Találatok a következő kifejezésre: Szülés után anyasági (30 db)

Szülés után anyasági támogatást szeretnék igényelni (otthonról folyamatosan dolgozok a munkabérért), anyukám itt lesz segítenil. A gyermek 1 éves kora után igényelhetek még gyed-et vagy gyes-t?

Van a születés után valamilyen idõkorlát, amin belül igényelni kell?

Legjobb válasz: Gyest a szülés pillanatától igényelhetsz, az alanyi jogon jár. Gyedet pedig az szerint, hogy szülés elõtt dolgoztál-e eleget hozzá. Nincs idõkorlát az igényléshez, csak visszamenõleg nem fizetnek...

Gyest a szülés pillanatától igényelhetsz, az alanyi jogon jár. Gyedet pedig az szerint, hogy szülés elõtt dolgoztál-e eleget hozzá. Nincs idõkorlát az igényléshez, csak visszamenõleg nem fizetnek...
A kérdező hozzászólása: Ez így járható út? Nincs benne szabály ellenes? - több éves folyamatos munkaviszonyomat nem adom fel - szülés után 1 hónap szabadságra megyek (összeszokunk a kicsivel) - megigényelem a gyes-t, de mellette folyamatosan dolgozok tovább (persze csak otthonról napi 8 órában) - a baba 1 éves korában igényelem a gyed-et 2 éves koráig - a baba 2 éves korától 3 éves korig újra gyes-t igényelek
Több dolgot nem értek: -Ha szülés után rögtön gyedre mész, még nem adod fel a munkád (csak 1 éves koráig nem dolgozol) -1 hónap alatt akarsz összeszokni a kicsivel??? Ez egy kicsit kevés idõ... - Minek mész szabadságra, ha otthonról akarsz dolgozni?????? -Ha viszont nem otthonról dolgozol, hogyan fogod szoptatni? És szerintem munka mellett még gyes-t sem kaphatsz szülés után.
A kérdező hozzászólása: Otthonról dolgozva is dolgozni kell, ha az ember nincs szabadságon. Ha szabit veszek ki, nem kell dolgoznom, nem kell felvenni a telefont, nem kell intézkedni... csak a kicsivel foglalkozok. Az elsõ gyermekkel is elég volt 4 hét összeszokás, de vele 1, 5 évet voltam gyed-en és utána álltam újra munkába, azaz 1, 5 évig nem dolgoztam. Ez már rég volt. Ez pedig egy másik helyzet. Dolgoznom kell, mert olyan feladatom van, amibõl ha kilépek, kereshetek másik állást és a projekt biztos bukásra van ítélve. Hálás vagyok a fõnökömnek, mert annyit kért, hogy õ utalja a napi 8 órás fizetést végig, de legalább napi 4 órát próbáljak meg dolgozni, hogy a több éves munkánk (ami az utolsó fázisban van) ne menjen tönkre.
Anyaságit kapsz, viszont se tgyás, se gyed, se gyed nem jár a baba 1 éves koráig, mivel addig választani kell az ellátás és a munkabér között. Ha betölti a pici az 1 évet akkor a bér mellé igényelheted a gyedet majd a gyest.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a választ, így fogom csinálni.

Az egyszeri anyasági támogatáshoz kell egy igazolás a nőgyógyásztól, hogy részt vettem a kötelező vizsgálatokon. Ezt mikor lehet elkérni tőle? Szülés után még a kórházban?

Máshoz is kell még ez az igazolás?

Legjobb válasz: Elvileg szülés után a kórházban. Nekem akkor adta oda, a varratszedés után (szülés után 3 nappal). Máshoz nekem nem kellett, csak az anyaságihoz. A Tgyás-hoz is vittem azért magammal, (2 pldányban adta a doki), de ott nem kérték.

Elvileg szülés után a kórházban. Nekem akkor adta oda, a varratszedés után (szülés után 3 nappal). Máshoz nekem nem kellett, csak az anyaságihoz. A Tgyás-hoz is vittem azért magammal, (2 pldányban adta a doki), de ott nem kérték.
Nekem anno a védõnõ hozta a szülés utána elsõ látogatásakor. Az igazolás helyett a kiskönyv is jó, ha hozzájárulsz, hogy másolatot készítsenek róla.
Én már elõbb elkértem, ha megvan a könyvedben a 4 pecsét, kiadják.
Nekem szülés után a kórházban kérdezés nélkül adtak igazolást.
A kérdező hozzászólása: köszönöm.

Az anyasági támogatást a terhesség végén vagy szülés után kell intézni? És az egyszeri ugye?

