Találatok a következő kifejezésre: Szülés előtt hol (18 db)

24. heteske vagyok! Terhességem eleje ota táppénzen vagyok! Ilyenkor is ki lehet (Kell) venni szülés elött a szülési szabit? Hol kell intézni majd? Irjatok!

Menyivel több pénzmint a táppénz?Érdemes?Köszönöm!

Legjobb válasz: Ha táppénzen vagy köteles vagy kivenni a szülési szabadságot.Anyagiakról nem tudok nyilatkozni.A doki ad igazolást hogy mikortól vagy szülési szabadságon, azt kell bevinni amunkáltatóhoz.

Ha táppénzen vagy köteles vagy kivenni a szülési szabadságot.Anyagiakról nem tudok nyilatkozni.A doki ad igazolást hogy mikortól vagy szülési szabadságon, azt kell bevinni amunkáltatóhoz.
Szerintem nem vagy köteles kivenni szülés elõtt, ez csak választható. Pár éve szültem, és végig táppénzen voltam. A doki megkérdezte, hogy akarok-e menni szülési szabira, de mondtam hogy nem, mert nekem úgy volt jobb anyagilag.
A TGYÁS-sal kapcsolatos ügyeket a a munkáltatónál kell intézni. A szabály, úgy szól, hogy négy hetet lehetõleg a szülés elõtt kell igénybe venni. De nem kötelezõ így eljárni, dönthetsz úgy, hogy csak szülés napjától veszed igénybe. Ebben az esetben végig táppénzen vagy, a háziorvossal kapcsolatban annyi teendõd van, hogy amikor bekerülsz a kórházba akkor errõl értesíteni kell. (a nála lévõ táppénzes papírt lezárja) Ha kereseted alapján max. gyedre vagy jogosult akkor nem is éri meg a szülés elõtt megkezdeni. A táppénz és a TGYÁS összege között nincs lényeges különbség. A TGYÁD-nak nincs de a gyednek van maximum korlátja. (100.100, - Ft)
Nem kötelezõ, csak lehetõség. A 168 nap szülési szabadságot (ami alatt a terhességi-gyermekágyi segélyt kapod) legkorábban a szülés várható idõpontja elõtt 28 nappal kezdheted meg. Ezen belül akkor, amikor te akarod, akár a szülés napjától is.
nekem a TB-s kollégám mondta, ha már táppénzen vagyok maradjak is azon a szülésig, a TGYÁS 168nap, ezt ki lehet venni a terhesség alatt is.

32 hetes terhes vagyok, még dolgozom. Hol ill. hogy kell intézni a szülési szabadságot? Azt tudom, hogy 1 hónappal a szülés előtt lehet elmenni rá.

Legjobb válasz: Nekem 25 hetesig kellett írásban jeleznem hogy mikorra vagyok kiírva, mior szeretnék szülésire menni, illetve magát a tényt is, hogy terhes vagyok, orvosi igazolással bizonyítva. Kérdezd meg a munkahelyeden, nehogy lemaradj valamirõl, vagy kimaradj valamibõl.

