Találatok a következő kifejezésre: Szokás a borravalót (7 db)

Szokás a benzinkutakon borravalót adni?

Legjobb válasz: Én sem szoktam igénybe venni a benzinkutas segítségét. Én kimondottan szeretem egyedül elintézni és én is nõ vagyok. Lehet csak én értelmezem rosszul de nekem rosszul esik az hogy nem nézik ki belõlem azt, hogy magamtól meg tudom tankolni az autót, és még ráadásul a szélvédõt is le tudom mosni anélkül, hogy csíkos maradna. Mondhat bárki bármit, ha a párom tankol akkor nem igyekeznek annyira a kutasok a segítségére, mintha én szállnék ki a volán mögül. Szóval...amiben nem igénylek segítséget, azért nem is fizetek borravalót. Elvileg neki ez a munkája.

Én sem szoktam igénybe venni a benzinkutas segítségét. Én kimondottan szeretem egyedül elintézni és én is nõ vagyok. Lehet csak én értelmezem rosszul de nekem rosszul esik az hogy nem nézik ki belõlem azt, hogy magamtól meg tudom tankolni az autót, és még ráadásul a szélvédõt is le tudom mosni anélkül, hogy csíkos maradna. Mondhat bárki bármit, ha a párom tankol akkor nem igyekeznek annyira a kutasok a segítségére, mintha én szállnék ki a volán mögül. Szóval...amiben nem igénylek segítséget, azért nem is fizetek borravalót. Elvileg neki ez a munkája.
Én akkor szoktam egy százast adni a kutasnak, ha segít tankolni. Attól függetlenül hogy nõ vagyok, el tudom intézni egyedül is, de milyen jó érzés, ha figyel rám valaki és segít is nekem! Akkor miért ne? Persze erre vonatkozóan nincsenek szabályok, meg a százas nem is egy nagy összeg, de ha töb embertõl csak egy százast kap zsebbe, szép kis összeg gyûlhet össze a hónap végén!
Én nem nagyon szoktam adni, mert (bár szintén nõ vagyok) nem szeretem, amikor odajönnek segíteni. Akkor adok általában én is egy százast (vagy ami éppen van nálam), ha tényleg kedves illeve szimpatikus volt a kutas. Ha a szélvédõmet is lemossa, akkor már nincs pofám úgy elmenni, hogy nem adok egy fillért sem :-D
Magyarországon igen, ha otthon vagyok mindig adok borravalót, ha figyelmes a kiszolgálás. Európa nyugati felében ismeretlen a borravaló.
Ha a férjem lusta tankolni, akkor igénybe veszi a segítséget és ad 200.-Ft-ot. Ha nem lusta, akkor rögtön szól a felé induló benzinkutasnak, hogy nem kér segítséget. A kasszál szerintem ugyanaz van, mint egy közértben, ha nem kéred az aprót, akkor azt mondod, hogy köszi.
Szerintem mindenki maga donti el, hogy ad-e. En szemely szerint nem szoktam mivel New Jersey allamban lakom, ahol a torveny az, hogy kulon emberek vannak arra, hogy megtankoljanak az autosnak, a kocsibol kiszallni nem lehet tankolni. Ahol viszont nincs ilyen torveny es segitenek tankolni, ott szerintem illik.
Úgy általában a borravalóról ez a véleményem: Ha valami tényleg extra dolog van, amivel meg vagy elégedve, akkor oké, de amúgy nem tartom jó dolognak azt, ahogyan el lettek kényeztetve egyes szakmák és már-már kötelezõen elvárják. Nem jó ez így. A fodrásznak az a dolga, hogy levágja a hajam, ha megcsinálja, akkor mondja mennyit kér - annyit adok. A kutasnak az a dolga, hogy segítsen tankolni. Nem hiszem, hogy ezért külön díj járna. Az az õ egyéni szoc. problémája, hogy esetleg a benzinkút tulaja nem fizet neki elég bért, mert "szedje össze a borravalóból".

Szokás a fodrásznak/kozmetikusnak borravalót adni?

Ti szoktatok?

