Találatok a következő kifejezésre: Születéskor, ha a (286 db)

Ha az alacsony születési számokért a rossz anyagi helyzet okolható, akkor a fejlett országokban miért fogy a népesség, a fejletleneknél pedig miért nő?

Legjobb válasz: "Ha az alacsony születési számokért a rossz anyagi helyzet okolható" Alacsony születési számokért kb. minden okolható a rossz anyagi helyzeten kívül. Épp ezért kizárólag a legszegényebb országokban van dinamikus népességnövekedés, a közepesen fejlettekben is kezd stabilizálódni a lakosság, a fejlett országokban pedig már régóta természetes fogyás van.

"Ha az alacsony születési számokért a rossz anyagi helyzet okolható" Alacsony születési számokért kb. minden okolható a rossz anyagi helyzeten kívül. Épp ezért kizárólag a legszegényebb országokban van dinamikus népességnövekedés, a közepesen fejlettekben is kezd stabilizálódni a lakosság, a fejlett országokban pedig már régóta természetes fogyás van.
mert mindenkinek más az egzisztenciája. valakinek az a normális ha van mit enni , míg másoknak:saját lakás kocsi.

Hogyan változik - vagy egyáltalán változik-e - a házassági nevem abban az esetben, ha a születési nevemet megváltoztatom? Lehet egyszerre a születési nevet megváltoztatni és a házassági nevet módosítani?

Tegyük fel, hogy a születési nevem Antal Piroska. Házasság után a férjemnek csak a vezetéknevét vettem fel, így lett belőlem mondjuk Molnár Piroska. Megváltoztatnám a születési nevemet pl. Dobos Adriennre. Ebben az esetben a házassági nevem marad a régi, vagy automatikusan Molnár Adrienn leszek? És, ha a házassági nevemet is módosítani szeretném (valójában csak visszavenni a születési nevemet), akkor ezt egyszerre is meg tudom csináltatni? Vagyis egymás után, de úgy, hogy az irataimat csak egyszer kelljen cserélni. Ha megkapom az okiratot a születési név megváltoztatásáról, akkor gondolom van valamennyi időm, minimum 8 nap, ami alatt el kell kezdeni kicserélni az igazolványokat, lejelenti mindenhol az adatváltozást, stb. Beadhatom egyből a házassági név módosítására a kérelmet, ha még ezeket nem intéztem el, hogy ne kelljen a személyit meg minden iratot kétszer megcsináltatni egy-két hónapon belül? A lényeg, hogy ha nem muszáj, akkor nem szeretnék fizetni az új iratokért akkor is, amikor még csak a születési nevem változik, meg akkor is, amikor már a házassági nevem is megváltozott. Remélem érthető volt, amit írtam, és a válaszokat előre is köszönöm.

Legjobb válasz: Ez két külön eljárás. Nem lehet egyszerre másik családi nevet is és férjes nevet is felvenni.

Ez két külön eljárás. Nem lehet egyszerre másik családi nevet is és férjes nevet is felvenni.
A kérdező hozzászólása: Nem másik férjes nevet akarok felvenni, vagyis igen, de csak úgy, hogy a születési nevemet akarom majd használni a névváltozás után. Egyébként tudom, hogy az két külön eljárás. Arra lettem volna kíváncsi, hogy addig nem is adhatok be kérelmet a házassági név módosításra, amíg nem csináltattam meg az iratokat? Szóval, hogy a kapott okirattal nem lehet elkezdeni intézni a módosítást? És utána, amikor az módosult, akkor menni az okmányirodába meg mindenhova, ahova menni kell?
Hívd fel az anyakönyvvezetõt ahol laksz. Õ a legpontosabb forrás.

Ha nem kérem a családi adókedvezményt a magzat 91 napos korától, hanem utólag igénylem vissza az adóbevalláskor, akkor kell igazolás a dokitól, hogy betöltöttem a 91. napot, vagy elég ha a baba születési idejétől számolnak vissza?