Legjobb válasz: Szia. Mi pont a héten intéztük. Szülés után tudod intézni, mert kell hozzá a születési anyakönyvi kivonat és a baba taj száma. (a taj kártya szülés után kb 2 héttel jön postán). És azt mondták, igénylést követõen kb 2 héttel utalják, egyszeri támogatás.

Szia. Mi pont a héten intéztük. Szülés után tudod intézni, mert kell hozzá a születési anyakönyvi kivonat és a baba taj száma. (a taj kártya szülés után kb 2 héttel jön postán). És azt mondták, igénylést követõen kb 2 héttel utalják, egyszeri támogatás.
Szia! Egyszeri igen. 64125 Ft. Szülés után tudjátok intézni mert a pici anyakönyvi kivonata is kell hozzá. de hamar kiküldik. Én a postára adástól számítva 2 hétre kézhez kaptam a családival együtt.
Szia! Szülés után 180 napon belül kell benyújtani rá az igényt, és Magyar Államkincstárnál kell igényelni. Ezen az oldalon több infót is megtudhatsz róla: http://www.allamkincstar.gov.hu/rovat/135


Mi az ami biztosan jár támogatás a szülés után és mi az aminek érdemes utána járni? Mennyi most az anyasági?

Mert mondták egy páran, hogy van olyan amiről lehet nem is tudunk?

Legjobb válasz: Alanyi jogon, ha 4x részt vettél terhesgondozáson: anyasági támogatás 64.125 Ft Alanyi jogon: családi pótlék. Terhességi gyermekágyi segély csak bizonyos idõtartamú munkaviszony után. Ha ezt nem éred el, akkor gyes-sel indul a történet. És van a családi adókedvezmény. http://www.nemcsakbaba.hu/index.php/kismamaknak/227-csaladta..

Alanyi jogon, ha 4x részt vettél terhesgondozáson: anyasági támogatás 64.125 Ft Alanyi jogon: családi pótlék. Terhességi gyermekágyi segély csak bizonyos idõtartamú munkaviszony után. Ha ezt nem éred el, akkor gyes-sel indul a történet. És van a családi adókedvezmény. http://www.nemcsakbaba.hu/index.php/kismamaknak/227-csaladta..
Az elsõ jól leírta, ennyivel kiegészíteném: - A családi adókedvezmény a terhesség 91. napjától vehetõ igénybe, az apa is igényelheti. Havi + 10000, - - Az önkormányzat is adhat születési támogatást, ami több 10000, - is lehet, errõl én még csak most olvastam, de nekünk úgysem járt volna, ha a vagyoni helyzethez kötik.... -Az apának a szülés után jár pótszabadság. Pár hasznos link: http://feherlo.com/index.php/doula/89-csaladtamogatasok-2013 http://www.nemcsakbaba.hu/index.php/kismamaknak/227-csaladta.. http://www.femina.hu/gyerek/tizezreket_ero_tamogatasok_kisma..

Szülés után mennyi időre kapom meg az első juttatásokat? Az anyaságit, gyedet, családit? Ja és a 23. heti vércukor mérést megszokták ismételni?

Nemrég hallottam, mi igaz ebb?l? Debreceni vagyok

Legjobb válasz: A tgyást a szülés elõtti 28 nappal orvos igazolással tudod 180napra igénybe venni..az azt jelenti, hogy szülékor már azt kapod..utána a gyed jön a kicsi 2 éves koráig a többit nem irom, mert az most fog változni azt majd 2 év múlva kérdezd..illetve, rögtön a szüléskor igényelheted az egyszeri szülési támogatást amihez orvosi igazolás kell, hogy 4 szer voltál legalább tanácsadáson..ezeket vagy a munkahelyed intézi, vagy neked kell az oep-nél es az államkincstárnál igényelni igénylõlapokon. ha a tgyas-t kéred akkor le kell záratni a táppénzt és szólni a munkahelyeden, de ezt a sorrendet nem tudom, hogy mikor zárad le a tp-t és ahhoz képest mikortól igényeld a tgyást, de szerintem lezáratod a tp-t monjuk 10.-én és úgy kéred a tgyást, hogy 11.-étõl az jó, mert visszamenõleg fizetik, de max a szülés elõtti 28 napot számold ki!De kérheted késõbbtõl is, addig úgyis van a tp!

