Találatok a következő kifejezésre: Próbaidő alatt ha (41 db)

Elküldhetnek-e a próbaidő alatt, ha veszélyeztetett terhes vagyok és az orvos kiír betegszabadságra?

Legjobb válasz: Sajnos próbaidõ alatt akkor küldenek el amikor akarnak, még csak indok sem kell hozzá.

Sajnos próbaidõ alatt akkor küldenek el amikor akarnak, még csak indok sem kell hozzá.
A kismamák munkajogi védelme csak a munkáltatói rendes felmondásra vonatkozik. (határozatlan idejû munkaviszonyt nem szüntethet meg a munkáltató a terhesség alatt) Ugyan ez igaz a táppénz alatti felmondásra is. A próbaidõ alatti felmondás lényege az, hogy azonnal és indok nélkül megszüntetheti mindkét fél a munkaviszonyt. Ha kellõképpen lojális a munkáltató akkor szoktak olyan megoldást választani, hogy addig állományba tartanak, amíg a juttatásokra jogosult leszel.

Próbaidő alatt ha megszünik a munkaviszony, utána ellehet menni passzív táppénzre?

Ja, és aki munkanélkülir?l megy el szülni az egyáltalán nem jogosult a gyedre? 23 hetes kismama.

Legjobb válasz: Gyedre csak az jogosult, aki munkaviszonyban áll. Munkanélkülirõl csak gyesre tudsz menni!passzív táppénzre el lehet menni 45 napig (kb.)Keress egy jól bejelentett munkahelyet!!Ha érdekel részletesen, írj privát!

Gyedre csak az jogosult, aki munkaviszonyban áll. Munkanélkülirõl csak gyesre tudsz menni!passzív táppénzre el lehet menni 45 napig (kb.)Keress egy jól bejelentett munkahelyet!!Ha érdekel részletesen, írj privát!
Én pénteken voltam a tb-be, meg a tákiszba, és ott is azt mondták, hogy sem a tgyásra, sem a gyedre nem leszek jogosult, mivel még a szülést megelõzõen lejár az álláskeresési járadék. Ha a szüléskor is kapnám még a pénzt, akkor lennék jogosult rá. Így csak a gyest igényelhetem majd.
Szia! A második válaszolóval értek egyet. Keresd Szakbarbárt és Zsannát. Ha van minimum 180 napod és az álláskeresési járadék kitart a szülésig akkor a tavalyi év fizetése alapján fogják számolni a tgyást. Ha a gyed igénylése már a következõ évben lesz akkor a mostani évet veszik alapul. De az lenne a legjobb ha Szakbarbártól kérnél segítséget, mert õ profi. Üdv
A tgyást és gyed-et nem a járadékból számítják hanem a járadékot képzõ szerzõdés szerinti bérbõl.Egy ellátás nem lehet alapja egy másik ellátásnak!
Ezt jól írtad.A járadék most a szerzõdésben szereplõ összeg és ahhoz viszonyítanak!De nem számolnak töbet mint a mindenkori minimálbér 2x-t, még ha több a bejelentet összeg akkor sem!
Elsõ válaszoló vagyok! Kifejtve: Jogosult a gyedre, meg a tgyesre is, de ez függ a munkanélküli járadék összegétõl és mivel próbaidõrõl van szó olyan magas járadék nem lehet. Pl: egy 100e ft-os fizetés járadéka kb 50e amibõl kiszámítva a tgys úgy 30e, a gyed 25e és ezeket 3x igényelve ellenben a gyes összege is ennyi és ezt csak 1x kell igényelni a 3 év alatt!
0 bérezett napba szülök és az ellátások alapja ilyenkor a szerzõdés szerinti bér de max. a minimálbér kétszerese!Én így tudom(persze nem 100%!)
Részben igazad van, csak az összege nem biztos hogy több lesz mint a gyes!A munkanélküli miatt!!
Hát nem értek egyet az elõzõ hozzászólóval!Én simán jogosult leszek állásker járadékról tgyás-ra és gyed-re is!Kérj itt segítséget Szakbarbártól vagy Zsannától!Adj meg minnél több adatot és türelmesen várj!Sok sikert! http://forum.index.hu/Article/showArticle?na_start=0&na_step..
A kérdező hozzászólása: Aug 19-re vagyok kiírva, és ha elmegyek passzívra, és utána a munkanélkülire, úgy jönnék ki szept elejére. Megvan az egy éves munkaviszonyom is. Sajnos én nem birom már a munkát (egész napos álló), és elég megterhelõ a pocimnak meg a lábamnak! Ma elég rosszul voltam, és úgy gondolom fontosabb a babó mint a munka! Köszi szépen mindenkinek a segítséget!

