Találatok a következő kifejezésre: Születésük után ideig (35 db)

Mennyi a gyermek születése után a Gyes, Gyed. és mennyi ideig kapja az anya? Milyen sorrendben, mekkora összeget?

Legjobb válasz: Ez attól függ, mire vagy jogosult. Ha nem volt munkaviszonyod, akkor csak GYES jár a gyerek 3 éves koráig, ez havi bruttó 28500 most. (nettó 25000) Ha volt elegendõ bejelentett idõszakod, akkor a fizetésed alapján kapod a TGYÁST 168 napig (születés elõtt egy hónaptól lehet igényelni), utána két éves korig GYED, majd utána a GYES 3 éves korig. A GYEDet és a TGYÁSt a munkaadó intézi, a GYESt Te. Ezen felül jár családi pótlék havonta fix összeg, és egyszeri anyasági támogatás szülés után, ez kb. 64000, ehhez igazolni kell, hogy részt vettél terhesgondozáson. MÁK és OEP honlapján nézz körül.

Ez attól függ, mire vagy jogosult. Ha nem volt munkaviszonyod, akkor csak GYES jár a gyerek 3 éves koráig, ez havi bruttó 28500 most. (nettó 25000) Ha volt elegendõ bejelentett idõszakod, akkor a fizetésed alapján kapod a TGYÁST 168 napig (születés elõtt egy hónaptól lehet igényelni), utána két éves korig GYED, majd utána a GYES 3 éves korig. A GYEDet és a TGYÁSt a munkaadó intézi, a GYESt Te. Ezen felül jár családi pótlék havonta fix összeg, és egyszeri anyasági támogatás szülés után, ez kb. 64000, ehhez igazolni kell, hogy részt vettél terhesgondozáson. MÁK és OEP honlapján nézz körül.

Az első gyermek születése után a másodikat mennyi idő után vállalnátok be? Szerintetek mi a minimum idő, aminek el kell telnie a kettő között?

Legjobb válasz: Szerintem 2 év a minimum. De van aki ennyit sem vár, van aki többet. Neked mennyi idõs a gyermeked? Az enyém 2 éves. Mi két évet szerettünk volna, de a tesó fél éve nem jön. :-( Pedig a lányunk elsõre sikerült. Így ha sikerülne ebben az évben kb. 3 év lenne a különbség. Remélem ez a hónap sikeres lesz! :-)

