Találatok a következő kifejezésre: Szoptatás közben a (95 db)

Nem idegesít titeket szoptatás közben a sok kíváncsi tekintet?

Én 1-2 héten belül fogok szülni (els? baba), de már most felhúzom magam azon, hogy majd a nagymamám, az anyósom + még Isten\'tudja ki nézni akarja azt, hogyan szoptatok :(

Legjobb válasz: Akkor már a legelején le kell szögezni a szabályokat. Kedvesen, de határozottan. Ha nem megy, akkor mondd nekik, hogy most sajnos menniük kell, mert szoptatás következik... nem kell magyarázkodni, te így gondolod A BABÉ ÉRDEKÉBEN jónak. Azért ne ess túl annak a bizonyos lónak a túloldalára. Nálam finnyásabbat ilyen szempontból nem nagyon lehetett találni, a kórházi viszonyok sokat edznek az ember lányán. Amúgy meg: gyönyörködj a babában, ne emészd föl az energiáidat a viaskodásra a muszájon fölül, mert hidd el, minden csepp kitartásra szükség lesz, de nagyon jó! Kicsit elkalandoztam, bocsi.

Akkor már a legelején le kell szögezni a szabályokat. Kedvesen, de határozottan. Ha nem megy, akkor mondd nekik, hogy most sajnos menniük kell, mert szoptatás következik... nem kell magyarázkodni, te így gondolod A BABÉ ÉRDEKÉBEN jónak. Azért ne ess túl annak a bizonyos lónak a túloldalára. Nálam finnyásabbat ilyen szempontból nem nagyon lehetett találni, a kórházi viszonyok sokat edznek az ember lányán. Amúgy meg: gyönyörködj a babában, ne emészd föl az energiáidat a viaskodásra a muszájon fölül, mert hidd el, minden csepp kitartásra szükség lesz, de nagyon jó! Kicsit elkalandoztam, bocsi.
Na nekem barátnõm járt most így szegény, neki az apósa!!! ül a szájába folyton szoptatáskor. Szerintem is hatalmas surmó bunkóság de mindegy. Egyébként nem biztos, hogy annyira fog zavarni mint most gondolod. Nálam szégyenlõsebb embert keveset lehetett találni, de mikor megszületett a fiam, egyszerüen annyira csak vele foglalkoztam hogy most amiatt hogy mások nem veszik észre magukat stb., nem bírtam volna ÕT egy percet se megvárakoztatni, ha egyszer éhes volt. Valamint szopis melltartóm és szopis pólóim voltak, amibõl gyakorlatilag ahogy rácuppantottam a babát a mellre, szinte nem is látszott a bõrömbõl semmi. Ezt csak azért írom, hogy ha esetleg mégis ilyen szituba kerülsz. Amúgy meg már az elõs naptól kezdve mondd el mindenkinek hogy te el szeretnél vonulni nyugodt helyre szoptatni, és nem szeretnéd hogy sértõdés legyen belõle, de ezt te így látod jónak és nincs apelláta. Nem "megbeszélni" meg lelkizni kell, hanem megmondani a tutit hogy ha otthon vagy, félrevonulsz, magadra csukod az ajtót, ha meg máshova mentek akkor vagy vártok egy hónapot kb. szóval amikorra már azért be lehet lõni hogy na most evett akkor 3 óráig nem fog kérni, vagy pedig ahol látod h nem hagynak békén, oda akkor nem mész amig ilyen sûrûn szopis lesz a babád. Aki ezen megsértõdik az meg tök hülye...:( Barátnõm ott követte el a hibát hogy az elsõ pár napban nem szólt a rokonságnak hogy menjenek már ki addig máshová mig szoptat, így meg már x hét eltelt és kicsit furcsa azt mondania hogy zavarja. Holott zavarja.
Vonuljatok el! Nem szeretek szoptatni nézõközönség elõtt én sem. Ha van olyankor nálunk valaki, akkor mondom, hogy bocs...és átmegyünk a hálószobába. Túl intimnek tartom ezt dolgot, nem kell olyankor senki nekem oda. Ja, a férjem nem zavar. Én nem magyarázkodnék ezen a szeren egyáltalán. Mert akkor majd jönnek az olyan okos dolgok, hogy "a szoptatás természetes dolog", meg ilyenek. A legtöbb embernek sajna semmi fogalma az intimitásról. Egyszerûen zárd rövidre azzal, hogy úgy csinálod ahogy neked/nektek jó különösebb kommentár nélkül.
...uh, hogy az apósa nézni, szerintem az nagyon-nagyon gáz a leges legelsõ alkalommal el kell mondani, hogy hagyjanak magadra, mert nem szeretnél közönség elõtt szoptatni, mert ez csak kettõtökre tartozik elõször ha meg is sértõdnek, kit érdekel, de legalább így szoknak hozzá, késõbb nyugtod lesz nekem van egy nagy szopis kendõm, a neten rendeltem, amit nyakba lehet akasztani, és alatta van a baba, még a lába se lóg ki, van rajta egy kis merevítõs rész fönt, ahol én belátok, látom a baba arcát, de senki más nem lát semmit - én ezzel szoktam szoptatni, ha mégis kénytelen vagyok nyilvánosan szoptatni
Én nem szoptatok nyilvánosan. Otthon nem zavarnak a barátnõim, anyukám, anyósom vagy tesóm, de a pasikat kiküldöm, vagy én megyek ki. De nálunk ezzel sosem volt gond. Legrosszabb esetben pelust terítek a vállamra. Vendégségben meg megkérdezem, hová vonulhatnék el a gyerekkel. Itthon, ha sok a vendég nem szólok, csak elvonulok a gyerekkel a fürdõszobába. Ajtó bezár, elõtte kényelmes széket bekészítettem és kész. Oda csak nem mennek majd utánad! Ha meg máshol nem akarsz szoptatni, akkor lefejt tejet melegítsd meg, tedd termoszba és add neki cumisüvegbõl ilyen alkalmakkor. Mi sokat járunk kórházba kontrollra, ha folyton elvonulnék szoptatni, sosem kerülnénk sorra.

