Találatok a következő kifejezésre: Reggel vagy illendőbb felköszönteni a születésnapost (1 db)

Reggel vagy este illendőbb felköszönteni a születésnapost a születésnapján, a névnapost a névnapján?

Legjobb válasz: Azt hiszem, az a baj, hogy kikopott az emlékezetbõl a hagyomány igazi eredete. Nem boldog születésnapot volt szokás kívánni, hiszen nem csak arra az egyetlen napra akartak jót az ünnepeltnek. "Köszöntönk a születésnapodon (régebben: évnapodon), s minden jót kívánunk! Isten éltessen erõben, egészségben!" - s ennek különbözõ variációi voltak divatban. Ebbõl kitetszik, hogy a születésnap bármelyik pillanatában elmondható volt a köszöntés, s illendõ az ünneplés. Többnyire estebédkor zajlott a köszöntés, amikor már minden családtag megérkezett és egy kissé megpihent. A névnapolás, eredetileg annak a szentnek az ünnepe volt, amelyikrõl az adott hölgy vagy férfiú a nevét kapta (s ezért az illetõ védõszentjének is tekintették), ezért a köszöntés már a reggeli felkelés után rögtön megtörtént, hiszen felvirradt már a védõszent napja.

Azt hiszem, az a baj, hogy kikopott az emlékezetbõl a hagyomány igazi eredete. Nem boldog születésnapot volt szokás kívánni, hiszen nem csak arra az egyetlen napra akartak jót az ünnepeltnek. "Köszöntönk a születésnapodon (régebben: évnapodon), s minden jót kívánunk! Isten éltessen erõben, egészségben!" - s ennek különbözõ variációi voltak divatban. Ebbõl kitetszik, hogy a születésnap bármelyik pillanatában elmondható volt a köszöntés, s illendõ az ünneplés. Többnyire estebédkor zajlott a köszöntés, amikor már minden családtag megérkezett és egy kissé megpihent. A névnapolás, eredetileg annak a szentnek az ünnepe volt, amelyikrõl az adott hölgy vagy férfiú a nevét kapta (s ezért az illetõ védõszentjének is tekintették), ezért a köszöntés már a reggeli felkelés után rögtön megtörtént, hiszen felvirradt már a védõszent napja.
Természetes reggel, hiszen boldog születésnapot, vagy névnapot kívánni néhány órával a születésnap vagy névnap vége elõtt már csak kurta idõre szól... üdv.: hegedor
Én úgy tudom, hogy névnapot az elõestéjén illik köszönteni, születésnapot pedig mindig a napján. Egyébiránt telefonon, sms-ben jobban esik reggel kapni a köszöntést, viszont a vendégség talán illõbb késõ délután.


Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

14-15 évesen nem érezted úgy hogy a huszon évesek már felnőttek és hogy biztos más dolgok érdeklik őket mint téged?

Én ezt gondoltam mikor fiatalabb voltam.
Most 22 vagyok de a barátaimmal ugyan úgy eljárunk szórakozni mint a tizenévesek.

7

Túl könnyen ítélkezünk?

Nincs összehasonlítási alapom más népekkel, de úgy érzem, hogy itthon túl könnyen megy az ítélkezés. A legapróbb dolgok alapján is elképesztő negatív vélemények születnek egy pillanat alatt. Ti mit gondoltok?

7

Hogy köszönjek a fogorvosomnak, ha nem olyan idős? Szóval kb. olyan 30körül van én meg 15. csókolommal nem akarok, de sziával se. Szóval?

:DDDDD

8

Miért kérdezik meg az emberek egymástól, hogy hogy vagy?

-Szia!
-Szia! hogy vagytok?
-Jól!
Gyakran van részem ilyen gyors beszélgetésekben, környezetemben is sokat hallom.
Először is, a "jól vagyok" elég gyakran nem igaz, mert általában mindig van az embernek valami baja, betegsége stb. Tehát hazudunk mikor azt mondjuk, hogy jól. Nincs időnk elmondani vagy nem akarjuk más ember orrára kötni a bajunkat, betegségünket
Másrészről a kérdés sem őszinte, mert egy csomó embert nem akarja meghallgatni, hogy a másik embernek mi a baja, fél hogy rázuditja, hogy itt fáj ott fáj stb.

6

(L) és (K) -jelek mit jelentenek pontosan?

