Találatok a következő kifejezésre: Szeretem a de nagyon vágyok (570 db)

A házasságig szeretnék várni de nagyon vágyom a barátomra? H bírhatnám ki?

saját döntésem, h szüzen szeretnék házasodni.A barátommal 3 hónapja vagyunk együtt és ?rülten vágyom rá. Nem szeretném "megszegni" a fogadalmamat, akármilyen nehéz is, ki szeretném bírni. Hogyan lehet ezt? Azt hiszem eleve elég túlf?tött vagyok, ?t ráadásul nagyon szeretem is. Esküv?r?l 2-3 éven belül nem hiszem h szó lenne, mivel 19 vagyok. Az olyan válaszok, h hát feküdj le vele, kérem kíméljenek, mert itt most nem az a kérdés, h megteszem-e, hanem h h tudnám kivárni. Ebben kérek segítséget. köszönöm

Legjobb válasz: Én 2 évig, és megpróbáltunk alkalmat sem teremteni rá, mert annyira oda vagyunk egymásért, hogy nagyon. (még most is, 5 év házasság után) Nem aludtunk együtt sem, mert tuti nem tudtunk volna csak aludni. Szinte sosem voltunk úgy kettesben, hogy csak ketten, tehát tudtuk, hogy tesója vagy vki van még otthon. talán ez volt a legtöbb, ami segített, hogy sosem voltunk csak ketten. Visszatartó erõ volt, hogy bármikor jöhet vki a szoba felé, vagy hív kajálni, vagy ránk néz. Meg is kértük a családot, hogy ne hagyjanak minket kettesben. tudom, furcsa, de mûködött. Meg ugye nálam a párom is így volt teljes mértékben. Amúgy van köze vallási értékekhez a döntésednek?