Szerintem 2 év a minimum. De van aki ennyit sem vár, van aki többet. Neked mennyi idõs a gyermeked? Az enyém 2 éves. Mi két évet szerettünk volna, de a tesó fél éve nem jön. :-( Pedig a lányunk elsõre sikerült. Így ha sikerülne ebben az évben kb. 3 év lenne a különbség. Remélem ez a hónap sikeres lesz! :-)
Én minimum két évet szerettem volna a gyerekek között. Persze máshogy alakult, a nagyfiam áprilisban lesz kettõ, a kislányom most 2 hónapos, becsúszott a drága:) Marhára féltem az elején, de eddig okés minden.
22 hónap van a fiaim között. Nem így terveztük, 13hónapos volt a nagy, mikor a kicsi becsúszott. Most a kicsi 3 éves és 13hetes kismama vagyok.
18 hónap van a lányaim között. A nagy áprilisban lesz 4, a kicsi októberben volt 2. A legkisebb pedig márciusra várjuk :) Nem mondom, hogy nem volt (és lesz) az elején nehéz, de nem sokkal nehezebb, mint ismerõs családoknál, ahol nagyobb a korkülönbség.
Vasárnap volt egy mûsor a TV2-n Czeizel doktor Úrral és épp errõl volt szó benne. Sajnos az az adás még nincs fent, de azt mondta, hogy egészséges, élve születés utáni terhességnél 15 hó az ideális. De ugye ez csak stat. Szerintem fel fog kerülni az az adás is, nézegesd majd: http://tv2.hu/9honap
Második vagyok. Én sajnos csak 3 hónapig tudtam- tápszerkiegészítéssel szoptatni (hiába fejtem éjjel-nappal). Remélem most sikeresebb leszek! Van, akinek nem zavar be a terhesség és simán tandemben szoptat szülés után is, van, akinek idõvel elapad a terhesség folyamán a teje vagy a megváltozott íze miatt elválasztja magát a nagy, és van, akinek el kell választani a nagyobbat, mert a szoptatáskor termelõdõ oxitocintól görcsei leszek és fennáll a vetélés esélye (fõleg ha még napi többször szoptat). Ez teljesen egyéni.
nálunk 18 hónap van a 2 kisfiunk között. nem bántuk meg a kis korkülönbséget. nagyon jó mostmár így. a nagyobbik májusban lesz 4 éves, a kicsi tavaly októberben volt 2 éves, most 27 hónapos.
Szerintem, ha az elsõ sima szülés volt, akkor fél év múlva lehet próbálkozni a tesóval, de az a jobb, ha egy év eltelik a következõ teherbe esésig. Nálunk a kettõ közé sikerült. 15 és fél hós a kisfiunk és 23 hetes kismama vagyok a kislányunkkal. Császár után mindenképp megvártuk volna mi is legalább az 1 évet a következõ próbálkozással.
A kérdező hozzászólása: Az én picim még csak 3 hónapos:) Én úgy másfél-2 évre gondoltam, hogy ne legyen olyan nagy a korkülönbség! Elõbb nem szeretnék, mert szeretném a picit egy jó darabig szoptatni. A teherbeesés amúgy van valamilyen hatással a tejtermelésre?Mármint elapadhatok? Vagy a baba nem fogadja el esetleg?
Attól függ, milyen módon szülted az elsõ gyermeket, mert, ha császárral, akkor természetesen nem árt kivárni a javasolt három évet. Egyébként szerintem az a jobb, ha minél kevesebb van a gyerekek között. Persze a szülõknek ez a nehezebb verzió, de én pl. négy évvel vagyok fiatalabb a testvéremtõl, és borzasztó volt a kapcsolatunk: pont annyi a négy év, hogy egyáltalán ne találjunk közös érdeklõdési pontot....És ez nem is változott egészen addig, amíg mindketten családot nem alapítottunk. De persze ez sem törvényszerû, a nevelésen, és a gyerek alaptermészetén is sok múlik, nálunk "kedvezõtlenek voltak a csillagok" :D

A baba születése után mennyi ideig jár a gyed? és a gyes?

Legjobb válasz: A gyed elõtt van még a tgyás, ami a gyermek születésétõl 180 napig tart. A GYED legkorábban a terhességi-gyermekágyi segély, illetve a szülési szabadság lejártát követõ naptól vehetõ igénybe, és a gyermek 2. életévének betöltéséig jár. A gyes pedig a gyermek 3. életévéig.

A gyed elõtt van még a tgyás, ami a gyermek születésétõl 180 napig tart. A GYED legkorábban a terhességi-gyermekágyi segély, illetve a szülési szabadság lejártát követõ naptól vehetõ igénybe, és a gyermek 2. életévének betöltéséig jár. A gyes pedig a gyermek 3. életévéig.
Elõször van tgys, ami 168 napig jár, utána a baba 2 éves koráig van a gyed, majd 3 éves koráig a gyes.
GYED: a baba 2 éves koráig GYES: a baba 2-tõl 3 éves koráig
Születés után 24 hétig a Tgyás jár, de ezt a szülés kiír idõpontja elõtt 28 nappal korábban is meg lehet igényelni. Tgyás lejárta után jár a gyed a baba 2 éves koráig, utána 1 évig a gyes.


A kisbaba születése után, ha rögtön intézzük mennyi idő amig meglesz a születési kivonat, adó és a taj-kártyálya?

Legjobb válasz: Az anyakönyvi kivonatot, még a kórházban odaadják, a lakcímkárttyát és taj kártyát kb két hét alatt küldik ki, de a babának nem kell adókártya.Ezekre mind szükség lesz a további igénylésekhez.

