Találatok a következő kifejezésre: Reggel vagy illendőbb (1 db)

Reggel vagy este illendőbb felköszönteni a születésnapost a születésnapján, a névnapost a névnapján?

Legjobb válasz: Azt hiszem, az a baj, hogy kikopott az emlékezetbõl a hagyomány igazi eredete. Nem boldog születésnapot volt szokás kívánni, hiszen nem csak arra az egyetlen napra akartak jót az ünnepeltnek. "Köszöntönk a születésnapodon (régebben: évnapodon), s minden jót kívánunk! Isten éltessen erõben, egészségben!" - s ennek különbözõ variációi voltak divatban. Ebbõl kitetszik, hogy a születésnap bármelyik pillanatában elmondható volt a köszöntés, s illendõ az ünneplés. Többnyire estebédkor zajlott a köszöntés, amikor már minden családtag megérkezett és egy kissé megpihent. A névnapolás, eredetileg annak a szentnek az ünnepe volt, amelyikrõl az adott hölgy vagy férfiú a nevét kapta (s ezért az illetõ védõszentjének is tekintették), ezért a köszöntés már a reggeli felkelés után rögtön megtörtént, hiszen felvirradt már a védõszent napja.

Azt hiszem, az a baj, hogy kikopott az emlékezetbõl a hagyomány igazi eredete. Nem boldog születésnapot volt szokás kívánni, hiszen nem csak arra az egyetlen napra akartak jót az ünnepeltnek. "Köszöntönk a születésnapodon (régebben: évnapodon), s minden jót kívánunk! Isten éltessen erõben, egészségben!" - s ennek különbözõ variációi voltak divatban. Ebbõl kitetszik, hogy a születésnap bármelyik pillanatában elmondható volt a köszöntés, s illendõ az ünneplés. Többnyire estebédkor zajlott a köszöntés, amikor már minden családtag megérkezett és egy kissé megpihent. A névnapolás, eredetileg annak a szentnek az ünnepe volt, amelyikrõl az adott hölgy vagy férfiú a nevét kapta (s ezért az illetõ védõszentjének is tekintették), ezért a köszöntés már a reggeli felkelés után rögtön megtörtént, hiszen felvirradt már a védõszent napja.
Természetes reggel, hiszen boldog születésnapot, vagy névnapot kívánni néhány órával a születésnap vagy névnap vége elõtt már csak kurta idõre szól... üdv.: hegedor
Én úgy tudom, hogy névnapot az elõestéjén illik köszönteni, születésnapot pedig mindig a napján. Egyébiránt telefonon, sms-ben jobban esik reggel kapni a köszöntést, viszont a vendégség talán illõbb késõ délután.


Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

Mit tegyek ha mindig késik?

a barátom folyamatosan késik, lassan 1éve együtt vagyunk és még a mai napig késik a találkozókról és mindenhonnan. elegem van! nem tudok neki mit mondani.

5

Hogy fejleszthetném a beszédtechnikámat?

Alapvetően jó beszélőkével áldottak meg, és a hibákat folyamatában nem hallom, csak felvételről. Olyankor úgy tűnik, hogy orrhangjaim vannak, a szavak végét elhadarom, elharapom és a hangszínem pedig jó nagy amplitúdókkal ugrál. Főleg a hétköznapi társalgásban jellemző, nem a hivatalosban. Szóval valakinek vannak tapasztalatai e téren?

4

Szabad-e ékszerrel temetni koporsós temetésnél az elhunytat?

5

Miért az édesanyánk neve szerepel minden nyilvántartásban?

Miért nem az édesapánké?

4

Másnak is szoktak mondani valamivel kezdődő alternatíva nélküli mondatokat amit aztán nem fejeznek be?

Pl húgomtól szoktam hallani h légyszi csinálsz valami kaját, leszedsz v mi filmet. Anyától h hozzá v mi kenyeret...
Na most előfordul h alternatíva híján nem egészen azt kapják amit kértek.
Na és akkor ki van leszúrva én. Olyan nehéz alternatívát adni h pontosan mi kéne ?
Marha idegesítő amúgy.
Néha azt érezem h érvényes atomrakéta indító kódokat könnyebb szerezni.

2

A "Viszlát! " és a "Jó napot! " köszönés magázásnak vagy tegezésnek minősül?

Szerintem ezek a köszönések a hosszabb változatuknak ("Jó napot kívánok!" és "Viszont látásra!") a rövidebb variációjuk. Van aki azt mondja hogy ne tegezzem és én úgy gondoltam hogy eszem ágában sem lenne tegezni és csak jóval később jöttem rá, hogy ő erre a köszönési formára azt hitte hogy letegezem. Szerintetek?

6

A kutyások 99%-a miért gondolja azt, hogy a közterületek, közparkok azért vannak, hogy ők otthagyhassák kedvenceik ürülékét? Mit lehetne ez ellen tenni? Büntetni nem büntetnek, pedig kellene.

44

Milyen dolog az, ha véletlenül rányitottam egy fiúra az iskola wcjében?

18/F vagyok és nem tudtam, hogy van a fülkében valaki és nem zárta be az ajtaját

8

Hogyan szokás felöltözni egy nyílt diplomavédés nézőjeként?

1

Mennyire fontos ma és számít a klasszikus értelemben vett műveltség?

3

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!