Mikor az adóbevallásomat csinálom, akkor már meg lesz a baba.

Legjobb válasz: Az igazolás mindenképpen kell, meg kell õrizni 5 évig, amíg a bevallást ellenõrizhetik. És semiképp nem lehet a születési idõtõl visszaszámolni. Ha pl. valaki megszül 7 hónaposan, akkor is csak a 91. naptól jár, nem a 31.-tõl.

Az igazolás mindenképpen kell, meg kell õrizni 5 évig, amíg a bevallást ellenõrizhetik. És semiképp nem lehet a születési idõtõl visszaszámolni. Ha pl. valaki megszül 7 hónaposan, akkor is csak a 91. naptól jár, nem a 31.-tõl.
A kérdező hozzászólása: Hú köszi az infót, akkor mindenképp kérek a dokitól igazolást.

Tgyás igényléshez milyen papírok kellenek? Ha a születésig táppénzen vagyok, és utána akarom igényelni a tgyást?

Mikor kell beküldeni a munkahelyre, hogy folyamatos legyen az ellátás? Mi van ha előbb jön a baba, mint a beírt várható szül. dátum? Elég az oepes tgyás igénylő nyilatkozat+ a orvos táppénz lezáró papírja?

Legjobb válasz: Nincs jelentõsége a beírt dátumnak. Ha megszültél beküldöd a táppénzes papírodat és a tgyás-hoz szükséges formanyomtatványt kitöltve. Nekem le kellett adnom a személyim, lakcímkártyám, betegkártyám, és a gyerek születési anyakönyvi kivonatának másolatát is. Ennyi az egész. Ha szerencséd van következõ hónapban már kapod a tgyás-t. Nálunk 20-ig kell

Nincs jelentõsége a beírt dátumnak. Ha megszültél beküldöd a táppénzes papírodat és a tgyás-hoz szükséges formanyomtatványt kitöltve. Nekem le kellett adnom a személyim, lakcímkártyám, betegkártyám, és a gyerek születési anyakönyvi kivonatának másolatát is. Ennyi az egész. Ha szerencséd van következõ hónapban már kapod a tgyás-t. Nálunk 20-ig kell
Nálunk minden hónap 20-ig kell leadni az ilyesfajta papírokat és másik hónapban már utalnak.
Nekem kérte a dokim, hogy hívjam fel, ha szültem, mert akkor levesz táppénzes állományból. Ha szüléskor igényled a tgyást, akkor nem tudod hamarabb beküldeni, csak miután megszületett a babád, mert kell hozzá a születési anyakönyvi kivonata, a TAJ száma, plusz kell a kórházi zárójelentésed és az igénylõlap is. Viszont mivel a táppénzt utólag kapod, így nem maradsz pénz nélkül, mert 30 nap alatt azért elintézõdik a tgyás (ez nagyban függ a munkahelyed együttmûködésétõl is)

Tavaly gyeden voltam, most betegállományba mennék a pici születéséig. Ha most betegállományba megyek, akkor nem lesz kevesebb a tgyásom, ugye? Vagy ha gyesre megyek a pici születéséig, akkor máshogy fogják számítani az ellátást?

Legjobb válasz: GYESre semmiképp ne menj, ha teheted, akkor kevesebbet kapsz jóval. A legjobb az lenne, ha kivennéd a bent maradt szabikat, bár ez attól függ, hogy mennyi idõt kell kihúznod így, és a maradék idõre lenne a táppénz. De nem vagyok szakember, csak egy "mezei anyuka", úgyhogy még kérdezz meg egy könyvelõt errõl.

