Találatok a következő kifejezésre: Szülés előtt hónappal már (12 db)

Szeretném megigényelni a terhességi gyermekágyi segélyt 1 hónappal (28 nappal) szülés előtt. Akkor már meg kell lennie a 4 orvosi pecsétemnek?

Legjobb válasz: Amire gondolsz az az egyszeri anyasági segély, azt a baba születése után kaphatod!

Amire gondolsz az az egyszeri anyasági segély, azt a baba születése után kaphatod!
Ahhoz nem kell 4 orvosi pecsét! A kiskönyv elejét szokták lefénymásolni, ahol a neved van meg az adataid.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a gyors válaszokat. Nem az egyszeri anyaságira gondoltam, hanem a terhességi gyermekágyi segélyre. Ez hat hónapig jár, és megigényelheted szülés elõtt 28 nappal.
Igen, tudom mire gondolsz! Megigényelheted! én is így csináltam. Menj be az OEP?-be, vidd a kiskönyvedet, lefénymásolják majd az elsõ lapját, kitöltesz egy papírt, meg kell a munkahelyedrõl valami a könyvelõtõl, fõnök aláírása és ennyi. A kész papírokat postán is beküldheted, vagy a férjed bedobja.
Igen, és majd utólag pótolni kell még a baba születési anyakönyvi kivonatát.

Létezik az, hogy valaki a szülés előtt pár hónappal, már érezze melyik szülési pozíció lenne számára a legelőnyösebb?

25 hetes terhes vagyok,tehát még messze is a cél és nem is.Sok videót néztem meg,sokat olvasgatok fórumon és múltkor elkezdtem azon gondolkodni,vajon nekem hogy lesz a legjobb.Végig gondoltam magamban,az összes módot,ahogy szülés közben az ember elhelyezkedhet és nemtudom,hogy de mintha ösztönösen belülr?l súgta volna nekem valami melyik a legkényelmesebb nekem.Szóval mondjuk a fekv? pozíciónál érzem,hogy nekem úgy tuti nem lesz er?m kinyomni MiniManát...és így tovább és akkor jutott eszembe egy póz,ami úgy érzem nekem tökéletes lenne(egyébként youtubeon láttam hasonlót)...ez olyan mint régen az asszonyok szülése,egy rongydarabba kapaszkodtak ,ami a fagerendáról lógott és abba kapaszkodva nyomtak.Biztos hülyén hangzik,de úgy érzem ez lenne a tökéletes.Létezik ilyen?Mármint,hogy az ember lánya ösztönösen megérzi mi jó neki és mi nem...

Legjobb válasz: "Álmodozni lehet Nyuszó-muszó".:) Aztán az éles helyzetben meglátod, mit szeretnél abban a szituban. Nagyon jó elõre gondolkodni és felkészíteni magad, de készülj fel arra, hogy másképp is alakulhat, akkor nem leszel csalódott. Nem tudom, hol fogsz szülni, de úgy tudom már elég sok helyen nyitottak a különbözõ pózokra. Beszélj errõl a dokiddal. Készíthetsz szülési tervet is, amiben leírod magadnak, a szülésznõnek, meg az orvosnak, hogy kérsz-e beöntést, borotválást, fájdalomcsillapítást, ha igen, akkor milyet, ki lehet bent, milyen pózban akarsz vajúdni, mikor vágják el a köldökzsinórt. Ez még akkor is hasznos lehet, ha késõbb másképp alakul. De azt, hogy milyen lesz a szülésed és hogyan fogod akkor jól érezni magad, még senki sem tudhatja. Én a harmadik babát olyan szülõszobán szültem, ahol volt kötél, de nekem bejött a legrosszabbnak titulált hátonfekvõs módozat, eszem ágában sem volt kimászni az ágyból.