Az anyakönyvi kivonatot, még a kórházban odaadják, a lakcímkárttyát és taj kártyát kb két hét alatt küldik ki, de a babának nem kell adókártya.Ezekre mind szükség lesz a további igénylésekhez.
Mi pestiek vagyunk, egy héttel a szülés után mehettünk az anyakönyvi kivonatért a polgármesteri hivatalba. A TAJ-kártyát kb. fél óra alatt elintéztük, az adókártyát kb. ugyanennyi idõ alatt megigényeltük, de kb. egy hét volt, mire postán megkaptuk. A születési anyakönyvi kivonat mindenhez kell, az legyen nálad.
Adókártya kell a babakötvényhez.(ha jól tudom)
Szia! Mi is pestiek vagyunk, nekünk a születést követõ 4dik napon a khban megkatuk a szül anyakönyvi kivonatot is meg a lakcmkártyát is.A férjem 2nap alatt elintézte a taj kártyát és a tgyás igénylésemet, meg az anyasági igénylést.Azt mondta elég gyorsan megy.

Ha az első gyerek születése után rossz volt a szex hosszú ideig akkor a másodiknál is így lesz?

Szeretnénk másodikat, de félek belevágni :( Az első szülés után kb fél évig kellemetlen volt a szeretkezés, és utána sem tudtam élvezni még úgy egy évig. Nem akarom ezt újra átélni.

Legjobb válasz: Nekem az elsõ szülés után nem volt semmi gondom. Az elsõ együttlét picit fura volt, de utána minden mûködött. A második szülés után nekem is kb. 1,5-2 évig kellett míg helyrejöttek az együttléteket. Nem fájt soha, egyszerûen mintha nem történne semmi, pedig férjem is sokat dolgozott rajta, hogy jó legyen. Aztán egyre jobb lett. Mi szerettünk volna egy harmadik gyereket nagyobb korkülönbséggel a második után (az elsõ kettõ között 2 év van, köztük úgy 7et terveztünk), de szerintem már így maradunk. Én sem akarok kockáztatni, az is lehet hogy "úgy" maradok. Viszont láthatod, hogy nálam is máshogy volt a két szülésem után. Egy második gyereket lehet bevállalnék.

Nekem az elsõ szülés után nem volt semmi gondom. Az elsõ együttlét picit fura volt, de utána minden mûködött. A második szülés után nekem is kb. 1, 5-2 évig kellett míg helyrejöttek az együttléteket. Nem fájt soha, egyszerûen mintha nem történne semmi, pedig férjem is sokat dolgozott rajta, hogy jó legyen. Aztán egyre jobb lett. Mi szerettünk volna egy harmadik gyereket nagyobb korkülönbséggel a második után (az elsõ kettõ között 2 év van, köztük úgy 7et terveztünk), de szerintem már így maradunk. Én sem akarok kockáztatni, az is lehet hogy "úgy" maradok. Viszont láthatod, hogy nálam is máshogy volt a két szülésem után. Egy második gyereket lehet bevállalnék.
Az elsõ együttlét mindig kellemetelen, de én azt tapasztaltam, hogy minél többedik szülés, annál jobb volt utána.

A gyermek születése után a MAK mennyi idõ után küldött értesítõt, hogy megnyitotta a babakötvényt?

Legjobb válasz: Nekem kb 2 hónapos volt a kicsim, amikor megjött a papír! :)

Nekem kb 2 hónapos volt a kicsim, amikor megjött a papír! :)
A kérdező hozzászólása: Akkor jó, azt hittem már elfelejtettek, most 7 hetes a fiam. Gondolom akkor az adókártyáját is a körül küldik. Köszönöm.
Igen, nekem kb egyszerre jött meg a kettõ! :)
Nekem talán 4 hónap is volt, mire kiküldték. (bár engem nem érdekel)

A baba születése után mennyire távolodnak el a párok? Nincs idő egymásra?

Sokan mondják, hogy nem lesz időnk majd egymásra, minden meg fog változni. Igaz ez? Nagyon szeretem a párom, mindig csak vele lennék. De gyereket is akarunk.