Én 2 évig, és megpróbáltunk alkalmat sem teremteni rá, mert annyira oda vagyunk egymásért, hogy nagyon. (még most is, 5 év házasság után) Nem aludtunk együtt sem, mert tuti nem tudtunk volna csak aludni. Szinte sosem voltunk úgy kettesben, hogy csak ketten, tehát tudtuk, hogy tesója vagy vki van még otthon. talán ez volt a legtöbb, ami segített, hogy sosem voltunk csak ketten. Visszatartó erõ volt, hogy bármikor jöhet vki a szoba felé, vagy hív kajálni, vagy ránk néz. Meg is kértük a családot, hogy ne hagyjanak minket kettesben. tudom, furcsa, de mûködött. Meg ugye nálam a párom is így volt teljes mértékben. Amúgy van köze vallási értékekhez a döntésednek?
És határozottan húzz egy vonalat, mert aztán jaj csak még egy kicsit, még egy kicsit, és lesz egy pont, ahol nem tudsz már gondolkodni!
Hát, nehéz, de nem lehetetlen! (saját példa). Ha arra gondolsz, hogy mennyire megbánnád, az segíthet visszatartani magad. + gondolj arra, mennyire büszke leszel majd arra, hogy sikerült! Másrészt, ne hozd magatokat olyan helyzetbe, amikor eluralkodhatnak a vágyak! Pl. ha kettesben otthon filmeztek, amikor nincs senki más otthon, könnyen belesodródhattok. ha ehelyett strandolni mentek, kirándulni, vagy kettesben vagytok, de úgy, hogy más is van otthon, az jó visszatartó erõ. Másrészt, végsõ esetben gondolhatsz a nem kívánt terhességre is... Mert ha nem tervezed, hogy lefekszel vele, akkor ugye nem is szedsz semmit, és nem tartasz otthon gumit... Sok sikert, és ha sikerül megtartanod magad, nagyon jó érzés lesz, ellenben, ha megfogadtad, de nem sikerül, elveszítheted az önbecsülésed, és megromolhat a kapcsolatotok is , ha a párod is így van a dolgokkal, mint te. Amúgy a fiú is így gondolja? Mert megnehezíti a helyzetet, ha nem...
Szia, én is 19 vagyok. Amikor azt mondod, hogy szûzen szeretnél megházasodni akkor csak a közösülésre gondolsz, vagy mindenre?
petting
Akkor azt hiszem, nem tudsz mit csinálni... Esetleg ha jó sokszor odabújsz a párodhoz, a tested beéri annyival is, szóval öleld, amikor csak lehet. :) Tud róla, hogy várni akarsz, ugye?
Na jó, de mit lehet akkor csinálni, ha már másként döntöttem, és úgy is együtt vagyok a párommal, aki nem vallásos, míg én igen. És mit lehet csinálni, ha tudom, hogy nem minden van így a helyén. Mégis... mi lehet a megoldás, hogy lehet akkor ismét Isten elõtt állni úgy, hogy tiszta legyek.
Kedves Kérdezõ! Úgy látom, kaptál már mindenféle javaslatot, tanácsot A- tól Z-ig. Nem hiszem, hogy ehhez még sokat hozzá lehetne tenni, ezért hezitáltam, írjak-e vagy ne. De mert újra és újra belebotlottam a kérdésbe, írok. Én azokhoz csatlakozom ebben a kérdésben, akik azt mondják, nem jó dolog a tûzzel játszani, mert elõbb-utóbb megégetheted magad. Lehet, hogy van 1 - 2 kivétel, de az esetek többségében bukás lesz a végkifejlet. Az évek során lehet, hogy a mai elhatározásod is gyengül, a folyamatosan meglévõ vágy pedig szinte biztosan erõsödik pontosan betöltetlensége miatt. Ha erõs a kapcsolatod Istennel, akkor sincs garancia, mint ahogy valamelyik válaszoló is errõl tett bizonyságot, sõt, e kapcsolat meggyengülésérõl. Szerintem mindenképp erõsítsd a saját részedrõl az Istennel való közösséget, kérd az Õ vezetését erre a kapcsolatra is. Végül figyelmedbe ajánlok egy videót, amit nemrég találtam. Nagyon keményen hangzik, nekem is megdöbbentõ volt, de el kell ismernem a benne foglaltak igazságát. http://www.youtube.com/watch?v=l5DUwFBpF4U&feature=mfu_in_or.. Ezt az elõadást 6 részben rakták fel; azért a 4. részt linkeltem be, mert ebben van konkrétan a helyzetedhez illõ tanítás. De ha "kibírtad" ezt a kemény beszédet, érdemes megnézni a többi részt is, ill. az elõadótól mást is.
A kérdező hozzászólása: egy ideig igen, elég sok ilyen példát látok. Sajnos az ellenkezõjét is, akik túl hamar lefekszenek egymással és utána évekig nyûglõdnek, mert nem bírják ott hagyni a másikat amikor már rég nem mûködik. Nyilván van ezen kívül más eset is, én mégis szeretném lelkileg teljesen megismerni azt, akivel összekötöm az életem. Ha hajlandó várni rám, akkor késõbb is át tudunk majd közösen jutni a nehézségeken.
Szerintetek mûködhet akkor egy igazi párkapcsolat szex nélkül? Csak a lelkiekre és szellemi értékekre koncentrálva?
A kérdező hozzászólása: köszönöm a válaszokat. Az utolsó "beszámoló" nagyon tetszett, és nagyra becsüllek titeket.
A mi esetünk a párommal egy kicsit más, akár rigolyásnak is nevezhetõ. Õ vallásos, én kevésbé. Sokat beszélgettünk még a legelején a szexrõl, tényleg többször átrágtuk magunkat ezen a témán, mint az elõzõ kapcsolataimban. Már egyikünk sem volt szûz, így ilyen mértékben nincs nagy tétje a dolognak, viszont fogadalmat tettünk egymásnak. Megfogadtuk, hogy amíg bírjuk és amíg úgy érezzük, hogy elvagyunk szeretkezés nélkül is, addig a lelkiekre koncentrálunk és azt helyezzük elõtérbe. Nekem nagyon fura, ugyanakkor érdekes élmény is, hogy több mint féléve vagyunk együtt, 21-2 évesek vagyunk és nincs szex. Együtt alszunk, merünk üres lakásban is egy helységben tartózkodni, mert valamelyikünk mindig észnél van. Ha nagyon belemelegedünk, akkor is elkezd valamelyikünk agyában motoszkálni valami, hogy ez így nem oké... egyszerûen jön egy puszi, elengedjük egymást, hanyatt fekszünk, mély levegõk és nyugi van. Mi ezt ketten így határoztuk el, számunkra fontos, hogy be is tartsuk és alapvetõ, hogy mindkét fél hasonlóan gondolja, különben úszik az egész. Fogalmunk sincs, hogy mire várunk, talán egy jelre, de az sem kizárt hogy az esküvõre. (ezt a párom sem mondja ki egyértelmûen, hogy addig várni szeretne, én sem) Egyszerûen csak jó az, hogy egymás lelki vágyait nézzük, a másik belsõjét látjuk, arra vagyunk kíváncsiak és ezt a kapcsolatot próbáljuk tökéletesre fejleszteni. Az eddigi kapcsolataimban 2-3 hónap után mindig volt szex, ahhoz képest ez igen nagy váltás, de nagyon jó érzés. Mi maximum addig megyünk, hogy ruhán keresztül simogatjuk egymást, itt már általában "felébredünk" és valamelyikünk leállítja a másikat! Szerintem fontos az, hogy ne csak részedrõl legyen ez egy döntés, mert arra vagy az elhatározásod, vagy pedig a kapcsolatotok fog rámenni! Ha a párod megérti, hogy számodra ez fontos, te várni akarsz és az elhatározásotok közös lesz, mertek egymásnak fogadalmat tenni és mered Isten segítségét kérni, hogy ez az egymásnak tett fogadalom fennmaradjon, akkor nem lesz gond. Azt, hogy hol van a határ neked kell érezned! Te tudod, hogy mi az amivel még eltudsz számolni Isten színe elõtt és mi az amivel már nem!
""Test kívánsága a Lélek ellen tör, a Léleké pedig a test elle." Olvasd el a Pál Rómaiakhoz írt levelének 8. részét." Nem értelmezitek kicsit félre a test kívánságát? Ez ellen menne? "És megáldá Isten õket, és monda nékik Isten: Szaporodjatok és sokasodjatok, és töltsétek be a földet" Hol van megírva, hogy bûn a házastársaknak falni nyalni egymást? Nem lehet, hogy inkább ez? "És látá az asszony, hogy jó az a fa eledelre s hogy kedves a szemnek, és kivánatos az a fa a bölcseségért: szakaszta azért annak gyümölcsébõl, és evék, és ada vele levõ férjének is, és az is evék." Ez éppolyan, mint ahogy házasságnak veszik Krisztus eme kijelentését is: "És néked adom a mennyek országának kulcsait; és a mit megkötsz a földön, a mennyekben is kötve lészen; és a mit megoldasz a földön, a mennyekben is oldva lészen." Ez nem ellenkezne egy kicsit ezekkel? Mt 19, 6 "Úgy hogy többé nem kettõ, hanem egy test. A mit azért az Isten egybeszerkesztett, ember el ne válaszsza." Mt 19:7-9 "Mondának néki: Miért rendelte tehát Mózes, hogy válólevelet kell adni, és úgy bocsátani el az asszonyt? Monda nékik: Mózes a ti szívetek keménysége miatt engedte volt meg néktek, hogy feleségeiteket elbocsássátok; de kezdettõl fogva nem így volt. Mondom pedig néktek, hogy a ki elbocsátja feleségét, hanemha paráznaság miatt, és mást vesz el, házasságtörõ; és a ki elbocsátottat vesz el, az is házasságtörõ." Nincs Péternek utódja, úgy ahogy sokan hiszik hogy van. Nem is volt, nem is lesz. A meztelenség a Biblia szavai alapján nem azt jelenti, hogy nemi szerve nincs eltakarva. A meztelenség jellemtelenség. "Mivel ezt mondod: Gazdag vagyok, és meggazdagodtam és semmire nincs szükségem; és nem tudod, hogy te vagy a nyomorult és a nyavalyás és szegény és vak és mezítelen:" Ahogy a nyomorult sem azt jelenti, hogy szegény, a nyavajás sem azt, hogy allergiás, a vak sem, hogy nem lát az egyik szemére. Éppúgy, ahogy a fehér ruha nem azt jelenti, hogy most lett Ariellel kimosva. "Ezek azok, a kik jöttek a nagy nyomorúságból, és megmosták az õ ruháikat, és megfehérítették ruháikat a Bárány vérében." A házastársi szex nem bûn, hanem parancs. Nincs megírva (kvázi Isten nem mondta sehol), hogy mit tegyenek a házastársak egymással, ha jó nekik. Az viszont írva van: "A feleség nem ura a maga testének, hanem a férje; hasonlóképen a férj sem ura a maga testének, hanem a felesége." 1Kor 7, 4 Itt a kérdés, hogy ki számít Isten elõtt házastársnak? "Ha tudni akarod, hogy Isten elõtt mi a házasság, akkor olvasd el a például Mózes elsõ könyvében Jákob történetét. Például:"És monda ez: Ímhol az én szolgálóm Bilha, menj be hozzá, hogy szûljön az én térdeimen, és én is megépüljek õ általa. Adá tehát néki az õ szolgálóját Bilhát feleségûl, és beméne ahhoz Jákób." Ezzel talán egyértelmû: "Annakokáért elhagyja a férfiú az õ atyját és az õ anyját, és ragaszkodik feleségéhez: és lesznek egy testté." Magyarúl, akivel lefekszel a férjed. Légy hû mindhalálig a férjedhez, ne törj házasságot. Légy szeretõ, alázatos hozzá, miképpen neki is annak kell lennie hozzád, mert :" "Ti asszonyok, engedelmeskedjetek a ti férjeteknek, a miképen illik az Úrban. Ti férfiak, szeressétek a ti feleségeteket, és ne legyetek irántok keserû kedvûek." Kol 3:18, 19 "Ti asszonyok a ti saját férjeteknek engedelmesek legyetek, mint az Úrnak." Ef 5:22 1Kor 7, 9 "De ha magukat meg nem tartóztathatják, házasságban éljenek: mert jobb házasságban élni, mint égni." Miért nem értitek? Miért kiáltjátok ki bûnnek, mit Isten teremtett? Miért mondjátok szentségnek, mit ember szentesít, és miért szentségtelenítitek meg, mit Isten szent szava szentesít?
Ja, es kedves Elõzõ, a tudasvagy sem bun am, azt is ember tette csak azzá a meghamisitott (kanonizalt) Bibliaban!
Na végre, egy elvtársam! Nem vagy veletlenul fiu? Én 35 eves nõ vagyok.;)
12.42-es vagyok. Én anno pont egy olyan gyülekezetbe jártam, ahol az volt a módi, amit az utolsó linkelt. Nem mesélném el az egész sztorit, két évig voltam a gyülekezet tagja, de lelkileg totálisan megrokkantam és azt hiszem sokkal jobban tettem volna, hogy ha egy pillanatra sem fordulok el a katolikus hittõl, ami számomra sokkal nagyobb lelki biztonságot jelent(ett), mint egy ilyen gyülekezet, ahol azt is megszabták kb. hogy mikor vehetek levegõt. A hangsúly nem ezen van, nem akarok senkivel kötekedni, csak azért mondtam el, hogy érezhetõ legyen, hogy azért ilyen téren is akad egy kevés tapasztalatom. Szerintem igenis kell a kísértés!!! Hogy miért? Akkor derül ki igazán, hogy az embernek mekkora a kitartása, a hite, az elszántsága. Elmondhatatlanul jó érzés, amikor igen... megérintjük egymást, igen... megöleljük egymást, simogatjuk egymást, kettesben maradunk egy lakásban, még is akkora tisztelet van bennünk egymás iránt, hogy sosem használnánk azt ki, hogy a másik kicsit gyengébb és igen is egymás mellett fekve egy üres lakásban is tudunk nemet mondani a kísértésre! Menekülni könnyû és igen valószínûleg ez a legjobbbb/legkönnyebb út is (bár szerintem egy idõ után ebbe is bele lehet bolondulni), de nekem pl. azért is jelent nagy kihívást, ugyanakkor nagy "büszkeséget" is az, hogy a párommal nem szeretkezek, mert FELTÉTEL NÉLKÜL képes vagyok bízni benne, ahogy én is tisztelem annyira, hogy ha éppen gyengébb pillanata van, mint nekem, akkor én állítom le õt. Szerintem ebben rengeteget tud fejlõdni egy pár lelkileg is. Én olyan lelki kapcsot érzek a jelenlegi párom és köztem, hogy olyat még soha egyetlen srác mellett sem éreztem, akivel anno szeretkeztem is akár már 2-3 hónap után. Más részrõl... Egy pár kapcsolatát ne egy egyház szabályozza! Már régen rossz, ha õk mondják meg mit kell tennie egyiknek vagy másiknak és mit nem! Nagyon helyes az, hogy a kérdezõ SAJÁT elhatározásából döntött így és nem azért mert egy egyház és a vallása, vagy egy hasonló elõadó ezt úgy követelné meg, avagy azt mondaná ez így helyes és kész. Persze ez is benne van, de fontos az, hogy õ saját maga ezt eldöntötte! Ha ez erõsen megvan, illetve a párja is teljesen partner a dologban, akkor õk érzik, hogy meddig mehetnek, mit csinálhatnak, mi az a határ, ami már nem lenne "tiszta", avagy mi az a határ ami már tényleg megnehezítené a dolgokat. Ki lehet bírni! Csak akarat és elszántság kérdése az egész és nincs olyan kísértés ami ezt legyõzné, akkor sem ha kettesben van valaki valakivel a négy fal között! Nehéz ezt így elmagyarázni, de remélem érthetõ. Valaki kérdezte, hogy mûködik-e szex nélkül egy kapcsolat. Azt hiszem a válaszaimból kiderült, hogy amennyiben mindkét fél úgy gondolja, hogy ki szeretné bírni és ki kell bírni, akkor mûködhet! Úgy, hogy az egyik csak arra vár mikor gyengül el a másik és azt a pillanatot ki is használja, úgy nem mûködik!
