Találatok a következő kifejezésre: Nem fogom a párom nevét (2 db)

Nem fogom felvenni a párom nevét esküvő után. Hogy értessem meg vele?

Nem a neve ellen van kifogásom, hanem általánosságban véve, az egész névmódosítás ellen. Miért kéne nekem felvennem valaki nevét, csak azért mert hozzámentem? Hiába magyaráztam ezt neki, szerintem rossz néven vette? Tényleg fontos ez a férfiaknak?

Legjobb válasz: Szia.Hát -né én sem leszek.Az biztos.Sem xy-né ,sem x-né+ saját nevem.Egyenlõre én is úgy gondolom,hogy marad a sajátom,ráadásuk nekem tetszik is.Szerintem azért mert meghagyom a saját nevem még ugyanúgy szeretem a párom,vele élek stb.Bár mostanában tetszik,az a megoldás,hogy x-saját név.Pl.Szalai-Vámos Ilona ,de még ezt is szoknom kéne...Lehet jó megoldás lenne számotokra is és így nem esne rosszul neki.Persze csak ha megy egymáshoz a vezetéknevetek.

Szia.Hát -né én sem leszek.Az biztos.Sem xy-né , sem x-né+ saját nevem.Egyenlõre én is úgy gondolom, hogy marad a sajátom, ráadásuk nekem tetszik is.Szerintem azért mert meghagyom a saját nevem még ugyanúgy szeretem a párom, vele élek stb.Bár mostanában tetszik, az a megoldás, hogy x-saját név.Pl.Szalai-Vámos Ilona , de még ezt is szoknom kéne...Lehet jó megoldás lenne számotokra is és így nem esne rosszul neki.Persze csak ha megy egymáshoz a vezetéknevetek.
AZ elõzõ válaszoló vagyok. Még annyit, hogy a barátom is egyértelmûnek tartotta, hogy megtartom a saját nevem, ha majd aktuális lesz a kérdés. Persze mondta, hogy szívesen adja a nevét, ha esetleg kérem, aztán elpoénkodtunk azon, hog majd x.y-né leszek.
Én nem venném fel a férjem nevét. Ez a szokás onnan ered, hogy a lányok a házasságkötéskor apai gyámság alól férji gyámság alá kerültek. Én meg köszönöm szépen, ebbõl nem kérek. Elég makacs hagyomány, aki akarja tartsa be, de ilyeneket írni, hogy aki nem veszi fel a férje nevét, az önálló lesz a házasságában is, és nem képes kompromissumra... ez nekem elég meredek. Önálló személyiség vagy, önálló névvel és akarattal. A férjed felvenné vajon a te neved? Dönts ahogy a legjobbank érzed, ne a hagyomány, meg szokások stb miatt.
van, akinek fontos, de inkább hagyomány. próbálj kompromisszumot kötni, "félig" vedd fel a nevét: "kiss"né + lánykori név
Én is férjnél vagyok és teljes mértékben felvettem a férjem nevét, nem is volt kérdés ez nálunk 6 évvel ezelõtt. Felveheted ugyis a nevét pl, hogy az õ vezetékneve és a te lánykori keresztneved.Ha azt sem szeretnéd, akkor mindenképpen beszéljétek meg ezt.De amellett, hogy ez hagyomány és az összetartozást is jelenti a gyûrûn kívül, van olyan férfi akinek ez fontos is.Lehet, hogy a te párod az utolsó kategóriába is tartozik, és ezért is veszi rossznéven, hogy te semmilyen formában nem szeretnéd viselni a nevét.Egyezzetek meg ebben, ha végképp nem szeretnéd a nevét, valami arany középutat találni pl a fent említett példával is akár vagy ahogy mindkettõtöknek jó.
Gondolom talán meg kellene vele beszélni. A házasság - többek között - két ember olyan szintû kapcsolata, ahol nem a titok, a titkolozás, a megosztás az uralkodó, hanem a konszenzuson alapuló egyetértés. Ez jelen esetben azt jelenti, hogy mindkét fél kész (kész?) visszavenni a saját akaratából.