Nekem 25 hetesig kellett írásban jeleznem hogy mikorra vagyok kiírva, mior szeretnék szülésire menni, illetve magát a tényt is, hogy terhes vagyok, orvosi igazolással bizonyítva. Kérdezd meg a munkahelyeden, nehogy lemaradj valamirõl, vagy kimaradj valamibõl.
Én pont ma intéztem a papírt a szülési szabi miatt. A várható terhesség elõtt 4 héttel korábban lehet megkezdeni. Én meg is kezdem, mert ha csak a kiírt idõpontban megyek szülési szabira, akkor pár nap miatt átcsúszok jövõ januárra, így kevesebb lesz a gyed (mivel azt az elõzõ évbõl számolják) De így, hogy 28 nappal korábban megkezdem, december közepén jár le a szülési szabim és a 2008-as bérembõl számítják a gyed-et, ami sokkal jobb lesz! Erre érdemes figyelni (anyukám munkaügyes, 30éve ezt csinálja, és Õ segít nekem ebben) A házi orvosnak kell vinni egy papírt a nõgyógyásztól, amin fel van tüntetve, hogy valóban terhes vagy és a szülés várható idõpontja 2009....stb. A házi doki pedig ez alapján fogja lezárni a táppénzt (én már azon vagyok) és megkezdjük a szülési szabit. Remélem tudtam segíteni! 33 hetes kismama
Bocs, javítok: minden évszám egy évvel több, bocsi :)
Én úgy tudtam, hogy a táppénz nem számít bele a tgyás és a gyed kiszámításába!
Az utolsó válaszadótol kérdezém, hogy nem az lenne a jobb ha átcsúsznál 2009-re? Mert akkor számolják a 2008-as béredbõl a gyedet így viszont ha nem csúszol át, akkor a 2007-esbõl fogják, nem?
nem, pont nem szabad átcsúsznom 2010-re, mert akkor a 2009-es bérbõl számítják, tehát az ideibõl, ami tele van táppénzzel...így a 2008-as bérembõl fogják (tavaly végig dolgoztam, 1 napot se voltam tp-en)

Kismamik, akik szülés előtt álltok, szerintetek mit hoz a csütörtökre ígért hidegfront? Ki hogy gondolja, szülünk, nem szülünk? Ki hány hetes? Van valami előjele a szülésnek? Hol fogtok szülni? Hányadik baba?

Legjobb válasz: 38 hetes vagyok. Második babám várom, az elsõnél is voltak frontok, akkor semmit nem jelentett, túlhordtam 5 nappal, végül indították. A mostani terhességemnél ugyan az elején volt, hogy hidegben jobban görcsöltem, még tavasszal, de azóta nem vettem észre ilyet. Mivel valószínûleg ez az utolsó terhességem, szeretném ismét az utolsó percig kiélvezni. :) Bár az az igazság, hogy nagy babára számítunk, másképp is fekszik mint az elsõ, sokkal jobban fájnak a csontjaim, így van egy olyan érzésem, hogy most hamarabb fog érkezni. De én megdumáltam vele, hogy pontosan mikor "kell" kibújnia, úgyhogy az még nem most csütörtökön van! :D Remélem hallgat rám...

