Találatok a következő kifejezésre: Normális az, ezen (3087 db)

Menyire normális az ha az embernek 13 éves korában egy évvel az első ejakuláció utáni pénisz mérete van felnőttként is? És ha nem normális miért van ez így?

Menyire normális az ha az embernek 13 éves korában egy (on:Nem öt!) évvel az els? ejakuláció utáni pénisz mérete van feln?ttként is? Te tudod az okát mik az egészségügyi okai, és ez lehet normális is? Ha tudod kérlek mond el! (Off:Nem a mérete zavar!) (Mindig "kívántam" a dolgot, és a korai magömlést is meg tudom már fogni.) Lehet az hogy három germán (két magyar((országi)) sváb és egy idejött német nagyszül?m van, és egy egy kevert magyar. Lehet ez örökletes? Most is akkor is egészséges méret? volt/van (Off:13,5cm/4,5cm) Pasi/F

Legjobb válasz: Ez normális,semmi rendellenes nincs benne. Egyszer Ceizer Endre genetikus is nyilatozott arról,hogy a nemiszervek méretét,és nõknél a mell méretét a szüleinktõl nem örököljük,az örökítés a magasságra,külsõ adottságokra(szem,haj,test alak felépítése stb)vonatkozik,de persze akár más rokonaik adottságait is örökölhetjük,rájuk is hasonlíthatunk.De régen láttam annyira már nem emlékszem. Nézd én úgy tudom hogy ritkán elõfordul hogy akár 13 évesen elérheti valaki a végleges pénisz méretét,ez is normális,nincs benne,semmi,de ritka,valakinek meg a végleges mérete csak 18-20 éves korára alakul ki. De a pénisz méret az nem az õseink/egyéb elõdeink adottságától függ,nem tõlük örököljük. A 13,5 cm meg simán normálsi méretnek számít,átlag méret. De elég fiatal vagyok,de annak hogy valakinek 13 vagy 20 cm nincs egészségügyi oka,valakinek kisebb mérete van,másnak meg nagyobb.

Ez normális, semmi rendellenes nincs benne. Egyszer Ceizer Endre genetikus is nyilatozott arról, hogy a nemiszervek méretét, és nõknél a mell méretét a szüleinktõl nem örököljük, az örökítés a magasságra, külsõ adottságokra(szem, haj, test alak felépítése stb)vonatkozik, de persze akár más rokonaik adottságait is örökölhetjük, rájuk is hasonlíthatunk.De régen láttam annyira már nem emlékszem. Nézd én úgy tudom hogy ritkán elõfordul hogy akár 13 évesen elérheti valaki a végleges pénisz méretét, ez is normális, nincs benne, semmi, de ritka, valakinek meg a végleges mérete csak 18-20 éves korára alakul ki. De a pénisz méret az nem az õseink/egyéb elõdeink adottságától függ, nem tõlük örököljük. A 13, 5 cm meg simán normálsi méretnek számít, átlag méret. De elég fiatal vagyok, de annak hogy valakinek 13 vagy 20 cm nincs egészségügyi oka, valakinek kisebb mérete van, másnak meg nagyobb.
az egész kérdés nagyon zavaros számomra mi van? mi a kérdés? 13 évesen honnét tudod mekkora lesz a péniszed 20 évesen?
Olyan irritáló vagy kérdezõ xD
A kérdező hozzászólása: Na engem pont ezzel lehet kikergetni a világból hogy átlagos. Alsó harmadban van hosszban és a felsõ tíz százalékban vastagságban. Pont nem átlagos, minden csak nem átlagos.
Na engem pont ezzel lehet kikergetni a világból hogy átlagos. Alsó harmadban van hosszban és a felsõ tíz százalékban vastagságban. Pont nem átlagos, minden csak nem átlagos.
nekem is 13 cm 20 évesen. tök átlag méret, panasz nincs rá. fogadd el, hogy átlagos farkad van, ennyi :)
Én pl. nem ettem sokat gyerekkoromban, azért nem nõtt meg nagyra?
A kérdező hozzászólása: Azért ennyire jó memóriám. ;) Amúgy az összes felsõs matek, fizika és kémia jegyemre is emlékszem és hogy mikor hogy kaptam. Ez valami csoda lenne? Nem hiszem. Ráadásul ez egy meghatározó szám pár. Az lenne a furcsa ha elfelejtem volna. És az is benne van hogy több szám párost a témában nem kellet megjegyeznem. Errõl szól a kérdés is.
honnét tudod, hogy 13 évesen mennyi volt? felírtad vhová?
No, miután elolvastam a kérdést, és sikerült is megfejtenem ( központozás legközelebb, légyszi ), azt mondanám, hogy ha orvosnak is felvetetted, és nincs kóros elváltozás a péniszeden, akkor ne spílázd túl. Átlagos méret, oszt kalap.
A kérdező hozzászólása: Én is 13, 5 évesen voltam olyan magas mint apám felnõttként 176cm, ma 179cm vagyok az utolsó egy centit 24 éves koromban nõttem. 13, 5-24 közt 176-179 volt változás.
Szerintem az is normális hogy nem nõtt, tök másképp fejlõdünk.Nekem van rokonom aki 13 évesen, bocs 14 évesen már 180 cm volt és végleges méretû volt neki a pénisze és csak pár cm-t nõt magasságra is.Meg van sok, ebbõl több rokon, ismerõs akik meg tök késõn érõk voltak és igen kicsi volt nekik akár 14-15 évesen is, és alacsonyak is voltak, igen féltek hogy ez normális, aztán hirtelen meg fél év alatta is volt aki 20-30 cm-t is nõtt, csak a testtartásán látszott meg, de azt meg úszással helyrehozták.
A kérdező hozzászólása: Onnét hogy az már több mint egy évtízede volt. Az a kérdés: Hogy miért nem nõt? És az baj hogy nem nõt? Az a baj hogy nem tudom! Hogy ez lehet-e normális hogy nem nõt utána.
A kérdező hozzászólása: Meg mondom õszintén urológusom az mondta passz. (Jó nem az õ szakterülete.) andrológus és genetikus együtt talán rájönne. Addig persze hogy mi lehet, hogy ne ijesszenek meg elhallgatnák. De én is olvasok tudományos könyveket, sõt ajánlottam már ennek a dokimnak is kérésre (antropológiai könyv érdekelte pl.). És hátha itt valaki meg ezt olvasta. Elsõ köszi! Volt benne infó és megnyugtató is! "Nézd én úgy tudom hogy ritkán elõfordul hogy akár 13 évesen elérheti valaki a végleges pénisz méretét, ez is normális, nincs benne, semmi, de ritka, valakinek meg a végleges mérete csak 18-20 éves korára alakul ki. " merre lehetett ez? Igen függ, és nem örököljük, max ha csak nem egy hibás domináns gén az.
A kérdező hozzászólása: Köszi! Amúgy azért van öröklés, csak nem egy az egyben. Mert mindenrõl az alapot az anyai és apai kromoszóma dönti el, bár van recesszív és domináns én is. És a külsõ és belsõ körülmények hatásra tér csak el az ember. Ha nem eszik eleget nem nõ. (Ez egyszerre külsõ és belsõ.) És a hazai (és szláv) turáni és uráli rassz férfiainak és az ázsiaiaknak ha Xcm az átlagméret Nyugati fehéreknek 2, 5+Xcm átlagméret Fekete afrikaiaknak 5+Xcm átlagméret De egy nagyszülõ domináns öröklött hibás génje felülírhatja az egészet.
Ilyen hülye szórenddel, meg csapnovaló helyesírással nem fogsz a kérdésedre választ kapni... Nem is értem a kérdést.

