Találatok a következő kifejezésre: Nem baj, a kutyám (109 db)

Nem szobatiszta a kutyám, bármit csinálok. Mi lehet a baj?

A kutya már 8 hónapos, 4-5 hónapja próbálom ránevelni. Próbálkoztam már mindennel. Ha kutyapelust rakok le neki, nem csinál rá, és azt darabokra szaggatja. Újságpapír ugyanez. Almot raktam le neki, nem megy rá, mintha nem is lenne lerakva. Befújtam odaszoktató spray-vel is, beleraktam pisijét/kakiját - semmi. Kihordom ?t egy nap 4-szer (ez az alap, ennél csak többször viszem ki), csinálja kint ahogyan kell, de éjszaka + a séták között mindig bekakil és pisil. Hiába szidom le érte, az sem zavarja. Jutalomfalattal is próbáltam, hogy ha kint csinálja kap érte dicséretet és falatkát. Mit lehetne még tenni?

Legjobb válasz: Hát nehéz ügy. Szerintem két oka lehet: vagy problémás a záróizomzata (kérdezz rá állatorvostól!), vagy egyszerûen buta hozzá. Tudom, ezt nem jó hallani, de sajnos nekem is volt olyan kutyám, amelyik még 9 év után is bevizelt, hosszabb idõ után pedig be is trottyantott a lakásba... pedig mindent megpróbáltunk mi is. Még azt tudom mondani, kérdezz rá kutyakiképzõtõl, hátha van valami jó ötlete.

Hát nehéz ügy. Szerintem két oka lehet: vagy problémás a záróizomzata (kérdezz rá állatorvostól!), vagy egyszerûen buta hozzá. Tudom, ezt nem jó hallani, de sajnos nekem is volt olyan kutyám, amelyik még 9 év után is bevizelt, hosszabb idõ után pedig be is trottyantott a lakásba... pedig mindent megpróbáltunk mi is. Még azt tudom mondani, kérdezz rá kutyakiképzõtõl, hátha van valami jó ötlete.
Türelem! Így szokott ez menni. Van olyan kutya, akinél egyszerû a folyamat, a másiknál meg úgy érezni, hogy sosem lesz vége. Viszont szerintem bent ne próbáld sehova szoktatni. Csak kint lehessen pisi/kaki. Különben összezavarodik. Minden evés, alvás, játék után rögtön szaladj vele kifelé, aztán ha kint elvégzi, úgy dícsérd meg, mintha épp lediplomázott volna. Ujjongj meg ilyenek. Ha látod, hogy szaglászik bent, akkor is rohanj vele. Ha már jól megy, és odamegy az ajtóhoz ha kell neki, és tudod, hogy kicsit bírja még, csinálj úgy, mintha nem vennéd észre, aztán ha elkezd nyüszíteni/ugatni/ajtót kaparni, rögtön vidd ki. Ha bent csinálja, szólj rá hogy "nem", vagy hogy "fuj", és ha már elvégezte, akkor is rögtön vidd le.
Szerintem kevés a napi 4 séta a szobatisztaságra szoktatáshoz. Én 2 óránként hordtam le a kutyámat, kb. egy - másfél hónap alatt teljesen szobatiszta lett, onnantól fokozatosan csökkentettem a séták számát. Most 1 éves és már csak napi 3szor sétálunk. Soha nem csinál be.
ahoz, h rászoktasd nem kis idõ. én minden órába vittem a kutyám hisz a kölyköknek gyakran kell wc-niük. ajánlom a jóval többszöri sétát.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen a segítségeteket, megpróbálok továbbra is mindent :) Tegnap annyit vittem ki sétálni, hogy szinte egész nap kint voltunk. Végezte is a dolgát rendesen, ahogyan kell. Este 6kor adtam neki vacsit, kivittem egybõl, majd 8kor és 10kor is. De ugyanúgy bepisilt/kakilt, mire reggel 6kor kivittem volna.. :(

Miért baj, ha valaki nem szereti a kutyákat?