38 hetes vagyok. Második babám várom, az elsõnél is voltak frontok, akkor semmit nem jelentett, túlhordtam 5 nappal, végül indították. A mostani terhességemnél ugyan az elején volt, hogy hidegben jobban görcsöltem, még tavasszal, de azóta nem vettem észre ilyet. Mivel valószínûleg ez az utolsó terhességem, szeretném ismét az utolsó percig kiélvezni. :) Bár az az igazság, hogy nagy babára számítunk, másképp is fekszik mint az elsõ, sokkal jobban fájnak a csontjaim, így van egy olyan érzésem, hogy most hamarabb fog érkezni. De én megdumáltam vele, hogy pontosan mikor "kell" kibújnia, úgyhogy az még nem most csütörtökön van! :D Remélem hallgat rám...
Szia 39. hétben vagyok, 2. baba és Szegeden fogok szülni. Elõjelek? Hát azok már régóta vannak. :) A méhszájam már kb két hete két ujjnyira nyitva, 9 napja elment a nyákdugóm, mindenap vannak jóslóim és keményedéseim, fáj a derekam. Már nagyon ki vagyok és én már nagyon szülnék. Szombat éjjel is be kellett mennünk a klinikára, mert azt hittük itt az idõ, de nem. A ctg 100-120-as rendszeres 3 percesnként jelentkezõ fájásokat mutatott, de a dokim haza küldött, mondván nem nyílt tovább a méhszáj. Azóta sem vagyok valami jól. Ma viszont délelõtt olyan álmosság jött rám, hogy aludtam kb 2, 5 órát. :) Azt nem tudom, hogy a hidegfront beindítja e a szülést. Nálam nem szokott semmit okozni. Én már ebben sem reménykedem. :( Te kedves kérdezõ? Hogy vgay, mit érzel lesz valami? hanyadik baba, hol fogsdz szülni?
38 hetes vagyok, félek a fronttól, mert elsõ lánykám is front napján született, 37 hetesen. Orvos szerint a héten szülünk... Ma vizsgálat után véreztem picit, de így utólag...sztem a nyákdugó volt. Bár nem tudom milyen az, sztem az volt. Aki tudja, leírná milyen az? Köszi, kitartást lányok!
39+5 - nél járok és már nagyon mennék szülni, elsõ baba és Budapesten a Kútvölgyiben fogok szülni. Igazából semmi elõjel sincs, teljesen jól érzem magam még ma is mentünk Bankba, ebédelni, irodába... de már olyan izgatottak vagyunk mert elsõ baba hogy sem a férjem sem én nem igazán tudunk aludni már két hete, ... én már a múlt heti hidegfrontban is nagyon bíztam de hát nem jött be...
A kérdező hozzászólása: Nálunk is elsõ baba. Semmi elõjel, úgy értem se nyákdugó, se jósló, pedig már 39+4 vagyok. Anyukám és anyósom folyton hívnak minden apró idõjárási hatásnál, hogy ugye már megszültem, de semmi. Azért is érdekelt, hogy befolyásol-e tényleg a front? Nem tudom... Na, mindegy. Szerencsére mi is jól vagyunk, ma még szilvásgombócot gyúrtam, meg két naponta ctg-re járok Budapesten a MÁV-ba, ott is fogok szülni. Hû, második, szerintem Neked mindjárt itt az idõd :-) És átlagban mennyire izgultok? Én most kezdek, de nem a szülés miatt, inkább, hogy milyen is lesz utána hármasban, álmodozom, meg ilyenek.
én 20.-ra vagyok kiirva! 36 hetesen ment el a nyákdugóm, a méhszájam másfél hete volt 2000-es elsõ baba kislány:) tegnap mondta a párom a hidegfrontott és hogy már jó lenne túl lenni rajta, õt jobban megviseli mint engem :) ))) én a Mávba fogok szülni, mindennap keményedik a hasam fõleg ha pisilnem kell éjszaka pár órát alszok, nappal zombiskodok.


Ki hol csináltatta a szemfenék vizsgálatát szülés előtt (konkrét orvos)? Esetleg volt-e olyan akinek nem kellett pupilla tágítás, vagy olyan akinek nem javasolták a hüvelyi szülést?

Legjobb válasz: Szia, Én itt voltam,dr Tapasztó Beátánál: http://premiumvision.hu/munkatarsaink/ Nagyon kedvesek voltak,a Doktornõ is alapos volt,minden kérdésre válaszolt:) Annyit "kért",hogy,"kinyomásnál" hunjam le a szememet.Így is tettem,semmi probléma nem volt. Bátran ajánlom õket!

Szia, Én itt voltam, dr Tapasztó Beátánál: http://premiumvision.hu/munkatarsaink/ Nagyon kedvesek voltak, a Doktornõ is alapos volt, minden kérdésre válaszolt:) Annyit "kért", hogy, "kinyomásnál" hunjam le a szememet.Így is tettem, semmi probléma nem volt. Bátran ajánlom õket!
Kitolási szakaszban mindenkinek be kell csukni a szemét. :) Miért kell amúgy ilyen vizsgálatra menned? Engem nem küldtek, szemüvege van, de nem erõs a dioptria.
A kérdező hozzászólása: Nekem elég erõs a dioptria (-6, 5 és -7 kontaktlencse, szemüveg 1, 5 dioptriával erõsebb). Pár éve még mindenki császárt mondott, de most más az álláspont, ezért javasolták a szemfenék vizsgálatot, de ez a pupillatágító dolog nem nagyon tetszik és tanácstalan vagyok, hogy hol csináltassam meg, de az még jobb lenne ha meg lehetne úszni... Köszönöm a válaszaitokat.
2. vagyok. Egyszer-terhességtõl függetlenül - az Uzsoki utcai kórházban voltam szemfenék vizsgálaton. Nem tudom, a pupillatágítással mi a problémád, egyáltalán nem vészes. Kapsz egy szemcseppet, várni kell kb fél órát, ennyi. Kicsit kellemetlen, hogy addig, míg a szemcseppnek tart a hatása, minden fény zavaró, de egy jó napszemüveggel azért nem vészes. Szóval szerintem ettõl nem kell idegenkedned. És inkább csinálják meg ezt a vizsgálatot, mint hogy gond legyen a szemeddel a szülés után.
A kérdező hozzászólása: Csak annyi, hogy sokan mondják, hogy utána napokig nem látnak élesen és terhesen van az embernek épp elég, nem hiányzik egy ilyen plusz kellemetlenség, de persze meg akarom csináltatni mindenképpen, de hallottam már olyat is h nem volt szükség pupillatágításra, úgy is meg tudták nézni a szemfeneket...
Szia, elsõ vagyok. Elfelejtettem írni, hogy a Kútvölgyiben, Tapasztó doktornõ tágítás nélkül nézte nekem a szemfeneket.
A kérdező hozzászólása: Szupi. Már be is jelentkeztem a doktornõhöz. Köszönöm szépen.