Legjobb válasz: én igen 32L

én igen 32L
Hát a multkor lestem egy nagyot a fodrásznál. Volt pár középkoru intelligensnek látszó igényes nõ, szépen felöltözve, 1900 Ft volt a hajvágása odaadta a 2000-est és simán visszavárta a 100 Ft visszajárót!
Apámék még a kommunizmusból megszokták, õk még a postásnak is adnak meg az orvosnak a kórházban. Én nem, soha senkinek (se orvosnak, se pincérnek), aki a munkáját végzi és azért kapja a fizetését. Kérjen annyit amennyire õ munkáját értékeli. Ráadásul hülyén is érezném magam, ha azt mondja, hogy hatezer én adok neki plusz egy százast. Szerintem ez még megalázó is, nesze lásd kivel van dolgod, dobok még egy kis aprót. Áh nem semmiképp.
Én szoktam, pár százat.
Igen, szokás, én legalábbis mindig adok, kb az ár 10%-át
Én is pár száz Forintot, pl ha 3500 a vágás-festés-szárítás, akkor 4000-t kap a mester :)
Attól függ mit csináltatok, de egy 200-as szoktam a legkevesebbre is otthagyni... De embere válogatja, ismerek olyat aki nem ad egy forinttal sem többet :)
A kérdező hozzászólása: Köszi az eddigi válaszokat :) Utolsó, és anyudnak szoktak adni a kuncsaftok borravlót?
a hajam raszta anyu meg kozmetikus :D
Egy 3-400 forintot mindenképp.
Én is mindig hagyok a fodrásznál 4-500 Ft-ot, a kozmetikus meg a szolis a rokonom, nekem ingyen van (nem mintha be mernék menni a szoliba) :)

Mennyi kezelés szükségesm egy nagyon miteszeres bőrre? Első alkalom után babaarcom lessz? Valamint mennyit szokás adni a kozmetikusnak borravalót, ti mennyit szoktatok?

Legjobb válasz: Elsõ alkalom után babaarc? Ezt felejtsd el... Látaltanban senki nem tudja megmondani mennyi kezelés szükséges. Annyit adj, amennyi a kezelés, nem értem, miért kellene borravaló, meg is ebédelsz nála? :D

Elsõ alkalom után babaarc? Ezt felejtsd el... Látaltanban senki nem tudja megmondani mennyi kezelés szükséges. Annyit adj, amennyi a kezelés, nem értem, miért kellene borravaló, meg is ebédelsz nála? :D
Én szoktam adni 300 ft körül


Miért szokás borravalót adni? Elvégre a pincérek/futárok kapnak rendes fizetést, ahogy mások is.

Legjobb válasz: Elégedettségedet fejezed ki vele. Én a pincérektõl nem sajnlom, a futárokttól még inkább nem! De a nõgyógyászoktól a százezres "borravalókat", na az már túlzás :(

Elégedettségedet fejezed ki vele. Én a pincérektõl nem sajnlom, a futárokttól még inkább nem! De a nõgyógyászoktól a százezres "borravalókat", na az már túlzás :(
Azért, mert a fizetésüket úgy állapitják meg, hogy meg égyszer annyit úgyis kapnak borravalóként és igy igen alacson a bérük.
Ahol tényleg rendes fizut kapnak (pl. Finnország), ott nincs is ilyen szokás.
Sok helyen s munkáltatók úgy számolják ki az alkalmazottak fizetését, hogy alap + a borravaló amit megkeres magának. Én ha tudom, betartom a 10% körüli jattot, persze csak ha elégedett vagyok a szolgáltatással. Szerencsére borravaló-adót még nem talált ki senki. :)
futároknak mármint ilyen gls meg csomagfutároknak nem adok borravalót, áltlaában 1500tól kezdõdik a szállítási költségük. kajarendelésnél adok mindig kb 10%-ot. õk amúgy nem kapnak rendes fizut, a borravalóból élnek meg.
Hülyeségnek tartom! Megkapja a fizetését!! Mert például egy óvónõnek ki ad borravalót? És egy Tanárnak? Vagy egy Titkárnõnek? Esetleg egy Postásnak? Õk is ugyanúgy a munkájukat végzik..
A futárok baromi kevés fizetést kapnak, kb. csak a borravaló van nekik, úgyhogy ne sajnáld tõlük! A pincért nemtom.
A postás azért kap borravalót, ne viccelj már! :) Csak a nagyapám ad neki 3 ezret minden nyugdíj átadáskor. (papi nyugdíja nagyon magas, 183 ezer körül van, ebbõl 3 ezer mindig a postásé). És a papi csak egy ember a sok közül.
Én akkor adok borravalót, ha megvagyok elégedve a szolgáltatással. Hiszen szerintem ez az indikátora annak, hogy az adott szolgáltató mennyire lelkiismeretesen végzi a munkáját. Például, ha az étteremben nem kell várni a pincérre, kellemes a környezet, jó a zene, ízléses a tálalás stb az külön elismerést érdemel. Ugyanígy egy kocsmában de akár a fodrásznál is megfizetem a minõségi kiszolgálást. De ha például pizzát rendelek, azért sokszor nem adok, hiszen a pizza ugyanannyiba kerül így (sõt még többet is fizetek, hiszen dobozköltség + kiszállítás) mintha helyben enném, pedig nem kell utánam mosogatni, nem élvezem a háttérzenét és nem számít, hogy kedves-e a pincér. Ráadásul a futárok sokszor épphogy betartják a kiszállítási idõt, bosszankodnak azon, hogy 4.-en lakok vagy hogy nincs csak 5000-res címlet nálam.

