ösztönös alapon élik meg. A hím állatoknak maga az aktus tényleg élvezet. Cserébe, hacsak nem maga a gazda viszi az hímet pároztatni, az állat kóborlásai folyamán veszélyezteti testi épségét, sõt az életét is. A hím állatok összeverekednek a nõstényért, ebbõl sérülések egész skálájával keveredhetnek ki. Ezenkívûl ki vannak téve az elkóborlással járó összes veszélynek: elütheti autó – sõt komoly közlekedési balesetet is okozhatnak, melyért a gazda a felelõs -, valamilyen oknál fogva nem talál haza avagy kutyák esetén befogja a síntér. Gyakori, hogy az állatok, még ha szerencsésen haza is jutnak, valamilyen fertõzõ vagy kullancs által terjesztett betegséget összeszednek. Nos, a nõstény állatok esetében a macskáknál például már az aktus élvezete sem mondható el, hiszen a kandúroknak tüskés a péniszük, oly módon, hogy mikor azt kihúzzák, jelentõs fájdalmat okoznak a nõstény macskának. A nõstény állatok szervezetét megterheli mind a vemhesség, mind a szoptatás. Az elkóborlás és a fertõzések összeszedése is ugyanolyan gyakori. Nem is említve, hogy a párzás idõszakában mennyi bosszúságot tudnak okozni a gazdának, de a szomszédoknak is a megneszült állatok, szétszedett kerítések, vizelettel telijelölt sarkok, átvonyított, átnyivákolt éjszakák… „Nem csonkíttatom meg!” Csonkításnak is nevezhetõ az ivartalanítás, hisz akkor végez az állatorvos megfelelõ munkát, ha a hím állatot heréli, a nõstény állatból eltávolítja mind a méhet, mind a petefészkeket (ezt mindig beszéljük meg az állatorvossal, mielött ivartalaníttatjuk állatunkat!). Azonban ha azt tekintjük, hogy az állat életminõsége nem romlik, pszichésen nem károsul, nem csökken munkaképessége, teherbírása, sõt, az ivartalanítás az egészségvédelemnek majdnem olyan fontos eszköze, mint a védõoltások - mivel az ivartalanított állatok egészségesebben és évekkel tovább élnek -, határozottan pozitívvá válik ez a csonkító eljárás. Gondoljunk csak a mandula- vagy vakbélmûtétre! Ugye a mûtét után is teljes értékûnek vallják magukat? Az állat még csak ennyire sem képes, hogy felfogná és filozofálna rajta. Mikor a legjobb megmûttetni? Nem kell várni az ivartalaníttatással! Az egyik leggyakoribb daganatos megbetegedés a tejmirigy daganata. Ez szuka kutyáknál az esetek felében, nõstény macskáknál szinte mindig rosszindulatú formában jelentkezik, és rövid idõ alatt az állat elpusztulásához vezethet. Ennek a betegségnek a veszélye jelentõsen csökken, ha az ivartalanítást 2, 5 éves kor elõtt végezzük el. Az ennél fiatalabb korban, de már a második tüzelés után ivartalanított szukáknál 26%, az elsõ két ivarzás között mûtötteknél 8%, az elsõ tüzelés elõtt operáltaknál 0, 5%-ra csökken a tejmirigydaganat kialakulásának valószínûsége. Ezért lehetõleg az elsõ tüzelés elõtt, 6-8 hónapos életkorban ajánlott a nem tenyésztési célból tartott állatok ivartalanítása! Az elmondottak mellett az ivartalanítással megelõzhetõ a méhgyulladás és a méhdaganatok kialakulása is. Az ivartalanított hím állatoknál pedig nem lép fel here- és prosztata megbetegedés. A beavatkozás után néhány hónappal abbahagyják a nõstények keresését, így alábbhagy kóborlási vágyuk, amivel redukálódik a verekedések során szerzett sérüléseik, mérgezések, illetve az autóbalesetek során történõ elpusztulás eseteinek száma. Csökken a területjelölés ösztöne, és az agresszivitás. Láthatjuk tehát, hogy az ivartalanítás ellen szóló leggyakoribb és legáltalánosabb érvek alaptalanok, leginkább elterjedt hiedelmek avagy az emberek érzelmeinek kivetítése az állatokra." Ajánlott olvasmány: http://olcsokutya.uw.hu/
De inkább ivartalanítsd, a kutya is jobban fog örülni, hiszen így elkerülheted a késõbbi nemi betegségeket. Így mind a ketten jól jártok.
Ivartalanítsd.
Igazat adok a kérdezõnek, mert nem lehet tudni, hogy azok az állatok akiket ivartalanítanak, mit éreznek. Az embernek sem lenne jó. a kutya is érez, hiába állat. Lehet venni neki fogamzásgátlót, csak nagyon drága. Még azt tanácsolom, hogy arra az idõre, míg tüzel, próbáld meg elzárni valahogy. Én ezért nem tartanék szuka kutyát...
A kérdező hozzászólása: Nem akarom ivartalanítani, mert nem érzem, hogy jogom lenne hozzá. Ilyen hülyén gondolkodom...
szerintem meg minden önmagát "felelõsnek" mondó állattartónak gondoskodnia kellene arról, hogy a kutyája ne mászkáljon ki az utcára...
Ez igaz, de egy szerelmes kan kutyát nehéz megakadályozni a szándékában.