A névváltoztatás kifejezi az összetartozásotokat: ahogy mondják, a házasságtól fogva eggyé válik két ember. Egy ember két néven? Hááát... Persze, a te döntésed, de szerintem ez egy szép hagyomány. Ha elmagyarázod neki, hogy te attól még ugyanúgy szereted, talán megérti. Olvastam egyszer egy tanulmányt, amely elemezte, milyen motiváló erõk mûködnek a házassági névváltoztatáskor. Szívesen belinkelném, de már nem tudom a címet... :( Nos, ebben volt az, hogy az a nõ, aki a lánykori nevén él tovább, szabad és független szellemû, nem szereti, ha korlátozzák, és a szabadság elvesztésének minden formája ellen küzd. Lehet egyetérteni, meg nem egyetérteni. Én a magam részérõl egy hónap múlva felveszem a férjem nevét, mégpedig a teljes formában, XY-néként. Elõször mindenki megütközött, hogy jajj, mert ez olyan régimódi, mert akkor (ez volt a legédesebb) "elveszíted a saját személyiséged", "a férjed rabszolgája leszel" - aki ilyet mond, nem ismer engem... :P :) Tökéletesen praktikus okok miatt veszem fel a nevét: sem a vezetéknevemet, sem a keresztnevemet soha senki nem tudja se leírni, se helyesen kiejteni, míg a páromnak teljesen fonetikus, és nagyon jó hangzású neve van. Kb. ennyi. :)
Szia! Szerintem nem fontos hogy felvedd a nevét, Te egy önálló ember vagy, nem pedig "né". Én felvettem, egy csomó macera volt, most meg válok, ismét egy csomó macera, és pénz is. Nem akartam felvenni, akkor sem, de a férjem ragaszkodott hozzá. Úgy dönts, ahogy Neked jó.
Engedtessék meg, hogy férfiú létemre közbeszólok, nekem az a legmegfelelõbb, ha a hölgy esküvõ után kap egy elsõ nevet, pl Kovácsné Szabó Borbála. Ezzel tudom, hogy férjnél van, tudom hogy ki a férje, és a saját tulajdonát is megõrizte. Mondjuk találkozok 1 nõvel. Nem az érdekel, kinek a felesége, hanem õ maga ki. Lehet régi osztálytárs is, bármi is. A mi rokoni körünkben szerencsére ez így van.
ha férjhez mennék, én felvenném a párom nevét, mert látszik akkor h férjnél vagyok:)
Milyen nagy cécót csináltok egy névbõl! Miért kellene pl.Pataki Lászlóné-nak lenni, megvan neked a saját neved! Tavaly mentem férjhez, és nem lettem ...né. Felvettem a párom vezetéknevét, de a keresztnevem 1értelmûen megmaradt. Szerintem ez a legjobb verzió. Megtarthattam volna a lánykori nevemet is a férjem neve elõtt vagy mögött, szóval lehettem volna Pataki Apró Tünde vagy Apró Pataki, tök mindegy, de szerint így hogy Pataki Tünde ugyanaz vagyok aki voltam, és lehet tudni, hogy van egy ember, akivel összekötöttük az életünket.
Valószínûleg úgy érzi ezáltal, hogy nem szereted. Ha szereted, dolgozz azon, hogy efelõl ne legyen kétsége. Ez sajnos minél régebb óta érzi, annál nagyobb kitartást igényel, de semmi sem lehetetlen. Az imént írtam az alábbi Varga Endre-idézeteket egy másik kérdésre adott válaszba, de ide is valók, mert segítenek eligazodni: "Az embert a kapcsolat teszi naggyá, melyben részt vesz, s a szerep, melyet felvállal. A kapcsolatot pedig az áldozat teszi naggyá, melyet meghoznak érte." "A szeretet a másik ember vélekedésének, gondolatainak és álmainak tisztelete, együttérzés a hibáiban, és az az elv, hogy kisebb áldozatot hozunk azért, hogy neki ne kelljen nagyobb áldozatot hoznia." Ezen kívül Nomen est omen, a név kötelez. Ha nevet változtatsz, sorsot változtatsz. A nagy kérdés az, hogy milyenre változik.
telefonos melóm volt régebben. felhívtuk az üf-t, és volt 1 faszkalap kollégám, aki mindenkit a keresztnevén szólított, viszont a néninek csak az asszonyneve volt ott vmiért. és bazze, slusszpoén: a gyerek Lászlónének szólította szegéyn nénit. na igen... persze, õ is tapló volt, de ha bemutatkozok valahol, akkor nem Béláné szeretnék lenni, hanem mondjuk Jolán :)
Én el sem tudnám képzelni hogy megtartsam a lánykori nevemet. Én imádok feleség lenni, és büszkém viselem annak a férfinak a nevét akiért bármit megtennék, szeretem, imádom, és abszolut boldogan viselem a nevét. EGy közösség vagyunk, egy zászló alatt.
attól, mert v.ki nem veszi fel a férje nevét semmilyen formában, még úgyanúgy szereti. a névfelvétel nem a szeretet/szerelem/összetartozás fokmérõje! aki ettõl hiszi jó feleségnek magát, háááát... nagyon sajnálom...
