Találatok a következő kifejezésre: Szülés után, apasági (4 db)

Szülés után, ha apasági nyilatkozattal kapja a baba az apa családnevét, az sem lehet régebbi?

Az apaságit a 18. héten kértük ki és az önkormányzatnál szó nélkül odakaptuk, nem mondtaksemmi ilyet, csak hogy vigyem magammal a kórházba.

Legjobb válasz: Szia Az Onkormanyzatnal nekem is azt mondtak,h nincs jelentosege,h milyen "regi" az apasagi nyilatkozat.Viszont az orvosom meg azt mondta,h O ugy tudja,h 1 honapnal nem lehet regebbi.Na most legy okos. En megcsinaltattam 2 honappal a kiirt idopontom elott,es nagyon remelem el fogjak fogadni.Nem tudom mi jelentosege van,h 1 honapos vagy 3 az a papir. Boldog babavarast kivanok 36 hetes kismama

Szia Az Onkormanyzatnal nekem is azt mondtak, h nincs jelentosege, h milyen "regi" az apasagi nyilatkozat.Viszont az orvosom meg azt mondta, h O ugy tudja, h 1 honapnal nem lehet regebbi.Na most legy okos. En megcsinaltattam 2 honappal a kiirt idopontom elott, es nagyon remelem el fogjak fogadni.Nem tudom mi jelentosege van, h 1 honapos vagy 3 az a papir. Boldog babavarast kivanok 36 hetes kismama
Ahogy észrevettem, ez teljesen ügyintézõfüggõ: van, ahol a 21. hét elõtt nem is engednek apasági nyilatkozatot tenni (holott semmilyen törvényben nem szerepel, hogy ne lehetne), van, ahol 90 napnál nem régebbit, van, ahol 30 napnál nem régebbit kérnek. Mindegyik idõpontra ismerek valós történeteket... Sõt, egy ismerõsömék úgy jártak, hogy hiába vitték a kórházba az egy hónapos apaságit, az anyakönyvvezetõ jól összeszidta õket, miért nem házasodtak össze, mert egy gyereknek családba kell születnie, stb. (!) Végül az anya nevére anyakönyvezte a gyereket, és azt mondta, hogy utólag a gyámhatóságnál elintézik... Szóval vannak "horror-sztorik"! :(
A kérdező hozzászólása: Remek! Akkor nem lettünk okosak... Egyébként a frász kerülget , hogy egy kismamának aki éppen szülni készül, össze-vissza kell szaladgálni, azt sem tudjuk miért és hova, , államkincstár meg oep...mindenhova 100 papír kell, remek lesz az újszölöttel órákat csücsülni a hivatalokba.ráadásul mindezt decemberben, és még buszozhatok is , mert nem tudok vezetni, de nem bíznék magamra akkor em senkit egy autóútra. Akkor apa szépen megzavarodik, mire minden papír a helyén lesz.. Azért kösz amiket írtatok, ..Milyen jó lenne, ha a védõnõk ilyen részletes nyomtatványt is adnának, amiben bene van ki hova, mikor menjen és mit vigyen.. Azért ettõl eltekintve sok boldogságot!
Szia! Remélem nemsokára megírhatom hogy elfogadják -e a "régebbit" mert mi is ebben a cipõben járunk. Júl.28-ára voltam kiírva, remélem már a héten megszületik a fiam és mi is kb.3 hónappal ezelött csináltattuk az apasági nyilatkozatot. Nem mertem vele várni mert volt olyan ismerõsöm akit elég hamar befektettek a kórházba (26 hét) és igy nem tudták megcsináltatni az apaságit, a szülés után kellett rohangálniuk hogy az apa nevén legyen a gyerkõc. Üdv: 40 hetes kismama

Mikor kell az apasagi nyilatkozatot elintezni? Szules elott is el lehet vagy csak szules utan?

Legjobb válasz: Szülés elõtt kell, jobb ha megvan hamarabb akár 3hónappal elõtte,