Ez baj? Nekem mensi előtt az első napon csak barnázgatás van a második naptól intenzív vérzés. A végén pedig szintén csak ez a barnázgatás ez normális? Vagy ezzel orvoshoz kellene menni?

Legjobb válasz: Nem kell, ez normális. "A pecsételö vérzés normális lehet abban az esetben, ha az ovuláció és a menstruáció között legalább 10 nap eltelik pecsételés nélkül. Egyéb esetben a pecsételés arra utalhat, hogy a sárgatest, amely a tüszörepedés után a follikulusból visszamarad, túlságosan hamar elpusztul, lebomlik és a méhnyálkahártya kapillárisai idö elött elkezdenek vérezni. Ebben az esetben sárgatestelégtelenség (corpus luteum insufficiencia) lehet a baj megnevezése."

Nem kell, ez normális. "A pecsételö vérzés normális lehet abban az esetben, ha az ovuláció és a menstruáció között legalább 10 nap eltelik pecsételés nélkül. Egyéb esetben a pecsételés arra utalhat, hogy a sárgatest, amely a tüszörepedés után a follikulusból visszamarad, túlságosan hamar elpusztul, lebomlik és a méhnyálkahártya kapillárisai idö elött elkezdenek vérezni. Ebben az esetben sárgatestelégtelenség (corpus luteum insufficiencia) lehet a baj megnevezése."
A kérdező hozzászólása: hogy kell teljesen pontosan számolni a ciklust? Babát tervezünk azéárt lenne fontos. A barnázás már bele számít ? Vagy amikor rendesen megjön? Köszönöm!
nem számít bele
Nekem ugyan nem barnázás van, de az elsõ 3 napon szinte észre sem veszem, hnogy megjött: kevés és nem is görcsölök. A negyedik és ötödik napon van a komolyabb vérzés, akár görcsökkel, aztán a maradék két napban megint picike vérzés. A nõgyógyászom szerint ez is normális menzesz. Csak eltér az átlagtól. Nekem viszont az elsõ pecsételõs naptól kezdve kell számolnom.
A ciklus elsõ napja a rendes piros színû vér.
Nekem pont ugyanilyen kutya bajod!
A kérdező hozzászólása: annyi mindent lehet már itt olvasni :) Köszönöm!
Ja én ugyanígy jártam itt mindenki azt írta beteges ha sok folyásod meg bla bla nos csak simán 4 különbözõ orvost kerestem fel emiatt és lásd mindegyik ugyanazt mondta kutya bajom! Én már az ilyen kérdéseket el se olvasom! Mint mondtam semmi problémád nincs 12 éve menstruálok és nekem is mindig így van barnával kezdõdik és barnával zárul!
A kérdező hozzászólása: megnyugodtam, azt hittem betegd vagyok de csak agyilag ezek szerint!

Kismamák, nektek is szokott fájni az ahogy a baba mozog? Ez normális, vagy valami gond van? Vagy pici neki a hely? Ha normális, akkor ez csak még intenzívebb lesz az idő előrehalattával?

31 hetes terhes vagyok,sokszor olyanokat,és úgy mozog a baba,hogy már fáj!Nagyon sokat mozog.Szinte egy kis örökmozgó!Hol egyik oldalon nyomja ki magát,hol a másikon.Még nem fordult meg,de sokszor úgy érzem annyi a hugyhólyagomnak!

