Találatok a következő kifejezésre: Szeretek egy de nem (2786 db)

Szeretnek nagyon teherbe esni mar van 2 gyerekem de meg szeretnek egyet de nem esek teherbe mar egy eve probalkozom mi lehet a gond?

Legjobb válasz: Van rendes ciklusod, peteérésed? A gyerekek elõtt volt valami betegséged? Pco, ir, netán cukorbetegség, endo? Mozogsz rendszeresen? Férjeddel is lehet gond, hiába van már neki is gyereke. 1 év után én azért dokihoz mennék inkább. Endokrinológus neked + férjednek egy sperma vizsgákattal kezdenék.

Van rendes ciklusod, peteérésed? A gyerekek elõtt volt valami betegséged? Pco, ir, netán cukorbetegség, endo? Mozogsz rendszeresen? Férjeddel is lehet gond, hiába van már neki is gyereke. 1 év után én azért dokihoz mennék inkább. Endokrinológus neked + férjednek egy sperma vizsgákattal kezdenék.
A kérdező hozzászólása: mar volt a ferjem vizsgalaton es nincsen gond vele nekem a ciklusom normalis es van pete eresem is rendszeresen nemvoltam semijen beteg a gyerekek elot nemtudom milehet a gond
Ugyanebben a cipõben járok én is, sajnos:( Nálam most volt vérvétel, csütörtökön megyek 21. napira, aztán hétfõn megyek dokihoz. Kíváncsi vagyok, hogy mit mond....

Hogy működik a DM-es kártya? Szeretnék egyet, de nem tudom, hogy működik és hogy kezdjek hozzá?

Egyre sűrűbben járok a DM-be és nagyon sok vásárolónál láttam ilyen kártyát, meg szimpatikusak ezek a kedvezmények. Valaki részletesen elejétől a végéig le tudná nekem írni? :)

Legjobb válasz: kérsz a pultnál: "pontgyûjtõ kártyát szeretnék". adnak neked egy ideigleneset, amin rajta van, hogy rendes plasztikkártyát hogyan tudsz igényelni. neten igényeled, pár nap (-hét) múlva megérkezik, utána pedig fizetéskor odaadod a pénztárosnak, aki így gyûjti rá a pontokat.

kérsz a pultnál: "pontgyûjtõ kártyát szeretnék". adnak neked egy ideigleneset, amin rajta van, hogy rendes plasztikkártyát hogyan tudsz igényelni. neten igényeled, pár nap (-hét) múlva megérkezik, utána pedig fizetéskor odaadod a pénztárosnak, aki így gyûjti rá a pontokat.
Fizetéskor a pénztáros is meg szokta kérdezni hogy van-e, akkor mondhatod hogy nincs, de szeretnél, és ad egy papír alapú kártyát, majd ezzel a neten otthon igényelhetsz normálisat is, addig meg a papírt használhatod.
A kérdező hozzászólása: Köszi. Ez világos :D Viszont ilyen 25 meg 50%-os kuponfüzeteket hogy lehet kérni?
Nem teljesen tiszta nekem, de valahogy úgy van hogy gyûjtögeted a pontokat, és ha be akarod váltani, akkor kapsz egy kuponfüzetet, és csak azokra válthatod be amik benne vannak, és azt is csak adott idõn belül. A kuponfüzetbe nekem nem szoktak olyanok lenni, amik megérnék ezt a herce hurcát. Viszont egyszer tesóm vett egy parfümöt, és az akkor pont benne volt a kuponfüzetbe, így a pénztárnál szóltak neki és megnézték hogy mennyi pontja gyûjt össze, és akkor így fél áron tudta megvenni. A pénztárnál vannak kis szórolapok amikben van egy papír kárgya, meg rá van írva hogy mit kell csinálni hogy kapj plasztik kártyát. Azt a szórólapot ha látod elhozhatod, vagy kérd a pénztárost hogy szeretnél kártyát és akkor odaadja meg elmondja.

Ha még nem vagyok punk teljesen, akkor hordhatok már bakancsot, mert már nagyon szeretnék egyet, de nem divatból? ! Hogy fogadtassam el a szüleimmel azt, hogy a pasim, egy punk? Elmondtam már nekik, de ellenzik.

Legjobb válasz: Egyetértek az elõttem szólókkal, fõleg az elsõvel! Nekem pedig emo pasim van :DD gondolhatod, sokan azt hiszik a barátnõm... De nekünk így jó :)

Szépen nézne ki a világ, ha csak az hordhatna bakancsot, aki punk... ne haragudj, de ez nagyon primitív kérdés volt... hihetõ, hogy nem divatból akarsz punk lenni, mert ma már nem ez a divat, viszont az, hogy mit jelent punknak lenni valószínûleg nem tudod. A punk rendszerellenes... a punk lázad... ahhoz, hogy valaki punk legyen, ismerni kell a rendszert és tudni kell, mi ellen lázadsz és miért.
Egyetértek az elõttem szólókkal, fõleg az elsõvel! Nekem pedig emo pasim van :DD gondolhatod, sokan azt hiszik a barátnõm... De nekünk így jó :)
Szerintem hordhatsz, egyszer el kell kezdeni valahol.De az ilyet hülyeség megkérdezni, hogy hordhatsz-e már? Neked kell tudni, érezni, neked kell hogy tetszen, te fogod hordani!A pasi témát meg télleg máshova kellett volna beírnod.De amúgy én is ebben a helyzetben vagyok mint te, csak nekem rocker pasim van.Az én szüleim sem ugrálnak örömükben, de nem tudnak vele mit kezdeni.Hisz párt nem nekik, hanem neked kell választanod.Próbáld ezt megmagyarázni nekik.Hogy neked õ kell, vele érzed jól magadat, tetszik és szereted, és ha nem akarják hogy boldogtalan legyél fogadják el a srácot.Szerintem csak eleinte idegenkednek majd tõle.
Mi az, hogy nem vagy punk teljesen?! Szánalmas.. Nem divatból? Hát pedig mindenki lefog divatpunkozni. Én a helyedben inkább elásnám magam, és nem azon gondolkodnék, hogy "horhatok-e már" bakancsot.. -.- A másik kérdést meg írd át más kategóriába mert qvára nem ide illik.
Még nem vagy punk? Pff vagy annak születsz vagy nem, ilyen egyszerû, valahol mindenki punk, mindenki szivében benne vagy, avval hogy egy viseletet hordasz avval csak ellentmondasz az egész punk ötletnek, barátom azt se tudod mirõl beszélsz, mi az a punk??? Na ha erre válaszolsz akkor válaszolok a kérdésedre... Amugy hány éves vagy? 11-12? vagy csak agyilag vagy anyi xD
A kérdező hozzászólása: Tudom, hogy a második kérdést máshova kellett volna írnom, de ez a lépés most így jött ki!
kedves 4. válaszoló, Te tudod mi az a punk??? :) kíváncsi vagyok a válaszodra. "egy punk"
Nem attól punk valaki hogy olyan cuccokba jár meg tarajban hordja a haját .. ez szánalmas és = DIVATPUNKER!