Szülés elõtt kell, jobb ha megvan hamarabb akár 3hónappal elõtte,
Nem. Sajnos az asszisztens lusta volt, vagy okoskodó. Ez egy formai dolog, amit elég komolyan bevezetnek a rendszerbe. Rajta is van a lapon, hogy visszavonhatatlan, és hogy a szülés várható ideje... Tehát terhességenként kell csináltatni. Nekem elfogadták az egyik UH-os papírt is, mert én sem kaptam meg a dokitól, mindig a majd volt a válasz. Az UH-ot szerencsére doki írta alá és rajta volt a szülés várható ideje is. Ezt és a kismama könyvet kellett bevinni, így készült el a miénk is. Asszisztenske okos akar csak lenni. Amúgy nem vagy elkésve, ne izgulj! Boldog babavárást és könnyû szülést!
Timikének van igaza, nincs elévülési határideje az apaságinak. Tehát mindegy, hogy három hónapos vagy 1 hónapos. Szülésre vinni kell, az tuti.
Nincsen ekezeted. Mo-n fogsz szulni? Ha nem, csak info: en US-ben szultem. Apasagi nyilatkozatot az anyakonyvezeshes szukseges papirokkal egyutt adjak oda es kell kitolteni de vagy 100x elmondjak az apa jogait es lehetosegeit mielott alairja a papirt. A mi kisfiunknak 2 napig nem volt neve ....
Nincs ilyen "új törvény"! Pont ezen mérgelõdött az okmányirodában a nõ, hogy a sok hülye asszisztens folyton új törvényekkel bombázzák a kismamákat. Mivel az apasági nyilatkozat visszavonhatatlan, ezért akár a terhesség megállapításakor már elkészíthetõ. Csak bírósági határozat bonthatja fel. A lényeg, hogy csak aktuális terhességre vonatkozik, viszont adott terhesség alatt bármikor elkészíthetõ. Ezért kell igazolás a dokitól a szülés várható idejére.
Kizárólag szülés elõtt kell megcsinálni, már vinned kell magaddal a szülésre.Ha nincs, automatikusan az anyuka nevét kapja!Érdemes mielõbb elintézni!
Szülésre már be kell vinned magaddal! Bármikor megcsináltathatod, én a 6.hónapban intéztem!
Az új törvény szerint a szülés idõpontjában nem lehet régebbi az apasági nyilatkozat, mint 1 hónap. Nekem is a dokinál mondta az aszisztens, amikor kérni akartam hozzá igazolást. Ez tök hülyeség, de ez van! :( 21 hetes kismami
Én is így tudtam, ezért is akartam papírt kérni az aszisztenstõl a múlt havi vizsgálatnál és nem adott, mert nem lehet megcsináltatni még. Nem lehet, hogy területenként változik ez a dolog és nálunk ilyen [email protected] csak a rendszer? :S a 21 hetes kismami
A kérdező hozzászólása: Koszonom szepen a valaszokat :)

Szülés után pénzbe kerül e az apasági nyilatkozat megcsinálása?

azaz az apa nevére akarja venni szülés után

Legjobb válasz: Nem kerül pénzbe

Nem kerül pénzbe
Az elsõ iratok is ingyenesek.Csak ha újat kell igényelni /elveszik stb/ akkor már 1500db-ja
Pécsen 2000 Ft illetéket kellett fizetni.
A kérdező hozzászólása: köszi a választ. és a TB kártya stb. újracsinálása az se vagy az igen?
A kérdező hozzászólása: köszi :) tehát ha új kártyák kellennek neki akkor 1500 FT darabja :)
Ilyen esetben a névváltozás esetén nem kell azokért sem fizetni. Legalábbis én 2008-ban szültem, és akkor nem kellet, nekem is elõször az én nevemen volt aztán lett az apasági.


Ha az apa nem akarja aláirni az apasági nyilatkozatot, akkor szülés után ez nekem, az anyának milyen anyagi következményekkel jár, ha a nevére akarom iratni?

Szeretném ha elismerné,de ? nem akarja.De mindenképp perelni fogom a gyerektartásért és hogy a nevére kerüljön.Hogy m?ködik ez a ceremónia?

Legjobb válasz: bocs, hogy kicsit mellékérdezek. ha õ ennyire nem akarja, miért akarod, hogy a nevére kerüljön a gyerek? ha õ ennyire elutasítja, miért erõlteted? lehet, hogy néhány éven belül találsz egy megfelelõ párt magadnak, aki a gyerkõcödet is örömmel a nevére veszi, és akit akár a gyereket apjának is tekint majd, jobban mint az igazit. nem voltam ugyan ebben a helyzetben, de lehet, hogy inkább a saját vezetéknevemet kérném a babának, majd késõbb kiderül. én úgy tudom, hogy attól, hogy nem veszi a nevére, a gyerektartást tudod bíróságon keresztül kérni, amennyiben elismeri, hogy õ az apa!