Legjobb válasz: Szerintem ez normális. Én 29 hetes vagyok és most kezd el erõteljes lenni a mozgása, nekem is állandóan kinyomja magát, kis kõ kemény fenekét :). Én nem bánom, az a jó, ha sokat mozog.

Szerintem ez normális. Én 29 hetes vagyok és most kezd el erõteljes lenni a mozgása, nekem is állandóan kinyomja magát, kis kõ kemény fenekét :) . Én nem bánom, az a jó, ha sokat mozog.
Nekem is eléggé fájt, ahogy mozgott. Amikor megfordult akkor is ugyanúgy fájt. Pedig nem volt nagy baba.
31+5 hetes vagyok, nekem befordult már 3-4 hete. Azóta állandóan feszít alul a hasam, állandóan keményedik az alja. A zokni, cipõ felhúzása külön esemény, utána ki kell pihenni mindkettõt. A mozgását imádom, ráadásul nekem már írnom kell szerda óta, kaptam külön erre papírt a védõnõmtõl. Napi kétszer nincs idõm rá, ráadásul, mikor kibököm, hogy na most, hiába vagyunk kaja után fél órával, a kishercegnõ a fél órából negyedet biztosan szunyókál. :) Nem fájni szokott a rúgása, mozgása, de nem tudom megfogalmazni, mit érzek ilyenkor. Ha fekszem, van, hogy megugrok ilyenkor. :) Édesen púposodik itt-ott. Én is azt hittem, hogy a popija, de a védõnõ mutatta, hogy az hol van, és amire eddig azt hittem, a popi, az a lába. :)
én ponz ezen gondolkoztam pár napja, hogy kiírjam ezt a kérdést! nekem is sokat mozog a kislányom, és néha nagyon fáj... ilyenkor el is gondolkozom, hogy mit csinálhat épp! :) de imádom, hogy mozog, inkább fájjon, mint, hogy ne érezzem mozogni Õt! :) 31, 4 hkm
A kérdező hozzászólása: Köszönöm!Reméltem, hogy normális.Amúgy imádom, ha mozog.Csak néha magam is meglepõdök rajta.
Normális persze.Az én pocaklakom ma ultra aktiv, nemtudom mivan vele :) Az elmult héten nem rugott, nyomott feszitett ennyit mint ma :) Bár én gyanitom hogy ma fordult be mert eddig lenn éreztem hugyholyagomba ma meg köldök felett, bordáknál.Kitartás!30hetes kismama
3-as vagyok: Mikor nekem is befordult, az elsõ nap össze-vissza tekeredett, rugdosott egész nap. Szerintem próbált volna visszafordulni, de nem sikerült neki. :) Másnapra beletörõdött, azóta se volt egésznapos mûsor, csak alvások között játszik, illetve fõzés és evés közben. :)
A 27. hétben vagyunk. Nagyon aktív a babám. Néha feljajjgatok, a család meg csak les, hogy mi bajom van. :) Amit nehezebben viselek az az, amikor (amúgy fejvégû) lent a kezével a méhszájat megkezeli. Olyan érzés, mint ha valaki a hüvelyemben turkálna. Persze a hólyagom is folyamatos bántalmazásnak van kitéve. :D Emellett kezdi átvenni a hatalmat a bordáim felett, vagyis alatt. :) Pedig már elég nagy a pocakom, van akinek utolsó hetekben van ekkora. Második babám amúgy. Bátyus a 26. héten volt a legaktívabb, utána a hely szûkülésével enyhültek az erõteljesebb mozgások és felváltotta a nyomulás. Nem volt kellemesebb, csak másabb érzés.
ez nem normális.vmilyen gombád lehet.az a normális ha a rózsaszínes a folyás vagy van egy kis vérzés de ez nem..menj el nõgyógyászhoz
A kérdező hozzászólása: ma reggel már nem volt sárga folyásom, de még mindig viszketek néha. de csak a szeméremajkaim és a csiklóm, a hüvelyem nem..
ha nincs semmi eltérõ akkor lehet vmi kicsípte csak:) de ha továbbra is viszket vegyél kenõcsöt és kenegesd vagy ha rosszabbra fordul(folyás..)akkor menj el orvoshoz
Titeket hatosagilag be kene tiltani, annyira hulyek vagytok...
" Ez normalis?" "Gumi nelkul csinaltuk" Nem, nem normális, felelõtlen taknyos idióták vagytok...
ó Isten adja hogy terhes legyen, csak hogy tanulj egy kis felelõsséget te szánalmas ....
Köze nincs a szüzesség elvesztéséhez! És miért nem a barátnõd kérdez/van azon hogy megoldjátok a problémát?! Szar egy nõt fogtál ki, keress egy normálisat!
Szia! A legjobb barátnõm ugyanígy volt, mikor elvesztette a szüzességét! Ez teljesen normális, mert a szervezet hormonháztartása megváltozik a szex hatására. Ja...és a teszthez minimum 2 hétnek el kell telnie az aktustól számítva ahhoz hogy kimutasson bármit is. Csak egy jótanács! --> Legközelebb használjatok gumit, ha nem akartok gyereket nevelni, vagy esetleg abortuszt! ;)
A kérdező hozzászólása: egy hetest vettem
Az elsõ teszttel két hetet várni kell.
Elõfordulhat. De lehet stressztõl vagy idõjárás-változástól is, hogy késik.
A kérdező hozzászólása: 12 napja biztonsag kedveert 4 tesztet vettem. mind negativ. igen mert azt mondta h csak akkor fekszik le velem ha eljegyzem. en meg vartam mert nagyon szeretem.
Most vetted el a szüzességét, de már el volt jegyezve? :O Bármitõl késhet, sõt, hiába lett negatív a teszt, az se feltétlen kizárható, néha "álnegatívat" mutat. Jó lenne tudni, mikor történt az aktus.
A kérdező hozzászólása: normalisan valaszoljatok. a tobbi nem erdekell. es az se lenne baj ha terhes lenne. es 19 vagyok o meg 18. 2 honap mulva 19 lessz o is. es mar eljegyeztem. csak felek h valami baja lett h enyit kesik a havija. pls. a kerdesre valaszoljatok.
nekem anno késett 1-másfél hetet... de legközelebb GUMIVAL csináljátok és nincs para! :)