Tudnátok ötletet adni abban, hogy vegyem ráanyámat abban hogy hagyja, h vegyek egy kis szakállas agámát? , nagyon szeretnék egyet de nem engedi. Kb. mintha írtózna minden állattól mit mondjak neki?

Legjobb válasz: az a gond, hogy már egyszer hoztam haza, és míg nem voltam itthon, elvitte az állatkertbe.... mintha undorodna minden állattól

A kérdező hozzászólása: az a gond, hogy már egyszer hoztam haza, és míg nem voltam itthon, elvitte az állatkertbe.... mintha undorodna minden állattól
Ja, hát akkor necces.Nekem sem engedtek meg minden állatok anyámék régen, pedig próbálkoztam.Próbálj érvelni az állat mellett, erõszakoskodj kicsit, hátha.
Az meg milyen állat?
Ilyen állat: http://www.google.com/imgres?um=1&hl=hu&safe=off&client=ubun.. De kérd tõle szülinapra, névnapra, vagy karácsonyra.
Vegyél egyet és kész!

Ez jó laptop? Venni szeretnék egyet de nem értek nagyon hozzá

http://www.bluechip.hu/termek/acer-e1-531g-20204g75maks-15-6..

Legjobb válasz: Attól függ mire.. Netezni jó, játékra 0!

Attól függ mire.. Netezni jó, játékra 0!
A kérdező hozzászólása: játékra miért nem jó?

Van egy párkapcsolatom, ahol a szex nagyon jó és nagy szenvedély van köztünk, ezen kívül szeretjük is egymást. Szóba került a házasság is. Szeretjük egymást, de nem szerelemmel, viszont nagyon jó köztünk minden. Házasodjunk így?

Legjobb válasz: Aki azt írta, hogy azért van nagyon sok válás mert sokan szerelem nélkül házasodnak az szerintem téved. Pont ennek az ellenkezõje miatt van ... Mert sokan vak szerelembõl házasodnak. Olyan szerelembõl amikor még nem lehet tisztán látni a másik hibáit, "velejáróit" és, hogy ha néha észre is veszik 1-1 pillanatra akkor is csak legyintenek, hogy ó hát én elfogadom Õt így meg majd megváltozik, majd ha együtt fogunk élni másképp lesz én tudom ... Én vallásos ember vagyok és sokat beszélgettem papokkal, tanítottak is. Õk mondták el, hogy ugye õk tartanak jegyesoktatást és mindig meg kell, hogy kérdezzék, hogy miért döntöttek a párok a házasság mellett. Azt mondták nagyon sokat adták azt a választ a kérdésre, hogy hát mert mi szerelmesek vagyunk egymásba és azt mondta ezek közül a párok közül majdnem mind elvált. Mert késõbb amikor már együtt éltek és sok-sok problémával szembesültek ami nem javult akkor ott nem volt más választás ... A szeretetre kell építeni. Ha Te úgy érzed, hogy szereted annyira a párodat, hogy akár egy egész életet is letudnál vele élni és megvan köztetek az összhang, az egyetértés és az a bizonyos láthatatlan kötelék ... Meg természetesen ha úgy érzed, hogy számodra Õ az igazi és ez kölcsönös akkor miért ne?:) Igaza van az elõttem szólónak... A szerelem egy idõ után elmúlik és ha nincs mögötte tiszta és önzetlen szeretet amelyre egy életen át lehet építeni akkor hiába volt ott a szerelem...Csak néznek egymásra az emberek, hogy: - Fuh, hogy voltam képes eddig ezzel az emberrel élni? Hogy nem vettem észre ezidáig, hogy Õ ilyen?" ... A szíved úgyis megsúgja a választ. Viszont ha vannak kételyeid akkor célszerû még várni vele ... Mindenestre én sok boldogságot kívánok! :-) (Jah és még annyit hagy jegyezzek meg, hogy nálunk is ez volt az elõzõ párommal, megvolt minden ... Szerelem nem volt. Házasság nálunk is felmerült és boldogan hozzámentem volna. De Mi sajnos rengeteget veszekedtünk ... És egy idõ után ennek meg is lett az eredménye. :( )

