Találatok a következő kifejezésre: Nem lyukas fogam (50 db)

Van egy lyukas fogam, de félek a töméstől. Találtam egy új módszert, az ózonkezelést, mik róla a tapasztalataitok? Nektek elmúlt tőle a lyuk, és nem kellett tömni?

Olyanok válaszát várom, akinek már volt ilyen kezelése! És ez mennyire fáj?

Legjobb válasz: Bocs, hogy nem a kérdésedre válaszolok: Még életemben nem hallottam errõl a módszerrõl, de nem értem, hogy mi lehet annak az oka, hogy annyira félsz a töméstõl, hogy más módszereket keresel. Nekem is volt 3 lyukas fogam, köztük 1 már több mint egy éve(!) lyukas volt, és gyakran annyira fájt, hogy fájdalomcsillapítót kellett bevennem, de sosem mertem elmenni fogorvoshoz. Végülis már kénytelen voltam elmenni, és hidd el, nem annyira szörnyû! Egy fogamnál lezsibbasztottak (tegyem hozzá, utána 4 órán keresztül nem tudtam enni, beszélni, mert ennyi ideig tartott a hatása), 2-nél pedig nem kértem érzéstelenítõt, hát eléggé fájt, de kibírható volt. Szóval szerintem nyugodtan menj el a fogorvoshoz, mert nem olyan vészes ez (ja, és mindenképpen hagyd, hogy elzsibbasszon!) :)

Bocs, hogy nem a kérdésedre válaszolok: Még életemben nem hallottam errõl a módszerrõl, de nem értem, hogy mi lehet annak az oka, hogy annyira félsz a töméstõl, hogy más módszereket keresel. Nekem is volt 3 lyukas fogam, köztük 1 már több mint egy éve(!) lyukas volt, és gyakran annyira fájt, hogy fájdalomcsillapítót kellett bevennem, de sosem mertem elmenni fogorvoshoz. Végülis már kénytelen voltam elmenni, és hidd el, nem annyira szörnyû! Egy fogamnál lezsibbasztottak (tegyem hozzá, utána 4 órán keresztül nem tudtam enni, beszélni, mert ennyi ideig tartott a hatása), 2-nél pedig nem kértem érzéstelenítõt, hát eléggé fájt, de kibírható volt. Szóval szerintem nyugodtan menj el a fogorvoshoz, mert nem olyan vészes ez (ja, és mindenképpen hagyd, hogy elzsibbasszon!) :)
Szia, ez csak akkor alkalmazható, ha olyan szuvasodásról van szó, ami még nem jár üregképzõdéssel. Ilyenkor nem fekete/barna a szuvasodás, hanem fehér színû (ún. krétafolt van a fogon). Ilyenkor megölik a bacikat és fluorozással _elvileg_ visszaerõsíthetõ a "szuvasodás". De egyébként ezt a fajta szuvasodást gyakran nem is kell kezelni, csak alaposabban kell figyelni rá, amit pl. úgy tehetsz meg, hogy heti rendszerességgel bedörzsölöd a fogaidat Elmex géllel. Így nem alakul kia tényleges szuvasodás.

Hogy lehet az, hogy egy ember nem mos fogat rendszeresen, mégis sose volt még lyukas foga? Létezhet ilyen?

Legjobb válasz: Genetika!Van akinek rosszab van akinek jobb a foga!De nem a nem fogmosás miatt lesz lyukas a foga hanem az édességektõl!