Próbaidő alatt felmondhatnak-e, ha bejelentem, hogy terhes vagyok?

Az új munkahelyemen 2 hónap múlva fog lejárni a próbaid?m, és most kiderült, hogy babát várok. Tudom, hogy próbaid? alatt indoklás nélkül felmondhatnak. Meg tudom valahogy akadályozni, hogy elküldjenek vagy várjam meg, ha letelik a próbaid? és csak akkor szóljak? (De ezt meg olyan pofátlan dolognak érzem...)

Legjobb válasz: Próbaidõ alatt indokolás nélkül fel lehet mondani. Innentõl kezdve, ha a munkáltatód rosszindulatú, vagy tényleg nagy terhet jelent neki egy inaktív dolgozó, akkor valószínûleg megírja a felmondásod a próbaidõ alatt, amint tudomást szerez róla. Tudom, hogy erkölcsi aggályaid vannak, én is biztosan tipródnék a helyedben, de a mai világban mégis kénytelen vagyok azt ajánlani, hogy titkold a próbaidõ végéig ha lehetséges. Egyébként jogász vagyok.

Próbaidõ alatt indokolás nélkül fel lehet mondani. Innentõl kezdve, ha a munkáltatód rosszindulatú, vagy tényleg nagy terhet jelent neki egy inaktív dolgozó, akkor valószínûleg megírja a felmondásod a próbaidõ alatt, amint tudomást szerez róla. Tudom, hogy erkölcsi aggályaid vannak, én is biztosan tipródnék a helyedben, de a mai világban mégis kénytelen vagyok azt ajánlani, hogy titkold a próbaidõ végéig ha lehetséges. Egyébként jogász vagyok.
Szerintem ne szóljál még, amúgy sem szoktak a munkahelyen szólni 12 hét terhesség elõtt, szerintem addig húzd ki. Azzal meg ne foglalkozz, hogy mi pofátlanság, szerintem õk sem nézik, hogy mi pofátlanság, amikor megírják a felmondásod.
Szia ugyanilyen helyzetben vagyok, mint te, csak en 17 hetes vagyok, es kezd meglatszani. Meg egy honap van a probaidombol. Sokakat megkerdeztem, koztuk jogaszokat is, akik azt javasoltak, hogy ne mondjam meg. Ez a maganugyed, nem vagy koteles bejelenteni, ha nem akarod (amugy benne lenne a szerzodesedben ez a kotelezettseged). Aki azt mondja, hogy ez pofatlansag, az talan nem penzbol el. Nekem pl. igenis szuksegem van a biztositasra es az ingyenes orvosi ellatasra.
Szia! Ha bírod még a melót, akkor próbáld kihúzni a próbaidõ végéig! Ne menj táppénzre, mert próbaidõ alatt akkor is kirúghatnak, ha táppénzen vagy, tehát nem véd! Ha letelt a próbaidõd és már megvan a kiskönyved, akkor vagy védve. Ha akkor rúg ki, beperelheted! És ne a munkaadódra gondolj elsõsorban, hanem arra, hogy biztosítsd a megélhetésed a babával. Persze megvan az esélye, hogy ha vissza akarsz menni a gyes után, akkor tesz majd ki, de még akkor is jár neked a terhességed alatt felgyûlt szabi, amit vagy letölthetsz, vagy kifizeti.
Ne mondd el senkinek, ne szólj senkinek, hogy babát vársz!! Simán kirúgnak, mert megtehetik a próbaidõ alatt, indoklás nélkül, azonnal. És meg is teszik, mert különben neki kellene fizetnie a táppénzed egy részét, majd az anyasági segélyt és biztosítania kellene a mostani helyedet arra az esetre, ha majd gyes után vissza akarsz oda menni dolgozni. Szóval ilyen problémáktól akarna szabadulni. Ha kirúg, csak max. 45 nap passzív táppénzre mehetsz. Utána másik helyet kell nézned, mert ha megszakad a biztosításod akár 1 nappal is, nem leszel jogosult se táppénzre, se gyesre, gyedre!! Tehát legyél "pofátlan", magatok érdekében!! Egy 21 hetes sorstárs kismama
De akkor a munkáltató jogosan fogja azt érezni, hogy kvázi bepaliztad, csak egy helyet kerestél h legyen biztosításod. Azért arra készülj fel, hogy kirak, amint a gyesrõl visszamész.
Irasd ki magad táppénzre akkor nem tudnak felmondani.Üdv 38hetes kismama
Jogosan érzed annak, az is. Igen, elküldhetnek próbaidõ alatt. Nálunk pont most volt erre példa. Igaz, nem tudom, hogy a tv nem e kimondja, h a próbaidõ alatt sem lehet a kismamát elküldeni, de ha a terhességed miatt akar elküldeni, akkor viszont megteszi, hogy nem fog majd véglegesíteni. Szerintem szólj most, végül is nem direkt csináltad..
A kérdező hozzászólása: Köszi a választ, szép estét neked is! A volt alkalmazottadnak sok boldogságot a babához, bár gondolom nem vagytok beszélõ viszonyban. Amúgy meg mindenki a maga szerencséjének a kovácsa, ha nem gond, akkor a gyerekem és a saját érdekeim fontosabbak nekem, mint a munkáltatómé. Egyébként anno megmondtam, hogy terhes vagyok és szépen ki is raktak az utcára. Nesze neked gerincesség...
Ne mondd meg szerintem sem. Aki meg kisvállalkozó azoknak az államnak kéne segítenie rajtuk, hogy akik elmennek gyesre vagy bármire és nem dolgoznak, de fizetiük kell, fizesse az állam. Pl.: Egy TESCO, NOKIA, DENSO megteheti, de mondjuk egy 20 alkalmazottas kis cég nem biztos. Ez nem a kismama hanem az állam hibája...