"Álmodozni lehet Nyuszó-muszó".:) Aztán az éles helyzetben meglátod, mit szeretnél abban a szituban. Nagyon jó elõre gondolkodni és felkészíteni magad, de készülj fel arra, hogy másképp is alakulhat, akkor nem leszel csalódott. Nem tudom, hol fogsz szülni, de úgy tudom már elég sok helyen nyitottak a különbözõ pózokra. Beszélj errõl a dokiddal. Készíthetsz szülési tervet is, amiben leírod magadnak, a szülésznõnek, meg az orvosnak, hogy kérsz-e beöntést, borotválást, fájdalomcsillapítást, ha igen, akkor milyet, ki lehet bent, milyen pózban akarsz vajúdni, mikor vágják el a köldökzsinórt. Ez még akkor is hasznos lehet, ha késõbb másképp alakul. De azt, hogy milyen lesz a szülésed és hogyan fogod akkor jól érezni magad, még senki sem tudhatja. Én a harmadik babát olyan szülõszobán szültem, ahol volt kötél, de nekem bejött a legrosszabbnak titulált hátonfekvõs módozat, eszem ágában sem volt kimászni az ágyból.
Biztosan létezik, de én ilyenen sosem gondolkoztam. Végül klassz szülésem volt, nekem tök jó volt, hogy feküdhettem, seemmi labda, kötél meg ilyenek, nem hiányzott semmi.
Én a melegvizes vajódást terveztem el, de nem jött össze. Nekem fekve volt a legjobb. Fálállni sem bírtam, annyira fájt. Nem tágultam semmit, ezért nem ülhettem meleg vízbe. 14 óra elteltével is zárt voltam, ezért császároztak. A bébi lábára csavarodott a köldökzsinór és nem tudott lejönni.
Persze, biztos van ilyen. Én mondjuk meg sem bírtam mozdulni a fájdalomtól meg a hosszú vajúdás is kifárasztott (26óra) Szóval tuti nem lett volna erõm még kapaszkodni valammibe. Könnyû és szép szülést!
Miért ne? Nekem semmi nem jött be ezzel kapcsolatban a megérzéseimbõl. Azt hittem, hogy majd mennyire támaszkodom a férjemre, de majdnem hogy el sem tudtam viselni, ha hozzám ért. Sokkal jobb volt csukott szemmel, befele koncentrálni, és kizárni a külvilágot. Szegény nagyon is haszontalannak érezte így magát-de nem tehettem róla. Aztán nagyon rossz volt a labdán ülni, menni meg targédia...pedig azt hittem, én majd sétálni fogok vajúdás alatt. Ehelyettt legjobb volt, ha fekhettem. Én el sem tudom képzelni, hogy más pózban szüljek, mint a megszokott hanyatt fekvés...(bár az elkézeléseim másfele húztak, fõleg a medence felé...)
Biztos van. De nekemi s fekve volt a legjobb. Bér én megmozdulni is alig bírtam. És a végén már engem is idegesített a férjem én ki is küldtem. Már nagyon rosszul voltam, és nagyon fáradt. 26 óra után császároztak meg, mert már a babám is nagyon rosszul volt. Én akkor úgyéreztem hogy egyhelybe lenne a legjobb. De engem nem hagytak, nekem forogni kellett.
Csatlakozom az igen táborba. De eszembe sem jutott terhesen hogy milyen pózban fogok szülni, hogy melyik lesz nekem a legjobb. Sztem teljesen felesleges ezen agyalni, majd ott meglátod és ha lesz erõd hozzá még ki is próbálhatod azt amit elképzeltél magadnak. Ui: sztem ne nézegess videókat hidd el, én is néztem olcastamsokat de rájöttem hogy teljesen felesleges, csak ráparátzam a szülésre..
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat:) Azthiszem kicsit félreérthetõen fogalmaztam:DNem tervezgetek semmit, szóval most nem arról van szó, hogy én csak és kizárólag így tudom elképzelni, egyszerûen ösztönösen érzem, hogy fekvõ helyzetben abszolút nem tudom majd kinyomni, nemtudom, ez ilyen belsõ késztetés:D Nah mindegy lesz ami lesz, a lényeg, hogy bújjon ki:D Egyébként nem parázok a szülés miatt, igyekszem nem gondolni arra, hogy fájni fog, mostmár csak 10 percenként jut eszembe :D, nem viccelek, ritkán jut eszembe, inkább attól tartok, hogy a Manóm(mmint a párom), nagyon meg lesz sértõdve, mert biztos, hogy olyan leszek mint amikor fáj a hasam mensi közben , olyankor nem szólhat hozzám senki é békén hagynak:D
Szerintem igenis jó dolog elképzelni és készülni. Én az elsõ babámnál a medencét képzeltem, és be is szálltam. Sajnos nagyon nem jött be. De nem a víz miatt, az mindenképp szuper érzés volt a derekamnak, a medence aljának a formája nem volt kényelmes. (Már amennyire ilyenkor kényelmes valami :o) Végül úgy alakult a dolog, hogy a szülésznõ javasolgatta a pozíciókat, meg azt is õ mondta, hogy mikor váltsak, mert látta, hogy belefáradtam az egyikbe.(Pl. a szülõzsámolyon nem szabad túl sokáig ülni, mert ödémás lesz az ember lánya) Én követtem az utasításokat, és jól emlékszem, hogy egyik-másik helyzet nagyon rossz volt, másik meg oké. Végül a kitolás végénél át kellett mennem egy másik szülõszobába, ahol volt lehetõség oxitocinra (a baba élete forgott kockán, az alternatív szobában meg nem volt semmilyen "mesterséges" eszköz.)Ott fel kellett feküdnöm a "klasszikus pozícióba", utólag úgy éreztem, nem bírtam volna végig ott. (26 óra) A második szülésem sokkal flottab volt ilyen szempontból. Már volt gyakorlatom, és ott tényleg "éreztem", hogy egy idõ után melyik pozíció lenne jó, és még inkább, hogy melyik biztosan nem! (A derekam nagyon fájt már a terhesség vége felé, így a semmi olyan nem jött szóba, ahol az terhelõdik jobban) Szóval készülj csak! Szerintem minél több infód és elképzelésed van, annál könnyebb lesz (az elsõnél úgyis ér majd meglepetés elég).(Bár azzal egyet értek, hogy videót nem érdemes megnézni, mert azzal hamis képet alkotsz magadnak, Te úgy sosem látod majd magad, mint egy videón és benne a helyzetben máshogy értékelõdnek a dolgok. A párodnak meg pláne!) Jó szülést!