Mit csináljak ha elalszik a mellemen szoptatás közben a gyerek?

Ébreszem fel és böfiztessem meg, vagy hadjam tovább aludni? Mennyi ideig próbálkozzak a büfiztetéssel? Mik a legjobb módszerek rá? 1 hetes kisfiú anyukája

Legjobb válasz: ha óvatosan teszed a válladra,nem fog felébredni...de büfizni se.az enyém legalábbis,ha így bealudt kaja közben,nem büfizett utána,csak aludt:)én letettem óvatosan

ha óvatosan teszed a válladra, nem fog felébredni...de büfizni se.az enyém legalábbis, ha így bealudt kaja közben, nem büfizett utána, csak aludt:) én letettem óvatosan
Én mindig a vállamra tettem 5-10percre, és sétáltam vele, és a mozgásól szépen feljött a levegõ!
Ha jól van mellre téve nem nyel levegõt vagyis nem büfizik. Ha bukós a baba akkor a hátára fektesd úgy, hogy a kis feje oldalt legyen, tegyél alá egy textil pelust, hogy ha jön vissza a kaja arra menjen. Az én fiam soha nem büfizett, nem is büfiztettem soha. Kérd meg a védõnõdet, hogy mutassa meg, hogy hogy kell úgy mellre tenni a babát, hogy ne nyeljen levegõt. Így sokkal jobb lesz neked is mert nem kell büfiztetni meg neki is mert nem nyel levegõt, ezzel megelõzhetõ, hogy fájjon a hasa a levegõtõl.

Miért van az, hogy szoptatás közben a babám szív a cicin 3-at 4-et és utána kiköpi és sír?

utána eltelik 1-2 másodperc és újra bekapja és újra szív 3-at majd kiköpi és ez ismétl?dik addig míg el nem fárad. Van tejem tuti, mert szinte még folyik is.

Legjobb válasz: Nálunk is volt ilyen, és a mai napig nem tudom, hogy mi okozta. Gondoltam fülfájásra, mert szívás közben sírt. Arra is, hogy esetleg túl gyorsan lövell a tej a szájába. Lehet, hogy olyat ettem, amitõl a tej íze megváltozott. Egy dologra viszont rájöttem, mivel nem minden szopinál csinálta ezt: csak cumizni akart, és ha a tej mégis elindult, mérges lett, és ugyanúgy megfeszítette magát mint a te babód. Én ilyenkor cumit adtam a szájába, amivel el is aludt, és nem feszengett tovább. Persze ez nem minden szopinál volt így. Volt mikor szopott, mint egy kisangyal, de volt, hogy balhézott, ahogy írtad. Kb. 3 hónapos korára normalizálódott a helyzet:)

Nálunk is volt ilyen, és a mai napig nem tudom, hogy mi okozta. Gondoltam fülfájásra, mert szívás közben sírt. Arra is, hogy esetleg túl gyorsan lövell a tej a szájába. Lehet, hogy olyat ettem, amitõl a tej íze megváltozott. Egy dologra viszont rájöttem, mivel nem minden szopinál csinálta ezt: csak cumizni akart, és ha a tej mégis elindult, mérges lett, és ugyanúgy megfeszítette magát mint a te babód. Én ilyenkor cumit adtam a szájába, amivel el is aludt, és nem feszengett tovább. Persze ez nem minden szopinál volt így. Volt mikor szopott, mint egy kisangyal, de volt, hogy balhézott, ahogy írtad. Kb. 3 hónapos korára normalizálódott a helyzet:)
Valószínû h túl gyorsan és sok tej megy a szájába. Nekünk is volt ilyen.
De lehet az ellentettje is mint az elöttem szólók írták. Nekem akkor csinált így amikor nagyon kemény volt neki a cici és hiába szívta nem indult meg a tejcsi. Õ még olyan pici, gyenge, fárasztó neki. Nézd meg szopi elött és egy pici tejcsit nyomjál ki a cicidbõl, kiderül utánna, hogy az-e a baj. Ha nem akkor lehet még találgatni, hosszú a skála. 6 hetes baba anyukája
Szerintem a pocija fájhat, akkor szoktak hevesen rugkapálni és megfeszíteni a testüket. Evés közben sokszor emésztenek is és nem tud a két dologra figyelni, emiatt is lehet.
A lista hosszú: kakilni akar, álmos, büfizni kell... Ne aggódj. én sétáltam közben, megnyugodott a ringatózásra, pl. Máskor büfiztettem, attól nyugodott meg. Próba, szerencse.
Ilyenkor tedd arra a mellre, a mit már kiürített, hátha azt elfogadja...


