Találatok a következő kifejezésre: Szülés után szabad (30 db)

Ha szülés után fél évig szülési szabin leszek, akkor mikortol jár a gyed? Vagy a szabi mellé jár a gyed is?

A családi potlékot és a gyadat mikor kell igényelni ?Még szülés el?tt,vagy utána ráér?

Legjobb válasz: Szülés után, ha megkaptad a gyermeked TAJ kártyáját, születési anyakönyvi kivonatát, illetve lakcímkártyáját, csak akkor tudsz igényelni mindent. Érdemes egyébként ezeket a nyomtatványokat még szülés elõtt beszerezni, így szülés után csak a kitöltéssel kell foglalkozni, nem kell kétszer szaladgálni. Ha szülés napjától leszel szülési szabin, akkor arra az idõre TGYÁS-t és családi pótlékot kapsz. Ha letelik a szabi, utána lehet igényelni a GYED-et, ami a gyerek 2 éves koráig jár. A családi pótlékot pedig folyamatosan fogod kapni.

Szülés után, ha megkaptad a gyermeked TAJ kártyáját, születési anyakönyvi kivonatát, illetve lakcímkártyáját, csak akkor tudsz igényelni mindent. Érdemes egyébként ezeket a nyomtatványokat még szülés elõtt beszerezni, így szülés után csak a kitöltéssel kell foglalkozni, nem kell kétszer szaladgálni. Ha szülés napjától leszel szülési szabin, akkor arra az idõre TGYÁS-t és családi pótlékot kapsz. Ha letelik a szabi, utána lehet igényelni a GYED-et, ami a gyerek 2 éves koráig jár. A családi pótlékot pedig folyamatosan fogod kapni.
A kérdező hozzászólása: Köszi szépen a gyors választ.

Szülés után be kell tartani a 6 hét tusólást és tényleg nem szabad ülőfürdőzni?

Legjobb válasz: Szülés után a méhed gyakorlatilag egy nagy eleven seb, így nagy a fertõzés veszélye. Ezért nem ajánlják a szexet és az ülõfürdõt. Kb. 6 hét mire teljesen begyógyul. Ha elmúlik a vérzés, jól érzed magad, akkor gondolom már 4 hét után azért lehet fürödni, de akkor sem sokáig áztatni magad. Én a biztonság kedvéért kivártam, hogy a 6 hetes kontrollon a doki azt mondja, hogy minden rendben. Pedig mindig is imádtam fürödni (akár 1 órát is), de szülés után inkább tusoltam.

Szülés után a méhed gyakorlatilag egy nagy eleven seb, így nagy a fertõzés veszélye. Ezért nem ajánlják a szexet és az ülõfürdõt. Kb. 6 hét mire teljesen begyógyul. Ha elmúlik a vérzés, jól érzed magad, akkor gondolom már 4 hét után azért lehet fürödni, de akkor sem sokáig áztatni magad. Én a biztonság kedvéért kivártam, hogy a 6 hetes kontrollon a doki azt mondja, hogy minden rendben. Pedig mindig is imádtam fürödni (akár 1 órát is), de szülés után inkább tusoltam.
Lányok tök jó h elírtátok ezeket, mert nekem SENKI nem mondta, még a védõnõ se, h nem szabad szülés után kádban fürödni. A kórházban tusoló volt, oké, de 3 napig voltam bent, otthon rendesen , kádban fürödtem rögtön .... Ha lesz még egy babánk erre odafigyelek majd! Még jó hogy nem lett bajom :S
Én 3 hétig bírtam ülõfürdõ nélkül. Ismerõsöm 2 hétig. Semmi következménye nem lett.
A kérdező hozzászólása: Az elsõ kettõnél én is kibírtam, remélem most is sikerül megállnom... Köszönöm a válaszokat és az indokokat!
Feltétlen tartsd be, mert nagy a fertõzés veszély! Még nyitott a méhszáj, a méheden belül pedig nagy seb van, ezért könnyen fertõzõdhet! Pár hét zuhany nem a világ vége.