El sem tudom képzelni, hogy orálisan elégítsem ki Õt, vagy Õ engemet. Az is elképzelhetetlen, hogy valaha hozzáérjek a farkához. Normális ez? Szűz vagyok, és egy hónapja vagyunk együtt. Normális vagyok? Ezzel tökre fogom tenni a kapcsolatot?

Legjobb válasz: Borzasztóan állsz hozzá ehhez a témához! Mi az, hogy el sem tudod képzelni, hogy a farkához hozzáérj? Akkor mi a búbá- natot akarsz? Dominózni, esetleg sakkozni? Azt is lehet, de ahhoz nem kell párkapcsolat! Hogy lehet így gondolkozni? Jobb lenne, ha elküldenéd magad mellõl azt a szerencsétlen fiút, hátha õ talál magának egy normális csajt, aki nem csak megérinti, hanem még a szájába is veszi a farkát! A többirõl már nem is beszélve!

Borzasztóan állsz hozzá ehhez a témához! Mi az, hogy el sem tudod képzelni, hogy a farkához hozzáérj? Akkor mi a búbá- natot akarsz? Dominózni, esetleg sakkozni? Azt is lehet, de ahhoz nem kell párkapcsolat! Hogy lehet így gondolkozni? Jobb lenne, ha elküldenéd magad mellõl azt a szerencsétlen fiút, hátha õ talál magának egy normális csajt, aki nem csak megérinti, hanem még a szájába is veszi a farkát! A többirõl már nem is beszélve!
A kérdező hozzászólása: **tönkre fogom tenni, nem tökre :D
szamo 77d....te osztod itt az észt bárkinek is, te? Jobb ha leállítod magad. Jobb ha tudjátok hogy bepróbálkozott nálam, írt privátot, és bár megjegyezte, hogy az apám lehetne, de azért érdekelném... Hab a tortán, hogy tudtam van barátom és nem csalnám meg. Na így kell adni a véleményekre. Te aztán képben lehetsz....érdekes, én majdnem szó szerint ugyanezt a kérdést tettem fel egy hónappal ez elõtt, mint a kedves Kérdezõ, akkor még azt írtad hogy kedves kislány okos kislány, de jó hogy nem vagy r*banc, és hogy ezzel semmi baj nincs majd kialakul bennem...és én még azt hittem értelmes vagy. -.- Fogd fel hogy igenis vannak még lányok akik félénkek, értelmesek, vannak szorongásaik, mert van lelkük. DE ez még sokkal inkább humánusabb mint az hogy te 40xen a szobádban ülsz egyedül egész nap.
Nem vagy még készen rá. Ne erõltesd. A szexnek alapvetõ eleme, hogy a nõ megfogja a ffi péniszét. Hiszen be is kell fogadnia. Szerintem nem is szereted.
Idtenem!Bárcsak szophatnék vagy foghatnék már [email protected] nem is vagyok rossz csaj. :( hol a másik felem akinek bekaphatnám?
Normális, egy hónap lósz*r, majd, ha egy év után is így gondolod, nah ott mát lehet gond van. A másik meg, csak azt kell csinálnod amit te szeretnél, és amikor szeretnéd. Ne akarj másoknak megfelelni, vagy valamit csak azért csinálni mert mások is megteszik. Mindannyian különbözõ emberek vagyunk, te attól nem leszel sem kevesebb sem több, hogy most pl.: orálisan csinálod-e vagy sem. Szóval nyugi és haladjatok szép lassan!:)
Utolsó: ritka nagy paraszt vagy...
"Barátnõm":) Én is pontosan így voltam még egy hónappal ezelõtt. Szûz vagyok még most is, el sem tudtam képzelni még másfél hónap együtt járás után sem hogy "úgy" egymáshoz érünk. Sõt szûz akartam maradni nagyon sokáig. Szóval higgy nekem: nem kell aggódnod, mert egy hónap még nagyon kevés, még bõvel van idõ, hogy ez kialakuljon benned. Tudnád én mennyit problémáztam hogy nem akarok szexelni...most meg:D Nem tudom milyen a kapcsolatotok, de persze ehhez az kell hogy õszinte legyél. Nekem azért sikerült levetkõzni a gátlásokat, mert láttam hogy nagyon szeret a barátom meg fontos vagyok és nem titkolóztam, elmondtam neki mindig a félelmeimet, azt is hogy szégyenlõs vagyok, nem merem megmutatni magam, ilyenek...és jól tettem. Nagyon jól tettem. Nagyon szép dolgok várnak rád. Valószínû még nem mélyült el benned a dolog...de nem is csoda, hisz 1 hónaposak vagytok:) Semmi gond..csak légy vele õszinte, mondd, hogy még nem vagy kész, neked idõ kell, neked lassabb a tempód, te csak akkor tudod megtenni, ha biztos vagy teljesen... Nincs semmi gond:) Elõször úgyis õ fog hozzád érni, a többi meg majd jön. Ha szeret úgysem fog erõltetni semmit amit nem akarsz. Majd szépen fokozatosan kialakul benned. Mondom én olyan szinten voltam hogy majdnem hányingerem lett ha a nemi szervére gondoltam..mármint úgy általában a férfi nemi szervre. De helyre állt a dolog:) Veled is így lesz:) Csak õszintén:)
én is igy vagyok vele....:) eddig egyszer volt hogy kézzel csináltam neki de akkor sem mertem gyorsan hanem csak lassan :) nekem is még bátorodnom kell egy kicsit , fõleg ha szájjal is szeretném neki csinálni
Prûd... de hát szûz vagy, nem gáz! Próbálj meg nyitott lenni, mert sz*r lehet igy neked is a nemiéleted, meg neki is, ha majd elkezditek a dolgokat... mármint azzal, hogy ennyire elutasító vagy. Elõzõ páromnál semmit sem éreztem, mikor csináltam neki, és nem is hagytam hogy õ kinyaljon, talán azért, mert nem szerettem annyira, mint a võlegnyemet. Jelenleg attól indulok be a legjobban, ha a páromnak jó, vagy is amikor kényesztetem ott lent és látom, hogy élvezi. Szeretem a testét, ahogy õ is az enyémet, neki hagyom, hogy õ is puszilgassa, csókolgassa a puncim. MErt nagyon szeretjük egymást, egymás testét, és nincsenek egymás elõtt gátlásaink! De hát még belekell rázódnod ebbe, késõbb már lehet nevetni fogsz ezeken az érzéseiden és gondolataidon, amiket most érzel! :)
A kérdező hozzászólása: 19 vagyok.
gondolom ez az elsõ kapcsolatod. nem kell sietni. ha õ erõlteti, akkor inkább most szakítsatok. idõ kell míg megérsz a szexualitáshoz. gondolj bele legalább 60 éves korodig élsz a statisztikák szerint. addig bõven van 40 éved minimum, hogy megtapasztalj mindent. szóval a szexel nem kell sietni. sõt fölösleges. minden el fog jönni a maga idejében, és mindent meg fogsz csinálni, ha készen vagy rá és akarod.
*idõt. Elsõ voltam.
Hány éves vagy?
Adj idõd magatoknak. Nem kell semmi elsietni.
Én is így voltam vele, aztán a barátom hozzámért, majd felizgatott, én is õt. Ez egy hete volt elõször. Mostmár elég gyakran izgatjuk fel egymást.