Legjobb válasz: Mi egyáltalán nem távolodtunk el, ugyanaz a szenvedélyes szerelem van köztünk, mint a kapcsolatunk legelején. Szeretem a lányom, de a férjem ugyanolyan fontos számomra. Megváltozik az élet az igaz és bizony elõfordult nekünk is, hogy a szexet is abba kellett hagyni, mert felsírt a lányunk. Ez nem túl kellemes :))) Ha gyerek elõtt problémamentes, boldog párkapcsolatban éltek, akkor utána sem lesz gond, viszont a gyengébb kapcsolatot szétzilálhatja a gyerek, hiszen valóban nem kis feszültséggel jár a gyerekvállalás. Együtt szülõnek lenni viszont nagy kaland és még jobban összekovácsolt minket. Idõ mindig annyi van amennyit teremtesz magadnak.

Mi egyáltalán nem távolodtunk el, ugyanaz a szenvedélyes szerelem van köztünk, mint a kapcsolatunk legelején. Szeretem a lányom, de a férjem ugyanolyan fontos számomra. Megváltozik az élet az igaz és bizony elõfordult nekünk is, hogy a szexet is abba kellett hagyni, mert felsírt a lányunk. Ez nem túl kellemes :) )) Ha gyerek elõtt problémamentes, boldog párkapcsolatban éltek, akkor utána sem lesz gond, viszont a gyengébb kapcsolatot szétzilálhatja a gyerek, hiszen valóban nem kis feszültséggel jár a gyerekvállalás. Együtt szülõnek lenni viszont nagy kaland és még jobban összekovácsolt minket. Idõ mindig annyi van amennyit teremtesz magadnak.
Szerencsére nálunk sem az a helyzet.Sokan elkövetik szerintem azt a hibát hogy kisajátítják a kis jövevényt, pedig a szoptatáson kívûl az apuka is mindent meg tud csinálni.Sokan nem bírják hogy kiestek a munkából, elkezdenek felesleges dolgokon rágódni ami addig amíg az anyuka dolgozott nem tûnt fel, vagy nem volt téma.Feszültség, feszültséget szûl.Az apa esetleg kirekesztve vagy feleslegesnek érzi magát.Sok oka lehet.Bár hiszem hogy egy tényleg jó kapcsolatban ahol megtalálta a "zsák a foltját" ez nem fordul elõ. Természetes hogy megváltozik minden, ez az élet rendje.Rugalmasnak kell lenni, feladni bizonyos dolgokat.Ez mind hozzátartozik a gyerekvállaláshoz.Bocsi ha kicsit zavaros lett:) )
Nálunk nem volt ilyen, és a baba születése után még erõsebb lett a kapcsolatunk, sohasem hanyagoltuk el egymást, amúgy is úgy gondolom, hogy nem szabad az anyának csak a babára koncentrálni 24 órában, kisajátítani, és a férjet elhanyagolni, jól esnek a kettesben töltött esték és programok is. Nálunk nem változott meg minden csak jobban meg kell szervezni a dolgokat, és a legtöbb idõben 3asban vagyunk nem kettesben ennyi.ne aggódj.
Mi 3 gyerek után sem távolodtunk el egymástól. Csak akkor távolodnak el, ha az anya a nap 24 órájában csak a gyerekkel törõdik. A csecsemõt is lehet két szopi közt magára hagyni, este pedig lehet beszélgetni a férjünkkel. Idõnként már a 2-3 hónapos babát is rálehet hagyni 1-2 órára a mamákra, és elmenni együtt valahová. Csak akkor nincs idõ egymásra, ha nem is akarnak rá idõt áldozni.
Semennyire, sõt. :) Ha a párom itthon volt, együtt babáztunk, mondhatni együtt fedeztünk fel mindent, ami az elsõszülöttel jár. Nagyon sokat segített, és ezért annyira hálás voltam, hogy még jobban beleszerettem. :) Teljesen összekovácsolódtunk hála az égnek.
Kedves második válaszoló! Sajnos nem igaz amit írsz. Nem csak akkor távolodnak el egymástól, ha anyuka 24/24 órát a babával foglalkozik. Sajnálatos példám a következõ: Nagyon jó kapcsolatunk volt, nagyon nagy volt köztünk a szerelem, sok mindenen átmentünk, támaszai, társai is voltunk egymásnak. Együtt élés is tökéletesen mûködött, pénzügyi dolgok, minden. Megszületett a gyermekünk. Apuka azóta reggel elmegy dolgozni, hazajön, itthon egy másik fajta munkát végez lefekvésig. Én alig várom, hogy hazaérjen, meleg étel, sütemény várja õt, van mikor még sört is veszek neki, ha elmegyünk vásárolni, Rá is mindig gondolok. Szexi fehérnemûket vásároltam, baba elaludt, felvettem neki a rucikat. A súlyom kevesebb, mint terhesség elõtt, ilyen probléma nincs. Rendszeresen sminkelem magam, mindig tiszta, ápolt vagyok. Ennek ellenére, kb heti egyszer vagy akár kéthetente egyszer vagyunk csak együtt (szexuálisan ). Nem beszélgetünk, mert nem akar, ha kérdezem lerendezi tõmondatokban. Gyerekkel csak néha, ha úgy van hangulata akkor foglalkozik. Ha vendégek vannak nálunk, vagy ha családnál vagyunk, mintaapa és társ, de itthon borzalmas. Sokat sírtam, próbáltam vele megbeszélni. Egy éves a gyermekünk. Még küzdünk. Szeretem. De nem tudom meddig bírom ezt így.