A pár nappal ezel?tti kérdés ihlette ezt. Annak a lánynak tényleg szörny? volt a stílusa és hazudozott, szóval részben megértem, amiért így lehordtátok.

Legjobb válasz: Nem baj. Én például nem szeretem az ezerlábúakat,de nem is megyek az ezerlábúak (csak a hasamra ütöttem) témakörbe provokálni a jónépet unalmamban. Szerintem a szóban forgó témánál a kérdezõ bicskanyitogató stílusa és mérhetetlen ostobasága váltotta ki az indulatokat.

Nem baj. Én például nem szeretem az ezerlábúakat, de nem is megyek az ezerlábúak (csak a hasamra ütöttem) témakörbe provokálni a jónépet unalmamban. Szerintem a szóban forgó témánál a kérdezõ bicskanyitogató stílusa és mérhetetlen ostobasága váltotta ki az indulatokat.
Egyébként félreértés ne essék, annak ellenére, hogy nem szeretem a kutyák nagy részét, múltkor is egy spicc keveréket bevittem az állatkórházba. Elõttem ütötték el, senki nem segített. Bevittem, megvártam jól van-e, aztán jöttem haza. De nem tartanám meg, sõt a lakásba sem vinném be. De kötelességemnek érzem, hogy segítsek.
Én sem szeretem a kutyákat, csak pár fajtát. Német dog, argentin dog, boxer, és ezek a nagyobb testû kutyák bejönnek, de a nagy részüket nem szeretem. Nem kívánom a halálukat, isten ments, de a közelemben nem bírom elviselni, idegesítenek, zavarnak. Ellenben a macskákat nagyon bírom, mindet. Szerintem ez olyan dolog, hogy a sajátját mindenki szereti, de a másét nem mindig. Én ettõl nem érzem magam rossznak, de ha valaki szemében az vagyok, azt is leszarom.
Én se értem, hogy mi a baj, ha valaki nem szereti a kutyákat, én se szeretem õket.Én nyuszi és vadászgörény párti vagyok.Szerintem, aki csak, azért kívánja valakinek a halálát, mert nem szeret 1 állatot, amit õ igen az egyrészt nem normális+teljesen bele van b*zulva az állatba
A kérdező hozzászólása: Amúgy félreértés ne essék, én bírom a kutyákat, bár nekem sajnos nincs, panel-átok.. :(
A kérdező hozzászólása: Annál a kérdésnél nagyon sokan írtak ilyesmiket. Különben nekem is van nyuszim, most kívánjam más halálát, mert egyesek meg a nyúlpörköltet imádják?
Nem baj, ha valaki nem szereti az állatokat, de attól még ne bántsa õket. Én pl. félek a pókoktól, mégsem ölöm meg õket, hanem megfogom õket egy kis dobozkába vagy üvegbe és kirakom õket az udvarra. Attól még, hogy nem a kedvencem, még élheti a saját kis életét tovább.
Nincs azzal baj, ha valaki nem szereti a kutyákat. A kérdezõ stílusával, személyével volt ott a baj, nem azzal, hogy nem szereti a kutyákat, az elején mindenki normálisan válaszolt neki, aztán elkezdett össze-vissza hazudozni és elküldött õ is mindenkit a fenébe, ez mellé a végén beszúrta, hogy kamu kérdés volt. Ettõl függetlenül én soha nem kívánnám más ember halálát, de azt azért szögezzük le, hogy a többiek nem azért kívánták, mert a kérdezõ nem szereti a kutyákat.
Be tudnátok linkelni a szóban forgó kérdést? Köszönöm! Egyébként én sem tartom "baj"-nak, ha vki nem szereti a kutyákat, csak a nézetét ne akarja rám erõltetni :) És ne bántson meg engem verbálisan, vagy a kutyámat fizikailag! Elõfordult már, hogy pusztán indulatból, gyûlöletbõl szóltak be, hogy miért kell buszon kutyát szállítani, holott póráz-szájkosár volt és a kutya nem volt útban. Ugyanez utcán, mikor a kutya láb mellett jött, bár szabadon. Én a pókokat, bogarakat, kígyókat rühellem...a csótányoktól, cserebogaraktól egyenesen rosszul vagyok...de nem magyarázok azoknak, akik szeretik õket :D

Baj ha nem tüzelt a kutya?