Szia! Én sem vettem fel a férjem nevét. Sõt, õ is amellett volt, hogy tartsam meg a sajátomat (bárhogy is próbálgattuk, szörnyen hangzott mindegyik variáció). De ha ennyire fontos neki a névhasználat, ajánld fel, hogy vegye fel õ a tiédet, hiszen már ezt is lehet. Kíváncsian várom a reakcióját;))
Ez érdekes kérdés. Mindenkinek van érve és ellenérve. Az én esetemben a nagy Õ-höz hozzá sem mentem, így megtarthatom a nevem. :) Persze, ha eljönne az alkalom, akkor is maradnék a saját nevem mellett, már megszerettem. A kombinált név pedig már foglalt, a kislányunk használja ;) Párodnak pedig tiszteletben kell tartania a választásod, elvégre téged vesz el XY-t! Nekem az a javaslatom, h ha már ezen a kérdésen nem tudtok megegyezni, hagyd el! Sokkal nagyobb problémák merülhetnek fel egy közös életetek során, amit meg kell oldani.
ilyen markánsan is meg lehet ragadni a dolgot, de szerintem a nomen est omenes bölcsebben szólott, ó. :D
szerintem hulyeseg ez a Kiss(ne) Nagy Marika valtozat mert ha mar a lanyod is ugy lesz a nev-nemfelvevessel akkor neki 3 vagy 4 vezetekneve lesz? ismerek olyat aki az apja iranti tiszteletbol nem volt hajlando nevet valtoztatni, jo sok ideig cirkusz volt belole, a ferfi valamint a rokonai reszerol 1arant, de vegul beletorodtek. szerintem ha lehet orizd meg a sajatod, ha pedig kompromisszum kotesre kerul a sor, nekem a ferfi vezetekneve + a te keresztneved valtozat tetszik a legjobban. kar komplikalni. raadasul ha mindkettotoknek szep hosszu neve van, hulyen fog hangzani a bemutatas :p
A kérdező hozzászólása: Köszi a választ, nekem is úgy tetszik, ahogy az utolsó hsz ajánlotta, férj vezeték név, +saját keresztnév, de akkor a Dr-t nem tehetem elé, pedig azért nagyon sokat kellett dolgoznom.
Ha valaki Kissné Nagy Marika, akkor a lánya Kiss Katika lesz, nem Kiss-Nagy Katika, csak ha a szülõk úgy szeretnék, akkor. Anyám is Xné Y Zita, az én nevem meg X Réka lett, apám neve után. A gyerekem neve viszont X-Z Tamás lett.
mi 1 éve házasodtunk, és én sem vettem fel a férjem nevét. eszem ágában sem volt! már kislánykorom óta tudom, hogy soha nem leszek semmilyen "-né" megtartottam a lánykori nevemet. a férjem elfogadta, cseppet sem bánta, semmi konfliktust nem okozott ez a kérdés köztünk. mondjuk, én már az esküvõ/lánykérés elõtt adagoltam neki, hogy ha egyszer férjhez megyek, megtartom a saját nevemet:)
én sosem venném fel senki nevét, mert 1. pénzbe kerül 2. köszönöm szépen, nekem már idestova 21 éve van saját nevem, meg vagyok vele ellégdeve 3. miért ne vehetné fel már végre a pasi is a lány nevét?
Én sem vettem fel a férjem nevét, szerintem enm vette rossz néven. Úgy éreztem, hogy ha 25 éven keresztül együtt éltem egy névvel, akkor már nem akarok megválni tõle. Szeretem a nevem, és ennek semmi köze ahhoz, hogy jó feleség vagyok-e. A lányunk a férjem nevét viseli, ez viszont szerintem jár neki :-) Szerintem a te kedvesed is meg fogja érteni, ha ragaszkodsz a nevedhez. Ha nem érzed úgy, hogy kellene, akkor kényszerbõl ne tedd meg. Ezt mindenki maga érzi, bárhogy döntesz, az nem lehet elítélendõ.