Genetika!Van akinek rosszab van akinek jobb a foga!De nem a nem fogmosás miatt lesz lyukas a foga hanem az édességektõl!
Nem hiszem, max akkor, ha nem eszik cukros ételeket, csokit, meg ilyeneket. És mondjuk használ fogselymet is. Ha mondjuk nagyjából csak zöldségen, gyümölcsön, meg húson él, és kerüli a teákat és a kávét, meg a kólát és a hasonló üdítõket.
Öcsém nem mos fogat, egy lyukas foga nincs, én minden nap mosok, mégis sorra lyukadnak, gyulladt az ínyem, sok kezelésen vagyok túl, de sajnos ezt örököltem...
Na látod mondtam hogy öröklõdès, a csúnya fogakat, a fogkopást, ínygyulladást, érzékenységet ....szval igen!elsõ voltam!
Igen létezhet: gondolj bele hogy az állatok sem mosnak fogat mégsincs fogproblémájuk (egészen addig, amíg a gazdi nem szoktatja házikosztra). A mai modern emberiség azonban olyan ételeken és italokon él, amik nem tesznek jót a fognak, sõt a fogazatunk az evolúcióban abszolút nem erre lett kitalálva. A fogaknak van egy természetes öntisztulása, ami az állkapcsok mozgatásán, a nyelv és a többi izom használatán (magyarul a rágáson) alapul. A mai ételeket azonban nem csak hogy meg sem kell rágni, de egyben olyan anyagokat tartalmaznak amik elõsegítik a plakk-képzõdést és a szuvasodást. Az ásványi anyagok természetes pótlása sem megfelelõ, hiszen kevesen isznak rendszeresen ivóvizet - ami egyébként a fluor (régiónként változó mennyiségben) természetes lelõhelye. Egyik szájsebész ismerõsöm szerint a bölcsességfog gyakori problémái is innen erednek, hiszen rágás nélkül nincs szükség 3 õrlõfogra egy sorban. Ezért sokszor egyszerûen nincs helye hogy kinõljön a fogívben vagy jobbik esetben hiányzik a csírája (ami egyébként szintén egyre gyakoribb eset). Ezek mind arra utaló jelek, hogy a jövõben el fog tûnni a bölcsességfog. Szintén az étrend sajátosságaira vezethetõ vissza például hogy az európai embernek a felsõ metszõfogai 2mm-t takarnak az alsókból. Léteznek egyébként olyan embercsoportok Afrikában/Ázsiában ahol nem mosnak fogat, mégis egészséges fogazatuk van (a fogorvost mégcsak hírbõl sem ismerik) - ráadásul fogszabályzóra sincs szükségük - köszönhetõen a természetes életmódjuknak.
Elõbb utóbb mindenkinek szokott adódni valami fog probléma
én 18 év alatt kb 10 szer mostam meg a fogam semmi baja nem volt... most elkezdtem napi 2szer fogat mosni egybõl elkezdett fájni a fogam meg a foginem... Ez hogy lehet?
Az úgy lehet, hogy nem fogyasztja a modern technika által kitermelt ételeket, és sokat rág. Ha nem rágna, akkor az õ fogai is kilyukadnának és kihullanának.

Tömött fog lehet büdös? Nem rég betömték egy lyukas fogamat, de kellemtelen ízt, és szagot érzek a számból, annak a fog környékérõl, amit tömtek. Azt mondta az orvos, hogy nincs más lyukas fogam.

Lehet tévedett, és mégis van lyukas fog ott ahol az elõzõ is volt, vagy a tömött fog büdös?

Legjobb válasz: A tömött, akkor lehet büdös, ha rosszul zár a tömés.

A tömött, akkor lehet büdös, ha rosszul zár a tömés.


Az úrhajósnak nem lehet lyukas foga. Miért? És ha mégis kilyukad, akkor az űrutazást elbukta, vagy ez pl egy foghúzással megoldható?

Legjobb válasz: Lehet lyukas foguk, csak olyan tömés kell, ami bírja a nyomáskülönbség-változásokat, nem durran szét, ha olyan a helyzet.

Lehet lyukas foguk, csak olyan tömés kell, ami bírja a nyomáskülönbség-változásokat, nem durran szét, ha olyan a helyzet.
jaja, lehet lyukas fog, ez nem baj. Csak ahogy az elsõ is írta tömött kell legyen. Volt a classfm en balázsék mûsorában egy vadáspilótával interjú az is elmondta mindezt...
Ellenben egy törött csont kizáró(bb) tényezõ, elvégre ha az beforrad, más lesz a felépítése, mint a környezõ csontszöveté - ez nem feltétlenül bírja a nyomásváltozást.
fogorvos mondta, hogy nem lyukas?
A kérdező hozzászólása: igen
nekem is ilyen, de én még nem voltam vele orvosnál. de a fogorvos nem tudta megmondani? nem fáj amúgy nekem.
A kérdező hozzászólása: nekem se fáj. észre se vettem eddig. most néztem meg a tükörbe a fogaim és most vettem észre.

Mért nem lehetsz rendőr vagy tűzoltó lyukas foggal?

