Találatok a következő kifejezésre: Reggel vagy illendőbb felköszönteni (1 db)

Reggel vagy este illendőbb felköszönteni a születésnapost a születésnapján, a névnapost a névnapján?

Legjobb válasz: Azt hiszem, az a baj, hogy kikopott az emlékezetbõl a hagyomány igazi eredete. Nem boldog születésnapot volt szokás kívánni, hiszen nem csak arra az egyetlen napra akartak jót az ünnepeltnek. "Köszöntönk a születésnapodon (régebben: évnapodon), s minden jót kívánunk! Isten éltessen erõben, egészségben!" - s ennek különbözõ variációi voltak divatban. Ebbõl kitetszik, hogy a születésnap bármelyik pillanatában elmondható volt a köszöntés, s illendõ az ünneplés. Többnyire estebédkor zajlott a köszöntés, amikor már minden családtag megérkezett és egy kissé megpihent. A névnapolás, eredetileg annak a szentnek az ünnepe volt, amelyikrõl az adott hölgy vagy férfiú a nevét kapta (s ezért az illetõ védõszentjének is tekintették), ezért a köszöntés már a reggeli felkelés után rögtön megtörtént, hiszen felvirradt már a védõszent napja.

Azt hiszem, az a baj, hogy kikopott az emlékezetbõl a hagyomány igazi eredete. Nem boldog születésnapot volt szokás kívánni, hiszen nem csak arra az egyetlen napra akartak jót az ünnepeltnek. "Köszöntönk a születésnapodon (régebben: évnapodon), s minden jót kívánunk! Isten éltessen erõben, egészségben!" - s ennek különbözõ variációi voltak divatban. Ebbõl kitetszik, hogy a születésnap bármelyik pillanatában elmondható volt a köszöntés, s illendõ az ünneplés. Többnyire estebédkor zajlott a köszöntés, amikor már minden családtag megérkezett és egy kissé megpihent. A névnapolás, eredetileg annak a szentnek az ünnepe volt, amelyikrõl az adott hölgy vagy férfiú a nevét kapta (s ezért az illetõ védõszentjének is tekintették), ezért a köszöntés már a reggeli felkelés után rögtön megtörtént, hiszen felvirradt már a védõszent napja.
Természetes reggel, hiszen boldog születésnapot, vagy névnapot kívánni néhány órával a születésnap vagy névnap vége elõtt már csak kurta idõre szól... üdv.: hegedor
Én úgy tudom, hogy névnapot az elõestéjén illik köszönteni, születésnapot pedig mindig a napján. Egyébiránt telefonon, sms-ben jobban esik reggel kapni a köszöntést, viszont a vendégség talán illõbb késõ délután.


Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

Ha valaki köszönömre "kérem"-mel felel, nem pedig azt mondja, hogy szívesen, akkor az jelenti-e azt, hogy NEM szívesen?

Mikor használatos a "kérem", és mikor a "szívesen"? Közeli kapcsolatban jelenthet-e eltávolodást, ha valaki a "kérem"-et használja?

Köszönöm a válaszokat előre is! :)

2

A franciák milyenek? Készülünk kiköltözni, mert kettős állampolgárok vagyunk, és remélem ott könnyebb lesz. Mire számítsak?

3

Hogyan "működnek" ezek a dolgok az angol királyi családnál?

Nem vagyok jártas a témában, de néhány dolog érdekelne.
1.A családtagokat inas ébreszti vagy önmaguktól vagy ébresztőórával kelnek fel?
2. Ágyba hozzák nekik az ételt, vagy közösen, egy asztalnál esznek?
3. Bármelyik családtag felkeltheti bármelyiket?
4.Étkezésnél a szolgák hozzák az ételt és vigyázba állnak, vagy velük együtt esznek egy asztalnál?
5.A szolgák milyen egyenruhát viselnek?
6. Van a szolgáknak beosztásuk?
7. A család tegezi a szolgákat?
8.A királyi család tagjai egymás között (pl.:családi ebéd, reggeli) akár kézzel-lábbal is ehetnek?
9.A családtagok mt viselnek otthon?
10. Lehetne olyan, hogy valaki minden rangról lemond, mert normális életet szeretne élni?
11.Hogyan szerzik meg a családtagok a jogosítványt, hol gyakorlják a vezetést?
12. Az uralkodónak van trónja?
13.Hol tartják a koronát?