Én praktikus okokból nem vettem fel férjem nevét (senki nem tudja kiejteni), a férjemnek semmi problémája nem volt vele, hogy megtartom a nevemet. Amúgy meg régen rossz, ha az összetartozás érzés a névfelvétel nélkül nincs meg..
én voltam a 2. válaszadó..most mi a csudáért kell lepontozni barmok????
Talán, mert barom választ adtál.
Én se szeretném felvenni, igaz, én mondjuk szeretnék önálló lenni, és kicsit azt sugallja a névváltoztatás, hogy valakinek a rabszolgája lettem (persze igazából nem így van). Ha meg felvenné, akkor idegesíteni, ingerelni fog...az sem jó megoldás.
Szerintem ezt mindenki máshogy gondolja. Tegyük fel, valaki még lánykorában megszerezte a doktori, vagy bármilyen más címeat, azt a saját nevén tette...nem a férjéén.Az oklevélen is a lánykori nevén szerepel. Számomra ez fontos dolog lenne. Meg tulajdonképpen minden hivatalos okiratot újra kellene csináltatni, ami valljuk be nem kevés idõbe és pénzbe kerül.
Mi ezt úgy oldottuk meg hogy felveszem a vezetéknevét és marad a keresztnevem. -né nem lennék. De soha nem éreztem úgy, hogy ezzel a tulajdona vagy a rabszolgája lennék. Ez olyan butaság, ami nem is ezen múlik. Szeretem és úgy gondolom, hogy ezzel az összetartozásunkat is még jobban kifejezném. Szó volt arról, hogy felveszem a vezetéknevét és marad mellé a teljes sajátom, de akkor neki is fel kellene venni az enyémet (ami nem is lenne baj számára), csak írtó hülyén hangzik. De pl abba belemenne, h marad a vezetékneve + az én vezetéknevem kezdõbetûje + a keresztnév. Csak nem tudom ilyet lehet e. Majd utánanézek.
De fura, hogy eddig minden választ lepontozott valaki... Pedig szerintem jó válaszok jöttek! Szerintem mindenki maga döntse el, hogy akarja viselni a nevét: nem kell rákényszeríteni senkit, hogy vegye fel a férje nevét, ha nem akarja magától.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat. Nem én pontozok lefele. A né féle névformula szóba sem kerülhet, egyet tudtam volna elképzelni, azt hogy a keresztnevem mellé a férjem vezetéknevét teszem, de ezt az egyik válaszóló által említett, doktori fok megszerzése miatt nem lehet, úgy nem hordhatom. Né, ill xy- né azért nem szeretnék lenni, mert ne a férjemrõl azonosítsanak be engem. Nem tagadom van ebben egy pici feminizmus ill. büszkeség, de hajlottam volna kompromisszumra, vagyis azt az egy formát el tudtam volna képzelni. Persze, megbeszéltem a párommal, és rábólintott a döntésemre, és lehet , hogy én csak beképzelem azt, hogy rosszul esik neki. Igazából csak szerettem volna válszt kapni, hogy miért fontos ez a férfiaknak. Mégegyszer köszönöm a válaszokat.
A kérdező hozzászólása: "Nos, ebben volt az, hogy az a nõ, aki a lánykori nevén él tovább, szabad és független szellemû, nem szereti, ha korlátozzák, és a szabadság elvesztésének minden formája ellen küzd. Lehet egyetérteni, meg nem egyetérteni." Ezt a második válaszoló írta:) Hát nem tagadom, van ebben valami igazságféle:) ))) De nálam mégis megfér a házasság intézményével.
Én sem veszem fel a párom nevét, pedig imádom, és 13 éve együtt vagyunk, de szerintem, nem ezen múlik a boldogság. Másrészt pedig a saját nevem elé szeretném megszerezni a Dr. címet, és az átíratás is elég nagy procedúrával jár.
Nem tartom igaznak ezt a szabad és független szellemû...stb...tulajdonságú...én megtartottam a leánykori nevem, 3 éve házasodtunk, pedig igazi régimódi háziasszony vagyok.
Vegyétek fel egymás nevét, neked is eshet ugyanolyan rosszul, ha a tiedet nem akarja felvenni.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!