Ha a szülési szabadságot már a szülés előtt 28 nappal (február 8. -án) igénybeveszem, és igényelem a TGYÁST, akkor márciusban számíthatok már pénzre vagy csak akkor ha megszületik a kicsim rá egy hónapra?

A munkahely a TB kifizet?hely.

Legjobb válasz: Szia! A Kérdezõtõl kérdeznék, ha nem haragszol. Az én munkahelyem is kifizetõhely. Március 15-re vagyok kiírva, és én is szeretném szülés elõtt 4 héttel kivenni a szülési szabit. Mi kell, hozzá? Milyen papírok? A Személyüggyel-bérszámfejtõkkel kell intézni? Lehet telefonon is, vagy esetleg levélben? Pesten van a személyügyünk, és baranyai vagyok. Ne haragudj a kérdésekért, de tudnál segíteni?

Szia! A Kérdezõtõl kérdeznék, ha nem haragszol. Az én munkahelyem is kifizetõhely. Március 15-re vagyok kiírva, és én is szeretném szülés elõtt 4 héttel kivenni a szülési szabit. Mi kell, hozzá? Milyen papírok? A Személyüggyel-bérszámfejtõkkel kell intézni? Lehet telefonon is, vagy esetleg levélben? Pesten van a személyügyünk, és baranyai vagyok. Ne haragudj a kérdésekért, de tudnál segíteni?
Szia! Igen, márciusban már számíthatsz pénzre, mert az jár, de azért beszélj a bérszámfejtõddel.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a gyors választ! Azt gondoltam, hogy addig nem folyósítanak, amíg a kicsi meg nem születik és meg nem lesz a TAj kártya stb.az ügyek intézéséhez.
Sziasztok! Ez engem is érdekelne! Én is szeretném igénybe venni 4 héttel elõtte, csak nem tudom mi a folyamata.
Nekem azt mondta a bérelszámoló, hogy a születés napjától kérjem a szülési szabadságot. Én addig betegállományban voltam a 6. hónaptól. A szül.szabi alatt több pénzt kaptam, mint a GYED. Gondolom, hogy ezért ajánlotta, nem tudom, másnál hogy van.
A kérdező hozzászólása: Ezeknek a dolgoknak még nekem is utána kell érdeklõdnöm.De ha jól tudom terhesállományba való vételrõl szóló igazolást kell kérni a háziorvostól, és ha a munkahelyed a TB kifizetõhely, akkor nekik kell odaadni, és utána õk intézkednek.(Ha 28 nappal elõtte igényeled meg a TGYÁS-t) Sajnos nekem muszáj 28 nappal elõtte igényelnem, mert valószínûleg költözünk a családdal, és közös megegyezéssel megszûnik a munkaviszonyom.De ha jól tudom, akkor ha febr.8.-án megigényelem, és mondjuk március 5-tel megszûnik a munkaviszonyom(tehát a TGYÁS folyósítása alatt, de még pár nap van a szülésig), akkor jogosult leszek GYED-re is.Ebben tud vki segíteni? De megérdeklõdöm a bérszámfejtõtöl, hogy milyen papírok kellenek, és amint megtudok vmit, írok. Üdv:34 hetes kismama


Ha lejár a táppénzem szülés elött ( dec.14-én, január 21-re vagyok kiirva) akkor igényelhetem előbb a tgyást 28 nappal, hogy ne legyen egy üres hónapom? Év végén kiadják majd a bent maradt szabikat is?