Mt csináljak szoptatás közben a másik mellemből csöpögő tejjel?

Legszívesebben fekve szoptatok.

Legjobb válasz: Én egy ki pohárban felfogtam, és abból megitta a baba. Vagy adhatod kiskanállal is.

Én egy ki pohárban felfogtam, és abból megitta a baba. Vagy adhatod kiskanállal is.
én pelust szoktam odarakni. Gondolkoztam a tejgyûjtõn, mert van itthon, de ahhoz melltartóban kéne szoptatni, az meg kényelmetlen. Egyébként 3 hetesen ez nagyon jó mennyiség kb 60ml tejed van, az jó. Folyamatosan több lesz, ahogy a babád eszik, meg nõ. Bár ez nem kortól, hanem súlytól függ. Mekkora a pici?
en egy pelust szoktam odatenni, a kevesre ugy is jo, legalabb nem csopog, felfogja. aztan mikor tobb volt a tejem, akkor en is felfogtam, neha 20-30 ml is volt, es megitattam a picivel.
Van aventes tejfelfogó, én is használtam.Volt hogy 20ml is kicsöpögött.Csak vigyázni kell mert fekve elmozdulhat, de nagyon jó.Más márkájú is van.Tescóba vettem 2 éve.Majd mégtöbb tejcsid lesz, ha minden etetés után fejsz, én a másikat is fejtem és leadtam a tejet gyûjtõbe(900ft literje!! kérdezd a védõnõdet errõl).Maradt a bébimnek is bõven, mert még a fagyasztóba is jutott.
Igen létezik valami, amit tejgyûjtõ kagylónak hívnak. Még én sem használtam ilyet, de elgondolkodtat, mert pelust szoktam a "nem használt" mellemre tenni szopiztatás közben, de van amikor úgy átázik, hogy a kisfiam ruhácskája is tejes lesz.
Azt hiszem tejgyûjtõ kagylónak hívják. Én egyébként úgy teszem a kezem, hogy az alkarom a bimbóra essen, így nem indul meg a tej. Remélem érthetõen fogalmaztam meg. :)
Én úgy tudom, hogy létezik szilikonból készült "valami" erre a célra! Olyan, mint a bimbóvédõ, csak van tejgyûjtõ része!
A kérdező hozzászólása: Háááát, talán 5 ml jön le csöpögve. Nem sok a tejem, a babám 30-40ml-t soizik és utána még kb 20-at fejek... DE még nem adom fel, még csak 3 hetes a kicsi és remélem beindulunk.
Ahogy elõttem már írták: avent márkájú és tejgyûjtõ kagylónak hívják. Ilyen mennyiségû tej felfogására kitûnõ! Én is használtam, mert én is nagyon sajnáltam minden kárba veszett cseppet! :)
Szia! Ezen már én is gondolkoztam.Egyszer próbáltam "felfogni", hogy ne vesszen kárba de akkora mennyiség nem volt.Én akármilyen testhelyzetben szoptatok ha rendesen "csatlakozik" megindul a másik is egy kicsit.Mekkora a pici és mennyi az a nem sok tej?
A kérdező hozzászólása: 3kg-mal született, azóta valamicskét azért hízott kb. 200 g-ot. Köszönöm a válaszokat, ötleteket. Ennek a tejgyûjtõ kagylónak utánanézek.
Nekem bent van a melltartóbetét, az felfogja.
Sok helyen lehet kapni tejgyûjtõ kagylót, vagy mellbimbókiemelõt, és ha fekszel, akkor úgy rakd a melltartóba, hogy felfelé nézzen a nyílása, így nem folydogál ki belõle...

Anyukák! Nektek is ömlik szoptatás közben a másik melletekből a tej? Mivel fogjátok fel?

Legjobb válasz: létezik anyatejgyûjtõ kagyló, én mindig azt használtam, mert így nem megy pocsékba az a tejmennyiség, sinál bele lehet önteni utáne egy cumisüvegbe és eltenni

létezik anyatejgyûjtõ kagyló, én mindig azt használtam, mert így nem megy pocsékba az a tejmennyiség, sinál bele lehet önteni utáne egy cumisüvegbe és eltenni
Igen nekem is ömlött. :) Én egy textilpelust tettem rá.
A kérdező hozzászólása: Egyes, én is így csinálom, de simán elázik egy textil pelus, és nem gyõzöm mosni. Minden szoptatásra egy textil pelus kell! Második válaszoló : Nem is tudtam hogy erre való az anyatej gyûjtõ kagyló! De jó hogy írtál. Szerintem be is szerzek egyet.
én csak melltartó betétet használok hozzá, az nekem elég olyankor.
ez nekem is gond, eddig egy pelenka volt odafogva, de mindig elázott, kipróbálom én is azt az anyatejgyûjtõ kagylót
Melltarto van rajtam melltarto betettel.
Én egy cumisüveget tettem oda, .Az is jó volt.

Szoptatás közben a másik cicimből is csöpög a tej. A kicsöpögő tej mennyiségéből lehet következtetni arra, hogy az aktuálisból épp mennyit szopizik ki a babám?