Köszi :D

1

Cserediák kapcsolat, tudnátok segíteni? (többi lent)

Sziasztok!
Egy barátom megoldotta, hogy mehessek helyette cserediák kapcsolatra most nyáron Franciaországba. Szóval egy ottani családnál fogok lakni kb. másfél hétig júliusban.
Viszont az a gondom, hogy még életemben nem jártam ott, és bár a nyelvet beszélem többé kevésbé, de nem tudom, hogy ott a családban hogy fog menni. Plusz a kocsizással is gondom van, mert nem bírom a gyorsaságot.
Úgyhogy elsősorban olyanok válaszát várom, akik már voltak ilyen cserediák programon franciáknál.
Milyenek a franciák? Rendesek, és normálisan, lassan beszélnek ilyenkor? Akik eddig utaztak franciával, mi a véleményük, hogyan vezettek? És ugye nem lenézőek, ha mondjuk valamit elrontok beszéd közben? Mennyire figyelmesek, mennyire foglalkoznak a cserediákkal?
Minden érdekel igazából, de elsősorban légyszi ezekre a kérdésekre válaszoljatok! De bármi mást is írhattok, ami veletek történt akkor, mindenféle élményre és véleményre kíváncsi vagyok!

Légyszíves csak normálisan válaszoljatok! És bocsi, hogy ennyire hosszú lett, meg ilyen sok a kérdés, de tényleg fontos nekem, mert mint mondtam, még sosem voltam se Franciaországban, sem cserediák programon. Légyszi segítsetek!
Köszönöm előre is mindenkitől!!

4

Ismertek rendes cigányokat?

ha igen mondanátok pár rendes dolgot tőlük?

19

Tegezés - Magázás: Örök dilemma. Hol a határ az évek között?

Nagyon sokszor letegeznek az emberek. Ha munkám során tegez le valaki, akkor addig nem tegezem vissza, míg meg nem engedi (idősebbeknél és nőknél, persze). Viszont a magánéletben ha letegeznek, akkor már kissé komplikáltabb a helyzet:
Ma pl. a postás jött, kimentem elé, s egy "Helló" -val kezdett. Én ugyebár a szokásos Jó napot kívánok-ot mondtam. Miután átadta a dolgokat, köszönésnél én a "Viszont látásra"- ő pedig a "Helló" mellett döntött. Én egyből visszaköszöntem neki, hogy "Akkor helló!". Erre ő: -Szevasz!
Mire én: Akkor szevasz!
Odébb gurult a bringájával, de elkezdett mormogni, hogy ő az idősebb, és engem nyugodtan tegezhet. Õ 50, én 30 vagyok. Nem illet meg engem annyi, hogy magázzanak? Az a húsz év nem indok arra, hogy így lenézzen! Én voltam a bunkó? (Igen, valamilyen szinten én, mert megpróbáltam rávilágítani, hogy talán viselkedhetne máshogy is.). De ezen túl még mindig nyitott a kérdés: Hol a határ? Hol lehet elvárni, hogy magázzanak, vagy normálisan köszönjenek? Köszönök minden építő jellegű hozzászólást!

14

Osztálykiránduláson ha nincs megbeszélve, ki mellet üljél buszon, kivel leszel egy szobában, akkor mit szoktatok csinálni? Egyedül vagytok?

5

Komolyan ennyire befolyásolja a barátságot az, hogy kinek mennyi pénze van?

Adott egy új baráti társaság.. Van benne egy lány (én), sose pletykáltam még, soha nem kéregettem, soha nem nyávogtam, nem vágtam fel semmivel, minden rendben ment, tök jól elvagyunk a barátokkal.
Azután kiderül, hogy anyagilag jobb környezetből jöttem, mint ők (én sosem beszéltem erről, direkt, mert engem aztán nem érdekel, hogy ki honnan jön, csak legyen normális..), és hirtelen egy csapásra mindenki alig áll szóba velem, kibeszélnek, stb..
Ennyire számít a pénz? Most komolyan, irigyek, vagy mi? Soha nem vágtam fel vele, most mégis úgy tesznek, mintha én nézném le őket, pedig pont hogy fordítva.
Ezek után ti mit tennétek? 20-22 évesek vagyunk, nem tinik..
Ti hagynátok őket a fenébe, vagy próbálkoznátok, hátha észreveszik hogy nem vagyok p.csa?

5

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!