Találatok a következő kifejezésre: Táppénzhez, miért a (22 db)

Miért kell megszakítani a táppénzt, ha a felszámolás alatt álló munkáltató az elmaradt (tavalyi) béreket akarja állami bérgaranciából idén kifizetni?

Legjobb válasz: Táppénz alatt egyszer már utaltak elmaradt bért, de azt nem bérgaranciából tették. Akkor nem kérték, hogy szakítsam meg a táppénzt. Most mégis miért kell?

A kérdező hozzászólása: Táppénz alatt egyszer már utaltak elmaradt bért, de azt nem bérgaranciából tették. Akkor nem kérték, hogy szakítsam meg a táppénzt. Most mégis miért kell?

Munkahelyi balesetem volt.6 hétig táppénzen leszek. Könyvelőnk szerint a 15 nap táppénz nem a vállalat fizeti ki nekem, hanem a TB-t, és az előző évi átlagkeresetemet veszik figyelembe. Miért mondják, hogy az első 15 nap táppénz a Vállalat fizeti ki?

Tavály kevesebb fizetésem volt mint az idény. Akkor miért mondják, hogy 100 %-kos táppénzt kap az ember amit egyenl? lenne a mostani fizetésemmel? Nem értem.

Legjobb válasz: Az ok, hogy nem vagy magyar, de legalább itt dolgozol? A magyar szabályok szerint, ha munkahelyi balesetet szenvedsz, akkor az átlagfizetésed 100%-a jár (pótlékok nélkül), az elõzõ három hónap alapján. Az a dolgozó részérõl mindegy, hogy a TB, vagy a vállalat fizeti ki neki.

Az ok, hogy nem vagy magyar, de legalább itt dolgozol? A magyar szabályok szerint, ha munkahelyi balesetet szenvedsz, akkor az átlagfizetésed 100%-a jár (pótlékok nélkül), az elõzõ három hónap alapján. Az a dolgozó részérõl mindegy, hogy a TB, vagy a vállalat fizeti ki neki.
A kérdező hozzászólása: Elnézést a sok helyesírási hibáért, de nem vagyok magyar.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen a választ! Sajnos most nem mindegy, hogy a TB fizeti az elsõ 15 napot vagy a munkahelyem. A papírok még mindig nincsenek leadva, mert a könyvelõknél vannak.Úgyhogy egyhamar nem kapok táppénzt. Ha a munkahelyem fizetné a 15 napot, akkor már kapnék egy kis pénzt.
A kérdező hozzászólása: Elfelejtettem megírni, hogy 1972 óta Magyarországon élek és dolgozok.
Betegség esetén az elsõ 15 napra nem táppénz jár, hanem betegszabadság, amit a vállalat fizet, és az orvos igazolása alapján számfejtik. Betegszabadságra azok az alkalmazottak jogosultak, akik munkaviszonya a Munka Törvénykönyve hatálya alá tartozik (pl. bt., kft, rt. Alkalmazottai, stb). Ha idõben leadtad a papírokat, akkor a következõ fizetéskor meg kell kapnod a pénzt. A betegszabadság lejárta után kezdõdik a táppénz, amit a TB fizet (Itt szokott lenni néha egy hónap csúszás, ha a munkahelyeden nincs TB kifizetõhely). Ha jómagyar szokás szerint csak minimálbérre vagy bejelentve, és a többit valamilyen más módon kapod (cefetéria, kiküldetés, stb...), akkor a munkáltatód jóindulatán múlik, hogy a betegálomány idején is megadja-e a többlet fizetést.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen!Ezek szerint most az elsõ 15 napom fizeti a cégem.Szerencsémre nem vagyok minimálbérrel bejelentve.

Táppénzhez, miért kéri a könyvelő a tavalyi jövedelemigazolásokat? Tényleg kellenek, nem az ottani bérem után kapom?

27 hetes vagyok, kiirt a dokim. Most voltam bent és a könyvel? kéri a tavalyi jövedelemigazolásokat, mert állítólag a táppénz a tavalyi év átlagkeresete alapján megy. Ez igaz? Ennél a cégnél dec.12-én kezdtem. Én úgy tudtam, hogy az utolsó cég alapbérét veszik figyelembe. Ha mégsem, akkor rosszul járok, mert el?tte nem jelentettek be normálisan, ezért is jöttem el.

Legjobb válasz: Táppénzt és GYEDet is az elõzõ naptári évbõl számolnak.

Táppénzt és GYEDet is az elõzõ naptári évbõl számolnak.
szia! tegnap kaptam én is éppen levelet a tb-tõl. Nekem 2006.01.01-2007.12.31-ig kérik a papírjaimat. én is megijedtem, mert nekem 2008.01-01-tõl van normális keresetem. Aztán felhívtam õket és azt mondták a szülést megelõzõ két évet nézik, ha folyamatos volt. Nekem a tavalyi év nem volt az, úgyhogy azt mondta a nõci, hogy a szülést megelõzõ 183 napot fogják figyelembe venni a táppénz megállapításában. Viszont a GYÁshoz majd kellenek azok a papírok amiket kértek két évre visszamenõleg. ELég nehéz már ezeket a dolgokat követni:(
Való igaz az irányadó idõszak a 2007.01.01-tõl 12-31-ig lesz a táppénzednél. De elõször betegszabadsággal fogsz kezdeni ami 15 munkanap utána jár csak a tápénz, amit minden napra fogsz kapni (szombat, vasárnap is). Ezt úgy lehet kiszámolni, hogy a tavalyi év egészségbiztosítási járulék az alapod, ha nem volt kiesõ idõd, pl. táppénz, fizetésnélküli vagy igazolt távollét, esetleg munkanélküli akkor az alapodat oszták 365 nappal ez a napi táppénz (100 %), aminek a 70 % jár, ha van folyamatos 2 év munkaviszonyod. Példa: ha tavaly mondjuk kerestél havonta 90000, - Ft-ot az éves szinten 1.080.000, - /365 nappal= 2958, 90 Ft/nap x o, 70 % 2071, 23 Ft/napi táppénz. A betegszabadságot pedig a távoléti díj 80 %-val számolják. Remélem érthetõen leírtam. Ha van valami kérdésed szívesen segítek, nekem is a lányom most vár kisbabát (21 hetes).
Szia! A táppénz kezdetét megelõzõ 1 évet átlagolják. Ha két munkahely között 30 napnál több telt el biztosítás nélkül, akkor az azt megelõzõt már nem veszi figyelembe az OEP és akkor csak 60% jár. Pl. én július 16-tól vagyok táppénzen, tavalyi év november 2-tõl van folyamatos biztosított munkaviszonyom. Elõtte is dolgoztam, de sajnos augusztus 17 és november 2 között idõszakról nincs hivatalos papírom (nem voltam bejelentve).