Lehet, hogy buta kérdés, de egyszer csak pár csepp jön ki a másikból, máskor meg 30-40 ml is. Mindig felfogom egy kis pohárban, innen tudom.

Legjobb válasz: Szerintem arra lehet ebbõl következtetni, hogy mennyire van sok tejed. Szerintem nem függ össze azzal, hogy a másikból mennyit eszik a baba.

Szerintem arra lehet ebbõl következtetni, hogy mennyire van sok tejed. Szerintem nem függ össze azzal, hogy a másikból mennyit eszik a baba.
hihi én is felfogom de nekem kb 50ml csurog ki fejek még hozzá és fagyasztóba teszem majd ha fõzis korszak lesz akk jól jön boci tej helyett :)
Nem buta kérdés, de a válasz egyértelmûen nem, ebbõl nem lehet következtetni. Én is felfogtam kis pohárral és eltettem, figyelj viszont arra, hogy ez a tej nem túl zsíros, hanem cukros híg tej.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen!
Bocsi, hamarabb elküldtem! Szóval: Idõvel kevesebb fog csöpögni, ahogy a kereslet-kínálat beáll és a melled is hozzászokik a szoptatáshoz. Bár még akkor is néha elõfordulhat.
Nem lehet következtetni, ezt az erõs tejleadó reflex okozza.DE: ezt nem éri inger, a másikat meg szívja a babád, tehát jóval több jön belõle. Nekem is napszaktól függött, hogy épp mennyi folyt ki a másikból. Reggel sokkal több, nappal kevesebb (éjjel nem foglalkoztam vele, mert olyankor fekve szoptattam). Idõvel kevésbé fog c
Nekem mindig a napszaktól függõen csöpög, azaz reggel kevesebb, késõ délután semmi, éjjel megint több.
A kérdező hozzászólása: Azért, mert még fejek mellé és így megvan a következõ étkezés. Sajnálok kiönteni 30 ml anyatejet.
Lehet butát kérdezek, de minek fogod fel?Az enyémbõl is csöpöd, de erre még sosem gondoltam....Tényleg csak érdekel...
Nem hülyeség felfogni. Erre való a tejgyûjtõ kagyló, amit a melltartóba lehet beletenni. Így a szopi közben a másik mellbõl kicsöpögõ tej nem a melltarrót vagy a betétet áztatja el. Aki akarja, elteszi a hûtõbe pótlásnak, aki nem, az kiönti. Véleményem szerint az anyatejnek minden csepje kincs. Anyatejleadó vagyok, napi két litert fejek le, de egyetlen cseppet nem öntöttem még a csapba. Aki a kicsit nem becsüli...

Elmúlik valaha szoptatás közben a bimbó érzékenység? Másnak is ilyen érzékeny? Olyan mintha tűket szurnának a bimbóba mikor elkezdi szivni a picur. Bimbóudvart is kap be.

Legjobb válasz: Ismerõs... :D Az én mellbimbóimhoz még a törölközõ sem érhetett hozzá, annyira érzékeny volt! De elmúlik, szerencsére... Kb. 6-7 hetes volt a fiam, mikor már nem volt olyan érzékeny.

Ismerõs... :D Az én mellbimbóimhoz még a törölközõ sem érhetett hozzá, annyira érzékeny volt! De elmúlik, szerencsére... Kb. 6-7 hetes volt a fiam, mikor már nem volt olyan érzékeny.
2-3hét kell, hogy bejáratódjanak a tejcsatornák, nekem azután javult a helyzet.Addig is sokat kenegettem bepantennel meg körömvirágos kenõccsel.Kitartás:) )
Nekem 2 hetes a babám, de még mindig nagyon érzékenyek a mellbimbóim.Én is csak remélni tudom, hogy majd javul a helyzet.
Nekem sokáig érzékeny volt, de sosem repedt, vagy sebesedett ki, de tudom hogy 4-6 hétig tuti érzékeny volt mire megszokta az állandó igénybevételt!
El fog múlni. A tejleadó reflex is gyengül, és hozzá is fogsz szokni az érzéshez. Ha van kedved, nézd meg ezt: http://felicitasz.blog.hu/2010/01/24/ujszulott_kisbabak_szop..
15 hónapig szoptattam a nagyfiam, akkor abbahagyta (már terhes voltam a kicsivel). Ekkor pár hónapot pihenem. Most 14 hónapos a kisfiam, még szopizik. Gyakorlatilag totál érzáéketlen lett a mellem, észre sem veszem, ha hozzáérnek... Ne aggódj, annyira elmúlik az érzékenység, hogy már érezni sem fogsz semmit... :D

Ha szoptatás közben a másik mellemből már nem jön 1-2 csepp tej sem, az jelentheti azt, hogy csökkent a tej mennyisége? (Már csak reggel-este szoptatok)

Kisfiam 10,5 hónapos. 6 hónapig kizárólag szoptattam, a hozzátáplálás 6 hónapos korától folyamatos, a napközbeni szopik közül, először a délelőtti, majd a délutáni, végül a déli szopi is elmaradt, már csak reggel és este alvás előtt szopizik. Ami furcsa számomra, hogy eddig muszáj volt melltartóbetétet használnom, mert szopizáskor a másik mellemből mindig jött jó néhány csepp, de pár napja ez teljesen megszűnt. Volt aki szintén ezt tapasztalta, de utána még sokáig tudott szoptatni? 1-1,5 éves koráig én még nagyon szeretném szoptatni! Van rá esély, vagy lehet, hogy lassan elapad a tejem?