2 hónapja lett 1 éves

Legjobb válasz: Háát... én a helyedben elvinném dokihoz, biztos, ami biztos!

Háát... én a helyedben elvinném dokihoz, biztos, ami biztos!
Vidd el ivartalanítani, mielõtt még tüzelni fog...
2 tüzelésen is túl van ilyen korban egy átlagos kutya, úgyhogy érdemes megnézetni dokival.
Tüzelés elõtt én tuti nem ivartalaníttatnék, de hát kinek hogy... :/
az én kutyám 24 hónaposan tüzelt elsõ alkalommal, semmi baja nem volt, mondjuk alapból évente egyszer tüzel csak. Ha nem akarsz vele tenyészteni tényleg megéri ivartalanítani de nem hinném, hogy ez bajra utal
az én kutyám 19 hónaposan tüzelt elõször :-)
Ha nagy testû a kutya akkor akár 2 éves koráig is elhúzódhat.Kistestûeknél már kb tüzelnie kellett volna, de még pár hónapja akkor is van. Mellesleg valóban az ivartalanítás lenne a legjobb, még az elsõ tüzelés elõtt.
Az enyém 14 hónaposan tüzelt elõször. Lehet a tied majd csak idén õsszel fog, amikor bejön az idõváltozás és sokan elkezdenek tüzelni.

Baj hogy nem ugat a kutyám?

Van egy husky kutyám és nagyon ritkán ugat. Szinte soha. Csak akkor ugat, ha valami idegen tárgyat (saját részér?l) észrevesz. Ez baj, hogy nem ugat vagy egy husky sem ugat?

Legjobb válasz: A huskyk nem ugatósak.

A huskyk nem ugatósak.
Szia! Örülj neki. :D A mi pulink órákat képes ugatni még azon is, ha a szomszéd az udvarukon tüsszent egyet, arról nem is beszélve, ha valaki elmegy elõttünk a járdán. :)

Nem eszik, nem nő a kutya mi baj lehet?

Egyik haveromnak van egy féléves staffi kutyája és nem akar enni, nem n?. Többet nem tudok róla mi baja lehet?

Legjobb válasz: Ha annyi ideje nem eszik, hogy már látványosan megállt a növekedésben, akkor minden bizonnyal éhen halt, úgyhogy némileg sántít ez a sztori. Étvágytalansággal vigye állatorvoshoz, a méretével meg a tenyésztõt csesztesse.

Ha annyi ideje nem eszik, hogy már látványosan megállt a növekedésben, akkor minden bizonnyal éhen halt, úgyhogy némileg sántít ez a sztori. Étvágytalansággal vigye állatorvoshoz, a méretével meg a tenyésztõt csesztesse.
Döglött
A kérdező hozzászólása: nem tudom hogy mióta nem eszik, mostanában nem eszik rendesen. nem is nõ neki korához képest kicsi.
Megvizsgálja egy állatorvos és megmondja mi lehet a baja. Próbáltátok már?
A kérdező hozzászólása: nem az enyém úgy hogy mi nem tudjuk meg probálni ha erre értetted :) A apum haverjáé a kutya õ írta neki hogy mi baja a kutyának.... Azt nem tudom hogy kivizsgáltatták e már mert már 3-hete elköltöztek de ha minden igaz akkor ma haza jönnek és megkérdezzük. Csak ugye sajnálom szegény kiskutyust. Nem tudom mi lehet a baja apunak csak annyit mondtak hogy, nem eszik rendszeresen és hogy azóta mióta utoljára láttuk, nem nõtt semmit.
A kérdező hozzászólása: most néztem és azt írta hogy össze van zuhanva csak a hasa nagy. és hogy nem nõtt semmit. és nem is eszik úgy. Úgy hogy nem értem fõleg ha nem eszik akkor hogy lehet akkora hasa?
Lehet, hogy férges, az megmagyarázza a nagy hasát. Ha mostanában költöztek el akkor lehet a környezetváltozás miatt is. Az hogy nem növekszik, nem feltétlen veszélyes, mert ebbe a korba a mienk sem nõtt. Váltakozva nõ, növekszik, hízik, és így tovább. Lehet, hogy pont a hízási fázisban lenne, csak nem tudja hasznosítani a táplálékot. Ez lehet férgesség, vagy egyébb más. 8 hónapos koráig hirtelen fog megnyúlni, egyszerre nõ mindene. De az állatorvos volna a legjobb megoldás.
A kérdező hozzászólása: köszi majd megmondom nekik hogy vigyék el a dokihoz.