TÁPPÉNZT MIÉRT SAJNÁLJÁK a doktorok?

Mindíg csak 3 napokra írnak ki, pedig nem mondhatnám hogy nem szoktam beteg lenni. felháborítóak ezek a törvények!!

Legjobb válasz: Nem a doki a hibás. Ellenõrzik õket is, és ha indokolatlanul küldött el táppénzre, akkor komoly pénzbüntetést kap, sõt a munkája alól is felmenthetik. Szóval ne csodálkozz ha inkább óvatosak!

Nem a doki a hibás. Ellenõrzik õket is, és ha indokolatlanul küldött el táppénzre, akkor komoly pénzbüntetést kap, sõt a munkája alól is felmenthetik. Szóval ne csodálkozz ha inkább óvatosak!
Úgy tudom, hogy szigorítva lett a táppénzes napok száma már jópár éve, megvan, hogy milyen betegségre max hány napra írhat ki.
A táppénz csak 3 nap betegség után jár.Igazolást is adhatna 2 napról is , és arra egy vasat sem kapnál . Õket is ellenõrzi a táppénzes fõorvos , indokolniuk kell kit miért tartanak táppénzen .Ha õszinte vagy hozzá, hogy kellene pár nap, majd tudja mit kell írni, hogy õ is megfoghatatlan legyen .Azt egyik doki sem szereti , ha hülyének nézik . De nézzük a saját oldaladat is . Minden táppénzes napot leszámítanak az idõdbõl, amikor nyugdíjba mész .Ha dolgoztál 40 évet, ebbõl ez idõ alatt 2 évet összességében táppénzen voltál, akkor csak 38 után számolják ki a nyugdíjadat.2 õt már kifizetett a TB amikor beteg voltál . Veled tesznek jót, és még méltatlankodsz is .
ilyen szabály nincs, hogy 3 nap alatt nem jár tp. Egy nap keresõképtelenségre is jár, ha indokolt.

Miért változhatott a táppénzem összege? A bruttó ugyanannyi, mint eddig, de most jóval több adót vontak. Ez miért lehet?

Mással is el?fordult ilyen? Ugyanannyi napra, ugyanannyi bruttóra jóval kevesebbet utaltak.

Legjobb válasz: Lehet, hogy az elsõ hónapban nem vonták le az adót ,és most duplán vontak emiatt (ez szokott lenni általában). De egy telefon és megtudhatod.

Lehet, hogy az elsõ hónapban nem vonták le az adót , és most duplán vontak emiatt (ez szokott lenni általában). De egy telefon és megtudhatod.
húha...akkor menj be a bérszámfejtésre...elõfordulhat, hogy azt a módszert választották, hogy amíg el nem éred a sávhatárt a teljes összegbõl 18-at vonnak, utána meg az egészbõl 36-ot...dilettáns dolog, de láttam már ilyet sajnos.
A kérdező hozzászólása: Még csak a novemberit utalták most, nem a januárit.
szia! nyilatkoztál arról, hogy kéred az adójóváírást? nézd meg a lapodon, de fogadni mernék hogy nincs ilyen tétel rajta. ebben az esetben nyilatkozhatsz, hogy a köv. hónaptól kéred.
Akkor itt valami adminisztrációs "hiba" lesz. Mindenképp el kell érned õket, akár telefonon, akár személyesen.
A kérdező hozzászólása: Több, mint a 4x-esét vonták most.
A múlt havinál mennyi volt?
A kérdező hozzászólása: Igen, kaptam róla részletezést, onnan láttam, hogy most több lett az adó.
Kaptál róla részletezést, vagy csak az utalás összegébõl gondolod, hogy adót vontak?
A kérdező hozzászólása: Telefonon nem érem el õket, a munkahelyemet már kérdeztem - õk sem értik. Jól vonták eddig az adót, csak most vontak többet.
Nem lehet, hogy nem kaptad meg az egész havi összeget, csak egy részét? Én voltam úgy, hogy elõször csak 2 napnyi(!) táppénzt kaptam, aztán két hónap múlva kaptam meg egyben a két havit.

A TGYÁST és a GYEDET is az szülést megelőző év jövedelméből nézik, és nem számít bele a táppénz, ugye? A TGYÁS miért több nettóban, még akkor is, ha van maximuma?

TGYÁSnak jól tudom, van maximuma, ha nincs 180 ledolgozott napom?

Legjobb válasz: A GYED-nek van maximuma, a TGYÁS-nak nincs!

A GYED-nek van maximuma, a TGYÁS-nak nincs!
Én is biztosított napot írtam. Amúgy a válaszom nem csak a kérdezõnek szólt, hanem annak a válaszolónak is, aki feltételes módban írt. Õk gondolom még tervezik csak a gyereket. A kérdezõnek, mivel ahogy írta nincs meg 180 napja, így esélye sincs az 562 napra.
Nem munkanap kell 562, hanem biztosításban töltött nap, ami nem feltétlenül ugyanaz. A táppénz sem olyan nap, amikor munkabért kapsz, de ettõl még, mivel van mögötte munkaviszony, biztosításban töltött napnak számít, így az 562/365 napba beleszámít.
Viszont célszerû minél több munkanapot szerezni a szülés elõtt. Ha csak 365 nap biztosított nap van a szülés napjáig a szülést megelõzõ két évben, akkor a tgyás lejárta után csak egy évig fogod kapni a gyed-et, tehát nem lesz a gyermeket másfél éves, amikortól a gyes-re (25000 Ft kb. nettóban) kell áttérni. Ahhoz, hogy a gyerek 2 éves koráig gyed-en lehess, 562 biztosított nap kell legyen.
Ettõl ne félj, kedves utolsó, mert egyik ellátás sem lehet alapja a másiknak. Táppénzbõl nem tudnak gyed-et, tgyás-t számolni.
utolsó elõtti vagyok. azért kérdeztem, mert az elõzõ évet veszik. 2012-ben szülök mondjuk akkor februárban. akkor 2011. évet nézik. nyilván már október-novembertõl táppénzen lennék. sõt lehet már most is. és akkor a táppénzem az csak 60 %! szal van (ha mostantól megyek el tp-re) 5 olyan hónapom, amikor csak 60%-ot kapok! nem azért kérdezem mert okoskodok, -akkor nem kérdezném- hanem mert NEM ÉRTEM! :P és szeretném tisztán látni, ha már felvetõdött egy ilyen kérdés.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a sok segítséget! Még egy kérdés: a GYED alapja lehet-e a tgyás is?
Miért szívnád meg? Január elõtt nincsen másik év? A szülés elõtti évben elért jövedelem az alapja. Mindegy, hogy 2012 januárban, vagy decemberben szülsz, akkor is 2011 lesz az igénylést megelõzõ év. Kérdezõ, a gyedet nem a szülést megelõzõ év jövedelmébõl, hanem az IGÉNYLÉST megelõzõ év jövedelmébõl számolják. Vagyis akár a szülés éve is lehet az alapja.
én nem értem ezt most.. ha januárban szülök akkor megszívom? :S
Igen, nem számít bele a táppénz, és a tgyásnak valóban van maximuma, ha nincs 180 bérezett napod. Azért magasabb a tgyás összege, mert kevesebb belõle a levonás. A tgyásból szja-t, a gyedbõl meg szja-t és nyugdíjjárulékot is vonnak.
Bocs, én az elsõ mondatodra reagáltam, amiben azt írtad, célszerû minél több munkanapot szerezni.