Legjobb válasz: Nekem úgy tûnik, hogy inkább csak beállt a kereslet-kínálat. Eleinte nekem is mindig dõlt a másikból (ez amúgy teljesen alkati kérdés, a záróizmok erõsségével van összefüggésben), aztán késõbb elmaradt. Azért nem árt, ha mindkét mellbõl szoptatsz minden alkalommal, akkor biztos nem lesz gond a folytatással. És ne feledd a sok folyadékbevitelt sem :)

Nekem úgy tûnik, hogy inkább csak beállt a kereslet-kínálat. Eleinte nekem is mindig dõlt a másikból (ez amúgy teljesen alkati kérdés, a záróizmok erõsségével van összefüggésben), aztán késõbb elmaradt. Azért nem árt, ha mindkét mellbõl szoptatsz minden alkalommal, akkor biztos nem lesz gond a folytatással. És ne feledd a sok folyadékbevitelt sem :)
Nem, nem valószínû, hogy gond van a mennyiséggel. A kereslet szerintem már jóval korábban beállt - én inkább az erõs tejleadásra tippelek, ha. De az se tart örökké, úgyhogy teljesen rendben van, hogy már nem csöpögsz. De az szerintem is jó tipp, hogy szoptass két mellbõl; persze csak, ha szükséges és kényelmes nektek.
Nekem kb. a babám 3 hónapos korában szûnt meg ez a csöpögés, pedig 6 hós koráig csak szopizott, és utána még 16 hónaposig, mire szép fokozatosan elválasztotta magát. Valószínû, hogy kevesebb már a tejed, hiszen már csak 2x szoptatsz, de ettõl még jó sokáig is húzhatjátok - szerintem a csöpögéssel nincs összefüggés.
Elsõ babánál nekem sosem csepegett a mellem, három és fél évig szopott a lányom. A második babámnál viszont ömlött a tej, állandóan. Szerencsére cirka 2 hónap alatt elmúlt. Jelenleg kilenc hónapos, és még szopik, hozzátáplálás mellett. A tejszivárgásnak nincs sok köze a tej mennyiségéhez. :)

Mi az alapja annak, hogy a tej nagy része szoptatás közben termelődik? Ha így van, szoptatás előtt miért van tele érzés, utána meg üres érzés?

Meg akkor miért nem tud a baba bármennyit szopni, miért nem tud a mama bármennyit fejni?

Legjobb válasz: Szeretem az ilyen kérdéseket, én is ilyeneken agyaltam anno. :) Az anyatej folyamatosan, 24 órában termelõdik a nõi mellben, vélhetõen részben azért, hogy a baba számára mindig készen álljon némi biztonsági tartalék, ha épp "soron kívül" szüksége lenne rá. A tejbelövellést követõen különbözõ okokból eleinte még több tej is termelõdhet, mint amennyire konkrétan szükség van. (Illetve a belövellést kísérõ ödéma miatt is nagyobb, teltebb ilyenkor a cici, mint késõbb.) A következõ napokban-hetekben azonban, ahogyan a baba rendszeresen (értsd: a saját igénye szerint!) szopizik, a szervezetünk kvázi megtanulja, hogy kb. mikor és mennyi a baba szükséglete. Ez persze nem percre és grammra kimért adagokat jelent, de egy körülbelüli szintet mindenképp. Ez azért ésszerû, mert ha a testünk non-stop termelné a tejet nagyon nagy mennyiségben, az mindenképp pazarlás lenne, a Természet viszont nem pazarol, mert az nem hatékony. ;) Ezt takarja a kereslet-kínálat elve is: annyi tej termelõdik, amennyire a babának szüksége van, pontosabban, amennyit rendszeresen magához vesz. Ehhez jól alkalmazkodik a testünk. Tehát, mindig van valamennyi tej a mellünkben, ugyanakkor az adott "adag" legnagyobb része valóban szopi közben termelõdik meg. Ennek a jele a szoptatás elején érezhetõ tejleadó-reflex, a baba ritmikus szívása-nyelése, esetleg a szopi elején a mell kismértékû térfogat-növekedése is. Ilyenkor a szopómozgás hatására egyrészt nõ a prolaktin hormon szintje, ami hirtelen és nagymértékû tejtermelést okoz a tejmirigyekben. A szervezetbõl villámgyorsan odaáramlik a mellbe a vér, amibõl a sejtek kivonják a vizet és a különbözõ tápanyagokat, összetevõket stb. Azaz ott és akkor gyártódik le a tejmennyiség legnagyobb része. Másrészt, beindul az oxitocin hormon mûködése is, ami összehúzza a mellben lévõ simaizmokat, ezáltal a mellben tárolt ÉS aktuálisan megtermelt tej könnyebben kiürül. (Ez az ún. tejleadó-reflex.) A szoptatás elõtti telt-érzés leginkább az elsõ idõkre jellemzõ, amikor egyrészt a baba még csak szopizik, vagyis viszonylag sok anyatejet vesz magához, tehát több is van a mellben szopik között is, meg alatt is. Másrészt, a fentebb írt korai ödéma is belejátszik ebbe. Harmadrészt pedig - fõleg, ha idõnként picit több idõ telik el két szoptatás között - a folyamatosan termelõdõ és tárolódó anyatej nyilván feltelítheti a melleket is. Viszont, minél tovább szoptat valaki, annál inkább azt tapasztalhatja, hogy a hónapok múlásával egyre plöttyebb, puhább marad a mell a következõ szopi idejére is - de a tejmennyiséget ez nem befolyásolja negatívan. Ilyenkor csupán az történik, hogy a testünk teljesen rááll a szoptatás alatti termelésre, míg a köztes idõkben szinte nullára csökken. (Itt hadd meséljem el a saját élményem: 2,5 éves volt a lányom, amikor esti suliba mentem, kéthetente 3-4 napig voltam távol. Ekkor õ még reggel-este szopizott. Ahogy elkezdõdött a tanév, eleinte még fejnem kellett, hogy ne telítõdjek túl, késõbb azonban már nem volt erre szükség: arra a pár napra, amíg nem szoptattam, teljesen leállt a mellem, de amikor hazaértem, mindig ott folytattuk, ahol elõtte abbahagytuk. Az elsõ tanévet még végig tudtam így szoptatni. - Vagyis ennyire rugalmasan is mehet a dolog!) A szopi végére jellemzõ "üres" érzést is tulképp csak idézõjelesen mondhatjuk, hiszen a mell sose üres teljesen, mindig tart a termelés. Mindössze arról van szó, hogy az aktuálisan megszokott tejadag (= a köztes tárolt + a frissen termelt) a szopi végére rendszerint kiürül a mellbõl. Ugyanakkor, ha valaki ilyenkor is tovább szoptat ill. fej, idõnként újra és újra észlelheti, hogy megint meg-megindul a tejleadás. Ez "teljesen üres" mellnél kb. 15-20 percenként szokott bekövetkezni, de ez persze csak egy átlag. Gondolom, mostanra már érted, hogy ez honnan következik. A babák nyilván nem tudnak bármennyit szopizni, hiszen nem feneketlen az õ bendõjük sem, meghát idõvel elfáradnak õk is, kemény munka a szopizás. ;) A bármennyit fejés elvileg lehetséges, pontosabban, kitartó és rendszeres fejéssel elvileg elég rendesen meg lehet növelni a tejmennyiséget. Persze ehhez még más dolgok is kellenek, de az alap az ingermennyiség növelése. De ugye arra se nagyon szokott szükség lenni, hogy valaki naponta több liter tejet fejjen vagy adjon le. (Meg azért van egy felsõ max. kapacitásunk is valószínûleg.) Remélem, így már érthetõbb. :)