Legjobb válasz: Szülés idõpontja elõtt 28 nappal már meg lehet igényelni, vagyis a te esetedben 2013/12/24-tõl lehetne. 2013/12/14 - 2013/12/23-ig menj szabira

Szülés idõpontja elõtt 28 nappal már meg lehet igényelni, vagyis a te esetedben 2013/12/24-tõl lehetne. 2013/12/14 - 2013/12/23-ig menj szabira
A kérdező hozzászólása: Aha értem, nekem nem éppen kismama barát volt a melóhelyem azért nem ajánlották hogy dolgozzak (veszélyes anyagok). Vagyis akkor ugyanúgy te is megigényled elöbb a gyást mint én , de neked nem lesz olyan problémád szerintem, mint nekem volt :) )
Aranyos vagy, köszi! :) Én február elejére vagyok kiírva, de a munkáltatóm nem tolerálja a kismamákat, így mindenképpen azt szeretnék, ha táppénzre mennék. Én szerettem volna még maradni, de megoldják, hogy ne legyen kedvem... Szóval 2012. májustól vagyok folyamatosan a cégnél, mert bár elõtte is ott voltam, munkaerõ közvetítõ által, és az nem számít. Január elejétõl venném igénybe a szülési szabadságot, addig viszont marad a táppénz..
A kérdező hozzászólása: Nekem ezt tegnap mondta a könyvelõ a melóhelyrõl. Már táppénzen vagy, azért kérdezed? Vagy valami hasonló problémád van? Amúgy én errõl nem igazán találtam a neten semmit. Érdeklõdj a munkahelyeden szerintem :) De lehet tudok segiteni , ha leirod :) )
Értelek.. :) Köszönöm szépen. :) Ezt amúgy honnan tudod? Vagy hol lehet utánanézni?
A kérdező hozzászólása: Ja igazából azt akarják hogy még most dolgozzam le , mig nincs nagy pocak, de ha kihasználhatom ezeket a lehetõségeket akkor megteszem! :) Úgy értem hogy idén 5és fél hónapot dolgoztam le igy nekem csak ennyi ideig jár táppénz sajnos :)
Sziasztok, Bocs, ha hülye kérdés, de hogy érted azt, hogy lejár a táppénz? Maximalizálva van? (Kismama vagyok, így engem is érint.)
Igen, menj szabira míg nem tudsz tgyásra menni, vagy tényleg dolgoznod kell egy pár napot, ha nem engednek szabira. Ha nem adják ki a szabit, akkor a gyed lejárta után fogják ezeket a napokat is a felgyülemlett szabikhoz hozzáadni. Bár nem értem miért ragaszkodnak hozzá, hogy dolgozz 8 hónapos terhesen.
A kérdező hozzászólása: Értem köszi a választ valahogy én is igy tervezem, csak nem tudom a meló helyen hogy állnak majd hozzá, mert õk azt akarták dolgozzam le a maradék 1 hónapot :)
Ha volt egy év folyamatos munkaviszony, akkor a táppénz nincs korlátozva (csak a mértéke - ha 2 év folyamatos volt, akkor a mértéke sem). Ha egy évnél kevesebb a munkaviszony, akkor a táppénz annyi idõre jár, amennyit az igénylés elõtt dolgoztál. Ha 2012 május óta folyamatos a jogviszonyod, akkor te lehetsz bármeddig táppénzen, de csak 50% a mértéke.