Ti mikortól vagytok/mentek táppénzre? Ha végig dolgoztok miért? Ha nem, miért? Mikortól mennétek a helyemben?

Második babámat várom,előző terhesség koraszüléssel és sürgősségi császárral végződött.Jelenleg gyerekek között dolgozom(pont egy elég nehéz társaság)+szurkálódós/furkálódós kollégák+ez a terhesség egy influenzával kezdődött mert körülöttem sok beteg gyerek van..

Legjobb válasz: Én majd 8 hónaposan megyek el TGYÁS-ra a tervek szerint. Ha rosszul viselném áldott állapotom, akkor elmennék rögtön táppénzre. De ezt anyagi okok miatt nem teszem meg. Nem mindegy, hogy a mostani szar fizum 60%-át kapom, vagy a tavalyi szuper fizum 80%-át. De úgy tudom, hogy tanárok, óvónõk elég hamar el szoktak menni táppénzre pont a beteg gyerekek miatt. Téged mi tart vissza, hogy elmenj táppénzre?

Én majd 8 hónaposan megyek el TGYÁS-ra a tervek szerint. Ha rosszul viselném áldott állapotom, akkor elmennék rögtön táppénzre. De ezt anyagi okok miatt nem teszem meg. Nem mindegy, hogy a mostani szar fizum 60%-át kapom, vagy a tavalyi szuper fizum 80%-át. De úgy tudom, hogy tanárok, óvónõk elég hamar el szoktak menni táppénzre pont a beteg gyerekek miatt. Téged mi tart vissza, hogy elmenj táppénzre?
én 7 hetesen mentem táppénzre. volt elõtte egy vetélésem, s én is gyerekek között dolgozom, ahol állandó a vírus + a gyerekbetegségek (bárányhimlõ és társai), amelyek veszélyesek lehetnek a terhességre. a gyerekeket meg egyáltalán nem érdekli, hogy terhes az ember, nincsenek figyelemmel rá, így én fölöslegesen nem stresszelem magam a sok nehezen kezelhetõ gyerek között. 12 hetes km
Azaz max félidõig, bocsi. Az x lemaradt.
Én addig dolgoznék a helyedben, amíg nem megterhelõ az a számodra. Ma félidõig.
Az én munkám elég vegyes, állni is kell, ülni is, iskolába is bejárok néhány órát megtartani. Az iskolai órákon gondolkoztam, hogy átadnám valakinek, ha lehet. Végül annyit tettünk, hogy kicsit átszerveztük a munkarendet, hogy lazábbak legyenek a napok, és az iskolai óráimat heti 5-re csökkentettem 7-rõl. Addig akarok dolgozni, amíg bírom vagy engedi az orvos. Szóval egyelõre magamnak a 36. hetet céloztam meg, ha nem indokolja valami, hogy elõbb eljöjjek. Megõrülnék itthon, azt hiszem. 23 hkm
36 hetig dolgoztam nehez fizikai munkat 48 -72 oras ugyeletekbe. Ez volt itt nincs .tappenzre. megyek mert ezzel a kolleganoket juttatnam bajba.A torveny szerint jar extra szunet stb de a munkakoromben ez nem valosithato meg ugye. Semmi bajom nem lett 42hetre szultem mindharmat 4kg feletti sulyal es a szulesi szabi utan 16 hettel mar ujra dolgoztam de egy evig mindharomnak fejtem es szoptattam oket.
A kérdező hozzászólása: köszi a sok választ, mindegyik hasznos volt, igazából csak az tart vissza h mit fognak szólni, de lenne itthon dolgom mert van egy 4 éves nagylányom...
ki mit fog szólni? munkatársak? kit érdekel, hogy mit szólnak! ti vagytok a legfontosabbak, addig dolgozz, amíg jól érzed magad. az én kollégáim örültek a hírnek, mert már régóta próbálkozunk a babával. :)
Bár lehet nem aktuális a kérdés én 33 hetes vagyok és most fogok júliusban eljönni szabira és júli 10dike után szülési szabira. Jól vagyok remekül érzem magam. Egészségügyben dolgozom orvos mellett. Van egy két és fél éves lányom és számít mennyit fogunk kapni utána. Kedves kérdezõ te végül is hogyan döntöttél?
Hu, meg jo, hogy elnezi, ha kimesz levegozni, h a bejelentett bered 8 ev utan is alacsony. Jo egeszseget mindenkinek!
Én valószínûleg az íróasztal mögül megyek szülni... Sajna a bejelentett bérem nagyon kevés és muszáj dolgoznom. Szerencsére irodába dolgozom megértõ fõnökkel és kollégákkal már 8 éve itt vagyok így elnézõek velem ha kicsit kimegyek sétálni vagy nyújtózkodom egyet... :) 25 hkm
Ha ebben az évben mész szülni, és a tavalyi éved, 1 lezárt év, akkor mindenképpen a tavalyi évi béred lesz az alap.
Én 16 hetesen mentem táppénzre, vagyis küldtek, mert tovább nem maradhattam a veszélyes anyagok miatt. Ha lehetett volna (nem veszélyes anyag mellett), még dolgoztam volna, egészen addig, ameddig nem megerõltetõ a számomra.
Betöltöm a 30.hetet és nem jövök tovább. Irodai munka, szeretem, de egyre kényelmetlenebb, meg igazából estére sokszor olyan vagyok mint a mosott... és szalad a lakás néha. Eleinte kicsit féltem, hogy a 10 hét sok lesz, de már annyi mindent elterveztem, hogy csak legyen elég idõ rá :D Meg bele kalkuláltam, hogy mi van ha elõbb is érkezik a baba, pont mint az egyik válaszolónak. Te érzed, ha úgy gondolod megterhelõ, sok, akkor menj táppénzre. Senki nem szólhat meg emiatt, ezt neked kell érezned és a legfontosabb a pici :)
Én 2 hónap után eljöttem, de a munkahelyem nem túl jó egy magzat számára, laboratórium, vegyszerek, stb..
34 hétig dolgoztam, jól voltam. Aztán elmentem tp-re, mertciki volt, hogy alig férek be az íróasztal mögé.Már elõre féltem, mi lesz otthon még szülésig, én nem tudok csak úgy lenni. De aztán más okból a 37. héten császár lett. Ha anyagilag megteheted, és szeretsz otthon lenni, akkor szerintem maradj otthon. De ha kell melózni, csak addig tedd, amíg úgy érzed minden oké testileg-lelkileg.
Nekem volt egy elõzõ vetélésem és fizikai munkát végzek/végeztem. Már a 6. héttõl táppénzre mentem. Elõször a háziorvosnak mondtam el a "problémám", aki azt mondta, hogy ha a nõgyógyász javasolja, akkor egybõl táppénzre vesz. Hát így is lett, nem kellett könyörögnöm az orvosnak, egybõl veszélyeztetett terhességet írt. A helyedben mindenképp megkérdezném a nõgyógyászt, hogy mit szól a helyzetedhez. Te érzed, hogy mennyire bírod, illetve nem bírod. Én úgy vagyok vele, hogy inkább táppénz (kevesebb bevétel), minthogy valami baja legyen a babának.
A kérdező hozzászólása: Én végülis eljöttem 7 hetesen.Most vagyok 23 hetes.