GYESre semmiképp ne menj, ha teheted, akkor kevesebbet kapsz jóval. A legjobb az lenne, ha kivennéd a bent maradt szabikat, bár ez attól függ, hogy mennyi idõt kell kihúznod így, és a maradék idõre lenne a táppénz. De nem vagyok szakember, csak egy "mezei anyuka", úgyhogy még kérdezz meg egy könyvelõt errõl.
Úgy tudom hogy ilyenkor az elõzõ ellátás alapja (tehát a szülés elõtti béred) lesz a táppénznek és a tgyás-nak is az alapja, annyi különbséggel, hogy a tyás-nak is lesz maximuma (ha bruttó 150.000 Ft felett kerestél), ugyanúgy mint a gyed-nek, idén bruttó 130 ezer ft körüli összeg.
Én így voltam. 2010 szeptemberig gyed, majd december közepéig szabi, aztán májusig táppénz. A tgyásom is kevesebb volt mint az elsõ gyerkõccel, de a gyedem katasztrofális. Fiammal kaptam 75-78 Ft-ot hónaptól függõen, most kapok 52-55-t. És januártól meg ugye még ennél is sokkal kevesebb lesz.
2009 márciusában született a fiam, 2011 októberében a második .Tavaly márciusban lejárt a GYED és én GYES-re mentem.A TGYAS és a GYED alapja a szerzõdés szerinti bérem maradt.Nekem ezt javasolta a munkahely bérszámfejtõje.Ha táppénzre mentem volna, kevesebb lenne. Annyi, h. a TGYAS maximalizálva van.De mindenkinél mást hallok.Kérdezd meg a munkahelyedet, hogy mennyit kapnál a különbözõ variációknál!

30. heti UH vizsgálaton kiderült, hogy kétoldali, nem kóros pyelon van a kislányom veséjében. Kinőheti születésére? Ha nem, mi lesz vele később?

Azt olvastam, a fiúknál könnyebben elmúlik, ez mit?l van?

Legjobb válasz: Nekem kisfiam van, én is reménykedtem, hogy kinövi, de sajnos nem nõtte ki a születésére, aztán voltunk azóta már 2-szer kontrollon, most 10 hós már, majd kb. 14 hós lesz, amikor újra kell mennünk. Akkorra már nagyon remélem, hogy kinövi, azt olvastam, hogy ekkorra a legtöbb baba már tényleg kinövi. Eddig szerencsére nem volt gondunk vele. Nem tudom én sem, hogy mitõl van. Igazán a doki sem mondott semmit. Annyira nem is volt közlékeny. Az a lényeg, hogy ne kapjon hugyuti fertõzést.