Legjobb válasz: Ezt hol hallottad? Olyat tudok, hogy pilótának a nyomás miatt nem lehet elmenni, a lyukas fog miatt, de egy sima rendõrnek, tûzoltónak.. érdekes

Ezt hol hallottad? Olyat tudok, hogy pilótának a nyomás miatt nem lehet elmenni, a lyukas fog miatt, de egy sima rendõrnek, tûzoltónak.. érdekes
Es miert nem tometed be a lyukas fogad?
A kérdező hozzászólása: itt olvastam a lapon.. valaki kérdezte hogy szemüveggel lehet-e tûzoltó és irták ott hogy lyukas foggal rendõr se és tûzoltó se lehet.. és ez érdekel engem h miért? nem akarok az lenni amugy, csak érdekel :)

Ti hány hetesen mentetek fogászatra? Nekem van lyukas fogam de még nem fáj. Amíg nem fáj addig nincs begyulladva? Ha be van már gyulladva milyen veszélyt jelent a babára?

egy 15 hetes,aki fél a fogdokitól még jobban mint a szülést?l..

Legjobb válasz: Én 8 hetesen mentem. Mondjuk én tudom, hogy olyan dokim van aki "nem bánt". A babára nem jelent veszélyt ha csak lyukas. Ha viszont már begyullad , akkor megéri keresni egy jó dokit, mert a 40. hétig ígyis-úgyis el kell vele menned. Addig úgysem bírod ki amíg megszülsz. Amúgy nyugi, a szülés sokkal durvább lesz :s

Én 8 hetesen mentem. Mondjuk én tudom, hogy olyan dokim van aki "nem bánt". A babára nem jelent veszélyt ha csak lyukas. Ha viszont már begyullad , akkor megéri keresni egy jó dokit, mert a 40. hétig ígyis-úgyis el kell vele menned. Addig úgysem bírod ki amíg megszülsz. Amúgy nyugi, a szülés sokkal durvább lesz :s
Amúgy is ingyenes... Igen, nekem is 2héten belül kell erõt venni magamon. :) ))
A kérdező hozzászólása: én az érzéstelenítõben bízom talán úgy elviselhetõbb! meg úgysem fogjuk megúszni szerintem..a dolog jó oldala hogy terhesség alatt ingyenes az a fogászat ki kell használni.én már erõt vettem magamon nem bocsájtanám meg magamnak ha emiatt lenne baja a babának..2 héten belül biztos elintézem :)
Szerintem jobban! :D Nekem van egy több okból nem fejezett be gyökér kezelt fogam, amiben csak gyökértömés van, a többi pedig a nagy luk, a nagy semmi... Én nem fogom megúszni ezt már egy töméssel...sõt, örülök, ha simán ki tudják majd húzni...
A kérdező hozzászólása: nem tudom nálunk a fogpótlás nem ingyenes.nekem majd azt is kell! :S
Én épp ma voltam 25 hetesen, szerencsére lyuk nem volt, csak tisztításra mentem. Az viszont nagyon jó, mert a sok fogkõ miatt hamarabb begyulladhat az íny is, ami amúgy is érzékenyebb ilyenkor a hormonok miatt. Szerintem menj el mielõbb, minél kisebb a lyuk, annál kisebb beavatkozás kell. érzéstelenítõt kaphasz, van kismamáknak való (szólj a dokinak, ha még nem látszana rajtad). Ha már úgyis mész, érdemes leszedetned a fogkövet is, akkor kisebb az esélye a többi romlásának is. Bátorság! Egyáltalán nem vészes!
Vannak riasztó esetek, de jobb félni, mint megijedni! Ha van lehetõséged, akkor kérd a Párodat, hogy menjen be Veled, és fogja a kezed!! Sokat fog segíteni!!! :-) Boldog babavárást, és egészséges kisbabát!! :-) Üdv: 3 lányos, 11hkm
14hetes vagyok és egy cipõben a kérdezõvel! :)
A kérdező hozzászólása: köszönöm a többi választ is :) utolsó, szóval akkor még te sem voltál, vagy ugyanúgy félsz mint én?
Én elég késõn mentem, kb 20 hetesen. Szerencsére megúsztam 3 töméssel.
A kérdező hozzászólása: köszönöm erõt veszek akkor magamon mert nem szeretném a legutóbb leírtakat!
addig menj el, amíg nem fáj, a baba érdekében is! ha már be van gyulladva, akkor a gyulladás a véráramon keresztül szétterjed a testedben, bejut a babába is, lehet belõle vetélés, illetve bármelyikõtök szívizomszövetére ráhúzódhat, azt pedig nem is részletezem , hogy ez terhesen miket okozhat vegyél nagy levegõt és irány a fogorvos, minél elõbb, hogy minél kisebb lyukat kelljen betömnie egyébként tud adni kismamáknak való érzéstelenítõt is, ha szükségesnek látja
Én 10 hetesen elintéztem.