Határozott idejű szerződésnél felmondhatok a próbaidő alatt? Mennyi most a próbaidő, ha nincs benne a szerződésben?

Legjobb válasz: A próbaidõ 3 hónap max. Ennél lehet több, ha a cég kollektív szerzõdésében benne van (ekkor max 6 hónap lehet, de ez a plafon). Úgy is szokták írni, hogy nem írják, hogy mennyi a próbaidõ, csak jogszabályra hivatkoznak. Próbaidõ alatt bármelyik fél indokolás nélkül megszüntetheti a munkaviszonyt.

A próbaidõ 3 hónap max. Ennél lehet több, ha a cég kollektív szerzõdésében benne van (ekkor max 6 hónap lehet, de ez a plafon). Úgy is szokták írni, hogy nem írják, hogy mennyi a próbaidõ, csak jogszabályra hivatkoznak. Próbaidõ alatt bármelyik fél indokolás nélkül megszüntetheti a munkaviszonyt.

Ha határozott idejű szerződésem van, de 3 hónapos próbaidő is ki van kötve a szerződésbe, akkor ha felmondok a próbaidő alatt van bármilyen fizetési kötelezettségem?

Magyarul próbaid? alatt bemegyek és felmondok. Ez ugye nem min?sül jogellenesnek, hogy aztán fizethessek nekik?

Legjobb válasz: Próbaidõ alatt te is felmondhatsz és õk is felmondhatnak neked, mindenféle probléma nélkül

Próbaidõ alatt te is felmondhatsz és õk is felmondhatnak neked, mindenféle probléma nélkül

Most váltok munkahelyet és ha próbaidő alatt terhes leszek és táppénzre megyek akkor kirúghatnak -e?

Mert azt hallottam, hogy próbaid? alatt nem védi a kismamát a törvény tehát akkor ki lehet rúgni.Igaz ez?

Legjobb válasz: igen próbaidõ alatt ugymond indoklás nélkül felmondhatnak,még akkor is ha éppen terhes vagy. Szóval próbaidõre nem vonatkozik a védettség.

igen próbaidõ alatt ugymond indoklás nélkül felmondhatnak, még akkor is ha éppen terhes vagy. Szóval próbaidõre nem vonatkozik a védettség.
A kérdező hozzászólása: De ha nem szólok és elmegyek táppénzre akkor is kirúghatnak???
Igen, sajnos akkor is. Nincs más választás, mint kivárni a próbaidõ lejártát:(

Ha a munkavállaló mond fel próbaidő alatt, azonnali hatállyal, akkor is kell írni felmondólevelet? És köteles megindokolni, miért mond fel?

Legjobb válasz: Próbaidõ alatt bármelyik fél indoklás nélkül azonnali hatállyal felmondhat. - Indoklás nélkül felmondhat neked a munkáltató( Ezért hívják próbaidõnek) - Nem kell írnod felmondólevelet.

Próbaidõ alatt bármelyik fél indoklás nélkül azonnali hatállyal felmondhat. - Indoklás nélkül felmondhat neked a munkáltató( Ezért hívják próbaidõnek) - Nem kell írnod felmondólevelet.
A kérdező hozzászólása: Köszi.