Aki azt írta, hogy azért van nagyon sok válás mert sokan szerelem nélkül házasodnak az szerintem téved. Pont ennek az ellenkezõje miatt van ... Mert sokan vak szerelembõl házasodnak. Olyan szerelembõl amikor még nem lehet tisztán látni a másik hibáit, "velejáróit" és, hogy ha néha észre is veszik 1-1 pillanatra akkor is csak legyintenek, hogy ó hát én elfogadom Õt így meg majd megváltozik, majd ha együtt fogunk élni másképp lesz én tudom ... Én vallásos ember vagyok és sokat beszélgettem papokkal, tanítottak is. Õk mondták el, hogy ugye õk tartanak jegyesoktatást és mindig meg kell, hogy kérdezzék, hogy miért döntöttek a párok a házasság mellett. Azt mondták nagyon sokat adták azt a választ a kérdésre, hogy hát mert mi szerelmesek vagyunk egymásba és azt mondta ezek közül a párok közül majdnem mind elvált. Mert késõbb amikor már együtt éltek és sok-sok problémával szembesültek ami nem javult akkor ott nem volt más választás ... A szeretetre kell építeni. Ha Te úgy érzed, hogy szereted annyira a párodat, hogy akár egy egész életet is letudnál vele élni és megvan köztetek az összhang, az egyetértés és az a bizonyos láthatatlan kötelék ... Meg természetesen ha úgy érzed, hogy számodra Õ az igazi és ez kölcsönös akkor miért ne?:) Igaza van az elõttem szólónak... A szerelem egy idõ után elmúlik és ha nincs mögötte tiszta és önzetlen szeretet amelyre egy életen át lehet építeni akkor hiába volt ott a szerelem...Csak néznek egymásra az emberek, hogy: - Fuh, hogy voltam képes eddig ezzel az emberrel élni? Hogy nem vettem észre ezidáig, hogy Õ ilyen?" ... A szíved úgyis megsúgja a választ. Viszont ha vannak kételyeid akkor célszerû még várni vele ... Mindenestre én sok boldogságot kívánok! :-) (Jah és még annyit hagy jegyezzek meg, hogy nálunk is ez volt az elõzõ párommal, megvolt minden ... Szerelem nem volt. Házasság nálunk is felmerült és boldogan hozzámentem volna. De Mi sajnos rengeteget veszekedtünk ... És egy idõ után ennek meg is lett az eredménye. :( )
Minek kell házasodni? Attól megváltozik bármi is a nõ nevén kívül?
Áldásom adom rátok, járjatok békével.
A kérdező hozzászólása: És ez most hogy jön ide?
Most ez lehet bunkóságnak fog hangozni, hogy ezzel jövök, de azért az sem elhanyagolható tény, hogy házasságnál minden megy közösbe, válásnál meg felezõdik ugye. Szóval ha évekig küzdöttél a kis lakásodért, az válás után már nem csak a tiéd...
A kérdező hozzászólása: köszönöm az utolsónak. Köszönöm, a választ, a hozzászólást, a szavait.
A kérdező hozzászólása: 2 és fél éve. Igazából sosem voltunk egymásba, inkább õrült, szerelemszerû pillanatok voltak csak.
voltatok szerelmesek valaha vagy mindig csak a szenvedély? mert a szerelem csak egy ideig van jelen minden kapcsolatban, utána átalakul valami mássá.. mióta vagytok együtt?
meg hal valamelyikõtök hogyha nem házasodtok össze:O? nem értem miért olyan fontos ez úgyis csak papírok, semmi jelentõségük... L/16
Azért van ennyi válás, mert rengetegen szerelem nélkül házasodnak.
A kérdező hozzászólása: Úgy értem, hogy szerelem nélkül érdemes házasodni? Mert különben a szex nagyon jó vele, és másban is egyetértünk, szeretjük egymást.
Ez olyan, mintha azt kérdeznéd, hogy láttál egy szép nyugágyat, megvedd -e? Csak te tudhatod, mi a jó neked.
Én is engedélyezem !
Hát nem szállok vitába, de az a válaszoló aki megcáfolta a válaszomat, mely szerint a szerelem nélküli házasság váláshoz vezet szerintem téved. De nem gyõzködök senkit, mert errõl úgyis mindenkinek más a véleménye. Én csak azt tudom hogy anyukámék 16 éves koruk óta együtt vannak most 50 évesek és õrülten szerelmesek egymásba még mindig. Bár õk megtalálták egymást, õket a sors is egymásnak szánta. Én a valódi szerelemre gondoltam, nem fellángolásra, ami okán rögtön házasságba ugranak a felek.

Axolotl-ot szeretnék venni de nem tom h honnan. Tenyésztőtől vagy állatkereskedésben? És írjatok úgy általában róla, a viselkedéséről, tartásáról, párban v egyedül, arról h hogyan rendezzem be az akváriumot stb.