Van egy lyukas fogam 1 éve, igaz nem is mosok annyit fogat, de nem is tudok elmenni fogorvoshoz szociális fóbia miatt, mi a megoldás?

Nem érzek fájdalmat, csak hidegre.

Legjobb válasz: A megoldás, ha hiszed, ha nem: fogorvos. Vagy otthon szépen kihúzod magadnak. Mást nem tudsz tenni. Nincsennek házi praktikák. A lyuk szépen fejlõdik, pláne, ha nem is mosol rendesen fogat. És csak jelzem, egy rossz fog meg tudja betegíteni a mellette levõ fogakat is, valamint, ha késõn mész, gyökérkezelésre is számíthatsz, vagy foghúzásra, képzõdhet ciszta a fogad alá, kaphatsz csonthártya gyulladást, és egyéb nyalánkságok. A szociális fóbiádat is kipaterolhatnád, ha kikapcsolnád a gépet, ami elõtt egész hétvége alatt ültél és kimehetnél a kellemes nyárba, élvezhetnéd az életet. De a te dolgod, hogy [email protected] el az életed.

A megoldás, ha hiszed, ha nem: fogorvos. Vagy otthon szépen kihúzod magadnak. Mást nem tudsz tenni. Nincsennek házi praktikák. A lyuk szépen fejlõdik, pláne, ha nem is mosol rendesen fogat. És csak jelzem, egy rossz fog meg tudja betegíteni a mellette levõ fogakat is, valamint, ha késõn mész, gyökérkezelésre is számíthatsz, vagy foghúzásra, képzõdhet ciszta a fogad alá, kaphatsz csonthártya gyulladást, és egyéb nyalánkságok. A szociális fóbiádat is kipaterolhatnád, ha kikapcsolnád a gépet, ami elõtt egész hétvége alatt ültél és kimehetnél a kellemes nyárba, élvezhetnéd az életet. De a te dolgod, hogy [email protected] el az életed.
Vagy megvárhatod amíg távoktatással el lehet végezni a fogorvosi szakot, és akkor tükörbõl...
Ha csak hidegre érzékeny, sósra és édesre, akkor még meg lehet menteni töméssel. Mindenféleképpen keress fel egy fogorvost.

Nem tömik be a lyukas fogaim fogszabályzó miatt. Elromolhatnak addig?

A körzeti orvosom megpróbálta betömni de kifúrta a mellette lévõ jó fogamat is aminek semmi baja nem volt.Egy másik fogorvoshoz kértem idõpontot, aki azért nem tömi be, mert a fogszabályzó miatt nem tudja.Azt mondta, hogy ha lekerül a fogszabályzó, akkor betömi.A gond az, hogy még csak 1 hónapja van fent a fogszabályzó.Mellesleg õ azt mondta hogy addig nem fog elromlani, én viszont aggódom emiatt.

Legjobb válasz: Na többet nem mennék ahhoz a fogorvoshoz, aki feltette a fogszabályzót, meg kifúrta a fogadat. Alap, hogy fogszabályzót nem tesznek fel addig, míg nincs rendbe téve a fogsor. Kétlem, hogy 4 hét alatt romlott el a fogad annyira, hogy fúrni és tömni kelljen. Az meg hogy hozzányúlt úgy hogy nem lett volna szabad. Hát nem mondom mit gondolok. Mostmár 2 választás van. Leszedeted a fogszabályzót, rendbe rakatod a fogaidat és kezded elölrõl a fogszabályzást. Én nem kockáztatnám, hogy tovább romoljanak a fogaim, hisz egy fogszabályzás nem 1-2 hónapos procedúra.