Nekem kisfiam van, én is reménykedtem, hogy kinövi, de sajnos nem nõtte ki a születésére, aztán voltunk azóta már 2-szer kontrollon, most 10 hós már, majd kb. 14 hós lesz, amikor újra kell mennünk. Akkorra már nagyon remélem, hogy kinövi, azt olvastam, hogy ekkorra a legtöbb baba már tényleg kinövi. Eddig szerencsére nem volt gondunk vele. Nem tudom én sem, hogy mitõl van. Igazán a doki sem mondott semmit. Annyira nem is volt közlékeny. Az a lényeg, hogy ne kapjon hugyuti fertõzést.
Szia, ki! Nálunk a 28. heti uh-n vették észre (kislányunk van). Neki csak az egyik oldalon volt, nem volt nagy az eltérés, de jobb az óvatosság alapon a szülésig hetente kellett uh-ra járnom. Az utolsó uh-n (a szülés elõtti héten) nem látszott már semmi eltérés, mindenesetre a szülésnél bent volt a gyerekorvos is. Igazából azt mondták, hogy szülésig nincs teendõ vele, a szülés után elmúlhat. Nálunk egy billentyû zavar volt, nem jelzett, hogy teli a hólyag, és emiatt nem ürült rendesen. Szülésre elmúlt, addigra megjavította magának a kicsi lány. :) De ha nem múlt volna el, akkor elvileg 1 éves korára kinõhette volna (addig vigyázni kell, hogy ne kapjon el semmilyen fertõzést, ne fázzon fel), ha addigra sem, akkor valami kisebb mûtétet végeznek. Gyerekorvos el tudja neked mondani. Van már gyerekorvosod? Nõgyógyász nem biztos, hogy pontosan tudja, nálunk legalábbis rögtön a gyerekorvossal konzultált a kórházban. A mi kislányunk most múlt 3 hónapos. Ne aggódj, nem lesz semmi baj!
A kérdező hozzászólása: Köszönöm! Szerinted érdemes akkor már most felkeresni a leendõ gyerekorvost, hátha már most is tud valamit tanácsolni? A nõgyógyászom csak annyit mondott, hogy ez nem gond, ráérek a szülés után foglalkozni vele, de ez engem egyáltalán nem nyugtatott meg...
A kérdező hozzászólása: Legközelebb kérni fogom, hogy küldjön UH-ra, végülis nyilván nem véletlenül néztek téged is hetente...
Nekünk a 6 hetes kötelezõ hasi uh-on derült ki. Visszarendeltek, hogy majd 1 éves korában kontroll. Voltunk nemrég, és most a másik oldalon van, így a háziorvosunk ad nemsokára beutalót szakvizsgálatra. Aztán majd meglátjuk, mi lesz.
Utolsó vagyok, elírtam a hetet, nem a 28., hanem a 36. heti uh-n jelent meg az eltérés, onnantól kezdve küldtek hetenkénti uh-ra.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm. Nekünk most mindkét oldalon 7 mm, szabályos kör alakú rajzolattal. Azt mondták, ez a jobbik este, ha szabályos geometriai alakja van. De mindenképpen kérni fogom, hogy vizsgáljanak ki.

Ha a baba Down-koros az mar a szuletesekor kiderul?

Aggodom magam miatt a terhessegem alatt vegeig Down koros gyerekekkel talalkoztam ahova mentem ott voltak minden ejszaka remalmok gyotortek de a lelkem melyen ereztem hogy semmi gond makk egeszseges babam lesz.Igy is lett de valahogy azota is keresem benne neha szinte elsirom magam. Pedig csogaszep egeszseges kisfiu:)Szerintetek normalis vagyok?Lehet hogy kozre jatszik hogy kulfoldon elek tavol a csaladtol segitsegem csak a ferjem aki imad minket.Vagy tul sokat vagyunk egyedul a babaval.

Legjobb válasz: Elõször is számolj le a Down-kóros rémképeiddel.A Down-kór születéskor látszik,vagy amikor a baba buksija már helyre áll,mert ugye a szülõcsatornában kicsit eldeformálódik. Ezt fejben kell lemeccselned magaddal.