1

Félfamentes, újrahasznosított papírra hivatalos levél illik-e?

A/4-es tiszta szabvány papír, csak nem hófehér, hanem újrahasznosított.
Mostanában eléggé terjed, már egyes intézmények és bankok is használják.

Szerintetek illik fontos, hivatalos levelet ilyenre írnom?
Nem néz ki rosszul?

Köszi!

4

Mi a szabályos köszönés tekintetében, ha van egy üzletem? Èn köszönök a vevöknek elöre, vagy ök amikor bejönnek?

Hogyan illik abban az esetben, ha a vevö nem köszön elöre? ( pl bejön, nem vesz észre, vagy a tinik nem mindig köszönnek, mert dackorszak stb...)Az üzlet ugy 50 nm, nem túl nagy.

4

Mi a véleményetek egy papucsos férfiról?

Nem a divat kategóriába írtam, mert ez a jelenség több annál.

Szóval szerintem iszonyú gáz, amikor egy kocsiból kiszáll egy férfi papucsban és elkezd slattyogni benne.

Néhány helyszínt ne vegyünk figyelembe, mert ezeknél természetes a papucsos férfi látványa:
- lakóingatlan és tízméteres körzete
- vízpart és ötvenméteres körzete
- kórház és húszméteres körzete.

Ami engem kiakaszt az a közterületen megjelenő papucsos férfiak látványa, pedig én is hímnemű vagyok, de én fel nem vennék papucsot utcára meg nyilvános helyre.

Egyáltalán valaki komolyan tud venni egy ilyet? Én tárgyalni sem vagyok hajlandó velük.

18

Ha valami olyan csomagot hoz a futárszolgálat, ami ingyenes vagy már előre kifizetted (tehát alap esetben nem kell elővenned a pénztárcád), akkor is adsz jattot a futárnak?

4

Hogyan lépjek kapcsolatba vele? Bővebben lent!

Egy volt általános iskolai osztálytársammal szeretnék kapcsolatba lépni valahogy. Már leérettségiztünk (nem egy gimibe jártunk). Szeptemberben már máshol fog tanulni. Viszont az elmúlt 4 évben nem kerestük egymást, de jóban voltunk. Megszakadt a kapcsolatunk.

A blogjára rátaláltam valahogy, gyakran olvasom. Sok közös van bennünk. Viszont Facebook-on letörölt az ismerősei közül, ok nélkül.

Ilyenkor mit tennétek?

1

Szerintetek normális ez a csaj?

Van egy évfolyamtársam, aki lány létére, ha olyanja van, papírgalacsinokat köpköd, arra akit nem kedvel. Emellett folyton hisztizik, hogy milyen [email protected] az élete és hogy a 3 éves mostoha unokahúgát, akit ő "köcsög k.urvának" hív - mennyire nem bírja.
Továbbá verekedett egy lánnyal és rágógumi nyomott a hajába és WC illatosítóval fújta be. Már majdnem kirúgták, mert az egyik tanárunkat odaragasztotta a székéhez. De az a tanár mondta, hogy ne rúgják ki.
Engem simán csak "spúr k.urvának" hív, mert nem akartam adni neki 150 Ft-ot. De csak röhögtem rajta, hogy mit gondol. A csaj egyébként nem kisebbségi.
L/17

4

Régen, dél-Koreában szokás volt a Hanbokon egy ruhadíszt, a Norigae-t viselni. Lehet-e ilyen ruhadíszt rendelni valahol az interneten, természetesen Dél-Koreából?

Valaki,ha tud, linkel egy oldalt?

1

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!