Találatok a következő kifejezésre: Objektív felelősség: a (3 db)

A rendőrség a büntetések kiszabásánál (gyorshajtás) az objektív felelősséget csak akkor alkalmazhatja, ha az előre megadott sebességgel lépem túl a megengedett sebességet! Vagyis a minimális büntetés már a 30ezer forintos kategóriába tartozik! De!?

Amikor csak pár km/h-val lépem át a sebességet (tehát nem lépek át a minimális 30ezer forintos "kategóriába"), akkor a rend?r dönti el, hogy mennyi a bírságom (ha meg is állít).

Legjobb válasz: A jelenlegi szabályok szerint 3 km/h sebességig nem büntetnek (nem 10% mint elõttem írták). 4 km/h-s túllépéstõl, ha a túllépés nem éri meg az objektív felelõsségben meghatározott értéket (tehát városban 64 km/h-ig) a rendõr helyszíni bírságot szabhat ki, melynek összege 3000-tõl 20000 Ft-ig terjedhet a rendõr mérlegelése alapján (ami a tapasztalatok alapján inkább jó, mint rossz). Ha megállít gyorshajtásért, akkor helyszíni bírságot kapsz, ha nem állít meg akkor postán értesítenek, hogy nevezd meg ki vezette a jármûvet, és akkor õ kapja a büntit. Természetesen családtagokra és önmagadra nem vagy köteles terhelõ vallomást tenni.

A jelenlegi szabályok szerint 3 km/h sebességig nem büntetnek (nem 10% mint elõttem írták). 4 km/h-s túllépéstõl, ha a túllépés nem éri meg az objektív felelõsségben meghatározott értéket (tehát városban 64 km/h-ig) a rendõr helyszíni bírságot szabhat ki, melynek összege 3000-tõl 20000 Ft-ig terjedhet a rendõr mérlegelése alapján (ami a tapasztalatok alapján inkább jó, mint rossz). Ha megállít gyorshajtásért, akkor helyszíni bírságot kapsz, ha nem állít meg akkor postán értesítenek, hogy nevezd meg ki vezette a jármûvet, és akkor õ kapja a büntit. Természetesen családtagokra és önmagadra nem vagy köteles terhelõ vallomást tenni.
A Magyar Közlönyben megjelent jogszabály-módosítás melléklete szerint május elsejétõl óránkénti 50 kilométeres megengedett sebességig 15-25 kilométeres túllépés után kell fizetni 30 ezer forintot. Így akkor, ha az adott útszakaszon óránként 50 kilométeres a megengedett sebesség, csekket a 65-tel vagy annál gyorsabban haladók kapnak. Ha meg állít az 1 kérdésedre a válaszom, pár km túllépésért nem bûntethet. Ha letraffiz, a csekket kell befizetni.
10%-ig nem büntetnek meg elvileg. Kb 30% (csak mostmár km/h-ban van kifejezve) túllépésnél kezdõdik az, hogy küldik a 30ezres befizetnivalót. Ha a kettõ közt vagy, akkor csak a helyszíni bírság lehet, tehát ha megállít. Itt nincs objektív felelõsség, nem hinném, hogy bemagyarázod neki, hogy fél perccel és 200m-rel korábban más vezette az autót... Ilyenkor ott kapod meg a csekket, tehát a pénzt ilyenkor sem a rendõrnek adod! Objektív felelõsség azt jelentené, hogy ha nem mondod meg, hogy ki vezette adott idõben az autót, akkor a tulajdonos fizet.
Ha megállít a rendõr, akkor helyszini bírság kiszabására vean lehetõség, itt a gyorshajtást akár 5 % sebességtúllépésért is büntetik. ha a helyszini bírságot nem fogadod el, vagy nem fizeted be, feljelentés lesz belõle. De mindez nem az objektív felelõsség alkalmazása. Az akkor van, amikor nem állít meg rendõr és bemértek gyorshajtásért, vagy egyéb objektív felelõsség körébe tartozó közlekedési kihágás miatt , vagyis akkor, amikor az elkövetõ személye a helyszinen nem beazonosítható
A kérdező hozzászólása: aha, kössz az eddigi válaszokat...
Ja, és olyan , amit a kérdésben írtál, olyan nincs, hogy az objektív felelõsségi sebességhatár túllépés alatt letrafipaxol, és nem állít meg. Vagy megállít helyszini bírságra, vagy az objektív felelõsség szerinti gyorshajtási túllépést "el kell érned" ahhoz, hogy küldjék a csekket
"Vagy megállít helyszini bírságra, vagy az objektív felelõsség szerinti gyorshajtási túllépést "el kell érned" ahhoz, hogy küldjék a csekket" EZ Így nem igaz...... A kettõ között ott van a szabálysértési kategória, amirõl már korábban írtak. adatbekérõ, s szabálysértési bírság a jutalom..