Ha szülés előtt 1 hónappal házasodunk össze akkor már automatikusan az Apa nevére kerül a gyermek vagy van itt is várakozási idő mint az apasági nyilatkozatnál?

Legjobb válasz: A házassági anyakönyvi kivonatot kell vinni szüléskor, és ha te is fölvetted a nevét, akkor automatikusan megkapja baba is. Ha megtartod a lányneved, akkor az anyakönyvvezetõnek kell bediktálni, mi lesz a kicsi vezetékneve.

A házassági anyakönyvi kivonatot kell vinni szüléskor, és ha te is fölvetted a nevét, akkor automatikusan megkapja baba is. Ha megtartod a lányneved, akkor az anyakönyvvezetõnek kell bediktálni, mi lesz a kicsi vezetékneve.
Szóval legjobb tudomásom szerint nincs várakozási idõ. Sok boldogságot Nektek!
Nincs várakozási idõ. A házasság megkötése elõtt még nyilatkozni kell, hogy milyen nevet kapnak a gyerekek. A házassági anyakönyvi kivonatot kell magaddal vinni és automatikusan a nevére kerül. Egyébkén ha nem tõle lenne és házas lennél akkor is a férj nevére veszik a gyereket nem a vér szerinti apáéra.
Mi pontosan a szülés elõtt egy hónappal házasodtunk, automatikusan a férjem nevét kapta a kislányom.
A magyar törvények egyszerûek: a kicsi automatikusan az aktuális férj nevét kapja, akár tõle van a baba, akár nem, akár együttélnek, akár nem, akármikor házasodtak össze, még akkor is, ha közben megindult egy válóper. Amíg a házasság érvényben van, a házasságban született gyermekek automatikusan a férj gyermekei lesznek hivatalosan, a törvény szerint, és a férj családnevét kapják. Ha közben különél a házaspár, és a gyerek mástól van, akkor is a férj nevét kapja, és apasági pert kell indítani.

Melyikkel járnék jobban anyagilag? Ha szülés előtt 1 hónappal elmegyek táppénzre vagy már elkezdem a TGYÁS-t?

Segítsetek, kérlek! Úgy tudom, hogy a táppénz a hét minden napjára szól és 60%, a TGYÁS-ról nem tudom, hogy 5 vagy 7 napra adják és 60 vagy 70%? Igyekszem telefonálni az illetékeseknek, csak gondoltam megkérdezem, hátha végigjárta már valaki ezt az utat.

Legjobb válasz: Szerintem a táppénzzel, mert bár az most lehet, hogy kevesebb, de legalább megmarad az a kis plusz pénz, mikor már meglesz a baba. Legalábbis én így csinálom! A TGYÁS-hoz nem nyúltak, az maradt 70%.

