Találatok a következő kifejezésre: Orvosi egyetemre menni. Ha (9 db)

Jövőre szeretnék orvosi egyetemre menni, ha bevezetik a "2 emelt szintű érettségi kötelezö"törvényt, akkor biosz és fizika/kémia emelt kell? Vagy biosz emelt és valami más is jó?

Gondolom ti sem tudjátok biztosra,csak hátha valaki jobban érti mint én!

Legjobb válasz: Hidd el, magaddal szúrsz ki, ha nem kémia vagy fizika emeltet választasz. A biosz emelttel orvosin nagyjából kitörölheted, maximum sejtbiológiánál az elsõ egy-két óra, amin minimális hasznát látod, amúgy semmi. Ellenben aki erõs fizika és kémia alappal jön, annak sokkal könnyebb az elsõ év. Szóval ha megengedik, szalmakalapfonásból is emeltezhetsz, de az egyetemen ez nagyon kevés. Inkább hajts rá arra, ami hasznos.

Persze, egy középszintû fizika nem jön rosszul. De emeltet halál felesleges tenni belõle. Mert csak az alapokra van szükség. Elhiheted, én a biosz emelt - fizika közép kombóval sokkal nagyobbat szívtam a kémiával, mint a kémiások a fizikával.
A kérdező hozzászólása: köszi az eddigi infókat!!
Hidd el, magaddal szúrsz ki, ha nem kémia vagy fizika emeltet választasz. A biosz emelttel orvosin nagyjából kitörölheted, maximum sejtbiológiánál az elsõ egy-két óra, amin minimális hasznát látod, amúgy semmi. Ellenben aki erõs fizika és kémia alappal jön, annak sokkal könnyebb az elsõ év. Szóval ha megengedik, szalmakalapfonásból is emeltezhetsz, de az egyetemen ez nagyon kevés. Inkább hajts rá arra, ami hasznos.
Törvény nélkül se árt a biosz-kémia emelt, ha orvosira akarsz menni.
Én most sokat adnék érte, ha nem tettem volna középfizikásként magasról az egészre gimiben, és legalább alapjaim lennének belõle...
A fizikának nem sok köze van szerintem az emelt anyaghoz. A kémia emelt és a biosz emelt jobb:D
Én is ilyet olvastam, mint az utolsó hozzászóló. D hogy ennek mi a fene értelme van, azt vki megmondhatná. Mert szerintem nagyjából semmi... Ha már emeltet csinálsz, akkor bioszt és kémiát ajánlom, nagy hasznát fogod venni az egyetemen:)
Hát a most kijött felsõoktatási törvényt én úgy értelmezem, hogy egy emelt a felvételi tárgyakból, a másik pedig akármi lehet. "A felvételihez kötelezõvé tennék az emelt szintû érettségit két tárgyból, amelyek közül csak az egyik fog az egyetemi szakhoz kötõdni, a másik szabadon választható lesz." Ezt az indexrõl szedtem, de nem tudom, mennyire hiteles és mennyit fog ez még változni, illetve hogy elfogadják-e ezt a törvényt. http://index.hu/belfold/2010/11/03/kiesnek_a_bukdacsolo_hall..
Mivel hogy a biosz, a fizika és a kémia a felvételi tárgyai, így feltételezem, hogy ezekbõl kell majd 2 emelt.
Jó eséllyel biosz és kémia.

Ha orvosi egyetemre akarok menni muszáj érettségiznem matekból?

Nyolcadikos végzős vagyok és most kell választanom, hogy angol-magyar vagy biológia-kémia osztályba menjek...Ha biológia-kémia osztályba megyek akkor kell érettségiznem matekból, de matekból nem vagyok jó.Mindíg 6-7-re voltam lezárva (10-es skála). És orvos szeretnék lenni (még nem döntöttem el hogy milyen szakra megyek)...Köszi a válaszokat! :)

Legjobb válasz: Ha bármilyen egyetemre akarsz menni, sõt egyáltalán ha érettségit akarsz, akkor muszáj érettségizned matekból. Kötelezõ.

Ha bármilyen egyetemre akarsz menni, sõt egyáltalán ha érettségit akarsz, akkor muszáj érettségizned matekból. Kötelezõ.
Vannak kötelezõ tárgyak (matek, magyar, töri, 1 idegen nyelv), és emellé orvosira kötelezõ még az emelt biosz és az emelt fizika-emelt kémia közül az egyik.
Tök mindegy, hogy magyar-angol, vagy biosz-kémiára mész. A matek érettségi mindenhol kötelezõ.
Attól, hogy nem tetszik, amit írtam, még igaz. Orvosin nincs matek, de ha a középszintû matekérettségi problémát okoz valakinek, annak az orvosi kémia és a fizika sem fog menni, még akkor sem, ha amúgy nincsenek nagyon bonyolult számolások orvosin.
Egyébként elsõéves orvostanhallgató vagyok a SOTE-n, tehát tudom, hogy mit beszélek.
Magyar , matek, töri, nyelv, emelt biológia, emelt kémia/ fizika. De ha nem megy a matek akkor felejtsd el az emelt kémiát és vele együtt az orvosit is.
érettséginél minimális a ponthatár a 2eshez, és ha mégse sikerül szóbelizhetsz is.nem akkora szám egy nyomorult 2-est összehozni..persze ha készülsz rá normálisan
Matekból kötelezõ érettségizni...
Persze szerezhetsz papírt, hogy ne kelljen ;D --> Diszkalkulia. Egyik volt osztálytársam betanulta a tüneteket, elment szakemberhez, és kapott papírt. De õ jogra ment... Aki egy matek középszintûvel nem bír megbirkózni, az ne akarjon orvosira menni. Különben meg nem ezen a választáson fog múlni, hogy késõbb felvesznek-e orvosira :)