14:24-nek Nem akarok vitatkozni, de reagálnék a válaszodra. Már leírtam a saját álláspontomat, és azt is, hogy elõször nekem is keményen hangzott Paul Washer, de végül el tudtam fogadni. A saját környezetemben nem volt senki ennyire "szigorú", sem egyéni, sem közösségi szinten, hanem inkább kisebb-nagyobb mértékben megengedõ; de ebbõl aztán mindig ugyanaz a vita kerekedett ki, mint itt is, hogy akkor mégis hol van a határ. Hallottam bukásokról, de fõleg más, tapasztaltabb és a témához jobban értõ emberek elmondása alapján alakítottam ki a véleményemet. Csak érdekességképp: Nemrég épp azt hallottam valakitõl, hogy mindenkinél máshol van a határ. S ha valakinek már egy kézfogás kísértést jelent, akkor neki ott kell megállni. A saját sztoridhoz annyit, hogy sokféle gyülekezet van, mindenki maga dönti el, hová jár. Gondolom, senki nem kényszerített arra, hogy oda menj, vagy a maradásra sem, különben nem tudtál volna kiszállni. De lényeg, hogy attól, hogy egy bizonyos területen ugyanaz a módi, még nem biztos, hogy minden más is egyezik. Ha lelkileg megrokkantál, mint írod, annak is több oka lehet, s ez is hosszú téma. A leírtakból az látszik, hogy kívülrõl akartak szabályozni, törvénykezõ módon, s ezzel volt a problémád, legalábbis Te úgy érzed. Itt fontos kérdés, hogy ezek a szabályzások min alapultak: Isten szaván, törvényein, vagy emberek torz elképzelésein. Optimális eset: az elsõ, aminek folytán Isten szava belsõvé válhat, tehát belülrõl mozgat. Az sem nem mindegy, hogyan adják azt elõ, ld. az elõbb említett törvénykezés. Utóbbi esetben pedig természetes, hogy minden épeszû ember menekül. A 2. bek.- hez annyit, hogy az abban írtak alapján Neked az lehet a baj, hogy nem belülrõl származnak a "szabályok", nem tetted magadévá azokat. Ezt az mutatja, hogy azt írtad: "igenis kell a kísértés!!!", és hosszan érveltél állításod alátámasztására. Pedig ennek pont az ellenkezõje van a Miatyánkban, amit ugye katolikusként is imádkozol: "Ne vígy minket a kísértésbe." Ha Jézus így tanította imádkozni a tanítványait, annak bizonyára jó oka volt, nem? És lehetne még sorolni a példákat, de nem teszem. Te most büszke vagy az ellenállásodra, de legyél óvatos, mert - mint szokták mondani - az ördög nem alszik. "Menekülni könnyû és igen valószínûleg ez a legjobb / legkönnyebb út is." Én ezt nem menekülésnek mondanám, inkább bölcs döntésnek. És nem könnyû. Itt tényleg csak belülrõl lehet meghozni a döntést úgy, hogy aztán ne pofára esés legyen belõle. És határozottan állítom, nem a legkönnyebb út; egyéntõl függõen kisebb-nagyobb harcokkal jár, ritkábban vagy gyakrabban. És itt nem csak arra gondolok, hogy meddig lehet elmenni egy párkapcsolatban, hanem arra is, hogy egyáltalán érdemes-e sürgetni azt, próbálkozni, akár többször is, s közben mindig azt gondolni, hogy a mostani az igazi. Ismerek olyan személyt, aki 13 évig is tudott várni a leendõ házastársára, s azt mondja, megérte. Aki közeli, jó kapcsolatban van Istennel, és igyekszik megmaradni ebben, annak nem olyan elképzelhetetlen ez, talán mert nem ekörül forog az egész élete. Én azt gondolom, itt vannak aztán igazi harcok, de megéri. Egyrészt a tisztaság miatt, ami ugye sokaknál felmerül igényként. Másrészt nincs félelem sem attól, hogy mi van, ha mégsem ez a kapcsolat az igazi, sem pedig a nem kívánt terhességtõl, amit szintén említett valaki. Tehát itt a nézõpontok között van különbség, s emiatt térnek el az álláspontok. Belsõ vagy külsõ törvény? Isteni vagy emberi megközelítés? Honnan nézzük, és hogyan határozzuk meg a házasságot, a családot, stb. A 3. bek.-hez: Egyetértek abban, hogy ne egy egyház szabályozzon, hanem saját belsõ döntés, ezt fentebb írtam is. De optimális esetben ezek az egyházi prédikációk, tanítások, egyéb elõadások a belsõ meggyõzõdés kialakulását kívánják elõsegíteni, ill. utat mutatnak, segítenek azon járni. Tehát javunkra szolgálnak, nem romlásunkra.
Kedves Kérdezõ! Nem tudom, ismered-e ezt a blogot, de nagyon jó: http://biztosut.blogspot.com/2011/04/meddig-mehetunk-el.html Ha úgy gondolod, olvasd át a bejegyzéseket, remélem segítenek!
Találtam néhány hasznos dolgot a témához kapcsolódva, bemásolom a linkeket. Azok figyelmébe ajánlom, akiket érdekel, hogy milyen a Biblián alapuló keresztény gondolkodás e körben. Tehát nem vitaanyagnak szánom. Apológia Kutatóközpont honlapja: http://apologia.hu/ Szex, szerelem témakörben 3 hanganyag. Csak az elsõt hallgattam meg, de abból kiindulva a 2. és 3. rész is valószínûleg jó. A videó nekem elindult ugyan, de kép nélkül. Jobb oldalt felül pedig mp3 formátumban le is lehet tölteni õket: http://www.golgota.tv/?p=10991 http://www.golgota.tv/?p=11031 http://www.golgota.tv/?p=11121 Szintén "ellenõrizetlenül", de az elõadót ismerve 2 db: Phil Metzger: Párkapcsolat http://www.golgota.tv/?p=8791 Phil Metzger: A nõkrõl, a férfiakról és a kapcsolatokról: http://www.golgota.tv/?p=21831
Kedves Kérdezõ! Ne aggódj! Ha az elhatározásod szívbõl jön, akkor ki fogod bírni a házasságig szex nélkül. Üdv: 29/L
Szerintem a keresztények nem buták, bár ez sok értelmû lehet, mert attól hogy valaki tanult még lehet buta (szerintem). Viszont keresztény és keresztény ember között is van különbség.
16:11-nek Szerintem a testi vonzalom kialakulhat érintés nélkül is, már ha ugyanazt értjük a fogalom alatt. Én talán inkább vonzódásnak mondanám. Tehát szvsz nem feltétel azon dolgok elõzetes megtapasztalása, amiket írtál. Viszont senki nem állította, hogy a házasságkötéskor a kézfogástól kell elkezdeni felépíteni a kapcsolatot. De ha ragaszkodsz ehhez, akkor viszont nem kell olyan hosszú idõ, lehet max. sebességre kapcsolni... :-) Amúgy ez csak egy sarkos példa volt arra, hogy kinek hol lehet a határ. Ne haragudj, nincs idõm átfutni az összes eddigi válaszodat, hogy egyebekben hogyan gondolkodsz, tehát csak erre és egy másik kérdésedre tudok alapozni. Ezekbõl nekem az jön le, hogy az általában félreinformált többséggel együtt úgy, hogy a kereszténység egy vallás, szigorú, ókori és buggyant szabályokkal, tudatlan, buta emberekkel, ezért most itt oszlatnám el ezt a tévhitet. A kereszténység, legalábbis annak normális változata nem vallás, hanem életforma. A szabályokról már elõzõleg írtam. Más a szemlélet- és gondolkodásmód, és még ezer dolog. És nem csak bizonyos IQ-szint alatt jön be... :-) Én magam elég sok diplomást, értelmiségit is ismerek, az építész- / villamos- / erdészmérnököktõl kezdve a közgazdászon, az orvoson, az informatikuson és a meteorológuson át a különféle pedagógusokig. Sõt, még egy kémikus hölgyet is. :-) És lehet, hogy kifelejtettem még néhányat. :-) Nem becsülöm alá a fizikai munkát, és nem gondolom, hogy csak a diplomások lehetnek okosak, tényleg csak a fent említett "hívõ = buta" tévhitet eloszlatandó említettem õket. Persze náluk sokkal jobb példa a sok keresztény tudós, csak közülük senkit nem ismerek személyesen. :-)
Visszatérve az eredeti sztorihoz: barátnõm is ilyen fogadalmat tett. Majd megismert egy fiút, aki nem osztotta az elveit, de azt mondta neki, õ tud rá várni. Barátnõm repdesett az örömtõl, majd fél évnyi járás után a fiú azt mondta, nem tud várni, nagyon kívánja. Megtörtént a dolog, mmert a lány nem akarta elveszíteni a fiút emiatt. Kb. 1 hónapon belül rájöttek, egész más elképzeléseik vannak a jövõjükrõl, nem illenek össze. szakítottak. Lánynak fájt a dolog, de úgy tûnt túltette magát. 1 év múlva megismert egy fiút, immár olyat, aki hasonló elvekkel volt errõl a dologról. Megbeszélték, nem lesz szex köztük az esküvõig, fiú szûz volt. 1 év múlva összeházasodtak. Barátnõm azt mondja, a haláláig bánni fogja, hogy elpazarolta a szüzességét egy olyanra, aki nem érdemelte meg. Az a legrosszabb, hogy nem adhatta meg a férjének azt, amit õ megkapott tõle: hogy mindketten elsõk legyenek egymásnak. A fiú ezt sosem mondta neki, de a lány a mai napig bánja. Azért mondtam el, mert bár nagyon szereted a barátod (és ne legyen így!!!) de lehet, hogy nem õ vele fogod leélni az életed. ha vársz házasságig a szexxel, nem bánod meg. ellenben, ha lesz szex, és szétmentek, lehet, hogy megbánod.
14:13-nak Szegény, még nem válaszolt Neked senki...:-) Mivel az én hsz-em után írtál, akkor most úgy veszem, hogy tõlem kérdezted, jó? :-) Megpróbálom összefoglalni, remélem jól szedtem össze az infókat: Vallásos vagy, a párod nem az, nem vagytok házasok, de szexuális kapcsolatban vagytok; tudatában vagy annak, hogy ez így nem jó, kérdésed pedig az, hogy mit lehet csinálni. Sõt: "mi lehet a megoldás, hogy lehet akkor ismét Isten elõtt állni úgy, hogy tiszta legyek." Húú... Hát tényleg benne vagy a kulimászban, de nyakig. :-( Gondolom, mivel vallásos vagy, tudod, hogy erre van lehetõség, s ez alapon jó dolog. Azt is tudhatod, hogy Isten elõtt akkor állhatsz tisztán, ha rendbe hozod azt, amit elrontottál. Ezt viszont lehet, hogy nehéz lesz kivitelezni. Merthogy a sablon válasz az lenne, vélhetõen a többség egyetértésével, hogy ne törõdj a lelkiismeret-furdalással, ez manapság már nem bûn, nem kell szélsõségesnek lenni, stb. Vagy az, hogy legalizáljátok a kapcsolatot, azaz házasodjatok össze mielõbb, aztán ezzel rendben is van a dolog. + Felekezeti hovatartozásodtól függõen meggyónod, vagy megvallod a bûnt, ki hogy szokta, aztán kész. De szerintem ez sem a legjobb megoldás, ráadásul, mint az elsõ posztodból kiderül, esélye sincs még pár évig. Én tehát egy nehezebb, de meggyõzõdésem szerint jobb eredménnyel kecsegtetõ utat javasolnék: Tedd le Isten kezébe a kapcsolatot, hogy Õ mutassa meg, hogyan tovább. Azt írtad, nem tudod, most hányadán állsz Istennel. Derítsd ki...:-) Fordulj Hozzá õszintén, de bizalommal, hogy segítsen a "rendrakásban". Õ megbocsátja a bûnt, nem kárhoztat emiatt, ha tényleg komolyan gondolod a dolgot. Azt is írtad, a barátod kedvéért mentél bele ebbe a dologba, mert nagyon szeretted. Tehát tõle pedig érzelmileg függsz. Nos, ha elég határozott és erõs vagy, engedd el ezt a szálat, legalábbis olyan mértékben, hogy képes legyél elfogadni, bármi is lesz. Imádkozz, lehet, hogy gyorsan választ kapsz, lehet, hogy hosszabb idõt fog igénybe venni, de adj egy esélyt magadnak... Két példát tudok említeni: az egyik egy fiatal lány, akinek nem hívõként volt egy barátja, tehát õ csak megtérése után érezte, hogy nem stimmelnek a dolgok. Kész volt arra (belülrõl érezte, nem külsõ nyomásra!), hogy feladja a kapcsolatot adott esetben, pedig szerelmes volt. Õszintén imádkozott, letette Isten kezébe, s pár nap múlva minden érzelme "eltûnt", tehát már nem volt akadálya a szakításnak. A másik ennél bonyolultabb és hosszadalmasabb eset, de ugyanez a folyamat volt: határozott, komoly, belsõ döntés az elengedésrõl (nagyon erõs érzelmi és egyéb kötelékekkel), és hasonló eredmény: érzelmek eltûnése, szabadság. Ellenpéldát most hirtelen nem tudok, de lehet, hogy a végkifejlet Nálad más lesz: lesz lehetõség a házasságra hamarabb, vagy valami más... :-) Esetleg kérhetnél segítséget abban a közösségben, ahová jársz / jártál: paptól / lelkésztõl / megbízható emberektõl, akik tudnak tanácsot adni szükség esetén. Sok sikert! :-)