Ha próbaidő alatt a munkáltatóm rendkívüli felmondással él ellenem, akkor az addig ledolgozott napjaimat kötelessége kifizetni, vagy nem?

Továbbá ha a próbaid? alatt a munkavállaló szeretne felmondani, de a felmondási id? a szerz?dés szerint 30 nap, akkor a tv. szerint a munkaszerz?dés megkötése után 3 héttel felmondhat-e, és ha felmondhat, a tv. szerint ki kell-e fizetnie a munkáltatónak az addig ledolgozott napjait?

Legjobb válasz: A próbaidöre nem vontakozik a felmondási idö, az csak a végletes szerzödéskor lép életbe. A próbaidö alatt - éppem ezért ez a neve - mindkét fél bármikor megszüntetheti a munkaviszonyt különösebb indoklás nélkül. A legdolgozott napokat azonban ki kell fizetni.

A próbaidöre nem vontakozik a felmondási idö, az csak a végletes szerzödéskor lép életbe. A próbaidö alatt - éppem ezért ez a neve - mindkét fél bármikor megszüntetheti a munkaviszonyt különösebb indoklás nélkül. A legdolgozott napokat azonban ki kell fizetni.
A kérdező hozzászólása: Értem. Szóval ha felmondok PRÓBAIDÕ ALATT, akkor elvileg nem kell kitöltenem a felmondási idõmet. Köszönöm szépen a válaszokat, eléggé megnyugtatóak voltak számomra! :D
Nem. Ha felmondasz, akkor ki kell, mert akkor a felmondás szabályait kell betartanod. Neked nem felmondani kell, hanem a munkaviszonyodat azonnali hatállyal megszüntetni. Nem mindegy.
A kérdező hozzászólása: Szóval a munkáltatómnak a "Felmondok!" helyett azt kell mondanom, hogy "Azonnali hatállyal megszüntetem a munkaviszonyomat.", mert ha felmondok, akkor próbaidõ alatt is él a felmondási idõ, ami a szerzõdésem szerint 30 nap. Továbbá az elmondottak szerint akkor ki kell fizetnie mindenféleképp (mennyi idõn belül kell kifizetnie?) - ami ugye logikus. Köszönöm szépen a felvilágosítást, most már azért jobban látom a helyzetet.
"Szóval ha felmondok PRÓBAIDÕ ALATT, akkor elvileg nem kell kitöltenem a felmondási idõmet." Szerintem te egyetlen szót sem értettél meg az itt leírtakból.
1-nek igaza van, de ha rendkívüli felmondással mondott fel, akkor annak valami komoly oka van, amiért akár kártérítést is követelhet -több info kellene!!
azonnali hatályú felmondással megszüntetheti bármely fél a munkaviszonyt próbaidõ alatt 79. § (1) Azonnali hatályú felmondással – indokolás nélkül – megszüntetheti a) a fél a munkaviszonyt a próbaidõ alatt, b) a munkáltató a határozott idejû munkaviszonyt. http://www.njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=143164.209460

Új munkahelyem lesz jövőhét hétfőtől.3 hónap próbaidővel, de viszont lesz lombikunk is, mert szeretnénk babát, és ez a próbaidő alatt lesz, ha minden igaz. Kirúghatnak?

Azt tudom, hogy rendes munkaid? alatt nem rúghatnak ki, ha elmondom, h lombikos vagyok.

Legjobb válasz: Próbaidõ alatt azonnali hatállyal INDOKLÁS NÉLKÜL megszüntethetõ a munkaviszony, tehát simán elküldhet. A hangsúly az indoklás nélkül szavakon van.