Nem baj ha a kutyám diót eszik?

Lehet kicsit fura, de nagyon szerti. És nem lesz baja hogyha adok neki egy pár szemet?

Legjobb válasz: dehogyis, egyáltalán nem baj, nincs ezzel egyedül a kutyád, az enyém és az egyik ismerõs kutya is imádja. ja és nem kell neki feltörni, fel tudja magának törni, az enyém is így csinálja :]

dehogyis, egyáltalán nem baj, nincs ezzel egyedül a kutyád, az enyém és az egyik ismerõs kutya is imádja. ja és nem kell neki feltörni, fel tudja magának törni, az enyém is így csinálja :]
Szerintem sem baj, az én kutyáim ahogy potyog a fáról, úgy ropogtatják, imádják.
Az én kutyáim (border colie-k) is szeretik. Én nem veszem észre hogy bármi bajuk lenne tõle.
Nem baj. Nálunk a kertben van egy nagy diófa. Ilyenkor mikor potyog a dió, a kutyák mindig szinte az összeset fölették. Nekünk alig jutott már. :) Több kiló diót megettek és egyiknek sem lett semmi baja. Egyedül azt utáltam, mikor a kutya hátulról a fa alól mindig fölhordta a teraszra a diót. Ott megtörte, megette, a héját meg persze ott hagyta a bejárati ajtó elõtt. Mindig söpörhettem le naponta többször.
A miénk is eszi. Ezenkívül még eszi az almát, körtét, szilvát, barackot, füvet, meg mindtent. Semmi baja nincs tõle, sõt aztmondta az állatorvos, hogy a korához képest nagyon jól néz ki.:D
Nem baj ha adsz neki diót viszont mindenképpen szedd szét neki mert ha sokat eszik héjastól bedagad az ínye .Az enyém neki is be volt. lehet hogy megsértette.nagyon cuki volt viszont rossz volt látni hogy fájt neki.Alig tudott enni úgy hogy vigyázz mennnyit eszik belõle .
Nem baj, hiszen az olvajos magvak(dió, mandula, mogyoró) jót tesznek a beleknek, s a szõrük is fényesebb lesz. Az Én kutyáim is nagyon szeretik a diót, megtörik maguknak, de tényleg oda kell figyelni, hogy az ínyüket ne sértsék fel, ezért , ha látod, vagy éppen ottvagy, elég ha rálépsz és majd õ kiszedi magának a dióbelet.
Nem baj, nekem is van 2 kutyám, és a diót ami leesik megeszik nincs tõle semmi bajuk.=D
A kérdező hozzászólása: Köszönöm mindenkinek a válaszokat! Igazából arról én is sejtettem hogy nem lesz baja, csak azt nem tudtam hogyha sokat eszik akkor sem? De már megtudtam a választ köszi mindenkinek! Sziasztok.
Nem baj. A séta legyen tartalmas, és minõségi.
6 óra az nem vészes.A legtöbb ember 8-9 órás munka mellett is tart kutyát :) Amikor elmentek otthonról séta, haza jöttök séta, este séta A 3-4 sétából egynek hosszabbnak kell lennie ahol szabadon rohangálhát, játszhat a többi kutyával :) Így nem lesz gond.
2. vagyok az egyedülléthez meg szoktatni kell! kölyökként pl nem fog 6 órát kibírni, mivel egy kölyök kutya max 2 óráig bírja...szóval amíg kölyök sokszor le kell vinni és fokozatosan kell az egyedülléthez szoktani

Nem baj, ha csak 2hetente viszem ki a kutyámat sétálni?