A táppénz elnevezés honnan ered avagy miért táppénz a táppénz neve?

Miért táppénz a táppénz? Azért, hogy aki beteg és nem tud dolgozni az is kapjon pénzt tápra, azaz kajára, hogy ne haljon éhen? Vagy valaminek a rövidítése?

Legjobb válasz: Teljesen logikus hogy ez táplálási pénz, hogy aki nem tud dolgozni az is tudja táplálni magát!

Teljesen logikus hogy ez táplálási pénz, hogy aki nem tud dolgozni az is tudja táplálni magát!
Szerintem a táplálás itt mindenféle ellátást jelent. Általános értelemben "táplálni", mint ellátni valami szükségessel, segíteni, támogatni. (Táplálni a tüzet, érzelmet táplál vki iránt, stb.)

A háziorvos tőletek is megkérdezte hogy miért mész táppénzre?

8 hetesen elmentem táppénzre mert a munkahelyem stresszes és hamarosan amúgy is megsz?nik.és a háziorvosom megkérdezte hogy miért akarok elmenni táppénzre milyen indokkal.ez veletek is megesett?annyit mondott hogy ha legközelebb megyek a n?gyógyászhoz akkor kérjek t?le indokot ez ügyben.viszont legközelebb csak két hét múlva megyek vissza de addig lekell adnom a táppénzes papírt.menjek és kérjem el a táppénzes papírom vagy mit csináljak?a háziorvos arra hivatkozott hogy nemtudja mit írrjon rá a papíromra.

Legjobb válasz: Megint én... Nálunk a nõdoki ráírta azt is, hogy miért javasol táppénzt. Írhat görcsöt, vérzést, ab.iminens-t (fenyegetõ vetélés).

Megint én... Nálunk a nõdoki ráírta azt is, hogy miért javasol táppénzt. Írhat görcsöt, vérzést, ab.iminens-t (fenyegetõ vetélés).
"A terhesség nem betegség." Ezzel egyet tudok érteni. Ugyanakkor, ha valakinek rettenetesen stresszes az állása, akkor az nem jó a babára nézve, vetéléshez is vezethet! És miért ne fizetné a TB a táppénzt? Én is sokáig akartam dolgozni, de a 28. héttõl otthon voltam, mert nyílt a méhszájam! Nem is húztam sokáig.
elméletileg ugy van hogy a nõdokinak adnia kell egy javaslatot, és az alapján ir ki a háziorvos.én is mikor el akartam menni tp-re akkor elöször a horvoshoz mentem és õ mondta.erre ementem a nödokihoz és már õ vett tp-re egybõl.igy a horvoshoz nem is mentem vissza.szerintem hivd fel a nödokid és beszélj vele.
persze a terhesség nem betegség-ezzel mindenki tisztában van, de nincs mindenkinek nyugodt állása.14 hetes kortol fogva tp-n vagyok mert görcsöltem sokat, pedig dolgozni akartam minél tovább, de nem is birtam volna sokáig valoszinü, mert vegyszerekkel dolgoztam, és sokat is kellett hajulnom.most 30 hetes vagyok
Szia! Én boltban dolgoztam és mondtam, hogy nem tudok 10-15 kg-kat emelgetni kismamaként. De nem is nagyon kellett indokolnom, ráírta, hogy veszélyeztetett. 7 hetesen már táppénzen voltam.
Igen, a háziorvos terhes nõt csak a nõgyógyász írásos javaslatára vesz nálunk táppénzre. Anélkül nem. Az elég kevés indok, hogy "stresszes a munkahelyem". Nem vagy beteg, akkor miért írjon táppénzre? Az, hogy terhes vagy, nem indok a táppénzre.
A terhesség nem betegség. Ha normális lefolyású a terhességed, azaz nincsenek extrém panaszaid illetve nem vagy veszélyeztetett terhes, akkor teljesen felesleges téged táppénzre küldeni. Ráadásul feleslegesen terheled vele a tb-t illetve más állampolgárok befizetett tb-je fog olyan felesleges dolgokra elmenni, mint a te táppénzed. Ami következetesen arra vezet, hogy olyan dolgokra meg nincs pénze a tb-nek, amire kéne!!! Én nyolcadik hónapos terhes vagyok, nekem is stresszes a munkahelyem, részben fizikailag is megeröltetö (állatorvosi munka), de én csak az utolsó hónapban fogom kiirattatni magam! Szerintem a magyar rendszer hibája, hogy egy egészséges 8 hetes terhest hajlandóak egyáltalán kiirni táppénzre!
A kérdező hozzászólása: A nõdokim ráírta a papíromra hogy táppénzt javasol.
A kérdező hozzászólása: énsem azért mentem táppénzre mert nem akartam dolgozni.félre ne értsetek.hanem egyrészt autóiparban dolgozom ahol veszélyes anyagok is vannak a környezetben és nem valami egészséges valamint a fõnökeim eléggé kiakasztóak.illetve nemigazán bírom a napi 8 óra egésznapos rohangálást.(munkakörömbõl kifolyólag egész napos rohangálás)

Tényleg ennyire gyakori Magyarországon az, hogy a terhesség alatt a nők táppénzen vannak, amennyire az itt feltett kérdésekből kitűnik? Ha igen, miért?