bocs, hogy kicsit mellékérdezek. ha õ ennyire nem akarja, miért akarod, hogy a nevére kerüljön a gyerek? ha õ ennyire elutasítja, miért erõlteted? lehet, hogy néhány éven belül találsz egy megfelelõ párt magadnak, aki a gyerkõcödet is örömmel a nevére veszi, és akit akár a gyereket apjának is tekint majd, jobban mint az igazit. nem voltam ugyan ebben a helyzetben, de lehet, hogy inkább a saját vezetéknevemet kérném a babának, majd késõbb kiderül. én úgy tudom, hogy attól, hogy nem veszi a nevére, a gyerektartást tudod bíróságon keresztül kérni, amennyiben elismeri, hogy õ az apa!
Édesem, én a két kezemet összetettem volna, ha nem zaklat ilyenekkel a kedves apa. Most követeli, hogy az õ nevét kapja, és rendszeresen láthassa. Én meg kikészülök minden alkalommal, amikor találkoznom kell vele. Rosszul vagyok a látványától is. Gondolj arra, hogy idõvel, lesz majd valakid, akit sokkal szívesebben nevez a gyerek apának, mint azt, aki nem akarta õt. Hogyan magyarázod meg a gyereknek, hogy egy olyan ember nevét viseli, aki csak azért egyezett bele, mert kötelezõ volt??? Ne magadra, ne a gyerektartásra, hanem a gyerekre gondolj anyuka!
A kérdező hozzászólása: Nem ismeri el hogy õ az apa.De ez nem biztos hogy igy marad.Lehet még meggondolja magát.Én szeretném hogy a nevét viselje ha már az õ babája is.Viszont ha szülésig nem irja alá az apaságit akkor a késõbbiekben nem szeretném ha láthatása lenne.Azt hogy tudom meg akadályozni hogy legyen láthatása?És ha lesz neki de nem adom oda a gyereket?Annak mi a következménye?
én is perelném, milyen dolog már - egy gyereket nem csak megcsinálni kell, hanem illene a kötelezettségeit is vállalni - minimum elismerni az apaságot és besegíteni a nevelésbe, költségekbe is az ismerettségi körömben volt hasonló - ott úgy volt, hogy DNS teszttel tudta volna bizonyítani, hogy nem az övé, de nem akarta inkább kifizetni, mert nagyon drága, és mert valószínûleg õ is tudta jól, hogy mégis az övé lehet a gyerek - így végül a bíróság megítélte a tartásdíjat, amit nem fizetett, de bírósági úton a fizetésébõl le van tilttatva, tehát kapja az anya
"Azt hogy tudom meg akadályozni hogy legyen láthatása?" Ha aláírta az apaságit, akkor õ az apa, van láthatása. Nem tudod megakadályozni, hacsak pl. nem követ el vmi bûncselekményt a gyerek ellen.. Akkor tudod csak megakadályozni (ha már aláírta), hogy fizetsz egy vizsgálatot, ahol talán kiderül, hogy nem õ az apa. Ha nem írja alá, akkor nyilván nincs mit megakadályozni, nem õ az apa, tehát tartást sem fizet, láthatása sincs. Az nem mûködik, hogy fizeti a tartást, és nincs láthatása.
Ha nem egyezik bele, hogy a baba a nevére kerüljön az ellen nem tudsz mit tenni.Ha elismeri az apaságot akkor sem köteles a nevére venni csakis házasságban.Ha nem ismeri el az apaságot, akkor nem perelheted be gyerektartásért.Elõbb rá kell bizonyítani, hogy Õ az apuka, ha rábizonyították akkor kötelezhetõ gyerek tartás fizetésre.Ha jól tudom 1 éves kor után csinálják meg a DNS vizsgálatot(ez nem biztos, én úgy tudom)de akkor visszamenõleg is meg kell fizetnie a megállapított tartásdíjat.A kórházban pedig apasági nyilatkozat hiányában a te nevedre fogják anyakönyvezni a babát.Akit az anyuka nevére anyakönyveznek, ott a gyámügy automatikusan eljárást indít a gyerek családi helyzete tisztázására, vagyis apát kell megnevezni.Ha úgy kell rábizonyítani az apaságot, akkor annak költségeit is vele téríttetik meg, persze amennyiben Õ az apa.
Szia! Hasonló szituban vagyok. Én nem akarom, hogy aláirja az apaságit, fiktiv apa kerül az anyakönyvibe. Apa ne láthassa a babát, egyébként azzal fenyegetõzik, hogy nem is az õvé. A szokásos duma! Ha nem akarod, hogy láthassa a gyerket, de fontos hogy elismerje, akkor a családsegitõhöz kell fordulni. Minél elõbb!!! Én is igy tettem, elmondtam, hogy fenyeget, félek tõle, egyik nap el akarja venni a babát a másikon pedig útszéli vagyok aki nem tudja kié gyerek ezért akarja rá sózni. Igy te kerülsz lépéselõnybe: Nem tagadod meg a gyereket tõle, de a gyerek érdekében nem adsz láthatást! Sok sikert!


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!