Szerintem a táppénzzel, mert bár az most lehet, hogy kevesebb, de legalább megmarad az a kis plusz pénz, mikor már meglesz a baba. Legalábbis én így csinálom! A TGYÁS-hoz nem nyúltak, az maradt 70%.
Nekem is azt javasolták a munkahelyemen, hogy szülésig maradjak táppénzen, aztán menjek tgyásra.
Szerintem sok mindentõl függ. Pl attól, mire vagy kiírva, illetve elõzõleg milyen bejelentett fizetésed volt. Ha több konkrétumot írsz, lehet, hogy könnyebb lenne számolni!
Utolsó vagyok, szóval alapvetõen szerintem nem érdemes a TGYS-t elõbb elindítani, csak a szülés napjával, de lehet olyan helyzet, hogy mégis!
A kérdező hozzászólása: Köszönöm, hogy válaszoltatok! Kicsit bonyolult a helyzetem, 3 hónapja újra dolgozom, addig a fiammal voltam otthon GYED-en. Úgy tudom, hogy a TGYÁS-t az igénylést megelõzõ év alapján számolják, én akkor már GYED-en voltam, nem tudom, hogy annak a 70%-át nézik vagy a szülés elõtti fizetésemét? És a táppénz az minek a 60%-a? Bocs a sok kérdésért, hiába hívom az illetékeseket, értelmesen nem tudtak válaszolni. :( Köszönöm még egyszer, hogy segítetek!
A táppénz a béred 60%-a. A TGYS-t pedig a szülést megelõzõ év alapján számolják. Tehát elképzelhetõ, hogy mondjuk januárra vagy kiírva, 2010-ben, de neked a 2008-as éved jobb volt, akkor érdemes elõbb elindítani a TGYS-t!
A kérdező hozzászólása: Köszi szépen a segítséget, nekiállok számolgatni! :) Minden jót!

Szülés előtt egy hónappal már vannak kisebb fájások, amik már jósló fájások, meg nyilalások?

Már érezni a szülés közeledtét, vagy lehet felfáztam, mert sokszor olyan érzésem van. Máskor nyilal, ilyenkor arra gondolok ilyen érzés talán mikor nyílik a méhszáj, de ez még korai lenne, nem? 35 hetes kismama

Legjobb válasz: Mivel már csak kb 5 teljes heted van vissza, ezalatt a pár hét alatt bármilyen fájások jelentkezhetnek, de nem hiszem, hogy azok jóslóak lennének. Feltételezem, hogy a nyákdugó még nem távozott, majd ha az távozott, onnatól kedve jeltkezhetnek a josló fájások. Kitartást az utolsó hetekre! :)

Mivel már csak kb 5 teljes heted van vissza, ezalatt a pár hét alatt bármilyen fájások jelentkezhetnek, de nem hiszem, hogy azok jóslóak lennének. Feltételezem, hogy a nyákdugó még nem távozott, majd ha az távozott, onnatól kedve jeltkezhetnek a josló fájások. Kitartást az utolsó hetekre! :)
Nekem 5 hete voltak jósló fájásaim és még nem szültem meg pedig már lejárt az idõm, és a méhszájam is teljesen zárt. Sajnos!

Hogy van az, hogy vannak olyan munkatársaim, akik szülés előtt már vagy 5 hónappal előtte nem dolgoznak?

Azért kérdezem mert olvasgattam itt a netten és azt írták, hogy úgy van ,hogy el?tte 1 hónappal lehet elmenni. Egyik sem veszélyeztetett terhes. Nem értem most elmehetek ha megbeszélem az orvossal táppénzre és ? kiirhat, csak akkor nem kapok már fizetést csak a táppénzt vagy hogy van ez

Legjobb válasz: Pozitív teszt után 3 nappal már nem dolgoztam. Mondjuk a munkaköröm nem a legideálisabb egy kismamának.