Nagyon sok kérdésb?l, hozzászólásból azt veszem ki, hogy rengeteg terhes n? 10-12 hetes korban, vagy akár már korábban is betegállományba vonul és ehhez az orvosok igazolást adnak sokszor anélkül, hogy bármilyen betegség lenne, ami a munkával összeegyeztethetetlen. (Lehet, hogy ez azért nem szignifikáns, mert gondolom a nem dolgozó várandósok vannak több id?t ezen az oldalon, hiszen a dolgozóknak lényegesen kevesebb idejük van erre, de akkor is nagyon magasnak t?nik ez az arány.)

Legjobb válasz: Szia! Én a terhességem 6. hete óta táppénzen vagyok. Nem azért, mert nem szeretek dolgozni, hiszen a jelenlegi munkahelyemen is már 7 éve vagyok. Õszintén szólva hiányzik is a munkám. Veszélyes anyagokkal dolgozunk, ami árthat a magzatnak ezért lettem kiírva táppénzre. Pl. ízzópropilalkohol, Gallium-Arzenid , van légkondi is a melóhelyen, de azt se tisztítják olyan rendszeresen , ahogy kéne stb. Üdv.: 21. hetes kismama

Szia! Én 18 hetes terhes vagyok. és még dolgozom, úgy gondoltam, hogy ameddíg bírom, addíg csinálom. DE! Ha az elõzõ melóhelyemen lettem volna terhes, tuti, hogy már itthon lennék. az egy multi cég volt, irodán dolgoztam, a napi bejelentett 8 óra helyett 10-1t, gyakran szombatonként is. A cégnél a fõnökök azt gondolták, hogy minden dolgozó hülye+süket, ezért csak üvöltözve tudtak kommunikálni. A kollégákat soreb rugdosták ki mindenféle piti, mondva csinált doldog miatt, ha nekik éppen ahhoz volt kedvük. Minden nap gyomorideggel mentem be, éjszakákon át nem aludtam stb. Szerinted ilyen munkahely jót tesz egy terhes nõnek? Akkor inkább otthon ücsörgök "feleslegesen". A tesóm, amikor bejelentette, hogy terhes, azonnal fel akartak neki mondani, azzal a nappal felvetette magát táppénzre.Azt hiszem, ez is érthetõ. Egyébként amikor elõszõr voltam nõdokinál, kb 7-8 hetesen, megkérdezte, hogy dolgozom-e, és az igenlõ válasz után egybõl a következõ kérdés: és akar is vagy felvegyük táppénzre? Azóta kiderült, hogy egy genetikai betegségem van, aminek következtében a terhesség során egyéb komplikációk léphetnek fel, ezért állandó injekciós kezelésre szorulok (jobban mondva én adom magamnak az injekciókat). Ennek következtében veszélyeztetett terhesnek minõsülök.De az injekciókon kívûl semmit nem kell és nem lehet tenni, ha valami gáz van azonnal dokihoz fordulni. Amikor ez kiderült nekiállt velem veszekedni a védõnõ, hogy mi a fenének akarok ezek után dolgozni. itt jegyzem meg, hogy nincsenek semmivel sem más tüneteim, mint egy átlagos terhesnek. Szóval még én vagyok a felelõtlen...ez a 21. századi Magyarország...
Szia! Én a terhességem 6. hete óta táppénzen vagyok. Nem azért, mert nem szeretek dolgozni, hiszen a jelenlegi munkahelyemen is már 7 éve vagyok. Õszintén szólva hiányzik is a munkám. Veszélyes anyagokkal dolgozunk, ami árthat a magzatnak ezért lettem kiírva táppénzre. Pl. ízzópropilalkohol, Gallium-Arzenid , van légkondi is a melóhelyen, de azt se tisztítják olyan rendszeresen , ahogy kéne stb. Üdv.: 21. hetes kismama
velem nagyon rendesek voltak a fõnökeim. maximálisan figyelembe vették az állapotomat, így a 8. hónapig gond nélkül tudtam dolgozni.
4.vagyok.Hát, itthon nem toleránsak ennyire a kismamával.Ált.nem tud felajánlani másik munkakört, pláne nem kevesebb munkaidõvel ugyanannyi pénzért.Sõt van olyan cég, ahol megpróbálják kirúgni a kismamát.Persze, ez törvényileg nem megengedett(csak nagyon indokolt esteben Pl: csõdbemegy a cég; fegyelmi eljárás, de ezt nem szokták megkockáztatni), de sajnos sok kismama nincs tisztában a jogaival és ezt kihasználják.
Szia! Én nehéz fizikai munkát végeztem. Szerettem a munkámat, és mikor kiderült, hogy terhes vagyok, akkor jött az ígéret, hogy majd kímélnek. Nem helyeznek át másik munkakörbe, mert erre nincs lehetõség. De sajnos, az ígéret semmit nem ért, mert így is kevesebben voltunk mint kellett volna, úgyhogy sokszor kellett emelgetnem 10 kilókat, vagy többet. Sajnos épp ennek hatására kezdem el vérezni 10 hetesen, és azonnal táppénzre vettek. Inkább otthon unatkozom, minthogy a kisbabámmal valami történjen. Ne hidd, hogy egyszerû. Nagyon lassan tellnek a napok, én szerettem dolgozni. Ha irodai munkát, ülõmunkát végeztem volna, az egészen más lenne. Üdv 24 hetes kismama.
Én múlt héten mondtam meg a fõnökömnek, hogy babát várok, mivel akkor töltöttem be a 12. hetet. Hát, nagyon rosszul fogadta, azóta mindig érezteti velem, hogy haragszik rám. Kész stressz és feszültség minden napom. Õszintén: kinek hiányzik ez várandósan??? Ha van rá lehetõség, hogy otthon, békében várjam a babát, akkor miért ne. Lehet, hogy hamarosan kiíratom magam, bizony.
Szia.Én a 28.hétig dolgoztam, utána kivettem a maradék szabimat ami most pénteken telt le.A héten voltam 30 hetes.Én képviselõ vagyok(voltam), minden nap viszonylag sokat vezettem.Már kényelmetlen volt és a pocim is elkezdett keményedni.Az bennem is felmerült, hogy akinek nincs problémája miért megy el 2-3 hónaposan táppénzre? 25-30 hétig miért nem lehet dolgozni? Szerintem 25-30 hétig miért nem Úgyhogy jó a kérdés.... (Természetesen senkit nem szeretnék megbántani.)