Ha orvosi egyetemre akarok menni, akkor 11. -ben mit válasszak fakultációnak, és miből tegyek emelt szintű érettségit?

Legjobb válasz: nem tudom, nálatok hogy vannak a fakultációk, mert nálunk párban voltak, nem lehetett csak úgy választani. Bioszt mindenképp válassz, a mellé még kémia vagy fizika kell az orvosira. Ha te döntheted el, szerintem kémiát válassz, mert nagyobb hasznát veszed majd. Bioszból mindenképp kell emelt, a másikból te döntöd el. Ha összejönnek máshogy a pluszpontjaid, akkor szerintem fölösleges.

nem tudom, nálatok hogy vannak a fakultációk, mert nálunk párban voltak, nem lehetett csak úgy választani. Bioszt mindenképp válassz, a mellé még kémia vagy fizika kell az orvosira. Ha te döntheted el, szerintem kémiát válassz, mert nagyobb hasznát veszed majd. Bioszból mindenképp kell emelt, a másikból te döntöd el. Ha összejönnek máshogy a pluszpontjaid, akkor szerintem fölösleges.
Nem feltétlenül kell biosz emelt. Ha kémiából jobb vagy, akkor választhatod azt is emeltnek, bioszt pedig közép szinten. De állítólag kémia emelttel többre is mész az orvosin (bár ezt nem nagyon hiszem el:S)
szerintem bioszt válasz. bár sok benne a biokémia de legalább boldogulsz egyetemen.
Föl is vették õket (akik fizika faktra mentek)
Nálunk aki orvosira szeretett volna menni az fizika faktra ment


Orvosi egyetemre szeretnék menni. Ha földrajzból (emelten) érettségizek akkor beszámítják nekem az orvosi az emeltért járó 40 pontot?

mert ugye az orvosin kémia és biosz a kötelez? érettségi tárgy

Legjobb válasz: Nem számítják be, kémiából vagy bioszból kell emelt szintet írnod, ha a 40 pontra fáj a fogad.

Nem számítják be, kémiából vagy bioszból kell emelt szintet írnod, ha a 40 pontra fáj a fogad.
Hát bizony, vagy biosz és kémia, vagy biosz és fizika, de ez utóbbi azért nem jó, mert az egyetemen elbukhatsz a kémiánál.De ami a legfontosabb:BIOSZBÓL MINDENKÉPPEN EMELTSZINTÛ ÉRETTSÉGIT KELL TENNED ÉS AZT IS 5-ÖSRE MERT KÜLÖNBEN ESÉLYED SINCS!
De felveszik. Rengeteg orvos dohányzik, valamelyik még a rendelõben is.
Ha ennyire buta valaki, akkor az inkább ne menjen orvosira. Már miért ne vennék fel? Egy csomó orvos is dohányzik. Azt nézik például egy ilyen alkalmasságin, hogy nincs e valamilyen fertõzõ betegséged, hogy ne terjessz majd ott semmilyen kórságot. Remélem nem te akarsz az orvosira menni! Ennyi ésszel...
Te hol élsz? Szatyorban? Válassz olyan pályát ahol nem kell életek fölött döntened...
Felvételi vizsga van. Ott az értelmi képességet mérik. Oda ne menj.
Van alkalmassági vizsga, csak nem ilyen marhaságokat néznek.
SOTE-FOK, PTE-FOK, DE-FOK, SZTE-FOK. :)
Van külön fogorvosi
Nem külön egyetem. (Csak) Külön kar. Vagyis "Fogorvostudományi Kar". Van Pécsen, Szegeden, Debrecenben, Pesten.
De ugyanazok od ais a felvételi tárgyak. Úgyhogy nagy különbség nincs. Illetve a fogorvosi az csak ötéves képzés (míg az ált. orvosi hatéves)
"Van Pécsen, Szegeden, Debrecenben, Pesten." Helyesen Pécsett.
Pécsett nincs külön kar

Orvosi egyetemre át lehet úgy külföldre menni anélkül hogy évet halasszak? És ha igen hanyad évben érdemes átmenni?

