Találatok a következő kifejezésre: Próbaidő alatt szabi (4 db)

Próbaidős vagyok. Elmehetek 1-2 nap szabadságra? Nem nyaralás céljából. Vagy ez a munkáltatótól függ? Próbaidő alatt lehet egyáltalán szabira menni? Vagy lehet, de nem érdemes, mert lehet hosszú szabi lesz.

Legjobb válasz: Próbaidõre is jár a szabadság, mivel az is munkaviszony. Az éves szabadságod arányos részét kiveheted a próbaidõ alatt is, de nem biztos, hogy utána még lesz munkahelyed.

Próbaidõre is jár a szabadság, mivel az is munkaviszony. Az éves szabadságod arányos részét kiveheted a próbaidõ alatt is, de nem biztos, hogy utána még lesz munkahelyed.
A szabadság kiadásának idõpontját - a munkavállaló elõzetes meghallgatása után - a munkátató határozza meg. Az alapszabadság egynegyedét - a munkaviszony elsõ három hónapját kivéve - a munkáltató a munkavállaló kérésének megfelelõ idõpontban KÖTELES! kiadni. Idéztem a törvénybõl. Tehát NEM KÖTELES adni az elsõ 3 hónapban a kérésedre szabadságot a munkáltató. De adhat... Egyébként az idézett egynegyed akkor igaz, ha nincs kollektív szerzõdés. Ha van, és abban kedvezõbbet állapítottak meg a dolgozó javára (csak kedvezõbbet lehet mindenben, kedvezõtlenebbet nem), akkor lehet annál több is, mint az egynegyede. Nálunk 10 nap az, amit mi döntünk el, akármennyi szabi jár, mert van kollektív szerzõdés.
Munkáltatótól függ, elvileg nem köteles elengedni. Az egyiknél mondtam, hogy egy napos tanfolyamra mennék amit én fizetek és a szakmába vág, tehát õk is profitálnak belõle, de közölték hogy nem, majd menjek el ha lejárt a próbaidõm. A mostani állásomnál már elõre tudtam, hogy van egy nap amikor szabadságon kell lennem, az interjún meg is mondtam hogy ha felvennének, akkor pont a próbaidõre esne, azt mondták hogy nem gond.
Persze hogy elmehetsz, ne legyél szégyenlõs. Én is próbaidõs vagyok és a fõnökség küldött el engem nem 1 nem 2 nap szabira.... Természetesen függ az idõzítéstõl, milyen területen dolgozol, mennyire vagy helyettesíthetõ a munkában... :)
A munkaadótól függ. Hivatalosan próbaidõ alatt nincs kötelezõ szabadság. Viszont a próbaidõ pont arra való, hogy te megmutasd a vezetõségnek, hogy milyen király és érdemes munkavállaló vagy a melóra. Ilyenkor szabit kérni hatalmas fekete pont a legtöbb helyen. Én is próbaidõn vagyok éppen, nagyon jó a kapcsolatom a fõnökséggel mégse rizikóznék ilyet. Nem hiányzik a keserû szájíz senki részérõl, sem az, hogy : a., Próbaidõ vége elõtt indoklás nélkül felmondjanak (megtehetik) b., Egy ilyen butaság miatt ne kapjak majd a próbaidõ végén pl.: egy kis fizetésemelést vagy kafatériát, esetleg év végén a prémiumosztásnál se nyomják oda olyan erõsen azt a ceruzát...
A próbaidõre is ugyanúgy jár a szabi, sõt volt, ahol kapásból két hétre nyaralni mentem, mégsem volt belõle probléma. Én azt vettem észre, hogy a próbaidõ alatt még engedékenyebbek is a munkáltatók, mint utána, hiszen bármikor egyik napról a másikra leléphetsz, ha nem tetszik a hely.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm nektek. Értem. Tehát a munkától, a munkáltatótól függ. Azt hiszem, nem reckíroznék...
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszod :)

3 hónap próbaidő alatt el lehet menni szabira?

Most kezdtem október 3-án részmunkaid?ben. December 31-ig mennyi szabadnap illet meg?

Legjobb válasz: Attól függ hány éves vagy. Ha pl 21 napod lenne egész évre,akkor 3 hónapra az 5 szabadnap és igen,elmehetsz (legalábbis én is nemrég kezdtem,most járt le a próbaidõm,második hónapban voltam szabin 3 napot,nyaralni kell,túlzott kérés nélkül engedtek el,ugyanugy mint a régebbóta itt dolgozókat)

Attól függ hány éves vagy. Ha pl 21 napod lenne egész évre, akkor 3 hónapra az 5 szabadnap és igen, elmehetsz (legalábbis én is nemrég kezdtem, most járt le a próbaidõm, második hónapban voltam szabin 3 napot, nyaralni kell, túlzott kérés nélkül engedtek el, ugyanugy mint a régebbóta itt dolgozókat)
Bocs, de ha a próbaidõ alatt szabira mész, akkor tuti nem fognak felvenni. Jár rá az idõarányos rész, de a munkaadó meghatározhatja, hogy pl.a legvégén adja ki, tehát annyival elõbb fejezed be a próbaidõt.
A kérdező hozzászólása: 22 éves vagyok és havi 80 órát dolgozom.