én 33 hetes koromig dolgoztam. középiskolai tanárnõ vagyok. egyébként én sem értek egyet azzal, hogy rögtön táppénzre kell menni, ha az ember terhes lesz, és otthon heverészni. a legtöbb esetben nagyon elhagyják magukat a nõk. az egyik ismerõsöm az elsõ pillanattól kezdve táppénzen volt, (indokolatlanul, mert nem volt semmi baja), és 30 kilót sikerült a nagy semmittevésben híznia...
Én 14 hetes vagyok és sajnos már én is táppénzen vagyok, persze nem jókedvembõl.Sajnos 10 hetesen kórházba kerültem , volt egy kissebb mûtétem is , és az orvosok megmondták hogy felejtsem el a munkát, mert veszélyeztetett terhesnek vagyok nyílvánítva.Én sem így terveztem , szerettem volna minnél tovább dolgozni, mivel könnyû fizikai munkát végeztem napi 6 órában, de ha jót akarok a babámnak és magamnak akkor szót kell fogadjak. Azzal én sem értek egyet hogy van akinek semmi promélmája és már alig hogy kiderül hogy kismama már megy és táppénzre veteti magát, van ilyen az ismerõseim között is, kutya baja, csak nem szeret dolgozni.
Szia! Én is a kezdetektõl Táppénzen vagyok de nem a lustaságom vagy a "dolgozni nem akarásom" miatt.Szerettem volna dolgozni ameddig csak bírom de ez nem lehetséges mivel a céggel úgy van szerzõdésünk hogy attól a pillanattól kezdve hogy megtudjuk, kisbabát várunk állományba kell mennünk.Sok olyan tényezõ van ami árthat a babának (pl.:zajártalom, vegyszerek stb...) és nincs olyan terület ahova esetleg át tudnának helyezni.Így maradt az itthoni munka és pihenés amit már az elsõ hét után untam.De ez jutott nekem.Szívesebben dolgoznék de sajnos nem lehet.
Ezt a kérdést pár hete én is fel szerettem volna tenni. Én veszélyeztett terhesnek számítok, mivel 30 éves vagyok. Veszélyes munkahelyen dolgozom (vegyész vagyok, fõként a laborban tevékenykedtem), de szó nélkül irodai munkára fogtak, mikor (szerencsére elég korán) kiderült, h babát várok. aztán kiderült a 24. héten, h cukros vagyok. ezek miatt folyamatosan azért zaklattak, h menjek táppénzre. Mikor viszont kiderült, h rengeteg pihenéssel lehet csak megelõzni azt, h ne nyíljon ki a méhszájam, attól kezdve hallgattam az orvosokra, mert nem akartam, h könyörögjenek. A baba érdekeit tartottam szem elõtt, és emiatt jöttem el táppénzre. Amúgy terveim szerint 3 héttel a kiírt idõpontig szerettem volna dolgozni.
Sziasztok, én nagyon szerettem volna egészen a szülésig dolgozni, de az én kedves munkáltatóm amint megtudta, hogy terhes vagyok egyszerûen megpróbált kirúgni. Megfenyegetett, hogy beperel meg ilyen apró kedvességek. Muszáj volt táppénzre jönnöm. Szívesen dolgoznék, de 23 hetesen szinte lehetetlen munkát találni.
Szia! Én a 17. héttõl vagyok táppénzen, és nem saját akaratomból. Hitelügyintézõként dolgoztam, és amikor elkezdett látszódni a pocim felvettek helyettem egy kollégát, engem pedig táppénzre küdltek. Gondolom már nem illettem a képbe... Egyébként a 24. héttõl komplikációim is vannak a terhességgel, szóval mindenképpen táppénzen lennék. 35 hetes kismama
Szia! Jelenleg 27 hetes terhes vagyok, 14 hetes koromtól vagyok táppénzen. Munkahelyet váltottam, 1 hete dolgoztam az új helyen (üzletvezetõként) amikor kiderült, hogy terhes vagyok. Sajnos a próbaidõm lejárta elõtt (ami 3 hónap) már kezdett látszódni a pocak. " héttel elõtte ezért szabadnapomon bementem az üzletbe, hogy õszintén beszéljek errõl a fõnökeimmel. Õk viszont már a felmondásommal vártak. Persze, indoklást nem kaptam (nem is kötelezõ, ha próbaidõ alatt szûnik meg a munkaviszony), nem mondhatták ki, hogy a terhességem miatt, mert akkor a munkaügyi bíróságon perelhettem volna. Szóval ki lettem rúgva. Elmentem még aznap az orvoshoz, kiírt táppénzre. 2 hét után kaptam meg a papírjaimat a volt munkahelyrõl, amikor kiderült, hogy a felmondásom napja elõtt már 3 nappal nem fizették utánam a járulékokat. Így a szabályos táppénzem helyett passzív táppénz lett (egyébként napi 13 órát dolgoztam folyamatosan állva, heti ötször, pihenõ nélkül!!), ami persze csak 45 napig jár. Mivel terhes nõt már senki nem hajlandó felvenni dolgozni, így kényszerûségbõl vállalkozó lettem. Kiderült, a munkáltatóra túl sok anyagi terhet róõ egy terhes nõ, azért akarnak szabadulni tõle, ha lehet Mo-on. Ja, azért kellett, holy vállalkozó legyek, hogy megfelelõ bíztosítással rendelkezzek. Mert hiába dolgozok én 10 éve, sajnos mivel megszakadt a biztosítás a munkáltató(k) miatt, nem járt volna a Gyes, stb. Szóval ennyire érdemes Mo-on õszintének lenni a munkáltatóval, ennyire védik a kismamákat, biztosítják a munkavégzést, no és persze a megélhetését. Én tehát javában itthon "unatkozok", holott dolgozni szeretnék. Fizetem a rengeteg járulékot magam után, miközben nincs bevételem. Tudod, lehetnék akár boldog kismama is, ha nem görgetnének akadályokat elém a terhességem miatt. Ettõl függetlenül örülök a babámnak, bár anyagilag nagyon nehéz helyzetbe kerültem. Neked és mindenkinek több szerencsét kívánok!
pusztán azért, mert v.ki 30 éves, miért veszélyeztetett? én is 30 vagyok, mégis a 8. hónapig dolgoztam...