el?re is köszii

Legjobb válasz: Az axolotl a farkos kétéltûek képviselõje. Az állat alapszíne sötét szürke, amelyen fekete, elmosódott foltokat figyelhetünk meg. Hasa világos szürke. A különbözõ színváltozatokat (fehér, foltos, sárga, fekete) fogságban tenyésztették ki. Nálunk az eredeti vadszínû és az albínó változat fordul elõ. Az állatok hossza elérheti a 28-30 cm-t. Törzsük megnyúlt, farkuk oldalról lapított, végtagjaik rövidek. Elsõ pár lábain négy, a hátsókon öt ujj van. Bõrük mirigyekben gazdag, és fényérzékeny. 25 évig is élhetnek. A mexikói axolotl Mexikóvárostól délre, a Xochimilco tóban és mellékcsatornáiban honos. Bár elterjedt laboratóriumi állat, lelõhelyén veszélyeztetett, a Washingtoni Egyezmény (CITES) II. függelékében szerepel. Tartás Az axolotlok a vízi életmódhoz alkalmazkodtak, tartásuk egyszerû. Nem igényelnek sem erõsen mozgó, sem speciálisan elõkészített vizet. 20-25 cm-es vízmagasság és mintegy 50 x 100 cm-es alapterület javasolt. Ez elég kényelemes, tág teret biztosít az állatoknak az úszáshoz. Egy ekkora (100 x 50 x 25) medencében 4-6 axolotl kényelmesen tartható, nevelhetõ. A vízkémia ismerete szinte lényegtelen, hiszen pH 6,5-tõl pH 8,5-ig tartják az állatokat (az alsó határa a jobb). Többször kiderült hogy pH 4-en már nem tarthatók, de ez az érték már sok hal számára is veszélyes lehet. A víz tisztasága viszont nagyon fontos. A normál szivacsos akváriumszûrõk megfelelõek, kombinálva motoros belsõ szûrõvel. A talajszûrõ is nagyon jó megoldás, bár ez a nagyobb hulladékdarabokat nem szedi ki a vízbõl, viszont a talaj miatt kiváló a biológiai szûrése. Ha csak ezt használjuk, akkor a hulladékot rendszeresen le kell szivornyázni egy csõvel az akváriumból. Viszont ha fordított talajszûrést használunk, akkor a talajon átáramló víz felkeveri a talajra leülepedett hulladékot, és a szûrõ be tudja szippantani. Heti 10-15 %-os vízcsere szükséges és elegendõ, ha van szûrés. A magyarországi csapvíz megfelelõ, de 24 órát szellõztetni kell, hogy a klór eltávozzon belõle. Az akvárium berendezése fákból és kövekbõl állhat. Vastag talajréteg is használható sziklákkal kombinálva. Csak erõs gyökérzetû robosztus növények alkalmazhatóak, különben az állatok kitúrják azokat. A mûnövény lenne a legjobb választás, de ezt nem mindenki szereti. Nem szükséges speciális világítás, a szobai világítás ill. a szobába besütõ napfény is elegendõ, kivéve, ha látni ill. megfigyelni szeretnénk az állatokat. Gondoskodnunk kell búvóhelyekrõl is, ahova el tudnak rejtõzni az erõsebb fény elõl. Sokkal mozgékonyabbak, aktívabbak félárnyékban, mivel nincs szemhéjuk, ami védené a szemüket az erõs fénytõl. Az ideális vízhõmérséklet 14-18 °C. 10 °C alatt már tompává, kedvetlenné válnak, nem esznek és elpusztulnak. Az Axolotlokkal finoman, óvatosan kell bánni. Ha lehet, ne hálóval emeljük ki õket, hanem próbáljuk kézzel befogni az állatokat. Figyeljünk, hogy ne szorítsuk túl erõsen, a csontjaik könnyen törnek. Ha mégis hálót használunk, próbáljunk finom szövésût beszerezni, mert a lábuk illetve farkuk könnyen megsérülhet. Az elveszített lábuk ill. lerágott farkuk újra nõ, regenerálódik. Etetés A természetben az axolotlok ragadozó életmódot folytatnak, különbözõ vízi lényekkel (férgekkel, csigákkal, rovarokkal, rákokkal és kis halakkal) táplálkoznak. Az elfogyasztott mennyiség az állat méretétõl, és a vízhõmérséklettõl függ. Az állatok emésztése elég lassú, 2 vagy 3 nap is lehet. Magasabb hõmérsékleten gyorsabb, alacsonyabbon lassúbb. 10 °C alatt hajlamosak a táplálék visszaöklendezésére. Ez egy védekezési mechanizmus, mivel az anyagcsere ezen a hõfokon nagyon lelassul vagy teljesen leáll. Ha ez utóbbi bekövetkezik az állat elpusztul az emésztetlen étel miatt keletkezõ toxikus anyagoktól. Heti 2-3 alkalommal etethetõk, ismét a hõmérséklet függvényében. A szaporodni készülõ állatok etethetõk akár naponta. Ez nélkülözhetetlen a peték ill. a sperma termelõdéséhez. Lehet az állatokat kis tartályból is etetni, így kevésbé szennyezõdik a víz, a kifejlett állatok akár kézbõl is elfogadják a táplálékot. A szív ill. húsdarabokat lehet kezelni zsírban ill. vízben oldható vitaminokkal. Élõ eleségként ebihal, földigiliszta és tubifex is adható. Természetesen figyelni kell, hogy a gyûjtõhely ne legyen szennyezett. A kézbõl etetés technikája nagyon egyszerû, a hús ill. szívdarabokat mozgatni kell az állatok orra elõtt, azok villámgyorsan lecsapnak rá. Ha nem akarjuk, hogy esetleg az ujjunkba is belekapjon, használjunk csipeszt. Az állatok táplálhatóak természetesen a kereskedésben kapható fagyasztott ill. lemezes tápokkal is. A lemezes tápok fõ problémája az el nem fogyasztott mennyiség. Ezért nagyon oda kell figyelni az ezzel való etetéskor a helyes, megfelelõ mennyiségre. Nálam a felnõttek élõ és fagyasztott vörös szúnyoglárvát kapnak szinte minden nap. Az állatok éjszaka, sötétebb fényviszonyok között aktívabbak, az ívás is sötétben történik. Amennyiben nem megfelelõ a táplálás az állatok legyengülnek és nem lesz erejük enni