Szeretem az ilyen kérdéseket, én is ilyeneken agyaltam anno. :) Az anyatej folyamatosan, 24 órában termelõdik a nõi mellben, vélhetõen részben azért, hogy a baba számára mindig készen álljon némi biztonsági tartalék, ha épp "soron kívül" szüksége lenne rá. A tejbelövellést követõen különbözõ okokból eleinte még több tej is termelõdhet, mint amennyire konkrétan szükség van. (Illetve a belövellést kísérõ ödéma miatt is nagyobb, teltebb ilyenkor a cici, mint késõbb.) A következõ napokban-hetekben azonban, ahogyan a baba rendszeresen (értsd: a saját igénye szerint!) szopizik, a szervezetünk kvázi megtanulja, hogy kb. mikor és mennyi a baba szükséglete. Ez persze nem percre és grammra kimért adagokat jelent, de egy körülbelüli szintet mindenképp. Ez azért ésszerû, mert ha a testünk non-stop termelné a tejet nagyon nagy mennyiségben, az mindenképp pazarlás lenne, a Természet viszont nem pazarol, mert az nem hatékony. ;) Ezt takarja a kereslet-kínálat elve is: annyi tej termelõdik, amennyire a babának szüksége van, pontosabban, amennyit rendszeresen magához vesz. Ehhez jól alkalmazkodik a testünk. Tehát, mindig van valamennyi tej a mellünkben, ugyanakkor az adott "adag" legnagyobb része valóban szopi közben termelõdik meg. Ennek a jele a szoptatás elején érezhetõ tejleadó-reflex, a baba ritmikus szívása-nyelése, esetleg a szopi elején a mell kismértékû térfogat-növekedése is. Ilyenkor a szopómozgás hatására egyrészt nõ a prolaktin hormon szintje, ami hirtelen és nagymértékû tejtermelést okoz a tejmirigyekben. A szervezetbõl villámgyorsan odaáramlik a mellbe a vér, amibõl a sejtek kivonják a vizet és a különbözõ tápanyagokat, összetevõket stb. Azaz ott és akkor gyártódik le a tejmennyiség legnagyobb része. Másrészt, beindul az oxitocin hormon mûködése is, ami összehúzza a mellben lévõ simaizmokat, ezáltal a mellben tárolt ÉS aktuálisan megtermelt tej könnyebben kiürül. (Ez az ún. tejleadó-reflex.) A szoptatás elõtti telt-érzés leginkább az elsõ idõkre jellemzõ, amikor egyrészt a baba még csak szopizik, vagyis viszonylag sok anyatejet vesz magához, tehát több is van a mellben szopik között is, meg alatt is. Másrészt, a fentebb írt korai ödéma is belejátszik ebbe. Harmadrészt pedig - fõleg, ha idõnként picit több idõ telik el két szoptatás között - a folyamatosan termelõdõ és tárolódó anyatej nyilván feltelítheti a melleket is. Viszont, minél tovább szoptat valaki, annál inkább azt tapasztalhatja, hogy a hónapok múlásával egyre plöttyebb, puhább marad a mell a következõ szopi idejére is - de a tejmennyiséget ez nem befolyásolja negatívan. Ilyenkor csupán az történik, hogy a testünk teljesen rááll a szoptatás alatti termelésre, míg a köztes idõkben szinte nullára csökken. (Itt hadd meséljem el a saját élményem: 2, 5 éves volt a lányom, amikor esti suliba mentem, kéthetente 3-4 napig voltam távol. Ekkor õ még reggel-este szopizott. Ahogy elkezdõdött a tanév, eleinte még fejnem kellett, hogy ne telítõdjek túl, késõbb azonban már nem volt erre szükség: arra a pár napra, amíg nem szoptattam, teljesen leállt a mellem, de amikor hazaértem, mindig ott folytattuk, ahol elõtte abbahagytuk. Az elsõ tanévet még végig tudtam így szoptatni. - Vagyis ennyire rugalmasan is mehet a dolog!) A szopi végére jellemzõ "üres" érzést is tulképp csak idézõjelesen mondhatjuk, hiszen a mell sose üres teljesen, mindig tart a termelés. Mindössze arról van szó, hogy az aktuálisan megszokott tejadag (= a köztes tárolt + a frissen termelt) a szopi végére rendszerint kiürül a mellbõl. Ugyanakkor, ha valaki ilyenkor is tovább szoptat ill. fej, idõnként újra és újra észlelheti, hogy megint meg-megindul a tejleadás. Ez "teljesen üres" mellnél kb. 15-20 percenként szokott bekövetkezni, de ez persze csak egy átlag. Gondolom, mostanra már érted, hogy ez honnan következik. A babák nyilván nem tudnak bármennyit szopizni, hiszen nem feneketlen az õ bendõjük sem, meghát idõvel elfáradnak õk is, kemény munka a szopizás. ;) A bármennyit fejés elvileg lehetséges, pontosabban, kitartó és rendszeres fejéssel elvileg elég rendesen meg lehet növelni a tejmennyiséget. Persze ehhez még más dolgok is kellenek, de az alap az ingermennyiség növelése. De ugye arra se nagyon szokott szükség lenni, hogy valaki naponta több liter tejet fejjen vagy adjon le. (Meg azért van egy felsõ max. kapacitásunk is valószínûleg.) Remélem, így már érthetõbb. :)