A kérdező hozzászólása: Köszönöm mindenkinek, hogy válaszolt. Amit tudni akartam, azt megtudtam, úgy érzem. (És különösen az utolsó válaszolónak hangsúlyoznám ki, amit már egyszer leírtam.) Nem azért tettem fel ezt a kérdést, mert bárkit elítélni szeretnék amiatt, hogy dolgozik-e terhesen, vagy dolgozik-e egyáltalán. Az érdekelt volna, hogy általánosságban Magyarországon mennyire védik, mennyire vannak tekintettel a munkáltatók a várandós alkalmazottakra. Mennyire lehet velük kompromisszumokat kötni és mennyire tartják be gyakorlatban azokat a szabályokat, amelyeket a törvény elõír (például hogy terhes nõ nem dolgozhat éjszakai mûszakban, vagy vegyszerek között, nem emelhet és biztosítani kell, hogy semmivel se legyen veszélyeztetve a terhessége). Most szembekerültem ezzel külföldön, ahol azt tapasztalom, hogy odafigyelnek ezekre a dolgokra (biztosan itt is van negatív kivétel), ha valaki akar, akkor tud dolgozni várandósan, még akkor is, ha nem teljesen komplikáció mentes a terhesség és ha elõtte nem éppen terhesnek való munkát végzett (rám mindkettõ igaz), mert a munkáltatók sokat tesznek azért, hogy megoldást találjanak erre a helyzetre, alternatív munkát ajánlanak fel. Nem hiszem, hogy azért, mert õk ettõl olyan boldogok, vagy mert annyira szeretik az embert, hanem azért, mert itt valóban szempont a törvényi elõírás és nincs más választási lehetõségük. Épp emiatt lettem kíváncsi arra, hogy otthon hogyan mûködnek ezek a dolgok. Nem szeretnék évekig várni a következõ babával és már mostanában el kellene döntenem, hogy maradunk-e itt, vagy otthon vállalom a 2. terhességet. És a döntésben ezt is figyelembe veszem. Még akkor is, ha otthon nagy eséllyel visszatérnék az eredeti szakmámhoz és a régi cégemhez, ahol középvezetõként dolgoztam irodában, ennek ellenére terhesség esetén ott is kellene kompromisszumokat kötnöm, mert bár szellemi munkám volt és ülhettem egész nap, de gyakran napi 14-16 órát dolgoztam (sokszor ebédszünet nélkül) heti hat napban és világos, hogy ezt terhesen nem tudnám csinálni. Remélem, hogy így már érthetõ az, hogy mire is irányult ez a kérdés. Összességében nekem az jött le, hogy elég nagy szerencsére van ahhoz szükség Magyarországon, hogy az ember lánya várandósan végig munkában maradhasson, vagy addig, ameddig akar, függetlenül attól, hogy fizikai, vagy szellemi munkát végzett elõtte és az, hogy bár hiába vannak elméletileg ott is munkaügyi törvények a várandósok védelmében, ezek sajnos sokszor nem érnek semmit. (Kivéve, ha az embernek van elég ideje, türelme, nyugalma és pénze ahhoz, hogy az õt ért diszkrimináció miatt a munkaügyi bíróságra rohangáljon.) Köszönöm még egyszer és sok boldogságot mindenkinek!
Szia! Én a munkahelyem elmondtam, hogy kisbabát várok és szeretnék elmenni betegállományba az elsõ idõre, egy korábbi probléma miatt, aztán majd meglátjuk. Komplikáció lépett föl, ami Nagy Britanniában nem jelentett volna veszélyeztetettséget. Azóta itthon vagyok és élveztem, hogy a várandósság alatt kettesben lehetek a kisbabámmal, miközben tájékozódtam a szülésrõl, kisbabák viselkedésérõl és jobban belejöttem a háztartási teendõkbe is. Ma már úgy vélem, hogy a fölöslegesen elpazarolt energia, ami az idegeskedése, határidõkre, konfliktusokra ment volna el, az mind-mind a kisbabámra koncentrálódott. Teljes erõbedobással rá tudtam hangolódni, rá tudtam figyelni. Azóta megszületett a kislányunk. Tej van, idegeskedés nincs, napi rutin szépen beállt. Én pártolom, hogy maradjanak otthon; hozzáteszem a munkámat én is szeretem.
SZIA.ÉN A MUNKAHELYEMEN VÉREZTEM BE 12 HETES TERHESEN.NEM VOLT KÉRDÉS RÖGTÖN KÓRHÁZBA KERÜLTEM.AZTÁN NEM IS KÉRDEZTÉK MEG AKAROK -E TOVÁBB DOLGOZNI, RÖGTÖN TÁPPÉNZRE VETTEK.AZÓTA IS ITTHON VAGYOK.NEM CSINÁLOK SEMMIT, MÉGIS VISSZAKERÜLTEM A KÓRHÁZBA.MOST JÖTTEM HAZA MÚLTHÉTEN.BELE SE GONDOLOK MI LETT VOLNA , HA DOLGOZTAM VOLNA.NAGYON SOKAN INKÁBB TÁPPÉNZRE MENNEK, MINTHOGY VALAMI BAJA LEGYEN A BABÁJÁNAK, AMIT NAGYON HELYESLEK.ÉN IS EZ MIATT VAGYOK ITTHON.LASSAN MEGY AZ IDÕ, CSAK ELJÖN A DECEMBER EGYSZER....ÜDV.EGY 21 HETES KISMAMA.
Szia! Én 7 hetesen mentem el táppénzre, mert az én munkahelyemen terhesen nem lehet dolgozni, mert vegyszerekkel dolgozunk és detektorkapun kellett kimennünk napi 4x, ami sugárzást jelent, és 4 mûszakban dolgoztam 12 órát. Ha jól megnézed, ez 4 olyan dolgot is tartalmaz, ami kizárja a terhesen való dolgozást. / éjszakázás, 12 órázás, sugárzás, vegyszerek/ Szóval én ezért vagyok itthon. Hogy miért nem kértem magam máshova? Hát talán azért, mert 5000 fõ dolgozik itt. Ebbõl, ha csak 100 terhes, szerinted 100 embert elraknak irodába aktákat toligálni???!!!
25 hetes állapotos vagyok én tegnapig dolgoztam ugyanis tegnap fenyegetõ vetélés miatt kerültem kórházba hiába kértem hogy dolgozhassk még megtiltották:( Én unatkozom egyedül és szívesebben melóznék kéne a pénz is.
Az utolsó válaszoló vagyok:még annyit, hogy hétfõtõl szombatig volt munka, és nekem is nagyon hiányzik. De inkább itthon vagyok, mint a babám egészségét tegyem kockára!
Szia! 17 hetes kismama vagyok, és én is külföldön dolgoztam, ill. onnan jöttem el tp-re majdnem a terhességem kezdete óta, vagyis 6 hetesen. Nem voltak az orvosok valami toleránsak az emberrel szemben (emelgetés, vegyszerek, nagy hõség, 9-12 óra munka). De végül kiírtak tp-re. Itthon ezért nem tudom milyen a helyzet, csak hallomásból, hogy valóban sok embert kiírnak tp-re "csakúgy". De gondolom valóban meg van rá mindenkinek az oka, és meg is értem.
Szia Én a 28.hétig dolgoztam bár mind az orvosom mind a védõnõm nem értett egyett vele mivel ápolónõ vagyok. De én akartam dolgozni mivel a közvetelen feletesem és a kollegáim is mindent megtetek azért hogy kiméljenek. Igazából csak azért jöttem el már táppénzre mert egyre figyelmetlenebb voltam és nem akartam hogy valami bajt okozak egy betegnek.