Segitenétek? Tgy-ás igényléséhez ha 28 nappal szülés elött szeretném igényelni hol keel kérni az orvosi igazolást a szülés várhato idöpontjárol? Nyomtatványt a tb-nél adnak vagy azt is az orvos adja?

Legjobb válasz: A nõgyógyász ír egy papír,azzal a körzetihez mész,Õ megírja a papírt,amit vagy a munkáltatónak adsz le,vagy elintézed magad.Ezen kívül,ha nem kifizetõ hely a munkahelyed,kell egy formanyomtatvány,amit az oep honlapjáról le lehet tölteni(foglalkoztatói a tegyáshoz+pótlap)ezt a munkáltatóval kell kitöltetni,ezen kívül még egy nyomtatvány kell,egy igénylés,vagy nyilatkozat,ezt neked kell kitölteni,a gyermek neve helyére elég,ha azt írod magzat.Kell még a 2009. évi jövedelem igazolás is. Ennyi én múlt héten intéztem a munkáltató nélkül.

A nõgyógyász ír egy papír, azzal a körzetihez mész, Õ megírja a papírt, amit vagy a munkáltatónak adsz le, vagy elintézed magad.Ezen kívül, ha nem kifizetõ hely a munkahelyed, kell egy formanyomtatvány, amit az oep honlapjáról le lehet tölteni(foglalkoztatói a tegyáshoz+pótlap)ezt a munkáltatóval kell kitöltetni, ezen kívül még egy nyomtatvány kell, egy igénylés, vagy nyilatkozat, ezt neked kell kitölteni, a gyermek neve helyére elég, ha azt írod magzat.Kell még a 2009. évi jövedelem igazolás is. Ennyi én múlt héten intéztem a munkáltató nélkül.

Apasági nyilatkozatot mikor kell tenni szülés elött egy hónappal vagy hamarabb is meg lehet tenni? ÍMég eléggé az elején járunk csak tuni szeretném. Hol kell tenni és pénzbe kerül? Ha igen mennyibe?

Legjobb válasz: Szülés kiírt idõpontja elõtt 1-1.5 hónappal.Az anya bejelentett lakcímének Önkormányzatánál.Ingyenes. Kell a kis könyved,személyi,lakcím kártya és az apa ugyanezekkel az iratokkal. Arra figyelj,hogy a kis könyvben legyen feltüntetve a fogantatás idõpontja,vagy az orvostól egy errõl szóló igazolás.