Pozitív teszt után 3 nappal már nem dolgoztam. Mondjuk a munkaköröm nem a legideálisabb egy kismamának.
én veszélyeztetett vagyok, és nagyon keveset dolgoztam a terhesség alatt. kb a 6. hétig és utána még a 16. környékén mentem vissza 2 hónapra és ennyi. és így is többet dolgoztam, mint a kollégám, aki nem veszélyeztetett
Szia! Figyelj én 5 hetes korom óta nem dolgoztam!És nem azért mert nem akartam meg kitaláltam akármit is ez nem így mûködik! A doki dönti el de te is kérheted igazából. Nekem olyan munkám volt h azért szépen kellett emelgetni és a többi munkatársam nem vette volna jól ha én kihúzom magam a munkából és ugyan annyi pénzt kapok! Szóval sok midnentõl függ ez! De amúgy is veszélyztetett voltam igaz csak 12 .héttõl.
ja bocsi és úgy van, hogy a dokid felméri h milyen az állapotod és ír egy táppénzes javaslatot a háziorvosnak, aki felvesz táppénzre.
Biztos valamit kitaláltak és akkor a doki felveszi táppénzre!!elmehetsz ha a Doki kiír de akkor csak a táppénzt kapod semmi mást!!miért kapnál fizetést ha nem dolgozol?
Ha fájdalomra, vagy kimerültségre, vagy ilyesmire hivatkozol, akkor kiír a doki hamarabb is. De akkor csak táppénz jár.
Szerintem ez nem elítélendõ, mindenki máshogy érzi magát, minden terhesség más és minden szervezet. Akinek megterhelõ, az inkább menjen táppénzre! És ehhez törvényes joga is van minden kismamának. Én 38. hétig aktív voltam most, viszont elõzõ babámnál, már 20 héttõl ki voltam teljesen fizikailag, magas vérnyomás stb. Azért mondom h ez változó, de mindenképp mindenkinek joga van eldöntei.
én terhességem 3 hónapját se vártam meg, megbeszéltem a dokival, hogy nem igazán jó nekem bejárni és akkor javasolta, hogy táppénzre vegyenek , a munkahelyi doki meg nem kérdezett semmit csak a javaslatot kérte és már írt is ki
Nekem van olyan kolléganõm, aki a 7. héttõl otthon volt, és olyan is, aki a 36. hétig dolgozott. Nem lehet és nem is szabad általánosítani, pláne ítélkezni. Mindenki máshogy viseli ezt a másállapotot, én a 32. hétig dolgoztam, de egy napot sem voltam táppénzen, tényleg dolgoztam. De utána már baromi kényelmetlen volt az íróasztal mögött ülni, fáradékony lettem. Mivel korábban inzulin-rezisztenciával kezeltek, súlyos anémiám és pajzsmirigy-alulmûködésem is van, simán kiírt a körzeti. Viszont így tényleg csak a táppénz járt. Ha megint babát várok, szerintem kb. eddig fogok dolgozni vele is.
nekem semmi problémám nem volt a terhességemmel de már 9héttõl nem dolgoztam, mert egy hûtõházban volt a melom és nem kockáztattam egy felfázást vagy esetleg elcsúszást. ha irodában dolgoznék én nem mentem volna el ilyen hamar, de elsõ volt a baba egészsége és az én biztonságom

Ha szülés előtt a munkahelyemről elmegyek betegállományba, mit fogok kapni? X hónap után csökken a kereset? Pl. Aug. -ban szülök, de májustól már nem akarok dolgozni.

Legjobb válasz: A táppénz a keresetet 60 százaléka, tehat az elso táppénzes naptól kezdve kevesebb, mint a fizetésed.

A táppénz a keresetet 60 százaléka, tehat az elso táppénzes naptól kezdve kevesebb, mint a fizetésed.
így-így. májustól a szülésig tp., utána a többi (tgyás stb.)

Szülés előtt 3 hónappal lejár a munkaviszonyom, nem szeretnék el esni a gyedtől, ha kiváltom az gyéni vállalkozóit, elmehetek ott is táppénzre? Így már megkapom a gyedet?

Legjobb válasz: Szerintem inkább próbálj álláskeresési járadékra menni. Ha kiváltod a vállalkozóit, nagyon sok költséged lesz, amit be kell fizetned magad után, még akkor is táppénzen vagy. A vállalkozók maguk fizetik ilyenkor a munkavállalójuk után a jérulékokat, jelen esetben magad után fizetnéd havonta, amely nem kevés pénz. Én inkább a járadékot venném igénybe, de egészen pontosan ezt meg tudják mondani neked telefonon is, ha az illetekés munkaügyi központba betelefonálsz.