Egyszer?en nincs kedve kimenni.

Legjobb válasz: De, baj. Ez olyan neki, mint neked lenne, ha csak 2 hetente látnál valamit a világból, és addig csak az ablakból vagy a kerítés mögül leselkednél kifelé. Persze vannak kutyák, akik nem szeretnek elmenni otthonról, és ha a tied is ilyen, akkor nem baj.

De, baj. Ez olyan neki, mint neked lenne, ha csak 2 hetente látnál valamit a világból, és addig csak az ablakból vagy a kerítés mögül leselkednél kifelé. Persze vannak kutyák, akik nem szeretnek elmenni otthonról, és ha a tied is ilyen, akkor nem baj.
vagyis persze hogy baj :) már nem tudok írni
A kérdező hozzászólása: Nekem lenne kedvem sétálni, neki nem. Amúgy kertes házban lakunk, õ benti kutya. A kertbe is csak 5 percekre megy ki és rohan is vissza. Nyáron inkább el tudom vinni sétálni, de akkor is csak kullog mögöttem, nincs "feldobva" mint általában más kutyák séta közben.
Akkor nem baj. Ha nem akar, ne vidd.
ha kertes házban laktok, akkor szerintem nem:)
Ha kertben van akkor nem(mondjuk ha nagyon kicsi a kert akkor lehetne többször...)De ha lakásban akkor persze hogy nem!
Kinek nincs kedve? Neked vagy a kutyának?:) Sok mindentõl függ! Milyen kutya? Mekkora a kert? Két hetente mennyit sétáltok?
Lehet hogy most a hideg miatt nem akar kimenni.Nyáron viszel valami játékot sétára?Frizbi, labda...
Akkor inkább ne vidd sétálni :) A kutyáknak nagyon sok olyan betegsége van, mint az embereknek. Nem lehet, hogy agorafóbiás? (Fél kimenni otthonról) Nem látszik idegesnek, mikor kiviszed?
Ha nem AKAR menni, akkor szerintem ne is nyúzzad. A mi bobtailünk egyszerûen nem volt hajlandó kitenni a lábát a kapun, már pici kora óta. Mellette nyitva lehetett volna egész nap a kapu, akkor sem ment volna egy lépést sem ki rajta :) Bár nekünk nagy kertünk volt. Ha nektek is, akkor ne nyúzd szegény állatot, mert nem jó neki ha kirángatod :/
Baj, és olyan nincs, hogy a kutyának nincs kedve sétálni. A séta nem csak azért kell, hogy mozogjon. Fontos, hogy új ingerek érjék, új szagok. Valamint, a séta egy feladat is, amint minden nap el kell végeznie. Ha te vagy a fõnök, rá kell venned, hogy legyen kedve. Lehet bizalmatlan, lehet fél az utcán, de egy kiegyensúlyozott normális testileg és mentálisan egyaránt egészséges kutya örül ha minden nap mehet sétálni!

Mennyire baj ha a kutyámnak többször adok féregtelenítőt nem 3 havonta? Például 2 hetente kap féreghajtót az nagy baj?

a kutyám szeptember 1. én kapott utoljára de ma is adtam neki egyet. Köszönöm a válaszokat!

Legjobb válasz: Mi a fenének kell gyógyszerrel tömni a kutyádat feleslegesen ?