Szülés kiírt idõpontja elõtt 1-1.5 hónappal.Az anya bejelentett lakcímének Önkormányzatánál.Ingyenes. Kell a kis könyved, személyi, lakcím kártya és az apa ugyanezekkel az iratokkal. Arra figyelj, hogy a kis könyvben legyen feltüntetve a fogantatás idõpontja, vagy az orvostól egy errõl szóló igazolás.
nincs megköttve hogy milyen régi lehet csak a papír??
Így van, amit elõzõ írt. Én 28hetes csináltattam meg.
Hivatalosan a betöltött 26. héttõl lehet tenni a fent említett papírokkal és a doki álltal kiadott igazolással.Szép és könnyû terhességet!
Már nincs idõbeli megkötés, a várandósság alatt bármikor meg lehet csináltatni.
Pont ma voltam, hogy kikérjam a hajadonségi nyiltkozatom mert a bnõmnek még kellett.Álítólga mér nem kell. Nincs idõhöz se kötve mert a pocakodban lévõ magzatra állítják ki. Kell hoozzá a személyid, kiskönyved, orovosi igazolás a fogantatás és a szülés vélt idõpontjáról és az apa meg az õ személyie és lakcímkártyája. Bármelyik okményirodába megcsinálják nem kell oda menni ahova be vagy jelentve. Boldog babavárást!

Ha nincs lehetőségem járni szülés előtt felkészítőre, hol találhatok olyan dolgokat amik valóban hasznosak és használhatóak szüléskor?

Legjobb válasz: Az interneten, pl. itt (keresd a lentebbi menüpontokat): http://www.anyaleszek.hu/

Az interneten, pl. itt (keresd a lentebbi menüpontokat): http://www.anyaleszek.hu/
Én erre esküszöm..Kevésbé földhözragadt, mint más oldalak. http://www.szuleteshete.hu/index.php?id=1

Más is van/volt szülés előtt 3 hónappal olyan helyzetben, hogy nem tudja/tudta hol fognak lakni? (bővebben lent)

Van lakásunk, 4. emeleti 2 szobás erkély nélküli lakásban élünk.

Legjobb válasz: Szia! Én most vagyok 31 hetes és képbe jött hogy költözünk.. Apámnál lakunk a párommal már 4 éve és most vállaltunk babát.Nálunk az a helyzet hogy anyukám meg apukám elváltak,és ezért anyukám se nem akar,se nem bír eljönni nekem segíteni a baba körül majd amikor meglesz!Pár hete anyukám elõállt egy ötlettel,hogy õk elköltöznek onnan ahol laknak most,ez egy 3 szobás,konyha,fürdõ lakás.És ideadják nekünk hogy menjünk oda élni.Külön mindegyik szülõtõl!!!A párommal benne is vagyunk!Csak az a bibi hogy hogy mondjuk el apámnak,hogy ne haragudjon meg,ne pukkadjon fel?!?!Én a napokba eléggé ideges vagyok ez miatt,mert nem akarom hogy apámmal rossz legyen a viszonyunk...Ebben a helyzetben te mit tennél???