sem, illetve ha túl keveset esznek, megtámadhatják társaikat. A kannibalizmus fõként a lárva állapotú (növendék) axolotloknál fordul elõ. A kannibalizmus elkerülhetõ, ha jó sûrûn beültetett a medence (nevelõ medence), és a fény nem túl erõs. A 10 cm-es állat már maga mögött hagyja a kannibalizmusra való hajlamot, és normál fényviszonyok közt is tartható. Szaporodás Az axolotl az egyik olyan állatfaj, amely lárva állapotban képes a szaporodni. Az axolotljaim 12 hónapos korukra váltak ivaréretté. Ez a hímeknél a kloákánál lévõ mirigy megnagyobbodásából látszik. A nemek megkülönböztetése az ivarérett kor eléréséig nem lehetséges. A nemek megállapítása felnõtt korban is elég nehéz, pláne egy állatnál, a legjobb módszer két felnõtt állat összehasonlítása. A tulajdonságok, amiket figyelni kell: 1. a kloáka nagyobb a hímnél 2. a hímnek hosszabb, nyúlánkabb farka van és 3. a hím feje hosszabb és keskenyebb, mint a nõstényé. Azt figyeltem meg, hogy ha két fiatal állatot elkülönítve nevelek fel ivarérettségig, akkor az biztosan egy pár lesz. Ideális esetben az axolotlokat hagyni kellene 2 éves korukig fejlõdni, mielõtt szaporítanánk. Így elegendõ idõt biztosíthatunk a megfelelõ méret és kondíció eléréséhez. A nõsténynél a látszik a test kikerekedésébõl, hogy ikrával telt. Amikor a nõstény eléri az ivarérett kort, a kloáka megnagyobbodása tapasztalható, de nem olyan mértékben, mint a hímeknél. A természetes szaporodási idõszakuk novembertõl júniusig tart. Ezt szimulálhatjuk a hosszabb megvilágítási idõvel, illetve a vízhõmérséklet változtatásával. Nem elég a nõstényt és a hímet összeengedni. Elengedhetetlen azokat a körülményeket biztosítani, amik az íváshoz szükségesek. Ez általában a hõmérséklet változtatása. Az nem lényeg hogy lejjebb vagy feljebb visszük, hanem az, hogy a hirtelen változtatás elõtt néhány hétig állandó hõmérsékleten tartsuk õket. A legjobb módszer, ha a tartó akvárium vizét 22 fokon tartjuk egy hétig, majd a párt kirakjuk az ívató medencébe, amiben a víz 12 °C-os. Nálam a tenyészpár kb. 60 liter vízben van (65 x 50 x 20 cm). Berendezésként csupán egy-két darab jól kiázott szõlõtõke van mellettük. A vizet egy hagyományos szivacsszûrõvel szûröm. A víz hõmérséklete 17-18 °C. Megvilágítás nincs, az akvárium árnyékos helyen van, csak szórt fényt kap. Az axolotl-oknak van egy érdekes ívási rituáléjuk. Ez azzal kezdõdik, hogy a hím körbeússza a nõstényt, megemeli a farkát, és vonagló mozgást végez. Körbevezeti a nõstényt, a kloákáját a talajhoz dörzsölve lerakja a spermatoforát és a nõstényt fölé vezeti. A nõstény mindvégig élénk érdeklõdést mutat a hím kloákája iránt, folyamatosan böködi a pofájával. A hím ugyanezt teszi a nõsténnyel, közben szépen bejárják az egész akváriumot. Egy éjszaka alatt 25 spermakúpot is lerakhat a hím. Ezek közül néhányat felszippant a nõstény a kloákájával. Az ikrarakás ezután néhány órával történik. A legjobb, ha ilyenkor olyan helyen van az akvárium, ahol a lehetõ legkevesebb zavaró tényezõ éri õket. Az ívás általában (pont a nyugalom miatt) éjszaka zajlik. A peték száma 300-600 között van. Minden ikrának van egy zselatinos burka, ami segít, hogy az ikra elérje a vízfelszínt. Ez a burok kölcsönhatásba lép a vízzel, és néhány óra alatt megduplázódik az ikrák mérete. Ha van az akváriumban egy nagy csomó jávai moha, akkor az ikrákat erre rakják. Én zöld perlonvattát tettem be nekik. Ezután a moha kivehetõ, és egy másik, már beállt vizû akváriumba áthelyezhetõ, ebben legyen porlasztás. Ez azért jó, mert a pár még ikrázhat ebben a szezonban. Erõs szellõztetés szükséges az ikrák keléséhez. Az ikrák túlzott zsúfoltsága (kis akváriumban való keltetése) korcsosuláshoz vezethet, mivel ez az axolotlok leggyorsabb életperiódusa, ilyenkor igénylik a legnagyobb oxigénmennyiséget. Én a párt vettem ki és a petéket hagytam az akváriumban. A lerakott peték száma 300 körül volt. A kikelés ideje a hõmérséklettõl függ, 18 °C-on minimum két hét. Az élõ embriók mozgása egy hét után már szabad szemmel is érzékelhetõ. Az ikrákat ezen idõ alatt védjük a közvetlen napfénytõl és hirtelen hõmérsékletváltozásoktól. A legideálisabb hõmérséklet 16-18 °C. A rossz ikrák könnyen észrevehetõek a szürkés színükrõl, illetve arról hogy nincs a belsejükben mozgás. Ezek jelentõsen ronthatják a vízminõséget, ezért távolítsuk el õket. Ha nem elég erõs a levegõztetés, akkor csináljunk naponta 10 %-os vízcserét. Kikelés után a lárvák már hasonlítanak a felnõtt állatokra, de nincsenek még lábaik. Ha túl sûrûn vannak, könnyen felfalhatják egymást. Én a kicsiket több akváriumba raktam szét. Az elsõ néhány napban sórákkal illetve apró szemû daphniaval etettem. 2 cm-es (kb. 2 hetes) kortól adható nekik mikró, grindál, majd tubifex is, bár az utóbbival óvatosan kell bánni. Ezeket fel is lehet darabolni, így könnyebben ill. szívesebben fogyasztják a lárvák. Másfél hónapos koruktól etethetjük õket szúnyoglárvákkal, marhaszívvel illetve májjal. A májat minden szakirodalom megemlíti a fiatal állatok etetésénél.