Miért van az, hogy egy dominánsan öröklõdõ betegségnél hibás gén felülírja a normális gént? Ez mindig így van? Van génektõl, betegségtõl vagy többi géntõl vagy a környezettõl is/vagy függ?

Legjobb válasz: Vegyünk egy szobafestõt. Egy normális szobafestõ kifesti a falat, de nem festi be az ablakokat meg a padlót. A lusta szobafestõ nem csinál semmit, az idióta viszont mindent befest ablakostul-padlóstul. A festetlen szoba és a csupa bemázot szoba is rossz. Nem ugyanúgy rossz, nem is ugyanúgy kell kijavítani, sõt az egyik rossz súlyosabb, mint a másik rossz. De az biztos, hogy rosszak. Az gének esetében is ugyanez a helyzet: többféleképpen is el tudnak romlani, vannak túlmozgásos allélok, meg mûködésképtelenek is. Ha van két normál szobafestõd, akkor azok szépen kifestenek. Ha egy normál van, és egy lusta, akkor a normál festõ ugyan jobban megizzad, de valószínûleg egyedül is ki tud festeni. (Géneknél is így van, de ha mégse, akkor intermedier öröklést kapunk. Pl egyetlen allél nem termel elég pigmentet, ezért a piros virág rózsaszínû lesz.) Viszont ha a két szobafestõd közül legalább az egyik idióta, akkor minden be lesz mázolva. Ekkor bármit csinál a másik, az idióta társa domináns. A gének esetében is van olyan idõpont vagy pl olyan szövet, amikor az adott génre nincs szükség. Ha az allél úgy hibás, hogy ezeken a helyeken vagy ezekben az idõkben dolgozik, akkor domináns lesz a hiba. Amúgy igen, sok esetben a környezettõl vagy más génektõl azaz inkább más gének egyes alléljaitól is függ a dolog. Elõfordulhat, hogy egy gén hibás allélja csak akkor fejti ki a hibás mûködst, ha egy másik génbõl is egy hibás allél van jelen. Tehát a két hiba esetleg külön-külön nem is jelenik meg, csak együtt. A környezet is befolyásolja hogy egy hiba elõjön-e. Ha hibás az az enzimed, amivel az alkoholt bontod, akkor ez csak akkor okoz problémát, ha iszol. Ha sose iszol, sose derül ki. (Amúgy ilyen van, de ez pont egy mitokondriális gén, szóval nem szokott több allél elõfordulni belõlük egy emberen belül.)