Ha étteremben bankkártyával fizetek, hogyan szokás borravalót adni a pincérnek?

Mert ugye a bankkártyás tranzakciónál ha azt mondom, legyen 10%-kal több az összeg, amint levonnak, az nem a pincér zsebébe megy. Ilyenkor készpénzben illik mellé adni a borravalót a felszolgálónak?

Legjobb válasz: Ha a pincérek megtarthatják a borravalót akkor így is ugyis hozzájuk kerül.Én jobban szeretem ha kp-ban adják a jattot.De ha bankkártya van akkor este amikor elszámolok és lezárom a gépet a fennmaradó összegbe benn van a bankkártyás jatt is mivel az már többletnek számít:)

Ha a pincérek megtarthatják a borravalót akkor így is ugyis hozzájuk kerül.Én jobban szeretem ha kp-ban adják a jattot.De ha bankkártya van akkor este amikor elszámolok és lezárom a gépet a fennmaradó összegbe benn van a bankkártyás jatt is mivel az már többletnek számít:)
Nyugodtan mondd azt, hogy írjanak hozzá 10%-ot. A legtöbb helyen nem a fizetéskor veszik ki a borravalót, hanem a standolásnál...
A férjem kp-ban szokott adni.
Az az étterem dolga, hogy elossza a borravalókat. A bankkártyás fizetésed blokkon rögzítve van, szóval tudni fogják, melyik pincér vette át. A borravalót úgyis fizetéskor kapja meg a bérével együtt.
kp-ban add, hogy a pincéré legyen, ne a fõnök zsebébe landoljon.

Ha tetováltatsz akkor a végén a rendes összeg mellé szokás borravalót is adni?

tetoválás, borravaló

Legjobb válasz: Nem szokás, azt neked kell külön megvenni.

Nem szokás, azt neked kell külön megvenni.
:D :D Ne máááár :D
Nem szokás, bár én amikor fizettem, nem volt apróm, csak 10 ezresem. 9000 forint volt a tetoválásom, de annyira szép lett, hogy nem kértem vissza a 10 ezresbõl..
Elsõ vagyok, bocs félreolvastam xD

A futárnak, aki az internetes megrendelést szállítja házhoz, szokás borravalót adni? Ha igen, kb. mennyit? A kiszállítási díj x%-át?

Legjobb válasz: Nekünk céghez nagyon sokat járnak, ezekre nem szoktunk adni. Ha valami saját cuccot (is) hoz, ami utánvétes, és mondjuk x9xx a végösszeg, akkor felkerekítek 1000-re.

Nekünk céghez nagyon sokat járnak, ezekre nem szoktunk adni. Ha valami saját cuccot (is) hoz, ami utánvétes, és mondjuk x9xx a végösszeg, akkor felkerekítek 1000-re.
én évekig voltam kiszállító, és úgy volt jó, ha az ügyfél a pénz visszaadás szempontjából jó összeget mondott, pl 3890-re 4000-et vagy 850-re 1000-et vagy 5300-ra 5500-at de azt kifejezetten utáltuk, ha pl 980-ra azt mondta , hogy 1100, mert inkább mondott volna 1000-et, minthogy adjak neki vissza 900 aprót a 2000-esébõl,


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!