14.24 vagyok. Így van, senki sem kényszerített, hogy maradjak a gyülekezetben, de idõ kellett mire rengeteg csalódás után végre kitudtam nyitni a szemem és rájöttem arra, hogy ez itt nem az én helyem. Még ezután is sokszor bennem volt a kétely, hogy biztosan csak emberi botlások azok, amiket ott kaptam, ezért néha még visszajártam, de egy ponton elpattant a húr és úgy döntöttem többé nincs ott keresni valóm. Ebbe a témába annyira nem szeretnék belemenni, de tisztán emlékszem, hogy ott amikor becsuktam magam mögött az ajtót, olyan volt mintha kicsit a szívemben is becsukódott volna valami. Nagyon nehezen tudtam elvonatkoztatni a gyülekezetet Istentõl és rengeteg idõmbe telt, mire egyáltalán újra képes voltam szóba állni Vele, de amint említettem most sem nevezném magamat kifejezetten vallásosnak és ilyen mértékben pont ezen indokból és az elõzõ tapasztalataimból nem is igazán veszem alapul egyik egyház tanításait sem. A katolikus hithez állok legközelebb, mert anno oda tartoztam, illetve a nehézségeim után is egy pap segített leginkább abban, hogy visszatérjek legalább valamilyen szinten a hitemhez. Eszem ágában sincs ítélkezni, vagy bírálni bárkit is azért, mert ilyen közösségekbe jár, avagy ilyen és ehhez hasonló tanítások szerint él mint ez a videó. Szerintem az is relatív hogy a Biblia egy-egy részlete kinek mit mond, elvégre az lenne a lényeg, hogy az ember csendben leül és elgondolkodik, hogy neki mirõl szólt az a pár sor. Elfogadom, hogy valaki ez alapján él és issza az ilyen tanítók szavait, de szeretem ha más is elfogadja, hogy én egy kicsit lazábban veszem a dolgokat és nekem mondjuk a kísértés nem hogy belefér a kapcsolatomba, de képes voltam/vagyok a párommal ezt olyan elõnyünkre fordítani, hogy azt laikusként nehéz elképzelni. Lehet a kísértés bûn, de mivel én ezt pozitívumként élem meg és eltudok számolni a lelkiismeretemmel, illetve a párom is, ezért nem igen érdekel! Lényegében jól idekevertük a vallástémát, pedig nem ez volt a kérdés, no nem baj. :) Anno amikor a katolikus papunknak hoztam fel az elszenvedett sérelmeimet és szóba került ez a téma is, akkor õ mindig azt mondta, hogy a legfontosabb tudni hol a határ. Tudjam, hogy nekem hol van a határ és bárki bármit mond én azt tartsam be. Ha nekem a kézfogás a határ, akkor az, ha a csók akkor az és így tovább, a lényeg hogy szex ne legyen belõle! Én ezt már nem vettem annyira komolyan, mert nem... ezt is hosszú lenne taglalni, de azzal hogy egy vallásos párra találtam õ újra felkeltette bennem ezeket a szavakat és rávilágított arra, hogy van értelme várni és a lelki kapcsolatot fejleszteni, míg a testiek háttérbe szorulnak. A kérdezõnek is az lenne a legfontosabb szerintem, hogy fel tudja magának állítani azt a határt, amin átlépni nem fog. Ha ezt megteszi és a párja is elfogadja, akkor nem állhat közéjük semmi és tudom hogy itt azon van a hangsúly, hogy az egyházak többsége azt vallja jobb a kísértést kerülni, de nem azt kell elfogadni SZERINTEM amit egy egyház mond és vakon cselekedni, hanem amit az ember érez, amilyen jeleket kap Istentõl, stb. Ha neki belefér a kísértés, attól még nem lesz kevesebb, mint bármelyik vallásos ember, akinek már a kézfogás sem férne bele. Tudom ezzel a kommentemmel is rengeteget lehet kötekedni, mert én úgymond egyfajta "szabad nézetet" képviselek, amiben nem az a lényeg, hogy egy pap, egy lelkész, egy lelki pásztor, egy akárki közvetítõ ember mit mond, szerinte mi a helyes, hanem az, hogy nekem milyen a kapcsolatom Istennel és én hogy érzem mi az amit még megtehetek és mi az amit már nem. Az hogy x egyház y. parancsa mit mond ki, az engem õszintén szólva nagyon is hidegen hagy! :)
"ha valakinek már egy kézfogás kísértést jelent, akkor neki ott kell megállni." A párválasztás, ráadásul egy életre, no de egy annál rovidebb távra is, testi vonzalmon is alapszik. Hogyan alakul ki akkor a testi vonzalom, ha nem erintitek meg egymast? Hogy tudod megkulonboztetni a legjobb baratodtol a kedvesedet akkor? Honnét tudod, hoyg vele akarsz szeretkezni, ha sosem érezted az érintésének az ízét, a szájénak az ízét, nem ismered az intim illatának a szagát, lehet, hogy elhányod magad tole (nekem volt iylen!), és ez majd a hazassagkotes utan honapokkal vagy evekkel derul majd ki (mert ugye ha hazassagkoteskor a kezfogastol kezdik felepiteni a kapcsolatot, akkor akéár évek is eltelhetnek a teljes egyesulesig, vagy szagmintavételig), az mekkora szivas!
Csak aztán nehogy a házasság után kiderüljön, hogy nem illetek össze az ágyban. Nem félsz attól, hogy megcsal? Egy férfi azért más, mint egy nõ, benne sokkal jobban buzog a tesztoszteron, és elég egyetlen erotikus apróság, már lehet más karjaiba zuhan, még ha szerelmes is beléd. Nem akarlak eltántorítani, de a negatív oldalait is végig nézted? Tudsz velük számolni, ha beüt a krach? Nehogy aztán összetörj!
Mást tanácsolt a korintusiaknak, mint a rómaiaknak?:D:D Miért?
Jézus erejével ki lehet védeni. Jézus mindenek fölött áll. "Istennel minden lehetséges." "Kérjetek és adatik nektek" - Kérd Istent, hogy segítsen ellene állni. "Test kívánsága a Lélek ellen tör, a Léleké pedig a test elle." Olvasd el a Pál Rómaiakhoz írt levelének 8. részét.
Szerintem pettinggel meg orállal ki tudjátok húzni addig. Ha ezek vannak, akkor nem olyan nagy mûvészet. Csak ne nagyon képzeld el, hogy milyen jó lesz amikor végre lefeküdhettek, mert az valószínûleg csalódás lesz. Nem a párod miatt, hanem mert az fájhat, de ezt már biztos tudod. A legnagyobb visszatartó erõ meg az lehet, hogy nincs otthon gumitok, meg semmi.
Nem értünk egymáshoz ott lenn, sehogy, és strand kivételével nem láttuk egymást fehérnemûben sem. Tényleg nagyon erõs elhatározásnak kell lenni! Hidd el, ha nem vagy elég erõs, a vágyak erõsebbek lesznek.
A kérdező hozzászólása: a saját döntésem arra utal, h nem csupán azért mondom ezt, mert ezt nevelték belém, hanem mert ÉN így szeretném csinálni. Nem próbálkozik, sõt van h õ mondja, h most hagyjuk abba, mert fél h elkezdünk túlságosan belemelegedni. A határt nem mondtuk ki, amin azt hiszem változtatni kéne. Sajnos én magam sem tudom h hol kéne meghúzni
A kérdező hozzászólása: köszönöm, h leírtad. Igen, én katolikus vagyok és sok jó példa áll elõttem, h akik vártak, szinte kivétel nélkül boldog házasságot kötöttek. Nincs afelõl kétségem, h ez egy helyes döntés. Nektek mi volt a határvonal?
És volt hogy kettesben maradtunk, de akkor még mikor nem melegedtünk bele semmi visszafordíthatatlanba, tiszta fejjel elmentünk otthonról.
Lehetõségeid 1, Nem várod ki (tudom, ezt a választ nem kérted, de akkor is ez az egyik lehetõség) 2, Amilyen gyorsan csak tudtok, összeházasodtok 3, Szenvedsz 4, Sokat gondolsz arra a dologra, ami visszatart a házasság elõtti aktustól. Ha ez ilyen erõs, hogy rábírt erre az elavult (bocs, de így van, tiszteletben tartom az elveidet, hitedet, de nem titkolom el a véleményem) döntésre. akkor ahhoz is elég erõs lesz, hogy kibírd. Ha nem bírod ki, nem volt valódi a döntésed. Egyébként a párodnak mi a véleménye errõl? Õ is így tartja helyesnek? Vagy csak elfogadja? Vagy el sem fogadja, és próbálkozik? Kicsit árulkodó ez a "saját döntésem", és nem elvitatni szeretném tõled a döntés jogát.
A kérdező hozzászólása: a barátom nem vallásosan nevelkedett, de nyitott rá. Eredetileg nem gondolta így, de megbeszéltük h így csináljuk, és maximálisan megbízok benne, h nem fog "letámadni". Te mennyi ideig voltál együtt a férjeddel az esküvõ elõtt? H kezeltétek azokat a helyzeteket, amikor alkalmatok adódott volna rá? Együtt aludtatok pl? Köszönöm
A kérdező hozzászólása: magával az aktussal szeretnék mindenképpen várni. Sajnos nem nagyon tudom magam sem, h hol kéne meghúzni a határt, de az biztos, h az orális szexig sem szeretnék eljutni
A kérdező hozzászólása: megengedtem neki h a mellemet simogassa, azt gondoltam az belefér, és együtt is szoktunk aludni. Tudom, sokak szerint már ez is sok
ja, most nézem, hogy nincs orál. bocsi
Szerintem a petting meg orál az már szexuális aktusnak számít, de ez ugye nézõpont kérdése, nekem nem fért bele.
Ha a melledet simogatja, szerintem rég rossz. Elõbb utóbb továbbmegy, tudja, h te sem bírod sokáig. Szerintem máshogy nem nagyon lehet kibírni, minthogy mindkettõtöknek igazi személyes kapcsolata legyen Istennel, õszinte hívõ élettel. Ha errõl szól az életetek meg sem fordul a fejetekben h lefeküdjetek egymással.
Ja, már értem a kulonbség okát: "kamaszkorban megbolondulnak a hormonok, de ne feledd: a lélek a test fölött áll" Ez tevedes, a lélek a testben lakik, a test a lélek 3dimenziós ruhája, Isten egyik arca, jelenlegi megtestesuléseinek egyike.:)
Kedves utolsó, én azt gondolom, ez a gondolkodas a bûn. A test az Isten egy szikrajanak, a léleknek lakhelye, temploma. A testenm kerezstul Isten szólal meg. Ez a követelõ vágy Isten kívánsága, érzése. A legszebb dolog, beteljesules, egysegelmeny, ami tortenhet emberrel, angyallal, istennel: a szerelem. Ellene harcolni bûn. Miert gondolod maskepp?
Tekintsd példának a múlt fiataljait.Akkor természetes volt, hogy esküvõ elõtt nincs szex, pedig bizonyára nekik is voltak vágyaik.Abban az idõben a szülõk feladata volt vigyázni a fiatalokra, hogy ezt be is tartsák. A legfontosabb az volt, hogy még a lehetõségét is kerülték annak, hogy a fiatalok kettesben maradjanak.Mindig volt valaki aki felügyelte õket.A lányok nem véletlenül nem mehettek sehova kísérõ nélkül(gardedám) és a házakban a hall nevezetû helyiségnek is az volt a funkciója, hogy ott a fiatalok kettesben beszélgethettek, de a szülõk bármikor ellenõrizhették õket. Nagyon rossz ötletnek tartom a pettinget, ölelgetést, simogatást mert ezek csak fokozzák a vágyat, nem csillapítják. Ezért nevezzük elõjátéknak. Ha szilárd az elhatározásod, kerüld az ilyen helyzeteket. Nem lesz könnyû, mert kamaszkorban megbolondulnak a hormonok, de ne feledd: a lélek a test fölött áll. Emellett van egy nagyon erõs segítséged akire mindig számíthatsz. Én azt tapasztaltam a saját házasságomban, hogy minél többet foglalkozom Istennel, minél jobban betölti az életemet, annál kevésbé érdekelnek a testi dolgok, pl a szex.Imádkozz sokat, és kérd az Úr segítségét, hogy kitartó legyél. Hidd el megéri.
Bizony helyesen írt felõletek Pál, mikor ezt mondta a Korintusiaknak írt elsõ levelének hetedik részében: "De ha magukat meg nem tartóztathatják, házasságban éljenek: mert jobb házasságban élni, mint égni." Elõször is tisztázni kellene, hogy mi az a házasság szerinted? Egy emberi procedúra? Mi a házasság Isten elõtt? Mikor mondhatod, hogy házastársak vagytok, és innentõl kezdve nem törhetsz házasságot? És mi elõtt igen? Van ilyen egyáltalán? Meg tudsz nekem válaszolni ezekre a kérdésekre?
Irtó nehéz volt. Az volt jó, hogy mindketten így akartuk. Mert egymást ösztönöztük, ha egyikünk gyengébb volt, akkor a másik tudott gondolkodni, vagy ha kimondtuk, akármelyikõnk, hogy én úgy érzem, nem bírok magammal, ez annyira kijózanítóan hangzott, hogy fogtuk magunkat, és elmentünk vásárolni, vagy a plázába sétálni. Így visszatekintve, elmondahatatlanul jó, hogy mind2en elsõk voltunk egymásnak, és én csak az övé, õ csak az enyém. Tényleg megéri. Arról nem is beszélve, hogy attól féltem leginkább, milyen lesz a lelkiismeretem, ha egész életemben így terveztem, így állok tisztán Isten elõtt. Inkább a fiút veszítettem volna el, mert akkor nem szeretett volna igazán. De mi mindketten így voltunk, így nagyon más helyzet.
Szia! Rosszul dontottel, nem illik a sajat lelki alkatodhoz.:) Szerintem a testi-lelki vonzalomnak es kozelsegnek egyutt kell mozogniuk. Ha mar nagyon melyen szereted a baratodat es megvan egy annal melyebb erzelmi intimitas, mint amilyen szoros testi kapocs van koztetek, az ugynaugy nem jo, mintha valaki ezt forditva csinalja, tehat mondjuk idegenekkel fekszik le. Mind a ketto bomlasztja az embert spiritualis-szellemi-erzelmi-testi EGY-ségét. Szerintem a dontesedet valtoutasd "csak a volegenye(i)mmel szeretkezek"-re! ;) (35/L)
Lányok, tudjátok, mennyire felnézek rátok? Remélem sikerül kitartanod az elhatározásod mellett. Biztos vagyok benne, hogy ha a párod is képes ezt kivárni veled, akkor nagyon gyümölcsözõ lesz a késõbbiekben... Én vallásosan lettem nevelve. NAGYON! Az én párom viszont nem az. Én várni szerettem volna, õ viszont nem. Belementem. Nem akarom azt mondani, hogy megbántam, mert nagyon szeretem õt. Viszont az tény, hogy ezt nem egészen így akartam eredetileg. Ráadásul folyton ott van bennem a félsz, mi van, ha terhes leszek. Tudom, hogy õ mindenestül felvállalna engem ebben az esetben, de akkor is elég gáz idõ elõtt teherbe esni... Nekem házasságra még beláthatatlan ideig kell várni vele. Féltem tõle, hogy elveszítem, ha nem engedek. Azóta nem nagyon tudok Isten elé sem hogyan állni. Egyszerûen tudom, hogy ennek nem így lett volna a rendje, és azt is tudom, hogy határozottan úgy döntöttem, ahogy tettem. Így aztán nem tudom, most hányadán állunk Istennel... Talán ti értitek mire gondolok. A lényeg, légy büszke az elhatározásodra, és az nagyon jó tanács, hogy ne maradjatok egyedül kettesben.
A kérdező hozzászólása: mi számít "mindennek?"