Vegyünk egy szobafestõt. Egy normális szobafestõ kifesti a falat, de nem festi be az ablakokat meg a padlót. A lusta szobafestõ nem csinál semmit, az idióta viszont mindent befest ablakostul-padlóstul. A festetlen szoba és a csupa bemázot szoba is rossz. Nem ugyanúgy rossz, nem is ugyanúgy kell kijavítani, sõt az egyik rossz súlyosabb, mint a másik rossz. De az biztos, hogy rosszak. Az gének esetében is ugyanez a helyzet: többféleképpen is el tudnak romlani, vannak túlmozgásos allélok, meg mûködésképtelenek is. Ha van két normál szobafestõd, akkor azok szépen kifestenek. Ha egy normál van, és egy lusta, akkor a normál festõ ugyan jobban megizzad, de valószínûleg egyedül is ki tud festeni. (Géneknél is így van, de ha mégse, akkor intermedier öröklést kapunk. Pl egyetlen allél nem termel elég pigmentet, ezért a piros virág rózsaszínû lesz.) Viszont ha a két szobafestõd közül legalább az egyik idióta, akkor minden be lesz mázolva. Ekkor bármit csinál a másik, az idióta társa domináns. A gének esetében is van olyan idõpont vagy pl olyan szövet, amikor az adott génre nincs szükség. Ha az allél úgy hibás, hogy ezeken a helyeken vagy ezekben az idõkben dolgozik, akkor domináns lesz a hiba. Amúgy igen, sok esetben a környezettõl vagy más génektõl azaz inkább más gének egyes alléljaitól is függ a dolog. Elõfordulhat, hogy egy gén hibás allélja csak akkor fejti ki a hibás mûködst, ha egy másik génbõl is egy hibás allél van jelen. Tehát a két hiba esetleg külön-külön nem is jelenik meg, csak együtt. A környezet is befolyásolja hogy egy hiba elõjön-e. Ha hibás az az enzimed, amivel az alkoholt bontod, akkor ez csak akkor okoz problémát, ha iszol. Ha sose iszol, sose derül ki. (Amúgy ilyen van, de ez pont egy mitokondriális gén, szóval nem szokott több allél elõfordulni belõlük egy emberen belül.)
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a részletes választ. Én azt hittem a domináns az öröklõdés mechanizmusára vonatkozik, de ezek szerint inkább a gén kifejezõdésének jelzõje.
A kérdező hozzászólása: De akkor, ha jól értem, egy gén szigorúan véve nem öröklõdhet 100%-osan dominánsan, az majd kiderül, hogy biztosan domináns lesz-e, nem? És egyébként ha két gén van mindenbõl minden sejtebn, akkor azok mindig együtt dolgoznak normálisan, azaz mindkettõ mûködik mindenhol, amikor annak a génnek mûködnie kell, vagy elképzelhetõ, hogy csak az egyik kromoszómán lévõ aktiválódik még akkor is ha egyformák?
" Köszönöm a részletes választ. Én azt hittem a domináns az öröklõdés mechanizmusára vonatkozik, de ezek szerint inkább a gén kifejezõdésének jelzõje." Amikor Mendel elõször leírta az öröklõdést, akkor fogalma se volt a DNS-rõl meg a génekrõl. Csak azt vette észre, hogy ha keresztezzük a növényeket (borsóval dolgozott), akkor bizonyos keresztezési események csak úgy magyarázhatóak, ha feltételezzük, hogy a tulajdonságot valamiféle örökölhetõ faktorok viszik át a szülõbõl az utódba, és ezekbõl a faktorokból minden növénynek kettõ van, amibõl egyet ad át. Õ mindezt pusztán matematikai alapon logikázta ki olyan eseményekbõl, hogy két sárga borsót keresztezve mindig sárgát kapott, de egy sárga meg egy zöld esetében fele-fele volt az utód. Õ amúgy tényleg faktornak nevezte ezeket a bigyókat, és egyáltalán semmit nem tudott a gének mûködésérõl. Az õ szemében tehát mindez egy öröklési mechanizmus volt, ami eltér az intermedier mechanizmustól, vagy a kodominánstól. Ma már tudjuk, hogy minden gén ugyanazzal a mechanizmussal öröklõdik: a szülõkben egy dupla készletû sejtbõl meiózissal két szimpla készletû ivarsejt lesz, majd a két szülõ szimpla készlete egyesül a fogantatáskor, és az utód megint dupla. Aztán hogy egyes tulajdonságok kizárólag az egyik szülõ jegyeit viselik (pl szemszín), vagy valami átmenetet a két szülõ közt (pl néger-fehér páros gyereke kreol bõrû), na az már a konkrét géntõl és tulajdonságtól függ. Érzem, hogy neked még egy kicsit zavarosak a fogalmak, én nem mondanám, hogy ez a " gén kifejezõdésének jelzõje", de mindenképpen a gén funkciójával és az allél milyenségével összefüggõ dolog. Ugyanazon génnek lehet recesszív és domináns hibával járó allélja is. (Gondolj a festõre.) Ne feledd, egy génnek több allélja is lehet, akár 10 is. Ezek akár dominancia sort is alkothatnak. Szóval felejtsük el, hogy van "b" gén, aminek nagy "B" és kis "b" allélja van. " De