Na többet nem mennék ahhoz a fogorvoshoz, aki feltette a fogszabályzót, meg kifúrta a fogadat. Alap, hogy fogszabályzót nem tesznek fel addig, míg nincs rendbe téve a fogsor. Kétlem, hogy 4 hét alatt romlott el a fogad annyira, hogy fúrni és tömni kelljen. Az meg hogy hozzányúlt úgy hogy nem lett volna szabad. Hát nem mondom mit gondolok. Mostmár 2 választás van. Leszedeted a fogszabályzót, rendbe rakatod a fogaidat és kezded elölrõl a fogszabályzást. Én nem kockáztatnám, hogy tovább romoljanak a fogaim, hisz egy fogszabályzás nem 1-2 hónapos procedúra.
Fogszabályozót csak egészséges fogakra leeht feltenni, szerintem vetesd le, csináltasd meg és újra tetesd vissza, mert a fogszabályozás évekig eltarthat! Nekem két év volt, nekem amikor leszedték és csiszolta le a ragasztót akkor lyukasztotta ki az egyik fogam, ez még a jobbik eset! Vannak esetek amikor be lehet tömni a fogat, attól függ, hol kell tömni: "Fogszabályzó felhelyezése elõtt a fogak indokolt ellátását el kell végezni. Ha a fogszabályzó kezelés alatt mégis tömés válik szükségessé, akkor egyes esetekben az ív levétele nélkül is megoldható, fogközt érintõ szuvasodás ellátásával kapcsolatban a fogszabályzó orvossal kell egyeztetni az ellátás részleteit illetõen!"
A kérdező hozzászólása: A fogszabályzó árát akkor még egyszer ki kell fizetnem?
igen

Mióta a fogorvosnál voltam és volt pár lyukas fogam azóta minden este fogmosás. Ha minden este mosok fogat akkor nem lesz rossz fogam? És a tömések meddig bírják? Ha kiesik egy akkor újra betömik vagy már ki kell húzni?

Legjobb válasz: Inkább genetika, persze a szájápolás is fontos, minden este, sokszor reggel is fogat mosok, mégis van tömött fogam. Ha kiesik, újra betömik.

Inkább genetika, persze a szájápolás is fontos, minden este, sokszor reggel is fogat mosok, mégis van tömött fogam. Ha kiesik, újra betömik.
omg.. eddig nem mostál minden este fogat? és mondjuk minden reggel sem ártana, sõt, minden étkezés után.
A kérdező hozzászólása: Hát igen.. elõtte sajnos sokszor hanyagoltam 2, 3 naponta mostam csak fogat. Csak az volt a lényeg, hogy fehér legyen.
Használj fogselymet is. A fogorvosod megtanít arra, hogy hogyan használd.Ha jól el van horgonyozva a tömés, akkor nem eshet ki. Ha mégis kiesne, rövid idõn belül menj vissza a fogorvosodhoz, hogy tömje újra.
Nekem egy fogorvos azt mondta, hogy a túl sok fogmosás is rossz a fogaknak, mert ha naponta 3-4 alkalommal megmosod, akkor felsérted a zománcot és érzékeny lesz a fogad. Elég minden nap csak egyszer, este megmosni, nekem a szüleim így tanították gyerekkoromban, mindig csak egyszer mosom naponta, és az eddigi 25 évem alatt soha egyetlen lyukas fogam se volt. Fogat mosni inkább azért kell, hogy ne legyen büdös a szád, de a lyukak ellen nem sokat segít. Ismerõsöm naponta 3-szor mos fogat, mégis tele vannak a fogai tömésekkel. Ha olyan géneket örököltél, akkor hiába mosod egész álló nap a fogad, ki fognak lyukadni.
Attól is függ, milyen kajákat eszel, a sok savas dolog is sokat ront rajta, pl alma.
Minden reggel és este kell fogat mosni, hogy ne tapadjon rá a baktériummal teli foglepedék, amibõl a fogkõ lesz! El nem mennék itthonról fogmosás nélkül, ezt megköveteli illem és higiénia! Fúj, de borzalmasak lehetnek a fogaid, elõbb-utóbb fájni fog, foglalkozni kell velük, folyamatosan tisztán tartani és ellenõriztetni fél évente! Életedben még így is lehet rossz fogad, a tömések újra tömhetõek. Az ideiglenes tömések fél év múlva cserélendõek.
A fogápolásban inkább a mechanikai tisztítás a fontos, maga a fogkrém szinte elhanyagolható, azért használjuk, mert kellemesebb érzés azzal fogat mosni. Emiatt a fogmosás technikája és alapossága a fontos, nem pedig a használt fogkefe vagy fogkrém fajtája. Csaba, üdvözlünk a civilizált emberek között, ahol az emberek naponta többször is fogat mosnak! :) A fogápolási kultúrádhoz tartozzanak hozzá olyasmik is, mint pl. fogselyem használata, illetve félévente fogorvosi ellenõrzés.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!