Budapesti vagyok, de a gödöllői egyetemre szeretnék járni. Később lehet, hogy igényelnék koleszt, de az első félévben nem szeretnék. A bejárás nagyon nehéz? Van valaki, aki így jár be, mint én?

Legjobb válasz: Én Aszódról (ez Gödöllõ mellett van) járok be naponta Pestre, kb. 40 perc alatt bent vagyok, nem megterhelõ. Nem tudom, hogy te Pest melyik részén laksz, de Gödöllõre jön HÉV is, busz is, vonat is, szóval szerintem nem lenne probléma neked sem.

Én Aszódról (ez Gödöllõ mellett van) járok be naponta Pestre, kb. 40 perc alatt bent vagyok, nem megterhelõ. Nem tudom, hogy te Pest melyik részén laksz, de Gödöllõre jön HÉV is, busz is, vonat is, szóval szerintem nem lenne probléma neked sem.
A kérdező hozzászólása: 22. Kerület. Te hova jársz Pesten belül?
ELTE BTK (Múzeum krt.)
Szia! Gödöllõ nincsen messze Budapesttõl!!! És nagyon szép város!!! Több közlekedési eszközt is választhatsz! Vonat: Keleti pu. kb. 35 perc, ha személyvonattal jössz. 20 perc, ha gyors vonattal (nagyon sok gyors vonat megáll Gödöllõn) Hév: Örsvezér térrõl kb. 45 perc (ez elég lassú!) Volán busz: Népstadiontól 30-35 perc.
A kérdező hozzászólása: Köszi !

Nagyon szeretem a kémiát nagyon jó vagyok belőle (versenyeket nyertem stb. ) de nem tudom hogy hol tanuljak tovább. Kémiával hol érdemes tovább tanulni?

ármit megtanulok mellé, matekot fizikát bioszt ha megtlálom a megfelelő utat de még egyelőre nem tudom. most megyek 12. be és még nem tudom melyik egyetemen és milyen szakon tanuljak tovább. kíváncsi vagyok a véleményetekre hogyha bármelyik egyetem bármelyik szakára bekerülhetnétek (ahová az egyik felvételi tantárgy a kémia) akkor hova mennétek és hogy döntenétek. (fizetés,életpálya,karrier,külföldi lehetőségek, itthoni lehetőségek stb...) előre is köszönöm aki leírja és kifejti a vélemyényét.

Legjobb válasz: Vegyészmérnök. Nem tudom kifejteni, mert én teljesen másik irányba indultam (humán beállítottság), de jókat hallottam róla, és elvileg el lehet vele helyezkedni.

Vegyészmérnök. Nem tudom kifejteni, mert én teljesen másik irányba indultam (humán beállítottság), de jókat hallottam róla, és elvileg el lehet vele helyezkedni.
Az orvosi szakma nem érdekel? Mert oda kell még kémia. Esetleg a gyógyszerészeti kar?
Szóval attól függ, hogy te milyen pálya iránt érzel szimpátiát. Szerintem az orvosin mindenképp gondolkozz el (már ha érzel bármiféle "vonzalmat" e terület iránt). Vagy tényleg lenne még a vegyészmérnök. Azzal ha végeztél gyógyszergyáraknál tudnál elhelyezkedni.
Még csinálj meg addig egy nyelvvizsgát, hogy kiemelkedõen jó pontszámod legyen a felévételihez. Mert mindenhova magas pontszám kell.
Gyógyszerész/vegyészmérnök 5 év szopás, utána nagyon jól fizetõ munka.
Gyógyszerésznek. A profession.hu álláslehetõségeit folyamatosan olvasom és nagyon-nagy karriert lehet befutni az említett diplomával. S elsõsorban nem is az egészségügy területén kiemelkedõ a gyógyszerész diploma, hanem a kereskedelemben, a marketingben, a gazdaságban. S mintttudjuk manapság is a gazdasági szakemberek viszik haza a legtöbb lóvét, mégpedig a gyógyszeriparban. Ezért ajánlom. Pl.: http://www.profession.hu/hu/allas/ertekesitesi-vezeto-multin.. http://www.profession.hu/hu/allas/uzletfejlesztesi-menedzser..
Szerintem is gyógyszerés ( persze csak ha érdekel ez az irány ) itt sok a kémia és ha elvégzed akkor eltudsz vele helyezkedni de ha tovább mész doktorisuli akkor majd kutató is lehetsz!


Nagyon aggodom a jovom miatt. Valamilyen human nemu egyetemet szeretnek vegezni, de tanacstalan vagy. Mik a lehetosegek?

Milyen szakok vannak amik megfelelnenek, egy jo nyelverzeku diaknak? Melyik egyetemeken? Koszonom elore is. 15\L

Legjobb válasz: Mindenki aggódik a jövõje miatt, ha ez vigasztal... sajnos azt kell mondjam, hogy fõként azok, akik humán érdeklõdésûek, de azért ne ásd el magad idejekorán :)) Rengeteg nyelvszak közül választhatsz a finntõl az ógörögig, úgyhogy ha kifejezetten a nyelvek érdekelnek, akkor ezeket kéne megnézegetned. Elte bölcsészkar, Pázmány bölcsészkar, aztán a nagy vidéki egyetemek bölcsészkarai, nézd meg a honlapjukat. Ezek mind jó sulik, jó tanárokkal. De hogy mi lesz belõled, miután elvégezted... hát Isten tudja. Viszont ha van egy kicsike terület a reáliákon belül, ami érdekel a humán tárgyak mellett, javasolnám, hogy próbáld azt elõrehozni, mert többre mennél vele, mint ha bölcsészkarra mennél. Üdv, egy bölcsész.

Mindenki aggódik a jövõje miatt, ha ez vigasztal... sajnos azt kell mondjam, hogy fõként azok, akik humán érdeklõdésûek, de azért ne ásd el magad idejekorán :) ) Rengeteg nyelvszak közül választhatsz a finntõl az ógörögig, úgyhogy ha kifejezetten a nyelvek érdekelnek, akkor ezeket kéne megnézegetned. Elte bölcsészkar, Pázmány bölcsészkar, aztán a nagy vidéki egyetemek bölcsészkarai, nézd meg a honlapjukat. Ezek mind jó sulik, jó tanárokkal. De hogy mi lesz belõled, miután elvégezted... hát Isten tudja. Viszont ha van egy kicsike terület a reáliákon belül, ami érdekel a humán tárgyak mellett, javasolnám, hogy próbáld azt elõrehozni, mert többre mennél vele, mint ha bölcsészkarra mennél. Üdv, egy bölcsész.
A kérdező hozzászólása: köszönöm szépen:) !

Hívő keresztény szeretnék lenni, de nagyon nehezen megy. Gyenge vagyok, hülyeség az egész, vagy a sátán küzd ennyire a lelkemért?

19 éves vagyok, sokat találkoztam keresztényekkel, és nagyon csodáltam, hogy milyen nyíltak, kedvesek, magabiztosak. Azt mondták Jézus az én életemet is megváltoztatja. Próbáltam befogadni, de a sok iskolai és egyéb tanulmányom után nem tudom szó szerint venni a bibliát, és ez olyan mintha a saját hitemet kérd?jelezném meg. Kértem segítséget a keresztény ismer?seimt?l, és meg is kaptam, de most is félúton vagyok.

Legjobb válasz: Szia! Igazuk van a keresztény ismerõseidnek, Jézus megváltoztatja az életedet! :) Már el is kezdte. Ennek a bizonyítéka az, hogy bûnnek tartod a házasság elõtti szexet. Ne add fel! Olvasd a Bibliát és járj keresztény közösségbe. A legnagyobb dolog, amit kaptál Jézustól az az örök élet! De ha tényleg hívõ keresztény szeretnél lenni, ne számíts nyugodt életre! Mert ha kérted Istent, hogy munkálkodjon benned, meg fogja tenni, Õ átformál minket és ez sokszor fájdalmas. De közben olyan dolgokat tapasztalhatsz meg Istenrõl, hogy szavakat nem találsz rá! Õ szeret és jót akar neked is és mindenkinek. Nem tudom, hogy miért gondolod azt, hogy a kereszténységgel homokba dugod a fejed??? Ha te hittel befogadtad Jézust a szívedbe, akkor nem mész a pokolba. Ezt Õ ígérte, és ezt az ígéretét már 2000 éve beteljesítette, amikor a bûneidért cserébe megkaptad az Õ igazságát. A sátán azért küzd ellened, mert nagyon nem akarja, hogy a te életed is olyan legyen, hogy mások felfigyeljenek rá. Gondold végig, te is másokban láttad meg Jézust, így az ördög most elveszített téged és az a veszély fenyegeti, hogy általad másokat is elfog. Tarts ki Isten mellett, keresd Vele a személyes kapcsolatot, imádkozz, olvasd az Igét! Õ meg fogja mutatni Magát. A Bibliában kincsek vannak, titkok, amiket azok érthetnek meg, akik igazából keresik! Hajrá!! :))