Szerintem inkább próbálj álláskeresési járadékra menni. Ha kiváltod a vállalkozóit, nagyon sok költséged lesz, amit be kell fizetned magad után, még akkor is táppénzen vagy. A vállalkozók maguk fizetik ilyenkor a munkavállalójuk után a jérulékokat, jelen esetben magad után fizetnéd havonta, amely nem kevés pénz. Én inkább a járadékot venném igénybe, de egészen pontosan ezt meg tudják mondani neked telefonon is, ha az illetekés munkaügyi központba betelefonálsz.
De, megszûnik a munkaviszony a határozott idõ lejártával akkor is, ha táppénzen vagy. Csak a bejelentés, vagy az egyéni vállalkozói marad.
A kérdező hozzászólása: Táppénzen vagyok, de ha megszûnik a munkaviszony akkor a táppénz is megszûnik nem?
menj el most táppénzre, addig biztositott vagy, igy tuti kapod a gyedet , tgyást, én is igy csináltam.
Bocsánat, nem voltam biztos abban, hogy a gyed is jár-e, csak a thgy-ba, ezért írtam, hogy nézze meg a törvényben. Köszi, hogy kijavítottál, véletlenül sem akartam volna félretájékoztatni a kérdezõt!
Nem. GYed alatt fizetés nélküli szabin vagy, a munkáltató semmit nem fizet. Kérdezõ: 4 órában is jó, ha felvesznek.
Az egyik elõzõ vagyok. GYED mellett a munkáltató nem fizet semmit a munkavállalója után?
A kérdező hozzászólása: Elég lenne ha 4 órába felvennének??? Csak sajnos nincs ismerõsöm, de próbálkozom!!
Ma 13.00, ha a szülés elõtt 42 nappal szûnik meg a munkaviszony, akkor a tgyás valóban jár, de a gyed NEM. A gyedhez vagy IGÉNYLÉSKORI biztosítottság kell, vagy az hogy a munkaviszony a tgyás ALATT szûnjön meg.
Igen megszûnt:(
Megszûnt a passzív táppénz?? :( Hûha....akkor nem igen tudok mást... Gondolkodom, de ha eszembe jut vmi, írok. Valaki nem tudna bejelenteni téged? Inkább azt a járulékokat fizetnéd, mint a vállalkozóit. Két hónapra is elég lenne, mert ha lejárt a szerzõdésed és asszem 42 napon belül megszülsz, akkor is jár a tgyás (aztán a gyed is) Nézd meg a törvénybe.
Nincs valami ismerõs, aki bejelentene? Vagy felvenne mondjuk valamilyen idénymunkára, vagy otthon végezhetõ munkára? Csak annyi kellene, hogy a jogviszonyod a tgyás alatt szûnjön meg, és máris rendben vagy. Ha ilyen lehetõséged nincsen, akkor marad az egyéni vállalkozó, csak az nem kevés fizetési kötelezettséget hordoz. MÉg ha táppénzen is vagy, a megállapított összegnek csak 2/3-át kapod.
A kérdező hozzászólása: sajnos nem igényelhetem az álláskeresési járadékot mivel 2009 szeptembertõl 2010 szeptember végéig dolgoztam és utána munkanélkülin voltam azt kimeritettem és január 17-tõl julius 31-ig van munkaviszonyom, és erre nem jár munka nélküli, passzív táppénz meg szûnt elsejével!! Valami más??
Még esetleg a passzív táppénzzel tudsz valamit variálni. Azzal is idõt nyerhetsz.
Szia!! Én is így voltam, mint te. (csak nekem egy hónappal elõtte járt le a munkaviszonyom) Gondolkodtam én is mindenfélén... Elmentem a munkaügyibe, megigényeltem az álláskeresésit. Ezután a munkaügyi rendezi majd a gyeded, neked csak annyi a dolgod, ha megszületik a babád, be kell vinni a születési anyakönyvi kivonatát (férjed is beviheti). Mindent megcsinálnak, csak te adod postára. Ennyi. Úgyhogy nyugi!!! Én is nagy parába voltam, míg nem rendezõdött biztosra.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm válaszod, megkérdezem minden képp! sajnos ha nincs más megoldás muszáj leszek fizetni magam után, nem szeretném, hogy 3 hónap miatt elvegyék a gyedet!!
A kérdező hozzászólása: Köszönöm, hogy leírtad :) most egy olyan járható úton vagyok hogy nagyapámmal elmegyek ápolásira és az 4 órás munkaviszony..én így tudom meg oldani!!


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!