És még: Nem véletlen, hogy ha valóban kevés az anyuka teje, gyakran javasolják például, hogy az anyuka hagyja a babáját szopizni akkor is, ha (mindkét) mellet már teljesen kiürítette, de még vidáman elcumizgat rajta. Ennek az ún. komfortszopizásnak nemcsak nyugtató funkciója van, hanem szükség esetén - a fenti meg-meginduló tejleadás miatt - a tejet is meg tudja növelni. Minél több inger éri a mellet (gyakrabban és/vagy hosszabban), annál több tej fog termelõdni, hiszen a kereslet növekedése magával hozza a kínálat növekedését is. (Persze nem azonnal, de ideálisan pár nap alatt.)
Szerintem nem igaz. Amikor telinek éreztem a mellem, rendszerint teli is volt, amikor meg üresnek, akkor valóban nem volt 30-40-nél több benne. Miután elfogyott, a fiam se kérte, nyilván észrevette... Lehet, hogyha még 40 percig csócsálgatja, akkor kijött volna még 5 csepp.A komfortszopást nem ismeri, szerencsére. Komfortnak ölelés, puszi, bújás, dajkálás van. A kereslet-kínálat elvben sem hiszek. Biztos vannak nõk, akiknél mûködik, de tökre nem érzem fair-nek tényként hangoztatni.
Szerintem nem igazán van alapja. Esetleg a tejtermelést serkentõ hormon fokozódik, de a tej nagy része nem akkor termelõdik.. Gondolj csak a fejõs tehenekre, õket is naponta fejik, 10 perc alatt lemegy a fejés, ha közben folyamatosan termelõdne a , , nagy része", akkor folyamatosan lehetne fejni és ne m fogyna ki a tejük..
A kérdező hozzászólása: Köszi az eddigieket. Várok még véleményt, tapasztalatot.
Kedves kérdezõ! Ennek biológiai alapja van :) Valóban sok édesanya akkor gondolja úgy, hogy nem elég már a tej, amikor megszûnik a feszülés a mellében. De igazából ez azért van, mert beáll a kereslet-kínálat egyensúlya. A mell nem olyan, mint egy cumisüveg, ami kezdetben tele van, aztán kiürül. Bonyolult hormonális szabályozás alatt áll a tejtermelés. Amikor szopik a bab, egy olyan információt küld az agynak, hogy "fogy a tej, kell még termelni!" A megtermelt tej a tejleadó reflex, vagy oxitocin reflex hatására ürül. Egy szoptatás alatt ez a reflex többször is kiváltódik. Amikor hagyják a babát annyi ideig szopni, ameddig szeretne (ami nem azt jelenti, hogy egész álló nap mellen lóg), akkor azt lehet látni, hogy vannak aktívabb szakaszok, amikor hallhatóan nyel, és vannak "cumizósabb" szakaszok, amikor látszólag már "csak" komfortszopik. No ekkor küld még az agynak jelzést, hogy itt még több tejre van szükség. A szoptatás nem csak etetés, és nem csak éhség miatt szopnak a babák, sokszor "csak" biztonságért, megnyugvásért bújnak az anyához. Ezért sem érdemes mérni az adott mennyiségeket, hiszen a tej összetétele egy szopás alatt, napszakonként, a gyermek korától függõen stb. változik. Amikor meghatározott idõnként szopik a baba, túltelítõdés alakul ki a mellben, ezért érzi a mama, hogy nagyon feszül és ezért gondolják sokan, hogy akkor van tej, a laposban pedig nincs. Holott a túltelítõdés pontosan ellentétesen hat: olyan jelet küld az agynak, hogy állítsa le a tejtermelést. Ezért a legtöbb idõre szoptató anyuka nem tud hosszú távon szoptatni. Persze erre is vannak kivételek, de igen ritkák, viszont az a tapasztalat, hogy pont emiatt a negatív visszacsatolás miatt kb. 4 hónapos korra csökken a tejtermelésük. A baba képes lenne bármennyit szopni, de nem akar. Erre is voltakkutatások, hogy a kizárólag és igény szerint szoptatott babák maguk szabályozták a táplálékfelvételüket, és a rendelkezésre álló tejnek kb. a 75%-át szopták ki a mellbõl. Ezzel ellentétben a cumisüvegbõl szinte bármennyit képesek megenni, meg lehet õket konkrétan tömni. Ezek a vizsgálatok azt is kimutatták, hogy pont emiatt a szabályozás miatt a kizárólag és igén yszerint szoptatott babák között sokkal kevesebb volt késõbb az elhízott gyermek és felnõtt. Sokat lehet ezekrõl olvasni, rengeteg komoly cikk van a http://www.szoptatasportal.hu honlapon, angol nyelvû, neves folyóíratokból idézve.
Szerintem van valóságalapja. Amikor elkezdett a babám szopizni, és a másik mellembõl elkezdett folyni a tej, akkor megfogtam azt amelyikbõl szopizott és kõkeményre feszült, sokkal több tej lett benne hirtelen. Kiszívta a baba az összes tejet, és puha lett a mellem. Próbáld ki, a szopi elején tapintsd meg a melledet hogy milyen, és a tejleadó reflex közben/után is!