Szia! Igazuk van a keresztény ismerõseidnek, Jézus megváltoztatja az életedet! :) Már el is kezdte. Ennek a bizonyítéka az, hogy bûnnek tartod a házasság elõtti szexet. Ne add fel! Olvasd a Bibliát és járj keresztény közösségbe. A legnagyobb dolog, amit kaptál Jézustól az az örök élet! De ha tényleg hívõ keresztény szeretnél lenni, ne számíts nyugodt életre! Mert ha kérted Istent, hogy munkálkodjon benned, meg fogja tenni, Õ átformál minket és ez sokszor fájdalmas. De közben olyan dolgokat tapasztalhatsz meg Istenrõl, hogy szavakat nem találsz rá! Õ szeret és jót akar neked is és mindenkinek. Nem tudom, hogy miért gondolod azt, hogy a kereszténységgel homokba dugod a fejed??? Ha te hittel befogadtad Jézust a szívedbe, akkor nem mész a pokolba. Ezt Õ ígérte, és ezt az ígéretét már 2000 éve beteljesítette, amikor a bûneidért cserébe megkaptad az Õ igazságát. A sátán azért küzd ellened, mert nagyon nem akarja, hogy a te életed is olyan legyen, hogy mások felfigyeljenek rá. Gondold végig, te is másokban láttad meg Jézust, így az ördög most elveszített téged és az a veszély fenyegeti, hogy általad másokat is elfog. Tarts ki Isten mellett, keresd Vele a személyes kapcsolatot, imádkozz, olvasd az Igét! Õ meg fogja mutatni Magát. A Bibliában kincsek vannak, titkok, amiket azok érthetnek meg, akik igazából keresik! Hajrá!! :) )
Most magyarázd meg, mitõl paráznaság a maszturbálás.
"A kereszténység mellett szól az üdvözülés, nyugodt élet, és az, hogy ne okozzak csalódást a többieknek. Ellene meg az, hogy nem akarok homokba dugott fejjel élni." Ne okozz csalódást a többieknek? Ez alatt mit értesz? Amúgy meg nem gondolod, hogy ha bármi kételyed is felmerül a vallással kapcsolatban, akkor az a vallás nem neked való? Ha a legkisebb dolog is nemtetszésedet váltja ki a vallás valamelyik szegmense, akkor igyekezni fogsz elnyomni azt a nemtetszést, ami késõbb frusztrációt okoz neked, ami természetesen iszonyú mértékben megkeseríti az életedet. Ugye nem ezt szeretnéd? :) És itt most nem akarok antikeresztény szerepben tetszelegni, mert ez velem is megtörtént. Én is szerettem volna keresztény lenni, sokáig szimpatikus volt az ötlet, de végül nem jött össze. Egyszerûen erõltetésnek érezném, ha keresztény életet kezdenék élni, amit pedig nem akarok. A kereszténységen kívül annyi más életszemlélet, filozófia, vallás van. Miért nem nézel kicsit körbe? Hátha rálelsz valami olyanra, amelyben megtalálod önmagad. Ha nem sikerül, nem sikerül, de érdemes kutatni, mert hát ki tudja? :) Lehet rálelsz arra amit keresel :) Lehet tényleg a kereszténységben leled meg, amit keresel, de más az, ha alapos kutatás után jutsz erre a döntésre, vagy az elõtt :) "És itt van ez a szexes dolog: régen nem éreztem, de most már bûnnek érzem, ha lefekszem egy lánnyal. Amióta "megtértem" nem is voltam senkivel(kb 2 hónap) de egyszer annyira feszített a vágy, hogy kivertem" Itt most nem világos mire gondolsz. Ha arra, hogy buliban félrészegen lefekszel egy lánnyal, akit ismersz kb. negyed órája, az szerintem is elítélendõ, erkölcstelen dolog, pedig ateistának vallom magam. De ha a barátnõddel fekszel le, akivel együtt vagytok már egy ideje, és jelen vannak az olyan alapvetõ tényezõk a kapcsolatban, mint a kölcsönös bizalom, empátia, tisztelet, õszinteség, és (a legfontosabb!) érzelmeken alapul a szexuális életetek, nem pedig testi vágykielégítésen, akkor szerintem ez ég és föld az elsõ verzióhoz képest. Bevallom, én emiatt sem tudnék keresztény lenni - nem tudok bûntudatot érezni amiatt, hogy a barátnõmmel házasságon kívül szeretkezünk, és nem is akarok. Boldogok vagyunk így, és ennyi elég :) Remélem hogy segítettem valamennyit, minden jót :)
Annyi vallás van a világon, nem csak a kereszténység. Még jobb, ha teljesen magad alakítod ki, hogy miben hiszel.
TIZENÉVES KORBAN a szexuális vágyak különösen felerõsödhetnek. Emiatt lehet, hogy maszturbálni kezdesz. Sokak szerint ez nem nagy ügy. „Senkinek sincs baja belõle” – mondják. Azonban van egy nyomós ok, amiért óvakodnunk kell ettõl a szokástól. Pál apostol ezt írta: ’Öljétek meg testtagjaitokat a nemi vágyakozás dolgában’ (Kolosszé 3:5). A maszturbáció nemhogy nem segít elfojtani a szexuális vágyakat, hanem inkább felfokozza. Vizsgáld meg a következõ pontokat: ● Az önkielégítés teljesen énközpontú magatartást sugall. Maszturbáláskor a személy a saját testével van elfoglalva. ● A maszturbálás azt idézheti elõ az emberben, hogy a másik nemet a szexuális kielégülés puszta eszközének tekinti. ● A maszturbáció önzésre vall, Ahelyett, hogy maszturbálással kielégítenéd a benned felgyülemlett szexuális vágyakat, inkább tanulj meg uralkodni magadon (1Tesszalonika 4:4,  5). Ennek érdekében a Biblia azt a tanácsot adja, hogy kerüld azokat a helyzeteket, amelyek felkorbácsolhatják a szexuális vágyakat (Példabeszédek 5:8,  9). De mi van akkor, ha a maszturbáció rabja lettél? Talán megpróbáltál felhagyni vele, de nem sikerült. Könnyen úgy következtethetsz, hogy reménytelen eset vagy, és hogy nem vagy képes Isten igazságos irányadó mértékei szerint élni. Ha te is így érzel, ne csüggedj! Nem vagy reménytelen eset! Sok fiatalnak – és felnõttnek is – sikerült felhagynia ezzel a szokással. Neked is sikerülhet! Mint már említettük, sok olyan személyt, aki rendszeresen maszturbál, bûntudat gyötör. Az ’Isten szerinti megszomorodás’ arra indíthat, hogy felhagyj a maszturbálással (2Korintusz 7:11). A túl erõs bûntudat viszont pont az ellenkezõ hatást éri el. Annyira elcsüggedhetsz miatta, hogy már nem is akarsz harcolni (Példabeszédek 24:10). Igyekezz hát helyes megvilágításban látni a dolgokat. Az önkielégítés a tisztátalanság egyik formája. ’Különféle kívánságok és gyönyörök rabszolgájává’ tehet, és táptalaja a helytelen gondolkodásmódnak (Titusz 3:3). Ugyanakkor nem tekinthetõ durva nemi erkölcstelenségnek, mint a paráznaság (Júdás 7). Ezért nem kell arra következtetned, hogy a maszturbálással megbocsáthatatlan bûnt követtél el. A legfontosabb az, hogy ellenállj a kísértésnek, és soha ne add fel a harcot! Visszaesés után könnyen elkeseredhet az ember. Ilyenkor szívleld meg a Példabeszédek 24:16 szavait: „ha hétszer elesik is az igazságos, fel fog kelni, a gonoszokat azonban elbuktatja a szerencsétlenség.” Egy átmeneti kudarctól még nem leszel gonosz. Éppen ezért ne add fel! Gondold át, mi miatt estél vissza, és törekedj rá, hogy ne kövesd el ugyanazokat a hibákat. Szánj idõt arra, hogy Isten szeretetén és irgalmán elmélkedj. Dávid, a zsoltáríró, aki jól tudta, mit jelent gyarlónak lenni, kijelentette: „Ahogy az apa irgalmaz fiainak, úgy irgalmaz Isten az õt félõknek. Mert õ jól ismeri formáltatásunkat, megemlékezik róla, hogy por vagyunk” (Zsoltárok 103:13,  14). Igen, a teremtõ figyelembe veszi a tökéletlenségünket, és ’kész megbocsátani’ (Zsoltárok 86:5). Másfelõl viszont azt szeretné, ha dolgoznánk a hibáinkon. Milyen gyakorlatias lépéseket tehetsz azért, hogy fel tudj hagyni a szokásoddal? Vizsgáld meg, mivel töltöd a szabadidõdet. Olyan filmeket és tévémûsorokat nézel, vagy olyan honlapokat látogatsz meg, amelyek felkeltik a nemi vágyakat? A zsoltáríró bölcsen így imádkozott: „Fordítsd el szemeimet, ne nézzenek hiábavalóságot; õrizd meg életemet a te utadon” (Zsolt 119:37). Tudatosan tereld el a gondolataidat. Egy fiatal keresztény, William ezt tanácsolja: „Mielõtt lefekszel az ágyba, olvass valamit, ami szellemi dolgokkal kapcsolatos. Nagyon fontos, hogy a nap utolsó gondolata szellemi legyen” (Filippi 4:8). Beszélj róla valakinek. A szégyenérzet megnehezítheti, hogy elõhozakodj a témával. De ha beszélsz róla valakinek, akiben megbízol, gyõztesen kerülhetsz ki a harcból EGY JÓ TANÁCS Még azelõtt imádkozz, hogy erõs kísértést éreznél. hogy adjon neked ’a szokásosnál nagyobb erõt’, hogy ellen tudj állni a kísértésnek (2Korintusz 4:7).
Melyik egyház tagja lettél? Ha a Jehovákhoz vagy a Hitgyülisekhez tartozol, akkor ne csodálkozz, hogy ilyen bûn tudatod van. Inkább a történelmi egyházokhoz csatlakozz.
Haho!(: Katolikus gimibe jarok(altalanos sulim is az volt..) ahol hittan van meg mis meg minden ilyesmi megis megvan a sajat velemenyem es "verziom" a katolikus vallasrol. Szerintem nem problema ha nem elunk szigoruan a biblia szerint persze azert a nornalis emeri viselkedes, szeretet stb...embertarsainkkal kapcsolatban nagyon fontos mert pl senkit nem szursz hasba az utcan csak ugy kedvtelesbol.. A szexel kapcsolatban meg az a velemenyem h ember vagy es jol kell erezned magad az eletben amihez a szex ugyanugy hozzatartozik. Nin megtiltva. Bibliaba meg sehol..es a paraznasaggal olyasmire utal h azert 25 km alatt ne kefeld vegig az osszes ut szelen allo not meg ilyenek.. Szoval nem kell ugy venned a dolgot h a vallas egy 10x10es lezart egyzetet ad eletternek es minden apro kihagas miatt go a pokolba. Perze vedd komolyan, Isten szerette fontos meg h megband a buneid oszinten ha elkoveed oket, de tudd h megbocsatjak ott font, es igyekezz h ne kovesd el ujra. Szoval eld az eleted fiatalhoz melton de figyelmesen magadra es a kornyezetedre nezve..(: Amugy meg tok jo h ilyen fiatalon fontos neked a vallas es allitolag a TEZEI vagy milyen gitaros-enekelgetos talakozok tok jo hangulatuak bar meg en sem voltam, szerintem erdemes lene beprobalkoznod eg olyanon biztos talalnal par "sorstarsat"!(; Hajra!(: 16/L
"A kereszténység mellett szól az üdvözülés, nyugodt élet, és az, hogy ne okozzak csalódást a többieknek." - Na, innen duma az egész; ha elhiszed, hogy az üdvüzölésért szükséged van a keresztény hitre, akkor már el is hiszed a kereszténmység tanítását. "És itt van ez a szexes dolog: régen nem éreztem, de most már bûnnek érzem, ha lefekszem egy lánnyal." - Te az a fajta vagy, akinek szüksége van egy kis lelkiismeret-furdalásra, és ebben segítséget nyújt a keresztény tanok kiforgatása. Tudod, az igazi kereszténység sehol nem ítéli el a szexet.
Soha nem fogsz 100%-osan bûntelenül élni, aki azt mondja, hogy õ úgy él, hazudik. "A hit pedig a remélt dolgokban való bizalom, és a nemlétezõ dolgok létérõl való meggyõzõdés" (Zsid 11, 1) Elhiszed, hogy van Isten, vagy nem? Ha igen, és félsz a kárhozattól, akkor szerintem hited már van. A keresztényekbe nem csak hit kell, de meg kell próbálni minél kevesebbet vétkezni. Nem mondom, hogy könnyû, sõt kifejezetten nehéz. De ha olvasod a Bibliát minden nap, akkor könnyebb. Isten a szabályokat nem azért adta, hogy korlátozzon, hanem, hogy segítsen. Nem tudom melyik egyházhoz tartozol, de vannak ilyen "minden napra ige, és gondolatok mellé" típusú könyvek a legtöbbnél. (Nem akarok reklámozni, de a Mai ige c. könyv asszem multi-egyházas, több egyházban is olvassák) Nos, én nem mondom, hogy nyugodtabb az élet, mintha nem vagy keresztény, de kiegyensúlyozottabb. Én nem gondolnám, hogy ha keresztény vagy homokba dugod a fejed, de tény, hogy vannak dolgok amit nem csinálhatsz, de mindenki más igen. Hát ez nem feltétlen baj, gondolj bele: A keresztények nem isznak (legalábbis sokat), de nem is megy ettõl tönkere a májuk, A keresztények csak házasság után szexelnek, de nem is lesz nem tervezett terhesség, vagy nemi betegség... stb. Szerintem a maszturbálás nem feltétlen bûn, ha egyedül vagy, de ez ne akadályozzon meg abban, hogy párt keress. Sokan azért nem akarnak párt, mert "jó nekem a maszturbálás", és ez már bûn, mert azt jelenti rászoktál, és fontosabb neked, mint a szex, amit maga Isten teremtett. Remélem tudtam segíteni.
Szerintem te még nem adtad halálba a régi életed, nem temetted el, nem megtértél, csak rátértél valamire. Ha majd eltemeted Krisztus halálában, a vízben és megszületik az új, ami már Istenének akar tetszeni, nem embereknek, és nem magának kedveskedni, akkor megtudod mirõl beszéltem. (nem ítéletként mondom, csak mint semleges észrevétel)