A baba születése után mennyi idő (hét, hónap) elteltével "szabad" a babával tömegközlekedési eszközön utazni?

A babánk decemberben születik meg és a párom kijelentette,hogy amint megszületik a baba buszra ülve megmutatja a szüleinek,akik 15 km-re laknak.Amit én ellenzek,illetve nem tartom biztonságosnak a sok krákogó emberek miatt.

Legjobb válasz: Mi 10 naposan, de nekünk nem volt mas lehetösegünk. Vedönöhöz vittük es egesz uton aggodtam, nehogy elkapjon valamit. Egy pelenkaval le is takartam a hordozot. Miert nem ök jönnek meglatogatni?

Mi 10 naposan, de nekünk nem volt mas lehetösegünk. Vedönöhöz vittük es egesz uton aggodtam, nehogy elkapjon valamit. Egy pelenkaval le is takartam a hordozot. Miert nem ök jönnek meglatogatni?
Van aki busszal viszi haza a babát a kórházból. Elég a baba arcára egy pelust tenni. Ne ezért ellenezed. Ekkor babának még legalább 2 óránként kell szopni, sûrûn tisztába tenni stb. Ez az elsõ napokban idegen helyen elég körülményes. Neked is az elsõ hetekben sokat kell pihenned. Az anyósodék jöjjenek az elsõ idõben hozzátok babát nézni.
Végül is van aki busszal vonattal viszi haza a kórházból a babát. Én legalább 4 -6 hétig várnék a buszozással neked is pihenni kéne szülés után. Jobb lenne ha anyósodék mennének hozzátok.
Férfiak...Én 3 hónapig vártam a bkv-zással. Jól teszed hogy ellenzed, a busz nem egy újszülött immunrendszerének való.
pár hónapig biztos nem buszoznék babával. én még a taxit se tartom elég tisztának ahhoz, hogy hazahozzam a babát a kórházból. ha nem lenne autónk, megkérnék vkit, hogy jöjjön értünk. és igen, anyósék jöjjenek eleinte babalátogatóba.
én villamossal vittem haza. 18 évesen, csórón, egyedül. jó szar volt. de nem lett semmi baja :)
Mi 4 hetesen vittük BKV-ézni elõször, mert menni kellett a dokihoz tanácsadásra, de nekünk nincs autónk, így muszáj volt buszozni. Azóta 2szer buszoztunk, most 6 hetes.

Télen ki mennyi idő után vitte ki a babát születése után?

A kisfiam 2 hetes,ilyen id?ben baj lehet ha jól felöltöztetem és el?f?tött autóba teszem?Majd elmegyünk a mamihoz?Lehet baja?