Veszélyeztetett terhesként betegállományban leszek a szülésig. Szülés után szülési szabi, TGYÁS, GYED vagy milyen juttatást kell igényelni?

Sok éves munkaviszonyom van, csak nem tudom, hogy milyen lehet?ségek vannak. Köszönöm a segítséget.

Legjobb válasz: Szülés után 24 hétig TGYÁS, aztán a gyerek két éves koráig GYED, végül három éves korig GYES. Az elsõ kettõ mellett nem mehetsz el dolgozni, de a GYES mellett már dolgozhatsz.

Szülés után 24 hétig TGYÁS, aztán a gyerek két éves koráig GYED, végül három éves korig GYES. Az elsõ kettõ mellett nem mehetsz el dolgozni, de a GYES mellett már dolgozhatsz.
A szülési szabadság és a tgyás ugyanaz. A tgyást leghamarabb a szülés várható idõpontja elõtt lehet igényelni. Ha a tavalyi kereseted 145.000, - Ft vagy több, akkor jobban jársz ha szülésig táppénzen maradsz és csak a szülés napjától igényled a tgyást. A tgyás 24 hétig jár, a gyed csak utána esedékes. A juttatásokat a munkahelyeden keresztül kell igényelni. Ha a munkahelyed TB kifizetõhely akkor rajtuk keresztül, egyéb esetben az OEP-tõl kapod. A nyomtatványokat általában a munkahely szokta biztosítani, ha nem akkor az OEP honlapján meg vannak.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm, akkor a munkahelyem intézi a dolgokat (ez igen kényelmes). Már napok óta ezen rágódom, kár volt :)

Ha igénybe veszed a szülés előtti 4 hét "szabit", akkor rövidül a tgyás vagy a gyed ideje szülés után?

Legjobb válasz: A tgyás összesen 168 nap, ha szülés elõõt 4 héttel igénybe veszed, akkor onnatól számolódik, ezután a gyermek 2 éves koráig gyed-en leszel.

A tgyás összesen 168 nap, ha szülés elõõt 4 héttel igénybe veszed, akkor onnatól számolódik, ezután a gyermek 2 éves koráig gyed-en leszel.
Én is igénybe veszem, de ez nem változtat az idõszakokon. 168 napig jár a tgyás, aztán a bab 2 éves koráig a gyed, 3 éves koráig a gyes.
A kérdező hozzászólása: És melyik nagyobb összeg? A gyed vagy a táppénz? Köszi!
Fogalmam sincs, de elképzelhetõ, hogy a gyed több, mert az egyik kolléganõm is így ment szülni, hogy 1 hónappal elõtte vette ki a szülési szabiját és nem ment táppénzre, és az anyagiak miatt nekem is ezt ajánlották.
A tgyás a szülési szabadság idejére jár, tehát ha kiveszed már a szülés elõtt a négy hetet, akkor négy héttel korábban fog majd kezdõdni a gyed. A gyed nettója mindenképpen kevesebb, mert a tgyásból nem vonnak nyugdíjjárulékot, a gyedbõl viszont igen. A jövedelemtõl is függ, de ha a minimálbér kétszerese felett keresel, akkor érdemesebb a szülésig táppénzen lenni, utána tgyás, és a lehetõ legkésõbb a gyed.
Ja, és ha a munkahelyeden gyõzködnek, hogy vedd ki négy héttel a kiírt idõpont elõtt, nem kell elhinni nekik, hogy köteles vagy erre, mert ezt te döntöd el.

Szülés után érdemesebb szülési szabira menni vagy egyből TGYÁS-t igényelni? Bővebben lent.