A kérdező hozzászólása: Sziasztok! Na, tegnap megejtettük a beszélgetést. Tök aranyasok voltak, azt mondták, hogy részükrõl rendben, legalább lakva lesz a ház. úgyhogy most még izgatottabb vagyok, mint eddig, mert nem tudom, hogy 2-3 hónap alatt hogy tudunk mindent megcsinálni, mert közben befejezték a szennyvízhálózat kiépítését is az utcában, ami azt jelenti, hogy rá lehet kötni a rendszert. Csakhogy ehhez fel kell dúrni a fürdõszobát meg egy-két helyiséget, mert régi a csõ. :( Úgyhogy ez most még jobban nehezíti a körülményeket. Na, meglátjuk mi lesz. Ma megyünk 4D-re, úgyhogy most megpróbálok ezzel foglalkozni!!! Boldog babavárást mindenkinek és köszönöm a tanácsokat, válaszokat.
Szia! Én most vagyok 31 hetes és képbe jött hogy költözünk.. Apámnál lakunk a párommal már 4 éve és most vállaltunk babát.Nálunk az a helyzet hogy anyukám meg apukám elváltak, és ezért anyukám se nem akar, se nem bír eljönni nekem segíteni a baba körül majd amikor meglesz!Pár hete anyukám elõállt egy ötlettel, hogy õk elköltöznek onnan ahol laknak most, ez egy 3 szobás, konyha, fürdõ lakás.És ideadják nekünk hogy menjünk oda élni.Külön mindegyik szülõtõl!!!A párommal benne is vagyunk!Csak az a bibi hogy hogy mondjuk el apámnak, hogy ne haragudjon meg, ne pukkadjon fel?!?!Én a napokba eléggé ideges vagyok ez miatt, mert nem akarom hogy apámmal rossz legyen a viszonyunk...Ebben a helyzetben te mit tennél???
Egyet értek az utolsó válaszadóval. Szerintem se halogassátok beszélgetést. Kerek- perec kérdezzetek rá, persze normális hangnemben, hogy ne érezzék úgy, hogy ki akarjátok dobni a saját lakásukból. Ha pozitív a válasz, nekiállhattok a költözésnek, ha nemleges, akkor még van idõtök kigondolni más alternatívát.
Nyugi, van meg idod. Mi koltozkodtunk a masodik babat varva ketszer is, egyszer 30 hetesen, majd 37 hetesen. A nagyobbik gyerek is csak 14 honapos volt, mikor a kicsi szuletett, de vele is megoldottuk. Persze benne volt a pakliban, hogy a masodik baba az atmeneti helyre erkezik, ezert 35 hetesen kimostam kb egy hetre valo ruhat neki, attorolgettem a kisagyat meg osszerakott allApotban. Harom napig ugyis korhazban voltam, ferjem osszerakta volna azalatt, de ha pont akkor kellett volna menni az uj helyre, akkor harom nap alatt ket baratTal siman atkoltozott volna nelkulem. Igazabol egy ujszulott eleg sokat alszik, sok mindent en is akkor fejeztem be, amikor mar megszuletett a fiam.
A kérdező hozzászólása: Tényleg nem semmi! Tudom, most hülye p*csának tûnök, hogy a fenti problémán rugózók, holott vannak sokkal rosszabb helyzetben lévõ emberek. De valahogy én ilyen vagyok. Mindig mindent tudatosan megtervezek, és ezt a költözést úgy érzem nem tudom megfelelõen levezényelni. Na mindegy is. Azért örülök, hogy van hová menjetek. Az ilyen "baráti alapon" elvállalom munkák mindig lehúzással vagy veszekedéssel végzõdnek. :( Kívánom, hogy rendezõdjenek a dolgok, és könnyen, problémamentesen szülessen meg a kisbabátok! :) Kislány lesz vagy kisfiú?
7-es vagyok.Kedves utolsó válaszoló nem lennék a helyedben!Szegény te!!!Gondolom kész vagy idegileg!?Még szerencse hogy a mostohaanyukád ilyen aranyos meg kedves!
Nem félek a költözéstõl, meg a cipekedéstõl sem!Anyumék mindent ott hagynak csak az ágyukat viszik el.Szóval nekünk csak az ágyat, a virágaimat, meg a ruháinkat kell vinnünk.Ideje lesz most már majd apummal is beszélni, mert szeretném hogy a picit már majd oda vigyük haza..Csak félek a reakciótól!Utolsó voltam
A kérdező hozzászólása: Szia Kedves Utolsó! Hát, ez a szitu sem egyszerû. Szerintem azzal simán érvelhettek, hogy sokkal egészségesebb külön élni, mert a baba megszületése egy csomó változással jár. Éjjel sír a baba, Te felkelsz, szoptatsz, ezáltal nem tud sem apukád, sem párod pihenni, viszont, ha külön bejáratú lakásotok lenne, akkor nem zavarnál senkit. Na meg azt is el kell fogadja apukád, hogy csak hármasban az igazi élni, nem a szülõkkel. Kívánom, hogy meg tudjátok beszélni mihamarabb, mert tudom milyen nagy terhet jelentenek ezek a dolgok. És Te egyébként magától a költözéstõl nem félsz? A cipekedéstõl, a rendezgetéstõl?
A kérdező hozzászólása: Köszönöm, aranyos vagy! Igen, azzal próbálom meggyõzni magam, hogy a baba érdekében le kell mondjak a szervezkedési és pakolási kényszeremrõl! :) Minden jót Nektek is!
Az mondjuk nem csoda. Én is csak muszájból hagytam, de természetesen részletes utasításokkal mit hova kell tenni. :) Így csak minimálisan kellett változtatnom, amikor már jobban lettem. Természetesen ilyenkor a baba a legfontosabb, vigyázz nagyon magatokra.
A kérdező hozzászólása: Minden elismerésem a Tiéd is! :) Én veszélyeztetettként vagyok itthon, tehát nem igazán szeretnék cipekedni, meg emelgetni, mert féltem nagyon a Babát. Talán emiatt bosszant az egész, mert a természetembõl adódóan nem tudom elviselni, ha nem csinálhatom azt, amit szeretnék. Elképzelni nem tudom, hogy más pakolja össze holmimat, és más rendezze be a babaszobát a távollétemben.
A kérdező hozzászólása: Minden elismerésem a Tied! Én megõrülnék, ha anyósomékkal kellene élni. De így is vállalnom kell majd azt - hogyha beköltözünk a házukba - hogy Karácsonykor meg idõközönként haza jönnének egy hétre. De úgy vagyok vele, hogy a babának sokkal jobb lenne a kertes ház, na meg anyagilag is jobban járnánk. Csak ez a rohadt bizonytalanság megõrjít!!
26 hetes kismama vagyok, jelenleg az anyósoméknál lakunk, de úgy, hogy a férjem nagymamája is velünk van... Vettünk egy lakást, de nem tudom, mikor tudunk beköltözni, ugyanis ráment a lakásvásárlásra a pénzünk. Nekem van valamennyi, de az nem elég a bútorokra... Én legszívesebben mennék mihamarabb, mert már az agyamra mennek itthon... (anyósom és a nagymama) Folyamatosan ránk nyitnak, bejárkálnak a szobába, ezt, ha meglesz a pici, nem fogom tûrni! (nem mintha tûrném...) De épp télen költözzünk, még szülés elõtt? Szeptemberben elméletileg elkezdjük kifesteni a lakást, de hogy hogy alakul nekünk is, azt még nem tudom.