akkor, ha jól értem, egy gén szigorúan véve nem öröklõdhet 100%-osan dominánsan, az majd kiderül, hogy biztosan domináns lesz-e, nem?" Nem jól érted. Természetesen ha az egyik allél domináns, akkor az mindig domináns. A legtöbb esetben. De a genetika attól izgalmas, hogy vannak trükkös esetek. Nagyon ritka és nagyon trükkös esetekben létezhet olyan, hogy az egyik gén egyik alléljának kifejezõdéséhez a másik gén valamelyik allélje is kell. Mindenek elõtt nagyon fontos, hogy ha érteni akarod a genetikát, akkor egyelõre felejtsd el azt a szót, hogy gén. Amit eddig génnek neveztél, az az allél. Szóval felejtsd el a gént, és szokj rá az allélra. Ez nagyon fontos különbség. Tegyük fel, hogy karácsonyra megkapod a Harry Pottert a szüleidtõl, majd véletlenül megkapod a nagyszüleidtõl is. Ilyenkor azt mondjuk, hogy két példányban van meg a Harry Potter, nem pedig azt, hogy van egy Harry Potterem, meg van egy Harry Potterem is. Ez utóbbi azt sugallaná, hogy a két HP valami két tök különbözõ dolog, csak véletlenül ugyanaz a címük. Namost tegyük fel, hogy a Harry Potterben néha van egy nyomdahiba. Némelyikben a 15. oldalon, némelyikben a 30. oldalon, stb. Ha összeszedjük azt, hogy hányféle hibás HP-t nyomtattak valaha, akkor megkapjuk a HP változatait. Ha valakinek kettõ is van, akkor lehet két hibátlan, de lehet akár két hibás is, vagy egy hibás és egy hibátlan, sõt az is lehet, hogy van egy olyan, ami a 15. oldalon hibás, meg egy olyan, ami a 30. oldalon rossz. Szóval a gén az olyan, mint a könyv címe, az allél meg olyan, mint maga a változat, ami megvan. Ha felsorolnád az összes könyvet, amit olvastál, akkor a HP.t csak egyszer sorolnád fel, hiába van meg két példányban. Ellenben ha azt kérdeznék meg, hogy melyik változat van meg, akkor elmondhatnád, hogy van egy hibátlan, meg egy 15. oldalon nyomdahibás. Ez a különbség a gén és az allél között. Minden embernek van hsp90 génje, mindenkinek két kópiában van meg, de van akinek ez a két kópia ugyanaz (azonos allél), másnak meg eltér (eltérõ allél, heterozigóta). Szóval amikor öröklõdésrõl van szó, akkor (legalábbis a te szinteden) nem a gének viszonyáról beszélünk, hanem egy génnek a különbözõ alléljairól, azaz változatairól. " És egyébként ha két gén van mindenbõl minden sejtebn, akkor azok mindig együtt dolgoznak normálisan, azaz mindkettõ mûködik mindenhol, amikor annak a génnek mûködnie kell, vagy elképzelhetõ, hogy csak az egyik kromoszómán lévõ aktiválódik még akkor is ha egyformák?" Tehát akkor most, hogy a dolgot tisztába tettük, akkor fogalmazzuk át a kérdést korrekten: "És egyébként ha két allél van mindenbõl minden sejtben, akkor azok mindig együtt dolgoznak normálisan, azaz mindkettõ mûködik mindenhol, amikor annak a génnek [igen, itt a gén szót kell használni] mûködnie kell, vagy elképzelhetõ, hogy csak az egyik kromoszómán lévõ allél aktiválódik még akkor is ha egyformák?" Ha egyformák, akkor nem tudod eldönteni, mert hogyan is vizsgálnád. Szerencsére azonban ez elõfordul akkor is, ha a két allél nem egyforma. Például nõkben az egyik X kromoszóma inaktiválódik, azaz nem mûködik. Ezért az X kromoszómás gének közül minden sejtben vagy az egyik allél mûködik, vagy a másik. Az inaktiválódás véletlenszerû, azaz minden sejtben 50-50%, hogy melyik inaktiválódik. Azonban ez az inaktiválódás viszonylag korán végbemegy, és utána ha osztódik a sejt, akkor azt az információt is továbbadja, hogy melyik X-et kell kikapcsolni. Így aztán valójában kis sejtszigetecskék jönnek létre , melyekben hol az egyik, hol a másik allél kapcsol ki.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm, ez utóbbira tudnál példát mondani? Van olyan, ahol külsõ jegyek alapján látszanak a sejtcsoportok? Itt mekkora méretre kell gondolni? Vagy szervekre?
A calico macska egyfajta szinosszetetelt jelol: feher, narancs es fekete (vagy szurke) foltokat. [link] A narancs es a fekete ugyanazon gen ket allelja, ami az X kromoszoman van. Ahol a macska narancs, ott a szorzetet egy olyan sejt utodjai alkotjak, amelyikben fekete allel inaktivalodott es ezaltal a narancs mukodik, a fekete regiokban meg forditva. (Persze egy nagy folt lehet hogy valojaban tobb osszeolvadt kicsi folt.) Ahol feher, ott egy masik hatas felulirja ezt a kettot, nem arrol van szo, hogy ott mindket X inaktiv. (Ott is aktiv az egyik vagy a masik, csak nem latjuk a szint.)