Már a terhességem 8. hetét?l táppénzen vagyok, sajnos veszélyeztett voltam. Eleinte még a fizetésem 70%-a járt, de miután kórházban is feküdtem így már csak a 60%-át kapom. (új rendszer miatt) Elvileg 2 héten belül szülök, de nem tudom, hogy azonnal kérjem-e a tgyás-t vagy inkább a szülési szabadságot. Illetve ezeket a munkahely intézi vagy én magam? (gondolom, a szülési szabit a munkahely)

Legjobb válasz: A kérdésed pontosan nem értem, mert én úgy tudom, hogy a Tgyás a szülési szabadság idejére jár. Ha a munkahelyed tb. kifizetõ hely, akkor õk intézik a tgyást, de szerintem jobban jársz, ha megbeszéled velük, hogy elintézed inkább te, így gyorsabb tapasztalatom szerint.

A kérdésed pontosan nem értem, mert én úgy tudom, hogy a Tgyás a szülési szabadság idejére jár. Ha a munkahelyed tb. kifizetõ hely, akkor õk intézik a tgyást, de szerintem jobban jársz, ha megbeszéled velük, hogy elintézed inkább te, így gyorsabb tapasztalatom szerint.
A kérdező hozzászólása: Köszi, ezt nem tudtam! :) )
Ha a munkahely TB kifizetõ, akkor velük KELL elintézni, nem intézheted te az Oep-nél. Egyébként a munkahely 1hét alatt elintézi, míg az OEP 1-2 Hónap alatt. TGYÁS=Szülési szabi

Ha a munkahelyem TB kifizetőhely, május végén szültem, szülés után vettem ki a szülési szabit, nem kellett volna, hogy lejárjon már a Tgyásom?

Nem kaptam semmilyen papírt a munkahelyemr?l. Vagy ilyenkor nem kell kitölteni semmit, megy tovább a Gyed automatikusan?

Legjobb válasz: A TGYÁS 180 nap után jár le; én júli végén szültem, és most jan közepén járt le, úgyhogy a Tied is már le kellett, hogy járjon. Külön kell egy 3-oldalas nyomtatványt kitölteni, amit a HR-en kértünk.

A TGYÁS 180 nap után jár le; én júli végén szültem, és most jan közepén járt le, úgyhogy a Tied is már le kellett, hogy járjon. Külön kell egy 3-oldalas nyomtatványt kitölteni, amit a HR-en kértünk.
Szia! Az én munkahelyemen azt mondták, ha nem mentem volna be, akkor kiküldik a nyomtatványokat. Elméletileg 1-2 héttel a TGYÁS lejárta elõtt kellene már intézni a GYED-et.
A tgyás 168 nap. Március 8-án szültem és augusztus 22-én járt le. Nekem kifizetõhely a munkahelyem, már elõtte értesítettek, mielõtt lejárt volna a tgyás. Amúgy a gyedet papíron is kérni kell. Nked valamikor októbeber vég felé járt le a tgyás.
Ha a munkahelyed Tb kifizetõhely, akkor nekik már a lejárta elõtt ki kellett volna küldeni a GYED igénylõlapot. Most milyen ellátást kapsz? Ha jól számolok május végén szültél (pl. május 25-tõl) 168 nap, az november 8-án lejárt. Sürgõsen menjél be a munkahelydre és intézd el. Ha kérdésed van írjál privát.
A kérdező hozzászólása: Érdekes. Én is úgy tudtam, hogy kell kitölteni igénylést a Gyed-hez, de semmit nem kaptam, ellátást pedig kapok. Nemtudom, hogy mit, mert ugye a folyószla kivonaton csak annyi van, hogy munkabér átutalás. Köszönöm a válaszokat, felhívom õket. Még az adójóváírásos papírt sem kaptam meg, meg semmit, amit ilyenkor kellene.
Szia! Nekem ezt úgy intézték, hogy amikor a TGYÁS-hoz kaptam a papírokat, akkor a GYED-est is elküldte az irodás. Kitöltöttem amit kért, a többit pedig Õ intézte, beírta amit kellett. Folyamatosan kaptam a pénzt.

Szülés után akinek mély süllyedése volt vagy hüvely fal súlyedése, tornáztál, tornázol? A hasizom gyakorlatokra gondolok? Szabad-e ezt csinálni?