Ha egy Magyarországon még nem bejegyzett néven akarom elnevezni a gyerekemet, akkor mennyivel a szülés előtt kell elkezdeni az ügyintézést és hol?

Legjobb válasz: A Magyar Tudományos Akadémiához kell beadni kérvényt. De hogy mennyivel elõtte, azt nem tudom. Milyen nevet szeretnél?

A Magyar Tudományos Akadémiához kell beadni kérvényt. De hogy mennyivel elõtte, azt nem tudom. Milyen nevet szeretnél?
A kérdező hozzászólása: Joannisz-t szeretnék, rokoni alapon.
És az fiú vagy lány név, mit jelent?
A kérdező hozzászólása: Ez hogy kapcsolódik a kérdéshez....? Azt jelenti Isten kegyelme. Vagyis János. Fiú név.
Elvileg 30 napon belül döntenek (MTA Nyelvtudományi Intézete). De ha biztosra akarsz menni, akkor a baba tervezett születése elõtt inkább 2-3 hónappal adjátok be. (Nehogy az legyen, hogy megszületik, és még nincs döntés, mert akkor más névre anyakönyvezik, és utána kell módosítani, persze minden addigra elkészült okmánynál is). Fontos, hogy írjatok frappáns, meggyõzõ indoklást, hogy miért javasoljátok elfogadni ezt a nevet és miért érzitek úgy, hogy megfelelõ magyar név lenne. Jelentését, eredetét írjátok bele részletesen, szóval az nem indoklás, hogy "nekünk nagyon tetszik és nagyon szeretnénk". Általában olyan szempontok alapján döntenek, hogy egyértelmûen eldönthetõ fiú- vagy lánynév-e, nincs-e hozzá nagyon hasonló, már elfogadott név, nincs-e Mo-on pejoratív jelentése, hangzása.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!