Mi a fenének kell gyógyszerrel tömni a kutyádat feleslegesen ?
Az elõzõ féreghajtáskor volt a székletében féreg? Ha nem, mi a bánatnak eteted féreghajtóval?
Tudjuk. De JÓból is megárt a sok :-)
A máját terheled, feleslegesen.Vannak már bõrre cseppenthetõ készítmények is , amik megakadályozzák a peték megtelepedését és nem csak a már kifejlett férgekre hatnak, mint a gyógyszerek.De nálunk még nincs elterjedve.
Elméletileg elég csak akkor, ha találsz férget a székletében. Vagy pl. a földön húzza a seggét, mert viszket a végbélnyílása, az is a férgesség jele. De még ha családi házban él udvaron, vagy sokat érintkezik is más állatokkal, akkor is elég 3-4 havonta. Tényleg nem tesz jót a májának. Fõleg ha nagyon gyakran kapja.
A kérdező hozzászólása: 8 hónapos német juhász a kutyám
A kérdező hozzászólása: köszönöm többet nem fordul elõ a következõz majd csak 3 hónap múlva kapja vagy kicsit késõbb. kszönöm még1szer. én csak jot akartam :(
Hatnak csak a férgekre.Na.
Úgy értem, a szájon adható gyógyszerek.
A kérdező hozzászólása: nem volt , de azért adtam be neki mert erdõben sétáltunk és vmilyen ürüléket szaglászott nem tudom hogy meg nyalta e vagy evett is belõle
Nem egészséges tényleg gyógyszerrel tömni, miközben nincs semmi baja. A kölyköket szokták 3 hónapos korig 2 hetenként féreghajtózni.A dokink ezt mondta, de utána elég 3-4 havonta. Ha találsz férget a székletben akkor két hét múlva megismétekheted, de ha nincs benne nem kell. Jó, hogy jót akarsz hiszen mindenki jót akar a kutyájának, csak tudni kell hol a határ:) )

A kutya szolgál minket, és nem mi őt. Nincs baj itt egyes kutyásoknak a gondolkodásával, és a kutyáról kialakított képükkel?

Vannak kérdések: Mint pl: "mégvedene egy kutya ha betörnek hozzám? A rotweiler megvéd ha rám támadnak az utcán? Ha elviszem kiképezni a kutyám megvéds ha olyan helyzet alakul?..." stb.

Legjobb válasz: Végre egy hasonló felfogású kutyás!Szerintem is azért van a kutya hogy szolgáljon.Ez nem azt jelenti ,hogy kínozni kell meg nem törõdni vele!El kell látni ,szeretni kell,de ha a kutya olyan fajta ami jó valamire pl. õrzõvédõ ,vadászkutya,terelõkutya ,akkor bizony végezze a dolgát.Más a helyzet a városi kis társasági kutyákkal akiket csak azért tartják,hogy legyen játszópajtása a gazdinak.Nekem rotim van és védett már meg utcán ,ráadásul úgy ,hogy nem is harapott meg senkit mert leállítottam a támadó elõtt,mivel ki van képezve hallgatott is a szóra,de a támadók maguk alá tojtak.