"Soha nem fogsz 100%-osan bûntelenül élni, aki azt mondja, hogy õ úgy él, hazudik." Soha buntetlenul ?? ez rossz kifejezes, mi az hogy muntetelenul, mintha bortonrol lenne szo vagy valami uldozesi maniarol hogy kovetnek es elkap a kaszas. Nem is bunrol van szo hanem egyszeruen tudatlansagrol, tudat hianyrol, hisz Jezus is elmondta azon ember aki hibat vet nem bunos es nem megbuntetni kell, hanem szeretni es tudatositani benne hogy azt amit cselekedett az hibas, mert szeretet hianyban szenved es tudatlanul cselekedett. Senkise tokeletes csak egyedul az Atya es sehol se nem irja hogy nekunk szolgak modjan kell viszonyulnunk ohozza, sot Jezus is kiter arra hogy Apadnak tekintsd az Urat es nem mint egy leterdelt szolga. "Elhiszed, hogy van Isten, vagy nem? Ha igen, és félsz a kárhozattól, akkor szerintem hited már van." Ha felsz a karhozattol akkor hited mar van ? szerintem telyes informacio hianyban szenved a kijelentes es a szonak ertelmezeset se ertendo szamodra. "Nos, én nem mondom, hogy nyugodtabb az élet, mintha nem vagy keresztény, de kiegyensúlyozottabb." Teves es sajatos velemenykent elfogadom, de nem szabad altalanositani, hogy egy kereszteny jobb barmely mas iranyzatnal, mert ugyanannyira fontos es ertekes barmely vallas iranyzat melynek vegcelja az Istenbe vetett hit. "A keresztények nem isznak (legalábbis sokat), de nem is megy ettõl tönkere a májuk, A keresztények csak házasság után szexelnek, de nem is lesz nem tervezett terhesség, vagy nemi betegség... stb." Teves, ez is sajatos velemeny es nem tekintheto altalanos velemenynek, foleg hogy a kereszteny szo mivolta es annak jelentese ahogyam latom szamodra nem tiszta.
Kedves 20-as Szerintem mindenben félreértettél, de el kell ismernem nem mindig vagyok teljesen érthetõ, ezért bocsánat. Én sem úgy gondoltam, hogy akármennyire próbálkozik, direkt fogja elkövetni a bûnt, és nem is börtönnek gondoltam, egyszerûen kijelentettem, hogy nem tud senki úgy élni, hogy a Bibliában leírt összes szabályt (pontosabban inkább tanácsot, mert ugyebár nem kötelezõ betartani) betartsa. Persze mindenki fél attól, hogy esetleg mégis van valami a halál után, és örökké bûnhõdni, fog, de a legtöbben nem igen veszik komolyan, ellenben a kérdezõvel, akinek azt tanácsolnám, hogy a kárhozattól való félelem helyett inkább az üdvösségre való vágy motiváljon abban, hogy hiszel. Elvégre gondolj bele: "Kisfiam, ha nem csinálod meg a házit elfenekellek!"; "Kisfiam mitán megcsináltad a házit, elviszlek fagyizni." Mikor csinálnád kényszerbõl, és mikor jókedvbõl a házit? Ez ugyanilyen. A "kiegyensúlyozottabb" kifejezést inkább arra értettem, hogy a Biblia tanácsot a, hogy mit csinálj, mit ne, mi a fontosabb, és mi nem az. Ezeket elfogadva, végülis, kapsz egy napirendet (természetesen csak képletesen). Ezáltal nem kell azon agyalni, hogy mit csinálj, és így nem streszelsz. Lehet, hogy ez csak rám vonatkozik, de nekem bevált, és ajánlom másnak is. Igen a "keresztények" sok ember összevonva, amiben vannak sokan, és nem vagyok biztos, hogy senki nem szokott berúgni, vagy paráználkodni, de ha egy közösség egyik alapelve az, hogy ne paráználkodj, lehet hogy az emberek 1-2%-a megszegi, de nem általános. Ez a két példa tényleg nem volt jó, de a lényeg nem az, hogy egy keresztény sem lehet májbeteg, vagy szifiliszes. Remélem, a félreértéseket tisztáztam, még egyszer bocsánat, de néha gondolok valamire, és ha mondok valamit, más nem arra gondol amire én.
Koszonom valaszodat es elfogadom az erveleseket.
Mindíg is félúton fogsz lenni. Valójában minden keresztény, mindíg félúton van. (egy önmagával meghasonlott, kettéhasított állapotban - valójában ezt jelenti kereszténynek lenni) Légy önmagad, mert csak az leszel te? Miért lennél egy mások által (saját haszonból) kitalált alak klónja? Az nem te vagy? A haláltól ne félj! Soha, senki nem támadt még fel - Jézus sem - ez csak kitaláció, mese. Önmagaddal légy egy és az vagy te! Többet nem tehetsz.
Kedves kérdezõ! Vallási kérdéseket illetõen ajánlok egy kis olvasnivalót: http://mek.niif.hu/05300/05394/05394.htm http://reginamundi.hu/library.php?id2=library/bangha_bela_30.. (elsõre az elsõ három kötetet javaslom) http://mek.oszk.hu/07800/07883/html/
Bocsánat, de a 9, és 10-es válaszadó, nagyon tapasztalatlan fiatal lehet, mint látom is. 9= Elég szomorú, hogy egy ember aki vallásos iskolába jár ilyet kijelent, hogy a bibliát nem kell komolyan venni. Azt nem értem miért nem jár polgári iskolába? A szent írás Isten szava, és nem unalomból íratta le, hanem útmutatóul. Hát ezért tart itt az emberiség:NEM KELL KOMOLYAN VENNI? 10= ha ilyet tenne akkor nem kellene megvívnia a harcát Krisztusért.A legkönnyebb úgy kitartani ha nincs próba. De akkor nem is megpróbált a hite. Nincs ami megerõsítse, és gyenge marad, nem edzõdik. S ha jön a Jézus szerinti esõ, akkor elmossa a házát, mert homokra épített, nem sziklára.:)
Elõször is: nem kell mindent szó szerint venni. Másodszor: vigyázni kell, nehogy valami szekta szippantson magába. Harmadszor pedig: igen, természetes ez a belsõ küzdelem, de azt mondom: hogyha létezik szeretõ Isten, akkor Õ a te boldogságod akarja, nem azt, hogy megtagadd magad, hanem, hogy megismert magad, és azzá válj, akivé lenned kell. Végül pedig: semmiképp se azért merülj bele egy vallásba, hogy másoknak megfelelj, mert abból még semmi jó nem sült ki. Ha azért akarsz keresztény életet élni, mert azt akarod, akkor hajrá, ha viszont azért, hogy másoknak ne okozz csalódást, akkor ajánlom, hogy gondolkodj el, mit is kaarsz valójában.
sok igen bölcs, és okos válasz érkezett (cinikus szájhúzogatás) gyenge vagy mert ember vagy ezen ne csodálkozz aki erõs benned az Jézus te egyedül nulla vagy, semmire nem vagy képes borulj le elé és kérd hogy Õ legyen ezentúl Te
..."a személy a saját testével van elfoglalva. " Akkor nyugodtan mondhatnánk, hogy a sportolás, szépségápolás is bûn, hisz ilyenkor a saját testünkkel vagyunk elfoglalva. Szerintem jobb, ha idõnként "kicsit el van foglalva a saját testével", mintha a sok elfojtástól egyszer csak kitörne rajta valami aberráció...
Látom közben írtak vagy 5en, a 16L-on kissé felröhögtem, de majd rájön idõvel õ is:)
Bûntudat egy szó, egyébként meg a maffiózók egyházát miért tartaná jó helynek? Tévtanítók, bálványimádók, megtérés helyett "megbánásban" hisznek, éppenezért, akármit követnek is el, szerintük elég, ha meggyónják és le van tudva. Az undorító és mocskos történelmi múltjukról nem is beszélve. józan életérzésû ember akkor sem csatlakozna egy ilyen túlméretezett, államon élõsködõ szektához, ha törvénybe iktatnák (mint régen!) A kérdezõnek pedig: NEM neked kell egyedül. Éppen az a lényeg, hogy Isten teszi meg, ha hagyod. De ameddig erõlködsz és "majd te" csinálod, addig csak a saját erõdben bízol és nem Istenében. Õ pedig nem erõszakos, kivárja a "sorát" amikor végre hagyod kibontakozni, amikor már magad is rájöttél, hogy saját emberi erõvel nem megy. A kereszténység nem parancsolatok végeláthatatlan sorozatának betartására való igyekvés és nem is az, amit írtál, hogy "nyugodt élet" meg ilyenek. Hogy lehetne "nyugodt" életed onnantól, hogy már nem evilághoz tartozol, hanem az eljövendõhöz? Beszélj Istenhez normálisan a saját szavaiddal. Kérdezd õt, válaszolni fog. A Szent Szellem pedig olyan erõt ad (ha volt már egyáltalán keresztséged) ami felülmúlja minden várakozásodat. De nem megy saját emberi erõlködéssel, az 100! És nem is kell, Hál'Istennek:)
Akkor legyél jó keresztény, és Origenész módjára vágd le a férfiasságod.
A kérdező hozzászólása: Ne haragudj de úgy tudom, ha megtértél és bûnre vetemedsz, ami ugye például a paráznaság, az iszonyú kín a már beléd költözött szentléleknek
Inkább kezeltesd magad! Gondolkozni képes értelmes ember nem lesz hívõ. Van már így is elég idióta, ne szaporítsd a számukat!
Ezt miért az ezotéria fórumon kérdezed meg? >>Gyerekvállalás, nevelés >>Egészség
A kérdező hozzászólása: Azért mert végeztem agykontroll tanfolyamot és azok segítségét szeretném kérni akik jártasak ebben. Azt hogy miért az ezotéria témakörön belül van az agykontroll azt nem tudom
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); teremtsd meg a nyugalmas, meghitt hangulatot a szopizáshoz. elõször is ne média mellett (tv, noti, rádió, zene... stb) legyetek, kettesben, összebújva, fekve próbáld szoptatni, úgy hogy kedvesen dünnyögsz hozzá, dícséred ha eszik, és élvezed, ahogy a kis méhed gyümölcse táplálkozik a tested alkotta csodálatos anyatejjel... én igazán imádok szoptatni (nem mondom, az elsõ három hónap kemény idõszak, ráadásul fáj is kicsit a cici, de akkor is lazító és nagyon meghitt a szoptatás) és a babám - aki már egy éves - igazán imád enni. nálunk minden egyes evés ilyen meghitt, varázslatos idõtöltés, nálatok is így kellene lennie. nem lehet, hogy vannak negatív érzéseid szoptatás közben? ugyanis mindent megérez, érez a baba, és hát mivel most szerez tapasztalatokat és von le következtetéseket, ha úgy érzi, a cicizés egy negatív dolog, nem nagyon akar eszegetni (érthetõ... ha mondjuk olyan helyen kellene ebédelned, ahol rossz a légkör - mondjuk utálatos kollégákkal, pl. akkor neked se lenne étvágyad, sõt, kihagynád az ilyen munkahelyi kajálásokat... na kicsit más persze e két dolog, de ha belegondolsz... ugye érted, mire akarok kilyukadni?) :) ja, és gondolom akkor tudod a szoptatással kapcsolatos intelmeket: IGÉNY SZERINT cumizavar elkerülése végett c.üveg, nyugatócumi nem javasolt kiegészítés tápszerrel - csökkenti a tej mennyiségét fejés tejszaporításra - növeli a tej mennyiségét, spriccel, túlságosan jön, így a gyerek nem a saját tempójában, komótosan tud enni, esetleg fájhat a hasa, hisz sok levegõt nyel... stb. ne idegeskedj. a szoptatásnak amúgy meg lazítóan kell hatnia. én pl. mindig bealudtam amikor pár hetes babám cicizett, de szerintem még mikor két hónapos volt, akkor is sokszor úgy evett, hogy én tentéztem közben (éjjel is) lazulj el :)
Nálam is voltak problémák, de sikerült megoldanom. Az agykontroll erõltetése helyett vedd fel a kapcsolatot szoptatási tanácsadóval. A melledet valószínûleg azért utasítja el, mert gondolom pótlást adsz neki cumisüvegbõl, és a két alternatíva közül (cici-cumisüveg), õ a számára könnyebbet választotta. Mivel még pici a babád, ezért jó esélyekkel visszafordítható még jó irányba, de érdemes szakértõ segítségét kérned.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Két hónaposan nekem is ezt csinálta a lányom, fogalmam nincs miért. Az elsõ két hónapban két kilót hízott, ahogy betöltötte a második hónapot, nem volt hajlandó cicizni, ordíott, ha mellre akartam tenni, kínszenvedés volt minden etetés. Semmiféle cumit nem kapott soha, cumizavar kizárva. Egy hónap alatt 300 grammot hízott, a gyerekorvos már kezdett tápszerrel fenyegetni, de nem voltam hajlandó adni neki. Én hívtam szoptatási tanácsadót az ibclc-tõl, ami hasznos volt, azt mondta a hölgy, hogy minél gyakrabban tegyem mellre, kínálgassam fél-egy óránként, egyen sokszor kicsit, szopizzon egy nap 10-12x. Ha akar szopizzon éjjel is (az enyém nem hajlandó éjjel felkelni) És tölts vele minél több idõt együtt, legyen sokat kézben, ha nincs halaszthatatlan dolgod, akkor hagyd, hogy rajtad aludjon napközben, üljetek be egy kád vízbe együtt... stb. És amíg nem fogadja el a cicit, fejd a tejed, hogy ne apadjon. Nálunk egy hónapig tartot, most 3, 5 hónapos, két hete újra eszik, visszajött a tejcsim, elkezdett kikerekedni a kis pofija, nem tudom mi okozta a sztrájkot. De most tényleg óránként etetem, mindig elfogadja cicit. Remélem hamar túljuttok ezen, kitartás!