Az axolotl a farkos kétéltûek képviselõje. Az állat alapszíne sötét szürke, amelyen fekete, elmosódott foltokat figyelhetünk meg. Hasa világos szürke. A különbözõ színváltozatokat (fehér, foltos, sárga, fekete) fogságban tenyésztették ki. Nálunk az eredeti vadszínû és az albínó változat fordul elõ. Az állatok hossza elérheti a 28-30 cm-t. Törzsük megnyúlt, farkuk oldalról lapított, végtagjaik rövidek. Elsõ pár lábain négy, a hátsókon öt ujj van. Bõrük mirigyekben gazdag, és fényérzékeny. 25 évig is élhetnek. A mexikói axolotl Mexikóvárostól délre, a Xochimilco tóban és mellékcsatornáiban honos. Bár elterjedt laboratóriumi állat, lelõhelyén veszélyeztetett, a Washingtoni Egyezmény (CITES) II. függelékében szerepel. Tartás Az axolotlok a vízi életmódhoz alkalmazkodtak, tartásuk egyszerû. Nem igényelnek sem erõsen mozgó, sem speciálisan elõkészített vizet. 20-25 cm-es vízmagasság és mintegy 50 x 100 cm-es alapterület javasolt. Ez elég kényelemes, tág teret biztosít az állatoknak az úszáshoz. Egy ekkora (100 x 50 x 25) medencében 4-6 axolotl kényelmesen tartható, nevelhetõ. A vízkémia ismerete szinte lényegtelen, hiszen pH 6, 5-tõl pH 8, 5-ig tartják az állatokat (az alsó határa a jobb). Többször kiderült hogy pH 4-en már nem tarthatók, de ez az érték már sok hal számára is veszélyes lehet. A víz tisztasága viszont nagyon fontos. A normál szivacsos akváriumszûrõk megfelelõek, kombinálva motoros belsõ szûrõvel. A talajszûrõ is nagyon jó megoldás, bár ez a nagyobb hulladékdarabokat nem szedi ki a vízbõl, viszont a talaj miatt kiváló a biológiai szûrése. Ha csak ezt használjuk, akkor a hulladékot rendszeresen le kell szivornyázni egy csõvel az akváriumból. Viszont ha fordított talajszûrést használunk, akkor a talajon átáramló víz felkeveri a talajra leülepedett hulladékot, és a szûrõ be tudja szippantani. Heti 10-15 %-os vízcsere szükséges és elegendõ, ha van szûrés. A magyarországi csapvíz megfelelõ, de 24 órát szellõztetni kell, hogy a klór eltávozzon belõle. Az akvárium berendezése fákból és kövekbõl állhat. Vastag talajréteg is használható sziklákkal kombinálva. Csak erõs gyökérzetû robosztus növények alkalmazhatóak, különben az állatok kitúrják azokat. A mûnövény lenne a legjobb választás, de ezt nem mindenki szereti. Nem szükséges speciális világítás, a szobai világítás ill. a szobába besütõ napfény is elegendõ, kivéve, ha látni ill. megfigyelni szeretnénk az állatokat. Gondoskodnunk kell búvóhelyekrõl is, ahova el tudnak rejtõzni az erõsebb fény elõl. Sokkal mozgékonyabbak, aktívabbak félárnyékban, mivel nincs szemhéjuk, ami védené a szemüket az erõs fénytõl. Az ideális vízhõmérséklet 14-18 °C. 10 °C alatt már tompává, kedvetlenné válnak, nem esznek és elpusztulnak. Az Axolotlokkal finoman, óvatosan kell bánni. Ha lehet, ne hálóval emeljük ki õket, hanem próbáljuk kézzel befogni az állatokat. Figyeljünk, hogy ne szorítsuk túl erõsen, a csontjaik könnyen törnek. Ha mégis hálót használunk, próbáljunk finom szövésût beszerezni, mert a lábuk illetve farkuk könnyen megsérülhet. Az elveszített lábuk ill. lerágott farkuk újra nõ, regenerálódik. Etetés A természetben az axolotlok ragadozó életmódot folytatnak, különbözõ vízi lényekkel (férgekkel, csigákkal, rovarokkal, rákokkal és kis halakkal) táplálkoznak. Az elfogyasztott mennyiség az állat méretétõl, és a vízhõmérséklettõl függ. Az állatok emésztése elég lassú, 2 vagy 3 nap is lehet. Magasabb hõmérsékleten gyorsabb, alacsonyabbon lassúbb. 10 °C alatt hajlamosak a táplálék visszaöklendezésére. Ez egy védekezési mechanizmus, mivel az anyagcsere ezen a hõfokon nagyon lelassul vagy teljesen leáll. Ha ez utóbbi bekövetkezik az állat elpusztul az emésztetlen étel miatt keletkezõ toxikus anyagoktól. Heti 2-3 alkalommal etethetõk, ismét a hõmérséklet függvényében. A szaporodni készülõ állatok etethetõk akár naponta. Ez nélkülözhetetlen a peték ill. a sperma termelõdéséhez. Lehet az állatokat kis tartályból is etetni, így kevésbé szennyezõdik a víz, a kifejlett állatok akár kézbõl is elfogadják a táplálékot. A szív ill. húsdarabokat lehet kezelni zsírban ill. vízben oldható vitaminokkal. Élõ eleségként ebihal, földigiliszta és tubifex is adható. Természetesen figyelni kell, hogy a gyûjtõhely ne legyen szennyezett. A kézbõl etetés technikája nagyon egyszerû, a hús ill. szívdarabokat mozgatni kell az állatok orra elõtt, azok villámgyorsan lecsapnak rá. Ha nem akarjuk, hogy esetleg az ujjunkba is belekapjon, használjunk csipeszt. Az állatok táplálhatóak természetesen a kereskedésben kapható fagyasztott ill. lemezes tápokkal is. A lemezes tápok fõ problémája az el nem fogyasztott mennyiség. Ezért nagyon oda kell figyelni az ezzel való etetéskor a helyes, megfelelõ mennyiségre. Nálam a felnõttek élõ és fagyasztott vörös szúnyoglárvát kapnak szinte minden nap. Az állatok éjszaka, sötétebb fényviszonyok között aktívabbak, az ívás is sötétben történik. Amennyiben nem megfelelõ a táplálás az állatok legyengülnek és nem lesz erejük enni sem, illetve ha túl keveset esznek, megtámadhatják társaikat. A kannibalizmus fõként a lárva állapotú (növendék) axolotloknál fordul elõ. A kannibalizmus elkerülhetõ, ha jó sûrûn beültetett a medence (nevelõ medence), és a fény nem túl erõs. A 10 cm-es állat már maga mögött hagyja a kannibalizmusra való hajlamot, és normál fényviszonyok közt is tartható. Szaporodás Az axolotl az egyik olyan állatfaj, amely lárva állapotban képes a szaporodni. Az axolotljaim 12 hónapos korukra váltak ivaréretté. Ez a hímeknél a kloákánál lévõ mirigy megnagyobbodásából látszik. A nemek megkülönböztetése az ivarérett kor eléréséig nem lehetséges. A nemek megállapítása felnõtt korban is elég nehéz, pláne egy állatnál, a legjobb módszer két felnõtt állat összehasonlítása. A tulajdonságok, amiket figyelni kell: 1. a kloáka nagyobb a hímnél 2. a hímnek hosszabb, nyúlánkabb farka van és 3. a hím feje hosszabb és keskenyebb, mint a nõstényé. Azt figyeltem meg, hogy ha két fiatal állatot elkülönítve nevelek fel ivarérettségig, akkor az biztosan egy pár lesz. Ideális esetben az axolotlokat hagyni kellene 2 éves korukig fejlõdni, mielõtt szaporítanánk. Így elegendõ idõt biztosíthatunk a megfelelõ méret és kondíció eléréséhez. A nõsténynél a látszik a test kikerekedésébõl, hogy ikrával telt. Amikor a nõstény eléri az ivarérett kort, a kloáka megnagyobbodása tapasztalható, de nem olyan mértékben, mint a hímeknél. A természetes szaporodási idõszakuk novembertõl júniusig tart. Ezt szimulálhatjuk a hosszabb megvilágítási idõvel, illetve a vízhõmérséklet változtatásával. Nem elég a nõstényt és a hímet összeengedni. Elengedhetetlen azokat a körülményeket biztosítani, amik az íváshoz szükségesek. Ez általában a hõmérséklet változtatása. Az nem lényeg hogy lejjebb vagy feljebb visszük, hanem az, hogy a hirtelen változtatás elõtt néhány hétig állandó hõmérsékleten tartsuk õket. A legjobb módszer, ha a tartó akvárium vizét 22 fokon tartjuk egy hétig, majd a párt kirakjuk az ívató medencébe, amiben a víz 12 °C-os. Nálam a tenyészpár kb. 60 liter vízben van (65 x 50 x 20 cm). Berendezésként csupán egy-két darab jól kiázott szõlõtõke van mellettük. A vizet egy hagyományos szivacsszûrõvel szûröm. A víz hõmérséklete 17-18 °C. Megvilágítás nincs, az akvárium árnyékos helyen van, csak szórt fényt kap. Az axolotl-oknak van egy érdekes ívási rituáléjuk. Ez azzal kezdõdik, hogy a hím körbeússza a nõstényt, megemeli a farkát, és vonagló mozgást végez. Körbevezeti a nõstényt, a kloákáját a talajhoz dörzsölve lerakja a spermatoforát és a nõstényt fölé vezeti. A nõstény mindvégig élénk érdeklõdést mutat a hím kloákája iránt, folyamatosan böködi a pofájával. A hím ugyanezt teszi a nõsténnyel, közben szépen bejárják az egész akváriumot. Egy éjszaka alatt 25 spermakúpot is lerakhat a hím. Ezek közül néhányat felszippant a nõstény a kloákájával. Az ikrarakás ezután néhány órával történik. A legjobb, ha ilyenkor olyan helyen van az akvárium, ahol a lehetõ legkevesebb zavaró tényezõ éri õket. Az ívás általában (pont a nyugalom miatt) éjszaka zajlik. A peték száma 300-600 között van. Minden ikrának van egy zselatinos burka, ami segít, hogy az ikra elérje a vízfelszínt. Ez a burok kölcsönhatásba lép a vízzel, és néhány óra alatt megduplázódik az ikrák mérete. Ha van az akváriumban egy nagy csomó jávai moha, akkor az ikrákat erre rakják. Én zöld perlonvattát tettem be nekik. Ezután a moha kivehetõ, és egy másik, már beállt vizû akváriumba áthelyezhetõ, ebben legyen porlasztás. Ez azért jó, mert a pár még ikrázhat ebben a szezonban. Erõs szellõztetés szükséges az ikrák keléséhez. Az ikrák túlzott zsúfoltsága (kis akváriumban való keltetése) korcsosuláshoz vezethet, mivel ez az axolotlok leggyorsabb életperiódusa, ilyenkor igénylik a legnagyobb oxigénmennyiséget. Én a párt vettem ki és a petéket hagytam az akváriumban. A lerakott peték száma 300 körül volt. A kikelés ideje a hõmérséklettõl függ, 18 °C-on minimum két hét. Az élõ embriók mozgása egy hét után már szabad szemmel is érzékelhetõ. Az ikrákat ezen idõ alatt védjük a közvetlen napfénytõl és hirtelen hõmérsékletváltozásoktól. A legideálisabb hõmérséklet 16-18 °C. A rossz ikrák könnyen észrevehetõek a szürkés színükrõl, illetve arról hogy nincs a belsejükben mozgás. Ezek jelentõsen ronthatják a vízminõséget, ezért távolítsuk el õket. Ha nem elég erõs a levegõztetés, akkor csináljunk naponta 10 %-os vízcserét. Kikelés után a lárvák már hasonlítanak a felnõtt állatokra, de nincsenek még lábaik. Ha túl sûrûn vannak, könnyen felfalhatják egymást. Én a kicsiket több akváriumba raktam szét. Az elsõ néhány napban sórákkal illetve apró szemû daphniaval etettem. 2 cm-es (kb. 2 hetes) kortól adható nekik mikró, grindál, majd tubifex is, bár az utóbbival óvatosan kell bánni. Ezeket fel is lehet darabolni, így könnyebben ill. szívesebben fogyasztják a lárvák. Másfél hónapos koruktól etethetjük õket szúnyoglárvákkal, marhaszívvel illetve májjal. A májat minden szakirodalom megemlíti a fiatal állatok etetésénél.
állatkereskedésben csak ilyen talán 30-40 literben láttam kettõ rózsaszínût
ez nagyon cukiiii nekem is kell!
A kérdező hozzászólása: Köszi a gyors válaszokat :)
SZIVESEN MIND A KÉT VÁLASZT ÉN IRATm!