Próbaidő alatt jár szabi?

Csak azért mert 1 hete kezdtem el dolgozni és a párommal már februárban kifizettük a nyaralást egy hétre és nem gondoltam olna hogy ilyen kés?n találok munkát.Mit tegyek :S

Legjobb válasz: Természetesen próbaidõ alatt is jár a szabadság. Inkább az a kérdés, hogy hogyan fognak hozzád viszonyulni, ha már most "megpattansz" szabadságra. Ilyenkor ugyanis bármikor indok nélkül felmondhatnak :-( Te érzed, hogy mennyire biztos a helyed.

Természetesen próbaidõ alatt is jár a szabadság. Inkább az a kérdés, hogy hogyan fognak hozzád viszonyulni, ha már most "megpattansz" szabadságra. Ilyenkor ugyanis bármikor indok nélkül felmondhatnak :-( Te érzed, hogy mennyire biztos a helyed.
Hivatalosan nem jár szabi. ilyet akkor jó közölni mikor rögtön az elsö nap vagy a szerzödést kötéskor. most a kollégáktol és a fönöködtöl függ. amúgy ha a nyárra esik nem sok jót remélj, mert ilyenkor mindenki szabin akar lenni. mi már általában március körül kikértük a szabikat , föleg ha valaki biztosra tudta a nyaralást. így ha valaki pont akkor akarta akkor sorry. szóval ha a fönököd rendes akkor azt mondja vegyed, ha szerencséd lesz a kollégáid pont nem akkor vesznek ki szabit.
a probaidö alatt nem lehet hivatalosan szabadságot kivenni.
Ezt a munkahelyet valószínû, hogy akkor elveszítetted, amikor nem közölted a szerzõdéskötéskor, hogy mi a helyzet, és úgy alakult, hogy van egy kifizetett nyaralás. Próbaidõ alatt kivett szabadságnak általban "jó hosszú" szabadság a vége. Valószínû, hogy a próbaidõ alatt fel fognak mondani. Ha így utólag közlöd a fõnököddel. Igazából nem értem, hogy ha tudtad a dátumot, akkor miért nem közölted ezt a szerzõdéskötéskor, hogy van egy ilyen bibi.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat és szerencsére megoldottam a helyzetet tulórával!;) és nem rugnak ki!!!!!
Próbaidõ alatt is megillet a szabadság. De egy új munkahelyen az elsõ három hónapban nem célszerû szabadságot kivenni. Még akkor sem, ha határozatlan idejû szerzõdés van.


Október hetedikén lesz egy hónapja, hogy munkába álltam (2 hónap a próbaidőm). Most viszont pár napja elég beteg vagyok (nem megy le a lázam, köhögök, stb). Próbaidő alatt el lehet menni táppénzre? Vagy esetleg 1-2 nap szabit lehet kivenni?

Legjobb válasz: beszéld meg a munkáltatóddal. én inkább táppénzre mennél, nehogy azt gondolja, hogy lógni akarsz. de ha nem égetõen fontos, én nem mennék el, inkább kihúznám valahogy, de ugye 3 hónapon belül elküldhet egyik napról a másikra is

beszéld meg a munkáltatóddal. én inkább táppénzre mennél, nehogy azt gondolja, hogy lógni akarsz. de ha nem égetõen fontos, én nem mennék el, inkább kihúznám valahogy, de ugye 3 hónapon belül elküldhet egyik napról a másikra is
A kérdező hozzászólása: Igen, próbálom kihúzni, csak hogy akármit veszek be a lázam nem megy le...percenként fújom az orrom, úgy köhögök mint még soha, hát nem tudom...ma megyek délutánra, majd kiderül mi lesz. Köszönöm a választ :)
El lehet menni, a szabit meg a fõnökkel beszéld meg. Egyetlen gond, hogy próbaidõ alatt indoklás nélkül azonnal fel lehet mondani, de te tudod hogyan állna hozzá a fõnök.
Nem leszek vészmadár, de amint visszamész, már más lesz a helyeden. /Tapasztalat/
A kérdező hozzászólása: Köszi a válaszokat! Valahogy megpróbálom kihúzni...bár elég nehéz így dolgozni...de valahogy csak kibírom... :) még egyszer köszi


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!