Próbaidõ alatt azonnali hatállyal INDOKLÁS NÉLKÜL megszüntethetõ a munkaviszony, tehát simán elküldhet. A hangsúly az indoklás nélkül szavakon van.
Nem védem a vitatkozót, de abban igazat adok neki, hogy a doki néha túloz, persze a te érdeked miatt.(nem volt szerencsére lombikom soha), de PL van egy 15 hós kisbabám most vagyok terhes a tesóval, és nekem a dokim, azt mondta, hogy ne emelgessem a nagyot, hát ez nagyon jó lenne ha megtehetném, de nem tudom pl: be kell rakni az etetõszékbe, a kiságyába stb. és gondolom rajtam kívül sok anyukának van ez a problémája, de mégis egészségesen megszületik a tesó. Így ha te megteheted, hogy nem dolgozol akkor az csak jó. Kérdésedre a válaszom: kirúghatnak próbaidõ alatt, de esetleg , ha kiíratod magadat a dokival, hogy beteg vagy lehet ki tudod húzni a próbaidõ végéig, vagy csak 2 hetet aztán visszamész dolgozni és esetleg utána megint egy hétre kiíratod magad vmilyen betegséggel.
A kérdező hozzászólása: Látod nem hagyja rá... Majd õ megmondja, kinek mit kell tennie lombik után...
Mondtam, hogy IVF dokinak kell mennie, mert õ tudja a frankót... Mindenki más meg hülye hozzá... törõdjünk bele szerintem...
A kérdező hozzászólása: De a fekvés függvénye Drága! Szerinted miért mondják az orvosok a szigorú fekvést??? És mi az h kikímélte magát?? Egy lombik nem vicc, vagy holmi kis bolha csípés!!!
Nehogy már azt mond attól függ a lombik, h 3-hétig fekszel!!! Ismerek olyat aki feküdt nem csinált semmit sem ...mintha beteg lenne és nem egy lombikja volt már pedig igazán kikímélte magát. És ehhez nem kell jósnak lenni mert nem azt mondtam, h már pedig így nem fog sikerülni. Csak nem a fekvés függvénye!!!
A kérdező hozzászólása: Igen, én a Te véleményedet osztom:) Nem véletlen mondják az orvosok, hogy FEKÜDNI KELL!! Köszi a választ!
Utolsó ismét... Bocs, csak kicsit ideges lettem... Én mindig 3 hétig feküdtem... De van is 3 lombik gyerekem összesen...
A kérdező hozzászólása: Nagyon szépen köszi a válaszokat! Kedves utolsó! Ez nagyon tettszett: menjen el jósnak....
Próbaidõ alatt kirúghat, bárkit, bármiért, lombikost, terhest, stb. Azért van próbaidõ... Az utolsó elõtti pedig menjen el jósnak, ha igy tudja, hogy mitõl függ a beültetés sikeressége... Vagy IVF programvezetõ orvosnak...
Igen, sajnos próbaidõ alatt kirúghatnak indoklás nélkül, és ekkor még nem számít, hogy terhes vagy-e. Ha letelt a 3 hónap, akkor már védett vagy, addig sajna nem. Mindegy, hogy lombik, vagy nem.
Simán kirúghat a próbaidõ alatt!! Én lombikos vagyok de a két hét "szigorú" otthonlét nálam nem volt meg.1.nem tehettem volna meg, h ennyi idõt otthon legyek mert az miatt lett volna inkább a kirúgás!!2.nem is akartam annyit otthon lenni nem attól függ, h dolgozol-e a beülti után vagy nem.
Elsõ vagyok. Teljesen mindegy. Ha te közlöd a lombik tényét, akkor a munkáltatód dönthet úgy, hogy elküld. De nem fogja neked megmondani, hogy ez miatt küldd el még szóban sem ( ha mondja, akkor utána perelheted, mert az már nem indoklás nélküli elbocsátás).
A kérdező hozzászólása: Sztem evidens, h az ember miért akar dolgozni!! A többieknek köszi a választ! Még annyit szeretnék a második válaszadóhoz hozzáfûzni, hogy nem csak a lombik beavatkozás miatti távollét, hanem a beültetés után minimum 2 hét szigorú otthon lét kell, és ezért kérdeztem, h kirúghatnak-e. Elsõ két válaszoló tehát: ezek a válaszaitok a lombikosokra vonatkoznak, vagy a rendes terhességre?
Itt arra gondolsz hogy lombik alatt napokat távol kell esetleg lenned és ezt elmondod a munkáltatónak és hogy ezmiatt kirughat-e? ezt nem tudom. de terehsen próbaidö alatt is kirughatnak. az tuti mert engem kirugtak próbaidö alatt és akkor utánna jártam, pont terhes voltam. de külföldön élek és meglepetésként ért hogy nálunk nem lehet kirugni terheset próbaidö alatt sem. mákom volt mert pont leépítés volt, és fél év próbaidöböl még 1 hónap volt hátra. de akkor jól utána jártam amagyar szabályokanak és otthon a próbaidö altt simán kirughat.
A kérdező hozzászólása: Szia! Ha nem volt lombikod, akkor errõl nem tudsz nyilatkozni. Ne keverjük már össze a síma terhességet, a lombikkal! Az egy mûvi beavatkozás, naponta TÖBB injekciót nyomsz magadba, stb, stb..
Igen, próbaidõ alatt bármelyik fél azonnali hatállyal, indoklás nélkül felmondhat.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!