Elõször is számolj le a Down-kóros rémképeiddel.A Down-kór születéskor látszik, vagy amikor a baba buksija már helyre áll, mert ugye a szülõcsatornában kicsit eldeformálódik. Ezt fejben kell lemeccselned magaddal.
Szerintem ne idegesítsd magad, a Down kór magyar megfelelõje mongoloid idiótizmus, látszik a mandula vágású szem a megszélesett orr, a nyelv kilóg általában a szájból, és ezek csak a külsõ jelei, örülj a kisfiadnak és ne legyenek negatív gondolataid!!! légy boldog!
A Dawn-kór annyira jellegzetes külsõ jegyekkel jár, hogy már születéskor is világosan látszik. Ha akkor rendben volt minden, azóta nem lett Dawn-kóros a babád, ez tuti. Valóban a fejedben kell rendberaknod a dolgokat!
A kérdező hozzászólása: Koszi, erre szamitottam:( lehet hogy kornyezetvaltozas kell, 2 het es Magyarorszagon leszek vegre a csaladdal:)
Sõt, sokszor már terhesen is látszik, ha a baba Down szindrómában szenved. Anyukám gyógypedagógus, én már sok ilyen gyereket láttam, kisbabákat is. Bár babakorban még olyan nagyon nem látszik, de nem nehéz akkor sem észrevenni a legjellegzetesebb ismertetõjeleket. Ahogy elõttem is írták, mandulavágású szem, lapos orr, elõreugró homlok. Ha a te babáddal minden rendben van, akkor nincs miért aggódni, és különben is már szóltak volna, ha valami baj lenne.
Szia.A down szindrómát 12hetes terhesen már megtudjáp állapítani mikor mész a nyakredõ vastagság vizsgálatra.
Szerintem normális vagy, és hidd el abban, hogy így érzel és õrlöd magad, nagyban közrejátszik az, hogy egyedül vagy távol a családodtól. Nekem a családom itt van mellettem mégis sokszor olyasmiken gondolkodom, olyasmiket csinálok amit nem gondoltam volna soha, hogy kijohetnek belõlem. És minden nap sírok egy sort. Aztan helyrejovok. Nem írtad mekkora a fiacskád, de gondolom még elég elején lehettek. Majd mikor kicsit jobban kialakul az életetek, biztos jobban érzed majd te is magad. Kitartást kívánok Neked és minden anyukának! Nem könnyû feladat annak lenni, de syép :-)
Én ugyanezt találtam ki a kórházban, mert azt mondták a babám nem aktív (nem sírt a fürdetésnél). Nyújtogatta a nyelvét és mandulavágású a szeme. Mellettem ott volt az egész család és a férjem. Mindenki hülyének nézett, de ezek valós félelmek voltak. Nem vagy egyedül:) Kislányom most 3 hónapos, és õ a leggyönyörûbb a földön, és makk egészséges:) Nálatok is minden oké! Puszi

Mennyire gond az, ha a Picurim fél éves korára nem duplázta meg a születési súlyát? Lehet ebből gondja a fejlődésében?

3500 grammal született a Picike, ma vagyunk fél évesek. Most 6620 g csak a súlya, a 7 kg helyett. Pedig tápszeres baba szinte születése óta (5 hónapos koráig kapott anyatejet is) és b? egy hónapja már kóstolgat napi egyszer zöldségeket, gyümölcsöket. Nem lesz ebb?l gond? Nem fog mindent kés?bb csinálni, mint a nagy átlag?

Legjobb válasz: Szerintem ne izgasd magad azon a hiányzó 380 grammon. Ez nem törvény, hogy márpedig félévesen dupla annyi kell legyen, mint születésekor. Ez csak egy általános iránymutatás, mert a nagy többség fél éves korára ennyit hízik. De minden gyermek más és más. Ez nem befolyásolja szerintem az értelmi és testi fejlõdést! Az én picikém 4 hónapos kislány, és már majdnem megduplázta a súlyát, de a szomszéd baba fél éves, és csak kicsivel nyom többet, mint az enyém, ám ennek ellenére megfelelõen fejlõdik.