A tgyást a szülés elõtti 28 nappal orvos igazolással tudod 180napra igénybe venni..az azt jelenti, hogy szülékor már azt kapod..utána a gyed jön a kicsi 2 éves koráig a többit nem irom, mert az most fog változni azt majd 2 év múlva kérdezd..illetve, rögtön a szüléskor igényelheted az egyszeri szülési támogatást amihez orvosi igazolás kell, hogy 4 szer voltál legalább tanácsadáson..ezeket vagy a munkahelyed intézi, vagy neked kell az oep-nél es az államkincstárnál igényelni igénylõlapokon. ha a tgyas-t kéred akkor le kell záratni a táppénzt és szólni a munkahelyeden, de ezt a sorrendet nem tudom, hogy mikor zárad le a tp-t és ahhoz képest mikortól igényeld a tgyást, de szerintem lezáratod a tp-t monjuk 10.-én és úgy kéred a tgyást, hogy 11.-étõl az jó, mert visszamenõleg fizetik, de max a szülés elõtti 28 napot számold ki!De kérheted késõbbtõl is, addig úgyis van a tp!
Csak kérdés második feléhez tudok hozzászólni, nálunk (Pápa)a 26. héten van cukorterheléses vérvétel és ha nem jó az eredmény akkor be kell feküdni a kórházba és ott 24 órás diéta melletti vérvétel van, naponta többször.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a hasznos válaszokat :) )

Anyasági támogatást csak egyszer kapok szülés után?

Legjobb válasz: Igen, az anyasági támogatás egyszeri...

Igen, az anyasági támogatás egyszeri...
igen, egyszer, azt is akkor csak, ha igazolni tudod, hogy rendszeresen jártál terhesgondozásra
Dehogyis, hetente hozzád vágnak 100 ezret, amellett, hogy 2 évig még fizetjük is a béred.
A kérdező hozzászólása: Sziasztok! Köszönöm a válaszokat! Elsõnek üzenem, szüljön õ is és tudja meg mi vár rá; és most nem csak a szépre és jóra gondolok! (papírmunka, ügyintézés, fizikai és lelki fájdalom, anyagiak stb...)

Hogy van az egysyeri anyasági/kelengye segély szülés után? Magánorvos pecsétje is jó a kiskönyvbe?

Legjobb válasz: Igen, jó, ed szülés után adnia kell egypapírt is, igaolva hogy voltál nála 4- szer.

Igen, jó, ed szülés után adnia kell egypapírt is, igaolva hogy voltál nála 4- szer.
A kérdező hozzászólása: És erre nekem kéne figyelmeztetnem? Mert voltam már 3xa 12 hét alatt de még semmit nem is írt bele. Lehet én vagyok buta de elsõ baba és még nem vagyok benne a dolgokban :-)
Vannak dokik, akiknek maguktól nem jut eszébe. Ha legközelebb mész, követeld a pecsétedet. Mert, ha nincs, akkor nem fog járni az egyszeri támogatás. Én dokim mindig elkérte, már pecsételt is, jó fej volt. De van doki aki letojja, mert hát nem az õ pénze múlik rajta. Nkik szólni kell...
Úgy van, ha magától nem pecsétel, akkor szólj rá.
A kérdező hozzászólása: Köszi a válaszokat :-)
Nem a kiskönyv kell hozzá, hanem szülés után a zárójelentéssel együtt a kórházban adnak egy igazolást arról, hogy megjelentél legalább 4-szer terhesgondozáson, azt kell beküldeni az igénylõ nyomtatvánnyal és a többi szükséges melléklettel (ezek rajta vannak a nyomtatványon, hogy miket kell mellékelni).

Szülés után igényelhető támogatásokhoz (anyasági támogatás, TGyás, családi pótlék) feltétlen kell az anya megjelenése, mondjuk ha személyesen intézzük, vagy elég, ha az apa megy és viszi be a papírokat az illetékes intézménybe?

Legjobb válasz: Anyaságit és a családit postán is lehet intézni. A nyomtatványt kitöltöd és a fénymásolatokkal együtt elküldöd. Apa se kell hozzá. A TGYÁS-t nem tudom. Nekem azt a munkahely intézte.

Anyaságit és a családit postán is lehet intézni. A nyomtatványt kitöltöd és a fénymásolatokkal együtt elküldöd. Apa se kell hozzá. A TGYÁS-t nem tudom. Nekem azt a munkahely intézte.
Elég, ha apa, neked nem kell menned.
Csak megerõsítésként: apa is intézhet mindent, de ahol kell, írd alá a nyomtatványokat természetesen!
Apa is intézkedhet, de a baba születési anyakönyvi kivonata mindenképp kell. Nálunk az önkormányzat családvédelmi osztálya segít kitölteni a papírokat és fel is adja postán. Szerintem ott is érdeklõdhettek, ha nem olyan településen laktok ahol van illetékes intézmény. Gratulálok a babához! :) )

Szülés után milyen ügyeket kell intézni, és ennek mi a menete? (gyerek tajkártya, anyasági. )

Legjobb válasz: A taj illetve adókártya automatikus. Gyes/gyed+családi illetve az anyasági. Ezeket kell neked elintézni, a szükséges okmányokat beadni.