Végre egy hasonló felfogású kutyás!Szerintem is azért van a kutya hogy szolgáljon.Ez nem azt jelenti , hogy kínozni kell meg nem törõdni vele!El kell látni , szeretni kell, de ha a kutya olyan fajta ami jó valamire pl. õrzõvédõ , vadászkutya, terelõkutya , akkor bizony végezze a dolgát.Más a helyzet a városi kis társasági kutyákkal akiket csak azért tartják, hogy legyen játszópajtása a gazdinak.Nekem rotim van és védett már meg utcán , ráadásul úgy , hogy nem is harapott meg senkit mert leállítottam a támadó elõtt, mivel ki van képezve hallgatott is a szóra, de a támadók maguk alá tojtak.
Mégis mit várjak el a patkányfogó kutyámtól? Kergessen macskákat a telepen? Én örülök, ha látom, hogy a kutyám boldog és kiegyensúlyozott, örülök, ha együtt sétálhatunk, ha más kutyákkal játszik. Nem várom el tõle, hogy szolgáljon engem. Én maradok annál, amit a Kis herceg mondott: "Felelõs vagy azért, amit megszelídítettél"
nem. Soha nem akarnám, hogy a kutyámnak kelljen engem megvédeine, mert valószínüleg belehalna, vagy sérüléseket szerezne. Nem azért van. sokszáz éve ezért volt.Ma nem. Családtag, aki szebbé teszi az életemet. Ennyi dolga van.
Kik vagyunk Mi emberek, hogy befogjunk egy állatot arra, hogy szolgáljon minket? Én az ilyen felfogást borzalmasan elítélem. Õk is ugyanúgy szabadnak születtek erre a földre mint mi, és ezt most nem csak a kutyákra értem. Mégis mért kéne minket szolgálnia? Számomra a kutya egy EGYENRANGÚ társ.(hisz ugyanúgy élõlény, ami a mienk az övé is...)Aki mindig veled van, hûséges hozzád. Én soha nem erõltetném a kutyámra (és semmilyen más állatra sem) hogy /ahogy te mondod/ "szolgáljon" hisz Õ is egy külön élõlény és van akarata. Lehet lepontozni de ez a véleményem...
Mára már annyira átalakult ez a kapcsolat... De ennek kölcsönösnek kéne lennie.
a rendõrség "véd" a kutya meg egy elkényeztetett háziállat.
Semmi gond, elõfordul.:)
Nem akartalak megbántani, és bocs, ha félreértettelek.
Ja, és az én kapcsolatom a saját kutyámmal is úgy mûködik, ahogy leírtad.Tehát én vagyok a falkavezér, ezért én védem a falkát.Csak szoktam gondolkozni azokon, amiket leírtam.:) Utsó voltam.
Andizsuzsi! Nem írtam olyat, hogy ha vészhelyzet lenne, "hátraarc és futás, a "pornép" meg kit érdekel." Azt akartam kifejteni, hogy egyenrangú felek vagyunk a kutyával.Tehát nem hagyom ott a fenébe küzdeni, hanem segítek neki.:) Ha pedig én vagyok veszélyben, akkor õ segít. Oda - vissza.:) Amúgy csak az élõlény-élõlény kapcsolatot írtam le, nem egy falka mûködését, mert az már teljesen más.Ez egy elméleti dolog volt csak.:) Mert szerintem így kéne mûködnie. Az más, hogy ez nem kivitelezhetõ, vagy gyakorlatban nem jól megoldható, hisz ez csak egy elmélet.:)
Utolsó! Ha én vagyok a falkavezér, akkor az én feladatom a falka megvédése. Az szerintem nem mûködik, hogy a kutya úgy van nevelve, hogy én vezetem a falkát, osztom az élelmet, beosztom a falka mûködési rendjét (séta, játék, evés stb.), de váratlan vészhelyzetben hátravonulok, hogy akkor elõre pórnép, küzdjetek. Szerintem az ember az egyetlen állat, amelyik így mûködik.
Az ember gondolkodik: "én, vagy a kutya?" De kutya nem tud gondolkodni, csak az ösztöneire hallgat. És az ösztönei mindig azt súgják neki, h védje meg a gazdiját. Szerintem meg ez valamennyire igazságtalan.
Én valahol kölcsönösnek érzem ezt a kapcsolatot, egy kizárólag kedvencként tartott rotitól vagy egyéb ÖV kutyától nem biztos, hoyg elvárnám, hogy bármilyen esetben megvédjen, de azért ha olyan helyzet lenne biztos, hogy adna némi magabiztosságot, ha nem a fülét farkát behúzva menekülne, hanem erõteljesen fellépne (nem muszáj támadnia, elég lenne morogni/ugatni/vicsorogni). Egy direkt erre kiképzett kutyától viszont elvárnám, hogy ténylegesen is a védelmemre kelljen. Sok ember nagy szájkaratés, de éles helyzetben a saját túlélési ösztönünk jobban dolgozik, mint a kutya iránt érzett