Els?/másodéves medikus vagyok és minél el?bb szeretnék kijutni edinburghba,és úgy gondoltam hogy kb 2 év múlva kimegyek, de hát itt a suli.Nem tudnám ott folytatni, ahol abbahagytam, úgy hogy évet ne halaszak?Mert már elég öreg vagyok (22) nem akarok még egy évet minúszba.Olyat lehet hogy a kimaradt "tölteléktárgyakat" felvehessem?Egyáltalán hogy m?ködik ott a rendszer:bsc/msc vagy osztatlan ott is?

Legjobb válasz: A bolognai rendszer elvileg erre van kitalálva. A gyakorlatban nem tudom, mennyire mûködik.

A bolognai rendszer elvileg erre van kitalálva. A gyakorlatban nem tudom, mennyire mûködik.
Én úgy tudom, hogy a bolognai rendszer nem tartozik az orvosi egyetemekre, hisz azok nem adhatnak alább, sõt inkább a maximum szintû oktatást is maximum szintûre kell hozni és azt négyzetre emelni, szal érted... A bolognai rendszerben benne van az oktatás egységesítése minden olyan európai suliban, ahol belépnek a folyamatba, valamint, hogy máshol is folytatni lehet a tanulmányt, ha úgy akarja kedved!!! De nemtom, sztem ez az orvosira nem tartozik...!:S
Angliában hasonló a rendszer, mint a magyar, de nem hiszem, hogy "csak úgy" átvesznek, minimum kell szerintem valami különbözeti. És természetesen készülj fel arra, hogy ha felvesznek ESZMÉLETLENÜL DRÁGA lesz... Ha nagyon akarsz külföldre menni, akkor inkább menj ki nyári cseregyakorlatra (MOE) és ha sikerül kijutnod, akkor érdeklõdhetsz (sõt, most is érdeklõdhetsz, hátha van egy neked megfelelõ csereprogram). De szerintem egyszerûbb lenne, ha itt Mo-n befejeznéd az egyetemet és végzés után mennél ki rezidensnek.

Ha az orvosira mennék tovább, akkor onnan eltudok menni pszichológusnak? Van ilyen szaka? Vagy másik egyetemre/fősulira lenne érdemes járni?

Legjobb válasz: A bölcsészet eléggé humán jellegû, nem sok köze van az orvosihoz. Mondjuk úgy tudom pszichológián vannak bioszos tárgyak is. De amúgy ha ennyire nem vagy képben, hogy mit is csinál egy pszichológus, meg mit tanul, akkor miért akarsz az lenni? Felvi.hu-n van szakleírás, ha tájékozódni akarsz.

A bölcsészet eléggé humán jellegû, nem sok köze van az orvosihoz. Mondjuk úgy tudom pszichológián vannak bioszos tárgyak is. De amúgy ha ennyire nem vagy képben, hogy mit is csinál egy pszichológus, meg mit tanul, akkor miért akarsz az lenni? Felvi.hu-n van szakleírás, ha tájékozódni akarsz.
Nem. Pszichiáternek mehetnél. Pszichológia szak bölcsészkarokon van, ott keresgélj.
Viszont mind a kettõvel lehet aztán pszichoterapeuta szakképesítést szerezni.
A kérdező hozzászólása: és a bölcsészkaron miket tanítanak?
A kérdező hozzászólása: mármint, hogy olyan mint az orvosi?vagy melyik szakmához hasonlít?

Ha orvos szeretnék lenni, akkor feltétlenül el kell menni érettségi után vagy először egy másik egyetemet is elvégezhetek?

Mert először szeretnék csak pszichológus lenni,de a szüleim szeretnék ha kórboncnok lennék és lehetséges-e,hogy később tanulhassak annak.Milyen lehetőségeim lennének?A jegyeim jók,szóval lenne esélyem.

Legjobb válasz: Nem muszáj,csak akkor már fizetni kell az orvosiért.

Nem muszáj, csak akkor már fizetni kell az orvosiért.
Az állam csak egy diplomát támogat, de azon belül is csak 12 félévet (orvosin 14-et). Ennél fogva, ha te pszichológusnak tanulsz elõbb, akkor utána csak kemény pénzekért tanulhatsz orvosnak, 1 milla körül van, 1 félév, és ugye 12 féléves, ha minden jól sikerül. De elég gyakoriak a csúszások, nem véletlen, hogy itt 14 félévet támogatnak. Arról nem is beszélve, hogy pszichológus is csak úgy lehetsz, ha elvégzed a 3 éves alap és rá a 2 éves mesterképzést (ez eddig 5 év), de erre még erõsen ajánlott elvégezni a szakpszichológusit stb. Tehát azt is kalkuláld bele, hogy hány évesen akarnád te elkezdeni azt az orvosit, mert 28-30-nál elõbb nem nagyon fogod, meg persze ugye a pénz...
A kérdező hozzászólása: rendben van, köszönöm :) és akármelyik egyetemre megyek, mindenhol van lehetõség arra, hogy utána mesterképzésre menjek? Mert nem Magyarországon tanulnék, hanem Kolozsváron és az csak nem csak orvosi egyetem.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!