A kérdező hozzászólása: Az 1. hsz-nak: akkor viszont te az itteni "normálhoz" tartozol. Pedig már olyat is olvastam, hogy tanárként is betegszabira mennek olyan indokkal, hogy sok emberrel találkoznak, sok gyerekkel, akik megfertõzhetik. De azért reálisan belegondolva (ha korábban nem voltak komplikációk) erre elég kevés az esély.
A kérdező hozzászólása: Elnézést, jóval korábbi hsz-nak ment az utolsó kommentem. Csak közben megszaporodtak a válaszok.
A kérdező hozzászólása: Még egy kicsit nevetséges dolog eszembe jutott a két ország közötti különbségrõl, illetve a cégek közötti különbségrõl. Amikor a családnak bejelentettem, hogy babát várok (kb 8 hetesen), akkor mindenki azt tanácsolta, hogy ne szóljak a munkahelyemen 12 hetes kor elõtt, tartsam titokban mindenki elõtt, mert különben baj lesz, ez otthon így szokás. Így hát én nem is szóltam, szépen végeztem a dolgomat és 13. hétben nagy vidáman mentem a managerhez és a hr-eshez, hogy babát várok. Õk meg döbbenten néztek rám, amikor elárultam hányadik hétben vagyok. Teljesen meg voltak döbbenve és nem értették, hogy miért titkoltam. Merthogy itt ez nem szokás és nem lett volna szabad ezt titkolnom, hiszen a terhesség tudatában van jópár dolog, amire jobban oda kell figyelnünk, változtatnunk kell, stb. és azt mondták, hogy akkor szólnom illet volna már, amikor megtudtam, hogy baba lesz.
elárulod, hogy melyik országban élsz?
4.vagyok:Itthon még attól is tarthatnak a kismamák(az én fejemben is megfordult)hogy mi van ha a 12.hét elõtt bejelentem, de mondjhuk elmegy a babó, akkor utána rúgnak ki?Mert akkor már nem véd semmi.A cég meg gondolhatja úgy, hogy Õ majd nem szeretne " szenvedni " egy kismamával a késõbbiekben ha sikerül, így inkább elõbb válik meg tõle, indokot meg valjuk be nem nehéz találni, még ha mondvacsinált is.Lehet ez morbid lenne...Bár erre még példát nem hallottam.
A kérdező hozzászólása: Nagy-Britanniában.
És kint a terhesgondozás normális?Mert kint élõk panaszkodnak, itt a topicban, hogy nálunk itthon jobban odafigyenek az orvosok , mint kinn.Pl.többször van uh még az itthoni sztk-ban is stb.kinnthez képest.
A kérdező hozzászólása: Szerintem nincs baj a terhesgondozással. A magyar nõk baja itt inkább az, hogy más kultúrából jövünk és máshoz szoktunk hozzá. Itt ez a normális, ami van. Tény, hogy ha komplikáció mentes a terhesség, akkor csak kétszer van uh és nincs külön nõgyógyász. Ha nincs baj, akkor nem is vizsgálnak hüvelyi úton. Végig az un. midwife-hoz kell járni terhesgondozásra, aki az otthoni szülésznõ és védõnõ keveréke, õ vezeti le a szülést (általában több mindwife van bent), mindent õ csinál, orvos csak akkor jön, ha gond van. Nekem ez így jó, mert nem vagyok orvoshoz szaladgáló típus és biztonságban érzem így is magam, mert arra rájöttem, ha gond van, akkor odafigyelnek, akkor lát nõgyógyász, akkor csinálnak pluszban uh-t. Ha viszont nincs baj, akkor nem zaklatnak, nekem ez így jó. A kórházak szebbek, fejlettebbek, a szülõszobák nagyobbak, igényesebbek, sokkal több alternatív szülési mód közül lehet választani, mint otthon, sokkal kényelmesebb. És nincs szükség arra, hogy külön orvost fogadjak, vagy fizessek bármiért. A vérvizsgálatokkal pedig szerintem pótolják a gyakori hüvelyben kotorászást és pofavizitet, mert azok profibbak elméletileg, mint ott. Persze itt is lehet magánorvoshoz menni és magánban szülni. Csak jóval drágább, mint a hazai viszonylatban. Mivel a családomban van szülész így felkerestem otthon is egy nõgyógyászt, de annak csak az lett a vége, hogy 85 dolgot felsoroltak, amire oda kell figyelnem és mire hazajöttem a nyaralásból már folyamatosan az forgott a fejemben, hogy milyen könnyen el lehet veszíteni egy babát és nagyon féltem, nekem ez a paráztatás sem hiányzik.
Én vállalkozó vagyok, és hát a járulékok olyan magasak, hogy jobban megéri táppénzen lenni. Én sem így szeretném, de sajnos ez van. Tehát nekem így jobb anyagilag.
Én terhességem 7hetetöl vagyok táppénzen, mert gyerekintenzív osztályon dolgozom. Aztán veszélyeztetett terhes lettem. Terhességi cukrom van, és magas vérnyomásom, így ha munkahely miatt nem is emiatt így is táppénzen lennék. Pedig hiányzik a munkahelyem, itthon igen unalmas volt egyedül.
Az elõzõ válasz adó vagyok. Én táppénzen több pénzt kapok mintha dolgoznék. Egyébként meg hová helyeztek volna át? Nagy a fertõzés veszély egy kórházban, máshoz meg egyébként sem értek.
Én most vagyok 27 hetes kismama május utolsó hete óta vagyok táppénzen a fõnökömmel közös megegyezéssel mivel édesanyám április végén szívinfartust kapot és a segítségemre szorult.Júniusban a gyakori has keményedések miatt a dokim amúgy is táppénzre kért.Most júliusban kiderült, hogy a méhszájam is kinyílt igy veszélyeztett terhes lettem és már nem is megyek vissza a terhesség alatt dolgozni.
11hetes vagyok, még dolgozom. Szeretem a munkám, csak az a baj, hogy kötött munkaidõm van. Reggel 4kor indulok és este 6ra érek haza. Tehát semmilyen kötelezõ vizsgálatra nincs idõm elmenni, mert sztk csak hétköznap van. Ezért kénytelen leszek abbahagyni a munkát, de nagyon nem örülök neki.

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!