szeretetünk, egy jó kutyában kiképzéstõl függetlenül -megfelelõ viszony esetén- pedig a védõösztön az ami sokkal erõsebb, így kérés nélkül is védene. Persze mind a két esetben (képzett/képzetlen kutya) az elsõdleges szempont Nálam az lenne, hogy mind a ketten, én és a kutyám is épp bõrrel ússzuk meg a dolgokat. Ha viszont olyan a helyzet ahol nincs szükségem a kutyám segítségére és egy kisebb fajta helyzet alakul ki, akkor igyekszem én "megvédeni" õt. Pl. ha kutyasétáltatásnál a semmibõl elõtûnõ kutya nekünk akar rontani, akkor nem a kutyámra hagyatkozom, hanem erõs, magabiztos fellépéssel megpróbálom elijeszteni, ha nem adja fel akkor akár fel is rúgom (volt már rá sajnos példa).
# 8/9-es válaszoló, ez azért egy szélsõséges felfogás, amit írtál. Én annak a híve vagyok, hogy tanításnál, munkánál nem büntetek, még egy hangos szót sem mondok, egyáltalán nem használok sem fizikai, sem szellemi kényszert, csak pozitív megerõsítést. Így ha a kutya megunja vagy elege lesz, akkor elmehet. Persze nem megy el, mert szoktatással és megfelelõ tanítási technikával munkamániás lett. De mindig akkor hagyom abba a gyakorlást és tanítást, mikor még nagyon élvezi, így legközelebb is önszántából, örömmel és hatalmas lelkesedéssel fog dolgozni. Kölyökként, mikor hozzám került, kezdtük úgy másfél perces foglalkozással, mára 30-35 perc állandó, feszített munkát bír és örömmel csinálja. Ha látom, hogy fárad vagy már nincs kedve hozzá, akkor még egy könnyû feladat, majd óriási öröm, játék és majd kicsit késõbb tovább tanulunk. Ebben semmi szolgaiság nincs. Ha pedig nincs kedve dolgozni, akkor annak valami oka van, betegség, levertség, fáradtság. Kikutatom az okát és próbálom megoldani, ha tudom. Ezzel is jelzi nekem, ha komoly gond van. Egyébként igaz, amit írtál, vannak szabályok, amiket be kell tartania, hisz csak így lehet mûködõ képes a "falka". És vannak szabályok, amiket nekem is be kell tartanom, ez kölcsönös. Ha ezeket megszegi, akkor büntetés lesz, ezt tudja. De mikor a kutyám ott lófrál körülöttem szabadon a séta alatt, más kutyák között, végig engem les és várja, hogy végre hívjam már magamhoz, azt szintén nem nevezném kényszernek. Nem tudom, te hogy neveled a kutyád, hogy mindenben kényszert használsz. De persze ugye kinek a pap, kinek a papné.
Különbséget kell tenni a kedvtelésbõl tartott és a munkakutyák között. A munkakutyáknak az a dolguk, hogy szolgálják az embert, elvégezzék a munkájukat. Tõlük viszont nem kell elvárni, hogy kedvesek, barátságosak, jól szocializáltak legyenek. (kivéve, ha ez a munkájuk, pl. segítõ kutyák). Ma is vannak pl. pásztorkutyák, akiknek az a dolguk, hogy védjék a nyájat, kóbor kutyával, rókával, "csibésszel" szemben is. Nekik viszont nem kell szobatisztának lenniük, nem baj, ha megugatnak mindenkit, nem kell tudniuk társaságban viselkedniük. Nem kell eltûrniük, hogy a gyerek megráncigálja a fülüket, vagy a család kedvenc macskája játszik a farkukkal. A családi kedvenceknek viszont pont ez a feladatuk. Társak. Minden más felelõsségtõl mentesen.
Azért ezt úgy is fel lehet fogni , hogy én etetem, biztonságos életteret biztosítok neki , ha beteg segítek neki orvoshoz viszem, szeretgetem.Ezért igenis el lehet várni , hogy õ meg tegye a dolgát, ha kell!Vagy legyen szabad és független kóbor kutya akinek senki nem parancsol.Nem úgy látom , hogy ezeknek a kóbor kutyáknak arany életük lenne, leginkább éhen vesznek vagy elüti õket egy kocsi.De ha van egy kis eszük odamennek egy emberhez és vígan szolgálják az említett haszonért amit ez a kapcsolat nyújt.
A kérdező hozzászólása: És akkor mondhatnám a kutyás rendõrt...
MI???A kutya arra lett kitenyésztve, hogy az embert szolgálja??Egyrészt, nem kitenyésztve lett, hanem HÁZIASODOTT és ez egy kölcsönös kapcsolat volt, õk jeleztek és védtek minket, mi pedig adtunk ételt nekik!

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!