Szerintem ne izgasd magad azon a hiányzó 380 grammon. Ez nem törvény, hogy márpedig félévesen dupla annyi kell legyen, mint születésekor. Ez csak egy általános iránymutatás, mert a nagy többség fél éves korára ennyit hízik. De minden gyermek más és más. Ez nem befolyásolja szerintem az értelmi és testi fejlõdést! Az én picikém 4 hónapos kislány, és már majdnem megduplázta a súlyát, de a szomszéd baba fél éves, és csak kicsivel nyom többet, mint az enyém, ám ennek ellenére megfelelõen fejlõdik.
Nem hiszem, hogy különösebb gond lenne! Nem minden baba duplázza meg a súlyát fél éves korára, függetlenül a táplálás módjától. Nem fog lemaradni semmirõl. Az én fiaim is éppen, hogy megduplázták a súlyukat, mégi tökéletes mozgásfejlõdésük volt. A kisebbik fiam pedig nem triplázta meg a súlyát 1 éves korára, csak most 15 hónapos korára.
Az én fiam éppen megduplázta a súlyát a félszülinapján, de a másnap esti mérésen már alatta volt. Most elmúlt 7 hós és: mászik, felül, feláll kapaszkodva, bútor mellett lépeget. Soha nem gyarapodott a nagy könyv szerint, még orvosokhoz is jártunk amiért kevesett gyarapodott az elsõ négy hétben... És amint látod, sokmindent hamarabb csinált meg mint a nagy átlag.
Én babám 4350-el született, 17.én lesz 8 hós és még mindig nem duplázta meg a súlyát. Doki mondta hogy nem olyan gyors a súlynövekedése mint a megszokott, ezért 2x adjak neki fõzeléket, na hát adok én csak nem eszi meg, se az üvegeset, se amit én fõzök. A gyümi megy, fõleg az üveges, a tápszer, meg a tejpép, de a fõzi még gyümivel keverve sem :(
vagyis 3450-el, nem 4350-el bocsi
Nem fog. Kisfiam 7 éves és mindig ott van még neki
Bármi is legyen, és sûrgõsen megmutatnám ortpéd orvosnak
Elsõ vagyok. Ortopéd orvos azt mondta, hogy nem lehet vele mit kezdeni, ilyen a gyermek testfelépítése
Barbie baba, Little Pony, gyöngyfûzõ készlet.
Lehet kapni mindenféle kreativ készleteket, pl. táskakészitõ, ékszerdoboz készitõ stb., amiben már benne van minden alapanyag, csillogósfestékek, flitter, stb. Egy ilyesmi szerintem telitalálat lehet egy 7 évesnél, és nem csak egy sima "kacat", hanem saját alkotás. Én biztos, hogy valami ilyen kreativ dologban gondolkodnék. Vagy ami még jópofa, homokvarázs képkészítõ, ez egy elõrajzolt lap, amirõl részenként5 le lehet húzni a papírt, és alatt öntapadós. Van hozzá mindenféle színû nagy szemcsés dekorhomok, és ezt kell rászórni a ragacsos felületre. A másik irány lehet valamilyen könyv, ha nagyjából tudjátok az érdeklõdését. 7 évesnek már lehet akár ismeretterjesztõ könyveket is venni, vannak nagyon jó tematikus gyerekalbumok, pl. lovakról, balerinákról, állatokról, pillangókról, stb.
A 2. hozzászóló szerintem nagyon jókat írt, én is ilyesmikben gondolkodnék (a kosárkészítõ készlet is nagyon bejött nálunk ilyen korú gyereknél). Ha nem tudod, konkrétan mi érdekli, és milyen könyve van, nehéz a választás, de ha pl. most megy iskolába, akkor lehetne ezzel kapcsolatos is a könyv (Pöttyös Panni az iskolában, Már iskolás vagyok). Az ilyen korúaknál (lányok és fiúk körében egyaránt) is népszerûek a Rumini könyvek, illetve a jó humorú és igen szépen illusztrált Findusz-sorozat. Én a helyedben megpróbálkoznék egy jó könyvvel és egy kézmûves készlettel, illetve valami szép lányos, csillogós cuccal.
A kérdező hozzászólása: Igen én is hasonló dologra gondoltam, de nem akarok túl "gagyit" venni amit már mondjuk 5 évesen is régen megunt :) viszont a dobozra meg az van írva hogy 7 éves kortól. De olyat sem ami meg mondjuk iskolába kell, ilyen hogy kötelezõ könyvek vagy hasonló...most láttam a Lidl-ben hogy holnaptól lesz egy ilyen készlet ami elvileg kivetít egy képet, egy speciális lapra és azt kell átrajzolnia, és késõbb kiszinezni vagy kifestenie. Ez nekem nagyon tetszik, csak nem tudom hogy õt pl. lekötné e... De eddig is köszönöm a válaszokat!

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!