Szeretem a barátomat nagyon, de mégse vagyok teljesen túl az exemen. Mit tegyek?

Volt egy barátom több mint két évig együtt voltunk, 10 hónapja, hogy vége, lassan fél éve hogy összejöttünk mostani barátommal. Tényleg szerelmes vagyok belé, és jó minden, de mostanában egyre többet veszekszünk apróságokon, persze próbálom őket megoldani, de akaratlanul is aahoz hasonlítom, hogy bezzeg xy-al ennyi idő után még nem veszekedtünk. Exemmel azóta is jóba vagyunk, de csak baráti szinten, szerencsére nem ajtócsapkodással váltunk el, és neki is volt azóta barátnője, de egyinkünk sincs teljesen túl a másikon. lehet, hogy ez csak azért van, mert ő volt az első barátom, és tényleg sokáig együtt voltunk, és megszoktam? Nem akarok miatta szakítani a barátommal mert télyeg szeretem őt, az exem iránt inkább csak ilyen kötődést érzek, hogy vele lelkileg stabil lennék, a barátomba viszont tényleg szerelmes vagyok. Mit tegyek? Volt mássla hasonló? 20/L

Legjobb válasz: Igen csak azért van az elsõt soha nem felejti el teljesen senki. 20/

Igen csak azért van az elsõt soha nem felejti el teljesen senki. 20/
A mai napig néha gondolok az összes exemre, pedig felnõtt és családos vagyok... Miért is kéne teljesen elfelejteni a múltad?
érdekes azt hittem csak én vagyok így ezzel de látom mások is.
A kérdező hozzászólása: persze nekem is volt még exem utána és rájuk is gondolok néha de érzékelhetõen nem ugyanúgy. Sõt akárhányszor összeveszünk ilyenek fordulnak meg a fejembe, hogyha vége, megint meg kéne próbálni az exemmel, mondjuk az is adja alám a lovat, hogy õ is láthatóan hajlik rá
hát én az elsõ barátomat elfelejtettem sõt meg is utáltam, kb olyan szinten hogy undorodni kezdtem tõle :D szóval nagyon felejtõs, pedig az elején szerelmes voltam belé. talán nem igazi szerelem volt, fiatalok voltunk és tapasztalatlanok, de mégis kötõdtem hozzá, megszerettem valamennyire. aztán hopp, vége lett hirtelen. hát én mára már teljesen elfelejtettem :D én úgy gondolom, hogy ha szerelmes vagy a mostani párodba, a régi már labdába se rúghatna nálad (vagyis abszolút elfelejtetted volna, maximum szép emléknek megmarad és kész). szóval kicsit kérdõjeles ez a szerelem... de persze te érzed. próbálj a párodra koncentrálni, a régire nincs értelme "idõt pazarolni". annak a kapcsolatnak már vége és bizonyára volt oka hogy miért lett vége. ne a múltban élj, a jelen és a jövõ sokkal szebb lehet és csak így lehetsz boldog. adj esélyt magadnak a boldogságra. de ha úgy érzed, már nem vagy annyira szerelmes a mostani párodba, szakíts vele. személy szerint én úgy érzem nem vagy az, csak magadnak is ezt akarod bemesélni. hiszen ha az lennél, nem is tettél volna fel ilyen kérdést, nem lennének "kétségek" benned. vagy maradj vele és próbálj meg vele boldog lenni, próbáld meg vele a vitákat elrendezni, és szeressétek egymást nagyon, de akkor ne gondolj másra hogy mással milyen lenne stb! vagy azt javaslom, hogy keress mást. majd biztosan találsz olyat, akibe halálosan szerelmes leszel, és az összes eddigi pasid csak emlék marad... hidd el ;)

Milyen motor van az aggregátorokban? Használható belőle a motor Pl:Szélerőműhöz vagy Vízerőműhöz? Folyamatos elektromos generátort szeretnék kreálni de nagyon is hiányos a hozzá való tudomány!

Konkrétan ilyet szeretnék csinálni.HELP! <http://www.youtube.com/watch?v=Fv53K9MnDuM

Legjobb válasz: Az aggregátorban egy robbanómotor hajt egy generátort. Tehát a generátorát föl lehet használni más meghajtással is. Szóval kissé elírtad a kérdést mert neked a generátorra és nem a motorra van belõle szükséged! A motorja az erõforrás azzal max biciklit hajthatsz, vagy gokartot, szivattyút... A fordulatszámmal lesznek gondok ha aggregátból szerzed a generátorod. Mivel az abban lévõ nagy fordulaton mûködik jól, és nyomaték is kell neki rendesen. Szóval abból max vízerõmûvet építhetsz jó áttételekkel megelõlegezve a fordulatszámot neki. Szélerõmûhöz nem túl jó. Egyébként elvileg minden olyan villanymotor is lehet generátor amiben állandómágnes is van (és nem gerjesztõtekercses megoldású).

Az aggregátorban egy robbanómotor hajt egy generátort. Tehát a generátorát föl lehet használni más meghajtással is. Szóval kissé elírtad a kérdést mert neked a generátorra és nem a motorra van belõle szükséged! A motorja az erõforrás azzal max biciklit hajthatsz, vagy gokartot, szivattyút... A fordulatszámmal lesznek gondok ha aggregátból szerzed a generátorod. Mivel az abban lévõ nagy fordulaton mûködik jól, és nyomaték is kell neki rendesen. Szóval abból max vízerõmûvet építhetsz jó áttételekkel megelõlegezve a fordulatszámot neki. Szélerõmûhöz nem túl jó. Egyébként elvileg minden olyan villanymotor is lehet generátor amiben állandómágnes is van (és nem gerjesztõtekercses megoldású).
A kérdező hozzászólása: Igen rosszul fogalmaztam meg, sajnálom.Tehát a videón bemutatott ingyen áram, ilyen egyszerûen hozzáférhetõ lenne ? Ha jól látom egy villanymotor hajt meg egy generátort, egy kapcsoló segítségével külön áramkört csinál így nem a hálózatról táplálkozik. Köszönöm a válaszodat.
A legjobb befektetésed mindig az, amit a saját képzésedbe invesztálsz! http://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%96r%C3%B6kmozg%C3%B3
Hohó te szélerõmûvet meg vízerõmûvet kérdeztél. A videó a többi ilyen próbálkozáshoz hasonlóan FAKE. "villanymotor hajt meg egy generátort" És persze akkor sem "merül le" a rendszer amikor ráköt dolgokat. Hidd el valahol be van kötve a hálózatba csak jól elrejtette. Nézd meg az energiamegmaradás törvényeit is. Elektronikai szakember + informatikus mérnök vagyok.
Nem igazán tudom miylen az utolsó kettõ, de a Tûz és Jég dala nagyszerû fantasy:) olvass bele
A kérdező hozzászólása: Ismerem és már bele is olvastam, de nekem nem tetszik :/
itt van néhány: Percy Jackson 1-2-3-4-5 Chris D'Lacey- 1. Tûzkönny, 2. Jégszikra, 3. Tûzcsillag Éhezõk viadala Joss Stirling-Lélektársak 1-2-3 James Dashner-Útvesztõ Majd újra lesz nyár Lauren Kate-Fallen Philip Pullman könyvek
A kérdező hozzászólása: Nagyon szépen köszönöm:)
ja hát az elején bevallom nekem sem tetszett:D elég lassan indul be, de utána nagyon jó:D a harmadik könyvet egy hét alatt elolvastam (Kardok vihara kb. 1200 oldal) annyira izgalmas volt:D persze ízlések és pofonok közben eszembejutott még scott westerfeld trilógiája (Csúfok, Szépek, Különlegesek), ha van kedved nézz utána:) nekem nagyon tetszett

Régebben nem voltam valami érzékeny típus, nem hatottak meg a filmek stb, de most már azon képes vagyok elpityeredni, ha eszembe jut, hogy mennyire szeretem a barátomat. Nagyon durva. Miért van ez?

Amúgy annyi is elég, hogy aranyosan néz, vagy mond valamit. Már kezdek megijedni magamtól :D

Legjobb válasz: Úgy tûnik te ilyen érzékeny lélek vagy! Irigylem a barátod, hogy ilyen párja lehet mint te.

Úgy tûnik te ilyen érzékeny lélek vagy! Irigylem a barátod, hogy ilyen párja lehet mint te.
Én is ilyen voltam, még én mondtam valakinek, hogy ne sírjon már egy film miatt... Most meg én kezdek rá elõször :D De ez akár menzesszel is összefüggésben lehet (nálam legalábbis, elsõ napokban meg elõtte való héten teljes patakot képes vagyok gyártani :) ), de úgy egyébként is érzékenyebbé váltam. Ha páromra gondolok, akkor dettó... :) Ez aranyos :)
mielõtt megjön én is ilyen vagyok. ja, egy jó tanács, nem árt figyelni, mert akkor is ilyen voltam mikor teherbe estem és még nem tudtam, de észrevettem, h nagyon érzékeny vagyok
éniss ijen vagyok! legtobbszor romantikus filmeken pityergek .. éss olyankor mindig a filmm helyébe magamat képzelem el meg a barátoomat:P lehet h ez beteges v nemtuddom :DD de ijen vagyok(:


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!