29 hetes terhes vagyok! Reggel úgy ébredtem, hogy egy tenyérnyi folt volt a hálóingemen. Ilyen korán ennyi előtej normális? Akkor ez már azt jelenti lesz majd tejem tudok szoptatni, vagy ez még nem jelent semmit?

Legjobb válasz: Szia én is 29 hetes vagyok nekem is van egy nagyon kevés elõtejem,nem folyik csak nedves tõle a mellbimbóm,ez normális ilyenkor van akinek már a 20 hétben van ez hormon függõ,van akinek meg egyáltalán nincs,de ez nem függ össze a szülés utáni tejbélövélessel,anyukámnak nem volt elõteje még is szoptatott,barátnõmnek sem volt õ is szoptatott. Jó lenne ha ebbõl lehetne következtetni és megnyugodhatnánk de csak pozitívan,én tudom ,hogy lesz tejem és fogok szoptatni!Nem adom fel! :D Boldog babavárást!

Szia én is 29 hetes vagyok nekem is van egy nagyon kevés elõtejem, nem folyik csak nedves tõle a mellbimbóm, ez normális ilyenkor van akinek már a 20 hétben van ez hormon függõ, van akinek meg egyáltalán nincs, de ez nem függ össze a szülés utáni tejbélövélessel, anyukámnak nem volt elõteje még is szoptatott, barátnõmnek sem volt õ is szoptatott. Jó lenne ha ebbõl lehetne következtetni és megnyugodhatnánk de csak pozitívan, én tudom , hogy lesz tejem és fogok szoptatni!Nem adom fel! :D Boldog babavárást!
nem sokat sajna..:( a fiamnál is volt elõtejem, tejem viszont alig, mondjuk ott sok komplikáció volt, igazából az elsõ 2 hétben enni sem tudtam és aggódtam a fiamért, aki intenzíven volt és ott már tápszert kapott. most pozitívan állok hozzá, én még csak 21 hetes vagyok, de már most szokott lenni pár csepp, remélem õt tudom majd szoptatni. nekem most kislányom lesz.
November 21re vagyok kiírva és úgy néz ki kislány lesz Emese Anna.:) És te? Neked kislány vagy kisfiú lesz?Hogy viseled?
Ez semmit sem jelent.
A kérdező hozzászólása: Köszi a válaszokta, remélem én is tudom majd szoptatni kis babókámat :) Mire vagy kiírva? Tudod már mid lesz?
A kérdező hozzászólása: November 23. Kisfiú, Márk lesz a neve. Még jól viselem, bár a melegek nagyon megviseltek.Rengeteget mocorog, rugdos :)

Ez vetélés jele? Normális az ha olyan érzésem van hogy mindjárt megjön?

Ma reggel halvány pozit teszteltem, de este mikor Wc re voltam akkor volt egy kis halvány vérfolt a fehérnemümön, meg amikor megtöröltem magam akkor is.Remélem nem megy el, nagyon szeretnénk ezt a babát......:(

Legjobb válasz: Szia! Most kellene kb. Menstruálnod? Mert ilyenkor normálisak a mensis tünetek,azt mondják,emlékezik a szervezet rá,és ez okozza. Ha erõsödik a vérzés,vagy esetleg nagyon erõs görcsöd lenne,akkor kell azonnal orvoshoz fordulni! Amíg ez nincs,addig minden oké. Nyugodj meg,és pozitívan! :)

Szia! Most kellene kb. Menstruálnod? Mert ilyenkor normálisak a mensis tünetek, azt mondják, emlékezik a szervezet rá, és ez okozza. Ha erõsödik a vérzés, vagy esetleg nagyon erõs görcsöd lenne, akkor kell azonnal orvoshoz fordulni! Amíg ez nincs, addig minden oké. Nyugodj meg, és pozitívan! :)
A kérdező hozzászólása: tegnapra nem vártam és ma csináltam a tesztet. remélem nem fog erösödni a vérzés. lehet vajon attól hogy nem félidöben fogant 18 ik napon volt ovum.
ha csak egy kis vérfolt, és nem lesz több ilyen, akkor talán megnyugodhatsz. De pl. én nem görcsöltem egyáltalán és barna pöttöm volt csak. nem mentem orvoshoz azonnal, mert két nap múlva volt úgyis idõpontom. de mire orvoshoz kerültem, már hiába kaptam a gyógyszert.... Viszont simán megtörténhet, hogy emlékezik a szervezeted a menstruációra vagy hajszálér pattant el, és akkor ez teljesen veszélytelen.
A kérdező hozzászólása: köszönöm mindenkinek a válaszokat, ma reggel csináltam tesztet ami negativ lett :( és nagyon görcsölök ugyhogy meg fog jönni:(
Ezt nevezik kémiai terhességnek sajnos :( Nekem kettõ ilyen is volt

Az normális, hogy ezek miatt kevésbé tetszik a csaj?

A legszebb csaj akit valaha láttam, nagyon gyönyörű és okos is, és valszeg összejöhet vele a dolog, de ezek miatt egyre kevésbé tetszik - Már dugták meg 4-5-en - Akik megdugták többnyire nyomik(értsd igénytelen, kiközösített, drogos) voltak...(hogy csinálták??) - Volt csávó(szintén nyomi, ki érti ezt..) aki elutasította... plusz az egyik nyomi szakított vele. - Küldött egy hangfelvételt amin az éneklését egy orbitális böfögés tarkítja. Ezek valamiért nagyon zavarnak, pedig nem kéne, ugye?

Legjobb válasz: Ezek szerint te leszel a következõ nyomi, ha pedig nem hagyod el akkor a nyomik királya. És nem normális, hogy ezek zavarnak, idióta vagy.

Ezek szerint te leszel a következõ nyomi, ha pedig nem hagyod el akkor a nyomik királya. És nem normális, hogy ezek zavarnak, idióta vagy.
engem is zavarna
hány éves?
A kérdező hozzászólása: 18
Ezek engem is zavarnának! A szépség nem minden!
Ha fingik is akkor végképp felejsd el.

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!