Objektív felelősség: elvehetik a jogosítványom ill. kaphatok pontot, ha a megengedett többszörösével hajtok és fotó készül rólam (nem állítanak meg), a pénzbüntetést vállalom de azt nyilatkozom hogy nem én vezettem az autót?

Legjobb válasz: Mivel a te vallomástételed lenne a bizonyíték, így bizonyíték hiányában a közlekedési szabálysértési eljárást nem tudják lefolytatni, tehát nem vonják be a jogosítványt, nem kapsz büntetõpontot, viszont az objektív felelõsség alapján az üzembentartó a csekket kénytelen befizetni. Viszont! Ne azt írd, hogy nem te vezetetted, hanem azt, hogy a hatályos jogszabályok szerint sem magadra sem pedig közeli hozzátartozódra nem vagy köteles terhelõ vallomást tenni, így a vallomástételt ezen oknál fogva megtagadod. Ez sokkal szebb, és tartalmazza az igazat is. [Hiszen ha te vezetetted, akkor nem hazudtál, hogy nem te vezetted, egyszerûen megtagadtad a vallomást. Ha azt mondod, hogy nem te vezetted, akkor azzal tényt is közlesz a rend éber õrei felé, azt meg nem kell.]

Mivel a te vallomástételed lenne a bizonyíték, így bizonyíték hiányában a közlekedési szabálysértési eljárást nem tudják lefolytatni, tehát nem vonják be a jogosítványt, nem kapsz büntetõpontot, viszont az objektív felelõsség alapján az üzembentartó a csekket kénytelen befizetni. Viszont! Ne azt írd, hogy nem te vezetetted, hanem azt, hogy a hatályos jogszabályok szerint sem magadra sem pedig közeli hozzátartozódra nem vagy köteles terhelõ vallomást tenni, így a vallomástételt ezen oknál fogva megtagadod. Ez sokkal szebb, és tartalmazza az igazat is. [Hiszen ha te vezetetted, akkor nem hazudtál, hogy nem te vezetted, egyszerûen megtagadtad a vallomást. Ha azt mondod, hogy nem te vezetted, akkor azzal tényt is közlesz a rend éber õrei felé, azt meg nem kell.]

Az objektív felelősség az olyan esetekre is vonatkozik, ha a büntetés része a vezetéstől eltiltás?

CSak fel akarom hívni a figyelmet egy fura dologra. Kölcsönkérem apám verdáját. Tépek. Megbüntetnek. Õ nem vall rám, ezért fizet. Eddik értem, de faramuci, hogyha monjuk 300-zal fotóznak le, akkor az öreg jogsija is ugrik?

Legjobb válasz: Elsõ válaszoló vagyok. Én ugyenezt írtam le, amit az uccsó hozzászóló írt, a törvényi elõírás alapján. Úgyhogy szerintem helyesen válaszoltam.

Elsõ válaszoló vagyok. Én ugyenezt írtam le, amit az uccsó hozzászóló írt, a törvényi elõírás alapján. Úgyhogy szerintem helyesen válaszoltam.
A gépjármû üzemben tartója csak akkor mentesül a felelõsség alól, ha bizonyítja, hogy a jármûvet tõle ellopták, illetve, ha a jármûvet használó személy magánokiratban elismeri, hogy a szabálysértés elkövetésekor õ vezette a jármûvet.
pontosan ez a lényeg. mivel faternak kell a jogsi, hogy létezni tudjon, ezért valószínûleg némi pofon, seggbe és tökön rugás, élve eltemetés után (mármint õ téged) meg fogja mondani, hogy te voltál.
Szóval akkor perkálnia kell, de a jogsiját nem veszik el és büntetõpontot sem kap. Ha jól értettem a választ ? :)


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!