Legjobb válasz: Szia, nekem van egy kis méhsûllyésem, intimtornát kezdtem el. Elvileg a rázkódó mozgást kell kerülni, nem szabad nehéz súlyt emelni, a tornánál nem szabad mélyguggolásokat csinálni, a felülés sem pont jó, mert lefelé préseled az alhasi szerveket. A gondom nekem is az, hogy akkor mit sportoljak, mert ugye a futás kilõve a rázkódés miatt, Rubint Réka dvd-im vannak, de azokban sok a guggolás, felülés.

Szia, nekem van egy kis méhsûllyésem, intimtornát kezdtem el. Elvileg a rázkódó mozgást kell kerülni, nem szabad nehéz súlyt emelni, a tornánál nem szabad mélyguggolásokat csinálni, a felülés sem pont jó, mert lefelé préseled az alhasi szerveket. A gondom nekem is az, hogy akkor mit sportoljak, mert ugye a futás kilõve a rázkódés miatt, Rubint Réka dvd-im vannak, de azokban sok a guggolás, felülés.
A kérdező hozzászólása: köszi.

Miért nem szabad szülés után 3-4 hónapig tornázni?

Azt értem,hogy miért nemm lehet fogyókúrázni. De a tornát nem értem... Rajtam 5 kg plusz van még a terhességb?l, viszont összesen még 12 kg-ot szeretnék fogyni, ehhez viszont a torna is kellene... F?leg hogy a combom kétszer akkora,mint terhesség elött, a legtöbb fölösleg oda rakódott le...

Legjobb válasz: Szerintem lehet. Én császáros voltam, de már 6 hét után mondta a dokim, hogy tornázhatok. Végül 2 hónap után kezdtem el, fokozatosan növelve a mennyiséget. Ha szoptatsz, akkor arra figyelj, hogy ne legyen izomlázad, illetve mindig szoptatás után tornázz és ne elõtte.

Szerintem lehet. Én császáros voltam, de már 6 hét után mondta a dokim, hogy tornázhatok. Végül 2 hónap után kezdtem el, fokozatosan növelve a mennyiséget. Ha szoptatsz, akkor arra figyelj, hogy ne legyen izomlázad, illetve mindig szoptatás után tornázz és ne elõtte.

Durex epres síkosítót szabad használni szülés után?

Legjobb válasz: Igen, lehet. Mostmár szabad a pálya. Mindent lehet, ami jólesik!

Igen, lehet. Mostmár szabad a pálya. Mindent lehet, ami jólesik!
Mi is azt használtunk, a férjemnek nagyon bejött:-))
az elso 6 hetben nem ajanlott, utanna lehet
A kérdező hozzászólása: Pont ma voltam a 6 hetesen, minden ok.Csak ezt nem mertem megkérdezni.:-)
A kérdező hozzászólása: Szabad ha merek, igaz? Köszönöm a VÁLASZOKAT!!!
Nekem még modnta is a doki, hogy tuti kelleni fog. :) ) kell is (még szoptatok)
Sõt, szülés elõtt méginkább, könnyebben kijön a gyerek!

Milyen papírokat kell elrendeznem szülés után és hol? (Szülési szabi, egyszeri támogatás, gyes, baba-taj, anyakönyvi kivonat) Zalaegerszeg?

Legjobb válasz: Szia! Még anyasági támogatást is igényelhetsz. Szerintem hívd fel a budapesti kirendeltségeket (OEP, MÁK), és ott kérdezd meg, hogy ha zalaegerszegi vagy, ezeket hol kell elintézned. Itt van egy budapesti lista: http://finnfan.uw.hu/papirmunka.html

Szia! Még anyasági támogatást is igényelhetsz. Szerintem hívd fel a budapesti kirendeltségeket (OEP, MÁK), és ott kérdezd meg, hogy ha zalaegerszegi vagy, ezeket hol kell elintézned. Itt van egy budapesti lista: http://finnfan.uw.hu/papirmunka.html

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!