14 éves vagyok, valamiért van egy olyan érzésem hogy Amerikába szeretnék menni de nem tudom miért? Többi lent

Sziasztok

Legjobb válasz: Azért amerikában sem mindenki bübáj és segítõkészség és ott sincs kolbászból a kerítés az biztos hogy több a lehetõség. Beszéld meg a szüleiddel hogy pár év mulva még gimi alatt, szeretnél kimenni egy évre tanulni. Sok ilyen lehetöség van igaz kell hozzá pénz de beszéld meg a szüleiddel hátha tudnak rá félre rakni. Annyiböl jó lenne hogy megtanulnál angolul és kapcsolatokat szerezné és ha utána késöbb ha már felnött vagy és ugy gondolod még mindig élnél kint akkor kimehetsz megint tanuló vizummal(nem muszáj egyetemre). Igy legálisan lennél kint pár órát még dolgozhatsz is. Akkor kint találhatsz amerikai társat aki ha elvesz meg van oldva a dolog. Ismerek olyan fiatalt aki igy ki ment egy évre és ugy megszerették egymást a kinti családdal hogy igy kiment pár év mulva ujra. A lakhatása megvolt mivel ök szeretettel várták.ismerek olyat is aki mehetne de nem akar.

Azért amerikában sem mindenki bübáj és segítõkészség és ott sincs kolbászból a kerítés az biztos hogy több a lehetõség. Beszéld meg a szüleiddel hogy pár év mulva még gimi alatt, szeretnél kimenni egy évre tanulni. Sok ilyen lehetöség van igaz kell hozzá pénz de beszéld meg a szüleiddel hátha tudnak rá félre rakni. Annyiböl jó lenne hogy megtanulnál angolul és kapcsolatokat szerezné és ha utána késöbb ha már felnött vagy és ugy gondolod még mindig élnél kint akkor kimehetsz megint tanuló vizummal(nem muszáj egyetemre). Igy legálisan lennél kint pár órát még dolgozhatsz is. Akkor kint találhatsz amerikai társat aki ha elvesz meg van oldva a dolog. Ismerek olyan fiatalt aki igy ki ment egy évre és ugy megszerették egymást a kinti családdal hogy igy kiment pár év mulva ujra. A lakhatása megvolt mivel ök szeretettel várták.ismerek olyat is aki mehetne de nem akar.

Magyarországi tanulók, fiatalok, létezik olyan iskola, amit keresek? Szlovákiában lakom és Magyarországon szeretnék tanulni, de nem értek egy-két dolgot ezzel kapcsolatban. Folyt. Lent.

Én Szlovákiában tanultam 30 éves vagyok.Nekem az alapiskola 8.osztállyal befejez?dött és utána mentem cukrásznak 3 éves suliba.De ez nem érettségivel végz?dött.Most szeretnék tanulni Magyarországon,de olyan sulit keresek,ami érettségivel végz?dik.Tudom,hogy gimik vannak,de engem konkrétan kereskedelmi iskola,vagy ilyesmi érdekelne(mert kés?bb vállalkozásban,irodában szeretnék dolgozni).Létezik ilyen?Távúton,vagy levelez?n akarok elvégezni egy sulit.De nem sima gimit szeretnék.És nem tudom az én esetemben 9.évfolyamtól,vagy hol kell elkezdenem?Ezt a dolgot nem értem és ezért nem tudok pontosan olyat keresni,amit szeretnék,mert szerintem nem megfelel?en keresem az iskolákat.

Legjobb válasz: Köszi szépen az infót.És még annyit szeretnék kérdezni,hogy akkor létezik nálatok olyan,hogy kereskedelmi szakközép?Így kell keresnem?És az érettségivel végzõdik?Nálunk van ilyen,de nem tudom Magyarországon van-e.És én ott szeretnék tanulni,nem itt.Mert itt szlovákul van,de az engem nem érdekel.

A kérdező hozzászólása: Köszi szépen az infót.És még annyit szeretnék kérdezni, hogy akkor létezik nálatok olyan, hogy kereskedelmi szakközép?Így kell keresnem?És az érettségivel végzõdik?Nálunk van ilyen, de nem tudom Magyarországon van-e.És én ott szeretnék tanulni, nem itt.Mert itt szlovákul van, de az engem nem érdekel.
Igen van ilyen. De mint mondtam, mindegy hogy hol érettségizel le, mert nem fognak neked szakmai tárgyat tanítani, csak annyit tanítanak, hogy egy érettségid lehessen. Most már csak érettségi után tudsz papírt szerezni, mondjuk egyébként is csak akkor tudnál, csak akkor kevesebb ideig tartana.
Egy iskolát kell keresned, ahol leérettségizel estin, vagy levelezõn. Ez három évig tart. Itt mindegy hogy milyen iskola, ha kereskedelmi szakközépbe mész, akkor is csak érettségit fogsz kapni. Ha késõbb kereskedelemben akarsz dolgozni, akkor érettségi után el kell végezned egy két éves OKJ tanfolyamot.
A kérdező hozzászólása: Értem.Köszönöm szépen. :)

Szeretnék régi legot szeretnék szerezni. De nem tudok egy készletet kapni. Honnan tudnék szerezni legalább egy készletet. Van olyan régi lego készlete ami nem kell már?

Lehet lego systemes meg legolandos. Budapest és Monor körzetében lenne jó kapni.Ilyen szeretnék pl: 6671 - Utility repair lift,6683 - Hamburger stand, 379 - Bus station vagy a 6362 - Post office. Olcsó áron szeretném megkapni pl:500Ft-tól - 1200Ft-ig. Hibátlanul,meg is legyen az összes darabja,használati útmutatót is (nem kötelező meg lennie. Én lego gyűjtő vagyok.

Legjobb válasz: Én néztem azt a ebayt.De ott külfödi eladók vannak.Te meg felejstd el, hogy külfödiektõl vegyek.

A kérdező hozzászólása: Én néztem azt a ebayt.De ott külfödi eladók vannak.Te meg felejstd el, hogy külfödiektõl vegyek.
Miért? Én már sokszor rendeltem ebay-ról és semmivel sem volt még probléma...
A kérdező hozzászólása: Azért mert nem tudok jól idegen nyelvül beszélni.Csak németül tudok kicsit beszélni de azért már haladok jól a német beszédbõl.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!