Legjobb válasz: Szia! Kisfiam november közepén született(2008-ban),1 hetes volt,amikor leesett az a nagy hó,de mi mentünk mamáékhoz,akik 220 km-re laknak:) nem lett semmi baja

Szia! Kisfiam november közepén született(2008-ban), 1 hetes volt, amikor leesett az a nagy hó, de mi mentünk mamáékhoz, akik 220 km-re laknak:) nem lett semmi baja
Szia!Nem lesz semmi baja!Az én kislányom novemberbe született(6 éve), de mi már 2 hetesen sétáltunk vele!Ha jól felvan öltöztetva akkor semmi baja nem lesz!
Semmi baja nem lesz! fõleg kocsiban nem. De 2 hetesen már szoktathatod a sétához is. A jól felöltöztetés ne túlöltöztetés legyen!!
persze, hogy nem lesz baja, a kórházból is hazajötettek valahogy.
Szia!Tavaly született januárban-1 hetesen vittük ki.Nem lesz baja.Kell is neki!
A kérdező hozzászólása: Akkor ilyen minuszokban én is kivihetem egy kicsit még sétálni is??,
Szia.A lányom január 17-én született, és a héten már minden nap sétálunk(nem órákat), de már 1 hetesen vittük kocsival a szüleimhez.Nagyon élvezi a sétákat, jókat alszik és nekem is jó volt kimozdulni:)
Egy hetesen kivittem, mert muszáj volt.Két hetes korától (pedig akkor nagyon hideg volt) rendszeresen sétálunk.Meg is dicsért a doktornéni.Eddig egyáltalán nem volt beteg.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen!Akkor meglátogatjuk a mamát!A kisfiam január 26.-án született!
Az én kislányom is 2 hetes. Tegnap voltunk kinnt elõször, szépen sütött a nap. Ma a szél miatt nem.Viszont voltunk a nõvéremnél autóval. Végig aludt. A kisfiad mikor született? Mi jan.19-én.
2 hetes gyerekkel már sétáltam decemberben. Most 15 hónapos, de még nem volt beteg.
Én babám 2008. decemberben született, én már 1 hetesen vittem sétálni. Fel kell öltöztetni, nyugodtan kiviheted minuszban is, azt is meg kell hogy szokja. Nyugodtan menjetek át a mamához. Figyelj rá, ha nagyon nagyon beöltözteted, azért ne fûts be annyira az autóban, mert aztán csak leizzad. A babára mindig egy réteggel kell több, mint ami rajtad van.

Szülés után mennyi idővel tudom majd szoptatni a babámat? A mikor rögtön rámteszik születése után akkor már tud valamit kiszívni a mellemből?

Legjobb válasz: Elvileg valamennyi elõtejnek lennie kell. Ebben nagyon magas koncentrációban vannak a hasznos immunerõsítõ anyagok. Ez kb 2 napig termelõdik, utána jön az érett tej. Az elsõ szopinál valószínû csak pár csepp lesz, vagy annyi se de ne ess kétségbe, próbálkozz minél többet annál hamarabb indul be. Nekem a szülés utáni 2 napon indult el de sajnos 4 napig a fiamat nem kaptam meg.

Elvileg valamennyi elõtejnek lennie kell. Ebben nagyon magas koncentrációban vannak a hasznos immunerõsítõ anyagok. Ez kb 2 napig termelõdik, utána jön az érett tej. Az elsõ szopinál valószínû csak pár csepp lesz, vagy annyi se de ne ess kétségbe, próbálkozz minél többet annál hamarabb indul be. Nekem a szülés utáni 2 napon indult el de sajnos 4 napig a fiamat nem kaptam meg.
Van olyan kórház, ahol rögtön mellre teszik a babát. Olyankor már van elõtej, ami nagyon fontos az újszülött számára. Igaz, hogy csak néhány korty, de a baba gyomra is cseresznyényi, tehát elég neki. Emellett tele van ellenanyagokkal, amik védik õt a környezetben lévõ baciktól.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat!
Többnyire van már elõtej, ha nincs, majd lesz pár óra múlva. Akár van, akár nincs, jó gyakr5an, akár óránként is mellre kell tenni a babát és akkor lesz hamar. Van, ahol azonnal mellre teszik a babákat. Nekem is odaadták, de nem szopizott. A kórteremben már igen, de ügyetlenkedtünk (elsõ baba) és csak bimbóvédõvel ment. Aztán 2 hónapos korában leszokott a bimbóvédõrõl szó szerint egy perc alatt, és azóta is ügyesen szívja a cicimet. Azért írtam le, hogy tudd, nem biztos, hogy egyszerû lesz, de azért nem vészes.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!