A taj illetve adókártya automatikus. Gyes/gyed+családi illetve az anyasági. Ezeket kell neked elintézni, a szükséges okmányokat beadni.
A taj, lakcím, adó kártyát, születési anyakönyvi kivonatot a kórház csináltatja. A taj és adó kártyát postán megkapod! A gyes/gyedet, családit, anyaságit neked kell intézni. Letöltöd a szükséges nyomtatványokat a MÁK honlapjáról, kitöltöd, csatolod a szükséges dokumentumok fénymásolatát, és elküldöd az területileg illetékes kirendeltségre.
Bocsi ha offolok, de ehhez kapcsolódóan nekem is lenne kérdésem. Nektek ezeket apa intézte?pl.munkahelyedre, önkormányzathoz õ ment be?
nálunk a munkahelyit más intézte (másik városban dolgoztam, egy barátom kértem meg, aki szintén ingázik a két hely közt.) a többit apa, írtam meghatalmazást, mert van ahol kérik (pl.anyasági tám.), de van amit bármelyik szülõ felvehet (pl.önkormányzatnál születési tám.)
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a részletes tájékoztatást. Még egy kérdés, hogy az életkezdési támogatáshoz, milyen iratokat kell csatolni? (mi is a 11. kerben lakunk)

Születési anyakönyvi kivonat, Taj-kártya, egyszeri anyasági segély, Tgyás, családi pótlék, mi van még, amit a szülés után el kell intézni?

Segítenétek összeszedni? Valamint azt is, hogy mit, hol kell intézni, mihez kellek én is, vagy esetleg Apa egedül is meg tudja oldani?

Legjobb válasz: Az anyakönyvi kivonatért az önkormányzathoz megy a párod, egyúttal a kicsi lakcímkártyáját is megkapja. A TAJ kártyát, adókártyát kiküldik postán. Egyszeri anyasági segély, családi pótlék MÁK-nál igénylendõ (itt: http://www.allamkincstar.gov.hu/rovat/129 minden le van írva, lap alján az igénylõlapokat is le tudod tölteni) Tgyás igénylés rep-tõl, (http://www.oep.hu/pls/portal/docs/PAGE/LAKOSSAG/OEPHULAK_NYO.. Apa mindent el tud intézni, csak legyenek nála az irataid (személyi, lakcím, taj, stb)

Az anyakönyvi kivonatért az önkormányzathoz megy a párod, egyúttal a kicsi lakcímkártyáját is megkapja. A TAJ kártyát, adókártyát kiküldik postán. Egyszeri anyasági segély, családi pótlék MÁK-nál igénylendõ (itt: http://www.allamkincstar.gov.hu/rovat/129 minden le van írva, lap alján az igénylõlapokat is le tudod tölteni) Tgyás igénylés rep-tõl, (http://www.oep.hu/pls/portal/docs/PAGE/LAKOSSAG/OEPHULAK_NYO.. Apa mindent el tud intézni, csak legyenek nála az irataid (személyi, lakcím, taj, stb)
Lemaradt, hogy a tgyás igénylést a munkahelyhez kell benyújtani, õk küldik tovább.
A kérdező hozzászólása: Annak a városnak az önkormányzatához, ahol szülök, ugye? Mert valószínûleg nem ott szülök, ahol élünk.
Elvileg a kórház a te lakcímed szerinti (mivel az lesz a baba lakcíme szerinti is:D) önkormányzatnak küld értesítést, így oda kell érte menni.
A kérdező hozzászólása: Oké! Nagyon szépen köszönöm a segítséget!
Én Budapesten nem abban a kerületben szültem ahol lakom, így a lakcímkártyáját és az anyakönyvi kivonatát nem a mi kerületünkben kellett intézni hanem abban ahol született...
Mi a kórházban megkaptuk az anyakönyvi kivonatot, és a lakcím kártyát. Eztuán ataj kártya a fontos, azt postán igényeltem meg. Hamar megkaptuk. ha ez megvan, akkor feladtam ajánlva a papírokat: Máknak a családi, egyszero anyasági Tgyás az oeptõl. Szerintem felelsleges Apának rohangálni, mi csak a postáig mentünk. Minden nagyon hamar megvolt. Addig is a saját irataidból másolj egy csomót. Mindenbõl.(szemig, lakcim, taj, adó) azt majd csatolni kell a nyomtatványokhoz.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm!


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!