A kutyánk tüzel, bement hozzá egy kan kutya, és nem tudjuk kizavarni. Mit csináljunk?

Ahogy apukám bement hozzá, (nem voltam ott, csak mondta) rámorgott, vigyorgott, egy hosszú bottal próbálta kizavarni, arra próbált ráharapni és morgott. Egész nap bent volt nála, így nem is merünk bemenni, még azt sem tudjuk, hogy fogjuk így megetetni ma. Mindkét kutya nagytestű, hogyha bemegy egy másik kankutya, arra rátámad, és nem megy el azután se.

Legjobb válasz: Nem tudjátok ki a gazdája? Neki kéne szólni hogy vigye haza a kutyáját. Addig próbáljátok a tiéteket kihívni (bár nem írtad, hogy tulajdonképpen hol vannak a kutyák) de ha valahol bent vannak, és a másik nem hallgat rátok, akkor a sajátotokat parancsoljátok ki onnan.

Nem tudjátok ki a gazdája? Neki kéne szólni hogy vigye haza a kutyáját. Addig próbáljátok a tiéteket kihívni (bár nem írtad, hogy tulajdonképpen hol vannak a kutyák) de ha valahol bent vannak, és a másik nem hallgat rátok, akkor a sajátotokat parancsoljátok ki onnan.
Már bocs de hová van bezárva a kutyátok??
Én csak azon csodálkozok hogy ezt apád ennyiben hagyta. Ha más nem segítene, rádobnék valami hurkot azt kihúznám. De ne már hogy a sajátotokra nem tudtok hatni, lehet hogy csórit sakkban tartja a kan. Ez komolyan nem bosszant fel? Ha meg annyira parás a helyzet áthívok egy szomszédot erõsítésnek.
Hát eleve gondolom ha be van zárva valami kennelben tartjátok aminek nincsen teteje, jól gondolom? Próbáljátok meg a szuka nyakára kívülrõl rácsatolni a pórázt, és mikor kinyitod résnyire az ajtaját, húzzátok ki. Így a szuka kint a kan meg bent van. Azt szóljatok valami menhelyesnek hogy tüntessék el. A másik meg, hogyha kennelben van máskor is, de nem akarjátok ivartalanítani, akkor a tetejét is zárjátok le.
Valószínûleg vemhesült a szuka, szóval minél hamarabb meg kellene ejteni a mûtétet.
Ivartalanítsátok a szukát, utána semmi ilyen gondotok nem lesz. A kant meg szerintem ne piszkáljátok, mert ha be van gõzölve a szukára, akkor komolyan agresszív is lehet. Esetleg szóljatok a gyepmesternek, vagy egy menhelynek, hogy segítsenek már kiszedni onnan az idegent, és hazatessékelni.
Ne érdekeljen, ha morog, ha nem, más kutyájának semmi keresnivalója a te területeden! Ha nem akarsz újabb, senkinek sem kellõ rakat kiskutyát, akkor ivartalaníttasd a szukát.
A saját kutyátokat kéne elvinni onnan és bezárni valami biztos helyre aztán meg ivartalanítani. A másikra meg hívjátok ki a gyepmestert vagy a gazdáját ha ismeritek.
A kérdező hozzászólása: Szeretnék ivartalanítatni, most nyaralni megyünk, és ha hazajövünk, ez lesz az elsõ dolgunk. Az ügy meg lett közben oldva, amikor a kan a kennel ajtaja mellett volt, akkor gyorsan kinyitottuk, és úgy már kiment. azért köszönöm a segítséget :)

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!