Ha a pelus rotyogó hangokat ad ki szoptatás közben, ti kicserélitek, vagy előbb befejezitek a szoptatást?

Legjobb válasz: természetesen befejezem a szoptatást, hiszen ha levenném a cicirõl, azzal csak felzaklatnám szegénykémet. sõt, utána is várok, és jó pár percig még függõleges helyzetben tartom, mert már párszor elõfordult, hogy gyorsan tisztába tettem etetés után, és egy csomó tejet kibukott szegénykém a pelusozás közben.

természetesen befejezem a szoptatást, hiszen ha levenném a cicirõl, azzal csak felzaklatnám szegénykémet. sõt, utána is várok, és jó pár percig még függõleges helyzetben tartom, mert már párszor elõfordult, hogy gyorsan tisztába tettem etetés után, és egy csomó tejet kibukott szegénykém a pelusozás közben.
Ugyanúgy teszek, ahogy a 3-as válaszoló anyuka.
Én sem veszem ki rögtön, mert biztos, hogy visszajönne sok tejcsi. A szopit csak büfi miatt szakítom meg, semmi másért.
Hm, jó kérdés! :D Megszakítom, mert nem fogja benne jól érezni magát, és elkezd bõgni. Utána meg kínálom neki, és ha elfogadja, akkor elfogadja, ha nem, akkor nem :D Õ jobban tudja, mi kell neki :)
kicserélni szoktam ha bekakált a baba mert a széklet nagyon ki tudja csípni a kis popsit. ált. nem is alszik annyit ha kakás marad. de megnézem mert sokszor csak puki a rotyogás oka. bár ha újszülött akkor valószínü hogy minden szopi alatt van kaka.
Én befejezném a szoptatást, mert csak felrázod a gyomrát a peluscserével. Ennyi idõ alatt nem fogja kicsípni a popsiját, persze ha nyûgõsködik miatta, akkor cseréld ki neki.
A kérdező hozzászólása: Hát ha én nem szoptatok pelenkázás után, akkor dráma van. Viszont ha befejezem a szoptatást, akkor kiürül a cici.
a cici sosem ürül ki 100%-osan. nyugodtan tedd vissza pelusozás után ugyanarra a melledre (ha kéri), lehet, h.csak azért kell neki, hogy megnyugodjon vagy megszokásból, s mondjuk majd 2perc múlva ki is köpi (ha már megkapta tele pocakkal).
Egy kis kaki még nem a világ, ha zavarja ugyis elkezd fészkelõdni a cicin és akkor kicserélem, ha meg szopik tovább akkor elég utána is, de az is áll hogy még akkor is várni kell, mert az neki sem jó ha kubukja a fele tejcsit.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!